Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίκαλα: Οι γειτονιές και η ιστορία τους (Κηπάκι ή Αβράμ, Κουκουτζάμι ή Αμυγδαλιές, Σαράγια)

Published

on

©Δήμος Τρικκαίων

Τα σημερινά Τρίκαλα δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα Τρίκαλα του 19ου αιώνα. Στα τέλη της Τουρκοκρατίας την πόλη αποτελούσαν διάφορες συνοικίες που εκτείνονταν στις πλαγιές του Φρουρίου προς τα ανατολικά μέχρι τη πεδιάδα, αλλά κύρια στη βόρεια όχθη του Ληθαίου και προς τα νοτιοδυτικά, στη νότια όχθη του ποταμού.Πολλοί κάτοικοι της πόλης αλλά και των άλλων περιοχών, ειδικότερα οι νεότεροι αγνοούν εντελώς κάποιες συνοικίες, συνοικισμούς ή ακόμη και γειτονιές, και είτε να μην γνωρίζουν που βρίσκονται αυτές, είτε να μην τις έχουν καν ακουστά.

Κηπάκι ή Αβράμ: Συνοικισμός του Δήμου Τρικκαίων στα βορειοδυτικά της πόλης αριστερά της οδού Καλαμπάκας. Από τον οικισμό διέρχεται ο Αγιαμονιώτης ποταμός. Πριν τον πόλεμο λέγονταν Αβράμ.

 

“Τότε τα Τρίκαλα ήταν μια πολύ μικρή πόλη. Μια πόλη που εξαπλώθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα το πολεοδομικό της συγκρότημα να αποτελείται από γειτονιές που παλιότερα ήταν εκτός των τειχών της ή ήταν αγροτικές εκτάσεις”

 

Κουκουτζάμι ή Αμυγδαλιές : Συνοικία της πόλης κοντά στο Τρικκαίογλου. Ήταν Τουρκομαχαλάς και υπήρχε τζαμί και χαμάμ. Η ονομασία ίσως από τον τρούλο του τζαμιού που ήταν σε σχήμα κούκου.

Το 1954 ανεγέρθηκε το Υφαντουργείο Κλωτσοτήρα και εκεί γύρω θα επεκταθεί ο οικισμός. Η νέα αυτή συνοικία θα ονομαστεί Γαλήνη, ένα τμήμα της οποίας λέγεται Αμυγδαλιές επειδή υπήρχαν πολλές αμυγδαλιές. Εκεί κάθε Τετάρτη διενεργείται στον χώρο μπροστά στο Εργοστάσιο Κλωτσοτήρα Λαϊκή Αγορά.

Σαράγια : Από τις πιο παλιές συνοικίες της πόλη είναι τα Σαράγια, η οποία χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας. Ολόκληρη η περιοχή ήταν τσιφλίκι Τούρκων αγάδων και μπέηδων.

Η συνοικία ως ανεξάρτητος οικισμός υπάρχει από την Τουρκοκρατία. Τότε ήταν εγκατεστημένες περίπου 15 με είκοσι ελληνικές οικογένειες που εργάζονταν στα κτήματα του Τούρκου Μπέη.

Αυτές οι οικογένειες αποτέλεσαν το φυτώριο της συνοικίας αυτής που άρχισε σιγά — σιγά να εξελίσσεται μετά την απελευθέρωση και μετά το 1920 κατέληξε να πάρει την σημερινή της μορφή.

Τα Σαράγια εκείνη την εποχή είχαν μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά, πνιγμένα στο πράσινο και θεωρούνταν η πιο μαγευτική τοποθεσία των Τρικάλων.

Η συνοικία ήταν η αγαπημένη συνοικία των Τρικαλινών φυσιολατρών κάνοντας τον περίπατό τους τις ηλιόλουστες μέρες τον χειμώνα και το καλοκαίρι τα απογεύματα και τα βράδια.

Όλοι τους δε, δεν παρέλειπαν να περάσουν και από την εκεί ιστορική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής για ένα προσκύνημα στην εικόνα της Ζωοφόρου Θεοτόκου των Σαραγιών.

 

Το όνομα της συνοικίας αυτής προέρχεται από την τούρκικη λέξη Σεράι που σημαίνει μεγάλο σπίτι. Στα παλιά χρόνια στην περιοχή υπήρχαν αρχοντικά των Τούρκων μπέηδων, τα Σεράια.

Το 1936 εγκαταστάθηκε εκεί η εταιρεία «Χένρυ Μπουτ & Υιοί», (Henry Boot and Son Limited), (Μπούτη όπως την έλεγαν οι τρικαλινοί) που είχε αναλάβει την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων σε ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλία.

 

Έγιναν τα αναχώματα του Πηνειού και άλλων ποταμιών, αποξηράνθηκαν έλη και δημιουργήθηκαν νέες τεράστιες εκτάσεις κατάλληλες για καλλιέργεια. Η εταιρεία Χένρυ Μπουτ συνέχισε και μεταπολεμικά για ένα διάστημα το έργο της, ως ότου την θέση της πήρε η ΚΟΜΔΕ (Κέντρο Οχημάτων Μηχανημάτων Δημοσίων Έργων).

Στα Σαράγια υπήρχε και η τοποθεσία Τσιπουλάκου με τις μεγάλες φτελιές στις όχθες του Αγιαμονιώτη ποταμού και της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής και ήταν από τις ωραιότερες τοποθεσίες.

Η οικογένεια Τσιπουλάκου έκτισε στο αγρόκτημα αγροικία ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και οι οποίοι εξέτρεφαν άλογα και διάφορα άλλα ζώα.

Εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο Δημοτικό Φυτώριο και τη δεκαετία 1980 δημιουργήθηκε και το Δημοτικό Γκαράζ.

Τμήμα της συνοικίας μεταξύ της διασταύρωσης των οδών Αρριανού και Ζωοδόχου Πηγής, κοντά στον δρόμο προς τις Καρυές, αναπτύχθηκε μετά το 1950, στην περιοχή αυθαίρετος οικισμός με το όνομα Κηπάκι Σαραγίων.

Ή ιστορία της Εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Χτίστηκε το 1818. Είναι χτισμένη κατά μίμηση της Εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής της Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1927 η Εκκλησία αυτή των Σαραγίων καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό που έπληξε τότε την Δυτική Θεσσαλία. Το 1932 άρχισε η ανέγερση της σημερινής εκκλησίας στην ιδία θέση της παλιάς που αποπερατώθηκε το 1959.

Τρικκαίογλου: Μια άλλη συνοικία της πόλης και από τις παλαιότερες είναι το Τρικκαίογλου, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της πόλεως, κοντά στον Πυργετό.

Μετά το 1881 η συνοικία κατοικήθηκε από βλάχους των χωριών Κρανιά, Πολυθέα, Καλλιρρόη κλπ. Στη μεγάλη πλημμύρα του 1907 υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Παλιότερα η συνοικία αυτή ήταν αραιοκατοικημένη και οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Όλα τα κτήματα της συνοικίας στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν περιουσία Τούρκων αγάδων και μπέηδων.

Το 1963 περίπου, άρχισε να δημιουργείται εκεί ο συνοικισμός των Δημοσίων Υπαλλήλων, τα λεγόμενα «Δημοσιοϋπαλληλικά», σε οικόπεδο ανταλλαξίμων που είχε παραχωρηθεί το 1958.

 

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

Δήμος Τρικκαίων

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο

Published

on

Από

Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση. Photo credits: sasint / pixabay

Μια Αμερικανίδα νεφροπαθής που είχε λάβει μόσχευμα από χοίρο, υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση του οργάνου αφού το σώμα της άρχισε να το απορρίπτει, τέσσερις μήνες μετά την αρχική μεταμόσχευση, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ.

Η Τοουάνα Λούνεϊ, 50 ετών, από την Αλαμπάμπα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στα τέλη Νοεμβρίου. Έλαβε ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, μια τεχνική που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσε να καλύψει τη χρόνια έλλειψη οργάνων.

Η αφαίρεση του οργάνου δείχνει πόσο μακρινός είναι ακόμη αυτός ο στόχος.

Υπάρχει όμως και μια ενθαρρυντική πλευρά: το νεφρό λειτούργησε επί 130 ημέρες, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες. Μέχρι τώρα, κανείς ασθενής δεν επέζησε περισσότερους από δύο μήνες μετά την ξενομεταμόσχευση.



Το 1999 η Λούνεϊ δώρισε το ένα νεφρό της στη μητέρα της. Εδώ και οκτώ χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση επειδή, από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καταστράφηκε το μόνο νεφρό που της απέμενε. Μην βρίσκοντας συμβατό δότη, έλαβε έγκριση για μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, επειδή η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν.

Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου, εμφάνισε μειωμένη νεφρική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι απέρριπτε το μόσχευμα, είπε ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι.

Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση, είπε ο Μοντγκόμερι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως

Published

on

Από

Από κοινού, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 85% της κατανάλωσης των «κέντρων δεδομένων». Photo credits: TheDigitalArtist / pixabay

Λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, κάτι που συνιστά πρόκληση για την ενεργειακή ασφάλεια και παράγοντα αύξησης της εκπομπής CO2, σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (AIE).

Τα κέντρα συλλογής δεδομένων, που ήταν ήδη ενεργοβόρα, διπλασίασαν τις ανάγκες τους με την πρόσφατη ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης η οποία απαιτεί κολοσσιαίες δυνατότητες υπολογισμού για να διαχειριστεί τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται σε αυτές τις γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων.

Το 2024, οι ανάγκες αυτών των υποδομών σε ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν μόνο το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης (415 τεραβατώρες – TWh), αλλά αυξήθηκαν ήδη κατά 12% την τελευταία πενταετία. Και δεν τελειώνουν εδώ.



Στο μεσοδιάστημα, τα κέντρα δεδομένων θα καταναλώνουν κάτι λιγότερο από το 3% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό σχετικά χαμηλό που όμως υποκρύπτει πολύ σοβαρότερες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Καθώς δεν είναι ισομερώς κατανεμημένα στον κόσμο και συνήθως συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές μιας χώρας – πολύ συχνά κοντά σε πόλεις – οι προκλήσεις που φέρνουν για τις κοινότητες είναι ποικίλες: ανεφοδιασμός σε ενέργεια, κατανάλωση νερού για την ψύξη, επιβάρυνση του δικτύου ηλεκτροδότησης…

Στην έκθεσή του, την πρώτη που αφορά την ΤΝ, αυτή η υπηρεσία του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την κατανάλωση η οποία θα εξαρτηθεί από «την ταχύτητα υιοθέτησης της ΤΝ», την πρόοδο της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την δυνατότητα επίλυσης των σημείων συμφόρησης στον ενεργειακό τομέα.

Αυτή η δίψα για ηλεκτρική ενέργεια παρατηρείται σε ορισμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ όπου «περίπου η μισή αύξηση της ζήτησης» μέχρι το 2030 θα οφείλεται στα κέντρα δεδομένων, σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του AIE Φατίχ Μπιρόλ.



Από κοινού, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 85% της κατανάλωσης των «κέντρων δεδομένων». Η μεγαλύτερη πρόκληση επομένως είναι να βρεθεί άφθονη ενέργεια σε προσιτές τιμές.

Σήμερα, το 30% αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα, έναν «υπερ-ρυπαντή». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πρόσφατα να αυξήσει την εξόρυξη άνθρακα ακριβώς για να ανταποκριθεί η χώρα στις ανάγκες της ΤΝ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών

Published

on

Από

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ κατά το παρελθόν συσχετίστηκε με χαμηλότερο λόγο εγκεφαλικής μάζας, δηλαδή μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικής μάζας σε σύγκριση με τη σωματική μάζα, και χειρότερες γνωστικές ικανότητες. Photo credits: Mrdidg / pixabay

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση είναι μια πάθηση που προκαλεί στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία γίνονται παχιά και άκαμπτα. Αυτό δυσχεραίνει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται ως περιοχές κατεστραμμένου ιστού στον εγκέφαλο.



Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και διαπίστωσαν ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και σκέψης.

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ κατά το παρελθόν συσχετίστηκε με χαμηλότερο λόγο εγκεφαλικής μάζας, δηλαδή μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικής μάζας σε σύγκριση με τη σωματική μάζα, και χειρότερες γνωστικές ικανότητες.

Δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της μέτριας ή έντονης κατανάλωσης αλκοόλ και του λόγου εγκεφαλικής μάζας ή των γνωστικών ικανοτήτων.



Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η έντονη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, αλλά δείχνει μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι δεν εξέτασε τους συμμετέχοντες πριν από τον θάνατο και δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ και τις γνωστικές ικανότητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Published

on

Από

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και εκείνοι με κακή ακοή είχαν παρόμοια σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Photo credits: geralt / pixabay

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, με την ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από την αναπηρία να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη συσχέτιση αυτή.

Η απώλεια ακοής είναι όλο και πιο συχνή, ιδίως καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ενώ και η εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται, επηρεάζοντας περίπου 64 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ενώ η μειωμένη ακοή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως, όπως πιστεύεται, ως αποτέλεσμα της επακόλουθης κοινωνικής απομόνωσης, δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα η συσχέτιση αυτή.

Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 164.431 συμμετεχόντων από την βρετανική βάση δεδομένων «UK Biobank». Από αυτούς οι 4.369 φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, ενώ οι συμμετέχοντες που δεν φορούσαν ακουστικά κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε επικυρωμένη δοκιμασία: φυσιολογική ακοή, ανεπαρκής ακοή και κακή ακοή.



Κανείς δεν είχε καρδιακή ανεπάρκεια στην αρχή της μελέτης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και περίπου το 55% ήταν γυναίκες. Επίσης, συλλέχθηκαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα υγεία, τον τρόπο ζωής και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες μέσω ερωτηματολογίων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι προσαρμοσμένοι αυξημένοι κίνδυνοι εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 15% και 28% για ανεπαρκή και κακή ακοή, αντίστοιχα, και 26% για όσους χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική ακοή. Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες σε όσους δεν είχαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και εκείνοι με κακή ακοή είχαν παρόμοια σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, υποδηλώνοντας ότι ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ακουστική λειτουργία, ενδέχεται να μην αντιμετωπίζουν υποκείμενα αγγειακά προβλήματα που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.



Σε όσους δεν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας το επίπεδο ακοής συσχετίστηκε σημαντικά με την κοινωνική απομόνωση, την ψυχολογική δυσφορία και τον νευρωτισμό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να καθορίσει αιτία και αποτέλεσμα. Ωστόσο, τονίζουν ότι υπάρχουν εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων

Published

on

Από

Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης. Photo credits: Vnukko / pixabay

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, όπως διαπίστωσε μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College London, που δημοσιεύθηκε στο «The Journals of Gerontology Series A».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.127 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω στην Αγγλία και εξέτασαν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την περίοδο 2008-2017.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν τη μνήμη των συμμετεχόντων, την εκτελεστική λειτουργία (δημιουργία σχεδίων, επίλυση προβλημάτων, προσαρμογή σε νέες καταστάσεις), τη γλώσσα και τη συνολική γνωστική λειτουργία.



Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης.

Η μεγαλύτερη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορετικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη γνωστική υγεία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται πιο έντονα με βλάβες στον κροταφικό λοβό, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη γλώσσα και την κατανόηση των λέξεων.



Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση καλύπτουν μόνο δέκα έτη, τα οποία ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την έκθεση στη ρύπανση κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ετήσιοι μέσοι όροι των επιπέδων ρύπανσης, με αποτέλεσμα να λείπουν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις υψηλής έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι

Published

on

Από

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 45% των ατυχημάτων αφορά το μπροστινό μέρος ενός οχήματος, του οποίου η επισκευή κοστίζει 1,5 φορά περισσότερο. Photo credits: binfarisauto / pixabay

Το κόστος επισκευής οχημάτων αυξήθηκε κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι και 25,7% σε σχέση με το 2020. Αυτό αποκάλυψε μία νέα μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία SRA, η οποία παρέχει τεχνικές και στατιστικές μελέτες για ασφαλιστές αυτοκινήτων στη Γαλλία.

Η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα από 1,5 εκατομμύριο επισκευές το 2024, διαπιστώνοντας ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το βασικό αίτιο της συγκεκριμένης αύξησης.

Το κόστος των ανταλλακτικών αυξήθηκε κατά 29% από το 2020 και 7,3% από πέρυσι. Επίσης, τα δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 45% των ατυχημάτων αφορά το μπροστινό μέρος ενός οχήματος, το οποίο κοστίζει 1,5 φορά περισσότερο η επισκευή σε σχέση με το πίσω μέρος.



Τα φανοποιεία αντικαθιστούν αντί να επισκευάζουν πάνω από το 90% των ανταλλακτικών, αν και οι επισκευαστές προσπαθούν να υιοθετήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας επισκευάζοντας και επαναχρησιμοποιώντας κατεστραμμένα εξαρτήματα.

Το 2024 το 5,3% των ανταλλακτικών επαναχρησιμοποιήθηκαν, έναντι 3% το 2020. Συνολικά, το κόστος ανταλλακτικών αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ (52%) του κόστους επισκευών.

Το κόστος βαφής έχει αυξηθεί κατά 26,8% από το 2020 και 5,1% σε σχέση με πέρυσι. Η βαφή αντιπροσωπεύει μόνο το 10,4% του συνολικού κόστους επισκευής. Επίσης, τα ποσοστά εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 20,8% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.



Επιπλέον, οι επισκευές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν, επομένως το κόστος εργασίας αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Η μελέτη της SRA αποκαλύπτει ότι το κόστος επισκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν υψηλότερο κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών αυτοκινήτων, ενώ η αύξηση για τα υβριδικά μοντέλα ήταν 15,7%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis