Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουσείο Γρίφων στο Καστελλόριζο: Μια «κατάθεση ψυχής» του δημιουργού του, Πανταζή Χούλη

Published

on

Στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, στο αρχοντικό ενός νησιού που η πλούσια ιστορία του και η απαράμιλλη ομορφιά του το φέρνουν στο επίκεντρο πολλών γεωπολιτικών γεγονότων, φιλοξενείται τα δυο τελευταία χρόνια ένα νέο πρωτότυπο διαδραστικό μουσείο, που όχι άδικα συγκεντρώνει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων.

Στο ακριτικό και πανέμορφο Καστελλόριζο λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Γρίφων, ενώ το νησί φιλοξενεί και την έδρα της Ένωσης Ιδεών Γρίφων Μαθηματικών (ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ.).

Εμπνευστής και ιδρυτής τους ένας – γέννημα θρέμμα – Καστελλοριζιός, που η μεγάλη αγάπη του για το νησί, τον έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει μια πανεπιστημιακή καριέρα στην Αυστραλία και να εγκατασταθεί μόνιμα στον τόπο των προγόνων του.

Ο λόγος για τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη, έναν άνθρωπο που γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το Καστελλόριζο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και με την εμπνευσμένη φράση του «το Καστελλόριζο γράφεται με δυο λάμδα, όπως η Ελλάδα», έστειλε το μήνυμα πως αυτή η μικρή νησίδα γης αξίζει να έχει και μια σωστά ορθογραφημένη γραφή, πέρα από την προσοχή μας, όπως λέει.

Το Μουσείο Γρίφων στεγάζεται στο πατρογονικό του σπίτι, που σύμφωνα με την επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο κατασκευάστηκε το 1887. Είναι ένα διώροφο αρχοντικό με όλα τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των σπιτιών του Καστελλόριζου, που όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χούλης, «κρατήθηκε όρθιο παρά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, το σεισμό των 8 Ρίχτερ του 1926, τους βομβαρδισμούς και τη μεγάλη πυρκαγιά του 1944 που κατέστρεψε το νησί».

Βρίσκεται στην περιοχή Χωράφια, πίσω από την γνωστή ταβέρνα όπου το 1991 γυρίστηκε το «Mediterraneo» και έκανε το νησί διεθνώς γνωστό και ακριβώς πίσω από την εντυπωσιακή ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ, κτίσμα του 1902, που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο και πλέον ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται.

Όνειρο και σκοπός ζωής το μουσείο

Σε αυτή την ιστορική γωνιά του νησιού βρίσκεται το νέο Μουσείο Γρίφων του Πανταζή Χούλη, που αποτέλεσε για τον ίδιο όνειρο και σκοπό ζωής από την πρώτη στιγμή που εγκατέλειψε την Αυστραλία και αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στο νησί.

Στους δυο ορόφους του αρχοντικού που φιλοξενεί το μουσείο, ο επισκέπτης θα βρει περισσότερους από 4.000 γρίφους από κάθε γωνιά της γης.

Οι 700 απ’ αυτούς αποτελούν έμπνευση, σχεδιασμό και κατασκευή του ίδιου, που με όρεξη και μεράκι συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή του κατασκευάζοντας συνεχώς καινούργιους, από διάφορα υλικά, όπως πλαστικό, ξύλο, μέταλλο αλλά και ύφασμα.

Ξεκίνησε από παιδί να συλλέγει γρίφους που αποτελούσαν μια πρόκληση γι΄ αυτόν. Αναζητούσε, έβρισκε και αγόραζε γρίφους από παντού κι όταν ήρθε η ώρα να μεταφερθούν από την Αυστραλία στον Καστελλόριζο χώρεσαν μέσα σε εβδομήντα πέντε μεγάλες κούτες!

Εκείνο που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο μουσείο από τα υπόλοιπα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης μπορεί να περιεργαστεί όλα τα εκθέματα – γρίφους, να προσπαθήσει να τα λύσει και να μάθει την ιστορία τους μέσα από την ξενάγηση που του γίνεται.

Το μουσείο αυτό είναι η χαρά των παιδιών. Τα συνολικά πενήντα πέντε παιδιά του νησιού που φοιτούν σε όλες τις τάξεις (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) είναι οι συχνότεροι θαμώνες του μουσείου.

Ο Πανταζής Χούλης δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή του γι’ αυτό αφού έτσι επιτυγχάνεται ένας από τους βασικούς σκοπούς του Μουσείου Γρίφων που, όπως τονίζει, είναι «η ενδυνάμωση του πολιτιστικού επιπέδου παιδιών και ενηλίκων κυρίως μέσω νέων ιδεών, γρίφων και μαθηματικών. Η πνευματική άσκηση, η απόκτηση μηχανικών εμπειριών και η ομαδική συνεργασία που επιτυγχάνεται παράλληλα με την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη δημιουργικών ικανοτήτων».

Με μια πρώτη ματιά, το Μουσείο Γρίφων φαντάζει σαν ένα playroom. Στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένας χώρος σκέψης, εκδηλώσεων, προβληματισμού, αναζήτησης, ιστορίας. Είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, όπως ο ιδρυτής του.

Απλός άνθρωπος, αντισυμβατικός χαρακτήρας, λάτρης της φύσης και της πεζοπορίας, που μπορεί να σε ξεναγήσει στα μοναδικά πέτρινα πατητήρια που υπάρχουν στο βουνό, που κάθε φορά ανακαλύπτει κάτι καινούργιο, που λατρεύει το κολύμπι όλο τον χρόνο, που μιλάει με θαυμασμό και έρωτα για το νησί και τους κατοίκους του.

Αν τα μαθηματικά διδάσκονταν με γρίφους…

Η συζήτηση μαζί του είναι συζήτηση με έναν άνθρωπο, που σου ανοίγει νέους ορίζοντες, τους οποίους δεν είχες σκεφτεί πως υπάρχουν και το πιο εντυπωσιακό, κρύβουν μέσα τους την ιστορία ενός γρίφου.

«Κάθε γρίφος», τονίζει με έμφαση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι ένα διαφορετικό άθλημα για το μυαλό, και συνήθως αναφέρομαι σε τρισδιάστατα λογικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Υπάρχουν γρίφοι που είναι ταιριαστικοί, ακολουθιακοί, αναδιπλώμενοι, εμπλεκόμενοι, διασυνδεδεμένοι, ανοιγόμενοι, εκλειπόμενοι κ.ά.

Παράλληλα, οι Έλληνες έχουμε μια τεράστια παράδοση στους γρίφους, με επιτομή το Οστομάχιον (μάχη των οστών) του Αρχιμήδη, που αποτελεί τον πρώτο καταγεγραμμένο γρίφο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το γνωρίζουν οι ξένοι, όμως δυστυχώς δεν διδάσκεται στο σχολείο.

Και δεν είναι τυχαίο που πολλά ονόματα σημερινών γρίφων παραπέμπουν στον Λαβύρινθο, στο Κουτί της Πανδώρας και στον Γόρδιο Δεσμό. Να προσθέσω δε πως αν τα μαθηματικά διδάσκονταν με γρίφους, θα αποτελούσαν το πιο εύκολο και αγαπημένο μάθημα για όλα τα παιδιά!».

Το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης

Στο μυαλό του Πανταζή Χούλη προτεραιότητα είναι το νησί, η εξέλιξη και η ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς. Αυτό επιχειρεί και αυτό επιδιώκει μέσα από τις δράσεις που υλοποιεί και τις πρωτοβουλίες που παίρνει. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί στο νησί το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων, από 24 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ

Published

on

Από

Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή, την 98η, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2026. Photo credits: analogicus / pixabay

Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε ότι τροποποιεί τους κανόνες της ώστε να υποχρεώνει τα μέλη της να παρακολουθούν όλες τις ταινίες που είναι υποψήφιες σε μια κατηγορία, εάν θέλουν να ψηφίσουν σε αυτήν.

Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή, την 98η, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2026.

Μέχρι τώρα, οι ψηφοφόροι όφειλαν απλώς να πιστοποιήσουν «ορκιζόμενοι στην τιμή τους» ότι έχουν δει τις ταινίες. Όμως στην πραγματικότητα ορισμένοι επέλεγαν ταινίες χωρίς να τις έχουν παρακολουθήσει, απλώς επειδή ήταν στην επικαιρότητα.



Για τις ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, τα στούντιο κάθε χρόνο κάνουν ευρείες διαφημιστικές εκστρατείες, με ιδιωτικές και δημόσιες προβολές, τις παρουσιάζουν σε φεστιβάλ, κάποιες φορές και παρουσία των συντελεστών που απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα μέλη της Ακαδημίας θα δουν τις παραγωγές τους. Αυτό όμως δεν γίνεται για όλες τις κατηγορίες βραβείων.

Η Ακαδημία δεν διευκρίνισε πώς θα εξακριβώνει αν τα μέλη της έχουν δει όλες τις ταινίες μιας κατηγορίας.



Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ενδέχεται να παρακολουθεί ποιες ταινίες βλέπει ο καθένας χάρη στην πλατφόρμα streaming που προορίζεται μόνο για τα μέλη της. Όσοι είδαν την ταινία αλλού, σε κάποιο φεστιβάλ ή σε κάποιον κινηματογράφο, θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο που αναφέρει πότε και πού έγινε αυτό, λέει το περιοδικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Published

on

Από

Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Photo credits: andreas160578 / pixabay

Η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών που θέλουν να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση.

Αν και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν μείνει πίσω στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις έχουν γίνει άλματα στην ανάπτυξη των υποδομών.

Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.



Ο αριθμός των ταχυφορτιστών αυξήθηκε κατά 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη οι φορτιστές είναι μικρής ισχύος, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τεχνολογία που μπορούν να δεχτούν φόρτιση από μεγάλους σε ισχύ ταχυφορτιστές.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ήδη οκτώ χώρες έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους για το 2025, ενώ πολλές βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση του στόχου του 2026 (η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε αυτήν την κατηγορία).

Ωστόσο, το δίκτυο φόρτισης της ΕΕ χρειάζεται τετραπλασιασμό έως το 2030 για να μπορεί να καλύψει χωρίς πρόβλημα τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πολλές χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης έχουν, σε σχέση με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, περισσότερη διαθέσιμη ισχύ φόρτισης από τις κάποιες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.



Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν οριστεί κόμβοι γρήγορης φόρτισης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία

Published

on

Από

Διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 27χρονου αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε κατ’ επανάληψη τον 21χρονο. Photo credits: Jonas Augustin / pixabay

Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε περίπολο με ένα ερεθιστικό σπρέι, αφού προηγουμένως απείλησε πολλούς ανθρώπους με μαχαίρι, σε συμπλοκή έξω από κλαμπ της πόλης Όλντενμπουργκ, στη βορειοδυτική Γερμανία.

Διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 27χρονου αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε κατ’ επανάληψη τον 21χρονο. Ο τελευταίος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

«Για λόγους ουδετερότητας» η έρευνα έχει ανατεθεί στις αστυνομικές αρχές άλλης πόλης, υπό την επίβλεψη της εισαγγελίας του Όλντερμπουργκ.



Η αστυνομία επενέβη τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού ο νεαρός «τραυμάτισε και απείλησε πολλούς ανθρώπους» αφού του αρνήθηκαν την είσοδο στο κλαμπ, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο φερόμενος ως δράστης ψέκασε με κάποιο ερεθιστικό σπρέι δύο εργαζομένους του κλαμπ, προκαλώντας τον «ελαφρύ τραυματισμό» πολλών άλλων ανθρώπων που ήταν παρόντες.

«Κάποιοι προσπάθησαν να τον καταδιώξουν, αλλά υποχώρησαν όταν τους απείλησε με μαχαίρι», πρόσθεσε η αστυνομία.



Αν και έφυγε πριν φτάσει στο σημείο το πρώτο περιπολικό, στη συνέχεια ο νεαρός έπεσε πάνω σε μια άλλη περίπολο. Τότε, «κατευθύνθηκε απειλητικά εναντίον των αστυνομικών» ψεκάζοντάς τους με το σπρέι που είχε στην κατοχή του, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να ανοίξει πυρ και να τον σκοτώσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στις φετινές Πορείες του Πάσχα για την ειρήνη

Published

on

Από

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις περισσότερες από 100 εκδηλώσεις για την ειρήνη. Photo credits: MAILAI / pixabay

Αφιερωμένες στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στα σχέδια επανεξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ήταν κατά κύριο λόγο φέτος οι καθιερωμένες πασχαλινές πορείες ειρήνης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Μ. Πέμπτη έως και χθες σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις περισσότερες από 100 εκδηλώσεις για την ειρήνη.

«Οι φετινές πορείες του Πάσχα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της διπλωματίας και του αφοπλισμού και εναντίον των σχεδίων επανεξοπλισμού του επικείμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις διπλωματικές λύσεις και στην αποκλιμάκωση, για τον τερματισμό των πολλών διεθνών συγκρούσεων», δήλωσε ο Κρίστιαν Γκόλα, επικεφαλής του Δικτύου Ειρήνης, οργάνωσης η οποία λειτουργεί ως γραφείο ενημέρωσης για τις πορείες του Πάσχα.



Υπέρ της προοπτικής επανεξοπλισμού της Bundeswehr τάχθηκε την ίδια ώρα ο «πράσινος» πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν: «Η επιθυμία για ειρήνη είναι πάντα καλή, αλλά ο ειρηνισμός σημαίνει πλέον κάτι διαφορετικό: προετοιμασία για άμυνα και εξοπλισμό κατά τρόπο πραγματικά αποτρεπτικό», δήλωσε ο κ. Κρέτσμαν και τόνισε ότι δεν βλέπει λογική εναλλακτική λύση στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Κριτική σε κάποιες από τις διαδηλώσεις άσκησε και η αρχηγός των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράτνερ: «Μας ενώνει απολύτως η επιθυμία για ειρήνη, αλλά αυτό που με ενοχλεί σε κάποιες εκκλήσεις για διαδηλώσεις είναι ότι για μένα, το να είναι κανείς αριστερός σημαίνει να υποστηρίζει εκείνους που δέχονται επίθεση και όχι τους επιτιθέμενους», δήλωσε, με το βλέμμα σε απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα.

Οι πορείες του Πάσχα για την ειρήνη πραγματοποιούνται στην Γερμανία από την δεκαετία του ’60, ενώ η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε ραγδαία την δεκαετία του ΄80 και προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απεβίωσε ο πάπας Φραγκίσκος

Published

on

Από

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος - δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης. Photo credits: Annett_Klingner / pixabay

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, o πρώτος πάπας προερχόμενος από την Λατινική Αμερική, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό, είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Η οικογένειά του καταγόταν από το Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας: λογιστής στους αργεντίνικους σιδηρόδρομους ο πατέρας του, νοικοκυρά η μητέρα του.

Αφού πρώτα πήρε απολυτήριο τεχνικού λυκείου, αποφάσισε να μπει σε καθολική ιερατική σχολή. Στην συνέχεια έγινε μέλος του τάγματος των Ιησουιτών και σπούδασε φιλοσοφία. Το 1965 άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία και ψυχολογία στο καθολικό κολέγιο του Σάντα Φε και, μετά από ένα χρόνο, σε θρησκευτικό ίδρυμα του Μπουένος ‘Αιρες. Το 1969 χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα από ένα χρόνο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην θεολογία.

Επί δεκαπέντε χρόνια δίδαξε σε καθολικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το 1986 μετέβη στην Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του.

Το 1992 ορίσθηκε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, επίσκοπος της πόλης ‘Αουκα και αναπληρωτής επίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1992, επελέγη ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες και ολόκληρης της Αργεντινής.

Το 2001 ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ τον όρισε καρδινάλιο και τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στην εκλογή του πάπα Βενέδικτου από το Κονκλάβιο.

Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες, έδωσε έμφαση στην στήριξη των φτωχότερων πολιτών, στην διάδοση του λόγου του Θεού σε κάθε γωνιά της πόλης, στο να παραμείνουν «πάντα ανοικτές» οι πύλες όλων των εκκλησιών και στην στενή συνεργασία κληρικών και λαϊκών.



Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος – δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης – και να φορέσει σιδερένιο και όχι χρυσό σταυρό. «Tα αδέλφια μου, οι καρδινάλιοι, για να διαλέξουν τον νέο πάπα, έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου», είπε στον πρώτο χαιρετισμό του προς τους πιστούς.

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, αλλά και με τις καρδιές εκατομμυρίων πιστών, ήταν «ο πάπας των φτωχών», ο ‘Αγιος Πατέρας των Καθολικών που έδωσε έμφαση στην βοήθεια και στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, τους «τελευταίους» και τους ξεχασμένους.

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, ο Φραγκίσκος επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι «ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα και κανείς δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά».

Η σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν στενότατη. Τον προσκάλεσε και τον είχε στο πλευρό του σε όλες τις πρωτοβουλίες διαθρησκειακού διαλόγου, αποκαλώντας τον «αγαπητό αδελφό».

O πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμη πριν από τέσσερις εβδομάδες. Η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη και είχε εισαχθεί σ’ αυτή την καθολική πολυκλινική (όπου παρέμεινε επί 38 ημέρες) εξαιτίας διπλής πνευμονίας και πολυμικροβιακής λοίμωξης.



Μετά την επιστροφή του στο Βατικανό, στις 23 Μαρτίου, ο Φραγκίσκος έκανε καθημερινές ασκήσεις για την αναπνοή, την ανάκτηση κινητικής ικανότητας, όπως και για την εκφορά του λόγου. Οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι, αλλά του είχαν συστήσει δυο μήνες ανάρρωσης.

Κατά την λήξη της χθεσινής λειτουργίας στον Άγιο Πέτρο, ο Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς από τον εξώστη της εκκλησίας, ευχήθηκε καλό Πάσχα και στην συνέχεια έκανε τον γύρο της πλατείας με το ανοικτό τζιπ του, το Papamobile. Πολλοί πιστοί και σχολιαστές είχαν όμως προσέξει ότι ο «πάπας των φτωχών» ήταν πολύ αδύναμος και καταβεβλημένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Στη Βουλγαρία το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα

Published

on

Από

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 59,6 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, δηλαδή 31% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Photo credits: NettoFigueiredo / pixabay

Η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με 81,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή 78% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 45,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 59,6 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, δηλαδή 31% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας από τα τελευταία στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και ανέλυσε ο ελβετικός ιστότοπος Vignetteswitzerland που ειδικεύεται στην αγορά του επίσημου ελβετικού e-vignette.

Η Ρουμανία είναι δεύτερη χώρα με 81,1 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή 78% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.



Το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 1.545 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα.

Η Σερβία βρέθηκε στην 3η θέση με 75,7 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, ποσοστό 65% πάνω από τον μέσο όρο. Συνολικά, 503 θάνατοι σημειώθηκαν στους δρόμους της το 2023.

Η Λετονία ακολούθησε στην τέταρτη, με 75,4 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, ποσοστό 66% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Κροατία είχε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη, με 71,2, 56% υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.



Στην πρώτη εξάδα βρέθηκε η Πορτογαλία με 60,2 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ποσοστό 32% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Νορβηγία είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με μόνο 20 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ των 27. Η Νορβηγία είχε επίσης μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη μειώνοντας τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 41% σε σχέση με το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis