Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομπότ με ανθρωποειδή μορφή ετοιμάζει η Tesla

Published

on

Ο Ίλον Μασκ, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Tesla, παρουσίασε χθες Πέμπτη σχέδιο για την ανάπτυξη ανθρωποειδούς, μεταλλικού ρομπότ, ικανού να εκτελεί ανιαρά, επαναλαμβανόμενα ή επικίνδυνα καθήκοντα, βασιζόμενου στην ίδια τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί στα ημιαυτόνομα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας του.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος υποσχέθηκε ότι το πρωτότυπο αυτού που βάφτισε Tesla Bot θα παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά.

Θα έχει πέντε δάκτυλα στα χέρια και ανδρόγυνο, ασπρόμαυρο παρουσιαστικό.

Το ρομπότ θα έχει «βαθύ αντίκτυπο» στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία, προεξόφλησε ο κ. Μασκ, αφού δυνητικά θα βάλει τέλος στην έλλειψη εργατικών χεριών και θα μειώσει το μισθολογικό κόστος.

Πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό το ρομπότ αυτό να μην είναι «πάρα πολύ ακριβό», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Για τον ίδιο, «ασφαλώς» η Tesla είναι «η σημαντικότερη εταιρεία ρομποτικής στον κόσμο», καθώς τα αυτοκίνητά της είναι ήδη ρομπότ με τροχούς, έχουν «συνείδηση» όταν κινούνται στους δρόμους, καθώς διαθέτουν λογισμικό που τους επιτρέπει να έχουν αντίληψη του περιβάλλοντός τους και να κινούνται «αυτόνομα», χωρίς επέμβαση του οδηγού.

«Είναι λογικό» επομένως να υπάρξει κι ένα ρομπότ της Tesla «με ανθρωποειδή μορφή», πρόσθεσε.

Ο Ίλον Μασκ εκφράστηκε σε εκδήλωση της εταιρείας του για την πρόοδό της στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Μεταξύ άλλων, σκοπός της παρουσίασης, που αφορούσε κυρίως την ανάπτυξη τεχνολογιών για τη δημιουργία πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων, ήταν η Tesla να προσελκύσει νέους μηχανικούς.

Η Tesla αντιμετωπίζει κατηγορίες για τις τεχνολογίες υποβοήθησης οδήγησης που έχει αναπτύξει για τα οχήματά της, τα προγράμματα Autopilot («αυτόματος πιλότος») και Full Self Driving («πλήρως αυτόνομη οδήγηση»).

Κατηγορούνται πως δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση στους αυτοκινητιστές ότι τα οχήματά τους μπορούν να κινούνται χωρίς απολύτως καμιά παρέμβαση από τους ίδιους χάρη στις κάμερες και τους υπολογιστές που διαθέτουν, κάτι που δεν ισχύει.

Το ζήτημα των ερευνών δεν εθίγη τις δύο ώρες και κάτι που κράτησε η παρουσίαση και η φάση των ερωτήσεων από το κοινό.

Το Tesla Bot θα έχει ύψος γύρω στο 1,73 μ. και θα είναι «φιλικό», πάντως «θα μπορείτε να του ξεφύγετε τρέχοντας γρηγορότερα απ’ αυτό», αφού δεν θα μπορεί να διανύει πάνω από πέντε χιλιόμετρα την ώρα, χαριτολόγησε ο κ. Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος οραματίζεται πως το ρομπότ της εταιρείας του θα φέρει έναν κόσμο στον οποίο η χειρωνακτική εργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά «επιλογή».

Ο άνθρωπος με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιουσία στον κόσμο κατά το περιοδικό Forbes έχει ιδρύσει επίσης start-up όπως η SpaceX, η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε να εκτοξεύσει πυραύλους ικανούς να φθάσουν στο διάστημα, και τη Neuralink, η οποία ειδικεύεται στα εγκεφαλικά εμφυτεύματα.

Ο κ. Μασκ πιστεύει ότι η ΤΝ δεν θα έχει ανταγωνιστική σχέση με τον ανθρώπινο πολιτισμό και ελπίζει, χάρη στη Neuralink, να μπορέσει να υπάρξει «συμβιωτική σχέση» ανθρώπων και τεχνολογιών.

Στην εκδήλωση, στην οποία ο κ. Μασκ παρουσίασε μικροεπεξεργαστές που σχεδιάστηκαν από την εταιρεία του για τον υπολογιστή υπερυψηλής ταχύτητάς της, που βάπτισε Dojo, υποσχέθηκε πως ο υπολογιστής θα είναι λειτουργικός το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google καταργεί και διαγράφει κριτικές και βαθμολογήσεις σχολείων στο Google Maps

Published

on

Από

Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως και θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Απριλίου. Photo credits: Tumisu / pixabay

Η Google θα απενεργοποιήσει στα τέλη Απριλίου κριτικές και βαθμολογίες που δίνονται σε σχολεία σε όλο τον κόσμο από χρήστες της εφαρμογής Google Maps, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υπάρχουσες κριτικές και αξιολογήσεις θα διαγραφούν.

Η εφαρμογή Google Maps επιτρέπει στους χρήστες να βαθμολογούν τις τοποθεσίες που επισκέπτονται, σε κλίμακα από το 1 έως το 5 και να αφήνουν κάθε είδους σχόλια.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η πρακτική είναι κοινή για ξενοδοχεία και εστιατόρια, παρέχει επίσης την ευκαιρία να αξιολογούνται δημοτικά σχολεία, γυμνάσια ή λύκεια.



«Αυτή η απόφαση οφείλεται στη συνεχή παρουσία συνεισφορών εκτός θέματος, επιβλαβών επίσης, και παραβιάσεων της πολιτικής», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως και θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Απριλίου. Η ανάπτυξή του αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε χημικές ουσίες στα στρώματά τους

Published

on

Από

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ισχύουν για στρώματα που αγοράζονται σε όλη τη βόρεια Αμερική. Photo credits: Pexels / pixabay

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να αναπνέουν και να απορροφούν επιβλαβείς χημικές ουσίες από τα στρώματά τους ενώ κοιμούνται, σύμφωνα με δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά «Environmental Science & Technology» και «Environmental Science & Technology Letters».

Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, άσθμα, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο.

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για τα βρέφη και τα νήπια. Ωστόσο, η έρευνά μας υποδεικνύει ότι πολλά στρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Μίριαμ Ντάιαμοντ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.



Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις χημικών ουσιών σε 25 υπνοδωμάτια παιδιών ηλικίας έξι μηνών έως τεσσάρων ετών. Ανίχνευσαν ανησυχητικά επίπεδα περισσότερων από 24 φθαλικών ενώσεων, επιβραδυντικών φλόγας και φίλτρων υπεριώδους ακτινοβολίας στον αέρα των υπνοδωματίων, με τα υψηλότερα επίπεδα να βρίσκονται γύρω από τα κρεβάτια.

Σε μια συνοδευτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 16 πρόσφατα αγορασμένα παιδικά στρώματα και επιβεβαίωσαν ότι αυτά είναι πιθανώς η κύρια πηγή αυτών των χημικών ουσιών στο περιβάλλον ύπνου των παιδιών.

Όταν οι ερευνητές προσομοίωσαν τη θερμοκρασία σώματος και το βάρος ενός παιδιού στα στρώματα, οι εκπομπές χημικών ουσιών αυξήθηκαν σημαντικά έως και πολλές φορές.

Τα στρώματα που μελετήθηκαν αγοράστηκαν στον Καναδά, αλλά τα περισσότερα περιείχαν υλικά που προέρχονταν από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Μεξικού. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ισχύουν για στρώματα που αγοράζονται σε όλη τη βόρεια Αμερική.



Οι ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους. Οι συγγραφείς συνιστούν την απομάκρυνση περιττών αντικειμένων από τον χώρο ύπνου του παιδιού μειώνοντας τον αριθμό των μαξιλαριών, των κουβερτών και των παιχνιδιών.

Συνιστούν επίσης το συχνό πλύσιμο και ανανέωση των κλινοσκεπασμάτων και των ρούχων ύπνου του παιδιού, καθώς αυτά λειτουργούν ως προστατευτικό φράγμα για τη μείωση της έκθεσης. Τέλος, λένε ότι τα υφάσματα που δεν είναι βαμμένα ή είναι ουδέτερου χρώματος είναι πιθανώς ασφαλέστερα, καθώς η διατήρηση έντονων χρωμάτων απαιτεί την προσθήκη φίλτρων UV και άλλων πρόσθετων που μπορεί να είναι επιβλαβή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τρεις φορές πιο «καθαρά» από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Published

on

Από

Η έλλειψη των υποδομών φόρτισης εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι οι υποδομές αναπτύσσονται. Photo credits: MrsBrown / pixabay

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να πουληθούν εφέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, ο προβλεπόμενος στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να αγγίξει τα 8,8 εκατομμύρια, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των δημόσιων σημείων φόρτισης στην ΕΕ φθάνει τους 880.000 ταχυφορτιστές.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τρεις φορές πιο «καθαρά» από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος.



Οι κατασκευαστές έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ενώ οι μπαταρίες γίνονται φθηνότερες, κάνοντας σταδιακά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά.

Η έλλειψη των υποδομών φόρτισης εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι οι υποδομές αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, 11 χώρες έχουν επιτύχει τους στόχους της ΕΕ που προβλέπουν φόρτιση κάθε 60 χιλιόμετρα.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 70% του κύριου δικτύου αυτοκινητοδρόμων έχει συμμορφωθεί με την οδηγία.



Καθώς οι εκπομπές καυσαερίων μειώνονται, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή των αυτοκινήτων βρίσκονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Η κατασκευή αυτοκινήτων απαιτεί σημαντικές ποσότητες χάλυβα και αλουμινίου υψηλής ποιότητας. Ο πράσινος χάλυβας είναι ένας από τους τρεις κύριους τομείς όπου μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Published

on

Από

Κατά την έρευνα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για την υπόθεση ότι η μακροχρόνια χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας επιδεινώνει τις γνωστικές ικανότητες. Photo credits: Van3ssa_ / pixabay

Η ευρεία χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης και γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».

Τα ευρήματα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την υπόθεση ότι η καθημερινή χρήση της τεχνολογίας αποδυναμώνει τις γνωστικές ικανότητες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 57 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες ερεύνησαν τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε 411.430 ενήλικες από όλο τον κόσμο με μέση ηλικία τα 68,7 έτη. Όλες οι μελέτες περιλάμβαναν είτε διάγνωση είτε τεστ γνωστικών ικανοτήτων.



Όπως επισημαίνεται, κατά την έρευνα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για την υπόθεση ότι η μακροχρόνια χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, που ορίζεται από τους ερευνητές ως η χρήση υπολογιστή, smartphone, διαδικτύου ή συνδυασμού των τριών, επιδεινώνει τις γνωστικές ικανότητες.

Αντίθετα, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ενήλικους πληθυσμούς αυτών των μελετών.

Μάλιστα, βρέθηκαν σχετικά στοιχεία σε διαχρονικές μελέτες, οι οποίες κατά μέσο όρο είχαν περίοδο παρακολούθησης 6,2 ετών. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν, μέσω της ανάλυσης αυτών των μελετών, ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορούσε να εξηγηθεί μεμονωμένα από δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς, υγειονομικούς ή άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα έχει εξαλειφθεί στη Δανία μέχρι το 2040

Published

on

Από

Όσον αφορά την ανίχνευση, 60% των γυναικών στη Δανία δέχονται την προσφορά να εξετασθούν, δηλαδή δέκα μονάδες κάτω από το στόχο συμμετοχής που βρίσκεται στο 70%. Photo credits: felixioncool / pixabay

Η Δανία αναμένεται ότι μέχρι το 2040 θα έχει εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, χάρη στη συμμετοχή των πολιτών της στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV, κονδυλώματα) και στην ανίχνευση, ανακοίνωσε ο Δανικός Σύνδεσμος Μάχης Κατά του Καρκίνου.

Αυτή τη στιγμή, η συχνότητα αυτού του τύπου καρκίνου είναι κάτω από 10 στους 100.000, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στη δανική Επιθεώρηση των Ιατρών.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η νόσος θα θεωρηθεί πως έχει εξαλειφθεί στη Δανία όταν το ποσοστό επανεμφάνισης θα είναι κάτω από τους 4 στους 100.000.



Το ποσοστό του εμβολιασμού κατά της μόλυνσης από τον ιό των θηλωμάτων (HPV), που είναι η κύρια αιτία της νόσου, είναι 89% για τα αγόρια και τα κορίτσια 12 ετών για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Είναι λίγο κατώτερο από το στόχο του 90%.

Όσον αφορά την ανίχνευση, 60% των γυναικών στη Δανία δέχονται την προσφορά να εξετασθούν, δηλαδή δέκα μονάδες κάτω από το στόχο συμμετοχής που βρίσκεται στο 70%.



Η Σουηδία έχει ακόμα πιο βραχύ στόχο εξάλειψης, για το 2027, σύμφωνα με τα σουηδικά περιφερειακά κέντρα καρκινολογίας (RCC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ εξαιρούν smartphones και υπολογιστές από τους νέους δασμούς

Published

on

Από

Η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη. Photo credits: Firmbee / pixabay

Εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα που έχει προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές, οι ΗΠΑ εξαιρούν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Κίνα, από τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε υπηρεσιακή ενημέρωσή της, η αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δημοσιοποίησε κατάλογο με συγκεκριμένους κωδικούς που εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγών, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Απριλίου.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται 20 κατηγορίες προϊόντων, όπως ο κωδικός 8471 που αφορά όλους τους υπολογιστές, laptops, σκληρούς δίσκους και την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων. Περιλαμβάνονται επίσης συσκευές ημιαγωγών, εξοπλισμός, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.



Στην ενημέρωση αυτή δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή, αλλά η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη.

Θα ωφελήσει επίσης τους κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple, που κατασκευάζει τα iPhone και άλλα κορυφαία προϊόντα της στην Κίνα, και η Dell Technologies.

Τα προϊόντα που εξαιρούνται αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο ειδικός ερευνητής σε θέματα Κίνας Τζεράρντ ΝτιΠίπο.

Οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο πολύ τις επιπτώσεις που οι δασμοί μπορούν να έχουν στους καταναλωτές.



Ακόμα και με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή 54% στις κινεζικές εισαγωγές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή ενός κορυφαίου μοντέλου iPhone της Apple μπορεί να αυξηθεί στα 2.300 δολάρια από τα 1.599 δολάρια. Με δασμολογικό συντελεστή στο 125%, οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να μπει φρένο στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis