Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομόθυμο αίτημα των εκπροσώπων της ομογένειας για άρση περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα

Published

on

«Είμαστε πάντα Έλληνες. Είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πάντα όποτε χρειαστεί η πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα της. Μια άλλη Ελλάδα 7,5 εκατ. είναι Έλληνες της Διασποράς. Πάντα, όποτε χρειαστεί η πατρίδα είμαστε δίπλα της. Το παράλογο είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ξένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό είμαστε Έλληνες».

Αυτό ήταν το ομόθυμο παράπονο των Ελλήνων της ομογένειας που εκφράστηκε μέσα από τους εκπροσώπους τους, στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

 

Εκεί είχαν κληθεί όλοι οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που εκπροσωπούν τους απόδημους, για να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ομόθυμο και επιτακτικό ήταν και το αίτημα τους να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ζητώντας:

Ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων της Διασποράς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους,

δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο όπου διαμένουν,

θέσπιση επιστολικής ψήφου και

αναλογική εκπροσώπηση της ομογένειας στα ψηφοδέλτια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε σύντομη παρέμβαση του, διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι θα καταβληθεί από όλους κάθε προσπάθεια διαλόγου για να εξευρεθεί συναινετική λύση που θα αίρει τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων της Διασποράς, ώστε το δικαίωμα ψήφου τους να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων.

Ο κ. Βορίδης, χαρακτήρισε «συγκλονιστική την παρουσία και τη συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία», τονίζοντας ότι «θυμίζει την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, τη διατήρηση της εθνικής κοινότητας, την ενίσχυση των δεσμών και τη συνοχή τους».

 «Ήταν αναντίρρητα ομόφωνη η στάση σας και ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα σας. Συμφωνήσατε όλοι ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος. Κρατώ σαν παρακαταθήκη προβληματισμού, τη λέξη φόβος. Είπατε μην φοβάστε την ψήφο των αποδήμων. Ταυτόχρονα, με πληγώνει η λέξη, μην μας μεταχειρίζεστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής. Κρατούμε και τις δύο αυτές παραινέσεις σας και θέλω να ελπίζω, και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνθέσουμε απόψεις και προτάσεις πάνω σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που είναι υπερβολικοί, και το δικαίωμα ψήφου σας να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση, μέσω του διαλόγου και της συναίνεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά τους, οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που μίλησαν τόνισαν μεταξύ άλλων:

Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Kοινότητας Μελβούρνης

«Το νομοσχέδιο αποκλείει την πλειοψηφία των αποδήμων να ψηφίζουν και δεν τους διευκολύνει στην εκλογική διαδικασία. Δημιουργεί δύο κατηγορίες πολιτών, δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο και δημιουργεί αντιφάσεις.

Ο νόμος πρέπει να αγκαλιάσει τον απόδημο ελληνισμό. Υπάρχει μια τεράστια ελληνική δύναμη στο εξωτερικό που προωθεί τα εθνικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα της Ελλάδος.

Είναι απίστευτο να έχεις ΑΦΜ, να πληρώνεις φόρους αλλά να μην μπορείς να ψηφίζεις».

Αθανάσιος Κήπας, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας

«Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρίζει αναγκαίων διορθώσεων. Ο πόθος των Ελλήνων του εξωτερικού για την πατρίδα είναι μεγάλος και θέλουν να προσφέρουν. Ξεκινήσαμε με όρεξη, αλλά μας κόπηκαν τα φτερά γιατί δεν θα μπορέσει ένας μεγάλος αριθμός ομογενών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πρέπει όλοι και χωρίς εξαιρέσεις, να το έχουν και κανείς δεν πρέπει να εξαιρεθεί».

Κώστας Καχριμανίδης, γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας και Βάδης Βυρτεμβέργης

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Το μεγαλύτερο μέρος των ομογενών κρατάνε την ελληνική γλώσσα ψηλά. Αυτοί είναι που δημιουργούν λόμπι και είναι πολλαπλασιαστές ισχύος. Πρέπει να τους δίνουμε φωνή.

Με τα φίλτρα που βάζει ο νόμος, ελάχιστοι θα έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Μιλάμε για διευκόλυνση τους, αλλά ουσιαστικά αφορά αυτούς που φύγανε με την κρίση. Ο νόμος είναι απλά φωτογραφικός γι’ αυτούς, ενώ η πλειονότητα των αποδήμων έφυγε τη δεκαετία του 1960.

Πρέπει να αφήσουν τους ενδοιασμούς τους τα κόμματα που αντιδρούν, γιατί ελάχιστοι είναι κομματικοποιημένοι από τους Έλληνες του εξωτερικού. Έχουμε δικαίωμα ψήφου, απλά διευκολύνετε μας».

Ελένη Ραφαηλίδου, πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βαϊπλίνγκεν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Βάδης – Βυρτεμβέργης

«Η αξία της προσφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού είναι γνωστή. Είναι άλλη μια Ελλάδα. Η καρδιά τους χτυπά πάντα για την πατρίδα και σε κάθε κρίση δίνει το “παρών της”. Ο ομφάλιος λώρος τους με την πατρίδα δεν κόβεται ποτέ.

Ήμασταν αισιόδοξοι στην αρχή, όμως βρεθήκαμε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί δύο ταχυτήτων ομογενείς, δεν έχει καμία λογική βάση και ίσως εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε πάντα και παντού παρόντες όταν μας χρειάζεται η πατρίδα και μόνο θετικά μπορούμε να επηρεάσουμε.

Δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά να έχουμε το ίδιο εκλογικό δικαίωμα που έχουν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Χρήστος Γιαννούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλαδιτών Κύπρου

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 72.000 Έλληνες είναι νέο-μετανάστες στην Κύπρο, ενώ περίπου 35.000 έχουν και τις δύο υπηκοότητες. Εμείς θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο έπρεπε να ονομάζεται “σχέδιο επανένωσης του ελληνισμού”. Έτσι πρέπει να το δούμε και να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν όσοι είναι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα.

Κάποιοι, εξαιτίας της κρίσης, αναγκάστηκαν να φύγουν. Γιατί τους ξανατιμωρούμε και τους αναγκάζουμε να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες;

Θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν και να προσμετρείται η ψήφος τους στο γενικό, συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το αν θα εκπροσωπούνται οι ομογενείς στο επικρατείας ή με άλλο τρόπο, είναι τεχνικό θέμα που μπορεί τα κόμματα να το διευθετήσουν. Θα παλέψουμε ώστε με αυτό το νόμο να μπορεί να ψηφίζει κάθε πολίτης που είναι ή νιώθει Έλληνας».

Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

«Χαιρετίζουμε την απόφαση να αρθούν με νόμο οι αδικίες για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Στην ομογένεια έχει μείνει διαχρονική πικρία για τον εμπαιγμό της ως προς το εκλογικό της δικαίωμα. Μια ρύθμιση όμως με διακρίσεις, θα είναι βαθιά αντιδημοκρατική και ταξική, γιατί θα καταδικάζει τον Έλληνα του εξωτερικού σε θεατή. Αυτό θα είναι μια έκβαση φοβικού αυταρχισμού που δεν θέλει τον πολίτη ελεύθερο, αλλά δέσμιο.

Ποιος φοβάται την ψήφο του Έλληνα που ψηφίζει για το συμφέρον της χώρα του από τον τόπο διαμονής του;

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας, όπως η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και να καταργηθούν οι απαράδεκτοι όροι που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα γι’ αυτό».

Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων

«Το νομοσχέδιο αποκλείει μεγάλο αριθμό ομογενών να μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικό εκλογικό τους δικαίωμα. Η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα, να μην υπάρχουν περιορισμοί στις εθνικές εκλογές.

Η νέα πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών εκφράζει όλους τους Έλληνες εκτός Ελλάδος. Στην ελληνική Βουλή διαπιστώνουμε ότι γίνεται μια στείρα αντιπαράθεση. Δεν θέλετε να αναγνωρίσετε το δίκαιο των Ελλήνων του εξωτερικού; Ο Έλληνας που έφυγε από την Ελλάδα και ζει στο εξωτερικό, συνεχίζει να είναι Έλληνας. Πρέπει να έχει τα ίδια εκλογικά δικαιώματα.

Ζητάμε να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας χωρίς να αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε στην πατρίδα. Αυτό θα είναι μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και όχι ενός κόμματος. Θα έχετε συμβάλει όλοι στο δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Και εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στα ελληνικά δεδομένα. Γιατί εμείς συνεχίζουμε να είμαστε Έλληνες και κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να ψηφίζουμε για τον τόπο μας».

Ιωάννα Ζαχαράκη, εκπρόσωπος Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης

«Είναι πολύ σημαντική και καθοριστική για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Δεν πρέπει η ελληνική πολιτεία να τη φοβάται γιατί η Ελλάδα θα έχει όφελος ενισχύοντας τους δεσμούς της με την ομογένεια.

Διεκδικούμε ισότιμη συμμετοχή μας ως πολίτες με ελληνική καταγωγή, να μπορούμε να συμμετέχουμε στα κοινά της πατρίδας και να εκπροσωπούμαστε από συμπατριώτες μας που ζουν εκτός Ελλάδος γιατί θα δώσει επιπλέον κίνητρο για μαζικότερη συμμετοχή. Είναι σημαντικό να γραφτούμε στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Πρέπει να καταστήσετε εφικτό το όνειρο των Ελλήνων της Διασποράς, γιατί έτσι η Ελλάδα θα έχει κοντά της τα παιδιά της».

Μωυσής Νικολαϊδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

«Πρέπει να εισακουστούμε. Σύμφωνα με το σύνταγμα μας, είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και έχουμε ίσα δικαιώματα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Στο νόμο, όμως, υπάρχει ένας συνταγματικός παραλογισμός.

Το έχω αυτό το δικαίωμα όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν το έχω αν είμαι στο εξωτερικό. Απαιτούμε να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στον τόπο διαμονής τους με κάλπη, χωρίς αποκλεισμούς και να εκλέγουν αναλογικά έναν αριθμό βουλευτών αποδήμων.

Να μην μεταβληθούμε σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Γιώργος Αγγελόπουλος, συντονιστής Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής

«Η ψήφος των αποδήμων είναι ένα θέμα που ταλανίζει την ομογένεια εδώ και 10ετίες. Η συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των αποδήμων παρερμηνεύτηκε, πιθανώς για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Πόσες φορές προεκλογικά ακούσαμε απόψεις κομμάτων να συμφωνούν με τις δικές μας και πόσες φορές απογοητευτήκαμε. Η γενέτειρα μας, μας γύρισε την πλάτη. Συμφέροντα έσπρωχναν την ψήφο μας στις συμπληγάδες, ευκαιριακά.

Τώρα, με το νομοσχέδιο, άνοιξε μια χαραμάδα συζήτησης για άρση των περιορισμών και ελπίζουμε να μην τεθούν εμπόδια, να μην μεταφέρει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και να μην υπάρξει συναίνεση. Σήμερα η πατρίδα αντιμετωπίζει τόσα γεγονότα και χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Δεν μπορεί να απορρίπτεται χωρίς βάσιμες δικαιολογίες η επιστολική ψήφος, να αποκλείονται να ψηφίζουν όσοι κατοικούν μακριά από εκλογικά τμήματα.

Ζητάμε να έχουμε διακριτή αναλογική εκπροσώπηση, να εξασφαλίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. Κάντε μια υπέρβαση όλοι και μην αναζητάτε προφάσεις.

Οι ομογενείς έχουμε κοινή γραμμή όλοι και έτσι πρέπει να το δούνε και οι Έλληνες βουλευτές. Είναι υποχρέωση τους να προχωρήσουμε στην κατάργηση των περιορισμών».

Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών

«Το 80% των Ελλήνων εκτός Ελλάδος δεν έχουν ακόμα δικαίωμα ψήφου. Με το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι, θα υπάρξουν πάλι δυσκολίες για τον απόδημο Έλληνα.

Εμείς, όπως και εσείς, είμαστε Έλληνες και δεν είμαστε β’ κατηγόριας πολίτες. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα μας. Δεν διεκδικούμε να πάρουμε τις θέσεις σας στα κόμματα».

Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου

«Οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. Και είναι πολύ λυπηρό μια άλλη Ελλάδα που βρίσκεται παντού, να μην έχει δικαίωμα ψήφου. Και μας λυπεί που δεν μπορεί να μονιάσουμε.

Το ελληνικό σύνταγμα λέει ξεκάθαρα ότι ο κάθε Έλληνας δικαιούται να ψηφίσει. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε ξένοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό Έλληνες.

Όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα ψήφου όπου και να βρισκόμαστε, γιατί όλοι μας αγαπάμε την πατρίδα μας και όλοι θέλουμε το καλύτερο. Εμείς, το έχουμε δείξει εμπράκτως πολλές φορές όταν χρειάστηκε και δεν σταματάμε ποτέ να στηρίζουμε την πατρίδα με κάθε τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε το σχεδίου νόμου για την κατάργηση των περιορισμών – NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4648

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντύσσελντορφ: Εορταστικές εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

Published

on

Από

25η Μαρτίου μια επανάσταση που δε πρέπει μόνο να την τιμάμε αλλά και να την συλλογιζόμαστε κάθε στιγμή. Σε κάθε γωνιά του κόσμου ο απόδημος ελληνισμός γιόρτασε και τίμησε την εθνική  παλιγγενεσία (την επανάσταση του 1821 εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).

Στη Γερμανία, σε όλες τις γωνιές της χώρας πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις τιμώντας την μνήμη των ηρώων που σήκωσαν ανάστημα και ζήτησαν λευτεριά.

Από το Αννόβερο , όλοι οι ελληνικοί φορείς γιόρτασαν στην κεντρική πλατεία , στο Μόναχο, στην Νυρεμβέργη, στο Βερολίνο η επίσημη δεξίωση της Πρεσβείας, στο Ντύσσελντορφ.

Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821

Στο Ντύσσελντορφ την Κυριακή 30 Μαρτίου εψάλη Δοξολογία  που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου  χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου  Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, παρουσία του νέου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοΐνη. Σύσσωμη η οργανωμένη ομογένεια και τα σχολεία με υψωμένα  τα λάβαρα και τις σημαίες όπως και πλήθος κόσμου.

Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας  κυρίευσαν όλο το εκκλησίασμα όταν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.

Απόσπασμα:« Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού η θησεία των ηρώων της επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει περηφάνεια ως έθνος και μας εμπνέει για την οικοδόμηση ενός πνεύματος ασφάλειας και ευημερίας. Η χώρα μας άλλωστε παρά τις  δυσκολίες παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης σε μια ταραγμένη αλλά στρατηγικά καθοριστική γειτονιά  σε έναν αβέβαιο κόσμο. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις και τις αρχές του ελληνισμού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο καθένας από το μετερίζι του για μια πατρίδα ισχυρή και έναν κόσμο δικαιότερο….»

Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπαϊωάννου  και έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.  Αλλά και στον απανταχού ελληνισμό της Γερμανίας δείχνοντας εμπράκτως στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στη Γερμανία πόσο τον έχουν αγκαλιάσει και θέλουν να βοηθήσουν, κάτι που τον συγκινεί και τον ευχαριστεί πάρα πολύ!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε  την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.

Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»

Στο κλείσιμο του λόγου του επισήμανε τον επικίνδυνο δρόμο της Τουρκίας και ολοκλήρωσε με ευχές για ευλογία σε όλες τις οικογένειες και ειρήνη.

Η Δοξολογία έκλεισε με το Ζήτω η Πατρίδα μας και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας του Αγίου Όρους.

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025

Published

on

Από

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)

Published

on

Από

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε  την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.

Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»

Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας:Χαιρετισμός στην Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στο Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.

Στο τέλος έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.

Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ

Published

on

Από

Η Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ φιλοξένησε  έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Άγιον Όρος, μεταξύ ουρανού και γης”, μια θαυμάσια αποτύπωση από τον φωτογραφικό φακό του συγγραφέα και φωτογράφου Λουκά Λίλιου, των κτηρίων, της φύσης και της ζωής των Μοναχών του Αγίου Όρους.

Ο Λουκάς Λίλιος  είναι συγγραφέας, φωτογράφος, έχοντας ένα πλούσιο έργο με οκτώ βιβλία και χάρτες μεταφρασμένα σε τέσσερις γλώσσες.

Με καταγωγή από την Λιβαδειά Βοιωτίας, προσκυνητής του Αγίου Όρους, έχει επισκεφτεί το Περιβόλι της Παναγιάς 65 φορές και διαθέτει περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες που απεικονίζουν το Άγιον Όρος και την Ζωή του.

Η αγάπη του για τον Χριστιανισμό και τον Μοναχισμό του Αγίου Όρους τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν πρώτη φορά στην Αγιορείτικη Πολιτεία.

Η πρόκληση του Άβατου και η απαγόρευση παρουσίας των γυναικών ήταν ο οδηγός για την επιλογή του να το επισκεφτεί. Η επαφή με τη φύση, την προσευχή, ένα ηλιοβασίλεμα.

Όλα αυτά τον ενέπνευσαν και σαν φωτογράφος προσπάθησε μέσα από τον φακό και τον μαγικό κόσμο της εικόνας να συλλάβει το ταπεινό μεγαλείο και το συναίσθημα του κάθε μοναχού.

Επέλεξε να έρθει και να εκθέσει το έργο του στη Γερμανία γιατί είναι μια χώρα που έχει πολυγράφοντες λόγιους και συγγραφείς. Περισσότεροι από 50 λόγιοι έχουν γράψει πάνω από 100 βιβλία. Ένας εξ αυτών  ο καθολικός ιερέας κος Νταμ πήγε και έμεινε στην κορυφή του Αγίου ‘Ορους για να ζήσει τον κύκλο από την ανατολή έως τη δύση κάτι που επέλεξε και ο ίδιος του να κάνει διανυκτερεύοντας τουλάχιστον 2 φορές για να το ζήσει.

Το Άγιον Όρος είναι μια κυψέλη οπού ζουν πολλές εθνικότητες (Ρώσοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Έλληνες και μοναχοί απ’ όλη την ανθρωπότητα μονάζουν και συ-προσεύχονται .

O σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. ΠαπαΪωάνουστην εκθεση
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Παπαϊωάννου στην έκθεση

Ο κος Λίλιος μίλησε στην κάμερα του Ευρωπολίτη και τον εκδότη κο Βούλγαρη για την έμπνευση και δημιουργία  της έκθεσης που παρουσιάζει. :

Λ.Λ: «Η έκθεση που παρουσιάζουμε έχει τίτλο (Άγιον Όρος η πύλη του ουρανού). Ονομάζεται η πύλη του ουρανού γιατί υπάρχει η αγία κορυφή  η κορυφή του Άθωνα  στα 2033 μέτρα. Εκεί για πολλούς είναι τάμα ζωής να φτάσουν και να προσευχηθούν. Η έκθεση αποτελείται από δέκα ενότητες, η 1η ενότητα αναφέρεται στον Μοναχισμό. Ο Μοναχισμός που όπως λέει ο πατέρας Φιλήμονας είναι ΦΩΣ του Αγίου Όρους και ο Άγιος Παΐσιος είναι όχι τα φαναράκια του δρόμου, αλλά οι ΦΑΡΟΙ που καθορίζουν και ορίζουν, συμμετέχουν πνευματικά,  στο δρόμο όλων μας.

Ακολουθούν οι Πνευματικές Περιπλανήσεις, το Άγιον Όρος στο οποίο οι  μοναχοί πηγαίνουν περιπλανούνται πνευματικά, όχι γιατί η πίστη τους δεν είναι σωστή, δεν είναι δυναμική, αλλά γιατί μέσα από εκεί προσπαθεί ο κάθε ένας μας να βρει τον εαυτό του. 

Συνεχίζουμε με την Έρημο, η έρημος είναι μια δύσβατη περιοχή  του Αγίου Όρους και μετά την έρημο ακολουθεί η Φύση. Γιατί στο Άγιον Όρος η φύση είναι εκείνη η οποία χαρακτηρίζει, με τα ζώα, την χλωρίδα και όλα εκείνα τα οποία είναι όντα του ουρανού. Συνέχεια παίρνουν οι ανταύγειες του Αγιορείτικου Μοναχισμού, οι έντονες μορφές, πράες οι οποίες με ένα κομποσκοίνι στο χέρι προσεύχονται καθημερινά   βλέποντας τον ήλιο στην ανατολή ή τη δύση. 

Συνεχίζουμε  με Εικόνες που είναι Πνευματικές και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε προσκυνητή να εκφράσει την πίστη του προς τον Θεό.  Στη συνέχεια έχουμε την ενότητα η Ζωή στο Άγιον Όρος όπου βλέπουμε τη γέννηση  (θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει γέννηση στο Άγιον Όρος , υπάρχει η Κουρά) έτσι δημιουργείται ο νέος μοναχός, μια νέα ζωή. Παρουσιάζουμε τις Είκοσι Κυρίαρχες Μονές. Έχουμε την κορυφή του Άθωνα στα 2033 μέτρα, έχουμε τον Πατριάρχη, το Δέσποτα του Αγίου Όρους τον Παναγιώτατο  και κλείνοντας έχουμε το Καλό Παράδεισο Αδελφέ

Είναι αυτό που ο κάθε ένας μας ελπίζει σαν καλός χριστιανός, όταν θα έρθει η Δευτέρα παρουσία την οποία ο κάθε ένας μας προσδοκά.»

Η συζήτηση έκλεισε με ένα Οικουμενικό  κάλεσμα σε χριστιανούς και μη, να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέσα από τις εικόνες το Περιβόλι της Παναγιάς και την Μοναχική Ζωή.

Του Βασίλη Βούλγαρη
Εκδότη-Δημοσιογράφο
Ευρωπολίτη
voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ζητήματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό απασχόλησαν τη συνάντηση Φ. Φόρτωμα – Γ. Λοβέρδου

Published

on

Από

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής για εκκρεμή ζητήματα, όπως αυτό της πορείας της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννη Λοβέρδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό, με έμφαση στη συνεργασία της Επιτροπής της Βουλής με το Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της μητροπολιτικής Ελλάδας με τους Έλληνες της διασποράς σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2025-2027, το οποίο παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2024, παρουσία του Πρωθυπουργού.



Παράλληλα, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής για εκκρεμή ζητήματα, όπως αυτό της πορείας της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Από κοινού, ο κ. Φόρτωμας και ο κ. Λοβέρδος συμφώνησαν στην ανάγκη τακτικής επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου και της Επιτροπής, ενώ προγραμματίστηκε και η άμεση διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με προσκεκλημένο τον Υφυπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά τα μέλη της Επιτροπής για τις δράσεις και τις προτεραιότητες του Υπουργείου σχετικά με τον απόδημο ελληνισμό.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Η σημερινή συνάντησή μου με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιάννη Λοβέρδο, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς επιβεβαιώθηκε η κοινή μας βούληση για στενή συνεργασία με στόχο την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου 2025–2027 και η προώθηση πρωτοβουλιών είναι βήματα που αναδεικνύουν τον διαχρονικό ρόλο του ελληνισμού της διασποράς στην εθνική μας ταυτότητα και στη διεθνή παρουσία της χώρας μας.»


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis