Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινή ανοικτή επιστολή ευρωπαίων Αρχηγών Κρατών για την Ημέρα της Ευρώπης

Published

on

Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον της Ευρώπης και την έξοδο από την πανδημία στέλνουν με κοινή ανοικτή επιστολή τους 21 ευρωπαίοι Αρχηγοί Κρατών, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης.

Απευθυνόμενοι στους ευρωπαίους πολίτες, επισημαίνουν ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του COVID-19, υπογραμμίζουν τη σημασία της αμοιβαίας αλληλεγγύης και συνεργασίας, ενώ τονίζουν ότι βρίσκονται στο πλευρό όλων όσων υπέφεραν εξαιτίας της πανδημίας.

Παράλληλα, σημειώνουν, ότι η φετινή Ημέρα της Ευρώπης είναι επίσης ξεχωριστή, γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και καλούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να διαμορφώσουν το κοινό τους μέλλον.

«Χρειαζόμαστε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που να μας αντιπροσωπεύει όλους, με ισχυρή την πεποίθηση πως πράξαμε ό,τι ήταν δυνατό προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Μαζί, μπορούμε να το πετύχουμε» αναφέρουν.

Η κοινή ανοικτή επιστολή των ευρωπαίων Αρχηγών Κρατών για την Ημέρα της Ευρώπης αναφέρει:

«Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη.

Θα θέλαμε να απευθύνουμε τις θερμότερες ευχές μας προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης.

Αυτή η Ημέρα της Ευρώπης είναι ξεχωριστή. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, την εορτάζουμε υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του COVID-19. Είμαστε στο πλευρό όλων όσων υπέφεραν εξαιτίας της πανδημίας.

Η φετινή Ημέρα της Ευρώπης είναι επίσης ξεχωριστή, γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνει χώρα αυτή η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των προηγούμενων ετών. Φαίνεται ενδεχομένως ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για μία εις βάθος συζήτηση ως προς το μέλλον της Ευρώπης στην παρούσα συγκυρία. Ωστόσο, η πανδημία του COVID-19 μας υπενθύμισε τι αξίζει αληθινά στη ζωή μας: η υγεία μας, η σχέση μας με τη φύση, η σχέση με τους συνανθρώπους μας, η αμοιβαία αλληλεγγύη και η συνεργασία. Έφερε στην επιφάνεια προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο που ζούμε. Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και τις αδυναμίες της. Πρέπει να μιλήσουμε για όλα αυτά.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι σύνθετες: από την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και τη δημιουργία πράσινων οικονομιών σε ισορροπία με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων παραγόντων έως και την προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού των κοινωνιών μας. Θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες μεθόδους και νέες λύσεις. Όπως σε κάθε δημοκρατία, η ισχύς μας έγκειται στην συμμετοχή των κοινωνιών μας, ώστε να αναδεικνύεται η καλύτερη πορεία προς το μέλλον. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν σε μία ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση, τόσο καλύτερα για την Ένωσή μας.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία. Έχουν παρέλθει 70 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης που ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και 64 χρόνια από τη γέννηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Ρώμη. Εκείνη την εποχή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν τρόπους να ενώσουν τη διαλυμένη από τον πόλεμο Ευρώπη. Πριν τριάντα έτη, η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη άρχισαν να έρχονται πιο κοντά. Χώρες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ενώθηκαν για να δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε χώρα φέρει τις δικές της ιστορικές εμπειρίες και βάρη του παρελθόντος, τα οποία αντιμετωπίζει τόσο με τις δικές της δυνάμεις όσο και μέσα από τις διακρατικές σχέσεις της.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα ειρήνης και συμφιλίωσης. Υπήρξε τέτοιο από τη σύλληψή του, και παραμένει το ίδιο έως και σήμερα. Υποστηρίζουμε ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την Ευρώπη, μια Ευρώπη ολοκληρωμένη, ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική.

Όλες οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι εξαιρετικά επίκαιρες ακόμα και σήμερα: ελευθερία, ισότητα, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτος δικαίου και ελευθερία έκφρασης, αλληλεγγύη, δημοκρατία και εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών. Πώς μπορούμε από κοινού να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης διατηρούν τη σημασία τους για το μέλλον;

Παρότι μερικές φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να μην είναι επαρκώς εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έχουν ανακύψει κατά την τελευταία δεκαετία –από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έως τις προκλήσεις θέσπισης ενός δίκαιου μεταναστευτικού συστήματος της ΕΕ και την συνεχιζόμενη πανδημία–, γνωρίζουμε ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για κάθε έναν από εμάς, εάν ήμασταν μόνοι. Ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη και να διασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση με τρόπο που θα μας καταστήσει πιο ανθεκτικούς στις μελλοντικές προκλήσεις;

Χρειαζόμαστε μία δυνατή και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση, μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι παγκόσμιος ηγέτης στη μετάβαση προς τη βιώσιμη, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που να μας αντιπροσωπεύει όλους, με ισχυρή την πεποίθηση πως πράξαμε ό,τι ήταν δυνατό προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Μαζί, μπορούμε να το πετύχουμε.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ακούσουμε τους πολίτες μας, κυρίως τους νέους ανθρώπους. Δημιουργεί ένα πλαίσιο διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και συζητήσεων για το τι περιμένουμε από την αυριανή ΕΕ και τι μπορούμε να συνεισφέρουμε σήμερα.

Πρέπει να αναλογιστούμε το κοινό μας μέλλον. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να μετάσχετε στη συζήτηση και να διαμορφώσουμε μαζί τα μελλοντικά βήματα».

Την επιστολή υπογράφουν:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Dr. Alexander Van der Bellen, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας

Rumen Radev, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Zoran Milanovic, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας

Milos Zeman, Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας

Kersti Kaljulaid, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας

Sauli Niinisto, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας

Emanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Janos Ader, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας

Michael D. Higgins, Πρόεδρος της Ιρλανδίας

Sergio Mattarella, Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

Egils Levits, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας

Gitanas Nauseda, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας

George Vella, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας

Andrzej Duda, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας

Marcelo Rebelo de Sousa, Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας

Klaus Iohannis, Πρόεδρος της Ρουμανίας

Zuzana Caputova, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας

Borut Pahor, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή εκτέλεση του τραγουδιού «Mon Amour» από την Klavdia και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Published

on

Από

Photo credits: ERT Press Office

Μια ξεχωριστή ερμηνεία από την Klavdia του τραγουδιού «MonAmour», με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, παρουσίασε η ΕΡΤ.

Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=RzoWtQqiQCA

Με το «Mon Amour», σε σύνθεση/στίχους Slimane, Meïr Salah και Yaacov Salah, ο Slimane εκπροσώπησε τη Γαλλία στη Eurovision 2024, κερδίζοντας την 4η θέση, ενώ το τραγούδι αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από το ελληνικό κοινό.

Η Klavdia μαζί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη εκτέλεση του τραγουδιού. Με την αισθαντική χροιά της φωνής της και την ατμοσφαιρική ερμηνεία της, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision 2025 συγκινεί, δίνοντας μια νέα διάσταση στο δημοφιλές τραγούδι.



Η Klavdia, με το τραγούδι «Αστερομάτα», θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 69o Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, από 13 έως 17 Μαΐου 2025.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση, στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision, στις 15 Μαΐου 2025, διεκδικώντας την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό, που γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την ψήφο του κοινού.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται στον Β’ Ημιτελικό: Αυστρία, Λιθουανία, Αρμενία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Αυστραλία, Λετονία, Τσεχία, Ισραήλ, Μάλτα, Φινλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Γεωργία, Σερβία.

Επιπλέον, στον Β’ Ημιτελικό μπορεί να ψηφίσει το κοινό από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή τρεις από τις αποκαλούμενες «Big 5» χώρες που προκρίνονται απευθείας στον Τελικό. Τέλος, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό («Rest Of The World»).


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων στην Ουκρανία

Published

on

Από

Το OneWeb της Eutelsat είναι ο βασικός αντίπαλος της Starlink στην παροχή δορυφορικού ίντερνετ υψηλής ταχύτητας. Photo credits: pixabay

Η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών της γαλλικής Eutelsat στην Ουκρανία, ώστε να απεξαρτηθεί από το Starlink του Ίλον Μασκ

Η γερμανική κυβέρνηση πληρώνει ώστε η Ουκρανία να έχει πρόσβαση στη δορυφορική υπηρεσία της γαλλικής εταιρείας Eutelsat, καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το αντίστοιχο σύστημα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων Starlink του Ίλον Μασκ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Eutelsat, Έβα Μπερνέκε, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία παρείχε τη δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου υψηλής ταχύτητας στην Ουκρανία για περίπου ένα χρόνο μέσω ενός Γερμανού διανομέα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής αυτής εταιρείας δήλωσε ότι υπάρχουν λιγότερα από χίλια τερματικά που συνδέουν χρήστες στην Ουκρανία με το δίκτυο της Eutelsat, αριθμός πολύ μικρότερος από τα περίπου 50.000 τερματικά της Starlink που το Κίεβο λέει ότι έχει στην ουκρανική επικράτεια. Ωστόσο, η Μπερνέκε τόνισε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των τερματικών της Eutelsat στην Ουκρανία θα αυξηθεί.



Ερωτηθείσα αν η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάπτυξη αυτή των επιπλέον τερματικών, η εκπρόσωπος της Eutelsat, Τζοάνα Ντάρλινκγτον είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση.

Το OneWeb της Eutelsat είναι ο βασικός αντίπαλος της Starlink στην παροχή δορυφορικού ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.

Οι δορυφόροι αυτοί είναι χαμηλής τροχιάς σε σχέση άλλους δορυφόρους, και έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν δεδομένα εξαιρετικά αποτελεσματικά, παρέχοντας ιντερνετικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας για απομακρυσμένες κοινότητες, πλοία και στρατούς.



Ο δορυφορικός αστερισμός IRIS² της ΕΕ (Υποδομή για την ανθεκτικότητα, τη διασυνδεσιμότητα και την ασφάλεια μέσω δορυφόρου) θα προσφέρει ενισχυμένες επικοινωνιακές ικανότητες σε κυβερνητικούς χρήστες και επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας για την αντιμετώπιση των νεκρών ζωνών συνδεσιμότητας. Αυτός ο πολυ-τροχιακός αστερισμός θα συνδυάσει τα οφέλη που προσφέρουν οι δορυφόροι Low Earth (LEO), Geostationary (GEO) και Medium Earth Orbit (MEO).

Τον περασμένο μήνα, στην παρουσίαση της Λευκής Βίβλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε διαστημικές υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται από εμπορικούς παρόχους με έδρα την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Φθορά για CDU/CSU και ενίσχυση της AfD δείχνει νέα δημοσκόπηση

Published

on

Από

Ως πιθανότερη εξήγηση για την φθορά που υφίσταται η Χριστιανική Ένωση πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, το ARD αναφέρει την μετεκλογική αλλαγή στάσης σχετικά με το φρένο χρέους και τον κρατικό δανεισμό. Photo credits: RichardLey / pixabay

Συρρίκνωση των ποσοστών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), πιθανότατα λόγω της αλλαγής στάσης στην πολιτική χρέους και ενίσχυση της ακροδεξιάς δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Στη δημοσκόπηση αναδεικνύονται μεταξύ άλλων η ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά και η σαφής τοποθέτησή τους υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Στη νέα έρευνα Deutschlandtrend του Ινστιτούτου infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, CDU/CSU διατηρούν το προβάδισμά τους, χάνουν ωστόσο 3 μονάδες και περιορίζονται στο 26%, με δεύτερη την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία αυξάνει κατά επίσης 3 μονάδες τα ποσοστά της και φθάνει στο 24%.

Το SPD παραμένει στο 16% και οι Πράσινοι ακολουθούν με 11% (-1).



Η Αριστερά συνεχίζει την ανοδική της πορεία και βρίσκεται στο 10% (+1), ενώ στο 4% βρίσκονται η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) (-1) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) (+1).

Ως πιθανότερη εξήγηση για την φθορά που υφίσταται η Χριστιανική Ένωση πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, το ARD αναφέρει την μετεκλογική αλλαγή στάσης σχετικά με το φρένο χρέους και τον κρατικό δανεισμό.

Μαζί με το SPD και τους Πράσινους, η προηγούμενη Bundestag αποφάσισε την άρση του φρένου χρέους, προκειμένου η Γερμανία να δανειστεί έως και 500 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και περίπου άλλα τόσα για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της.



Σύμφωνα ωστόσο με το Deutschlandtrend, μόνο το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί πειστική την αιτιολόγηση, με το 68% να έχει αντίθετη άποψη. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης, ένας στους τρεις απορρίπτει την αιτιολόγηση της απόφασης.

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χρεώνεται όπως φαίνεται προσωπικά την δυσαρέσκεια, με το ποσοστό δημοτικότητάς του να πέφτει από το 35% στο 25%. Κερδισμένος, αντιθέτως, εμφανίζεται ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος βρίσκεται στο 35% (+7). Στην κορυφή της κατάταξης παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD), με 60% (-2).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών

Published

on

Από

Με τον νέο Κανονισμό εκσυγχρονίζονται διατάξεις και καθορίζονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις των παρόχων τουριστικών καταλυμάτων. Photo credits: davidlee770924 / pixabay

Ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις μεταξύ παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και πελατών υλοποιείται μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου από το έτος 1976 (απόφαση του ΓΓ ΕΟΤ 503007/1976) που υπέγραψε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζεται από την Παρασκευή (4/4).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, με τον νέο Κανονισμό θεσπίζονται διατάξεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την φιλοξενία ενσωματώνοντας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα οργανωμένα ταξίδια.



Με τον νέο Κανονισμό εκσυγχρονίζονται διατάξεις και καθορίζονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις των παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή και η διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ πελατών και ξενοδόχων.

Καθορίζεται δε και ευκρινές πλαίσιο για τις σύγχρονες μεθόδους κράτησης και πληρωμής των καταλυμάτων μέσω ηλεκτρονικών παρόχων και εφαρμογών και επιβάλλεται η υποχρέωση του παρόχου για ακριβή πληροφόρηση του πελάτη για το κατάλυμα προ της κράτησης.



Οι βασικότερες διατάξεις του νέου κανονισμού προβλέπουν:

  • Οι πάροχοι υποχρεούνται να παρέχουν στους πελάτες σαφείς πληροφορίες για το κατάλυμα, τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην τιμή, τις πολιτικές ακύρωσης και τους τρόπους πληρωμής προ της κράτησης.
  • Οι πάροχοι υποχρεούται στην διαθεσιμότητα του τουριστικού καταλύματος με πρόβλεψη ότι θα παρέχουν στον πελάτη το συμφωνημένο δωμάτιο διαφορετικά, οφείλουν να διασφαλίσουν διαμονή του σε άλλο κατάλυμα ίσης ή ανώτερης κατηγορίας, καλύπτοντας όλα τα σχετικά έξοδα μετακίνησης.
  • Καθορίζεται ρητά το καθεστώς ακύρωσης των κρατήσεων και τα δικαιώματα παρόχου και πελάτη.
  • Οι πελάτες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν την πλήρη χρήση των μισθωμένων χώρων και των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων.
  • Ο κανονισμός προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παρόχους που δεν τηρούν τις διατάξεις, με πρόστιμα που κυμαίνονται από 300 έως 5.000 ευρώ, διασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και την προστασία των πελατών.
  • Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, και μάλιστα ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να προμηθευθούν ειδικό Σήμα Τουριστικού Καταλύματος Φιλικού προς Ζώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια άγνωστη φυλή ανθρώπων ζούσε στην “Πράσινη Σαχάρα” πριν από 14.000 χρόνια

Published

on

Από

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα των ανθρώπων που ζούσαν στην αποκαλούμενη «Πράσινη Σαχάρα», στη βραχώδη περιοχή Τακαρκόρι, στη νοτιοδυτική Λιβύη. Photo credits: wbwolfgang / pixabay

Η έρημος Σαχάρα, που καλύπτει μια έκταση περίπου ίση με την Κίνα ή τις ΗΠΑ είναι μια από τις πιο άνυδρες και απομονωμένες περιοχές του πλανήτη. Όμως δεν ήταν πάντα τόσο αφιλόξενη.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πριν από 14.500 έως και 5.000 πριν, η Σαχάρα ήταν μια καταπράσινη σαβάνα με άφθονα νερά και έσφυζε από ζωή. Και, σύμφωνα με το DNA από τα λείψανα δύο ατόμων που έζησαν πριν από 7.000 χρόνια στη σημερινή Λιβύη, ήταν επίσης το σπίτι μιας μυστηριώδους φυλής ανθρώπων, που ζούσαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα αυτών των ανθρώπων που ζούσαν στην αποκαλούμενη «Πράσινη Σαχάρα». Πήραν DNA από τα οστά δύο γυναικών, θαμμένων στη βραχώδη περιοχή Τακαρκόρι, στη νοτιοδυτική Λιβύη. Οι σοροί είχαν μουμιοποιηθεί με φυσικό τρόπο και είναι τα παλαιότερα γνωστά μουμιοποιημένα σώματα ανθρώπων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.



«Την εποχή εκείνη, το Τακαρκόρι ήταν μια καταπράσινη σαβάνα, με μια λίμνη εκεί κοντά, μια περιοχή πολύ διαφορετική από το σημερινό ερημικό τοπίο», είπε ο αρχαιολογενετιστής Γιοχάνες Κράουζε του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Τα γονιδιώματα αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι του Τακαρκόρι ανήκαν σε μια διαφορετική και μέχρι τώρα άγνωστη ανθρώπινη γενεαολογική γραμμή, που ζούσε ξεχωριστά από τους άλλους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής και της Ευρασίας, για χιλιάδες χρόνια.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί εξέτρεφαν εξημερωμένα ζώα. Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο ήταν λίθινα, ξύλινα και οστέινα εργαλεία, κεραμικά, πλεκτά καλάθια και ανάγλυφα ειδώλια.



Οι πρόγονοι των δύο γυναικών Τακαρκόρι κατάγονταν από μια γενεαλογική γραμμή της Βόρειας Αφρικής που διαχωρίστηκε από τους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Περίπου την ίδια εποχή, άλλοι ανθρωπίδες άρχισαν να επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία και έγιναν έτσι οι πρόγονοι όλων των ανθρώπων εκτός της Αφρικής.

Οι Τακαρκόρι παρέμειναν απομονωμένοι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής τους, μέχρι που η Σαχάρα έγινε ξανά ακατοίκητη. Στα τέλη της Αφρικανικής Υγρής Περιόδου, όπου το κλίμα ήταν θερμότερο, μετατράπηκε στη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, γύρω στο 3.000 π.Χ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ινδία

Published

on

Από

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην Ινδία από το 1901 με τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τακτικά τους 45°C. Photo credits: AshisPanda / pixabay

Η Ινδία αναμένεται να καταγράψει ακόμη υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι και περισσότερες μέρες καύσωνα που θα μπορούσαν να στοιχίσουν ζωές, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, είναι συνηθισμένη στα θερμά καλοκαίρια, αλλά η κλιματική αλλαγή προκαλεί μεγαλύτερους, συχνότερους και πιο έντονους καύσωνες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Παρότι οι θερμοκρασίες στην Ινδία συχνά ξεπερνούν τους 45°C κατά τη θερινή περίοδο, η οποία διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, φέτος αναμένεται να κυμανθούν “πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο” στις περισσότερες περιοχές, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.



Ο αριθμός των ημερών καύσωνα, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν τουλάχιστον τρεις ημέρες, θα αυξηθεί επίσης.

«Μπορούμε να περιμένουμε 10 ημέρες καύσωνα ή περισσότερες, ειδικά στην ανατολική Ινδία, που θα οδηγήσουν σε θερμικό στρες», δήλωσε ο Μρουτιουντζάι Μοχαπάτρα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας σε συνέντευξη Τύπου.

Το θερμικό στρες συμβαίνει όταν τα φυσικά συστήματα ψύξης του σώματος κατακλύζονται από υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ζάλη και πονοκεφάλους έως ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Η Ινδία συνήθως βιώνει τέσσερις έως επτά ημέρες καύσωνα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.



Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προβλήματα υγείας και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές.

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην Ινδία από το 1901 με τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τακτικά τους 45°C.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis