ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»: 50 Ελληνες παραγωγοί ενώνουν στρατηγικά τις δυνάμεις τους

«ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»: Ο κόσμος των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται για τον ανταγωνισμό και πολλές φορές στο βωμό του κέρδους και της καθιέρωσης στην αγορά είναι ένας δρόμος δύσκολος με άλλους να καταγράφουν μεγάλα κέρδη και άλλοι να καταστρέφονται.
Στα χρόνια της κρίσης και της παγκοσμιοποίησης 50 ελληνικές εταιρίες (αρκετές από αυτές ανταγωνίστηκες μεταξύ τους) αποφάσισαν να πάνε κόντρα στο ρέμα και ακολουθώντας το αρχαίο ρητό (Εν τη ενώσει η ισχύς) ένωσαν τις δυνάμεις τους προς όφελος των ιδίων αλλά και της οικονομίας της χώρας δημιουργώντας το «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».
Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αποτελείται από μία κοινότητα εξωστρεφών, παραγωγικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, Ελληνικής ιδιοκτησίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ
Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αποτελείται από μία κοινότητα εξωστρεφών, παραγωγικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, Ελληνικής ιδιοκτησίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας.
Στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συμμετέχουν Ελληνικές παραγωγικές-μεταποιητικές εταιρίες που επιλέγουν, παρά τις αντιξοότητες και τα συνεχώς αυξανόμενα αντικίνητρα, να διατηρούν το κέντρο των ανά τον κόσμο επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην χώρα μας και κατά πλειοψηφία ανήκουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες-παραγωγούς που και αυτοί, ως φυσικά πρόσωπα, έχουν την φορολογική και επιχειρηματική τους έδρα στην Ελλάδα.
Οι επιχειρήσεις αυτές επιμένουν να διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο:
- Παραγωγή,
- Έδρα και
- Ιδιοκτησία, είναι σήμερα ισχνή μειοψηφία αν και δημιουργούνε υψηλότερη σχετική Προστιθέμενη Αξία για την Ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την Αξία που παράγουν άλλα σημαντικά μοντέλα επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα, εταιρίες με εμπορική-εισαγωγική δραστηριότητα ή εταιρίες που ανήκουν ολοκληρωτικά ή κατα πλειοψηφία σε πολυεθνικές.
«Οταν μιλάμε για οικονομικό πατριωτισμό δεν εννοούμε ότι ο κόσμος πρέπει να ψωνίζει προϊόντα μόνο και μόνο επειδή είναι ελληνικά, χωρίς να είναι ποιοτικά. Να αγοράσει αυτό που έχει τη σωστή τιμή και την κατάλληλη ποιότητα»
Η υψηλή προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στην Ελληνική οικονομία οι Εταιρίες-μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, πιστοποιείται από την Eurocert, Ελληνικό Ανεξάρτητο Φορέα Πιστοποίησης. Η Eurocert δημιούργησε «Πρότυπο Απαιτήσεων», που αξιολογεί και αποδίδει στις εταιρίες – μέλη, το σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ώστε τα προϊόντα τους να φέρουν σήμα αναγνώρισης προκειμένου να εντοπίζονται και να επιλέγονται από τους καταναλωτές και τους εμπόρους που επιθυμούν να υποστηρίξουν την Ελληνική, παραγωγική επιχειρηματικότητα.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ
Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ δεσμεύεται να αναλαμβάνει να υποστηρίζει, να προβάλλει, να επιβραβεύει και να εμπνέει δράσεις που:
- Αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων, Ελληνικής ιδιοκτησίας. Αναδεικνύουν την σημασία των προϊόντων που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν σε Ελληνικές εταιρίες ως πηγές εθνικού πλούτου, αγαθά σύγχρονου πολιτισμού και πρεσβευτές της σημερινής παραγωγικής Ελλάδας ανά την υφήλιο.
- Προβάλλουν την Ελλάδα μέσα από τις δραστηριότητες των Ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων.
- Συμβάλλουν στην άμεση μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
- Δημιουργούν υψηλό αίσθημα ασφάλειας και αξιοπιστίας στα Ελληνικά προϊόντα.
- Εξασφαλίζουν και προωθούν τον υγιή ανταγωνισμό στη λειτουργία της αγοράς.
- Εκπαιδεύουν την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους για την υψηλότερη, σχετική, προστιθέμενη αξία που δημιουργούν οι ελληνικής ιδιοκτησίας, παραγωγικές εταιρίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας.
- Μελετούν, ερευνούν και τεκμηριώνουν ιστορικά την Ελληνική επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη προϊόντων στην χώρα μας.
- Καθιστούν γνωστό το σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και τα προϊόντα που επισημαίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Εκπαιδεύουν τους νέους στην επιχειρηματικότητα και την παραγωγή.
- Αναπτύσσουν συνεργασίες και κοινές προωθητικές πρωτοβουλίες μεταξύ των παραγωγικών επιχειρήσεων, Ελληνικής ιδιοκτησίας.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ απευθύνεται:
- Στους Έλληνες καταναλωτές, εμπόρους και επαγγελματίες για να γνωρίσουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις – μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.
- Σε κοινωνικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματικούς, δημοσιογραφικούς και επαγγελματικούς φορείς για συνεργασία.
- Σε όλες τις παραγωγικές-μεταποιητικές, επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ώστε να πιστοποιηθούν και να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.
Στον κόσμο των επιχειρήσεων ο ανταγωνισμός ορισμένες φορές είναι εξοντωτικός. Ο πόλεμος των συμφερόντων αδυσώπητος τα κέρδη τεράστια και οι ζημιές καταστροφικές. Όμως, 50 ελληνικές εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες άκρως ανταγωνιστικές μεταξύ τους, αποφάσισαν να πάνε κόντρα στους κανόνες ενώνοντας τις δυνάμεις τους προς όφελος της χώρας, στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».
Στην έκθεση της SIAL 2018 δύο από τα ιδρυτικά μέλη της «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ». Ο πρόεδρος (Διευθυντής εξαγωγών & marketing της Agrino, Άγις Πιστιόλας) και ο αντιπρόεδρος της κίνησης αυτής (Γενικός διευθυντή της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος) είπανε για την δράση τους αυτή :

Δεξιά Ο πρόεδρος και διευθυντής εξαγωγών & marketing της Agrino, Άγις Πιστιόλας και ο αντιπρόεδρος της κίνησης και Γενικός διευθυντή της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος Foto: © ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α.Π: «Είναι μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στην έννοια του οικονομικού πατριωτισμού. Η έννοια αυτή απαντάται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, χωρίς όμως εσωστρέφεια… Το λογότυπο ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ σημαίνει ότι το προϊόν πληροί τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει και είναι μία διέξοδος στον καταναλωτή που θέλει να αγοράσει εγχώριο προϊόν, αλλά σε τελική ανάλυση δεν ξέρει ποιο είναι το ελληνικό και ποιο όχι»
Μ.Τ: «Και οικονομικά συμφέρει τον καταναλωτή, αφού τα χρήματα επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία… Μάλιστα αν το καλοσκεφτεί κανείς το όφελος είναι διπλό. Εάν αγοράσει κάποιος ελληνικό προϊόν, καταλήγουν στην οικονομία της χώρας μας και τα χρήματα που ξόδεψε αλλά και αυτά που… γλύτωσε και που θα πήγαιναν στο εξωτερικό για εισαγωγή».
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας το Ντύσσελντορφ στις 16-18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η διεθνής έκθεση κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών ProWein 2025 . Η έκθεση έχει θαμπώσει την λάμψη της σε σχέση με άλλες χρονιές δείχνοντας πιο φτωχή, εν αντιθέσει η ελληνική παρουσία μπορεί να ήταν και αυτή μικρότερη, αλλά είχε την δική της αίγλη.
Στην έκθεση πήραν μέρος περισσότεροι από 4.100 εκθέτες από 65 χώρες.
Ο Διευθύνων σύμβουλος της έκθεσης έκανε αναφορά για τις δύσκολες περιόδους στις πωλήσεις στη διεθνή αγορά, αλλά επισήμανε ότι η τεχνογνωσία για περισσότερα από 30 χρόνια στον κλάδο βοηθάει στην ανάπτυξη και προώθηση, τοποθετώντας την έκθεση σε εξαιρετική θέση, κάνοντάς την ανταγωνιστική κάτι που τους κάνει περήφανους.
Την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι από 128 χώρες για να συναντήσουν και να παρακολουθήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. Περίπου το 40% προερχόταν από το λιανεμπόριο και τις ειδικές αγορές του On Line Shop της Γερμανίας.
Με περισσότερα από 85 ελληνικά οινοποιεία και αποστακτήρια που εκπροσωπούνται περήφανα στον χώρο που φιλοξενήθηκε το Εθνικό Περίπτερο , η παρουσία της χώρας ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη.
Πραγματοποιήθηκαν εννέα σεμινάρια που παρουσίασαν γηγενείς ποικιλίες ΠΟΠ και ΠΓΕ στους χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες, εξερευνώντας 70+ ελληνικές ετικέτες στον χώρο δωρεάν γευσιγνωσίας, προβάλλοντας την οινοποιητική πρόοδο της Ελλάδας.
Μιλήσαμε με εκπροσώπους του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και την Οινοποιία Boutari:
Ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης κος Αντώνης Λουλούδης του ομώνυμου οινοποιείου (Loudoudis Winery) από τις Δάφνες Ηρακλείου Κρήτης μας ενημερώνει για τον σκοπό της παρουσίας του Δικτύου ως Wines of Crete στην έκθεση του Ντύσσελντορφ, που δεν είναι άλλος από το να αναδειχθεί το Κρητικό κρασί στη διεθνή αγορά. Με βασικότερο στόχο τις γηγενείς Κρητικές ποικιλίες στα λευκά κρασιά : ( Βιδιανό, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Βηλάνα) και οι κόκκινες ποικιλίες: (Λιάτικο, Κοτσιφάλι ).
Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης του ομώνυμου οινοποιείου (Zacharioudakis Winery) λέει στον Ευρωπολίτη ότι η παρουσία τους στο Ντύσσελντορφ στόχο έχει την παρουσίαση της σπανιότητας (Winrar) του Κρητικού Αμπελώνα. Η Γερμανία αποτελεί ένα τμήμα των Κρητικών εξαγωγών και είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν αυτά τα προϊόντα στο κοινό για να επεκτείνουν την εξαγωγική δραστηριότητα.
Η Υπεύθυνη Εξαγωγών της οινοποιίας Boutari κα Αλεξάνδρα Φανού με το αφοπλιστικό χαμόγελο της απηύθυνε κάλεσμα γνωριμίας του κοινού με την ιστορική οινοποιία:
«Καλησπέρα σας, σας καλούμε να έρθετε όλοι να δοκιμάσετε όλοι κρασιά από την ιστορική οινοποιία Boutari. Μία οινοποιία η οποία έχει 146 χρόνια ιστορίας, από το 1879, όπως άλλωστε και η ναυαρχίδα της οινοποιίας Boutari . Να δοκιμάσετε ποικιλίες από όλη την Ελλάδα από κτήματα Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και Π.Γ.Ε (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ζώνες στην Ελλάδα, όπως Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Ασύρτικο από την Σαντορίνη και άλλες πολλές ποικιλίες. Να δείτε πόσο ωραία μπορούμε να παντρέψουμε την παράδοση με την σύγχρονη τεχνογνωσία στο ελληνικό κρασί.».

- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στη FOOD EXPO 2025
- Στις 22 Μαρτίου 2025 το 13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής
- Εξωστρεφές άνοιγμα στη Λατινική Αμερική: Πάνω από 50 Β2Β επαφές ελληνικών εταιρειών σε Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό
- Κ. Τσιάρας: Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων και ποτών
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025

Η απόλυτη επιτυχία της FOOD EXPO 2025 αποτελεί ζωντανή απόδειξη της αστείρευτης δυναμικής του κλάδου των τροφίμων και ποτών
Η έκθεση δεν είναι απλά ένα επιχειρηματικό γεγονός, αλλά ο καταλύτης που διαμορφώνει το ιδανικό περιβάλλον για επενδύσεις και ανάπτυξη. Με την ανάδειξη των πιο σύγχρονων τάσεων και καινοτομιών, χαράσσει τον δρόμο για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών του μέλλοντος, προσφέροντας έμπνευση και καθοδήγηση σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Είναι το σημείο συνάντησης όπου οι ιδέες μετατρέπονται σε πράξη και οι προοπτικές γίνονται πραγματικότητα.
34.978 επισκέπτες από την Οργανωμένη Λιανική, το Χονδρεμπόριο, τα Ξενοδοχεία και τη Μαζική Εστίαση, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες ήρθαν κοντά στη FOOD EXPO 2025. Αυτοί οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν περισσότερα από 50.000 τρόφιμα και ποτά ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας από 1.300 εκθέτες, να πραγματοποιήσουν ουσιαστικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους και να κλείσουν επικερδείς συμφωνίες. Οι επισκέπτες μπόρεσαν να ανακαλύψουν και μια μεγάλη ποικιλία ethnic προϊόντων στα περίπτερα των 200 ξένων συμμετοχών.
Η παρουσία 3.673 διεθνών επισκεπτών και 1000 hosted buyers από 80 αγορές-στόχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποίησαν πάνω από 15.000 b2b meetings με τους εκθέτες, δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν ως εκθέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, περισσότεροι από 600 παραγωγοί, που συμμετείχαν μέσω οργανωμένων συμμετοχών από Περιφέρειες, Επιμελητήρια και Δήμους, έφεραν όλες τις αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής γης και έκλεψαν τις εντυπώσεις με τα μοναδικής ποιότητας και γαστρονομικής υπεροχής παραδοσιακά προϊόντα τους. Μέσα από το προσεγμένο branding τους, απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν επάξια στα ράφια των επιχειρήσεων του εξωτερικού. Το γεγονός ότι οι επισκέπτες που ήρθαν από την επαρχία κατέγραψαν έναν σημαντικό αριθμό επιβεβαιώνει το εύρος της εμπορικής δυναμικής της έκθεσης.
Ένα αξέχαστο ταξίδι στις γεύσεις και την καινοτομία
-Στην FOOD EXPO 2025 αναδείχθηκαν μοναδικά προϊόντα και τάσεις που θα καθορίσουν μέλλον του κλάδου των τροφίμων και ποτών.
-Προϊόντα υψηλής ποιότητας και νέες τάσεις που κέρδισαν τις εντυπώσεις και έδειξαν τον δρόμο για το μέλλον
– Οι εκδηλώσεις της συνέχισαν να εμπνέουν, αναδεικνύοντας τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες της σύγχρονης αγοράς τροφίμων και ποτών.
Οι χιλιάδες επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 1.000 Hosted Buyers, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν στα περίπτερα των εκθετών πάνω από 50.000 εκλεκτά προϊόντα, που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία, τη γεύση,

την εξαιρετική ποιότητα και το σύγχρονο branding τους. Να επισκεφτούν παράλληλα την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση Οίνου & Αποσταγμάτων στην Ελλάδα, την OENOTELIA.
Στο Mediterranean Food Stage, το πρόγραμμα της 1ης ημέρας ήταν εξίσου εντυπωσιακό. Η Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης με την παραδοσιακή μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη, παρουσίασαν γεύσεις και προϊόντα της Κρήτης .
Συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στη FOOD EXPO 2025 και επίσημο επαγγελματικό δείπνο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «The European Food Masters – Taste the Authentic»
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «The European Food Masters – Taste the Authentic», η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στην κορυφαία έκθεση τροφίμων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, FOOD EXPO 2025, που πραγματοποιήθηκε από τις 08 έως τις 10 Μαρτίου 2025, προβάλλοντας με επιτυχία τα προϊόντα των επιχειρήσεων-μελών της, με έμφαση στα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα του νησιού.

Η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ειρήνη Χουδετσανάκη ανέφερε, ότι, «η παρουσία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αποτέλεσε για άλλη μια χρονιά μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη και προώθηση των αυθεντικών κρητικών προϊόντων, καθώς και της μοναδικής γαστρονομικής παράδοσης της Κρήτης. Στο περίπτερο, φιλοξένησε επιχειρηματίες – μέλη της, προσφέροντας τη δυνατότητα δικτύωσης και ανάδειξης των προϊόντων τους σε ένα ευρύ κοινό. Είμαστε χαρούμενοι που οι επιχειρηματίες πραγματοποίησαν πλήθος B2B συναντήσεων καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης.»
Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης συνεχίζει να υλοποιεί τον στρατηγικό της σχεδιασμό με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας, της αυθεντικότητας, της ασφάλειας και της υψηλής διατροφικής αξίας των κρητικών προϊόντων, προβάλλοντας τη γαστρονομική παράδοση του νησιού σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Εκδότη-Δημοσιογράφο
Ευρωπολίτης
voulgaris@europolitis.eu
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στη FOOD EXPO 2025
- Στις 22 Μαρτίου 2025 το 13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής
- Εξωστρεφές άνοιγμα στη Λατινική Αμερική: Πάνω από 50 Β2Β επαφές ελληνικών εταιρειών σε Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
- Γερμανία: Περιορίζεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο σε κάτω των 100.000 ετησίως
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στη FOOD EXPO 2025

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «The European Food Masters – Taste the Authentic», η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στην κορυφαία έκθεση τροφίμων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, FOOD EXPO 2025, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2025, προβάλλοντας με επιτυχία τα προϊόντα των επιχειρήσεων-μελών της, με έμφαση στα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα του νησιού.
Η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ειρήνη Χουδετσανάκη ανέφερε, ότι, «η παρουσία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αποτέλεσε για άλλη μια χρονιά μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη και προώθηση των αυθεντικών κρητικών προϊόντων, καθώς και της μοναδικής γαστρονομικής παράδοσης της Κρήτης. Στο περίπτερο, φιλοξένησε επιχειρηματίες – μέλη της, προσφέροντας τη δυνατότητα δικτύωσης και ανάδειξης των προϊόντων τους σε ένα ευρύ κοινό. Είμαστε χαρούμενοι που οι επιχειρηματίες πραγματοποίησαν πλήθος B2B συναντήσεων καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης.»

Παράλληλα, διοργανώθηκαν δύο γαστρονομικά δρώμενα με την παραδοσιακή μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη, τα οποία προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών, καθώς και μαγειρική επίδειξη (live cooking show) στο Mediterranean Food Stage της έκθεσης.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των επισκεπτών της έκθεσης σχετικά με τις τρέχουσες δράσεις του προγράμματος που υλοποιείται, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας και της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων της Κρήτης. Ανάμεσα στους επισκέπτες του περιπτέρου ήταν ο π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης και ο προϊστάμενος της Δ/νσης προώθησης γεωργικών προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Ταβουλάρης.

Επίσης πραγματοποιήθηκε B2B συνάντηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «The European Food Masters – Taste the Authentic» με τη συμμετοχή εισαγωγέων και δημοσιογράφων οινο-γαστρονομίας, το οποίο συνέβαλε στην ενίσχυση των σχέσεων και στην προβολή της ποιότητας των κρητικών προϊόντων με τη συμμετοχή των επιχειρηματιών.
Το δείπνο παρατέθηκε σε κρητικό εστιατόριο της Αθήνας με στόχο την γευστική δοκιμή των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε Κρήτης, που περιλαμβάνονται στο καλάθι του προγράμματος.

Τέλος η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε σε workshop με θέμα: «Ενέργειες Ενημέρωσης & Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Ταβουλάρης, Προϊστάμενος Δ/νσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Ο κ. Ταβουλάρης ενημέρωσε για τα προγράμματα που μπορούν να υλοποιήσουν συνεταιρισμοί, διεπαγγελματικές κ.ο.κ μέσω του ΥΠΑΑΤ, αλλά και τις δράσεις που μπορούν να κάνουν μέσω του κάθε προγράμματος.

Ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνης Χουδετσανάκη που παρουσίασε την εταιρεία, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «The European Food Masters – Taste the Authentic», που υλοποιεί αλλά και τις δράσεις της.
Τέλος, ο Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος Συνεταιριστικών Ελληνικών Εξαγωγών, στην ομιλία του έθεσε θέματα και δεδομένα των εξαγωγών συνεταιρισμών καθώς και τις δράσεις που μπορούν να κάνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης συνεχίζει να υλοποιεί τον στρατηγικό της σχεδιασμό με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας, της αυθεντικότητας, της ασφάλειας και της υψηλής διατροφικής αξίας των κρητικών προϊόντων, προβάλλοντας τη γαστρονομική παράδοση του νησιού σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Στις 22 Μαρτίου 2025 το 13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής

Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, ξενοδόχους και εκπροσώπους δικτύων διανομής τροφίμων, για να συμμετάσχουν στο 13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market, απευθύνουν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, οργανώνοντας για άλλη μια φορά τις επιτυχημένες δια ζώσης επιχειρηματικές συναντήσεις.
Το 13ο Παγκρήτιο Forum θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες Ηρακλείου με συμμετοχές απ’ όλη την Κρήτη.
Θα περιλαμβάνει συναντήσεις για τη διάθεση φρέσκων και μεταποιημένων κρητικών αγροτικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και στην τοπική αγορά, μέσω των δικτύων διανομής – super market, καθώς και συναντήσεις με βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό (πχ είδη συσκευασίας, καθαριστικά, εξοπλισμός κλπ), ώστε να δοθεί η ευκαιρία επέκτασης της συνεργασίας και με άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, πλην του αγροδιατροφικού.
Το κορυφαίο για την οικονομία της Κρήτης επιχειρηματικό γεγονός έχει στόχο να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων και αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, μεταποιητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κρητικών ξενοδοχείων και της ευρύτερης τοπικής αγοράς από την ντόπια αγροτική παραγωγή – δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Κρητικής διατροφής – αλλά και να στηριχθεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική /βιοτεχνική δραστηριότητα.
Το 13ο Παγκρήτιο Forum διοργανώνουν και φέτος τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, με τη στήριξη και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της Περιφέρειας Κρήτης.
Το εγχείρημα έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία κατά τα 12 προηγούμενα χρόνια, έχει βραβευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική αγορά, καθώς έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ξενοδόχους να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα απ’ ευθείας από τους παραγωγούς, χτίζοντας μια οικονομική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές.
Το Παγκρήτιο Forum – το οποίο ξεκίνησε το 2012 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου – περιλαμβάνει ολιγόλεπτες συναντήσεις εκπροσώπων των ξενοδοχείων και των δικτύων διανομής με αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, επαγγελματίες, βιοτέχνες κλπ σε προκαθορισμένα ραντεβού, αλλά και προβολή προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.
Η συμμετοχή στο 13ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ Forum είναι ΔΩΡΕΑΝ αλλά απαιτείται η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025.
Υπεύθυνη κ. Βασιλική Ζερβουδάκη: τηλ: 28210-52329, e-mail: epimel@chania-cci.gr και zervoudaki@chania-cci.gr
Εναλλακτικά, οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν μέσω ειδικής πλατφόρμας on line στο σύνδεσμο: https://aitiseis.ebeh.gr/pagkritio-forum
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Εξωστρεφές άνοιγμα στη Λατινική Αμερική: Πάνω από 50 Β2Β επαφές ελληνικών εταιρειών σε Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Επιχειρηματική αποστολή
Με ενθαρρυντικά μηνύματα για πιθανή σύναψη νέων εξαγωγικών συμφωνιών στο αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε η Επιχειρηματική Αποστολή σε εθνικές αγορές της Λατινικής Αμερικής, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής.
Οι συμμετέχοντες στην επιχειρηματική αποστολή, που διήρκεσε από 20 έως 30 Νοεμβρίου, επισκέφθηκαν διαδοχικά τέσσερις χώρες με μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς, την Βραζιλία (216 εκατ. κατοίκους), την Αργεντινή (46 εκατ. κατοίκους), την Κολομβία (52 εκατ. κατοίκους) και το Μεξικό (128 εκατ. κατοίκους), με στόχο την προώθηση εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων από τους κλάδους των τροφίμων-ποτών και της ενέργειας.
Ειδικότερα, στην επιχειρηματική αποστολή μετείχαν οι εταιρίες:
- ΑLFA Κουκουτάρης από την Κοζάνη, με κατεψυγμένες ζύμες.
- ΑLMI από τη Βέροια, με ποικιλία προϊόντων delicatessen (τυριά, ελιές τουρσί, πιπεριές, κλπ.).
- Οινοποιείο VAENI από τη Νάουσα, με ποικιλία κρασιών.
- Αποστακτήριο Κατσαρός από τον Τύρναβο, με παραδοσιακό ούζο, τσίπουρο, λικέρ και κρασί.
- VΕΝΜΑΝ, εταιρεία η οποία κατασκευάζει ηλιακά θερμαντικά συστήματα και boilers.
Με τη συνδρομή των Εμπορικών Γραφείων του Σάο Πάολο και του Μπουένος Άιρες, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μποκοτά και του Ελληνο-Μεξικανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 50 συναντήσεις, ενώ είχαν προηγηθεί διαδικτυακές παρουσιάσεις που προετοίμασαν ουσιαστικά το έδαφος για τις εν λόγω επαφές.
Όπως διαφάνηκε από τις ανωτέρω συναντήσεις, τα προϊόντα που παρουσίασαν οι ελληνικές εταιρίες προκάλεσαν το ενδιαφέρον των εισαγωγέων, με κύριο πλεονέκτημα την ποιότητα που υπερτερεί έναντι άλλων αντίστοιχων αγαθών που κυκλοφορούν στις συγκεκριμένες τοπικές αγορές, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συζητήσεις προχώρησαν σε βάθος και εκτιμάται ως ιδιαιτέρως πιθανό να προκύψουν σύντομα συμφωνίες για αρχικές παραγγελίες.

Η αγορά της Βραζιλίας λόγω του μεγέθους της παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες σε καταναλωτικά αγαθά, καλλυντικά, ενέργεια και κατασκευές, ενώ η προοπτική ολοκλήρωσης τον επόμενο χρόνο της πολυαναμενόμενης Συμφωνίας EΕ-Mercosur θα δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και θα διευκολύνει κατ’ επέκταση την είσοδο ελληνικών προϊόντων χωρίς δασμούς.
Στην Αργεντινή, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, στην Κολομβία η σταθερή ανοδική πορεία της οικονομίας της δημιουργεί ευκαιρίες σε βασικούς κλάδους της αγοράς, όπως των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων, καθώς και στα κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά έργα, ενώ το Μεξικό παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της τοπικής αγοράς, της μεγάλης μεσαίας τάξης και της εναλλακτικής επιλογής που μπορούν να προσφέρουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα από την Ευρώπη.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ο φορέας«στηρίζει ενεργά και πρακτικά την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια, οργανώνοντας μεθοδικά αποστολές σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, ώστε να προσφέρει έδαφος για δικτύωση, επαφές και δυνητικές συμφωνίες».
Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Λατινικής Αμερικής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι «οι ελληνικές εταιρίες που θα βάλουν έγκαιρα στο ραντάρ τους τις Λατινοαμερικάνικες αγορές, με μακροπρόθεσμη στρατηγική, επιμονή, τακτική παρουσία και επιλογή κατάλληλων εταίρων, θα ωφεληθούν από το πρόσφορο επιχειρηματικά έδαφος που χαρακτηρίζει τις χώρες αυτές».
Σημειώνεται ότι, το 2025 το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα σχεδιάσει νέα επιχειρηματική αποστολή που θα εστιάσει στις χώρες των Άνδεων (Περού, Χιλή, Ισημερινό, Κολομβία), οι οποίες παρουσιάζουν οικονομική άνοδο, διαθέτουν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο και προσφέρουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς.
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κ. Τσιάρας: Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων και ποτών

Τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Food &Drinks International Expo byDetrop, που διοργανώνεται από τη HELEXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε πως η ζήτηση για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αυξάνεται σταθερά στις διεθνείς αγορές. Παραθέτοντας τα στοιχεία, επισήμανε ότι ο κλάδος των ποτών παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 16,31% από το 2020 στο 2021 και κατά 18,29% από το 2021 στο 2022, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου και την απήχηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι ο κλάδος των προϊόντων κρέατος παρουσίασε αύξηση εξαγωγών από 112 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 170 εκατομμύρια ευρώ το 2023, επιβεβαιώνοντας ότι ο τομέας των τροφίμων και ποτών της Ελλάδας έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις προκλήσεις του κλάδου, όπως η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές πιέσεις, και ανέδειξε τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. «Η ανάγκη για ενότητα και συνεργασία δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά πράξη ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, ως σταθερός εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας την πολιτική σταθερότητα, την εμπορική διπλωματία, και την προσήλωση σε υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, είπε.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μοναδικά προϊόντα, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και συνδέουν τους Έλληνες παραγωγούς με κορυφαία εστιατόρια. Επί πλέον, η καινοτόμα B2B πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης για την εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών, μέσω προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων παραγωγών στις διεθνείς αγορές και ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

«Είναι τιμή μου να εγκαινιάζω μία από τις κορυφαίες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη χώρα μας, η οποία φέρνει κοντά 250 εκθέτες από 19 χώρες και δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και διεθνών παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως κατά την περιήγησή του στα περίπτερα αυτό που είχε δημιουργηθεί ως προσδοκία ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα. Τόνισε δε πως η μετεξέλιξη της Detrop σε μια νέα έκθεση δείχνει την προσπάθεια που κάνει και η ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και η χώρα γενικότερα, να αναδείξει τα πολύ σημαντικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
You must be logged in to post a comment Login