Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει πού &πότε θα πέσει κεραυνός

Published

on

Επιστήμονες στην Ελβετία ανέπτυξαν ένα απλό και φθηνό πρωτοποριακό σύστημα, που συνδυάζει μετεωρολογικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη και το οποίο προβλέπει σε ποιο μέρος και πότε θα «χτυπήσει» κεραυνός.

Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα σύστημα βασίζεται σε απλά μετεωρολογικά δεδομένα για να κάνει – σε πραγματικό χρόνο – πρόβλεψη μελλοντικού κεραυνού.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), με επικεφαλής τους Φαρχάντ Ραχιντί και Αμιρχοσεΐν Μοσταζαμπί, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλιματικής και ατμοσφαιρικής επιστήμης «Climate and Atmospheric Science».

Προς το παρόν, το σύστημα εκτιμά ότι θα πέσουν κεραυνοί σε μία ακτίνα έως 30 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο παρατήρησης (π.χ. μετεωρολογικό σταθμό) μέσα στα επόμενα 10 έως 30 λεπτά.

Ο κεραυνός είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα φαινόμενα στη φύση. Συχνά, σε όλον τον κόσμο σκοτώνει ανθρώπους και ζώα. Βάζει φωτιές σε σπίτια και δάση. Κρατά ακινητοποιημένα στο έδαφος τα αεροπλάνα και κάνει ζημιές.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το τι πυροδοτεί έναν κεραυνό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια απλή τεχνολογία πρόβλεψης του πότε θα πλήξει το έδαφος.

Οι προβλέψεις του συστήματος βγαίνουν γρήγορα μετά την επεξεργασία των δεδομένων. Τα σήματα προειδοποίησης για κεραυνό μπορούν να εκδοθούν πριν τη δημιουργία καταιγίδας.

Το σύστημα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που έχει εκπαιδευθεί να αναγνωρίζει στα δεδομένα τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε κεραυνούς.

Ο αλγόριθμος τροφοδοτήθηκε με δεδομένα δέκα ετών από δώδεκα ελβετικούς μετεωρολογικούς σταθμούς.

Οι βασικοί παράγοντες που αξιολογεί ο αλγόριθμος είναι η ατμοσφαιρική πίεση, η θερμοκρασία του αέρα, η σχετική υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου. Η ακρίβεια πρόβλεψης του συστήματος φθάνει περίπου το 80%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Published

on

Από

Κατά την έρευνα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για την υπόθεση ότι η μακροχρόνια χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας επιδεινώνει τις γνωστικές ικανότητες. Photo credits: Van3ssa_ / pixabay

Η ευρεία χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης και γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».

Τα ευρήματα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την υπόθεση ότι η καθημερινή χρήση της τεχνολογίας αποδυναμώνει τις γνωστικές ικανότητες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 57 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες ερεύνησαν τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε 411.430 ενήλικες από όλο τον κόσμο με μέση ηλικία τα 68,7 έτη. Όλες οι μελέτες περιλάμβαναν είτε διάγνωση είτε τεστ γνωστικών ικανοτήτων.



Όπως επισημαίνεται, κατά την έρευνα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για την υπόθεση ότι η μακροχρόνια χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, που ορίζεται από τους ερευνητές ως η χρήση υπολογιστή, smartphone, διαδικτύου ή συνδυασμού των τριών, επιδεινώνει τις γνωστικές ικανότητες.

Αντίθετα, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ενήλικους πληθυσμούς αυτών των μελετών.

Μάλιστα, βρέθηκαν σχετικά στοιχεία σε διαχρονικές μελέτες, οι οποίες κατά μέσο όρο είχαν περίοδο παρακολούθησης 6,2 ετών. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν, μέσω της ανάλυσης αυτών των μελετών, ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορούσε να εξηγηθεί μεμονωμένα από δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς, υγειονομικούς ή άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα έχει εξαλειφθεί στη Δανία μέχρι το 2040

Published

on

Από

Όσον αφορά την ανίχνευση, 60% των γυναικών στη Δανία δέχονται την προσφορά να εξετασθούν, δηλαδή δέκα μονάδες κάτω από το στόχο συμμετοχής που βρίσκεται στο 70%. Photo credits: felixioncool / pixabay

Η Δανία αναμένεται ότι μέχρι το 2040 θα έχει εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, χάρη στη συμμετοχή των πολιτών της στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV, κονδυλώματα) και στην ανίχνευση, ανακοίνωσε ο Δανικός Σύνδεσμος Μάχης Κατά του Καρκίνου.

Αυτή τη στιγμή, η συχνότητα αυτού του τύπου καρκίνου είναι κάτω από 10 στους 100.000, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στη δανική Επιθεώρηση των Ιατρών.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η νόσος θα θεωρηθεί πως έχει εξαλειφθεί στη Δανία όταν το ποσοστό επανεμφάνισης θα είναι κάτω από τους 4 στους 100.000.



Το ποσοστό του εμβολιασμού κατά της μόλυνσης από τον ιό των θηλωμάτων (HPV), που είναι η κύρια αιτία της νόσου, είναι 89% για τα αγόρια και τα κορίτσια 12 ετών για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Είναι λίγο κατώτερο από το στόχο του 90%.

Όσον αφορά την ανίχνευση, 60% των γυναικών στη Δανία δέχονται την προσφορά να εξετασθούν, δηλαδή δέκα μονάδες κάτω από το στόχο συμμετοχής που βρίσκεται στο 70%.



Η Σουηδία έχει ακόμα πιο βραχύ στόχο εξάλειψης, για το 2027, σύμφωνα με τα σουηδικά περιφερειακά κέντρα καρκινολογίας (RCC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ εξαιρούν smartphones και υπολογιστές από τους νέους δασμούς

Published

on

Από

Η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη. Photo credits: Firmbee / pixabay

Εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα που έχει προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές, οι ΗΠΑ εξαιρούν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Κίνα, από τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε υπηρεσιακή ενημέρωσή της, η αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δημοσιοποίησε κατάλογο με συγκεκριμένους κωδικούς που εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγών, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Απριλίου.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται 20 κατηγορίες προϊόντων, όπως ο κωδικός 8471 που αφορά όλους τους υπολογιστές, laptops, σκληρούς δίσκους και την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων. Περιλαμβάνονται επίσης συσκευές ημιαγωγών, εξοπλισμός, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.



Στην ενημέρωση αυτή δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή, αλλά η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη.

Θα ωφελήσει επίσης τους κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple, που κατασκευάζει τα iPhone και άλλα κορυφαία προϊόντα της στην Κίνα, και η Dell Technologies.

Τα προϊόντα που εξαιρούνται αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο ειδικός ερευνητής σε θέματα Κίνας Τζεράρντ ΝτιΠίπο.

Οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο πολύ τις επιπτώσεις που οι δασμοί μπορούν να έχουν στους καταναλωτές.



Ακόμα και με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή 54% στις κινεζικές εισαγωγές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή ενός κορυφαίου μοντέλου iPhone της Apple μπορεί να αυξηθεί στα 2.300 δολάρια από τα 1.599 δολάρια. Με δασμολογικό συντελεστή στο 125%, οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να μπει φρένο στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο

Published

on

Από

Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση. Photo credits: sasint / pixabay

Μια Αμερικανίδα νεφροπαθής που είχε λάβει μόσχευμα από χοίρο, υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση του οργάνου αφού το σώμα της άρχισε να το απορρίπτει, τέσσερις μήνες μετά την αρχική μεταμόσχευση, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ.

Η Τοουάνα Λούνεϊ, 50 ετών, από την Αλαμπάμπα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στα τέλη Νοεμβρίου. Έλαβε ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, μια τεχνική που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσε να καλύψει τη χρόνια έλλειψη οργάνων.

Η αφαίρεση του οργάνου δείχνει πόσο μακρινός είναι ακόμη αυτός ο στόχος.

Υπάρχει όμως και μια ενθαρρυντική πλευρά: το νεφρό λειτούργησε επί 130 ημέρες, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες. Μέχρι τώρα, κανείς ασθενής δεν επέζησε περισσότερους από δύο μήνες μετά την ξενομεταμόσχευση.



Το 1999 η Λούνεϊ δώρισε το ένα νεφρό της στη μητέρα της. Εδώ και οκτώ χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση επειδή, από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καταστράφηκε το μόνο νεφρό που της απέμενε. Μην βρίσκοντας συμβατό δότη, έλαβε έγκριση για μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, επειδή η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν.

Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου, εμφάνισε μειωμένη νεφρική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι απέρριπτε το μόσχευμα, είπε ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι.

Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση, είπε ο Μοντγκόμερι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως

Published

on

Από

Από κοινού, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 85% της κατανάλωσης των «κέντρων δεδομένων». Photo credits: TheDigitalArtist / pixabay

Λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, κάτι που συνιστά πρόκληση για την ενεργειακή ασφάλεια και παράγοντα αύξησης της εκπομπής CO2, σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (AIE).

Τα κέντρα συλλογής δεδομένων, που ήταν ήδη ενεργοβόρα, διπλασίασαν τις ανάγκες τους με την πρόσφατη ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης η οποία απαιτεί κολοσσιαίες δυνατότητες υπολογισμού για να διαχειριστεί τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται σε αυτές τις γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων.

Το 2024, οι ανάγκες αυτών των υποδομών σε ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν μόνο το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης (415 τεραβατώρες – TWh), αλλά αυξήθηκαν ήδη κατά 12% την τελευταία πενταετία. Και δεν τελειώνουν εδώ.



Στο μεσοδιάστημα, τα κέντρα δεδομένων θα καταναλώνουν κάτι λιγότερο από το 3% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό σχετικά χαμηλό που όμως υποκρύπτει πολύ σοβαρότερες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Καθώς δεν είναι ισομερώς κατανεμημένα στον κόσμο και συνήθως συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές μιας χώρας – πολύ συχνά κοντά σε πόλεις – οι προκλήσεις που φέρνουν για τις κοινότητες είναι ποικίλες: ανεφοδιασμός σε ενέργεια, κατανάλωση νερού για την ψύξη, επιβάρυνση του δικτύου ηλεκτροδότησης…

Στην έκθεσή του, την πρώτη που αφορά την ΤΝ, αυτή η υπηρεσία του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την κατανάλωση η οποία θα εξαρτηθεί από «την ταχύτητα υιοθέτησης της ΤΝ», την πρόοδο της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την δυνατότητα επίλυσης των σημείων συμφόρησης στον ενεργειακό τομέα.

Αυτή η δίψα για ηλεκτρική ενέργεια παρατηρείται σε ορισμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ όπου «περίπου η μισή αύξηση της ζήτησης» μέχρι το 2030 θα οφείλεται στα κέντρα δεδομένων, σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του AIE Φατίχ Μπιρόλ.



Από κοινού, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 85% της κατανάλωσης των «κέντρων δεδομένων». Η μεγαλύτερη πρόκληση επομένως είναι να βρεθεί άφθονη ενέργεια σε προσιτές τιμές.

Σήμερα, το 30% αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα, έναν «υπερ-ρυπαντή». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πρόσφατα να αυξήσει την εξόρυξη άνθρακα ακριβώς για να ανταποκριθεί η χώρα στις ανάγκες της ΤΝ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών

Published

on

Από

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ κατά το παρελθόν συσχετίστηκε με χαμηλότερο λόγο εγκεφαλικής μάζας, δηλαδή μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικής μάζας σε σύγκριση με τη σωματική μάζα, και χειρότερες γνωστικές ικανότητες. Photo credits: Mrdidg / pixabay

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση είναι μια πάθηση που προκαλεί στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία γίνονται παχιά και άκαμπτα. Αυτό δυσχεραίνει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται ως περιοχές κατεστραμμένου ιστού στον εγκέφαλο.



Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και διαπίστωσαν ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και σκέψης.

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ κατά το παρελθόν συσχετίστηκε με χαμηλότερο λόγο εγκεφαλικής μάζας, δηλαδή μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικής μάζας σε σύγκριση με τη σωματική μάζα, και χειρότερες γνωστικές ικανότητες.

Δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της μέτριας ή έντονης κατανάλωσης αλκοόλ και του λόγου εγκεφαλικής μάζας ή των γνωστικών ικανοτήτων.



Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η έντονη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, αλλά δείχνει μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι δεν εξέτασε τους συμμετέχοντες πριν από τον θάνατο και δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ και τις γνωστικές ικανότητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis