ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τέσα Γκάνσερερ: η πρώτη διεμφυλική βουλευτής στη Γερμανία
Στα επίσημα έγγραφα η Τέσα Γκάνσερερ είναι ακόμη Μάρκους. Η διεμφυλική γυναίκα Τέσα Γκάνσερερ θα γράψει ιστορία στη Γερμανία όταν λάβει τη θέση της στην περιφερειακή Βουλή της Βαυαρίας την επόμενη εβδομάδα, τρεις μήνες μετά την επανεκλογή της ως Μάρκους Γκάνσερερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt εξελέγη μέλος της Βουλής της Βαυαρίας για δεύτερη φορά ως άνδρας με το όνομα Μάρκους Γκάνσερερ με το κόμμα των Πρασίνων. Και τώρα, το 2019, το μικρό της όνομα είναι Τέσα και είναι η πρώτη διεμφυλική (transgender, όρος συνώνυμος του transsexual, αλλά με έμφαση στην ταυτότητα και όχι στη σεξουαλικότητα) με έδρα σε περιφερειακή ή εθνική βουλή όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα η 41χρονη Τέσα Γκάνσερερ έκανε την πρώτη της εμφάνιση ενώπιον του Τύπου και μίλησε για την αλλαγή ταυτότητας. “Η ταυτότητα φύλου είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα” δήλωσε στους δημοσιογράφους, προτρέποντας για επικαιροποίηση του νόμου για τα τρανσέξουαλ άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών. Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν γνωμάτευση από δύο γιατρούς για να αλλάξουν επίσημα το φύλο τους.
Η Τέσα Γκάνσερερ είναι ίσως και το πρώτο μέλος νομοθετικού σώματος στη Γερμανία που άλλαξε το φύλο του ενώ κατέχει το βουλευτικό αξίωμα.
“Δεν το κάνω αυτό για διασκέδαση – δεν επέλεξα να είμαι γυναίκα” δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην οποία εμφανίστηκε με καστανόξανθη περούκα, με ανοιχτόχρωμη μπλούζα, μαύρο σακάκι, ροζ παντελόνι και μαύρες μπότες. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν η πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας για την τρανς ταυτότητα και διεμφυλικότητα, Πέτρα Βάιτζελ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος των Πρασίνων Χόλγκερ Λάσκα.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει ότι τόσο ο Μάρκους όσο και η Τέσα παραμένουν κομμάτι της. Αλλά πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα ελπίζει να ζήσει ως γυναίκα πολιτικός, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών. “Είμαι γυναίκα με κάθε ίνα του σώματός μου και τώρα είμαι γυναίκα περιφερειακή βουλευτής επίσης” έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook στις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αναλάβει βουλευτικά καθήκοντα ως γυναίκα.
Ενώ η Βαυαρία θεωρείται αυστηρά συντηρητική περιοχή με πληθυσμό κατά πλειοψηφία καθολικό, η πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής, Ίλσε Άιγκνερ από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) στήριξε την αλλαγή, σύμφωνα με το AFP.
“Η κ. Γκάνσερερ έχει λάβει μια πολύ γενναία και εξαιρετικά προσωπική απόφαση” δήλωσε η Ίλσε Άιγκνερ. “Το CSU συνήθως παίρνει πολύ συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα και αντιτάσσεται στον ομοσπονδιακό νόμο περί ομοφυλοφιλικών γάμων” σημειώνει το AFP.
“Ο άνδρας συνάδελφός μας γίνεται γυναίκα συνάδελφος, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα στη Βουλή” τόνισε η Άιγκνερ σε δήλωσή της μετά από συνάντηση με την Γκάνσερερ. “Η προσωπικότητα ενός ατόμου είναι πάντα πιο σημαντική από το φύλο του” υπογράμμισε η πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής της Βαυαρίας.
Στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων θα εγγραφεί ως γυναίκα.
Η Τέσα Γκάνσερερ δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ) ότι “ανακάλυψε” τον εαυτό της ως γυναίκα πριν από 10 χρόνια στον καθρέφτη όταν φόρεσε ένα φόρεμα. Δύο χρόνια αργότερα μίλησε για όλα στη σύζυγό του. Από τότε επέλεξε τον δρόμο της μέσα από διαφορετικούς ρόλους, ως άνδρας, πατέρας, σύζυγος, γυναίκα, σύζυγος και μητέρα. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα οκτώ χρόνια για να το αποκαλύψει στον κύκλο φίλων, γνωστών και συναδέλφων.
Στους δύο γιους της 11 και 6 ετών είπε ότι “από εδώ και πέρα θα είμαι πάντα έτσι”.
“Τα παιδιά δεν έχουν προκαταλήψεις, αν τους παρουσιάσετε τον κόσμο φιλικά, θα τον δεχτούν όπως είναι” δήλωσε η Τέσα Γκάνσερερ. Ο Μάρτιν Χάγκεν από το FDP την αποκάλεσε “drag queen”, πιθανότατα ως αστείο, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοακίμ Χέρμαν την αποκάλεσε “κύριο Γκάνσερερ” εκείνη τον διόρθωσε λέγοντας “κυρία Γκάνσερερ” και ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε σε αμηχανία της ζήτησε συγγνώμη. Δεν σχεδιάζει να υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες, αλλά για να σηματοδοτήσει την οριστική άφιξη της Τέσα, η Γκάνσερερ έκανε ένα σημαντικό βήμα: έβαλε όλες τις γραβάτες της, τα πουκάμισα και τα σακάκια κοστουμιών σε βαλίτσες και τα έδωσε σε έναν φίλο.
Ο Μάρκους Γκάνσερερ έπαψε να υπάρχει στις 12 Δεκεμβρίου του 2018. Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θέσπισε τον περασμένο μήνα νόμο για το τρίτο φύλο στα πιστοποιητικά γέννησης μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τα διεμφυλικά άτομα. Το καλοκαίρι του 2017 το Γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Περιορίζεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο σε κάτω των 100.000 ετησίως

«Σημαντική» μείωση του αριθμού αιτούντων άσυλο στη Γερμανία σε κάτω των 100.000 ετησίως προανήγγειλε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
«Η άποψή μας είναι ότι τώρα θα μειώσουμε πραγματικά αυτούς τους αριθμούς σημαντικά. Δεν πρέπει να είναι εξαψήφιος αριθμός. Οι πόλεις, οι κοινότητες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι υποδομές μας έχουν κατακλυστεί», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να απελάσει περισσότερους ανθρώπους και να αναστείλει την οικογενειακή επανένωση, όπως συμφωνήθηκε στην προγραμματική συμφωνία, δήλωσε ο κ. Μερτς και τόνισε ότι ισχύουν όσα έχει δηλώσει περί απόρριψης αιτούντων άσυλο στα σύνορα.
«Αυτό θα συμβεί», είπε και επισήμανε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο συντονισμός με τις γειτονικές χώρες. Αναμένει μάλιστα διάθεση συνεργασίας εκ μέρους τους. «Υποθέτω ότι η αυστριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος όπως κι εμείς», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέσα στην άνοιξη, σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στις ελβετικές και τις γαλλικές Άλπεις
- Η Google καταργεί και διαγράφει κριτικές και βαθμολογήσεις σχολείων στο Google Maps
- Vorsicht: Falsche Polizisten am Telefon
- Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη, 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών
- Απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί η LOT
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου

Για τις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ως νέου καγκελάριου, μεταδίδει η Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχουν ήδη συμφωνήσει στην ημερομηνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προετοιμασία.
Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δέχθηκε τον κ. Μερτς και τους δύο προέδρους του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και Ζάσκια Έσκεν, προκειμένου να τον ενημερώσουν και τυπικά για την μεταξύ τους συμφωνία.
Πριν από την εκλογή του καγκελάριου ωστόσο θα πρέπει τα μέλη του SPD να ψηφίσουν προκειμένου να εγκρίνουν την συμμετοχή του κόμματός τους στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέσα στην άνοιξη, σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στις ελβετικές και τις γαλλικές Άλπεις
- Η Google καταργεί και διαγράφει κριτικές και βαθμολογήσεις σχολείων στο Google Maps
- Vorsicht: Falsche Polizisten am Telefon
- Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη, 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών
- Απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί η LOT
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Εντατικοποίηση της διδασκαλίας γνώσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία ζητά η κυβέρνηση

Την εντατικοποίηση της διδασκαλίας γνώσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία ζήτησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο και της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία αποθεμάτων πρώτης ανάγκης από τους πολίτες.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ζήτησε, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στην Handelsblatt, να δοθεί και στα σχολεία μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα πολιτικής προστασίας.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρόσφατες εξελίξεις στην κατάσταση ασφάλειας, θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην πολιτική προστασία, ακόμη και στην σχολική εκπαίδευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προετοιμασία των πολιτών για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται ασκήσεις έκτακτης ανάγκης, επειδή οι μαθητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι», δήλωσε στην Handelsblatt o βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ρόντεριχ Κιζεβέτερ και πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμα η βασική εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς σε καταστάσεις καταστροφής θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινωνικής υπηρεσίας.
«Όταν προκύψει η έκτακτη ανάγκη, είναι συνήθως αργά για προληπτικά μέτρα», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (ΒΒΚ), διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Γερμανία είναι γενικά καλά προετοιμασμένη για τέτοιες καταστάσεις. «Σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές όμως οι διασώστες δεν μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα παντού, επομένως θα πρέπει να φροντίσουν και οι ίδιοι οι πολίτες», ανέφερε.
Ο Μάρτιν Φος, ερευνητής για θέματα αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι θα πρέπει το κράτος και η κοινωνία να είναι προετοιμασμένοι όχι μόνο για πόλεμο, αλλά αφενός για ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου για υβριδικές επιθέσεις σε υποδομές ή και οργανωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Σκοποβολή στα σχολεία της Πολωνίας
Σε πολλά σχολεία της Πολωνίας, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας, έχει ήδη εισαχθεί η εκπαίδευση στην σκοποβολή, με την βοήθεια και του υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου MDR, οι μαθητές όχι μόνο εξοικειώνονται με τα όπλα της αθλητικής σκοποβολής, αλλά διδάσκονται και βασικές αρχές πειθαρχίας, ακρίβειας και υπευθυνότητας στον χειρισμό όπλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέσα στην άνοιξη, σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στις ελβετικές και τις γαλλικές Άλπεις
- Η Google καταργεί και διαγράφει κριτικές και βαθμολογήσεις σχολείων στο Google Maps
- Vorsicht: Falsche Polizisten am Telefon
- Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη, 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών
- Απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί η LOT
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν CDU/CSU-SPD – Τι περιλαμβάνει

«Ευθύνη για την Γερμανία», τιτλοφορείται η προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις κομμάτων και φορέων.
Ο αρχηγός του CDU και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε την συμφωνία ως «ισχυρό μήνυμα» προς τους πολίτες της Γερμανίας και προς την Ευρώπη, έκανε λόγο για «πολιτικό κέντρο» το οποίο θα λύσει τα προβλήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε «η Γερμανία επέστρεψε στην πορεία της».
Η εκλογή του νέου καγκελάριου από την Bundestag αναμένεται στις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει την μεταναστευτική πολιτική, εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων «επίθεση επαναπατρισμών», σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών προγραμμάτων ενσωμάτωσης από τα κρατίδια, κατάργηση της «πολιτογράφησης τούρμπο» που επέτρεπε την απόκτηση υπηκοότητας ακόμη και εντός τριών ετών, ενώ θα περιορίσει και το πρόγραμμα της οικογενειακής επανένωσης. Οι πρόσφυγες υπό καθεστώς περιορισμένης προστασίας θα μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στην Γερμανία μόνο έπειτα από δύο χρόνια μετά τη δική τους άφιξη.
Σταδιακά επίσης θα καταργηθεί η καταβολή μετρητών στους πρόσφυγες, στους οποίους θα παρέχονται μόνο προπληρωμένες κάρτες για την αγορά συγκεκριμένων ειδών.
Στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι επιπλέον ο περιορισμός στο μισό των αφίξεων από την «βαλκανική οδό», από 50.000 σε 25.000 ετησίως.
Οι μελλοντικοί εταίροι συμφώνησαν ακόμη ότι δεν θα επιβληθεί όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, εγκαταλείποντας την σχετική εισήγηση των Σοσιαλδημοκρατών.
Στην οικονομία, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρίες θα μειωθεί σταδιακά κατά μία μονάδα, ξεκινώντας από το 2028.
Χωρίς μεταβολή παραμένει σε ισχύ η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ο φόρος ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί «στο ελάχιστο ευρωπαϊκό» επίπεδο. Μείωση θα γίνει και στους φόρους για τα μικρομεσαία εισοδήματα και θα καταργηθεί το «επίδομα του πολίτη», το οποίο θα αντικατασταθεί από μια «βασική ασφάλεια για όσους αναζητούν εργασία». Στο ίδιο πνεύμα, οι άνεργοι θα πρέπει να αναζητούν ενεργά εργασία και, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάνουν τα προνοιακά οφέλη τους.
Στην εξωτερική πολιτική, για πρώτη φορά δηλώνεται ευθέως ότι η γερμανική διπλωματία πρέπει να υπηρετεί τα γερμανικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα.
Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις στην προγραμματική συμφωνία που ανακοινώθηκε μόλις 45 ημέρες μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.
Η αρχηγός των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράτνερ έκανε λόγο για «μεγάλη απογοήτευση», τονίζοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε είναι «ηρεμιστικό χάπι, την στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται τονωτική ένεση».
Ως «κείμενο συνθηκολόγησης» του Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε το κυβερνητικό πρόγραμμα η αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός του CDU «παραδόθηκε στο SPD» και «δεν τήρησε καμία προεκλογική του υπόσχεση», ενώ η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις της χώρας.
Από την Αριστερά, η αρχηγός Ινές Σβέρντνερ χαρακτήρισε την προγραμματική συμφωνία αποτέλεσμα «άγνοιας και απελπισίας, χωρίς φαντασία ή κοινωνική πυξίδα» και εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική θα ανοίξει τον δρόμο για την ακροδεξιά.
Η αρχηγός της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) προέβλεψε «ύφεση Μερτς» («Merzession») και σχολίασε ότι η συμφωνία των κομμάτων δεν δίνει απαντήσεις στην οικονομική κρίση.
Από την πλευρά της οικονομίας, η Ένωση Γερμανικών Οικοδομικών Επιχειρήσεων εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ίδρυση υπουργείων Συγκοινωνιών και Δόμησης, εκτιμώντας ότι η ισχυροποίηση των δύο τομέων σε πολιτικό επίπεδο θα ωφελήσει τον κλάδο.
Η Ένωση Οικογενειακών Επιχειρήσεων από την πλευρά της αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι αποφάσεις παραπέμπουν σε μοντέλο «συνέχεια ως έχει» και εκτιμά ότι δεν υλοποιείται η προαναγγελθείσα «οικονομική καμπή».
Η Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων επαινεί τους μελλοντικούς οικονομικούς εταίρους θεωρώντας ότι «δίνουν ώθηση» στις νέες εταιρίες με τις αποφάσεις τους, ενώ ο επικεφαλής της Ένωσης Επιχειρήσεων Πληροφορικής Bitkom, Ραλφ Βίντερκρεστ, στάθηκε στην ίδρυση υπουργείου για την Ψηφιακή Μετάβαση και τον Εκσυγχρονισμό του Κράτους.
Η Κεντρική Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών βλέπει την συμφωνία ως «αποτελεσματικό φάρμακο, αλλά πικρό χάπι». «Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αλλά το εάν αυτό τελικά θα οδηγήσει σε πραγματική οικονομική ανάκαμψη, μένει να φανεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιεργκ Ντίτριχ.
Η επικεφαλής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Μόνικα Σνίτσερ χαιρέτισε την ταχεία επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την «σωστή και σημαντική ενόψει των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέσα στην άνοιξη, σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στις ελβετικές και τις γαλλικές Άλπεις
- Η Google καταργεί και διαγράφει κριτικές και βαθμολογήσεις σχολείων στο Google Maps
- Vorsicht: Falsche Polizisten am Telefon
- Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη, 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών
- Απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί η LOT
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους

Όλο και πιο “καθαρά” είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους, αν και η τάση για μεγαλύτερα οχήματα παραμένει αμείωτη.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, από τα 49 εκατομμύρια ταξινομημένων αυτοκινήτων, το 53% είτε πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 είτε είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα.
Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 49%.
Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μεταβάλλεται η αναλογία των αυτοκινήτων μικρής, κόμπακτ και μίνι κατηγορίας υπέρ της κατηγορίας μεγαλύτερων οχημάτων.
Στην κορυφή παραμένουν τα «κόμπακτ» αυτοκίνητα, τα οποία ανέρχονται σε 11,2 εκατομμύρια, κατά 132.000 λιγότερα από πέρυσι.
Τα μικρά μειώθηκαν κατά 101.000 σε 8,6 εκατομμύρια και τα μίνι κατά 62.000 στα 3,3 εκατομμύρια.
Σε κάμψη είναι και οι αριθμοί στην κατηγορία μεσαίου μεγέθους, ενώ αντίθετα ο αριθμός των SUV αυξήθηκε κατά 588.000 σε 6,6 εκατομμύρια και των εκτός δρόμου κατά 112.000 σε 3,3 εκατομμύρια.
Τα SUV κυριαρχούν όμως και στην κατηγορία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με 626.000 οχήματα, καθώς, λόγω του μεγέθους τους, διαθέτουν επαρκή χώρο για την μπαταρία. Αυξητική είναι η τάση και για τα τροχόσπιτα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 73.000 σε 981.000.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέσα στην άνοιξη, σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στις ελβετικές και τις γαλλικές Άλπεις
- Η Google καταργεί και διαγράφει κριτικές και βαθμολογήσεις σχολείων στο Google Maps
- Vorsicht: Falsche Polizisten am Telefon
- Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη, 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών
- Απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί η LOT
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, η βιομηχανία, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι πάροχοι ενέργειας σημείωσαν μείωση της παραγωγής τους κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,8%, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις ΗΠΑ ενόψει της επιβολής νέων δασμών.
Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αντικατέστησαν για το συγκεκριμένο διάστημα την Κίνα ως η σημαντικότερη χώρα για το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο.
Προς την αμερικανική αγορά, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι εξαγωγές φαίνεται να έχουν ωφεληθεί από παραγγελίες που έγιναν νωρίτερα, για να προλάβουν τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Αλεξάντερ Κρούγκερ, ο οποίος πάντως τόνισε ότι είναι ανάγκη οι γερμανικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν άμεσα νέους εμπορικούς εταίρους εκτός ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας μειώθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 κατά 4%, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, «μια συνεχή στρεβλή κίνηση στην βιομηχανική παραγωγή».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank Σάιρους ντε λα Ρούμπια σχολίασε επίσης ότι «με τους δασμούς των ΗΠΑ υπάρχει πλέον μικρή προοπτική ταχείας ανάκαμψης» για την γερμανική οικονομία.
Η Γερμανική Ένωση Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης μετά την επιβολή αντιδασμών από την Κίνα για τα αμερικανικά προϊόντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέσα στην άνοιξη, σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στις ελβετικές και τις γαλλικές Άλπεις
- Η Google καταργεί και διαγράφει κριτικές και βαθμολογήσεις σχολείων στο Google Maps
- Vorsicht: Falsche Polizisten am Telefon
- Έφοδοι «άνευ προηγουμένου» στην Ευρώπη, 200 συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών
- Απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί η LOT
You must be logged in to post a comment Login