Connect with us

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΟΡΟΣ (Εστιατόριο MEDITERRAN Μαγδεμβούργο) «Χρειάζεται πίστη και υπομονή»

Published

on

ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΟΡΟΣ (Εστιατόριο MEDITERRAN Μαγδεμβούργο)

“Εχοντας κλείσει 29 χρόνια στην Γερμανία και με μεγάλη εμπειρία στη γαστρονομία και τα εστιατόρια, ο Συμεών Μπόρος με καταγωγή από την Δ. Μακεδονία, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση στο Μαγδεμβούργο.”

 

Ο Ελληνας εστιάτορας αποφάσισε το 2011 να κάνει μια παράτολμη κίνηση. Το ελληνικό μαγαζί αποτέλεσε παρελθόν και τη θέση του πήρε ένα σύγχρονο εστιατόριο με μεσογειακά πιάτα, ποντάροντας στις καθαρές και ποιοτικές γεύσεις της καλής πρώτης ύλης.

Αυτή του η απόφαση, τέσσερα χρόνια μετά, τον έχει δικαιώσει απόλυτα και μιλώντας στον «Europolitis» μεταφέρει την εμπειρία του.

 

– Κ.Μπόρο, βρίσκεστε σχεδόν 30 χρόνια στην Γερμανία. Ποια είναι η έως τώρα διαδρομή σας;

«Στην Γερμανία βρίσκομαι από το 1986. Εργάστηκα στο εστιατόριο που είχε ο πατέρας μου, που ήταν το κλασικό ελληνικό εστιατόριο. Στο Μαγδεμβούργο είμαι από το 1993, οπότε άνοιξα κι εγώ μια ανάλογη επιχείρηση. Η αλλαγή έγινε το 2011 οπότε και γίναμε εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, δηλαδή χωρίς γύρο, χωρίς σουβλάκια. Η πρώτη ύλη είναι πολύ ποιοτική με Ελληνα σεφ, δίνοντας βάση στην ποιότητα. Θέλουμε να δείξουμε πως δεν υπάρχει μόνο το κερασμένο ούζο και η φθηνή σαλάτα, αλλά και η ποιοτική κουζίνα. Τόσο εμείς όσο και οι πρόγονοί μας έδωσαν στους Γερμανούς μια λάθος εντύπωση για την ελληνική κουζίνα».

 

– Πόσο δύσκολο ήταν για το Μαγδεμβούργο να δεχθεί ότι ένας Ελληνας αλλάζει το μαγαζί του κάνοντας μια τέτοια μεγάλη στροφή;

«Ηταν τρομερά δύσκολο. Αρχικά, οι πελάτες αντέδρασαν. Περίμεναν πως ως Ελληνας θα έχω γύρο, σουβλάκια, ούζο, κεράσματα και φθηνές τιμές.

Το μυστικό είναι η διάρκεια, η επιμονή, η υπομονή και να κρατήσεις τη γραμμή σου. Τη διάρκεια τη θέτω στα τρία με πέντε χρόνια, γιατί το Μαγδεμβούργο έχει να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα, όπως είναι η ανεργία και η προκατάληψη για το τι πρέπει να έχει ένας Ελληνας στο μαγαζί του. Πλέον, έχει αντιστραφεί η στάση, ο κόσμος το δέχεται, μένει ευχαριστημένος και είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω, γιατί η ποιότητα των υλικών και του φαγητού ανταποκρίνεται στα λεφτά που δίνει».

 

– Συμφωνείτε πως υπάρχει μια υποχώρηση της τάσης που ξέραμε για το κλασικό ελληνικό εστιατόριο;

«Ναι, είναι πραγματικότητα. Για την πόλη μας, τα χαμηλού βιοτικού επιπέδου στρώματα πηγαίνουν στο ελληνικό εστιατόριο, αλλά οι υπόλοιποι πελάτες που μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω για το φαγητό πάνε σε άλλου είδους κουζίνες. Αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες και αυτό ήταν το έναυσμα ώστε να κάνω την αλλαγή. Ακουγα παράπονα ότι έφαγαν πολύ… Το σκέφτηκα και κατέληξα πως είχαν δίκιο. Δεν τους ενδιαφέρει η ποσότητα τα ‘βουνά’ που σερβίραμε, αλλά η ποιότητα με την κατάλληλη ποσότητα».

 

– Περιγράψτε μας πολύ καλή στιγμή και μια πολύ δύσκολη στην πορεία σας στη γαστρονομία;

«Πρόσφατα, αναδειχθήκαμε για τρίτη φορά καλύτερο μαγαζί της περιοχής και βλέπω την αναγνώριση που έχουμε από τους πελάτες. Αυτή η επιβεβαίωση δεν είναι μόνο στα χαρτιά. Οσο για τα δυσάρεστα, είναι η νοοτροπία του πελάτη απέναντι στον Ελληνα εστιάτορα που τον βλέπει υποτιμητικά. Που θεωρεί πως με λίγα λεφτά θα φάει πολύ, δε θα συμπεριφερθεί σωστά, θα του κεράσεις ούζο. Είναι μια μόνιμη κατάσταση που ως Ελληνα και ως επιχειρηματία με στεναχωρεί αφάνταστα. Κι αυτός ήταν ένας πολύ σημαντικός λόγος που με έκανε να στραφώ σε διαφορετική κουζίνα».

 

– Για ένα σύγχρονο εστιατόριο, πόσο απαραίτητο είναι να έχει εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό;

«Το θέμα του σέρβις είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό για μια επιχείρηση. Πρέπει να είναι εξειδικευμένο το προσωπικό, να γνωρίζει το μενού, τα συστατικά των πιάτων, πως φτιάχνονται ώστε να βοηθήσει τον πελάτη στην επιλογή του. Παράλληλα, πρέπει να είναι ειλικρινής στα λόγια και τη συμπεριφορά του. Το ‘φίλε μου, φίλε μου…’ πρέπει να σταματήσει. Είναι υποκρισία. Σέρβις σημαίνει να δουλεύεις με κέφι και ο πελάτης το καταλαβαίνει».

 

– Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να έχουν σπουδάσει τις γεύσεις και για την κουζίνα;

«Το προσωπικό της κουζίνας είναι μια μεγάλη πληγή. Εμείς που είμαστε στην Γερμανία δεν έχουν τις βάσεις, αλλά έχουμε αντιγράψει ό,τι έχουμε δει από άλλους και δυστυχώς τα άτομα που μπορούν να έρθουν στην Γερμανία δεν έρχονται είτε γιατί μπλέκουν με επιτήδειους είτε γιατί μπερδεύουν την κουζίνα που ξέρουν με την γερμανική κουζίνα. Ή ακόμη εμείς οι εστιάτορες έχουμε πέσει θύματα μαγείρων που δεν είναι μάγειρες. Ατομα που έχουν γνώσεις γαστρονομίας θα ήταν πολύ χρήσιμα, ώστε να βγάλουμε ωραίες γεύσεις και να ξεχωρίζουμε από τους Ιταλούς και τους Κινέζους».

 

– Πιστεύετε πως αν οι Ελληνες παραγωγοί προσέξουν την προώθηση των ελληνικών προϊόντων μπορούν να βοηθήσουν τον Ελληνα εστιάτορα και την κουζίνα;

«Βέβαια. Χωρίς να είμαι ο ειδικός, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διάρκεια, δεν υπάρχει το σωστό μάρκετινγκ, όπως κάνουν οι Ιταλοί. Εχουμε πάρα πολύ καλά προϊόντα που αν εμείς οι εστιάτορες τα δείχναμε στους πελάτες θα ήταν υπέρ μας. Παραδείγματος χάρη το μανούρι, μπορείς να το σερβίρεις αντί της μοτσαρέλας, που πιστεύω πως έχει καλύτερη γεύση. Το ελληνικό κρασί είναι επίσης πολύ καλό. Είναι θέμα τιμής από τον παραγωγό στον εστιάτορα και μάρκετινγκ. Πρέπει να γίνουν πιο γνωστά ώστε να ‘ψήσεις’ τον πελάτη πως το δικό μας είναι καλύτερο από το αντίστοιχο προϊόν άλλης χώρας».

 

– Λόγω των συνθηκών και της ατμόσφαιρας που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο, έχουν υπάρξει πελάτες σας που να έχουν αντιδράσει σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

«Όχι, δεν έγινε κάτι αρνητικό. Υπάρχουν πειράγματα όπως ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και ότι στέλνουμε λεφτά για να ζήσουν στην Ελλάδα. Αλλά όχι, κάτι σοβαρό όχι, ποτέ».

 

– Θα βοηθούσε τον κλάδο να δημιουργηθεί ένας φορέας Ελλήνων εστιατόρων που να ενημερώνουν για τις εξελίξεις αλλά και να είναι ένα είδους συνδικαλιστικό όργανο;

«Ημουν από τους πρώτους που πρότεινα να γίνει εδώ στην πόλη μας μια κοινότητα, αλλά δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, εμείς οι Ελληνες δυσκολευόμαστε να οργανωθούμε ή να συνδικαλιστούμε. Είμαι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα, όπως το να διαφημιστούμε σε τηλεοράσεις και εφημερίδες. Είμαστε 20.000 μαγαζιά, αν βάζαμε από 100 ευρώ συγκεντρώνεται ένα πολύ σοβαρό ποσό ώστε να διαφημιστείς παντού. Αλλά δε μας χαρακτηρίζει η ομαδικότητα και το καλό των γύρω μας, το συνολικό καλό. Ο ένας κοιτά να βγάλει το μάτι του διπλανού».

 

– Θα θέλατε, κλείνοντας, να στείλετε ένα μήνυμα στους συναδέλφους σου;

«Για να φτάσω στο σημείο που είμαι σήμερα, πέρασα μεγάλες δυσκολίες. Αλλά έχω τρομερή θέληση και πείσμα, ακολούθησα πιστά τη γραμμή και τον στόχο που έθεσα. Μακριά από το κέρασμα, ούτε ούζα, ούτε τζατζίκια, ούτε σαλάτες. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να δουλεύουμε 15 ώρες την ημέρα. Να προσπαθήσουμε να δώσουμε ποιότητα στον πελάτη, να πιστέψουμε στους εαυτούς μας.»

 

Αναδημοσίευση από την έκδοση του Μαρτίου 2017

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Στις 22 Μαρτίου 2025 το 13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής

Published

on

Από

Photo credits: Erik_Karits / pixabay

Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, ξενοδόχους και εκπροσώπους δικτύων διανομής τροφίμων, για να συμμετάσχουν στο 13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market, απευθύνουν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, οργανώνοντας για άλλη μια φορά τις επιτυχημένες δια ζώσης επιχειρηματικές συναντήσεις.

Το 13ο Παγκρήτιο Forum θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες Ηρακλείου με συμμετοχές απ’ όλη την Κρήτη.

Θα περιλαμβάνει συναντήσεις για τη διάθεση φρέσκων και μεταποιημένων κρητικών αγροτικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και στην τοπική αγορά, μέσω των δικτύων διανομής – super market, καθώς και συναντήσεις με βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό (πχ είδη συσκευασίας, καθαριστικά, εξοπλισμός κλπ), ώστε να δοθεί η ευκαιρία επέκτασης της συνεργασίας και με άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, πλην του αγροδιατροφικού.



Το κορυφαίο για την οικονομία της Κρήτης επιχειρηματικό γεγονός έχει στόχο να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων και αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, μεταποιητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κρητικών ξενοδοχείων και της ευρύτερης τοπικής αγοράς από την ντόπια αγροτική παραγωγή – δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Κρητικής διατροφής – αλλά και να στηριχθεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική /βιοτεχνική δραστηριότητα.

Το 13ο Παγκρήτιο Forum διοργανώνουν και φέτος τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, με τη στήριξη και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το εγχείρημα έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία κατά τα 12 προηγούμενα χρόνια, έχει βραβευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική αγορά, καθώς έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ξενοδόχους να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα απ’ ευθείας από τους παραγωγούς, χτίζοντας μια οικονομική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές.



Το Παγκρήτιο Forum – το οποίο ξεκίνησε το 2012 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου – περιλαμβάνει ολιγόλεπτες συναντήσεις εκπροσώπων των ξενοδοχείων και των δικτύων διανομής με αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, επαγγελματίες, βιοτέχνες κλπ σε προκαθορισμένα ραντεβού, αλλά και προβολή προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

Η συμμετοχή στο 13ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ Forum είναι ΔΩΡΕΑΝ αλλά απαιτείται η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025.

Υπεύθυνη κ. Βασιλική Ζερβουδάκη: τηλ: 28210-52329, e-mail: epimel@chania-cci.gr και zervoudaki@chania-cci.gr

Εναλλακτικά, οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν μέσω ειδικής πλατφόρμας on line στο σύνδεσμο: https://aitiseis.ebeh.gr/pagkritio-forum


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εξωστρεφές άνοιγμα στη Λατινική Αμερική: Πάνω από 50 Β2Β επαφές ελληνικών εταιρειών σε Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό

Published

on

Από

Photo Credits Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Στο Ελληνικό Προξενείο στο Σάο Πάολο, από αρ.: Κ.Μάντσος, Vaeni, A.Αγκουράκης, Hermes, Φ.Σφήκας, Alfa, Γλ.Φαρμάκη, Almi, Τ.Αρσλάνογλου, Venman, Θ.Ματσούκας, Πρόξενος, Γ.Πατσιαβός, ΑΗΚ, Σπ.Δάκογλου, Εμπορικός Ακόλουθος

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Επιχειρηματική αποστολή

Με ενθαρρυντικά μηνύματα για πιθανή σύναψη νέων εξαγωγικών συμφωνιών στο αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε η Επιχειρηματική Αποστολή σε εθνικές αγορές της Λατινικής Αμερικής, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής.

Οι συμμετέχοντες στην επιχειρηματική αποστολή, που διήρκεσε από 20 έως 30 Νοεμβρίου, επισκέφθηκαν διαδοχικά τέσσερις χώρες με μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς, την Βραζιλία (216 εκατ. κατοίκους), την Αργεντινή (46 εκατ. κατοίκους), την Κολομβία (52 εκατ. κατοίκους) και το Μεξικό (128 εκατ. κατοίκους), με στόχο την προώθηση εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων από τους κλάδους των τροφίμων-ποτών και της ενέργειας.

Ειδικότερα, στην επιχειρηματική αποστολή μετείχαν οι εταιρίες:

  • ΑLFA Κουκουτάρης από την Κοζάνη, με κατεψυγμένες ζύμες.
  • ΑLMI από τη Βέροια, με ποικιλία προϊόντων delicatessen (τυριά, ελιές τουρσί, πιπεριές, κλπ.).
  • Οινοποιείο VAENI από τη Νάουσα, με ποικιλία κρασιών.
  • Αποστακτήριο Κατσαρός από τον Τύρναβο, με παραδοσιακό ούζο, τσίπουρο, λικέρ και κρασί.
  • VΕΝΜΑΝ, εταιρεία η οποία κατασκευάζει ηλιακά θερμαντικά συστήματα και boilers.

Με τη συνδρομή των Εμπορικών Γραφείων του Σάο Πάολο και του Μπουένος Άιρες, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μποκοτά και του Ελληνο-Μεξικανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 50 συναντήσεις, ενώ είχαν προηγηθεί διαδικτυακές παρουσιάσεις που προετοίμασαν ουσιαστικά το έδαφος για τις εν λόγω επαφές.

Όπως διαφάνηκε από τις ανωτέρω συναντήσεις, τα προϊόντα που παρουσίασαν οι ελληνικές εταιρίες προκάλεσαν το ενδιαφέρον των εισαγωγέων, με κύριο πλεονέκτημα την ποιότητα που υπερτερεί έναντι άλλων αντίστοιχων αγαθών που κυκλοφορούν στις συγκεκριμένες τοπικές αγορές, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συζητήσεις προχώρησαν σε βάθος και εκτιμάται ως ιδιαιτέρως πιθανό να προκύψουν σύντομα συμφωνίες για αρχικές παραγγελίες.

Photo Credits Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Σε σύσκεψη στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Αιρες με τον Πρέσβη κ. Ευστάθιο Παίζη-Παραδέλλη

Η αγορά της Βραζιλίας λόγω του μεγέθους της παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες σε καταναλωτικά αγαθά, καλλυντικά, ενέργεια και κατασκευές, ενώ η προοπτική ολοκλήρωσης τον επόμενο χρόνο της πολυαναμενόμενης Συμφωνίας EΕ-Mercosur θα δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και θα διευκολύνει κατ’ επέκταση την είσοδο ελληνικών προϊόντων χωρίς δασμούς.

Στην Αργεντινή, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, στην Κολομβία η σταθερή ανοδική πορεία της οικονομίας της δημιουργεί ευκαιρίες σε βασικούς κλάδους της αγοράς, όπως των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων, καθώς και στα κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά έργα, ενώ το Μεξικό παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της τοπικής αγοράς, της μεγάλης μεσαίας τάξης και της εναλλακτικής επιλογής που μπορούν να προσφέρουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα από την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ο φορέας«στηρίζει ενεργά και πρακτικά την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια, οργανώνοντας μεθοδικά αποστολές σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, ώστε να προσφέρει έδαφος για δικτύωση, επαφές και δυνητικές συμφωνίες».

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Λατινικής Αμερικής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι «οι ελληνικές εταιρίες που θα βάλουν έγκαιρα στο ραντάρ τους τις Λατινοαμερικάνικες αγορές, με μακροπρόθεσμη στρατηγική, επιμονή, τακτική παρουσία και επιλογή κατάλληλων εταίρων, θα ωφεληθούν από το πρόσφορο επιχειρηματικά έδαφος που χαρακτηρίζει τις χώρες αυτές».

Σημειώνεται ότι, το 2025 το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα σχεδιάσει νέα επιχειρηματική αποστολή που θα εστιάσει στις χώρες των Άνδεων (Περού, Χιλή, Ισημερινό, Κολομβία), οι οποίες παρουσιάζουν οικονομική άνοδο, διαθέτουν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο και προσφέρουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κ. Τσιάρας: Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων και ποτών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ

Τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Food &Drinks International Expo byDetrop, που διοργανώνεται από τη HELEXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε πως η ζήτηση για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αυξάνεται σταθερά στις διεθνείς αγορές. Παραθέτοντας τα στοιχεία, επισήμανε ότι ο κλάδος των ποτών παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 16,31% από το 2020 στο 2021 και κατά 18,29% από το 2021 στο 2022, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου και την απήχηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι ο κλάδος των προϊόντων κρέατος παρουσίασε αύξηση εξαγωγών από 112 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 170 εκατομμύρια ευρώ το 2023, επιβεβαιώνοντας ότι ο τομέας των τροφίμων και ποτών της Ελλάδας έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις προκλήσεις του κλάδου, όπως η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές πιέσεις, και ανέδειξε τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. «Η ανάγκη για ενότητα και συνεργασία δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά πράξη ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, ως σταθερός εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας την πολιτική σταθερότητα, την εμπορική διπλωματία, και την προσήλωση σε υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, είπε.

Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μοναδικά προϊόντα, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και συνδέουν τους Έλληνες παραγωγούς με κορυφαία εστιατόρια. Επί πλέον, η καινοτόμα B2B πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης για την εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών, μέσω προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων παραγωγών στις διεθνείς αγορές και ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. 

Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ

«Είναι τιμή μου να εγκαινιάζω μία από τις κορυφαίες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη χώρα μας, η οποία φέρνει κοντά 250 εκθέτες από 19 χώρες και δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και διεθνών παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου», υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως κατά την περιήγησή του στα περίπτερα αυτό που είχε δημιουργηθεί ως προσδοκία ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα. Τόνισε δε πως η μετεξέλιξη της Detrop σε μια νέα έκθεση δείχνει την προσπάθεια που κάνει και η ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και η χώρα γενικότερα, να αναδείξει τα πολύ σημαντικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

8η Γιορτή Μελιού στο Ζάππειο: Η πιο γλυκιά εμπειρία της Αθήνας!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΟΥ

Η πιο γλυκιά γιορτή της πόλης επιστρέφει για 8η χρονιά στο εμβληματικό προαύλιο χώρο του Ζαππείου!

Από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 100 μελισσοκόμοι και παραγωγοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας ενώνονται για να προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία αφιερωμένη στο μέλι.

Η Γιορτή Μελιού είναι η ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε σπάνιες και εκλεκτές ποικιλίες μελιού, ανακαλύπτοντας μοναδικές γεύσεις που αναδεικνύουν τη μελισσοκομική παράδοση του τόπου μας.

Μέσα από μια γλυκιά βόλτα, θα μάθετε τα πάντα για τη μέλισσα και το αγνό μέλι, καθώς οι ειδικοί μελισσοκόμοι θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά της φυσικής παραγωγής του.



Πέρα από γευσιγνωσία, η γιορτή προσφέρει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους!

Οι μικροί μας φίλοι θα συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια, ενώ οι ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τη χρήση του μελιού και την ευεργετική του επίδραση στην υγεία.

Η 8η Γιορτή Μελιού διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 18:00, από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, κ. Κωνσταντίνο Ζώμπο.

Ελάτε στον πιο όμορφο κήπο της Αθήνας, για μια γλυκιά εμπειρία που θα σας μαγέψει! Η 8η Γιορτή Μελιού σας υπόσχεται μια αξέχαστη βόλτα, γεμάτη γεύσεις, αρώματα και χαμόγελα” αναφέρουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.

Το ωράριο για επίσκεψη στο φεστιβάλ είναι από τις 10:00 έως τις 21:00, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν parking από Λ.Βασιλίσσης Αμαλίας 33.

Πηγή φωτογραφίας: ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΟΥ

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Στο δρόμο του χαρακτηρισμού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης»

Published

on

Από

Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας έχουν ένα ιδιαίτερο προφίλ χαρακτηριστικών και είναι εύκολη η διάκρισή τους από καρπούς άλλων ποικιλιών ελιάς. Photo credits: Van3ssa_ / pixabay

Μια μοναδική μυτιληνιά ελιά, η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης» παίρνει το δρόμο του χαρακτηρισμού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ήδη, ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος φάκελος από τους ειδικούς επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιο Παυλόπουλο και Σέρκο Χαρουτουνιάν και όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλλη «θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χαρακτηριστεί η ντόπια ποικιλία ελιάς ‘κολοβή ελιά Λέσβου’ ΠΟΠ προϊόν».

Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας έχουν ένα ιδιαίτερο προφίλ χαρακτηριστικών και είναι εύκολη η διάκρισή τους από καρπούς άλλων ποικιλιών ελιάς.

Ο καρπός που είναι πράσινος και όταν ωριμάσει μετατρέπεται σε σκούρο μαυροκόκκινο, είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με λεπτό φλοιό και σχήμα ωοειδές ή σφαιρικό και κύριο χαρακτηριστικό την κοίλη απόληξη και την παρουσία θηλής ή ακίδας. Έτσι, οι κολοβές ελιές μοιάζουν με βελανίδια, με αποτέλεσμα να αποκαλούνται από τους ντόπιους και ως βαλανολιές.



Η συγκομιδή του καρπού γίνεται χειρωνακτικά, δηλαδή με το παραδοσιακό χειρομάδημα (με τα χέρια) ή τη βοήθεια χειροκίνητων (ή μηχανικών) ραβδιών. Έτσι, παρατηρείται παρουσία μικρότερης ποσότητας χλωροφύλλης στο συγκομιζόμενο καρπό, με συνέπεια να έχει μεγαλύτερο χρόνο διατηρησιμότητας και να είναι απαλλαγμένος από χώμα ή τραυματισμούς που υποβαθμίζουν την ποιότητά του.

Το ελαιόλαδο από την κολοβή ελιά συσκευάζεται σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν που έχει χαρακτηρισθεί ως «Λάδι Μυτιλήνης / Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».

Όσον αφορά τώρα τις βρώσιμες ελιές που ζητείται ο χαρακτηρισμός τους ως προϊόν ΠΟΠ, παραδοσιακά ξεπικρίζονται και ζυμώνονται / συντηρούνται σε άλμη με θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές της οριοθετημένης περιοχής, χωρίς κάποια επιπλέον επεξεργασία.

Θετική συνέπεια η παραγωγή ενός προϊόντος με τη δυνατόν μικρότερη επεξεργασία. Σε κάποιες περιπτώσεις η άλμη εμπλουτίζεται και με αρωματικά φυτά του νησιού με στόχο να αναδειχθεί το έντονο άρωμα και η γεύση της ελιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη η απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στην Περιφέρεια Κρήτης

Published

on

Από

Photo credits: galyafanaseva / pixabay

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου απονέμεται στην Περιφέρεια Κρήτης ένα σημαντικό βραβείο, το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts &Tourism – IGCAT).

Μια σημαντική διάκριση που έχει ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και ιδιαίτερη αξία, καθώς μέσα από αυτή σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη «ισχυροποιείται η διακριτή ταυτότητα του νησιού, όπως αυτή διαμορφώνεται διαχρονικά και μέσα από την γαστρονομία και τα ποιοτικά προϊόντα αγροδιατροφής».



Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη του 2023 με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η απόφαση για την ανακήρυξη της Κρήτης σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026», ήταν ομόφωνη από τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών που είχαν επισκεφθεί το νησί, με τον κ. Αρναουτάκη να εκφράζει από την πρώτη στιγμή την ικανοποίησή του γι΄ αυτή την εξέλιξη.

«Είναι μια βράβευση που μας κάνει υπερήφανους», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας πως: «Η άρτια προετοιμασία της υποψηφιότητας και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έφερε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε. Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026, με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας».

Την απόφαση της Διεθνούς Βράβευσης είχε αναγνώσει η Dr. Diane Dodd, ιδρύτρια και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου IGCAT, η οποία μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως η κριτική επιτροπή μετά την επίσκεψη στο νησί και την αξιολόγηση που έγινε, έκρινε ότι η υποψηφιότητα της Κρήτης ενσωματώνει τους τομείς ενδιαφέροντος του Ινστιτούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis