Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σειρά συναντήσεων είχε στο Παρίσι ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης

Published

on

Με στόχο την ενδυνάμωση και προώθηση των ελληνογαλλικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφτηκε το Παρίσι (18-21 Νοεμβρίου), όπου είχε σειρά επαφών με φορείς πολιτισμού και διακεκριμένους εκπροσώπους γαλλικών ακαδημαϊκών κύκλων.

Είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να συμμετάσχει σε Συμπόσιο της UNESCO και να συναντηθεί με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και της Εκκλησίας και να συζητήσει μαζί τους θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος της ελληνικής Διασποράς.

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στο Συμπόσιο “Greece and Cultural Heritage” που συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο της 41ης Συνόδου της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO από το Ίδρυμα Μ.Β. Βαρδινογιάννη και την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, στο περιθώριο του οποίου συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Audrey Azoulay και την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία, που έλαβε χώρα ενώπιον πολυάριθμου ακροατηρίου στο «Σπίτι της Ελλάδας», παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, κ. Γ. Σιακκαλή, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Les Enfants du Lievre» του κ. Νικόλα Χριστοδούλου, Προέδρου της ΑΜΟΡΑ και διευθυντικού στελέχους στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας και της γαλλικής διανόησης.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης, «η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει τη δημιουργικότητα των συμπατριωτών μας, Ελλήνων και Κυπρίων, σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκονται και διαπρέπουν. Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους και προσβλέπουμε στη συνεχή συνεργασία μας».

Στο πλαίσιο ανάπτυξης επαφών με ακαδημαϊκούς κύκλους της Γαλλίας, ο κ. Χρυσουλάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους καθηγητές της Σορβόννης που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου, κ. Oliviet Soutet, γλωσσολόγο και πρύτανη στο Τμήμα Φιλολογίας του Institut Catholique de Paris και κ. Denis Labouret, καθηγητή σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε το Νεοελληνικό Ινστιτούτο που υπάγεται στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, όπου παρακολούθησε μάθημα ελληνικής γλώσσας, συνομίλησε με Γάλλους φοιτητές του Τμήματος και ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, κ. Patrice Hammon.

Ο ελληνιστής καθηγητής μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές ξενάγησαν τον Γενικό Γραμματέα στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, στην οποία υπάρχουν πάνω από 38.000 σπάνια βιβλία εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, αναδεικνύοντας τη σημασία του ελληνικού στοιχείου και πολιτισμού στο κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Γαλλίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης απευθυνόμενος στο Γάλλο καθηγητή, σημείωσε ότι «είναι χαρά και τιμή του που συνομιλεί με έναν φιλέλληνα και συνέλληνα, καθόσον μετέχει της ελληνικής παιδείας και έχει θητεύσει στην Ελλάδα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό και τιμητικό το γεγονός ότι σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, με το κύρος αιώνων, τη Σορβόννη, διδάσκονται σήμερα τα Ελληνικά, η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, η Ιστορία και Αρχαιολογία, ο Ελληνικός Πολιτισμός της Αρχαιότητας, τα Νέα Ελληνικά και η σύγχρονη κουλτούρα της Ελλάδας».

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όχι μόνον παρέχονται στους φοιτητές του Τμήματος άριστη κατάρτιση και όλα τα εφόδια για μια λαμπρή σταδιοδρομία, αλλά τους εμπνέεται και η αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Είναι ένα απτό παράδειγμα, αλλά και μια απόδειξη της μακραίωνης φιλίας που συνδέει την Ελλάδα με τη Γαλλία και των άρρηκτων, αδιασάλευτων δεσμών μας».

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε, επίσης, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Παρίσι, κας Αγλαΐας Μπαλτά, το πρόσφατα ανακαινισμένο Ελληνικό Ίδρυμα της Πανεπιστημιούπολης Παρισίων, Fondation Hellénique, όπου από το 1932 φιλοξενούνται Έλληνες φοιτητές και ερευνητές που πραγματοποιούν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στη γαλλική πρωτεύουσα.

Συνομίλησε με την Πρόεδρο του Ιδρύματος, κα Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα, τονίζοντας την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο brain gain των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, και μετέφερε την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας να δικτυώσει τους Έλληνες φοιτητές, όπου και αν βρίσκονται.

Στo «Σπίτι της Ελλάδας», ο κ. Χρυσουλάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, της Οργάνωσης «Daughters of Penelope Paris» και της AHEPANS Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκε για τις δράσεις τους και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τους ανέπτυξε τις μελλοντικές δράσεις της Γενικής Γραμματείας στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και τη δικτύωση των Ελλήνων του εξωτερικού και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να ενώνει τους Έλληνες του εξωτερικού και να προάγει την ελληνογαλλική φιλία.

Μιλώντας με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ο κ. Χρυσουλάκης, αναφερόμενος στους μακροχρόνιους δεσμούς της ελληνογαλλικής φιλίας, επισήμανε ότι «καθώς φέτος είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορεί να μη γίνει μνεία, στο πλαίσιο αυτό, αφενός στους Έλληνες λογίους και εμπόρους που μετέφεραν τα μηνύματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης στο υπόδουλο Έθνος μας. Αλλά και, αφετέρου, στους Γάλλους Φιλέλληνες: που είτε ως άνθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης υποστήριξαν με φλόγα τις ελληνικές θέσεις και τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Είτε ως ένθερμοι αγωνιστές ήλθαν στην Ελλάδα και τάχθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων, πολεμώντας, θυσιάζοντας τη ζωή τους ή μεταδίδοντας τη στρατιωτική τους εκπαίδευση. Τους είμαστε ευγνώμονες», κατέληξε.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημερώθηκε αναλυτικά και συζήτησε με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας για τις μελλοντικές δράσεις τους και τα ζητήματα που τους απασχολούν, προκειμένου η Γενική Γραμματεία να συμβάλλει ενεργά στην επίλυσή τους και να στηρίξει το έργο τους.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, προσέφερε στην Πρόεδρο, κα Σέτα Θεοδωρίδου, την εξαιρετική δίγλωσση έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς με Γαλλικά δελτία ειδήσεων για την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα πόνημα που παρουσιάζει άγνωστες πλευρές και γεγονότα του Αγώνα που συλλέχθηκαν με μεράκι και αγάπη και φωτίζουν μοναδικά το έργο και τη δράση των Γάλλων Φιλελλήνων στην Ελλάδα κατά τα δύο πρώτα έτη της Επανάστασης.

Ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε, επίσης, με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, κα Φωτεινή Κολλάρα, με την οποία συζήτησε όλα τα θέματα παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στα παιδιά των ομογενών και την προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητάς της.

Ο κ. Χρυσουλάκης παρέστη στη Θεία Λειτουργία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας, κ. Δημήτριου, με τον οποίο είχε στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση, τον συνεχάρη για την πρόσφατη ενθρόνιση του και του ευχήθηκε μακροημέρευση και καλή επιτυχία στο ποιμαντικό έργο του.

Μιλώντας στο εκκλησίασμα, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι, «η Ορθόδοξη Εκκλησία, παρούσα σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες, είναι ο σταθερός και πολύτιμος εταίρος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπου υπάρχει Ελληνορθόδοξη παιδεία, όπου υπάρχουν συμπατριώτες μας σε ανάγκη. Συμπορευόμαστε μαζί, συνεργαζόμαστε και συμπράττουμε, ώστε οι Έλληνες της Γαλλίας να αισθάνονται την ασφάλεια και την αγκαλιά της Πατρίδας».

Οι συμπατριώτες μας στη Γαλλία «είναι φορείς και φάροι των ελληνικών αξιών, της θρησκείας, του πολιτισμού και της ιστορικής μας μνήμης. Κρατάνε ζωντανή τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας», αλλά ταυτόχρονα «εμπλουτίζουν με αυτά τη φίλη χώρα, τη Γαλλία, που τους φιλοξενεί. Συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των δεσμών φιλίας και αδελφοσύνης που μας συνδέουν από αιώνες στον ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα».

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε, τέλος, την έκθεση «Paris-Athènes: Naissance de la Grèce moderne 1675 – 1919» στο Μουσείο του Λούβρου, την οποία εγκαινίασαν πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που προβάλλει τη χώρα μας στη φίλη χώρα Γαλλία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε, επίσης, με την Πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO, κα Μαρία Διαμαντοπούλου και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Πρέσβη κ. Γεώργιο Πρεβελάκη.

Πηγή φωτογραφιών: Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας / Υπουργείο Εξωτερικών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντύσσελντορφ: Εορταστικές εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

Published

on

Από

25η Μαρτίου μια επανάσταση που δε πρέπει μόνο να την τιμάμε αλλά και να την συλλογιζόμαστε κάθε στιγμή. Σε κάθε γωνιά του κόσμου ο απόδημος ελληνισμός γιόρτασε και τίμησε την εθνική  παλιγγενεσία (την επανάσταση του 1821 εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).

Στη Γερμανία, σε όλες τις γωνιές της χώρας πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις τιμώντας την μνήμη των ηρώων που σήκωσαν ανάστημα και ζήτησαν λευτεριά.

Από το Αννόβερο , όλοι οι ελληνικοί φορείς γιόρτασαν στην κεντρική πλατεία , στο Μόναχο, στην Νυρεμβέργη, στο Βερολίνο η επίσημη δεξίωση της Πρεσβείας, στο Ντύσσελντορφ.

Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821

Στο Ντύσσελντορφ την Κυριακή 30 Μαρτίου εψάλη Δοξολογία  που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου  χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου  Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, παρουσία του νέου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοΐνη. Σύσσωμη η οργανωμένη ομογένεια και τα σχολεία με υψωμένα  τα λάβαρα και τις σημαίες όπως και πλήθος κόσμου.

Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας  κυρίευσαν όλο το εκκλησίασμα όταν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.

Απόσπασμα:« Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού η θησεία των ηρώων της επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει περηφάνεια ως έθνος και μας εμπνέει για την οικοδόμηση ενός πνεύματος ασφάλειας και ευημερίας. Η χώρα μας άλλωστε παρά τις  δυσκολίες παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης σε μια ταραγμένη αλλά στρατηγικά καθοριστική γειτονιά  σε έναν αβέβαιο κόσμο. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις και τις αρχές του ελληνισμού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο καθένας από το μετερίζι του για μια πατρίδα ισχυρή και έναν κόσμο δικαιότερο….»

Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπαϊωάννου  και έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.  Αλλά και στον απανταχού ελληνισμό της Γερμανίας δείχνοντας εμπράκτως στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στη Γερμανία πόσο τον έχουν αγκαλιάσει και θέλουν να βοηθήσουν, κάτι που τον συγκινεί και τον ευχαριστεί πάρα πολύ!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε  την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.

Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»

Στο κλείσιμο του λόγου του επισήμανε τον επικίνδυνο δρόμο της Τουρκίας και ολοκλήρωσε με ευχές για ευλογία σε όλες τις οικογένειες και ειρήνη.

Η Δοξολογία έκλεισε με το Ζήτω η Πατρίδα μας και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας του Αγίου Όρους.

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025

Published

on

Από

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)

Published

on

Από

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε  την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.

Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»

Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας:Χαιρετισμός στην Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στο Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.

Στο τέλος έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.

Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ

Published

on

Από

Η Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ φιλοξένησε  έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Άγιον Όρος, μεταξύ ουρανού και γης”, μια θαυμάσια αποτύπωση από τον φωτογραφικό φακό του συγγραφέα και φωτογράφου Λουκά Λίλιου, των κτηρίων, της φύσης και της ζωής των Μοναχών του Αγίου Όρους.

Ο Λουκάς Λίλιος  είναι συγγραφέας, φωτογράφος, έχοντας ένα πλούσιο έργο με οκτώ βιβλία και χάρτες μεταφρασμένα σε τέσσερις γλώσσες.

Με καταγωγή από την Λιβαδειά Βοιωτίας, προσκυνητής του Αγίου Όρους, έχει επισκεφτεί το Περιβόλι της Παναγιάς 65 φορές και διαθέτει περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες που απεικονίζουν το Άγιον Όρος και την Ζωή του.

Η αγάπη του για τον Χριστιανισμό και τον Μοναχισμό του Αγίου Όρους τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν πρώτη φορά στην Αγιορείτικη Πολιτεία.

Η πρόκληση του Άβατου και η απαγόρευση παρουσίας των γυναικών ήταν ο οδηγός για την επιλογή του να το επισκεφτεί. Η επαφή με τη φύση, την προσευχή, ένα ηλιοβασίλεμα.

Όλα αυτά τον ενέπνευσαν και σαν φωτογράφος προσπάθησε μέσα από τον φακό και τον μαγικό κόσμο της εικόνας να συλλάβει το ταπεινό μεγαλείο και το συναίσθημα του κάθε μοναχού.

Επέλεξε να έρθει και να εκθέσει το έργο του στη Γερμανία γιατί είναι μια χώρα που έχει πολυγράφοντες λόγιους και συγγραφείς. Περισσότεροι από 50 λόγιοι έχουν γράψει πάνω από 100 βιβλία. Ένας εξ αυτών  ο καθολικός ιερέας κος Νταμ πήγε και έμεινε στην κορυφή του Αγίου ‘Ορους για να ζήσει τον κύκλο από την ανατολή έως τη δύση κάτι που επέλεξε και ο ίδιος του να κάνει διανυκτερεύοντας τουλάχιστον 2 φορές για να το ζήσει.

Το Άγιον Όρος είναι μια κυψέλη οπού ζουν πολλές εθνικότητες (Ρώσοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Έλληνες και μοναχοί απ’ όλη την ανθρωπότητα μονάζουν και συ-προσεύχονται .

O σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. ΠαπαΪωάνουστην εκθεση
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Παπαϊωάννου στην έκθεση

Ο κος Λίλιος μίλησε στην κάμερα του Ευρωπολίτη και τον εκδότη κο Βούλγαρη για την έμπνευση και δημιουργία  της έκθεσης που παρουσιάζει. :

Λ.Λ: «Η έκθεση που παρουσιάζουμε έχει τίτλο (Άγιον Όρος η πύλη του ουρανού). Ονομάζεται η πύλη του ουρανού γιατί υπάρχει η αγία κορυφή  η κορυφή του Άθωνα  στα 2033 μέτρα. Εκεί για πολλούς είναι τάμα ζωής να φτάσουν και να προσευχηθούν. Η έκθεση αποτελείται από δέκα ενότητες, η 1η ενότητα αναφέρεται στον Μοναχισμό. Ο Μοναχισμός που όπως λέει ο πατέρας Φιλήμονας είναι ΦΩΣ του Αγίου Όρους και ο Άγιος Παΐσιος είναι όχι τα φαναράκια του δρόμου, αλλά οι ΦΑΡΟΙ που καθορίζουν και ορίζουν, συμμετέχουν πνευματικά,  στο δρόμο όλων μας.

Ακολουθούν οι Πνευματικές Περιπλανήσεις, το Άγιον Όρος στο οποίο οι  μοναχοί πηγαίνουν περιπλανούνται πνευματικά, όχι γιατί η πίστη τους δεν είναι σωστή, δεν είναι δυναμική, αλλά γιατί μέσα από εκεί προσπαθεί ο κάθε ένας μας να βρει τον εαυτό του. 

Συνεχίζουμε με την Έρημο, η έρημος είναι μια δύσβατη περιοχή  του Αγίου Όρους και μετά την έρημο ακολουθεί η Φύση. Γιατί στο Άγιον Όρος η φύση είναι εκείνη η οποία χαρακτηρίζει, με τα ζώα, την χλωρίδα και όλα εκείνα τα οποία είναι όντα του ουρανού. Συνέχεια παίρνουν οι ανταύγειες του Αγιορείτικου Μοναχισμού, οι έντονες μορφές, πράες οι οποίες με ένα κομποσκοίνι στο χέρι προσεύχονται καθημερινά   βλέποντας τον ήλιο στην ανατολή ή τη δύση. 

Συνεχίζουμε  με Εικόνες που είναι Πνευματικές και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε προσκυνητή να εκφράσει την πίστη του προς τον Θεό.  Στη συνέχεια έχουμε την ενότητα η Ζωή στο Άγιον Όρος όπου βλέπουμε τη γέννηση  (θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει γέννηση στο Άγιον Όρος , υπάρχει η Κουρά) έτσι δημιουργείται ο νέος μοναχός, μια νέα ζωή. Παρουσιάζουμε τις Είκοσι Κυρίαρχες Μονές. Έχουμε την κορυφή του Άθωνα στα 2033 μέτρα, έχουμε τον Πατριάρχη, το Δέσποτα του Αγίου Όρους τον Παναγιώτατο  και κλείνοντας έχουμε το Καλό Παράδεισο Αδελφέ

Είναι αυτό που ο κάθε ένας μας ελπίζει σαν καλός χριστιανός, όταν θα έρθει η Δευτέρα παρουσία την οποία ο κάθε ένας μας προσδοκά.»

Η συζήτηση έκλεισε με ένα Οικουμενικό  κάλεσμα σε χριστιανούς και μη, να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέσα από τις εικόνες το Περιβόλι της Παναγιάς και την Μοναχική Ζωή.

Του Βασίλη Βούλγαρη
Εκδότη-Δημοσιογράφο
Ευρωπολίτη
voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ζητήματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό απασχόλησαν τη συνάντηση Φ. Φόρτωμα – Γ. Λοβέρδου

Published

on

Από

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής για εκκρεμή ζητήματα, όπως αυτό της πορείας της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννη Λοβέρδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό, με έμφαση στη συνεργασία της Επιτροπής της Βουλής με το Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της μητροπολιτικής Ελλάδας με τους Έλληνες της διασποράς σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2025-2027, το οποίο παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2024, παρουσία του Πρωθυπουργού.



Παράλληλα, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής για εκκρεμή ζητήματα, όπως αυτό της πορείας της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Από κοινού, ο κ. Φόρτωμας και ο κ. Λοβέρδος συμφώνησαν στην ανάγκη τακτικής επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου και της Επιτροπής, ενώ προγραμματίστηκε και η άμεση διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με προσκεκλημένο τον Υφυπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά τα μέλη της Επιτροπής για τις δράσεις και τις προτεραιότητες του Υπουργείου σχετικά με τον απόδημο ελληνισμό.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Η σημερινή συνάντησή μου με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιάννη Λοβέρδο, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς επιβεβαιώθηκε η κοινή μας βούληση για στενή συνεργασία με στόχο την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου 2025–2027 και η προώθηση πρωτοβουλιών είναι βήματα που αναδεικνύουν τον διαχρονικό ρόλο του ελληνισμού της διασποράς στην εθνική μας ταυτότητα και στη διεθνή παρουσία της χώρας μας.»


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis