Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα νέα πράγματα που μάθαμε για τον εγκέφαλο το 2018

Published

on

Ο εγκέφαλος, παρόλο που είναι το πιο ζωτικό όργανό μας, αυτό που καθορίζει το ποιοί είμαστε και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τους άλλους, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο.

Αλλά οι επιστήμονες κάνουν κάθε χρόνο νέες προόδους για την κατανόησή του.
Έτσι και το 2018 υπήρξαν ορισμένες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, μερικές από τις οποίες σταχυολόγησε το Live Science:

1. Βρέθηκε ένα νέο είδος νευρώνα

Το 2018 οι νευροεπιστήμονες βρήκαν ένα τελείως νέο είδος, που ονόμασαν «νευρώνα κυνόροδο» (επειδή εμφανισιακά θυμίζει την αγριοτριανταφυλλιά). Αποτελεί περίπου το 10% του πρώτου στρώματος του νεοφλοιού, δηλαδή, ενός από τα πιο πρόσφατα μέρη στην εξέλιξη του εγκεφάλου (συνεπώς, οι μακρινοί πρόγονοί μας δεν είχαν μάλλον τέτοιους νευρώνες).

2. Ο εγκέφαλος μπορεί να περιέχει βακτήρια

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εγκέφαλος ήταν ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από βακτήρια και ότι η οποιαδήποτε παρουσία τους είναι ένδειξη κάποιας πάθησης. Όμως, για πρώτη φορά, βρέθηκαν βάσιμες ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να φιλοξενεί αβλαβή βακτήρια, όπως ήταν ήδη γνωστό ότι συμβαίνει με άλλα μέρη του ανθρωπίνου σώματος.

3. Ο εγκέφαλος είναι μαγνητικός

Περιέχει σωματίδια που είναι δυνατό να μαγνητισθούν, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί αυτά υπάρχουν στον εγκέφαλο ή από πού προέρχονται. Μερικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να παίζουν κάποιο -άγνωστο έως τώρα- βιολογικό ρόλο, ενώ άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά βρέθηκαν στον εγκέφαλο λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης. Το 2018, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν -με μετά θάνατον έρευνα σε επτά ανθρώπους- τα σημεία που αυτά τα μαγνητικά σωματίδια βρίσκονται στον εγκέφαλο. Διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα αυτοί οι μικροί μαγνήτες είναι διάσπαρτοι, όπως συμβαίνει σε αρκετά ζώα.

4. Ένας αρχαίος ιός βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων

Είχε μολύνει τους ανθρώπους πριν πολλά χρόνια και άφησε πίσω του ένα γενετικό κώδικα που ενσωματώθηκε στο ανθρώπινο DNA. Οι επιστήμονες τώρα ανακάλυψαν ότι αυτά τα γενετικά απομεινάρια του αρχαίου ιού (ιδίως το γονίδιο Arc) παίζουν ζωτικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και μάλιστα για τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Επίσης, βρέθηκε ότι -για άγνωστο λόγο- προβλήματα στη λειτουργία του γονιδίου Arc συμβαίνουν συχνότερα στα άτομα με αυτισμό ή άλλες νευρολογικές διαταραχές.

5. Νέα κύτταρα σε γερασμένους εγκεφάλους

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα, στον εγκέφαλο δεν έρχονται νέα κύτταρα να αντικαταστήσουν τα παλιά που πεθαίνουν. Τώρα -με μια έρευνα στον εγκέφαλο 28 ανθρώπων που είχαν πεθάνει- βρέθηκαν βάσιμες ενδείξεις ότι ακόμη και οι γερασμένοι εγκέφαλοι γεννούν νέα κύτταρα. Η διαφορά είναι ότι σε ένα προχωρημένης ηλικίας εγκέφαλο υπάρχουν λιγότερα νέα αιμοφόρα αγγεία και λιγότερες συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα.

6. Το στρες μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο

Μια μελέτη σε 2.000 υγιείς μεσήλικες έδειξε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, είχαν επίσης ελαφρώς μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης.

7. Ο εγκέφαλος «σβήνει» το θόρυβο των δικών μας βημάτων

Κανονικά θα έπρεπε να ακούμε το κάθε μας βήμα, όπως ακούμε των άλλων. Όμως, όπως έδειξε μελέτη σε πειραματόζωα, ο εγκέφαλος -μέσα από εξελικτικές προσαρμογές- έχει δημιουργήσει ένα είδος ηχομόνωσης, «φιλτράροντας» τα δικά μας βήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να ακούσουμε καλύτερα αν μας πλησιάζει κανείς (θέμα ζωής ή θανάτου αν βρίσκεσαι στη ζούγκλα…).

8. Τα ψυχεδελικά αλλάζουν τα ίδια τα εγκεφαλικά κύτταρα

Πειράματα σε εργαστηριακά κύτταρα και ζώα δείχνουν ότι οι εν λόγω ναρκωτικές ουσίες (LSD, MDMA ή «έκσταση» κ.ά.) μεταβάλλουν κυριολεκτικά τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων. Αν αυτό ισχύει και στους ανθρώπους, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θεραπεία διαταραχών όπως η κατάθλιψη, στις οποίες οι νευρώνες του προμετωπιαίου φλοιού τείνουν να συρρικνώνονται.

9. Ο δεύτερος εγκέφαλος στο έντερο

Εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα ζουν στο παχύ έντερο και, επειδή λειτουργούν χωρίς οδηγίες από κάποιο εγκεφαλικό κέντρο, ονομάζονται «ο δεύτερος εγκέφαλος» ή εντερικό νευρικό σύστημα. Μια νέα έρευνα του 2018 έδειξε ότι στην πραγματικότητα αυτό ο εντερικός «εγκέφαλος» είναι αρκετά έξυπνος.

10. Η μεγάλη πλαστικότητα του εγκεφάλου

Η περίπτωση ενός αγοριού 11 ετών, γνωστού στη νευροεπιστήμη ως «ασθενής U.D.», δείχνει πόσο ικανός είναι μερικές φορές ο εγκέφαλος να αναπληρώνει τις απώλειές του. Από το παιδί αφαιρέθηκε πριν τέσσερα χρόνια το ένα τρίτο του δεξιού ημισφαιρίου, προκειμένου να μειωθούν οι συνεχείς επιληπτικές κρίσεις του. Παρόλο που, μεταξύ άλλων, το αγόρι έχασε το δεξί μέρος του οπτικού κέντρου του εγκεφάλου του (το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα), το αριστερό μέρος (που είναι καλύτερο στην επεξεργασία των λέξεων) ήλθε να αναπληρώσει την απώλεια και το παιδί καταφέρνει να αναγνωρίζει πρόσωπα όπως και οι συνομήλικοί του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Το σύστημα διατήρησης λωρίδας μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 19,1%

Published

on

Από

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι παρά την ύπαρξη πολλών συστημάτων οδήγησης, ο οδηγός οφείλει να προσέχει το δρόμο. Photo credits: emkanicepic / pixabay

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ΑDAS) που υπάρχουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία από τη βάση δεδομένων εταιρείας Science Direct σε 28 συστήματα διαφορετικού βαθμού σημαντικότητας, διαπίστωσε ότι το σύστημα διατήρησης λωρίδας μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 19,1%.

Είναι γνωστό ότι οι λειτουργίες ADAS δίνουν ποικίλες πληροφορίες στον οδηγό. Από την πληροφορία της διαδρομής και την κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μέχρι και την προειδοποίηση για κρίσιμες για την ασφάλεια καταστάσεις.



Η υιοθέτηση των συστημάτων ADAS θεωρείται ευρέως ένα βασικό βήμα για την πορεία προς την αυτόνομη οδήγηση. Φυσικά σήμερα τα περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο της αυτόνομης οδήγησης (υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που βρίσκονται και στο τρίτο επίπεδο), ενώ το τελικό επίπεδο αυτόνομης οδήγησης βρίσκεται στο πέμπτο.

Θετικά αξιολογήθηκε και το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού το οποίο μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 14%, ενώ θετικά αποτελέσματα είχε και το αυτόματο φρενάρισμα που μείωσε τα ατυχήματα κατά 10,7%.

Από την άλλη το Cruise Control αυξάνει, σύμφωνα με την έρευνα, τα τροχαία ατυχήματα κατά 12%, όπως και το Adaptive Cruise Control κατά 8%.



Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι παρά την ύπαρξη πολλών συστημάτων οδήγησης, ο οδηγός οφείλει να προσέχει το δρόμο. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εξαρτηθεί από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Μάλιστα η μακροχρόνια εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οδηγικών δεξιοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων στην Ουκρανία

Published

on

Από

Το OneWeb της Eutelsat είναι ο βασικός αντίπαλος της Starlink στην παροχή δορυφορικού ίντερνετ υψηλής ταχύτητας. Photo credits: pixabay

Η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών της γαλλικής Eutelsat στην Ουκρανία, ώστε να απεξαρτηθεί από το Starlink του Ίλον Μασκ

Η γερμανική κυβέρνηση πληρώνει ώστε η Ουκρανία να έχει πρόσβαση στη δορυφορική υπηρεσία της γαλλικής εταιρείας Eutelsat, καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το αντίστοιχο σύστημα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων Starlink του Ίλον Μασκ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Eutelsat, Έβα Μπερνέκε, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία παρείχε τη δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου υψηλής ταχύτητας στην Ουκρανία για περίπου ένα χρόνο μέσω ενός Γερμανού διανομέα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής αυτής εταιρείας δήλωσε ότι υπάρχουν λιγότερα από χίλια τερματικά που συνδέουν χρήστες στην Ουκρανία με το δίκτυο της Eutelsat, αριθμός πολύ μικρότερος από τα περίπου 50.000 τερματικά της Starlink που το Κίεβο λέει ότι έχει στην ουκρανική επικράτεια. Ωστόσο, η Μπερνέκε τόνισε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των τερματικών της Eutelsat στην Ουκρανία θα αυξηθεί.



Ερωτηθείσα αν η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάπτυξη αυτή των επιπλέον τερματικών, η εκπρόσωπος της Eutelsat, Τζοάνα Ντάρλινκγτον είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση.

Το OneWeb της Eutelsat είναι ο βασικός αντίπαλος της Starlink στην παροχή δορυφορικού ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.

Οι δορυφόροι αυτοί είναι χαμηλής τροχιάς σε σχέση άλλους δορυφόρους, και έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν δεδομένα εξαιρετικά αποτελεσματικά, παρέχοντας ιντερνετικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας για απομακρυσμένες κοινότητες, πλοία και στρατούς.



Ο δορυφορικός αστερισμός IRIS² της ΕΕ (Υποδομή για την ανθεκτικότητα, τη διασυνδεσιμότητα και την ασφάλεια μέσω δορυφόρου) θα προσφέρει ενισχυμένες επικοινωνιακές ικανότητες σε κυβερνητικούς χρήστες και επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας για την αντιμετώπιση των νεκρών ζωνών συνδεσιμότητας. Αυτός ο πολυ-τροχιακός αστερισμός θα συνδυάσει τα οφέλη που προσφέρουν οι δορυφόροι Low Earth (LEO), Geostationary (GEO) και Medium Earth Orbit (MEO).

Τον περασμένο μήνα, στην παρουσίαση της Λευκής Βίβλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε διαστημικές υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται από εμπορικούς παρόχους με έδρα την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα

Published

on

Από

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς τύπους καύσωνα και το αθροιστικό θερμικό φορτίο τους ενδέχεται να έχουν υποεκτιμήσει τον κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας από καύσωνα. Photo credits: Kimulechka / pixabay

Οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των καυσώνων, όπου οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες και την ημέρα και τη νύχτα, ενώ ορισμένοι τύποι καρδιακών παθήσεων είναι πιο ευαίσθητοι στους καύσωνες.

Τα παραπάνω διαπιστώνει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 2,4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις στην Κίνα σε διάστημα έξι ετών. Μελέτησαν τις επιπτώσεις των καυσώνων που συμβαίνουν μόνο ημέρα, μόνο νύχτα και όσους διαρκούν μέρα και νύχτα, αλλά και την ένταση, τη διάρκεια και την εποχή που συμβαίνουν οι καύσωνες, προκειμένου να έχουν ακριβέστερη εκτίμηση του κινδύνου.



Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται σταθερά με την έκθεση σε καύσωνα που συμβαίνει και κατά την ημέρα και κατά τη νύχτα.

Αντίθετα, οι επιπτώσεις στους καύσωνες που διαρκούν μόνο την ημέρα ή μόνο τη νύχτα εμφανίστηκαν έπειτα από συγκεκριμένα όρια και σε μέτριες εντάσεις.

Επίσης, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος δεν ήταν ίδιος στους διαφορετικούς τύπους καρδιακών παθήσεων.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στα κύματα καύσωνα που διαρκούν μέρα και νύχτα, ενώ η πνευμονική καρδιοπάθεια έχει αυξημένο κίνδυνο μόνο στην έκθεση σε καύσωνα υψηλής έντασης.



Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς τύπους καύσωνα και το αθροιστικό θερμικό φορτίο τους ενδέχεται να έχουν υποεκτιμήσει τον κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας από καύσωνα έως και κατά 54%.

Όπως υπογραμμίζουν, είναι σημαντική η διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού της αστικής θερμότητας για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κολπική μαρμαρυγή στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Published

on

Από

Ευρύτερα, σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή πριν από την ηλικία των 70 ετών, η πάθηση αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 21%. Photo credits: Myriams-Fotos / pixabay

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας κατά 21% σε ασθενείς κάτω των 70 ετών και τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας (διάγνωση πριν από την ηλικία των 65 ετών) κατά 36%, όπως προκύπτει από έρευνα.

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό και είναι σχετικά συχνή, επηρεάζοντας το 2%-3% του γενικού πληθυσμού, με το ποσοστό εμφάνισης να αυξάνεται με την ηλικία.

Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας EHRA 2025, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ανεξάρτητη συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιστατικών άνοιας στην Καταλονία, στην Ισπανία.



Η μελέτη παρατήρησης συμπεριέλαβε περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια άτομα που, το 2007, ήταν τουλάχιστον 45 ετών και δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση άνοιας. Τα δεδομένα προήλθαν από το Σύστημα για την Ανάπτυξη Έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το οποίο παρέχει ανώνυμα δεδομένα για πάνω από το 80% του πληθυσμού της Καταλονίας.

Η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε 15 χρόνια, από το 2007 έως το 2021. Ο μέσος όρος παρακολούθησης ήταν 13 έτη.

Όπως διαπιστώθηκε, η συσχέτιση κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας ήταν ισχυρότερη στους ενηλίκους κάτω των 70 ετών και στην εμφάνιση πρώιμης άνοιας.



Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι στις ηλικίες 45-50 ετών, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Ευρύτερα, σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή πριν από την ηλικία των 70 ετών, η πάθηση αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 21%. Ακόμα ισχυρότερη ήταν η επίδραση της κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με την άνοια πρώιμης έναρξης, καθώς η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο κατά 36%. Αντίθετα, στους ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΕΤ ο Εξωγήινος πωλείται σε δημοπρασία!

Published

on

Από

Το μοντέλο, ύψους περίπου ενός μέτρου, είναι ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1982. Photo credits: Couleur / pixabay

Ένα αυθεντικό μοντέλο του «ΕΤ του Εξωγήινου», που χρησιμοποιήθηκε στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ πριν από 43 χρόνια, θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.

Η κούκλα προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Ιταλού καλλιτέχνη, εξειδικευμένου στα ειδικά εφέ, Κάρλο Ραμπάλντι, ο οποίος έχει κερδίσει τρία Όσκαρ για τη δουλειά του: για το «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς, τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου» του Σπίλμπεργκ και τον «Κινγκ Κονγκ» του 1976, του Τζον Γκουίλερμιν.



Το μοντέλο, ύψους περίπου ενός μέτρου, είναι ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1982. Εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι 600.000 – 900.000 δολαρίων.

Η κούκλα «ενσαρκώνει την τέχνη μιας περασμένης εποχής, πριν επιβληθούν τα ειδικά εφέ μέσω υπολογιστή. Είναι ένα νοσταλγικό κομμάτι, σύμβολο της ιστορίας του Χόλιγουντ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Sotheby’s, Κασάντρα Χάτον.



Μια αρθρωτή κούκλα που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2022 έναντι 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια μακέτα του «ΕΤ» πουλήθηκε επίσης έναντι 125.000 δολαρίων.

Ο Κάρλο Ραμπάλντι είχε σχεδιάσει πολλούς κορμούς και κεφάλια του μικρόσωμου εξωγήινου. Ο «πρωταγωνιστής» της ταινίας μπορούσε να κάνει 150 διαφορετικές κινήσεις, όπως να τεντώνει τον λαιμό του ή να συνοφρυώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ σε τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια ανακοίνωσε η Κομισιόν

Published

on

Από

Το DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Photo credits: rgaymon / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών για το μέλλον της Ευρώπης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και οι ψηφιακές δεξιότητες.

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ θα διατεθεί μέσω του προγράμματος εργασίας «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL) για την περίοδο 2025-2027. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και στην υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, το υπολογιστικό νέφος και τα δεδομένα, την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Συγκεκριμένα, οι βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακής εργασίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας των εφαρμογών ΤΝ, μεταξύ άλλων στους τομείς της υγείας και της περίθαλψης, τη στήριξη των λεγόμενων «ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας» (EDIHs) που παρέχουν στις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και δοκιμές τεχνολογιών, καθώς και συμβουλές, κατάρτιση και δεξιότητες για την υιοθέτηση των τελευταίων τεχνολογιών.



Περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο για να βελτιωθεί η ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα με την ανάπτυξη αποτελεσματικών, υψηλής ποιότητας, διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis