Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα ενεργοποιεί από σήμερα το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid

Published

on

Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να τυπώσουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid και να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ που θα ανακοινώσουν ότι το δέχονται.

«Ξεκινάμε σήμερα με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid. Είναι μία πολύ δυναμική διαδικασία. Η πλατφόρμα στο gov.gr έχει ήδη ξεκινήσει, στις επόμενες λίγες ώρες και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα έχουν τελειώσει». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ. «Σήμερα θα ξεκινήσουμε με κάποιες χώρες, περιμένουμε από τις Βρυξέλλες να ακούσουμε με ποιους άλλους θα ξεκινήσει να λειτουργεί, καθώς δεν είναι μόνο τεχνικό, έχει και νομοθετική διάσταση, ενδεχομένως να χρειαστούν προσθήκες στην πορεία, ενώ έχει και μία επιχειρησιακή διάσταση. Η κάθε χώρα της ΕΕ θα πάψει να εκδίδει το δικό της πιστοποιητικό και αποκτούμε όλοι ενιαίο», σημείωσε.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «αυτό έγινε για λόγους απλούστευσης των διμερών σχέσεων» όχι μόνο για λόγους έκδοσης αλλά και αναγνώρισης του πιστοποιητικού. Αυτός ο μήνας, όπως ανέφερε, θα έχει έναν χαρακτήρα πειραματικό.

Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να το τυπώσουν και να ταξιδέψουν στις χώρες που θα ανακοινώσουν ότι το δέχονται.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Ακόμη έξι χώρες εκδίδουν το πιστοποιητικό από σήμερα

Η ευρωπαϊκή πύλη για το ψηφιακό πιστοποιητικό ενεργοποιείται σήμερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που αρχίζουν να τα εκδίδουν.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «από τις 10 Μαΐου, 22 χώρες έχουν ήδη δοκιμάσει την πύλη με επιτυχία. Ενώ ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, όλα τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν περάσει τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδώσουν και να επαληθεύσουν πιστοποιητικά, μπορούν τώρα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα σε εθελοντική βάση. Ήδη σήμερα, επτά κράτη μέλη – Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία και Πολωνία – αποφάσισαν να συνδεθούν στην πύλη και άρχισαν να εκδίδουν τα πρώτα πιστοποιητικά», ενώ επισημαίνεται ότι περισσότερες χώρες θα ενταχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η Επιτροπή, αναφέρει ότι «η πύλη της ΕΕ έχει ρυθμιστεί σε δύο μόνο μήνες για την επαλήθευση των χαρακτηριστικών ασφαλείας που περιέχονται στους κωδικούς QR όλων των πιστοποιητικών. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες και τις αρχές να είναι σίγουροι ότι τα πιστοποιητικά είναι αυθεντικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δεν ανταλλάσσονται ούτε διατηρούνται προσωπικά δεδομένα. Η ενεργοποίηση της πύλης ολοκληρώνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες σε επίπεδο ΕΕ», υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα: Πώς θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό και πώς θα το λαμβάνουν οι πολίτες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωση των επισκεπτών αλλά αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία της Ελλάδας τον Δεκέμβριο

Published

on

Από

Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις. Photo credits: keithwoodford / pixabay

Μείωση 3,8% των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και μείωση κατά 12,9% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 53,3%.

Στο σύνολο του 2024, υπήρξε αύξηση κατά 14,7% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 2,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 22,3% στις εισπράξεις.



Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους υπήρξε τον Δεκέμβριο 2024 μείωση των επισκεπτών κατά 8,2%, καθώς και των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 29%, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 8,1%.

Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ εξαιρούν smartphones και υπολογιστές από τους νέους δασμούς

Published

on

Από

Η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη. Photo credits: Firmbee / pixabay

Εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα που έχει προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές, οι ΗΠΑ εξαιρούν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Κίνα, από τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε υπηρεσιακή ενημέρωσή της, η αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δημοσιοποίησε κατάλογο με συγκεκριμένους κωδικούς που εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγών, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Απριλίου.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται 20 κατηγορίες προϊόντων, όπως ο κωδικός 8471 που αφορά όλους τους υπολογιστές, laptops, σκληρούς δίσκους και την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων. Περιλαμβάνονται επίσης συσκευές ημιαγωγών, εξοπλισμός, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.



Στην ενημέρωση αυτή δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή, αλλά η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη.

Θα ωφελήσει επίσης τους κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple, που κατασκευάζει τα iPhone και άλλα κορυφαία προϊόντα της στην Κίνα, και η Dell Technologies.

Τα προϊόντα που εξαιρούνται αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο ειδικός ερευνητής σε θέματα Κίνας Τζεράρντ ΝτιΠίπο.

Οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο πολύ τις επιπτώσεις που οι δασμοί μπορούν να έχουν στους καταναλωτές.



Ακόμα και με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή 54% στις κινεζικές εισαγωγές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή ενός κορυφαίου μοντέλου iPhone της Apple μπορεί να αυξηθεί στα 2.300 δολάρια από τα 1.599 δολάρια. Με δασμολογικό συντελεστή στο 125%, οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να μπει φρένο στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Published

on

Από

Η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV σε έως και 45,3% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο διατύπωσαν την ιδέα άρσης των δασμών μέσω πιθανών δεσμεύσεων για ελάχιστες τιμές. Photo credits: donauwood / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής αντί των δασμών που επέβαλε η ΕΕ πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.



Ο Μάρος Σέφκοβιτς έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τυχόν ελάχιστες τιμές θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες με τους δασμούς της ΕΕ.

Οι προηγούμενες συμφωνίες ελάχιστης τιμής που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ αφορούσαν ομοιογενή εμπορεύματα και όχι σύνθετα προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα. Η Επιτροπή είπε ότι πιστεύει ότι μια ενιαία ελάχιστη τιμή δεν θα ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση της ζημίας που προκαλείται από τις επιδοτήσεις, αναφέρει το Reuters.

Η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV σε έως και 45,3% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο διατύπωσαν την ιδέα άρσης των δασμών μέσω πιθανών δεσμεύσεων για ελάχιστες τιμές, γνωστές ως αναλήψεις υποχρεώσεων τιμών για εισαγόμενα αυτοκίνητα.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια εναλλακτική λύση έναντι των δασμών με την Κίνα, η οποία περιλάμβανει δασμούς 17,0% για οχήματα που κατασκευάζει η BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για τη SAIC, επιπλέον του τυπικού δασμού εισαγωγής αυτοκινήτων της ΕΕ 10%.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πραγματοποίησαν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους πέρυσι στην Κίνα, αντιτάχθηκαν στους δασμούς, ανησυχώντας για μια εμπορική σύγκρουση με τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μετά τις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των αμερικανικών δασμών

Published

on

Από

H EKT προέβλεπε στις αρχές του Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τον αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, μία αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, της τάξης του 0,9%. Photo credits: Hans / pixabay

Η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων πιθανόν θα είναι μία από τις λίγες θετικές συνέπειες από την επιθετική και αλλοπρόσαλλη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.

Αν πριν τις ανακοινώσεις-σοκ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου για τους «ανταποδοτικούς» δασμούς, η απόφαση για μία νέα μείωση επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης, 17 Απριλίου δεν φαινόταν καθόλου εύκολη υπόθεση, η ζυγαριά πλέον γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τους αναλυτές και τις αγορές.

Αν πράγματι αποφασισθεί, θα είναι η έβδομη μετά τον Ιούνιο του 2024, με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να μειώνεται στο 2,25%.

Οι αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο που προωθεί η Αμερική έχει μεταβάλει τις μακροοικονομικές προοπτικές, με βάση τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, κυρίως οι προοπτικές για την ανάπτυξη.



H EKT προέβλεπε στις αρχές του Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τον αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, μία αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, της τάξης του 0,9%.

Μετά την ανακοίνωση των ανταποδοτικών δασμών, ύψους 20% για τις περισσότερες εισαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προοπτικές για την ανάπτυξη επιδεινώθηκαν, παρά τη μείωσή τους στη συνέχεια στο 10% για ένα διάστημα 90 ημερών. Και αυτό, γιατί μπορεί ο σκοπός να είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας μέσα από διαπραγματεύσεις των εμπορικών αξιωματούχων της ΕΕ με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, αλλά το ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν επηρεαστεί αρνητικά καθώς ισχύουν ήδη οι ελάχιστοι δασμοί 10%, όπως και οι κλαδικοί δασμοί 25% που είχαν ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα. Το τοπίο, επομένως, για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι ήδη πολύ διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο εμπορικό καθεστώς.



Η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα δώσει, με τα δεδομένα αυτά, τη δυνατότητα ενός στηρίγματος στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς μάλιστα ο πληθωρισμός ήδη κινείται σύμφωνα με τους στόχους που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με την Eurostat, o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Mάρτιο στο 2,2% και κινείται κοντά στον στόχο του 2%, ενώ σημαντικό είναι ότι μειώθηκε και ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου

Published

on

Από

Οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχουν ήδη συμφωνήσει στην ημερομηνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προετοιμασία. Photo credits: tsmr / pixabay

Για τις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ως νέου καγκελάριου, μεταδίδει η Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχουν ήδη συμφωνήσει στην ημερομηνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προετοιμασία.



Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δέχθηκε τον κ. Μερτς και τους δύο προέδρους του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και Ζάσκια Έσκεν, προκειμένου να τον ενημερώσουν και τυπικά για την μεταξύ τους συμφωνία.

Πριν από την εκλογή του καγκελάριου ωστόσο θα πρέπει τα μέλη του SPD να ψηφίσουν προκειμένου να εγκρίνουν την συμμετοχή του κόμματός τους στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου

Published

on

Από

Η TSA προειδοποίησε πως στους ταξιδιώτες που δεν θα επιδεικνύουν τα νέα δελτία ταυτότητας ενδέχεται να μην επιτραπεί η επιβίβαση. Photo credits: ConnectingFlightsGuide / pixabay

Η αμερικανική υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε πως από την 7η Μαΐου θα ισχύσουν αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Παράλληλα η TSA προειδοποίησε πως στους ταξιδιώτες που δεν θα επιδεικνύουν τα νέα δελτία ταυτότητας ενδέχεται να μην επιτραπεί η επιβίβαση.

Ειδικότερα, από την 7η Μαΐου η TSA δεν θα δέχεται πλέον πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας που δεν είναι συμβατά με τα νέα πρότυπα (σ.σ. αναλυτικές πληροφορίες για την αποκαλούμενη REAL ID: https://www.dhs.gov/real-id).



Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει από το 2005 νέα, αυστηρότερα ομοσπονδιακά πρότυπα για την έκδοση δελτίων ταυτότητας, αλλά η επιβολή τους είχε αναβληθεί κατ’ επανάληψη.

Την Παρασκευή, η TSA ανακοίνωσε πως από τον επόμενο μήνα οι ταξιδιώτες άνω των 18 ετών χωρίς διαβατήριο ή νέο δελτίο ταυτότητας θα πρέπει να γνωρίζουν πως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «καθυστερήσεις, επιπρόσθετους ελέγχους και την πιθανότητα να μην τους επιτραπεί η είσοδος σε σημεία ελέγχου ασφαλείας» πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis