Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηχηρό μήνυμα της ΠαΔΕΕ στην Τουρκία για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις θέσεις της Ελλάδας

Published

on

Από το Καστελόριζο οι εκλεγμένοι Ομογενείς Βουλευτές και Γερουσιαστές της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού μεταφέρουν ηχηρό μήνυμα για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις θέσεις της Ελλάδας στα 28 κράτη από τα οποία προέρχονται.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) – της οργάνωσης δηλαδή που απαρτίζεται από τους Έλληνες ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές που έχουν εκλεγεί σε 28 κράτη – κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα « Δίκαιο της Θάλασσας και οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο» που πραγματοποιήθηκε στο Καστελόριζο.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τις κεντρικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γεώργιος Ι. Νούλας, Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δικηγόρος της Πα.Δ.Ε.Ε. & Νομικός Σύμβουλος και ο Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Λεωνίδας Ραπτάκης, Γερουσιαστής του Rhode Island και Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., ο Σάββας Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αντιπεριφερειαρχης Κώστας Χρυσοχοϊδης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο Στράτος Αμύγδαλος, Αντιδήμαρχος Μεγίστης (Καστελόριζου), ο Demetriεs Grimes, βετράνος διοικητής του Αμερικανικού Ναυτικού. Μήνυμα απέστειλε επίσης ο τ. ΠτΔ κ.Π.Παυλόπουλος.

Ο κ. Χρυσουλάκης αφού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) από το 1995, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους απέδειξε ότι τα κράτη της Μεσογείου σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.

«Στην περίπτωση της Τουρκίας, ωστόσο, βλέπουμε επίμονες, παράνομες και επιθετικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και εναντίον της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι οι συγκεκριμένοι τουρκικοί ισχυρισμοί ολοφάνερα παραβλέπουν τα ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε εκείνη τη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα, με βάση την καθιερωμένη αρχή του δικαίου της θάλασσας, νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, όπως αυτό το όμορφο νησί που μας φιλοξενεί σήμερα, έχουν πλήρες δικαίωμα σε δική τους αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως και κάθε έδαφος».

«Ιδίως όσον αφορά το Καστελόριζο», συνέχισε «απορρίπτουμε τα τουρκικά επιχειρήματα και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: το Καστελόριζο δεν είναι ‘’500 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα’’ ούτε ‘’γεωπολιτική ανωμαλία’’ ή ένα ‘’μικροσκοπικό νησί που δημιουργεί προβλήματα’’, όπως επανειλημμένα έχουμε ακούσει στο παρελθόν.

Το νησί απολαμβάνει πλήρως απαραβίαστα δικαιώματα που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και τα οποία η Κυβέρνησή μας θα υπερασπιστεί ενάντια σε κάθε πρόκληση. Επομένως, η παρουσία μας σήμερα δεν είναι απλά συμβολική, είναι μια δήλωση για την ενότητα της χώρας μας από τον Βορρά έως τον Νότο, από την Ανατολή έως τη Δύση, που αποτελεί ασπίδα για την προστασία της χώρας μας, ενώ ταυτοχρόνως σηματοδοτεί την αφοσίωσή μας για ειρήνη και σταθερότητα».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε ότι «έχουμε επανειλημμένα επιδείξει την ετοιμότητά μας για την επίλυση κάθε προβλήματος με τους γείτονές μας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε μια θετική ατζέντα και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα».

Ο κ. Νούλας από την πλευρά του τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι το 2020 διαφοροποιήθηκε η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας και συγκεκριμένα έγινε σωστή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου που οδήγησε στην αναγνώριση του Έβρου και του Αιγαίου ως ανατολικού άκρου της Ευρώπης και όχι απλώς ως ελληνοτουρκικών συνόρων.

Η Ελλάδα δεν έχει λόγους να βάζει στο τραπέζι θέματα με την Τουρκία, η οποία θέτει ιστορικά συνεχώς θέματα προς επίλυση, αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα από νομικά δεσμευτικά κείμενα. Άλλωστε και η ρητορική της Άγκυρας για αναθεώρηση των νομικών κειμένων που δεσμεύουν Ελλάδα και Τουρκία, αποδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία ευθεία διάθεση της Τουρκίας να μην εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες που τη δεσμεύουν.

Η Ελλάδα απολύτως δικαιολογημένα αναγνωρίζει με την Τουρκία μόνο μία διαφορά προς επίλυση με τρόπο ειρηνικό και νομικά δεσμευτικό και για τις δύο χώρες, όπως οι διεθνείς συμβάσεις και το Δίκαιο της Θάλασσας ρητώς και αδιαμφισβήτητα ορίζουν».

Ο κ. Συρίγος, με τη σειρά του, προέβη σε μία χρονολογική αποτύπωση της εξέλιξης των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2004 μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Άγκυρας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ και εστίασε στο τουρκολυβικό μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ.

«Για την Τουρκία η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας αποτελούσε στρατηγική κίνηση», τόνισε, «καθώς έως τώρα έδινε τη δική της ερμηνεία σε υφιστάμενα νομικά καθεστώτα που είχαν συσταθεί στο παρελθόν από διεθνείς συνθήκες. Εφ’ εξής έχει τη δική της συνθήκη που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο νομικό καθεστώς».

Εδώ και καιρό η Τουρκία έχει «αλλάξει πίστα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «καθώς κινείται με άλλους όρους, εμφορείται από μεγαλοιδεατικά όσο και ανεδαφικά οράματα, θέλγεται από την ένταση, αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα όταν έχει το περιθώριο».

Αφού αναφέρθηκε στην υπογραφή από την Ελλάδα και την Αίγυπτο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, στις επακόλουθες τουρκικές αντιδράσεις αλλά και στη νέα περιφερειακή συμμαχία που αναδείχθηκε και εναντιώνεται στις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, επεκτεινόμενη από τη Γαλλία έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Συρίγος κατέληξε αξιολογώντας την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία: «Μολονότι η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο προκάλεσε τη μακροβιότερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κύριο όφελος για την Ελλάδα είναι ότι από τον Αύγουστο του 2020 διαθέτει μία διεθνή συνθήκη που επικαλύπτει τις θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία διεθνή διαφωνία επί θαλασσίων συνόρων που, τεχνικά, περιορίζει το χώρο της Τουρκίας για ελιγμούς. Επίσης επιτρέπει την άσκηση διπλωματικών πιέσεων. Επιπλέον, η συμφωνία με το Κάιρο θα αποτελέσει ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο σε περίπτωση που το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, δεν επιλύει ούτε το ζήτημα των οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε τη διαφορά με την Τουρκία. Λύση μπορεί μόνο να βρεθεί με τη διευθέτηση όλων των θαλασσίων συνόρων στην περιοχή. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί οριοθέτηση εξαιτίας των αμφισβητήσεων της Τουρκίας, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι «με αίσθημα μεγάλης τιμής και ξεχωριστής χαράς βρέθηκα στο συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, σε έναν ακριτικό τόπο που αποτελεί και ευαίσθητο σημείο της ελληνικής επικράτειας, στο Καστελόριζο. Αναμφίβολα, το σύγχρονο Δίκαιο της Θάλασσας λειτουργεί ως έλεγχος στην αυθαίρετη άσκηση βίας και στην προάσπιση των συνόρων μας, που παράλληλα αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματά μας παραβιάζονται διαρκώς, εκτοξεύοντας παράνομες απειλές και προωθώντας λανθασμένες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία αγνοεί κατάφωρα τους θεμελιώδεις κανόνες, προσπαθώντας να υπονομεύσει τα θεμέλια της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην προκλητική αυτή στάση η Πατρίδα μας απαντά με σθένος και διεκδικώντας τα δικαιώματά της. Διαθέτουμε αξιόμαχες και σκληρά εκπαιδευμένες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες λειτουργούν ως ισχυρό εργαλείο αποτροπής ενάντια σε κάθε είδους απειλή».

O κ. Ραπτάκης, τέλος, επισήμανε ότι «Εμείς οι εκλεγμένοι ομογενείς γερουσιαστές και βουλευτές, από 28 κράτη, μέλη της ΠαΔΕΕ, θα μεταφέρουμε εκεί όπου εκλεγόμαστε τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εδώ από το Καστελόριζο ξεκινάμε, εγώ ως Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ αλλά και όλα μας τα μέλη, να δώσουμε τη μάχη για να κάνουμε γνωστό στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε μια θετική αντζέντα, ενώ συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Θα δώσουμε ακόμα τη μάχη για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων».

Πηγή φωτογραφιών: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωση των επισκεπτών αλλά αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία της Ελλάδας τον Δεκέμβριο

Published

on

Από

Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις. Photo credits: keithwoodford / pixabay

Μείωση 3,8% των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και μείωση κατά 12,9% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 53,3%.

Στο σύνολο του 2024, υπήρξε αύξηση κατά 14,7% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 2,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 22,3% στις εισπράξεις.



Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους υπήρξε τον Δεκέμβριο 2024 μείωση των επισκεπτών κατά 8,2%, καθώς και των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 29%, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 8,1%.

Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ εξαιρούν smartphones και υπολογιστές από τους νέους δασμούς

Published

on

Από

Η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη. Photo credits: Firmbee / pixabay

Εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα που έχει προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές, οι ΗΠΑ εξαιρούν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Κίνα, από τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε υπηρεσιακή ενημέρωσή της, η αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δημοσιοποίησε κατάλογο με συγκεκριμένους κωδικούς που εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγών, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Απριλίου.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται 20 κατηγορίες προϊόντων, όπως ο κωδικός 8471 που αφορά όλους τους υπολογιστές, laptops, σκληρούς δίσκους και την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων. Περιλαμβάνονται επίσης συσκευές ημιαγωγών, εξοπλισμός, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.



Στην ενημέρωση αυτή δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή, αλλά η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη.

Θα ωφελήσει επίσης τους κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple, που κατασκευάζει τα iPhone και άλλα κορυφαία προϊόντα της στην Κίνα, και η Dell Technologies.

Τα προϊόντα που εξαιρούνται αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο ειδικός ερευνητής σε θέματα Κίνας Τζεράρντ ΝτιΠίπο.

Οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο πολύ τις επιπτώσεις που οι δασμοί μπορούν να έχουν στους καταναλωτές.



Ακόμα και με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή 54% στις κινεζικές εισαγωγές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή ενός κορυφαίου μοντέλου iPhone της Apple μπορεί να αυξηθεί στα 2.300 δολάρια από τα 1.599 δολάρια. Με δασμολογικό συντελεστή στο 125%, οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να μπει φρένο στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Published

on

Από

Η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV σε έως και 45,3% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο διατύπωσαν την ιδέα άρσης των δασμών μέσω πιθανών δεσμεύσεων για ελάχιστες τιμές. Photo credits: donauwood / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής αντί των δασμών που επέβαλε η ΕΕ πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.



Ο Μάρος Σέφκοβιτς έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τυχόν ελάχιστες τιμές θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες με τους δασμούς της ΕΕ.

Οι προηγούμενες συμφωνίες ελάχιστης τιμής που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ αφορούσαν ομοιογενή εμπορεύματα και όχι σύνθετα προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα. Η Επιτροπή είπε ότι πιστεύει ότι μια ενιαία ελάχιστη τιμή δεν θα ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση της ζημίας που προκαλείται από τις επιδοτήσεις, αναφέρει το Reuters.

Η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV σε έως και 45,3% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο διατύπωσαν την ιδέα άρσης των δασμών μέσω πιθανών δεσμεύσεων για ελάχιστες τιμές, γνωστές ως αναλήψεις υποχρεώσεων τιμών για εισαγόμενα αυτοκίνητα.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια εναλλακτική λύση έναντι των δασμών με την Κίνα, η οποία περιλάμβανει δασμούς 17,0% για οχήματα που κατασκευάζει η BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για τη SAIC, επιπλέον του τυπικού δασμού εισαγωγής αυτοκινήτων της ΕΕ 10%.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πραγματοποίησαν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους πέρυσι στην Κίνα, αντιτάχθηκαν στους δασμούς, ανησυχώντας για μια εμπορική σύγκρουση με τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μετά τις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΤ: Προς νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των αμερικανικών δασμών

Published

on

Από

H EKT προέβλεπε στις αρχές του Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τον αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, μία αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, της τάξης του 0,9%. Photo credits: Hans / pixabay

Η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων πιθανόν θα είναι μία από τις λίγες θετικές συνέπειες από την επιθετική και αλλοπρόσαλλη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.

Αν πριν τις ανακοινώσεις-σοκ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου για τους «ανταποδοτικούς» δασμούς, η απόφαση για μία νέα μείωση επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης, 17 Απριλίου δεν φαινόταν καθόλου εύκολη υπόθεση, η ζυγαριά πλέον γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τους αναλυτές και τις αγορές.

Αν πράγματι αποφασισθεί, θα είναι η έβδομη μετά τον Ιούνιο του 2024, με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να μειώνεται στο 2,25%.

Οι αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο που προωθεί η Αμερική έχει μεταβάλει τις μακροοικονομικές προοπτικές, με βάση τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, κυρίως οι προοπτικές για την ανάπτυξη.



H EKT προέβλεπε στις αρχές του Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τον αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, μία αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, της τάξης του 0,9%.

Μετά την ανακοίνωση των ανταποδοτικών δασμών, ύψους 20% για τις περισσότερες εισαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προοπτικές για την ανάπτυξη επιδεινώθηκαν, παρά τη μείωσή τους στη συνέχεια στο 10% για ένα διάστημα 90 ημερών. Και αυτό, γιατί μπορεί ο σκοπός να είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας μέσα από διαπραγματεύσεις των εμπορικών αξιωματούχων της ΕΕ με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, αλλά το ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν επηρεαστεί αρνητικά καθώς ισχύουν ήδη οι ελάχιστοι δασμοί 10%, όπως και οι κλαδικοί δασμοί 25% που είχαν ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα. Το τοπίο, επομένως, για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι ήδη πολύ διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο εμπορικό καθεστώς.



Η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα δώσει, με τα δεδομένα αυτά, τη δυνατότητα ενός στηρίγματος στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς μάλιστα ο πληθωρισμός ήδη κινείται σύμφωνα με τους στόχους που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με την Eurostat, o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Mάρτιο στο 2,2% και κινείται κοντά στον στόχο του 2%, ενώ σημαντικό είναι ότι μειώθηκε και ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου

Published

on

Από

Οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχουν ήδη συμφωνήσει στην ημερομηνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προετοιμασία. Photo credits: tsmr / pixabay

Για τις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ως νέου καγκελάριου, μεταδίδει η Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχουν ήδη συμφωνήσει στην ημερομηνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προετοιμασία.



Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δέχθηκε τον κ. Μερτς και τους δύο προέδρους του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και Ζάσκια Έσκεν, προκειμένου να τον ενημερώσουν και τυπικά για την μεταξύ τους συμφωνία.

Πριν από την εκλογή του καγκελάριου ωστόσο θα πρέπει τα μέλη του SPD να ψηφίσουν προκειμένου να εγκρίνουν την συμμετοχή του κόμματός τους στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου

Published

on

Από

Η TSA προειδοποίησε πως στους ταξιδιώτες που δεν θα επιδεικνύουν τα νέα δελτία ταυτότητας ενδέχεται να μην επιτραπεί η επιβίβαση. Photo credits: ConnectingFlightsGuide / pixabay

Η αμερικανική υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε πως από την 7η Μαΐου θα ισχύσουν αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Παράλληλα η TSA προειδοποίησε πως στους ταξιδιώτες που δεν θα επιδεικνύουν τα νέα δελτία ταυτότητας ενδέχεται να μην επιτραπεί η επιβίβαση.

Ειδικότερα, από την 7η Μαΐου η TSA δεν θα δέχεται πλέον πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας που δεν είναι συμβατά με τα νέα πρότυπα (σ.σ. αναλυτικές πληροφορίες για την αποκαλούμενη REAL ID: https://www.dhs.gov/real-id).



Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει από το 2005 νέα, αυστηρότερα ομοσπονδιακά πρότυπα για την έκδοση δελτίων ταυτότητας, αλλά η επιβολή τους είχε αναβληθεί κατ’ επανάληψη.

Την Παρασκευή, η TSA ανακοίνωσε πως από τον επόμενο μήνα οι ταξιδιώτες άνω των 18 ετών χωρίς διαβατήριο ή νέο δελτίο ταυτότητας θα πρέπει να γνωρίζουν πως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «καθυστερήσεις, επιπρόσθετους ελέγχους και την πιθανότητα να μην τους επιτραπεί η είσοδος σε σημεία ελέγχου ασφαλείας» πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis