ΚΟΣΜΟΣ
Έρευνα στην Αίγυπτο για βίντεο με γυμνό ζευγάρι στην Πυραμίδα του Χέοπα

Οργή έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο βίντεο που κυκλοφόρησε με δύο γυμνά άτομα να αγκαλιάζονται στην κορυφή της Πυραμίδας του Χέοπα.
Το βίντεο τριών λεπτών που γυρίστηκε στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ή Πυραμίδα του Χέοπα, με φόντο το Κάιρο στο βάθος, δείχνει έναν άνδρα και μία γυναίκα να σκαρφαλώνουν πάνω στο αρχαίο κτίσμα. Όταν φτάνουν στο πιο ψηλό σημείο, η γυναίκα βγάζει την μπλούζα της, ενώ το πλάνο κλείνει με τους δύο να αγκαλιάζονται.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Χάλιντ Αλ Ανάνι, έκανε λόγο για παραβίαση της δημόσιας ηθικής και είπε ότι το περιστατικό και το βίντεο θα διερευνηθούν από τη γενική εισαγγελία, σύμφωνα με την εφημερίδα Ahram Online.
Το βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube την προηγούμενη Τετάρτη από τον Δανό φωτογράφο Andreas Hvid, ο οποίος συχνά δημοσιεύει στο διαδίκτυο ανάλογο περιεχόμενο και κατέβηκε λίγες μέρες μετά. Ο Αιγύπτιος υπουργός είπε ότι οι ερευνητές θα διαπιστώσουν αν τα πλάνα είναι αυθεντικά ή προϊόν μοντάζ και αναλόγως θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα υπήρξαν σχόλια αγανάκτησης.
«Σκάνδαλο στην πυραμίδα» έγραψε στο Twitter ένας οργισμένος χρήστης. Ξανά και ξανά τουρίστες σκαρφαλώνουν στην Πυραμίδα του Χέοπα και παραβιάζουν τη νομοθεσία της Αιγύπτου. Στην περιοχή απαγορεύεται η πρόσβαση τη νύχτα και το κτίσμα φυλάσσεται. Χρήστες στο διαδίκτυο εικάζουν ότι το ζευγάρι μπορεί να δωροδόκησε τους φύλακες για να εξασφαλίσει την είσοδο, αναφέρουν δημοσιεύματα.
«Εδώ και πολλά χρόνια ονειρευόμουν να αναρριχηθώ στη Μεγάλη Πυραμίδα», δήλωσε ο Andreas Hvid στο Ekstra Bladet, ταμπλόιντ της Δανίας. «Η ιδέα να κάνουμε ένα “γύρισμα γυμνοί” εκεί επάνω υπήρχε εδώ και καιρό. Λυπάμαι που τόσοι πολλοί άνθρωποι οργίστηκαν αλλά έχω επίσης λάβει θετικές αντιδράσεις από πολλούς Αιγυπτίους – κάτι που νομίζω ότι αξίζει να θυμόμαστε», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΗΠΑ: Επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ

Μετά τον χάλυβα και το αλουμίνιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την προσεχή επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις πως θα υπάρξουν αντίποινα.
Οι δασμοί αυτοί θα εφαρμοστούν σε «όλα τα οχήματα που δεν είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ», θα τεθούν σε ισχύ «τη 2η Απριλίου» και θα αρχίσουν να εισπράττονται από την 3η Απριλίου.
«Θέλουμε να κάνουμε να πληρώσουν οι χώρες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μας παίρνουν τον πλούτο μας», επιχειρηματολόγησε.
Οι δασμοί που ανακοίνωσε θα «προστεθούν» στους προϋπάρχοντες, ξεκαθάρισε σύμβουλός του. Το επίπεδο των δασμών που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα ήταν 2,5%.
Αυτό σημαίνει πως τα οχήματα που θα εισάγονται στις ΗΠΑ στο εξής θα επιβαρύνονται με δασμούς ύψους 27,5% της αξίας τους.
Εξάλλου, αν οι επιπρόσθετοι δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό – τελούν υπό αναστολή προς το παρόν – εφαρμοστούν ξανά, τα οχήματα που εισάγονται από αυτές τις δύο χώρες στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται με δασμούς 52,5%.
Ως «άσχημα νέα για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τη γερμανική οικονομία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις ΗΠΑ», περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών ύψους 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ζήτησε «αποφασιστική απάντηση» της ΕΕ.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία από την πλευρά της κάνει λόγο για «μοιραίο μήνυμα» για το βασιζόμενο σε κανόνες ελεύθερο εμπόριο.
«Είναι πλέον σημαντικό η ΕΕ να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στους δασμούς – πρέπει να είναι σαφές ότι δεν θα υποχωρήσουμε έναντι των ΗΠΑ. Απαιτείται δύναμη και αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, επισημαίνοντας ότι οι εξαγγελίες δεν αποτελούν έκπληξη και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προετοιμαστεί, σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη.
Από την πλευρά των εταιριών, η πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Χίλντεγκαρντ Μιούλερ δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ότι οι νέοι δασμοί συνιστούν «μοιραίο μήνυμα» για το βασιζόμενο σε κανόνες ελεύθερο εμπόριο.
Οι πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αποτελούν το 13% των εξαγωγών, ενώ ακολουθούν η Βρετανία με 11,3% και η Γαλλία με 7,4%. Ενδεικτικά, μία στις τρεις Porsche και μία στις έξι BMW πωλήθηκαν το 2024 στις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής
- Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών
- ΗΠΑ: Επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Στον Καναδά για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
- Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος

Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα αποφεύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά την περίοδο 1970-2022, λόγω της σημαντικής μείωσης του καπνίσματος που προήλθε από τον έλεγχο του καπνού.
Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο «CA: A Cancer Journal for Clinicians».
Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα θνησιμότητας του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Υγείας για την περίοδο 1970-2022.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι κατά την περίοδο αυτή αποτράπηκαν 3.856.240 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα (2.246.610 σε άνδρες και 1.609.630 σε γυναίκες) και κερδήθηκαν περισσότερα από 76 εκατομμύρια ανθρωποέτη ζωής, με μέσο όρο 19,8 τα ανθρωποέτη ζωής κερδισμένα ανά θάνατο που αποτράπηκε.
Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα που αποτράπηκαν αντιπροσώπευε το 51,4% των εκτιμώμενων μειώσεων στους συνολικούς θανάτους από καρκίνο και ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στους άνδρες (60,1%) από ό,τι στις γυναίκες (42,7%).
Ωστόσο, «παρά τα ευρήματα αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από άλλους καρκίνους ή ασθένειες που αποδίδονται στο κάπνισμα παραμένουν υψηλές», σημειώνει ο Φαρχάντ Ισλάμι, επιστημονικός διευθυντής της έρευνας για τις ανισότητες στον καρκίνο στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ο ίδιος τονίζει ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη δέσμευση σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω μείωση του καπνίσματος και να αυξήσουμε σημαντικά την πρόοδο κατά της θνησιμότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα. Είναι επίσης σημαντικό αυτά τα προγράμματα ελέγχου του καπνίσματος να σχεδιάζονται έτσι ώστε να απευθύνονται σε ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο καπνίσματος, όπως άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, για να βοηθήσουν να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής
- Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών
- ΗΠΑ: Επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Στον Καναδά για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
- Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αεροσκάφος έκανε… αναστροφή γιατί ο πιλότος ξέχασε το διαβατήριό του!

Ένα αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Λος Άντζελες με προορισμό τη Σανγκάη έκανε αναστροφή, όταν ο πιλότος του συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει το διαβατήριό του.
«Το Σάββατο, η πτήση United 198 από το Λος Άντζελες για Σανγκάη προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, διότι ο κυβερνήτης δεν είχε πάρει μαζί του το διαβατήριό του», έγινε γνωστό από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines στο AFP.
Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί πριν από σχεδόν δύο ώρες, όταν αναγκάστηκε να κάνει… αναστροφή για να προσγειωθεί στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια κι ενώ οι 257 επιβάτες υπολόγιζαν ότι θα προσγειώνονταν έπειτα από περισσότερες από 13 ώρες πτήσης προς την άλλη πλευρά της υφηλίου.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί επιβάτες εξέφρασαν την οργή τους.
Ως απάντηση, η εταιρεία είπε ότι «διασφάλισε ότι ένα νέο πλήρωμα» θα μεταφέρει τους επιβάτες στον προορισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι θα τους καταβάλει αποζημίωση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια πτήση αντιμετωπίζει πρόβλημα επειδή ο πιλότος της ξέχασε το διαβατήριό του.
Το 2019, μια πτήση που είχε ξεκινήσει από το Βιετνάμ, καθυστέρησε για 11 ώρες, διότι ο κυβερνήτης είχε χάσει τα έγγραφα ταυτοποίησής του. Επομένως, δεν μπορούσε να μπει στο αεροδρόμιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής
- Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών
- ΗΠΑ: Επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Στον Καναδά για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
- Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δεκαπέντε πτηνά απειλούμενα με εξαφάνιση μεταφέρθηκαν από την Αργεντινή στη Χιλή

Δεκαπέντε ρέα, μεγαλόσωμα πτηνά που μοιάζουν με στρουθοκάμηλους, μεταφέρθηκαν από την Αργεντινή στη Χιλή στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη διάσωση του απειλούμενου είδους στην Παταγονία.
Τα πτηνά μεταφέρθηκαν οδικώς μέσα σε ξύλινα κιβώτια από τον εθνικό δρυμό Παταγονίας – ο οποίος βρίσκεται στην επαρχία Σάντα Κρους της Αργεντινής – στον χιλιανό δρυμό της περιφέρειας Αϊσέν, σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο. Ύστερα από μια περίοδο προσαρμογής, θα αφεθούν ελεύθερα στο πάρκο.
Στην περιφέρεια Αϊσέν, ο πληθυσμός των ρέα (rhea pennata) «έχει μειωθεί δραματικά» λόγω της κτηνοτροφίας και του κυνηγιού.
Από το 2015, στον εθνικό δρυμό Παταγονίας εφαρμόζεται πρόγραμμα που περιλαμβάνει την εκτροφή των συγκεκριμένων πτηνών σε κέντρα αναπαραγωγής.
Στόχος είναι ο πληθυσμός τους να αυξηθεί από 68 και 100 ενήλικα πτηνά, ώστε να θεωρηθεί αυτοσυντηρούμενος. Η Rhea pennata είναι ενδημικό πτηνό της Νότιας Αμερικής και το ύψος των πτηνών είναι συνήθως γύρω στο ένα μέτρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής
- Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών
- ΗΠΑ: Επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Στον Καναδά για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
- Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στην παγκόσμια μείωση των χημικών ουσιών

Νέα μελέτη, με επικεφαλής το MIT, διαπιστώνει ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική «επουλώνεται», ως άμεσο αποτέλεσμα των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.
Στο παρελθόν, επιστήμονες έχουν παρατηρήσει σημάδια ανάκαμψης του όζοντος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature, είναι η πρώτη που δείχνει με υψηλή στατιστική βεβαιότητα ότι αυτή η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στη μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον, έναντι άλλων επιδραστικών παραγόντων, όπως η φυσική μεταβλητότητα του καιρού ή οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη στρατόσφαιρα.
Στη στρατόσφαιρα της Γης, το όζον είναι ένα φυσικό αέριο που προστατεύει τον πλανήτη μας από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.
Το 1985, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρύπα» στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, η οποία άνοιξε κατά τη διάρκεια της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Αυτή η εποχική μείωση του όζοντος επέτρεπε στις υπεριώδεις ακτίνες να φτάνουν σταδιακά μέχρι την επιφάνεια της Γης, οδηγώντας σε καρκίνο του δέρματος και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Στη νέα μελέτη, η ομάδα του MIT χρησιμοποίησε μια ποσοτική προσέγγιση για να προσδιορίσει την αιτία της ανάκαμψης του όζοντος στην Ανταρκτική. Οι ερευνητές ξεκίνησαν με προσομοιώσεις της ατμόσφαιρας της Γης και δημιούργησαν πολλαπλές προσομοιώσεις της ίδιας παγκόσμιας ατμόσφαιρας, υπό διαφορετικές συνθήκες εκκίνησης.
Στη συνέχεια μελέτησαν δορυφορικές παρατηρήσεις της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική από το 2005 ως σήμερα.
Αν η τάση συνεχιστεί οι ερευνητές προβλέπουν ότι σύντομα θα υπάρξει ένα έτος, οπότε το στρώμα του όζοντος θα παραμείνει εντελώς ανέπαφο και τελικά η τρύπα του όζοντος θα παραμείνει κλειστή για πάντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής
- Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών
- ΗΠΑ: Επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Στον Καναδά για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
- Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Siemens περικόπτει παγκοσμίως 6.000 θέσεις εργασίας

Την περικοπή έως και 6.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως σχεδιάζει η Siemens, ανακοίνωσε η γερμανική εταιρία υψηλής τεχνολογίας, η οποία απασχολεί περίπου 68.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 2.850 θέσεις θα περικοπούν στη Γερμανία και αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα ο κλάδος αυτοματισμού στη Digital Industries.
«Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά μας σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε ο Κέντρικ Νάικε, υπεύθυνος για τη βιομηχανία στο διοικητικό συμβούλιο της Siemens.
Περίπου 450 θέσεις εργασίας θα χαθούν στον κλάδο των λύσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Η βασική επιχείρηση αυτοματισμού αντιμετωπίζει τα τελευταία τρίμηνα σημαντική μείωση πωλήσεων και κερδών, ενώ επικεντρώνεται υπερβολικά στην Κίνα και στη Γερμανία, καθώς και στην αυτοκινητοβιομηχανία, επισήμανε ο κ. Νάικε και τόνισε: «Πρέπει να γίνουμε πιο ισορροπημένοι περιφερειακά και να αποκτήσουμε ευρύτερη πελατειακή βάση», με την ανάπτυξη της Siemens στις αγορές της Ινδίας και των ΗΠΑ και να εξελιχθούμε στους τομείς της αεροδιαστημικής και της αμυντικής βιομηχανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής
- Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών
- ΗΠΑ: Επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Στον Καναδά για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
- Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος
You must be logged in to post a comment Login