ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δημήτρη Παπαστεργίου: Με όραμα υποψήφιος για Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

«Να κάνουμε την καινοτομία, τρόπο ζωής. Να βάλουμε την τεχνολογία στους Δήμους απλοποιώντας διαδικασίες, μειώνοντας κόστη, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε.»
Ναι είναι η ώρα άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο και τον συνάνθρωπό τους να στοχεύσουν και να προσφέρουνε τις υπηρεσίες τους σε ακόμα πιο διευρυμένο χώρο. Ένας από αυτούς χρόνια εργάτης στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμο Τρικκαίων), μεταμορφωτής και πρωτοπόρος κατεβαίνει υποψήφιος για πρόεδρος στο κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων ΚΕΔΕ.
Εμείς παρακολουθώντας το έργο του και γνωρίζοντας τον άνθρωπο Δημήτρη ευχόμαστε καλή επιτυχία, μια επιτυχία που μπορεί να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση άλλη πνοή.
Δήλωση υποψηφιότητας για την Προεδρία της ΚΕΔΕ του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου
Οι εποχές αλλάζουν, οι ανάγκες μας αλλάζουν, οι Δήμοι μας αλλάζουν. Εμείς δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι. Πολύ περισσότερο… να γυρίσουμε πίσω. Ήρθε η ώρα η αυτοδιοίκηση να φύγει μπροστά, να πάρει πρωτοβουλίες και να αλλάξει τα δεδομένα.
Η μετάβαση σε μία νέα, ψηφιακή εποχή απαιτεί την άμεση συμμετοχή των Δήμων, οργανωμένα, με προτάσεις και πρωτοβουλίες για ένα πιο αποτελεσματικό και επιτέλους αποκεντρωμένο Δημόσιο.
Είναι μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα και να βάλουμε τους Δήμους μας μπροστά στην αλλαγή που έρχεται, με δεδομένο πως η πολιτική συγκυρία φέρνει στο πλευρό μας ανθρώπους με γνώση και διάθεση να κάνουν τομές στο κράτος, μακριά από ιδεοληψίες και αποτυχημένα μοντέλα διοίκησης.
Τώρα είναι μία μοναδική ευκαιρία να φροντίσουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας αλλά παράλληλα να μιλήσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση, να συνεργαστούμε με τους παραγωγικούς φορείς των περιοχών μας για έναν κοινό σκοπό.
Να στραφούμε και πάλι προς το περιβάλλον, να κινητοποιήσουμε τους Δημότες μας να ανακυκλώσουν περισσότερο, να αναζητήσουμε προγράμματα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση.
Να κάνουμε την καινοτομία, τρόπο ζωής. Να βάλουμε την τεχνολογία στους Δήμους απλοποιώντας διαδικασίες, μειώνοντας κόστη, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε.
Να φέρουμε και πάλι τους Δήμους μας στη θέση που τους αρμόζει, με σύγχρονες υποδομές, σοβαρούς, δυνατούς, ασφαλείς. Δήμους που θα βρεθούν ακόμη πιο κοντά στους Δημότες, λειτουργώντας άμεσα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, πείθοντάς τους έτσι να νοιαστούν λίγο παραπάνω για την πόλη, τη γειτονιά, το χωριό τους.
Να διεκδικήσουμε το δικό μας ζωτικό χώρο στη δημόσια διοίκηση με νομοθετική και οικονομική αυτοτέλεια, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον Α’ βαθμό, με σχέσεις ισορροπίας και αμοιβαίου σεβασμού σε σχέση με τον Β´ βαθμό και την Κεντρική Διοίκηση.
Να συνεργαστούμε και να διορθώσουμε τα φαινόμενα παραλυσίας που ο τελευταίος εκλογικός νόμος έφερε στην αυτοδιοίκηση, με έναν νέο, πιο… λογικό νόμο.
Με τις σκέψεις αυτές και έχοντας μιλήσει τους τελευταίους μήνες με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, πήρα την απόφαση να διεκδικήσω την προεδρία της ΚΕΔΕ, του κορυφαίου συνδικαλιστικού μας οργάνου, στις προσεχείς εκλογές, πλαισιωμένος από μία δυνατή αυτοδιοικητική ομάδα.
Κοινό μας στοιχείο ο αλληλοσεβασμός και το πάθος μας να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά και ανθρώπινα τους τόπους μας, εκσυγχρονίζοντας την δημόσια διοίκηση προς όφελος των συμπολιτών μας.
Για την νέα αυτοδιοικητική οικογένεια που δημιουργήσαμε δεν υπάρχουν διακρίσεις. Δεν υπάρχουν παλιοί και νέοι συνάδελφοι, μικροί και μεγάλοι δήμοι, κεντρικοί και περιφερειακοί. Στον αγώνα για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση σκοπεύουμε να είμαστε μια γροθιά, ενωμένοι, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες παθογένειες του παρελθόντος.
Την τελευταία 5ετία η ΚΕΔΕ έκανε τομές. Οι Δήμοι μπήκαν στο κάδρο και η άποψή τους λογίζεται πλέον ως σημαντική, κεκτημένο που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να συνεχίσουμε τη σημαντική δουλειά που έγινε από το «Κίνημα Ανατροπής» του Γιώργου Πατούλη, να την υποστηρίξουμε και να την επεκτείνουμε.
Η λύση είναι η σύμπραξη και συνεργασία και των 332 Δήμων. Να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, να κινηθούμε ενωμένοι και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που χρωστάμε στους Δημότες μας.Στη προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε όλοι διαθέσιμοι, επανεκκινώντας την αυτοδιοίκηση, περνώντας την στην επόμενη ημέρα.
Ζητούμε λοιπόν τη στήριξή σας προκειμένου να φτιάξουμε αυτό το κοινό μέτωπο. Απέναντί μας δεν έχουμε καμία κυβέρνηση και κανέναν άλλο αυτοδιοικητικό συνδυασμό, παρά μόνο τα προβλήματα των Δήμων μας και στόχοςμας είναι η ανεύρεση σύγχρονων τρόπων και εργαλείων για να τα επιλύσουμε. Προκειμένου να τα το πετύχουμε, θα μιλήσουμε, θα προτείνουμε αλλά δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε και να διεκδικήσουμε.
Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε κοντά σε Δήμους όλης της Ελλάδας για να ανταλλάξουμε απόψεις, να βρούμε λύσεις, να χαράξουμε κοινές πολιτικές.
Μαζί θα επανεκκινήσουμε τους Δήμους μας, το ενδιαφέρον των Δημοτών μας, και μαζί θαπετύχουμε!
Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διαρροή 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη

Περίπου 82.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον Δούναβη κατά τη μεταφορά σε φορτηγίδα, περίπου 20 χλμ από τη σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι, προκαλώντας κίνδυνο ρύπανσης του ποταμού, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το ινστιτούτο που αναλύει τα δείγματα υδάτων.
Η διαρροή σημειώθηκε στις 21 Απριλίου σε διυλιστήριο στο λιμάνι του Πάντσεβο, κατά τη διάρκεια μεταφοράς πετρελαίου σε φορτηγίδα.
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των τοπικών αρχών, λόγος της διαρροής είναι πιθανότατα η ανθρώπινη αμέλεια.
«Διαπιστώθηκε ότι χύθηκαν 82 κυβικά μέτρα eurodiesel και το καύσιμο βρίσκεται επί του παρόντος σε προστατευτικό φράγμα που περιβάλλει τη φορτηγίδα», τόνισε η Γραμματεία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βοϊβοντίνα, της περιοχής στην οποία βρίσκεται το Πάντσεβο.
Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για την έκταση της ρύπανσης και τους υπεύθυνους.
Η ρύπανση υδάτων είναι ενδημική στη Σερβία όπου, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, λιγότερο από το 15% των λυμάτων υπόκεινται σε κατάλληλη επεξεργασία. Τα υπόλοιπα, μαζί με τα λύματα των αποχετεύσεων, απορρίπτονται απευθείας στα ποτάμια και τα ρέματά τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Rebetiko-Fest in der Hellenischen Gemeinde Berlin!
- Η BMW ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη της DeepSeek στα νέα μοντέλα της για την κινεζική αγορά
- Διαρροή 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη
- Καταργούνται ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης
- Έρευνα: Η κατάθλιψη σε οδηγούς άνω των 65 ετών αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καταργούνται ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης

Καταργούνται τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο. Έτσι, οι πολίτες δεν χρειάζεται να τα προσκομίζουν, καθώς τα στοιχεία των δύο πιστοποιητικών θα αντλούνται πλέον ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ηλεκτρονική αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, υλοποιείται σε πραγματικό χρόνο, με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) και του gov.gr, αξιοποιώντας υποδομές που εγγυώνται την ταχύτητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια της διαδικασίας.
Σε κάθε αναζήτηση ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ειδοποίηση (push notification) στο ψηφιακό του πορτοφόλι Gov.gr Wallet, καθώς και μήνυμα στη θυρίδα πολίτη με τα στοιχεία της αίτησης για την οποία πραγματοποιήθηκε η αναζήτηση του πιστοποιητικού, τον φορέα, τον χρόνο και τον υπάλληλο.
Στις περιπτώσεις που ο πολίτης χρειάζεται κάποιο από τα προαναφερόμενα πιστοποιητικά για χρήση στο εξωτερικό, στον ιδιωτικό τομέα ή για δικαστική διαδικασία, εξακολουθεί να τα εκδίδει ψηφιακά μέσω του gov.gr.
Επισημαίνεται ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής του νέου πλαισίου προβλέπεται πιλοτική περίοδος διάρκειας τριών μηνών, κατά την οποία διατηρείται μεταβατικά η δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών από τον πολίτη. Μετά το διάστημα αυτό, θα απαγορεύεται πλήρως η προσκόμιση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών σε φορείς του Δημοσίου.
Η μεταρρύθμιση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και των υφυπουργών Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη και Βασίλη Σπανάκη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τα δύο συναρμόδια υπουργεία εργάζονται για την κατάργηση κι άλλων δημοτολογικών και ληξιαρχικών πιστοποιητικών, τα οποία είναι ψηφιακά διαθέσιμα στο Ειδικό Μητρώο Δικαιολογητικών Διοικητικών Διαδικασιών (ΜΗΔΙΚ), που αποτελεί μέρος του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης (ΜΙΤΟΣ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Rebetiko-Fest in der Hellenischen Gemeinde Berlin!
- Η BMW ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη της DeepSeek στα νέα μοντέλα της για την κινεζική αγορά
- Διαρροή 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη
- Καταργούνται ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης
- Έρευνα: Η κατάθλιψη σε οδηγούς άνω των 65 ετών αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αστρονόμοι εντόπισαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη με “ουρά κομήτη” που αποσυντίθεται

Αστρονόμοι παρατήρησαν έναν μικρό, βραχώδη πλανήτη που περιστρέφεται σε τροχιά επικίνδυνα κοντά στο αστέρι του και διαλύεται καθώς η επιφάνειά του εξαερώνεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αφήνοντας πίσω του μια ουρά από ορυκτή σκόνη που θυμίζει κομήτη.
Από τη δεκαετία του 1990 έχουν ανακαλυφθεί περίπου 5.800 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι αποκαλούμενοι εξωπλανήτες. Από αυτούς, μόνο τέσσερις έχουν παρατηρηθεί να αποσυντίθενται σε τροχιά, όπως αυτός.
Ο πλανήτης είναι ο κοντινότερος από τους τέσσερις στο ηλιακό μας σύστημα και δίνει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν τι συμβαίνει σε αυτούς τους καταδικασμένους κόσμους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τον πλανήτη BD+05 4868 Ab ενώ σταδιακά γίνεται σκόνη, αφήνοντας, με κάθε περιφορά του γύρω από το αστέρι του, μια ποσότητα υλικού ίση με τον όγκο του όρους Έβερεστ. Η ουρά από σκόνη που αφήνει πίσω του – μήκους 9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων – καλύπτει σε μήκος το ημικύκλιο του αστεριού,
Ο πλανήτης υπολογίζεται ότι έχει μέγεθος περίπου μεταξύ του δικού μας Ερμή και της Σελήνης. Βρίσκεται στον αστερισμό του Πήγασου και απέχει περίπου 140 έτη φωτός από τη Γη.
Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που καλύπτει το φως μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Το αστέρι του BD+05 4868 Ab είναι ένας πορτοκαλί νάνος. Είναι μικρότερο, ψυχρότερο και όχι τόσο λαμπρό όσο ο Ήλιος: έχει περίπου το 70% της μάζας και της διαμέτρου του Ήλιου και περίπου το 20% της φωτεινότητάς του.
Ο πλανήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω του κάθε 30,5 ώρες, σε απόσταση περίπου 20 φορές μικρότερη από αυτήν από την οποία απέχει ο Ερμής από τον Ήλιο.
Στην επιφάνεια του πλανήτη υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία φτάνει τους 1.600 βαθμούς Κελσίου, λόγω της εγγύτητάς του στο αστέρι. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια έχει ήδη μετατραπεί σε μάγμα, σε λιωμένο βράχο.
«Αναμένουμε ότι ο πλανήτης θα γίνει σκόνη μέσα στο επόμενο ένα εκατομμύριο χρόνια ή κάπου εκεί», είπε ο Μαρκ Χον, μεταδιδακτορικός ερευνητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Rebetiko-Fest in der Hellenischen Gemeinde Berlin!
- Η BMW ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη της DeepSeek στα νέα μοντέλα της για την κινεζική αγορά
- Διαρροή 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη
- Καταργούνται ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης
- Έρευνα: Η κατάθλιψη σε οδηγούς άνω των 65 ετών αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, όπως η απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιες ώρες, αποκάλυψε ο υπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας Πίτερ Κάιλ.
Οπως είπε ο Κάιλ στη Daily Telegraph, “εξετάζει με μεγάλη προσοχή” την επιβολή ώρας έναρξης απαγόρευσης στο TikTok στις 22:00 για χρήστες κάτω των 16 ετών και την εξεύρεση εργαλείων για τους γονείς ώστε να διακόπτουν την πρόσβαση σε προκαθορισμένη ώρα.
Η πρόταση προέκυψε εν μέσω ανησυχίας σχετικά με το πώς η “εθιστική” φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαταράσσει τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και την οικογενειακή ζωή.
Ο Κάιλ είπε ότι εξετάζει τις επιλογές για την επιβολή του μέτρου με βάση τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο έπειτα από τη δημοσίευση από την ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom του κώδικα για την προστασία δεδομένων των παιδιών.
Ο υπουργός επισήμανε ότι “θα ενθαρρύνει την Ofcom να χρησιμοποιήσει στον απόλυτο βαθμό τις εξουσίες της” ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και να φυλακίζονται οι παραβάτες.
Ο Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο άρχισε να τίθεται σε ισχύ τον περασμένο μήνα και απαιτεί από τις πλατφόρμες να τηρούν νέους κώδικες πρακτικής, τους οποίους έχει θέσει η Ofcom, ώστε να είναι ασφαλείς οι ανήλικοι χρήστες στο διαδίκτυο.
Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από το Ίδρυμα Παρακολούθησης του Ιντερνετ (IWF) – το οποίο εντοπίζει και συμβάλλει στην απομάκρυνση επικίνδυνων εικόνων από το διαδίκτυο – 291.273 περιστατικών με εικόνες από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα στο 2024.
Στην ετήσια έκθεσή του το Ίδρυμα ανέφερε ότι έχει εντοπίσει αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων που συνοδεύονται από απειλές, μεταξύ των οποίων και περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, εκβιασμούς που περιλαμβάνουν υλικό σεξουαλικής φύσης (sextortion) και κακόβουλη διανομή γυμνών εικόνων ή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa – AFP
- Rebetiko-Fest in der Hellenischen Gemeinde Berlin!
- Η BMW ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη της DeepSeek στα νέα μοντέλα της για την κινεζική αγορά
- Διαρροή 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη
- Καταργούνται ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης
- Έρευνα: Η κατάθλιψη σε οδηγούς άνω των 65 ετών αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη

Στο Μουσείο Μπενάκη και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοσιογραφίας, παρουσιάζεται επίσημα την Τρίτη 29 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη, με θέμα αυτή τη φορά τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και ο συλλογικός τόμος με τα πρακτικά της περυσινής διοργάνωσης «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης».
Δημοσιογράφοι από 50 και πλέον μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς, πανεπιστημιακοί ερευνητές από δεκάδες Πανεπιστήμια από όλη την υφήλιο και κορυφαίοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, πρόκειται να δώσουν το «παρών» στις εργασίες του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από 24-29 Μαΐου στo Maliotis Cultural Center of Holy Cross στη Βοστώνη.
Η διοργάνωση φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό». Το πρόγραμμα, το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν, θα εστιάσει στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και την προσφορά τους στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ομογενειακό φόρουμ των ΜΜΕ, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ιδιοκτήτες, διευθυντές και εκπρόσωποι εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικών ιστοσελίδων από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει επίσης έκθεση σκίτσων 3 διακεκριμένων Ελλήνων σκιτσογράφων, των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη, Στάθη Σταυρόπουλου, μια ελληνική «νηοπομπή» που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να απευθυνθεί στη διασπορά. Αναλυτικά:
Η εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη – Ομιλητές
Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 και ώρα 7 μ.μ. στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη) και την οργανώνουν το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross και η Κάπα Εκδοτική από την οποία κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος των πρακτικών της Βοστώνης.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιάννης Λοβέρδος, Υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Ιατρικής και ο κ. Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Το καλωσόρισμα θα κάνει ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Λασιθίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος (βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός), η κ. Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, η κ. Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου, Μέλος Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η κ. Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων, π. Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος «Καλλιπάτειρας». Για το συλλογικό έργο «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης» θα μιλήσουν οι επιμελητές του τόμου κ.κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και Νίκος Μαθιουδάκης, Μεταδιδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Βραβεύσεις
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα τιμήσει για την συνεισφορά και το έργο τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού την κ. Χρυσούλα Κουρκουντή, Εκτελεστική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center και τον κ. Γιώργο Μ. Καντώνη, π. Πρόεδρο του Hellenic College Holy Cross. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Δρ. Κώστας Λασκαράτος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής Τετράδια Πολιτισμού. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα «Ρόδο Αμάραντο», στο πλαίσιο του έτους Μίκη Θεοδωράκη από τους κ.κ. Άννα Μπιθικώτση και Σωτήρη Δογάνη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με λιτή δεξίωση στο εστιατόριο του Μουσείου, προσφορά του εκπαιδευτικού οργανισμού «Θεμιστοκλής».
Οι διοργανωτές του προγράμματος της Βοστώνης
Το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και με τη συμμετοχή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Greek Applied Linguistics Association, του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Study in Greece, του Center for Hellenic Studies του University of Chicago, της Fondazione Vexillum και της Hellenic Association of Political Scientists. Θα πραγματοποιηθεί στο Maliotis Cultural Center στο Brookline και θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027).
- Rebetiko-Fest in der Hellenischen Gemeinde Berlin!
- Η BMW ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη της DeepSeek στα νέα μοντέλα της για την κινεζική αγορά
- Διαρροή 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη
- Καταργούνται ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης
- Έρευνα: Η κατάθλιψη σε οδηγούς άνω των 65 ετών αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και πολλά χρόνια γιατί είναι τόσο δύσκολη η αναζήτηση εξωγήινης ζωής, πιθανά ίχνη της οποίας βρέθηκαν, σύμφωνα με τους αστρονόμους, σε έναν πολύ μακρινό εξωπλανήτη.
Μια αμερικανοβρετανική ομάδα επιστημόνων εντόπισε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, που απέχει 124 έτη φωτός από τη Γη, «τα πιο υποσχόμενα μέχρι σήμερα» χημικά ίχνη μιας πιθανής ύπαρξης ζωής. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους πάντως, μένει να επιβεβαιωθούν.
Ο Γαλαξίας μας, ένας από τους 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν, υπάρχει εδώ και περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια και αριθμεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια αστέρια.
Θα μπορούσε επομένως, μόνο αυτός, να φιλοξενεί ιλιγγιώδη αριθμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών.
«Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί;» ήταν ακριβώς το ερώτημα που έθεσε το 1950 ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι, συζητώντας με συναδέλφους του, στο διάλειμμα για φαγητό, για την «απουσία ύπαρξης στοιχείων».
Σύμφωνα με το «παράδοξο του Φέρμι», έχοντας στη διάθεσή του αρκετό χρόνο, «κάθε εξωγήινο είδος θα έπρεπε στο τέλος να αποκτήσει τον δικό του Έλον Μασκ που θα πήγαινε να αποικίσει το διπλανό αστέρι», εξήγησε ο Τζέισον Ράιτ, ο διευθυντής του κέντρου ερευνών για την εξωγήινη νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.
Με βάση ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2015, έχουν προταθεί τουλάχιστον 75 υποθετικές λύσεις στο «παράδοξο» αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Rebetiko-Fest in der Hellenischen Gemeinde Berlin!
- Η BMW ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη της DeepSeek στα νέα μοντέλα της για την κινεζική αγορά
- Διαρροή 82.000 λίτρων πετρελαίου στον Δούναβη
- Καταργούνται ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης
- Έρευνα: Η κατάθλιψη σε οδηγούς άνω των 65 ετών αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων
You must be logged in to post a comment Login