Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Published

on

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.

Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.

Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησής της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας. Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη από την Κέιτ Ντούκε χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες.

Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Μόνο στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία υπήρξαν 300 διαδηλώσεις. Στη Βιέννη, οι γυναίκες παρέλασαν στην Ρίνγκστρασσε και σήκωσαν πανό για να τιμούν τους μάρτυρες της Κομμούνας των Παρισίων.

Οι γυναίκες ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία. Οι Αμερικανοί συνέχισαν να γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Το 1913 οι Ρωσίδες όρισαν την πρώτη τους Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία). Παρόλο που υπήρξαν κάποιες απεργίες, πορείες και άλλες διαμαρτυρίες από γυναίκες κατά τα έτη που προηγήθηκαν μέχρι το 1914, καμία από αυτές δεν συνέβη στις 8 Μαρτίου.

Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες.

Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.

Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε πορεία από το Μπόου μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ προς υποστήριξη της γυναικείας ψηφοφορίας στις 8 Μαρτίου 1914. Η Σίλβια Πάνκχερστ συνελήφθη μπροστά από το σταθμό Τσάρινγκ Κρος πηγαίνοντας να μιλήσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Στις 8 Μαρτίου του 1917 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο), στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Πετρούπολη, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν γεμίζοντας τους δρόμους όλης την πόλη. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της ρωσικής επανάστασης. Οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία εκείνη την ημέρα για το «Ψωμί και την Ειρήνη» – απαιτώντας το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού.

Ο Λέων Τρότσκι έγραψε ότι «η 23η Φεβρουαρίου (8 Μαρτίου) ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και υπήρξαν συναντήσεις και δρώμενα. Όμως δεν φανταζόμασταν ότι αυτή η «Ημέρα της Γυναίκας» θα κήρυττε την έναρξη της επανάστασης. Έγιναν επαναστατικές ενέργειες αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία. Το πρωινό, παρά τις διαταγές που είχαν λάβει, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργίων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στα διάφορα εργοστάσια και έστειλαν αντιπροσώπους για να ζητήσουν υποστήριξη για την απεργία… που οδήγησε σε μαζική απεργία όλοι βγήκαν στους δρόμους».

Επτά ημέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας, ο Νικόλαος Β παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Μπολσεβίκικη Αλεξάνδρα Κολλοντάι και ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισαν την 23η Φεβρουαρίου (8 Μαρτίου) ως επίσημη αργία στη Σοβιετική Ένωση, αλλά συνέχισε να είναι εργάσιμη μέρα μέχρι το 1965.

Στις 8 Μαΐου 1965 με το διάταγμα του ΕΣΣΔ Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ, η Διεθνής Ημέρας της Γυναίκας κηρύχθηκε ως μη εργάσιμη ημέρα στην ΕΣΣΔ «για τον εορτασμό των εξαιρετικών προτερημάτων των σοβιετικών γυναικών στην κομμουνιστική οικοδόμηση, στην υπεράσπιση της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, στον ηρωισμό και την ανιδιοτέλεια στο μέτωπο και στα μετόπισθεν και επίσης σηματοδοτώντας τη μεγάλη συμβολή των γυναικών στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών και τον αγώνα για την ειρήνη. Έτσι η ημέρα των γυναικών πρέπει να γιορτάζεται όπως και οι άλλες αργίες».

Από την επίσημη υιοθέτησή της στη Σοβιετική Ρωσία, μετά την Επανάσταση το 1917, η ημέρα εορταζόταν κυρίως στις κομμουνιστικές χώρες και από το κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως. Άρχισε να εορτάζεται από τους κομμουνιστές της Κίνας από το 1922. Μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949, το Κρατικό Συμβούλιο κήρυξε στις 23 Δεκεμβρίου ότι η 8 Μαρτίου ορίζεται ως επίσημη αργία, με της γυναίκες στην Κίνα να δικαιούνται μισή ημέρα άδεια.

Η κομμουνίστρια ηγέτιδα Ντολόρες Ιμπάρρουρι οδήγησε μια πορεία γυναικών στη Μαδρίτη το 1936 την παραμονή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα η Google αφιερώνει το video-doodle που δημιούργησε στις γυναίκες όλου του κόσμου.

Πηγή: cnn.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κολπική μαρμαρυγή στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Published

on

Από

Ευρύτερα, σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή πριν από την ηλικία των 70 ετών, η πάθηση αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 21%. Photo credits: Myriams-Fotos / pixabay

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας κατά 21% σε ασθενείς κάτω των 70 ετών και τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας (διάγνωση πριν από την ηλικία των 65 ετών) κατά 36%, όπως προκύπτει από έρευνα.

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό και είναι σχετικά συχνή, επηρεάζοντας το 2%-3% του γενικού πληθυσμού, με το ποσοστό εμφάνισης να αυξάνεται με την ηλικία.

Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας EHRA 2025, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ανεξάρτητη συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιστατικών άνοιας στην Καταλονία, στην Ισπανία.



Η μελέτη παρατήρησης συμπεριέλαβε περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια άτομα που, το 2007, ήταν τουλάχιστον 45 ετών και δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση άνοιας. Τα δεδομένα προήλθαν από το Σύστημα για την Ανάπτυξη Έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το οποίο παρέχει ανώνυμα δεδομένα για πάνω από το 80% του πληθυσμού της Καταλονίας.

Η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε 15 χρόνια, από το 2007 έως το 2021. Ο μέσος όρος παρακολούθησης ήταν 13 έτη.

Όπως διαπιστώθηκε, η συσχέτιση κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας ήταν ισχυρότερη στους ενηλίκους κάτω των 70 ετών και στην εμφάνιση πρώιμης άνοιας.



Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι στις ηλικίες 45-50 ετών, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Ευρύτερα, σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή πριν από την ηλικία των 70 ετών, η πάθηση αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 21%. Ακόμα ισχυρότερη ήταν η επίδραση της κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με την άνοια πρώιμης έναρξης, καθώς η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο κατά 36%. Αντίθετα, στους ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΕΤ ο Εξωγήινος πωλείται σε δημοπρασία!

Published

on

Από

Το μοντέλο, ύψους περίπου ενός μέτρου, είναι ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1982. Photo credits: Couleur / pixabay

Ένα αυθεντικό μοντέλο του «ΕΤ του Εξωγήινου», που χρησιμοποιήθηκε στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ πριν από 43 χρόνια, θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.

Η κούκλα προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Ιταλού καλλιτέχνη, εξειδικευμένου στα ειδικά εφέ, Κάρλο Ραμπάλντι, ο οποίος έχει κερδίσει τρία Όσκαρ για τη δουλειά του: για το «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς, τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου» του Σπίλμπεργκ και τον «Κινγκ Κονγκ» του 1976, του Τζον Γκουίλερμιν.



Το μοντέλο, ύψους περίπου ενός μέτρου, είναι ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1982. Εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι 600.000 – 900.000 δολαρίων.

Η κούκλα «ενσαρκώνει την τέχνη μιας περασμένης εποχής, πριν επιβληθούν τα ειδικά εφέ μέσω υπολογιστή. Είναι ένα νοσταλγικό κομμάτι, σύμβολο της ιστορίας του Χόλιγουντ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Sotheby’s, Κασάντρα Χάτον.



Μια αρθρωτή κούκλα που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2022 έναντι 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια μακέτα του «ΕΤ» πουλήθηκε επίσης έναντι 125.000 δολαρίων.

Ο Κάρλο Ραμπάλντι είχε σχεδιάσει πολλούς κορμούς και κεφάλια του μικρόσωμου εξωγήινου. Ο «πρωταγωνιστής» της ταινίας μπορούσε να κάνει 150 διαφορετικές κινήσεις, όπως να τεντώνει τον λαιμό του ή να συνοφρυώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ σε τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια ανακοίνωσε η Κομισιόν

Published

on

Από

Το DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Photo credits: rgaymon / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών για το μέλλον της Ευρώπης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και οι ψηφιακές δεξιότητες.

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ θα διατεθεί μέσω του προγράμματος εργασίας «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL) για την περίοδο 2025-2027. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και στην υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, το υπολογιστικό νέφος και τα δεδομένα, την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Συγκεκριμένα, οι βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακής εργασίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας των εφαρμογών ΤΝ, μεταξύ άλλων στους τομείς της υγείας και της περίθαλψης, τη στήριξη των λεγόμενων «ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας» (EDIHs) που παρέχουν στις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και δοκιμές τεχνολογιών, καθώς και συμβουλές, κατάρτιση και δεξιότητες για την υιοθέτηση των τελευταίων τεχνολογιών.



Περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο για να βελτιωθεί η ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα με την ανάπτυξη αποτελεσματικών, υψηλής ποιότητας, διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών

Published

on

Από

Η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Photo credits: u_31yd59xv8a / pixabay

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά εντόπισαν ένα νέο μόριο, πολλά υποσχόμενο για να αντιμετωπίσει ακόμη και μερικά από τα πιο ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια του πλανήτη.

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές εντόπισαν το μόριο lariocidin, που εντάσσεται σε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών.

Η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνουν, το νέο μόριο είναι ελπιδοφόρο ως ένα πρώιμο φαρμακευτικό μόριο, επειδή επιτίθεται στα βακτήρια με τρόπο διαφορετικό από τα άλλα αντιβιοτικά.



Το μόριο παράγεται από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται Paenibacillus, τον οποίο οι ερευνητές ανέκτησαν από δείγμα εδάφους που συλλέχθηκε από μια αυλή.

Εκτός από τον μοναδικό τρόπο δράσης του και τη δραστηριότητά του εναντίον βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για το μόριο αυτό επειδή πληροί πολλά από τα σωστά κριτήρια: δεν είναι τοξικό για τα ανθρώπινα κύτταρα, δεν είναι ευαίσθητο στους υπάρχοντες μηχανισμούς αντοχής στα αντιβιοτικά και λειτουργεί επίσης καλά σε ένα ζωικό μοντέλο λοίμωξης.



Οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα στην εξεύρεση τρόπων τροποποίησης του μορίου και παραγωγής του σε ποσότητες αρκετά μεγάλες, ώστε να καταστεί δυνατή η κλινική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών κυκλοφόρησε στην αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος

Published

on

Από

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι κατά την περίοδο αυτή αποτράπηκαν 3.856.240 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και κερδήθηκαν περισσότερα από 76 εκατομμύρια ανθρωποέτη ζωής. Photo credits: Myriams-Fotos / pixabay

Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα αποφεύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά την περίοδο 1970-2022, λόγω της σημαντικής μείωσης του καπνίσματος που προήλθε από τον έλεγχο του καπνού.

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο «CA: A Cancer Journal for Clinicians».

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα θνησιμότητας του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Υγείας για την περίοδο 1970-2022.



Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι κατά την περίοδο αυτή αποτράπηκαν 3.856.240 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα (2.246.610 σε άνδρες και 1.609.630 σε γυναίκες) και κερδήθηκαν περισσότερα από 76 εκατομμύρια ανθρωποέτη ζωής, με μέσο όρο 19,8 τα ανθρωποέτη ζωής κερδισμένα ανά θάνατο που αποτράπηκε.

Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα που αποτράπηκαν αντιπροσώπευε το 51,4% των εκτιμώμενων μειώσεων στους συνολικούς θανάτους από καρκίνο και ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στους άνδρες (60,1%) από ό,τι στις γυναίκες (42,7%).



Ωστόσο, «παρά τα ευρήματα αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από άλλους καρκίνους ή ασθένειες που αποδίδονται στο κάπνισμα παραμένουν υψηλές», σημειώνει ο Φαρχάντ Ισλάμι, επιστημονικός διευθυντής της έρευνας για τις ανισότητες στον καρκίνο στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη δέσμευση σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω μείωση του καπνίσματος και να αυξήσουμε σημαντικά την πρόοδο κατά της θνησιμότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα. Είναι επίσης σημαντικό αυτά τα προγράμματα ελέγχου του καπνίσματος να σχεδιάζονται έτσι ώστε να απευθύνονται σε ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο καπνίσματος, όπως άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, για να βοηθήσουν να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδόν μία στις τέσσερις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη κατατίθεται από μικρή εταιρεία

Published

on

Από

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη θέση τους ως η κορυφαία χώρα προέλευσης για τις ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Photo credits: Pexels / pixabay

Εταιρείες και εφευρέτες από όλο τον κόσμο κατάθεσαν 199.264 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) πέρυσι, σύμφωνα με τον Patent Index 2024.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σχετικά με τα ευρήματα του δείκτη καινοτομίας (Patent Index 2024) του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας στην κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ήταν περίπου το ίδιο με το προηγούμενο έτος (2023: 199.452, -0,1%), μετά από τρία χρόνια σημαντικής ανάπτυξης.

Η τεχνολογία υπολογιστών, συνεχίζει η ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει τομείς της τεχνητής νοημοσύνης όπως η μηχανική μάθηση και η αναγνώριση προτύπων, ήταν για πρώτη φορά ο κορυφαίος τομέας με 16.815 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2024.



Ο τομέας ηλεκτρικών μηχανημάτων, συσκευών και ενέργειας κατέγραψαν την ισχυρότερη ανάπτυξη το περασμένο έτος (+8,9% σε σχέση με το 2023), κυρίως λόγω των προόδων στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ειδικότερα στην καινοτομία των μπαταριών (+24,0%).

Συγχρόνως, η ψηφιακή επικοινωνία, η οποία περιλαμβάνει εφευρέσεις σχετικές με τα κινητά δίκτυα, κατέγραψε μείωση 6,3%.

Οι κορυφαίες τεχνολογίες για τις ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προέρχονται από την Ελλάδα πέρυσι ήταν:

• φαρμακευτικά προϊόντα

• ιατρική τεχνολογία

• χειρισμός (που περιλαμβάνει τεχνολογίες συσκευασίας)

• υλικά/μεταλλουργία και κινητήρες/αντλίες/τουρμπίνες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη θέση τους ως η κορυφαία χώρα προέλευσης για τις ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.



Τα κράτη μέλη του EPO αντιπροσωπεύουν το 43% των αιτήσεων, ενώ το 57% προήλθε από χώρες εκτός Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Νότια Κορέα σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση (+4,2%), η Κίνα παρουσίασε αύξηση 0,5%, ενώ οι εταιρείες και οι εφευρέτες από τις ΗΠΑ (-0,8%) και την Ιαπωνία (-2,4%) κατέθεσαν λιγότερες αιτήσεις.

Το 2024, το 25% όλων των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας προς το EPO από την Ευρώπη περιλάμβαναν τουλάχιστον μία γυναίκα ως εφευρέτη.

Σημειώνεται ότι, για την Ελλάδα, το ποσοστό των αιτήσεων που περιλαμβάνουν γυναίκα εφευρέτη ήταν 30%, που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis