ΚΡΗΤΗ - ΚΡΕΤΑ
Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης: Γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων με την Αγροξένια
Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης:Με την χρήση της νέας τεχνολογίας (Τηλεδιάσκεψη)οι απόδημοι Κρήτες , αντάλλαξαν σκέψεις και προτάσεις με την Αγροξένια για την καλύτερη προβολή και στήριξη των δράσεων και προγραμμάτων της.
Γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων για την στήριξη του Αγροτουριστικό τομέα του νησιού.
Δελτίο τύπου Π.Ο.Ε
Διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας έγινε το Σάββατο 06.02.21 μεταξύ του Δ.Σ. της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και της Αγροξενία όπου και συζητήθηκε σε ποιο πλαίσιο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις.
Στη συζήτηση πήραν μέρος από πλευρά της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης η Πρόεδρος κ. Ευτυχία Σαβιολάκη-Ολοφσον, ο Αντιπρόεδρος κ. Βαγγέλης Βουρβαχάκης ο Γραμματέας οργανωτικού κ. Μανώλης Κατσαμάνης, ο ταμίας κ. Γιώργος Γρηγοράκης, ο υπεύθυνος νεολαίας και τεχνολογίας κ. Γιώργος Ολοφσον και τα μέλη κ. Σταύρος Περδίκηςκαι κ. ΗλίαςΤσαμπικάκης .
Από τη πλευρά της Αγροξενία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Φραντζεσκακης, ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Νίκος Ασημιανάκης ο οποίος πρόσφατα εξελέγει και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της “Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου –EUROGITES” και η κ. Χατζoπούλου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβούλιο Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής ο οποίος είπε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον συμμετείχα στην πρόσκληση της προέδρου της Ομοσπονδίας μας κυρίας Σαβιολάκη-Ολοφσον.
Η συζήτηση με τους εκλεκτούς αντιπροσώπους της Αγροξενία κυρίους Νίκου Φρανζεσκάκη και Νίκου Ασημιανάκη και τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου εξελίχθη σε καρποφόρα μια που οι προτάσεις μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και είναι άλλωστε στα πλαίσια των στόχων των οργανώσεων των Κρητών όπου γης.
Στόχοι που θέλουν να προβάλλουν τον Πολιτισμό, τα Ήθη τα Έθιμα και τα προϊόντα της Κρήτης.
Ευελπιστούμε σε μια αγαστή συνεργασία και να μπορέσουμε να κάνουμε γνωστό το Αγροτουριστικό προϊόν μας στους τόπους που οι Κρητες και οι Έλληνες ομογενείς έχουν επιλέξει να ζουν (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία).
Πιστεύουμε στην επόμενη προγραμματισμένη για τον Μάιο διαδικτυακή συνομιλία μας να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε τις σκέψεις μας και να θέσουμε τις βάσεις για συνεργασία στα πλαίσια της οποίας θα μπορούσαν τα παιδιά των ομογενών να επισκέπτονται την ιδιαίτερη μας πατρίδα, φιλοξενούμενοι σε Αγροτοκατοικίες ερχόμενοι έτσι σε άμεση επαφή τα ήθη τα έθιμα και την ιστορία των προγόνων τους.
Ευχόμαστε καλή συνέχεια στην υπέροχη αυτή προσπάθεια με τα επιθυμητά αποτελέσματα για το καλό του τόπου και των Συμπατριωτών μας .»
«Χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτή την γνωριμία.Ήταν μια πολύ ζέστη συζήτηση πολύ ενδιαφέρον και εποικοδομητική», είπε η πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Σαβιολάκη-Ολοφσον . «Ο αγροτουρισμός είναι μια ιδιαίτερη
μορφή τουρισμού καθότι προσφέρει μια πολύ πιο έντονη επαφήμε τη φύση, με συμμετοχή στις αγροτικές ασχολίες και γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και τις διατροφικές τους αξίες και παράλληλα φέρνει κοντά τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία του τόπου και έτσι ιδανικό για οικογένειες και όχι μόνο
Είναι ένα πρόγραμμα που θέλουμε να στηρίξουμε για να γίνει ευρέως γνωστό. Σε πρώτη φάση θα διοργανώσουμε μια διαδικτυακή εκδήλωση τον ερχόμενο Μάιο με σκοπό την παρουσίαση των προγραμμάτων της Αγροξενία στην οποία θέλουμε να συμμετέχει και η Περιφέρεια Κρήτης, ο ΕΟΤ και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Για εμάς όλους ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκλογή του κ. Νίκου Ασημιανάκη στη EUROGITES τον οποίο και συγχαίρουμε ιδιαίτερα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι από τη θέση αυτή θα συμβάλλει πολύ στην καλύτερη προώθηση του αγροτουρισμού στη χώρα μας.»
Ο πρόεδρος της «Αγροξενία», Νίκος Φραντζεσκάκης, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και συγκίνηση για το ενδιαφέρον των Κρητών της ομογένειας να στηρίξουν την ανάπτυξη του Τουρισμού Υπαίθρου και Αγροτουρισμού στην Ελλάδα, και ευχαρίστησε την πρόεδρο της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, κα Σαβιολάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών. Κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή.
«Για εμάς ο Τουρισμός Υπαίθρου και ο Αγροτουρισμός είναι η ήπια, εναλλακτική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο, που έχει ως στόχο να γνωρίσει ο επισκέπτης τα πολιτιστικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση, που συμφωνήσαμε να γίνει τον ερχόμενο Μάιο, θα παρουσιάσουμε προγράμματα που θα αναπτυχθούν σε όλους τους νομούς της Κρήτης όπως: Τρύγος, λιομάζωμα, καζανέματα κ.α. συνδεδεμένα με μουσική, χορό, και άλλες εκδηλώσεις. Στα προγράμματα αυτά, θα μπορούν να συμμετάσχουν Κρήτες ομογενείς και φίλοι τους από όλο τον κόσμο.
Σε αυτή μας την προσπάθεια της σύνδεσης του Τουρισμού Υπαίθρου- Αγροτουρισμού με τους ομογενείς μέσω των συλλογικών τους οργάνων θέλουμε συνοδοιπόρους τον Ε.Ο.Τ., την Περιφέρεια Κρήτης και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.»
«Σαν Ειδικός Σύμβουλος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ και τώρα μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου EUROGITES θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια και ολόψυχα στηρίζω την κουλτούρα του αγροτουρισμού τόσο στην χώρα μου όσο και την Ευρώπη. Υποστηρίζω ένθερμα τις μικρές επιχειρήσεις, τις συνέργειες μεταξύ τοπικών και διακρατικών φορέων, συλλόγων, επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων στον τουρισμό υπαίθρου με κοινό σκοπό την βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό», είπε ο κ. Νίκος Ασημιανάκης
ΕΛΛΑΔΑ
«1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»: Η πετυχημένη έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ταξιδεύει στην Ευρώπη
Η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, με την θερμή υποστήριξη και τη χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, φέρνει στην Ευρώπη την έκθεση «1821. Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ».
Η έκθεση αποτελεί ένα από τα σκέλη του αφιερώματος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Πρόκειται για 28 εκτυπωμένες αφίσες διαστάσεων 1,50×1,80μ εκάστη, οι οποίες εκτός από την ιστορική πληροφορία, μέσω συνοπτικών και περιεκτικών κειμένων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, και του επιλεγμένου εικονογραφικού υλικού, δίνουν την δυνατότητα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (QR Code) της παραπομπής σε περαιτέρω συνοπτικά κείμενα και πρόσθετη εικονογράφηση, στην οποία μάλιστα ενσωματώνονται και τρισδιάστατα μοντέλα αντικειμένων εποχής που προέρχονται από τις Συλλογές του Μουσείου, ούτως ώστε ο επισκέπτης να έχει μια πλήρη εικόνα για το θέμα της συμμετοχής της Κρήτης στην Επανάσταση.
Πρώτος σταθμός της έκθεσης θα είναι το Αννόβερο της Γερμανίας. Τα Εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, στις 17:30, στην αίθουσα του ενοριακού κέντρου της Ενορίας των Τριών Ιεραρχών παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη καθώς και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου, οι οποίοι θα βρεθούν στο Αννόβερο με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια της Ενορίας.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταφέραμε με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης αυτό το εγχείρημα. Η αρχική μας επιθυμία ήταν να πραγματοποιήσουμε την ̈Εκθεση το 2021 στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων αυτό κατέστη αδύνατο. Ευχαριστούμε θερμά το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τη διάθεση των αρχείων και την υποστήριξη.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης για την Συνδιοργάνωση και την οικονομική υποστήριξη, χωρίς την αρωγή της οποίας το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πανοσιολογιώτατο πατέρα Γεράσιμο Φραγκουλάκη και την Ενορία του Αννοβέρου που με μεγάλη χαρά δέχτηκαν να φιλοξενήσουν την Έκθεση», δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Ευτυχία Όλοφσον – Σαβιολάκη.
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παραμείνει στο Αννόβερο μέχρι και τις 14 Μαΐου 2023. Μετά το Αννόβερο η έκθεση θα μεταφερθεί στο Κρέφελντ και από εκεί θα ταξιδεύει από πόλη σε πόλη ώστε να την επισκεφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι, όχι μόνο Κρήτες και Έλληνες αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέα Διοίκηση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών – Νέος Πρόεδρος ο Γιάννης Νικολακάκης
Την ετήσια εκλογική Συνέλευση πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης με την στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών τα οποία είναι οι Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, Παγκρητική Ένωση Αμερικής, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας και η Παγκρήτια Ένωση Αθηνών, η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και η Αδελφότητα Κρητών Πειραιάς «Ομόνοια» και η Παγκρήτια Ένωση Νότιας Αφρικής.
Μετά την προσέλευση των αντιπροσώπων και μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην τηλεδιάσκεψη, την Συνέλευση άνοιξε με το καλωσόρισμα του ο απερχόμενος Πρόεδρος του Π.Σ.Κ. κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής ο οποίος ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι επίσημοι καλεσμένοι οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν και χαιρετισμό μέσω Ζοομ. Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, η Διευθύντρια του ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης κα. Μαρία Κιούση και ο Υπεύθυνος των Αποδήμων της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κώστας Φασουλάκης.
Μετά την αποχώρηση των επισήμων καλεσμένων άρχισαν οι εσωτερικές εργασίες της Συνέλευσης.
Στην συνέλευση προήδρευσε ο πρώην Προέδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης ενώ χρέη γραμματέα έκανε η κα. Εύα Γκότση στα Αγγλικά και ο κ. Μανώλης Βανταράκης στα Ελληνικά.
Αφού έγινε η ανάγνωση και η επικύρωση των 34 αντιπροσώπων των μελών Σωματείων από το Προεδρείο της Συνέλευσης τον λόγο πήρε ο Απερχόμενος Πρόεδρος του Π.Σ.Κ. κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής και έκανε την εκτεταμένη και λεπτομερή αναφορά του στον απολογισμό του για την τετραετία 2017-2021 δίνοντας σε όλους μια εικόνα για τα έργα που κατάφεραν. Εκ μέρους της Ελεγκτικής Επιτροπής τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Μανδαλενάκης ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα του ελέγχου της Επιτροπής μετα την σύντομη αναφορά της Ταμίας κας. Αλεξάνδρας Σαριδάκη.
Στην συνέχεια οι Πρόεδροι των Κρητικών Ομοσπονδιών άνα τον κόσμο έκαναν μια σύντομη αναφορά στις δράσεις και τα πεπραγμένα τον οργανισμών κατά το τελευταίο έτος που πέρασε.
Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κα. Ευτυχία Σαβιολάκη-Olowson, ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής κ. Ιάκωβος Μπούτζουκας, ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλακης, ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αθηνών κ. Γεώργιος Μαριδάκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιάς «Ομόνοια » κ. Θεόδωρος Τσόντος και ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας κ. Πέτρος Πετρακάκης.
Απουσίαζε από την Τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος της Παγκρητιας Ενωσης Νότιας Αφρικής Δρ. Μιχαήλ Παυλάκης.
Στην συνέχεια το Προεδρείο της Συνέλευσης σύμφωνα με το καταστατικό ανακοίνωσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την θητεία 2021 έως και 2024. Αναλυτικά:
Γιάννης Νικολακάκης Πρόεδρος Ωκεανία
Μιχάλης Φραντζεσκάκης Αντιπρόεδρος Ωκεανία
Εύα Γκότση-Γαγάνη Γραμματέας Ωκεανία
Νίκος Μαρκογιαννάκης Ταμίας Ωκεανία
Γιάννης Μάνος Αντιπρόεδρος Αμερικής Αμερική
Βαγγέλης Βουρβαχάκης Αντιπρόεδρος Ευρώπης Ευρώπη
Πέτρος Πετρακάκης Αντιπρόεδρος Ελλάδος Ελλάδα
Ιπποκράτης Μπελαδάκης Κοσμήτορας Αμερική
Σταύρος Περδίκης Υπεύθυνος Τύπου Ευρώπη
Γιάννης Μαρακης Μέλος Αμερική
Γιωργος Olowson Μέλος Ευρώπη
Ο νέος πρόεδρος κ. Γιάννης Νικολακάκης αφού ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για την εκλογή του και την ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του, εκ μέρους των Κρητικών της Ωκεανίας, ανάφερε τους στόχους και τον προγραμματισμό του για την νέα τριετία ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους απερχόμενους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για τις υπηρεσίες που προσέφεραν βάζοντας τα θεμέλια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Νικολακάκης ανάφερε ότι στους άμεσους στόχους της νέας Διοίκησης είναι η άμεση δραστηριοποίηση και προσέγγιση στις Νεολαίες των Κρητικών Σωματείων άνα τον κόσμο με την επαναλειτουργία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαιών το οποίο ιδρύθηκε το 1998, την συνεχή επιτυχημένη αντιπροσώπευση στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Ομογενειακών Οργανισμών, την συνεχή έκδοση του περιοδικού ΚΡΗΤΑΕΙΣ, τον προγραμματισμό του επόμενου Παγκοσμίου Συνεδρίου στον Νομό Λασιθίου το 2023 γιορτάζοντας τα 40 Χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Κρητών, την παγκόσμια μάζωξη Κρητικής Νεολαίας στην Ευρώπη και την συνεχή στήριξη στα θέματα που αφορούν την Κρήτη και όχι μόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ
Ο Γιάννης Νικολακάκης γιος του Νικολάου και της Πολύμνιας Νικολακάκη με καταγωγή από τα Νεριανά Κισσάμου και Βρύσες Αποκορώνου αντίστοιχα γεννήθηκε το 1969 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με αδέλφια την Ευτυχία και τον Σπύρο.
Απόφοιτος του Λυκείου, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τα κοινά με συμμετοχή στο χορευτικό και την Νεολαία της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μελβούρνης. Αργότερα υπηρέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης από την θέση του Προέδρου το 2006 έως το 2008, το 2012 έως και το 2014 και το 2018 έως και το 2020.
Το 2010 οι Κρήτες της Ωκεανίας των εκλέγουν Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας μέχρι και το 2012. Ο Γιάννης είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Σταμπουλάκη και έχουν δυο κόρες την Πολύμνια και την Έλενα. Και οι δυο κόρες του Γιάννη συμμετέχουν στα Κρητικά Δρώμενα της ομογένειας, η δε Πολύμνια είναι Πρόεδρος της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας και η Έλενα είναι Γραμματέας της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας. Είναι πετυχημένος επιχειρηματίας διατηρώντας οικογενειακά μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία εισαγωγής και διανομής αντικείμενων σε όλο τον κόσμο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΡΑΝΤΕΣΚΑΚΗΣ
Ο Μιχάλης Φραντζεσκάκης του Στυλιανού και της Έλλης με καταγωγή από το Σέμπρωνα Χανιων και Ζουρνάκι Χανίων αντίστοιχα γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1966 και εχει μια αδελφή την Βασιλική.
Από νεαρή ηλικία συμμετέχει στα παραδοσιακά δρώμενα των Κρητικών με συμμετοχή στο Χορευτικό και στην Νεολαία της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης. Αρκετά χρόνια αργότερα συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια της Κρητικής Αδελφότητας ενώ το 2012 εκλέγετε Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης. Το 2015 διορίζετε Αντιπρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νεα Ζηλανδίας. Ο Μιχάλης ασχολήθηκε με μεγάλο ζήλο στον τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού.
Είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου με πτυχίο στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο ο Μιχάλης διατηρεί δική του επιχείρηση ως Διευθύνων Προγραμματιστής και Διευθύνων Σύμβουλος σε προπονητικά κέντρα ποδοσφαίρου.
Είναι παντρεμένος με την Δήμητρα Κατόπα και έχουν δυο παιδιά τον Στέλιο και την Έλενα τα οποία και αυτά συμμετέχουν δυναμικά στις Νεολαίες και τα χορευτικά της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.
ΕΥΑ ΓΚΟΤΣΗ – ΓΑΓΑΝΗ
Η Εύα Γκότση κόρη του Σταύρου και της Ελευθερίας Γαγάνη με καταγωγή από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνης και Μουρνιές Χανιων αντίστοιχα γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1965 και εχει ένα αδελφό τον Βασίλη.
Απόφοιτη Πανεπιστημίου σε κοινωνικές επιστήμες συμμετείχε δυναμικά στα Κρητικά δρώμενα της Μελβούρνης με την παρότρυνση των γονέων της από πολλή μικρή ηλικία, ενώ έχει εργαστεί στην Ελλάδα για ένα αρκετό χρονικό διάστημα διδάσκοντας Αγγλικά.
Διατηρεί δική της επιχείρηση με συμβουλευτικό Γραφείο βοηθώντας νέους επισκέπτες στην Αυστραλία στον τομέα της Διεθνής Εκπαίδευσης και σε αιτήσεις χορήγησης Βίζας. Είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Γκότση και έχουν δυο κόρες την Καλλιόπη και την Ελευθερία όπου συμμετέχουν στα κοινά των Κρητικών Σωματείων και όχι μόνο.
Συγκεκριμενα η Ελευθερία είναι και Πρόεδρος της Νεολαίας της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης. Σήμερα κατέχει την θέση της Αντιπροέδρου της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης & Βικτωρίας.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Ο Νίκος Μαρκογιαννάκης γιος του Ευάγγελου και της Φλώρας με καταγωγή από το Χρωμοναστήρι Ρεθύμνης, γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1967. Μέλος μιας μεγάλης οικογένειας με αδέλφια την Πελαγία, τον Μανώλη και την Δήμητρα.
Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα κοινά με συμμετοχή στο χορευτικό και την Νεολαία της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης ενώ αργότερα υπηρέτησε το Συμβούλιο από την θέση του Γραμματέα το 1995. Σήμερα ο Νίκος είναι ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της οικοδομής με ειδικότητα στις πισίνες.
Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Ανδρουλιδάκη και έχουν τρία άξια παιδιά τον Ευάγγελο, την Ελπίδα και τον Χαράλαμπο.
Πηγή φωτογραφιών: ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ & ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΚΡΗΤΗ - ΚΡΕΤΑ
Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας
Την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή της προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο εκφράζει η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας σε μήνυμα συμπαράστασης.
Στο μήνυμά της η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας καταδικάζει “με τον πιο αυστηρό τρόπο τα αρνητικά και υβριστικά δημοσιεύματα που σκοπό έχουν να πλήξουν το κύρος του ίδιου και της Αρχιεπισκοπής.”
Παράλληλα στο μήνυμα συμπαράστασης, το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Εμμανουήλ Βανταράκης, γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, ενώ εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους σε εκείνον “διότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του έπνευσε νέος άνεμος σε όλη την Αυστραλία“, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά το μήνυμα συμπαράστασης της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας αναφέρει:
Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο την αμέριστη συμπαράσταση προς το πρόσωπο του άξιου ποιμενάρχη μας Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ και κατά επέκταση προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Καταδικάζουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο τα αρνητικά και υβριστικά δημοσιεύματα που σκοπό έχουν να πλήξουν το κύρος του ίδιου και της Αρχιεπισκοπής.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε εκείνον διότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του έπνευσε νέος άνεμος σε όλη την Αυστραλία.
Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του:
• Ποιμαντικές επισκέψεις σε κάθε πολιτεία της Αυστραλίας σκορπίζοντας την αγάπη του και δείχνοντας το θερμό ενδιαφέρον του προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας,
• Συνέδρια Νεολαίας σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας,
• Πρωτοβουλία σε θέματα καταπολέμησης Ναρκωτικών με την δημιουργία συγκεκρι-μένου Κέντρου απεξάρτησης,
• Ίδρυση Βυζαντινής Χορωδίας σε κάθε πολιτεία της Αυστραλίας,
• Ανταπόκρισή του στα προβλήματα του Κολλεγίου «Άγιος Ιωάννης» ως αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση,
• Η έγκρισή του στο να αρχίσει το έργο πλήρους ανοικοδομήσεως της Ιεράς Μονής Παναγίας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ στο Northcote ως κέντρο του Ελληνισμού της Μελβούρνης.
• Και το πιο σπουδαίο, προσφέροντας κλαδί αγάπης και ενότητας προς τις εκκλησίες που δεν ήταν μέλη της Αρχιεπισκοπής.
Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας, προς το εκλεκτό τέκνο της Κρήτης, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2020 ανακηρύχθηκε και επίτιμο Μέλος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας κατά το Συνέδριο των Κρητών της Ωκεανίας στην Αδελαίδα της Νοτίου Αυστραλίας.
Σύσσωμα τα Κρητικά Σωματεία της Ωκεανίας θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στο έργο του άξιου Κρητικού Ιεράρχη.
Ευχόμεθα ο παντοδύναμος θεός να τον έχει πάντα καλά.
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας
Αντώνης Τσουρδαλάκης Εμμανουήλ Βανταράκης
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας
Πηγή φωτογραφιών: ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ & ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μήνυμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών για την 79η επέτειο της Μάχης της Κρήτης
79 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μάχη της Κρήτης και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών με μήνυμά του καταθέτει “τον ελάχιστο φόρο Τιμής στους ιδεολόγους οραματιστές και ήρωες που γέννησε το Νησί μας, οι οποίοι σφράγισαν με την ιδία τους την ζωή την ιστορία του”.
Στη φετινή επέτειο δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης λόγω του κορωνοϊού, δίνεται όμως “και πάλι η αφορμή να συναντηθεί το παρελθόν με το παρόν καθώς και οι αντίπαλοι νικητές και νικημένοι από την άνιση αυτή αναμέτρηση στα ίδια πεδία της μάχης που πολέμησαν και έπεσαν τα εικοσάχρονα αμούστακα παλικάρια”, σημειώνεται στο μήνυμα το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής.
“Στην φιλόξενη και καρπερή κρητική γη που αποτέλεσε την μήτρα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ας τοποθετήσουμε τον σπόρο της Ειρήνης και ας δώσουμε τα χέρια για να περάσει το μήνυμα ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ“, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, ενώ καλεί να “αναλογιστούμε ότι η Ειρήνη δεν είναι αυτονόητη και θέλει σκληρή δουλειά διατήρηση της, καθώς και του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και τον σκοταδισμό που απειλούν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες μας“.
Το μήνυμα για την 79 επέτειο της Μάχης της Κρήτης:
Συμπατριώτισσες Συμπατριώτες,
εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων
Φίλες και φίλοι της Κρήτης
Για άλλη μια φορά οι Έλληνες και οι Κρητες όπου γης καταθέτουμε τον ελάχιστο φόρο Τιμής στους ιδεολόγους οραματιστές και ήρωες που γέννησε το Νησί μας, οι οποίοι σφράγισαν με την ιδία τους την ζωή την ιστορία του.
Σ’ εκείνους που πίστευαν και υποστήριξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους την ιδέα της ελευθερίας και αυτοδιάθεσης που επηρέασε όχι μόνο το μέλλον του πολέμου, αλλά και τη στάση των μεγάλων δυνάμεων απέναντι στη χώρα μας.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχονται στο νου μας τα μεγάλα αυτά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Νησί μας και έμειναν στην ιστορία ως η μάχη της Κρήτης
Η μάχη της Κρήτης αποτελεί σταθμό στην ιστορία του 2ου παγκοσμίου πολέμου, σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας στην Ιστορία των λαών και μνημείο σεβασμού, μίμησης και μελέτης για τους νεώτερους.
Φέτος δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε της καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ηρωικής αυτής μάχης και να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Βλέπετε ένα καινούργιος εχθρός αυτή τη φορά αόρατος ο κορωνοϊός μας αναγκάζει να περιοριστούμε στα σπίτια μας προστατεύοντας τους εαυτούς, της οικογένειες μας και την ανθρωπότητα γενικότερα από μια Πανδημία με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Η μνήμη των εγκλημάτων τα όποια διεπράχθησαν από τους Γερμανούς εισβολείς γεμίζει εμάς του απογόνους με οργή και θλίψη. Κοντομαρί, Κάντανος, Φλώρια και Βιάννος / είναι μερικοί από τους τόπους του μαρτυρίου και της τεράστιας οδύνης στην Κρήτη και δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ.
Σήμερα οι νεότεροι θυμόμαστε ότι στην Κρήτη οι Έλληνες, ο Κρητικός λαός και φίλοι μαχητές από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Κύπρο, την Βρετανία, από την Νότια Αφρική έδωσαν μεγάλες και πολλές μάχες, γιατί η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν μια μέρα, η μια μόνο μάχη, άλλα διήρκεσε καθ όλη τη ναζιστική κατοχή.
Στη φετινή επέτειο, δίνεται και πάλι η αφορμή να συναντηθεί το παρελθόν με το παρόν καθώς και οι αντίπαλοι νικητές και νικημένοι από την άνιση αυτή αναμέτρηση στα ίδια πεδία της μάχης που πολέμησαν και έπεσαν τα εικοσάχρονα αμούστακα παλικάρια.
Θα σμίξουν πάλι οι ζωντανοί με τους νεκρούς και θα προσκυνήσουν ευλαβικά τους τάφους τους, στολίζοντας τους με ένα μπουκέτο μαγιολούλουδα και δροσίζοντας τους με ένα ανοιξιάτικο δάκρυ.
Στην φιλόξενη και καρπερή κρητική γη που αποτέλεσε την μήτρα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ας τοποθετήσουμε τον σπόρο της Ειρήνης και ας δώσουμε τα χέρια για να περάσει το μήνυμα ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ.
Ο νους μας θα πρέπει να παθιάζεται για την ειρήνη, την αγάπη, την ζωή και την ελευθερία που απειλούνται συνεχώς ειδικά στις σημερινές και δύσκολες ώρες που περνά η ανθρωπότητα της κρίσης των ανθρωπίνων αξιών, της περιφρόνησης στο δίκαιο και στα δικαιώματα των λαών με την σφαγή αμάχων από κάποιους που μας οδηγούν σταθερά σε μια νέα παγκόσμια κοινωνία με κυρίαρχο το νόμο του ισχυρότερου.
Βλέποντας σήμερα, τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας του πολέμου δίπλα στην γειτονιά μας, ας αναλογιστούμε ότι η Ειρήνη δεν είναι αυτονόητη και θέλει σκληρή δουλειά διατήρηση της, καθώς και του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και τον σκοταδισμό που απειλούν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες μας.
Τόσο Εγώ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Κρητών όπου Γης είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα μας.
Σε όλους τους απόδημους Κρήτες ανήκει ένα μεγάλο ευχαριστώ και έπαινος γιατί θυμούνται και τιμάνε, Όχι μόνο τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και τις αρετές του καλώς αγωνίζεσθε σε όλα τα μέτωπα της Ζωής.
Μόναχο Μάιος 19 / 2020
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Μανώλης Κουγιουμουτζής
Πρόεδρος ΠΣΚ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)
Επιχειρηματικότητα και διπλωματία, έφεραν την Κρήτη στην καρδιά του Ντύσσελντορφ
Ένα απόγευμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα για το Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ, που πλημμύρησε Κρήτη στο καλαίσθητο χώρο του, φιλοξενώντας την Περιφέρεια Κρήτης και τον οργανισμό Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και του Γενικού Προξενείου διοργανώθηκε επιχειρηματική δραστηριότητα γνωριμίας B2B, μεταξύ 29 εταιριών και εμπόρων, που δραστηριοποιούνται στην Γερμανική αγορά. Από εισαγωγείς τροφίμων μέχρι και εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων Super-Market.
Στις συναντήσεις δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν τις εξαιρετικές γεύσεις του Κρητικού Ελαιόλαδου, την πρωτοποριακή και ευεργετική Αλόε Βέρα, τα θαυμάσια και αρωματικά μέλια που τα κάνει ιδιαίτερα αυτός ο μαγικός τόπος, με την βιοποικιλότητα των βοτάνων του και των κλιματολογικών συνθηκών του.
Επίσης βότανα που τα μύριζες και τα γευόσουν μέσα από τα πολλά σκευάσματα, είτε ροφημάτων και ποτών, είτε παρασκευασμένων τροφίμων, κρασί καθώς και βραβευμένο κρητικό νερό.
Η δράση άφησε ικανοποιημένους τους συμμετέχοντες και έδωσε την δυνατότητα στις εταιρίες να προβάλλουν με έναν επιπλέον τρόπο τα Βιολογικά, ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντα τους.
Την εμπορική δραστηριότητα, ήρθε να στηρίζει η διπλωματική δράση. Μετά το πέρας των Β2Β πραγματοποιήθηκε εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της πόλης Thomas Geisel, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος, η βουλευτής Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας της FDP Dr. Agnes-Marie Strack-Zimmerman, και επικεφαλής Προξενικών Αρχών μεταξύ των οποίων οι Γενικοί Πρόξενοι ΗΠΑ, Γαλλίας. Ισπανίας, Σερβίας, Μαρόκου κ.λ.π.
Στους χαιρετισμούς η Γενική Πρόξενος Μαρία Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε τους παραβρισκόμενους , εξέφρασε την μεγάλη της χαρά και συγκίνηση, που υποδέχθηκε την αποστολή στους χώρους του Προξενείου. Έκλεισε με ευχές για καλά αποτελέσματα και συνεχάρη τους διοργανωτές της Περιφέρειας με την φράση «Λίγα λόγια πολλά έργα» ανανεώνοντας το ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί τέλος Φεβρουαρίου του 2020, με την 3η επιχειρηματική αποστολή.
Ο κρητικής καταγωγής Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ.Αυγουστίνος έκανε αναφορά για την πολύχρονη και δυναμική παρουσία του ελληνισμού και της ορθοδοξίας στη Γερμανία και επαίνεσε τους διοργανωτές, που έδωσαν την δυνατότητα προβολής και γνωριμίας του νησιού, μέσω των προϊόντων και γαστρονομικών προτάσεών του.
Ακόμη προκάλεσε το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων εκθειάζοντας την κρητική φιλοξενία.
Ο Δήμαρχος της Πόλης Thomas Geisel, μίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες, για την κρητική φιλοξενία και τις απαράμιλλές ομορφιές του νησιού μια και το έχει γνωρίσει μέσα από τα τέσσερα ταξίδια, που έχει κάνει με την οικογένειά του.
Για τον ελληνισμό του Ντύσσελντορφ τόνισε το ότι είναι ένα άψογο παράδειγμα , το πως μπορεί κάποιος να κρατάει τα έθιμα και τις παραδόσεις και παράλληλα να ταυτίζεται με την νέα ταυτότητα, ως κάτοικος της πόλης.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και υπεύθυνος του Πρωτογενή τομέα, Μανόλης Χνάρης.
Ευχαριστώντας την Γενική Πρόξενο για την σημαντική βοήθεια στην προβολή του Νησιού και των προϊόντων του, επισήμανε τις δράσεις της Περιφέρειας στην διεθνή αγορά προώθησης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, στήριξης παραγωγών και οικονομίας του νησιού.
Στην αποστολή συμμετείχανε οι κυρίες Μάνια Μυλωνάκη και Ελένη Μαλανδράκη, στελέχη της Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης και το μέλος του Δ.Σ. της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Λουΐζος Κόλλιας.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
9o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΗΤΩΝ
Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» αφιερώθηκε το 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και διήρκεσε από τις 1 έως 4 Αυγούστου.
Πολυπληθές κοινό επώνυμων και ανώνυμων παρακολούθησε τις εργασίες, ομιλίες, εκδηλώσεις και βραβεύσεις.
Ένα συνέδριο που ανέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι με συνεργασία μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα και η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Παγκοσμίου Συμβούλιο Κρητών, του Δήμου Ηρακλείου και όλων όσων συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του ήταν υποδειγματική.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
1η Ημέρα
Οι Κρήτες της διασποράς ξεκίνησαν το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο με ένα προσκύνημα σε έναν εμβληματικό χώρο επάνω στα ενετικά τείχη, εκεί που αναπαύεται ένας μεγάλος παρεξηγημένος αλλά και πλέον αναγνωρισμένος άντρας, ένας άνθρωπος με ανήσυχο και τολμηρό πνεύμα, ο λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης. Εκεί που το μάτι του και το πνεύμα του ανθρώπου συναντούν την ελευθερία και την περηφάνεια της Κρήτης αγναντεύοντας από την μια το Κρητικό πέλαγος με την αύρα, ελευθερία και τη δύναμη της θάλασσας και από την άλλη, την υπερήφανη κορμοστασιά και ανάστημα του σκληροτράχηλου ορεινού όγκου από τον λόφο Μαρτινέγκο .
Ένα προσκύνημα σε έναν από τους μεγάλους άντρες που ξέρει η Κρήτη να γεννά, όπως τον Θεοτοκόπουλο, τον Κορνάρο, τον Χορτάτζη, τον Βενιζέλο, τον Καζαντζάκη. Έναν άνθρωπο που άφησε παρακαταθήκες με τα έργα του αλλά και μηνύματα «Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος».
Όλοι ήταν εκεί, Κρήτες από όλες τις γωνιές του κόσμου, πολιτικοί, ευρωβουλευτές , τοπικοί άρχοντες, παρακολουθώντας με κατάνυξη την επιμνημόσυνη δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος.
Στην συνέχεια όλοι μαζί παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου την Ακολουθία Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο (Ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας είναι ποίημα του Αυτοκράτορα Θεοδώρου Δούκα Λάσκαρη (13ος αιώνας), μια ατομική προσευχή προς το Θεό και με θερμές παρακλήσεις προς τη Θεοτόκο. Ψάλλεται πριν από τον Δεκαπενταύγουστο εναλλάξ με τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα, με τον οποίο έχει ίση περίπου έκταση (ονομάζεται Μεγάλος, επειδή σχετίζεται με την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) με την συμμετοχή της Βυζαντινής Χορωδίας του Αγίου Τίτου.
Στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν οι χαιρετισμοί της 1ης ημέρας στο βάθρο ο δημοσιογράφος συντονιστής Κώστας Βασιλάκης ξεκίνησε με την φράση «Χίλια καλός εσμίξαμε» καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και ενημέρωσε για το 9ο συνέδριο, ένα συνέδριο που αφιερώθηκε στο έτος «Ερωτόκριτου» με τίτλο Γιατί…Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;
Πρώτος τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών ο κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής καλωσορίζοντας, αναφερόμενος ονομαστικά στους επίσημους παραβρισκόμενους και στο κοινό που παραβρέθηκε και πριν ξεκινήσει τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε και ενημέρωσε για τους φίλους Γερμανούς πολιτικούς Φλόριαν Χάν (CDU-CSU)από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας και τον υπουργό του κρατιδίου της Βαυαρίας Δρ. Σπένλε Λούτβικ (CSU). Οι οποίοι κατεβήκανε στην Κρήτη για να τιμήσουνε την έναρξη του συνεδρίου και να πραγματοποιήσουνε επαφές με τους παράγοντες στο Δήμο Χανίων και τις φυλακές Αγιάς, για την διερεύνηση συνεργασίας και συγχρηματοδότησης, στην δημιουργία ενός μουσείου της μάχης της Κρήτης. :
«…δήλωσα προς όλους ότι αισθάνομαι στους ώμους μου να κουβαλώ την παράδοση της Κρήτης. Όπως την έζησα και όπως θέλουμε να την ζούμε και να την μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενεές.
Σε όλη μου τη θητεία έως τώρα κινούμαι με το σκεπτικό της ευθύνης και της συνέχειας, την παρακαταθήκη του Νίκου Καζαντζάκη. Σήμερα λοιπόν δύο χρόνια μετά την εκλογή μου, η επαφή με τους φορείς και τους καθημερινούς ανθρώπους της Κρήτης μας έχει πείσει, ότι η εν γένει λειτουργία είναι άρρητα συνδεδεμένη και με την συνεργασία και την υποστήριξη σε ολόκληρο το Νησί.
Η υποστήριξη ξεκινά πάντα από τους ανθρώπους της Περιφέρειας Κρήτης και καταλήγει στον απλό καθημερινό άνθρωπο που είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας…Η ποικιλία των εκθετών μας, τονίζει την παραγωγή της Κρήτης σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, αλλά και πνευματικής δημιουργίας διαφορετικών γενναίων και υπογραμμίζει την σημασία του έτους «Ερωτόκριτου» με ποικίλους τρόπους».
Κάνοντας μια αναδρομή στον χρόνο και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα αναφέρθηκε και στην ψήφο των Ελλήνων της διασποράς εκφράζοντας την πίστη του ότι με την τοποθέτηση στη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών (υπεύθυνος για τον ελληνισμό της διασποράς) ενός ανθρώπου της διασποράς, του κ. Διαμαντάρη, θα υπάρχει καθοριστική συμβολή στις σχέσεις των αποδήμων με την μητέρα Ελλάδα.
Μίλησε για τους στόχους όπως την εμβάθυνση των διηπειρωτικών σχέσεων των μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση της νέας γενιάς στις δραστηριότητες του συμβουλίου.
Έκλεισε τον χαιρετισμό με το μήνυμα που θέλουνε να περάσουνε για την άυλη πολιτιστική κληρονομιάς της Κρήτης που είναι:
«Η παράδοση και η αναγέννηση, η ιστορικότητα, η επιμονή και ο αγώνας, η ευγενής άμιλλα, το θάρρος και η αξιοπρέπεια το πάθος η θυσία και η αγάπη».
Σε δράσεις όπως την συνεργασία με το Μαρξ Πλάν Ινστιτούτ με έδρα το Μόναχο για την παραχώρηση μιας υποτροφίας. Αλλά και την αφύπνιση και επιστράτευση όλων προς χάρη των απόδημων Κρητών όπου γης.
Ο λόγος δόθηκε στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ Ειρηναίος που με τρεμάμενη από την συγκινημένη φωνή χαιρέτισε το συνέδριο με τα λόγια:
«Μεγάλη ευλογία, μεγάλη χαρά, μεγάλη τιμή αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ και τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου γιατί κατά κάποιο τρόπο απλώνετε την Κρήτη σε όλων τον κόσμο και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εμείς θέλουμε την Κρήτη όπως ήταν πάντα και στην ιστορία μας. Να μην είναι κλεισμένη στον εαυτό της, αλλά να απλώνεται σε όλον τον κόσμο, όπως είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Χαιρόμαστε πάρα πολύ για το συνέδριο αυτό, χαιρόμαστε πάρα πολύ για την συνάντησή μας.»
Ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο 1ος πολίτης του Νησιού, ο άνθρωπος που όλα τα χρόνια της θητείας του είναι αρωγός στην προσπάθεια και το έργο του Παγκοσμίου Συμβουλίου πήρε τον λόγο απευθύνοντας χαιρετισμό, χαιρετισμό από καρδίας καλωσορίζοντας τους Απόδημους Κρήτες στην αγαπημένη τους πατρίδα, στον τόπο τον παιδικών αναμνήσεων και τις οικογένειές τους.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανακήρυξη του έτους 2019, έτος αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο :
«…θέλω να τονίσω πως η Κρήτη δημιουργεί στο πέρασμα των αιώνων και δημιουργεί Θαύματα, αυτός ο τόπος έχει ισχυρή ταυτότητα που προέρχεται από δύο πηγές στην νέα δημιουργία και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Με αυτό το δεδομένο και κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για τον Ερωτόκριτο, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας ως γέφυρα ειρήνης, ως δύναμη εξωστρέφειας, ως μήτρα αρετών και παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Αποδεικνύουμε πως ενώνουμε την παράδοση με την νεωτερικότητα ».
Με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίσανε και διαδραματίζουνε οι Κρήτες της διασποράς για την δημιουργία και την ανάπτυξη του τόπου έκλεισε και κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου.
Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με την σειρά του καλωσόρισε και αναφέρθηκε στην διαχρονική προσφορά του Παγκόσμιου Συμβουλίου στην Κρήτη και τις αξίες του τόπου.
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής κ.Μανώλης Θραψανιώτης, εξήρε το έργο του Παγκοσμίου Συμβουλίου .
«Οι απόδημοι Κρήτες, συνταξιδευτές με τον Ερωτόκριτο στον 21ο αιώνα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η Κρήτη ήταν εδώ, είναι εδώ και θα είναι εδώ. Οι Κρητικοί ήταν εδώ και είναι παντού, όπως μαρτυρούν ιστορία και πολιτισμός, τιμώντας διαχρονικά με τους αγώνες τους, τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των τεχνών και των γραμμάτων.»
Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν, ο κ.Νικόλαος Παπαδάκης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθερίου Βενιζέλου, ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ο κ.Γιάννης Πυργιωτάκης Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης και εκ μέρους του υπεύθυνου Κρήτης της Διεθνής Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ.Σήφη Μιχαλογιάννη απεύθυνε χαιρετισμό ή κα. Κατερίνα Ζωγραφιστού μέλος της επιτροπής.
Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητών Μανώλης Κουγιουμουτζής και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης προσφώνησαν και τίμησαν τους δύο Γερμανούς πολιτικούς που παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την έναρξη του συνεδρίου.
Οι κ. Φλόριαν Χάν (CDU–CSU) και Δρ. Σπένλε Λούτβικ (CSU) χαιρέτησαν στην ελληνική γλώσσα και εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων, ευχαρίστησαν θερμά τον Πρόεδρο και τον Περιφερειάρχη, κάνοντας αναφορά για τα συναισθήματα που τρέφουν για το νησί, αλλά και για τον πολύ καλό και στενό τους φίλο τον κ. Κουγιουμουτζή.
Στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ένας πλούσιος μπουφές σε εδέσματα και ποτά έδωσε μια νότα χαλαρότητας και ευκαιρία επαφών και συζήτησης.
Στο πλαίσιο της προβολής και ανάδειξης της Κρήτης είχαμε και παράλληλες εκθέσεις στον χώρο της Πειραματικής Σκηνής με υφαντά από την συλλογή της κας Θεανώ Μεταξά, ζωγραφικής του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου, χειροτεχνημένων πινάκων της κας. Ειρήνης Ταχατάκη. Παρουσίαση γραφικών και γευσιγνωσίας με αναγεννησιακά ντακάκια του Jason Wong και αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν η παρουσίαση Τράπεζας Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» με την κα Λένα Ηγουμενάκη να παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο και να ενημερώνει το κοινό για το κάθε τι που υπήρχε στα τραπέζια, πότε και πώς το παρασκευάζανε.
2η Ημέρα 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών
Απολαμβάνοντας τις ομορφιές της Κρήτης, την φιλοξενία, την θάλασσα και τις γεύσεις της, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.
Ευχάριστη έκπληξη για όλους τους παραβρισκόμενους το Βιωματικό σεμινάριο αυτογνωσίας μέσα από τον Ερωτόκριτο που παρουσίασε η ψυχολόγος & ψυχοθεραπεύτρια κα Ακριβή Βρέντζου.
Ένα σεμινάριο που απέφυγε την στενωπό της έδρας και έγινε διαδραστικό, κάνοντας διάλογο, ασκήσεις ψυχοθεραπείας με κίνηση και μουσική, με αποκορύφωση τη δημιουργία ομάδων που παρουσίασαν σκηνικά το κομμάτι του έργου του Ερωτόκριτου που τους δόθηκε.
Δεύτερος εισηγητής της ημέρας ο Τάσος Α. Καπλάνης Επικ. Καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας το «Ο Ερωτόκριτος και οι Κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον».
Αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έγινε το 1925 με τον νόμο Παναγωπούλου 3341/1925 κάνοντας αναδρομή στη δράση, την λειτουργία από των πρώτων μέχρι των τωρινών ερευνητών της νεοελληνικής γλώσσας και της ποίησης στον ελληνικό χώρο και το έργο του μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνοντας και το ποίημα του Ερωτόκριτου.
Ενημερώνοντας για τις χιλιάδες διασκευές του Ερωτόκριτου στην Ρουμανική αλλά και την Μολδαβική γλώσσα που υπάρχουν αιώνες πίσω .
Ο πρωτότυπος και αυθεντικός Ερωτόκριτος σώζεται σε ένα πρωτότυπο και μια έκδοση.
Τις εισηγήσεις ολοκλήρωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπηστημίου Αθηνών κος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης με τίτλο «Ο Ερωτόκριτος και η σημερινή Κρητική Διάλεκτος»
Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του την 2η ημέρα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κος Μαρινάκης.
Το βράδυ της 2ης ημέρας στην τοποθεσία της παραλίας Καράβολας στήθηκε σκηνή, η οποία φιλοξένησε τα νιάτα και την λεβεντιά της Κρήτης. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε πολιτιστική βραδιά μια βραδιά γεμάτη χορό, κρασί και εδέσματα.
Ο Λαογραφικός Όμιλος «Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης» η συμμετοχή της πολυπληθούς χορευτικής ομάδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης και την αντιπροσωπία της Ευρώπης με την συμμετοχή της μικρότερης σε ηλικίας χορεύτριας να κλέβει τις καρδιές των χιλιάδων θεατών.
Με φόντο το Κρητικό Πέλαγος, την αύρα της θάλασσας, την υψηλή θερμοκρασία της εποχής, ο κόσμος έμεινε για περισσότερο από τρεις ώρες, απολαμβάνοντας τους λυγερόκορμους και υπερήφανους Κρητικούς και Κρητικοπούλες χορευτές.
Το θέαμα συνόδευσε και ένα γευστικό ταξίδι στο κρητικό κρασί με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης να προσφέρει κέρασμα στους θεατές.
Το Παγκόσμιο συμβούλιο ευχαρίστησε τον Μανώλη Χνάρη και τους χορευτές του όπως και εκείνος από την πλευρά του για το έργο που κάνουν εκτός συνόρων οι απανταχού Κρήτες.
Δεν θα μπορούσε να κλείσει η βραδιά εάν δεν τους έβρισκε όλους μαζί σε έναν μεγάλο κύκλο χορού και τραγουδιού.
3η Ημέρα 9ου Συνεδρίου Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών
Το πρωί του Σαββάτου 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα ενετικά τείχη και μνημεία της πόλης του Ηρακλείου, η Ξεναγός και συγγραφέας κα Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη με τις περιγραφές και αναφορές στα μνημεία ταξίδεψε στο χρόνο όλους όσους παραβρέθηκαν.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας την τιμητική του είχε ένας μεγάλος επιστήμονας, ένας άνθρωπος που για πολλά χρόνια με τις έρευνες, τα συγγράμματά του και τις εργασίες του στον Βιτσέντζο Κορνάρο, δημιουργεί και αφήνει μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη για το έργο, δεν είναι άλλος από τον Dr.Pr. David Holton Ομ.Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (University of Cambridge).
Για τον Dr.Pr. David Holton η Δρ. Αναστασία Μαρκομιχελάκη Επίκουρη Καθηγήτρια τμ. Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλώντας για τον επιστήμονα, δάσκαλο και πατέρα Dr.Pr. David Holton, μια και με τις τρεις αυτές ιδιότητες συμπεριφερότανε σε όλους τους φοιτητές του, έχοντας βγάλει περισσότερους από 15 Έλληνες Διδάκτορες με διατριβή στο θέμα του Ερωτόκριτου, αλλά και την αγάπη του για την Ελλάδα και την Κρήτη.
Παίρνοντας τον λόγο ο Dr.Pr. David Holton για να απαντήσει στο ερώτημα «Τι διάβαζε ο Βιτσέντζος Κορνάρος πριν γράψει τον Ερωτόκριτο; » πιστοποίησε τα παραπάνω πραγματοποιώντας την ομιλία του σε άπταιστα ελληνικά.
Μίλησε για τον Βιτσέντζο Κορνάρο επιβεβαιώνοντας ότι ήταν ένας πολύ διαβασμένος άνθρωπος που μιλούσε ιταλικά, ελληνικά της εποχής του και ενδεχομένως και λατινικά, κάνοντας αναφορά σε κείμενα που ο ποιητής αντλούσε μοτίβα, παρομοιώσεις και άλλα στοιχεία που τα βρίσκουμε στο έργο του τον Ερωτόκριτο. Για τις δυσκολίες της εποχές και ποια κανάλια ήταν αυτά τα οποία θα μπορούσανε να προμηθεύσουν με βιβλία τον Κορνάρο.
Ο Ομότ. Καθηγητής πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Ιωάννης Πυργιωτάκης αναφέρθηκε στο «Πανεπιστήμιο Κρήτης: Η πορεία στο χρόνο».
Το τρίτο στη σειρά ιδρυθέν πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ονόμασε τον άνθρωπο που γέννησε την ιδέα της δημιουργίας πανεπιστημίου στην Κρήτη, που δεν ήτανε άλλος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το 1930 σε μια συζήτηση με την νεολαία των φιλελευθέρων ανέφερε ότι θα πρέπει να ιδρυθεί πανεπιστήμιο στην Κρήτη. Εντύπωση στην παρουσίαση της έρευνας έκανε η αναφορά και η φράση του Ιστορικού Δημάρχου Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη «Καλύτερα πανεπιστήμιο μοιρασμένο και Κρήτη ενωμένη, πάρα Κρήτη μοιρασμένη και πανεπιστήμιο ενωμένο.»
Στο τέλος η βραδιά έλαμψε με την παρουσία των επίσημων και τιμώμενων προσκεκλημένων.
Το συνέδριο τίμησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κος Αντώνης Διαμαντάρης. Καλωσορίζοντάς τον ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου κος Κουγιουμουντζής τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε σαν ένας από τους απόδημους.: «Εμείς αγωνιούμε για τους απόδημους, ξέρουμε ότι το ίδιο κάνατε εσείς στην Αμερική εγώ στην Ευρώπη . Χαιρόμαστε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια όμορφη συνεργασία…» Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου στον Έλληνα της Διασποράς.
Ο Υφυπουργός με την σειρά του ευχαρίστησε για τα θερμά λόγια και την υποδοχή. Στον χαιρετισμό του μίλησε για τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς του με την Κρήτη : «Είμαι και εγώ ένας από εσάς, είμαι και εγώ ένας άνθρωπος που έζησε για σαράντα ολόκληρα χρόνια, έζησα για πολλές δεκαετίες στην Αμερική …αλλά επίσης γιατί θέλω να χρησιμοποιήσω τις εμπειρίες τις γνώσεις που έχω τόσα χρόνια και από τη θέση μου και από τη ζωή μου στη Νέα Υόρκη. Θέλω να τις χρησιμοποιήσω να τις αξιοποιήσω να υπηρετήσω το σύνολο εάν είναι δυνατόν του απόδημου ελληνισμού…ήρθε καιρός οι Έλληνες της Ελλάδας να καταλάβουν ότι χωρίς τον Απόδημο Ελληνισμό δεν θα φτάσουν ποτέ στα όρια των δυνατοτήτων της χώρας. Όπως και εμείς οι απόδημοι πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι δεν θα επιβιώσουμε και κυρίως τα παιδιά μας, εάν χάσουμε το σημείο αναφοράς, δηλαδή τη μητέρα πατρίδα».
Στην συνέχεια τίμησε από την πλευρά της Κυβέρνησης τον Επικ. Καθηγητή του ΜΙΤ Δρ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη για την προσφορά του στην Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την επιστήμη του. Τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη τίμησε τόσο η Περιφέρεια Κρήτης και φυσικά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών μέσω της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.
Η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης τίμησε τον διαπρέποντα Καθηγητή κ. Νίκο Χατζάκη με σημαντική παρουσία και προσφορά στην παγκόσμια έρευνα.
Η Κρητική ομοσπονδία Αυστραλίας & Ν. Ζηλανδίας τίμησαν τους Δημήτρη Παπαδημητρακάκη και Σωκράτη Τσουρδαλάκη τόσο για την παρουσία τους και προσφορά τους στα κρητικά σωματεία της Αυστραλίας όσο και για το συγγραφικό πόνημα του δεύτερου με στοιχεία και αναφορές στους απόδημους Κρήτες από την 1η γενναιά.
Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου κος Μανώλης Κουγιουμουτζής έκλεισε την βραδιά, ευχαριστώντας προσωπικά, ονομαστικά έναν, έναν του συντελεστές, τα μέλη του Δ.Σ, την Περιφέρεια, τον Δήμο τους χορηγούς, τους συναδέλφους προέδρους των ομοσπονδιών Ελλάδας και εξωτερικού και ιδιαίτερα τους Κώστα Φασουλάκη Αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού & Απόδημου Ελληνισμού, την επιστημονική συνεργάτη της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρο του 9ου Συνεδρίου Δρ. Μαρία Χναράκη και ένα νέο κορίτσι που στήριξε με την εργασία και την παρουσία της στην γραμματεία του συνεδρίου, την Χριστίνα Καψάλη.
You must be logged in to post a comment Login