ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τι ήταν το «Fireball» που έκανε την Ελλάδα να κοιτάξει στον ουρανό;

Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, μία μέρα πριν τη φθινοπωρινή ισημερία, ο νυχτερινός ουρανός της Ελλάδος, από τη Σαντορίνη μέχρι την Αττική, κι από την Θεσσαλία έως τον Έβρο, πήρε στιγμιαία «φωτιά», εξαιτίας ενός θαυμαστού και σπάνιου φαινομένου.
Ο χρόνος θέασης και αντίδρασης μπροστά στο γεγονός ήταν μάλιστα τόσο λίγος, όσος απαιτείται για να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε μια χώρα να κοιτά με δέος τον ουρανό;
«Ένα τέτοιο γεγονός ήταν το μεγάλο μετέωρο που εμπίπτει στη κατηγορία των φαινομένων «fireball» (σ.σ φωτόμπαλα). Είναι ένα γεγονός σπάνιο και επιστημονικά ενδιαφέρον», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο κ. Ιωάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής ορυκτολογίας-πετρολογίας στο τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φωτοβόμβες από κοσμικό υλικό
«Η πλειονότητα του υλικού που περνά την ατμόσφαιρα της Γης είναι μικροσκοπικοί κόκκοι – μικρότεροι του ενός χιλιοστού – που καίγονται σε ύψος μεγαλύτερο των 70 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σώματα, συνοδεύονται από τη παραγωγή δυνατού φωτός, έχοντας φωτεινότητα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που έχει ο πλανήτης Αφροδίτη στο μέγιστο της φωτεινότητάς της!», εξηγεί ερωτηθείς για την αιτία που προκάλεσε το τόσο εντυπωσιακό “φως” στον ουρανό, ο ειδικευμένος ερευνητής.
Πόσο συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο; Είναι μια συγκυρία που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία;
«Αντίστοιχα γεγονότα έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας. Αξιοσημείωτο είναι αυτό που συνδέεται με τον τραυματισμό περισσότερων των 1.000 ανθρώπων, κι έλαβε χώρα στη Ρωσία, στις 15 Φεβρουαρίου 2013. Τότε, ένας μικρός αστεροειδής εκτιμώμενης διαμέτρου 17 μέτρων εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με την απίστευτη ταχύτητα των περίπου 20 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο» απαντά ο κ. Μπαζιώτης.
Ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί πως στο συγκεκριμένο περιστατικό της Ρωσίας, το βραχώδες σώμα από το διάστημα, άρχισε να «σπάει» σε κομμάτια σε ύψος 19 έως 24 χιλιομέτρων, και κατέπεσε βόρεια της περιοχής Τσελιάμπινσκ και η ενέργεια που συνόδεψε την πτώση του ήταν υψηλότατη.

«Το μεγαλύτερο από τα κομμάτια που ανακτήθηκαν είχε βάρος λίγο μεγαλύτερο από 650 κιλά (!) και ανασύρθηκε από τη λίμνη Cebarkul. Η συνολική ενέργεια που απορροφήθηκε από την ατμόσφαιρα κατά την είσοδο του μετεώρου, ισοδυναμούσε με περίπου 470 κιλοτόνους ΤΝΤ, όντας κατά μέσο όρο 30 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που εκλύθηκε κατά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα!
Το κρίσιμο σε αυτό το γεγονός μάλιστα ήταν ότι τον αστεροειδή αυτό δεν τον «είδαμε». Πριν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης, «κινούνταν στη σκιά» ενός άλλου αστεροειδούς, του 2012 DA14, και δεν ήταν γνωστός στους επιστήμονες» τονίζει ο κ.Μπαζιώτης.
Σε ότι αφορά δε την Ελλάδα, εξηγεί πως υπάρχει μόνο μία περίπτωση επιβεβαιωμένης ανάκτησης μετεωρίτη, τον Ιούνιο 1818, στη περιοχή των Σερρών. Το δείγμα αυτό, που ονομάστηκε Seres, εκτίθεται στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης στην Αυστρία.

Επιστημονική οπτική
«Όπως γίνεται αντιληπτό, πάντα έπεφταν αστεροειδείς διαφορετικών μεγεθών και το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον. Η προσπάθεια ιχνηλάτησης της πορείας εισόδου τέτοιων σωμάτων, μέχρι τη πτώση τους στην επιφάνεια της Γης και η πιθανή επιβίωσή τους από τη πρόσκρουση γίνεται σήμερα δυνατή μέσω της τεχνολογίας.
Από το 2016 έχει αναπτυχθεί ένα Διεθνές δίκτυο ιχνηλάτησης μετεώρων – το FRIPON (Fireball Recovery and Interplanetary Observation Network)- που έχει φθάσει σήμερα να αριθμεί τη συμμετοχή 10 ευρωπαϊκών χωρών», απαντά ο κ.Μπαζιώτης στο ζήτημα της ύπαρξης εργαλείων παρατήρησης των μετεώρων.
«Η ανάκτηση των μετεωριτών από την επιφάνεια της Γης, είναι το επόμενο βήμα της ιχνηλάτησης εκείνων των μετεώρων που διασώθηκαν μερικώς, κι εκείνο που μας βοηθά να κοιτάξουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα μητρικά τους σώματα – τους αστεροειδείς, τα πλανητοειδή, τους πλανήτε ς- που εισέβαλαν βιαίως στην ατμόσφαιρα της Γης», τονίζει για την επιστημονική οπτική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο

Μια Αμερικανίδα νεφροπαθής που είχε λάβει μόσχευμα από χοίρο, υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση του οργάνου αφού το σώμα της άρχισε να το απορρίπτει, τέσσερις μήνες μετά την αρχική μεταμόσχευση, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ.
Η Τοουάνα Λούνεϊ, 50 ετών, από την Αλαμπάμπα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στα τέλη Νοεμβρίου. Έλαβε ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, μια τεχνική που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσε να καλύψει τη χρόνια έλλειψη οργάνων.
Η αφαίρεση του οργάνου δείχνει πόσο μακρινός είναι ακόμη αυτός ο στόχος.
Υπάρχει όμως και μια ενθαρρυντική πλευρά: το νεφρό λειτούργησε επί 130 ημέρες, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες. Μέχρι τώρα, κανείς ασθενής δεν επέζησε περισσότερους από δύο μήνες μετά την ξενομεταμόσχευση.
Το 1999 η Λούνεϊ δώρισε το ένα νεφρό της στη μητέρα της. Εδώ και οκτώ χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση επειδή, από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καταστράφηκε το μόνο νεφρό που της απέμενε. Μην βρίσκοντας συμβατό δότη, έλαβε έγκριση για μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, επειδή η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν.
Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου, εμφάνισε μειωμένη νεφρική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι απέρριπτε το μόσχευμα, είπε ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι.
Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση, είπε ο Μοντγκόμερι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο φέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 21.761 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού).
Τον αντίστοιχο μήνα του 2024 κυκλοφόρησαν 20.747 (μείωση 8,5% είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023).
Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 13.622 έναντι 13.285 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 2,5%.
Το α’ τρίμηνο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 62.399 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 63.492 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 1,7% (αύξηση 4% είχε παρουσιαστεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023).
Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 35.799 έναντι 39.371 που κυκλοφόρησαν το α’ τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 9,1%.
Παράλληλα, τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν 5.941 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 5.162 τον αντίστοιχο μήνα του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 15,1% (μείωση 11,6% είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 5.679 έναντι 4.877 που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 16,4%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως

Λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, κάτι που συνιστά πρόκληση για την ενεργειακή ασφάλεια και παράγοντα αύξησης της εκπομπής CO2, σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (AIE).
Τα κέντρα συλλογής δεδομένων, που ήταν ήδη ενεργοβόρα, διπλασίασαν τις ανάγκες τους με την πρόσφατη ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης η οποία απαιτεί κολοσσιαίες δυνατότητες υπολογισμού για να διαχειριστεί τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται σε αυτές τις γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων.
Το 2024, οι ανάγκες αυτών των υποδομών σε ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν μόνο το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης (415 τεραβατώρες – TWh), αλλά αυξήθηκαν ήδη κατά 12% την τελευταία πενταετία. Και δεν τελειώνουν εδώ.
Στο μεσοδιάστημα, τα κέντρα δεδομένων θα καταναλώνουν κάτι λιγότερο από το 3% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό σχετικά χαμηλό που όμως υποκρύπτει πολύ σοβαρότερες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Καθώς δεν είναι ισομερώς κατανεμημένα στον κόσμο και συνήθως συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές μιας χώρας – πολύ συχνά κοντά σε πόλεις – οι προκλήσεις που φέρνουν για τις κοινότητες είναι ποικίλες: ανεφοδιασμός σε ενέργεια, κατανάλωση νερού για την ψύξη, επιβάρυνση του δικτύου ηλεκτροδότησης…
Στην έκθεσή του, την πρώτη που αφορά την ΤΝ, αυτή η υπηρεσία του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την κατανάλωση η οποία θα εξαρτηθεί από «την ταχύτητα υιοθέτησης της ΤΝ», την πρόοδο της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την δυνατότητα επίλυσης των σημείων συμφόρησης στον ενεργειακό τομέα.
Αυτή η δίψα για ηλεκτρική ενέργεια παρατηρείται σε ορισμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ όπου «περίπου η μισή αύξηση της ζήτησης» μέχρι το 2030 θα οφείλεται στα κέντρα δεδομένων, σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του AIE Φατίχ Μπιρόλ.
Από κοινού, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 85% της κατανάλωσης των «κέντρων δεδομένων». Η μεγαλύτερη πρόκληση επομένως είναι να βρεθεί άφθονη ενέργεια σε προσιτές τιμές.
Σήμερα, το 30% αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα, έναν «υπερ-ρυπαντή». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πρόσφατα να αυξήσει την εξόρυξη άνθρακα ακριβώς για να ανταποκριθεί η χώρα στις ανάγκες της ΤΝ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών

Η ΕΕ αποφάσισε να θέσει σε αναμονή τα αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ, θέλοντας η Ευρώπη να δώσει «μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τον Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν για θέματα εμπορίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να «αναστείλει το πρώτο κύμα των προτεινόμενων αντίμετρων για το οποίο λάβαμε χθες μια ηχηρή εντολή από τα κράτη μέλη μας». Όπως είπε ο ίδιος ουσιαστικά μπαίνει παύση στη δημοσιοποίηση της νομικής πράξης που θα επέτρεπε την «έναρξη ισχύος των δασμών την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκιλ ξεκαθάρισε ότι «η προσέγγισή μας δεν έχει αλλάξει. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα αποτελέσματα. Όλα είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους Αμερικανούς. Θέλουμε να πετύχουμε συμφωνίες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τις μεμονωμένες διαπραγματεύσεις που θέλουν οι ΗΠΑ με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τονίζοντας εμφατικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων στον τομέα του εμπορίου. «Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και έχει κατοχυρωθεί σε συνθήκη».
Τέλος, ο Όλαφ Γκιλ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιοργκένσεν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, τονίζοντας ότι υπάρχει ως ενδεχόμενο αλλά είναι κάτι που εξετάζεται εδώ και μήνες.
«Το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν προέκυψε ξαφνικά επειδή το ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες. Έχουμε μιλήσει για το LNG και την ενέργεια γενικότερα ως έναν τομέα που είμαστε ευτυχείς να συζητήσουμε λεπτομερέστερα με τους Αμερικανούς από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο. Έτσι, λέμε συνεχώς ότι είναι ένας από τους τομείς που μπορούμε τουλάχιστον να εξετάσουμε και να συζητήσουμε σε κάποιο βαθμό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η φαινομενική παρακμή των δεινοσαύρων πριν από την εξαφάνιση μπορεί να οφείλεται στα περιορισμένα απολιθώματα

Ήταν οι δεινόσαυροι ήδη σε πορεία εξαφάνισης πριν από την πρόσκρουση του αστεροειδούς; Αυτό το ερώτημα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων για περισσότερα από 30 χρόνια.
Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το University College London, προτείνει ότι η άποψη πως οι δεινόσαυροι βρίσκονταν ήδη σε παρακμή προτού ο αστεροειδής εξαφανίσει τους περισσότερους από αυτούς πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, μπορεί να εξηγηθεί από το περιορισμένο αρχείο απολιθωμάτων εκείνης της εποχής και όχι από την πραγματική μείωση των ειδών των δεινοσαύρων.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Current Biology», ανέλυσε το αρχείο απολιθωμάτων της Βόρειας Αμερικής κατά την περίοδο μεταξύ 66 και 84 εκατομμυρίων ετών πριν, δηλαδή κατά τα 18 εκατομμύρια χρόνια πριν από την πρόσκρουση του αστεροειδούς στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου.
Εξετάστηκαν τέσσερις οικογένειες δεινοσαύρων: οι Αγκυλοσαυρίδες (φυτοφάγοι με πανοπλία, όπως ο Αγκυλόσαυρος), οι Κερατοψίδες (μεταξύ αυτών ο Τρικεράτωψ), οι Αδροσαυρίδες (φυτοφάγοι με ράμφος πάπιας, όπως ο Εντμοντόσαυρος) και οι Τυραννοσαυρίδες (σαρκοφάγοι όπως ο Τυραννόσαυρος Ρεξ).
Αυτά τα απολιθώματα υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ειδών των δεινοσαύρων κορυφώθηκε περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια πριν και στη συνέχεια μειώθηκε κατά τα εννέα εκατομμύρια χρόνια που προηγήθηκαν της πρόσκρουσης του αστεροειδούς.
Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η τάση οφείλεται στο ότι τα απολιθώματα από εκείνη την εποχή είναι λιγότερο πιθανό να ανακαλυφθούν, κυρίως λόγω του μικρότερου αριθμού θέσεων με εκτεθειμένα και προσβάσιμα πετρώματα από την ύστερη Κρητιδική περίοδο.
Αυτή η μειωμένη δυνατότητα δειγματοληψίας σχετίζεται με γεωλογικές αλλαγές στα στρώματα που περικλείουν τα απολιθώματα, όπως ανύψωση βουνών και υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας.
Οι ερευνητές υιοθέτησαν μια τεχνική, τη μοντελοποίηση κατοίκησης, που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως σε μελέτες οικολογίας και βιοποικιλότητας, για να εκτιμήσουν πόσο πιθανό είναι ένα είδος να κατοικεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή κατά τα τελευταία 18 εκατομμύρια χρόνια της Κρητιδικής περιόδου.
Όπως διαπίστωσαν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η αναλογία της γης που πιθανότατα κατείχαν οι τέσσερις οικογένειες δεινοσαύρων παρέμεινε συνολικά σταθερή, υποδηλώνοντας ότι η πιθανή έκταση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούσαν ήταν σταθερή και ο κίνδυνος εξαφάνισης ήταν χαμηλός. Ταυτόχρονα, εκτίμησαν την πιθανότητα ανίχνευσης των τεσσάρων τύπων δεινοσαύρων σε κάθε περιοχή, με βάση παράγοντες όπως πόση γη είναι προσβάσιμη στους ερευνητές (πχ. εάν καλύπτεται από βλάστηση), πόσο σχετικό πέτρωμα είναι εκτεθειμένο και πόσες φορές οι ερευνητές είχαν προσπαθήσει να βρουν απολιθώματα από αυτή την περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Τα κράτη-μέλη ενέκριναν τα πρώτα εμπορικά αντίμετρα κατά των ΗΠΑ

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν τα πρώτα εμπορικά αντίμετρα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ.
Ειδικότερα, τα εμπορικά αντίμετρα της ΕΕ, απαντούν στους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν στον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ουάσιγκτον στα μέσα Μαρτίου, συνολικής αξίας 26 δισ. ευρώ.
Τα αντίμετρα της ΕΕ είναι χαμηλότερης αξίας, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ και επιβάλλουν δασμούς έως 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων (γεωργικά προϊόντα, οικιακές συσκευές, γυαλιά, μοτοσικλέτες, διαμάντια κ.ά. – ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η λεπτομερής λίστα των προϊόντων αυτών).
Οι δασμοί της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή σε τρία στάδια: 15 Απριλίου, στις 16 Μαΐου οι περισσότεροι εξ αυτών οι υπόλοιποι έως την 1η Δεκεμβρίου.
«Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Από αυτό το πρώτο πακέτο αντίμετρων της ΕΕ, εξαιρούνται το μπέρμπον, τα αμερικανικά κρασιά και τα γαλακτοκομικά. Το μπέρμπον και τα κρασιά, εξαιρέθηκαν κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας που φοβούνται τα αντίποινα των ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει με δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά οινοπνευματώδη ποτά και κρασιά.
Εν αναμονή ουσιαστικών αποτελεσμάτων από τις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα την απάντησή της στους υπόλοιπους αμερικανικούς δασμούς: 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και 20% στις εισαγωγές όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών προϊόντων.
Όμως οι 27 χώρες της ΕΕ διαφοροποιούνται στον τόνο της απάντησής τους προς τις ΗΠΑ, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να μην αποκλείουν να μπουν στο στόχαστρο της φορολογίας οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
You must be logged in to post a comment Login