ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα φιλοσοφία Ζεεχόφερ για το προσφυγικό – Τι αλλάζει στην Ελλάδα
Την αναγκαιότητα μιας «νέας φιλοσοφίας» στη διαχείριση του προσφυγικού υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.
Σε σύσκεψη με ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε., στο Μόναχο, δήλωσε πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου «εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί πλέον και για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια μελλοντική πολιτική ασύλου της Ε.Ε.», αναφέρει η Deutsche Welle.
Στη συνάντηση ο κ. Ζέεχοφερ παρουσίασε στους υπουργούς Εσωτερικών από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και την Πολωνία ένα σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Το σχέδιο έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Κεντρική ιδέα είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου θα πρέπει να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε. Ε. αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της Ε.Ε.
Μέχρι στιγμής, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, ισχύει ότι αρμόδιες για ολόκληρη της διαδικασία παροχής ασύλου είναι οι χώρες πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. Με άλλα λόγια, κράτη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το σχέδιο Ζέεχοφερ προβλέπει ότι μελλοντικά στις χώρες αυτές θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου. Δηλαδή, θα εξετάζεται και θα αποφασίζεται στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων αν κάποιος δικαιούται την παροχή προστασίας στην Ε.Ε. ή όχι.
Όσοι δεν τη δικαιούνται θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στις χώρες προέλευσης. Αντιστρόφως, αιτούντες άσυλο με την προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στη συνέχεια σε εκείνα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν. Εκεί, σε ένα δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, θα αποφασίζεται οριστικά το αίτημα ασύλου.
Στόχος του κ. Ζέεχοφερ είναι να προετοιμαστεί ως τη Γερμανική Προεδρεία της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ένα σχέδιο πρότασης προκειμένου να αντικαταστήσει το Δουβλίνο.
Τη στήριξή του στην πρόταση εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ενημέρωσε ότι η πλειοψηφία των ομολόγων του στηρίζουν τα σχέδιά του. Στήριξη παρέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες.
Κριτική άσκησε η γερμανική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl. Σύμφωνα με τον διευθυντή της, Γκύντερ Μπούργκχαρντ τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών «αναιρούν το κράτος δικαίου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Συνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης, έκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) κατά της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία έκρινε ως συνταγματική.
Έξι βουλευτές του FDP, το οποίο στις τελευταίες εκλογές δεν πέτυχε την είσοδό του στην Bundestag, είχαν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο, ζητώντας να κρίνει ως αντισυνταγματική την ειδική εισφορά η οποία επιβλήθηκε προκειμένου να δημιουργηθούν ισότιμες συνθήκες διαβίωσης και στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, με το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να καταργηθεί ήδη από το 2019.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει από την πλευρά της ότι από την επανένωση εξακολουθούν να προκύπτουν επιπλέον οικονομικές ανάγκες.
Η εισφορά αλληλεγγύης ύψους 5,5% ισχύει επ’ αόριστον από το 1995, ενώ από το 2021 περιορίστηκε στο 10% των φορολογούμενων με τα υψηλότερα εισοδήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing»
- Υπ. Παιδείας: Οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων για το τρέχον διδακτικό έτος
- Eurostat: Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο
- Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους
- Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακυρώθηκε πορεία ακροδεξιών στο Βερολίνο

Πορεία που προγραμμάτιζαν ακροδεξιοί στο Βερολίνο τερματίστηκε πρόωρα χθες Σάββατο, όταν χιλιάδες αντιδιαδηλωτές απέκλεισαν τη διαδρομή που σχεδίαζαν να πάρουν.
Οι οργανωτές ακύρωσαν την πορεία έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες, αφού οι συμμετέχοντες διένυσαν μικρή απόσταση από το σημείο συγκέντρωσης, στον σταθμό του τρένου Όστκροϊτς, σύμφωνα με την αστυνομία.
Κατά τις εκτιμήσεις της γερμανικής αστυνομίας, περίπου 850 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για την κινητοποίηση με κεντρικό σύνθημα «υπέρ του νόμου και της τάξης, εναντίον του ακροαριστερού εξτρεμισμού και της βίας με πολιτικά κίνητρα».
Οι διοργανωτές ανέμεναν 1.200 συμμετέχοντες. Παράλληλα, η βερολινέζικη αστυνομία έκανε λόγο για 2.000 ως 5.000 αντιδιαδηλωτές.
Καταγράφηκαν όχι λιγότερες από δεκαπέντε αντιδιαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων στη διαδρομή που επρόκειτο να κάνει η πορεία των ακροδεξιών στη συνοικία Φρίντριχσαϊν.
Αναπτύχθηκαν κάπου 1.500 αστυνομικοί για να εγγυηθούν πως δεν θα ξεσπούσαν επεισόδια, πάντα κατά την υπηρεσία τους.
Παρά την παρουσία των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και τις εκκλήσεις στις δυο πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, σημειώθηκαν επανειλημμένες συμπλοκές, ενώ έγιναν και αρκετές συλλήψεις.
Σημειώνεται ότι ήταν η τρίτη συγκέντρωση ακροδεξιών με τον ίδιο τίτλο στο Βερολίνο από τον Δεκέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing»
- Υπ. Παιδείας: Οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων για το τρέχον διδακτικό έτος
- Eurostat: Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο
- Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους
- Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενέκρινε την άρση του φρένου χρέους

To Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) ενέκρινε την τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία θα επιτρέψει την άρση του «φρένου χρέους» και τον επιπλέον δανεισμό για την χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών και υποδομών, όπως εισηγήθηκαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).
Με 53 από τις 69 ψήφους υπέρ των αλλαγών, η εισήγηση εξασφάλισε τα απαιτούμενα 2/3 (46 ψήφους) της Άνω Βουλής και απομένει μόνο η υπογραφή του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκειμένου να επισημοποιηθούν οι αποφάσεις σχετικά με τον δανεισμό σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Γερμανίας και την δημιουργία ειδικού κονδυλίου τουλάχιστον 400 δισεκατομμυρίων για τις αμυντικές δαπάνες.
Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, επίσης με πλειοψηφία των 2/3.
Υπέρ των αλλαγών ψήφισαν και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία και η Βρέμη, όπου συγκυβερνούν το SPD και η Αριστερά, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της.
Η συγκατάθεση των κρατιδίων με SPD, CDU, CSU και Πράσινους στις κυβερνήσεις θεωρείτο από την αρχή βέβαιη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing»
- Υπ. Παιδείας: Οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων για το τρέχον διδακτικό έτος
- Eurostat: Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο
- Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους
- Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Σχεδόν 2.000 θέσεις εργασίας καταργεί η Deutsche Bank

Ο γερμανικός κολοσσός του τραπεζικού τομέα Deutsche Bank σκοπεύει να καταργήσει φέτος «σχεδόν 2.000» θέσεις εργασίας στον τομέα της λιανικής, η κερδοφορία της οποίας κρίνεται ανεπαρκής.
Οι καταργήσεις των θέσεων εργασίας θα αφορούν «τόσο την Deutsche Bank όσο και τη (θυγατρική της) Postbank», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κρίστιαν Ζέβιγκ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λονδίνο.
Τα μέτρα αυτά είχαν «ήδη προβλεφθεί ως κόστη αναδιάρθρωσης» στον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2024 αλλά πλέον «βρίσκονται υπό εκτέλεση τώρα», διευκρίνισε.
Ο μεγαλύτερος γερμανικός τραπεζικός όμιλος, που απασχολεί σχεδόν 90.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο, είχε ήδη απολύσει την περασμένη χρονιά κάπου 3.500 εργαζομένους του στον τομέα της υποστήριξης, εντός των ορίων διαδικασίας μείωσης του λειτουργικού του κόστους.
«Εκεί όπου πρέπει να ανατάξουμε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία είναι ο τομέα της λιανικής στη Γερμανία», επέμεινε ο Γερμανός τραπεζίτης, καθώς ο τομέας των επενδύσεων και διαχείρισης περιουσίας έχουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία.
Η τράπεζα με τον μπλε λογότυπο θα κλείσει κάπου πενήντα υποκαταστήματά της εντός 2025, είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο. Το δίκτυο της μετά ακόμη σχεδόν 400.
Σε ό,τι αφορά την Postbank, ο αριθμός των υποκαταστημάτων της, που είναι το τρέχον διάστημα 550, θα μειωθεί κατά σχεδόν το μισό, σκοπός είναι να μην ξεπερνά τα 300 περί τα μέσα του 2026.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing»
- Υπ. Παιδείας: Οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων για το τρέχον διδακτικό έτος
- Eurostat: Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο
- Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους
- Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ταξιδιωτική σύσταση για τις ΗΠΑ από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προσάρμοσε τις ταξιδιωτικές του συστάσεις για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας τους Γερμανούς πολίτες ότι «προκαταρκτικές αποφάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τον σκοπό παραμονής ή ακόμη και μια ελαφρά παράταση της άδειας ταξιδιού μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη ή απέλαση κατά την είσοδο ή την έξοδο», αναφέρεται στον ιστότοπο του υπουργείου.
Η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις πρόσφατες μεμονωμένες συλλήψεις και απελάσεις Γερμανών στις ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου εξήγησε επίσης ότι «τα περιστατικά της περασμένης εβδομάδας που αφορούσαν Γερμανούς πολίτες που εισέρχονταν στις ΗΠΑ ελήφθησαν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν».
Η αλλαγή στις συστάσεις για τις ΗΠΑ διευκρινίστηκε ωστόσο ότι δεν σχετίζεται με ταξιδιωτική προειδοποίηση.
Επιπλέον αποφασίστηκε να προσαρμοστούν οι ταξιδιωτικές συμβουλές και οι συμβουλές ασφαλείας για τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σχετικά με τους ελέγχους εισόδου.
«Διευκρινίσαμε και τώρα τονίζουμε ξεκάθαρα ότι μια εξουσιοδότηση ESTA ή μια αμερικανική βίζα δεν σας δίνει πάντα το δικαίωμα να εισέλθετε στις ΗΠΑ», είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η τελική απόφαση για το αν ένα άτομο μπορεί να εισέλθει στις ΗΠΑ εναπόκειται στις αμερικανικές συνοριακές αρχές», επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ισχύει το ίδιο και στην Γερμανία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing»
- Υπ. Παιδείας: Οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων για το τρέχον διδακτικό έτος
- Eurostat: Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο
- Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους
- Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Siemens περικόπτει παγκοσμίως 6.000 θέσεις εργασίας

Την περικοπή έως και 6.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως σχεδιάζει η Siemens, ανακοίνωσε η γερμανική εταιρία υψηλής τεχνολογίας, η οποία απασχολεί περίπου 68.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 2.850 θέσεις θα περικοπούν στη Γερμανία και αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα ο κλάδος αυτοματισμού στη Digital Industries.
«Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά μας σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε ο Κέντρικ Νάικε, υπεύθυνος για τη βιομηχανία στο διοικητικό συμβούλιο της Siemens.
Περίπου 450 θέσεις εργασίας θα χαθούν στον κλάδο των λύσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Η βασική επιχείρηση αυτοματισμού αντιμετωπίζει τα τελευταία τρίμηνα σημαντική μείωση πωλήσεων και κερδών, ενώ επικεντρώνεται υπερβολικά στην Κίνα και στη Γερμανία, καθώς και στην αυτοκινητοβιομηχανία, επισήμανε ο κ. Νάικε και τόνισε: «Πρέπει να γίνουμε πιο ισορροπημένοι περιφερειακά και να αποκτήσουμε ευρύτερη πελατειακή βάση», με την ανάπτυξη της Siemens στις αγορές της Ινδίας και των ΗΠΑ και να εξελιχθούμε στους τομείς της αεροδιαστημικής και της αμυντικής βιομηχανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing»
- Υπ. Παιδείας: Οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων για το τρέχον διδακτικό έτος
- Eurostat: Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο
- Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους
- Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
You must be logged in to post a comment Login