ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι προβλέψεις για 5G, Wi-Fi 6E και τον κλάδο των μικροτσιπ μέσα στο 2022
Η ανησυχία για την έλλειψη εξαρτημάτων και την αύξηση τιμών, οι αλλαγές στο τοπίο του κλάδου των τσιπ, η εξέλιξη του Wi-Fi 6 και του Wi-Fi 6E αλλά και η υιοθέτηση του 5G σε κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν αντικείμενο εκτιμήσεων του Neil Patel, διευθυντή European Marketing και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της D-Link για το 2022, που διατυπώνονται σε ετήσια βάση.
Όπως επισημαίνεται στις ετήσιες προβλέψεις της D-Link, από τον Neil Patel, ο κόσμος βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην τεχνολογία, η οποία διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους.
Με τόσες πλευρές της καθημερινότητας να υποστηρίζονται με ψηφιακά μέσα, ο κλάδος της τεχνολογίας που περιλαμβάνει υψηλή τεχνολογία ώστε να λειτουργήσουν, όπως για παράδειγμα τα τσιπάκια ημιαγωγών, είναι πραγματικά εγγενής σε κάθε διάσταση της οικονομίας σήμερα.
Βασικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί η τρέχουσα σημαντική έλλειψη τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η απαίτηση για υπηρεσίες αυξήθηκε ραγδαία, ενώ οι συχνές περιπτώσεις καθυστερήσεων μεταφοράς και παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπόδισαν την ικανότητα αρκετών εταιρειών να ανταποκριθούν με την προσφορά.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις του για το 2022, εστιάζονται σε τέσσερις άξονες
– Αρχικά, θα υπάρξει μιας συνεχής έλλειψη εξαρτημάτων και αύξηση τιμών. Η έλλειψη εξαρτημάτων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στον κλάδο της τεχνολογίας, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση κι άλλους τομείς.
Σαν αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην παραγωγή, οι μεταπωλητές πρέπει να διπλασιάσουν ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν τις παραγγελίες τους σε πολλαπλούς προμηθευτές, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την πίεση στην προσφορά. Οι κατασκευαστές μικροτσιπ και εξαρτημάτων έπρεπε να αυξήσουν τα κόστη παραγωγής, όπως για παράδειγμα η TSMC που ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2021 την αύξηση των τιμών των τσιπ κατά περίπου 20%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών το 2022.
– Θα χρειαστεί να αναδιαμορφώσουμε το τοπίο του κλάδου των μικροτσιπ.
Κορυφαίοι παίκτες της αγοράς στην παραγωγή τσιπ εξακολουθούν να είναι η Taiwan’s Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) και η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, οι οποίες συνολικά ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς κατασκευής ημιαγωγών. ‘Αλλοι κατασκευαστές που βρίσκονται σε άλλες χώρες, όπως η Intel στις ΗΠΑ, διπλασιάζουν την παραγωγή τσιπ προκειμένου να διευκολυνθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Σημαντικές δυνάμεις της βιομηχανίας προσπαθούν να ενισχύσουν την προφορά με εκτεταμένη παραγωγή, ενώ οι κυβερνήσεις κατευθύνονται προς την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο, με στόχο την αύξηση της τοπικής παραγωγής.
– Το Wi-Fi 6 και το Wi-Fi 6E θα εξελιχθούν. Τον Ιούνιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Εκτελεστική Απόφαση C (2021) 4240, καθιστώντας διαθέσιμα επιπλέον 480 MHz φάσματος στη ζώνη των 6 GHz για Wi-Fi, σχεδόν διπλασιάζοντας το συνολικό ποσό του φάσματος για Wi-Fi.
Η είσοδος του Wi-Fi 6E αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη του Wi-Fi και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής αξίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο προχωράμε στο 2022, οι επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα ενισχυθούν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιβραδύνουν την πρόοδο τους.
– Υιοθέτηση του 5G σε κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Οι παγκόσμιες συνδέσεις 5G πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2025, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό συνδρομητών internet από κινητές συσκευές στα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Groupe Speciale Mobile Association (GSMA). Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να δούμε σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας την επόμενη χρονιά, ώστε να υποστηρίξουν την τεχνολογία και τις συσκευές 5G.
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αυξημένες επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, όπου η συνδεσιμότητα ήταν ελλιπής στο παρελθόν. Δεδομένου ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν τον τεχνολογικό τομέα, είναι πιθανό οι επενδύσεις αυτές να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Όμως, η κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο κλάδος είναι αδιαμφισβήτητη.
Καταλύτες στη χάραξη πορείας για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της D-Link, θα είναι η υπομονή και ο μελλοντικός προγραμματισμός, προκειμένου οι εφοδιαστικές αλυσίδες να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο σταθερές και η παραγωγή, η μεταφορά και η παράδοση προϊόντων να αντιμετωπίσουν λιγότερες διακυμάνσεις.
Επιπλέον, με τόσες νέες και εντυπωσιακές τεχνολογίες που θα παρουσιαστούν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων του Wi-Fi 6 και του 5G, οι συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών θα καταστούν πολύτιμες, ώστε οι τεχνολογίες αυτές να αξιοποιηθούν, όχι μόνο από καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά και στο μελλοντικό σχεδιασμό της αστικής ψηφιακής υποδομής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
Μια σειρά ερευνών-ορόσημο για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά του ομίλου Nature, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης του πρώτου Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων.
Σε μια συλλογή περισσότερων από 40 άρθρων παρουσιάζονται έρευνες για μια μεγάλη ποικιλία ιστών, τύπων κυττάρων και οργάνων, όπως ο εγκέφαλος, το ανοσοποιητικό σύστημα, το έντερο και το ενδομήτριο, επιτρέποντας την ακριβέστερη ταυτοποίηση κυτταρικών τύπων και την κατανόηση της κυτταρικής ετερογένειας σε διάφορα βιολογικά πλαίσια και ασθένειες.
Οι έρευνες αξιοποιούν νέα δεδομένα και εργαλεία, ορισμένα από τα οποία βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, για να βοηθήσουν στην κατανόηση της ανθρώπινης υγείας σε κυτταρικό επίπεδο.
Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει περίπου 37,2 τρισεκατομμύρια κύτταρα και κάθε τύπος κυττάρου έχει μια μοναδική λειτουργία.
Η κατανόηση της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου σώματος σε κυτταρικό επίπεδο αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.
Τις έρευνες κάνει η κοινοπραξία «Human Cell Atlas» (HCA), που ιδρύθηκε το 2016 με στόχο τη δημιουργία ενός άτλαντα για κάθε τύπο κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα
Η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας μακροπρόθεσμα, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine».
Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι η ικανότητα του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος να παρέχει οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας.
Μειώνεται ολοένα και περισσότερο με την ηλικία, κατά περίπου 3-6% ανά δεκαετία όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στη δεκαετία των 20 και 30, αλλά περισσότερο από 20% ανά δεκαετία όταν οι άνθρωποι φτάνουν στη δεκαετία των 70.
Η χαμηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τα άτομα με υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα είχαν υψηλότερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μείωσε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών άνοιας κατά 35% μεταξύ των ατόμων με μέτριο ή υψηλό πολυγονιδιακό σκορ κινδύνου για Αλτσχάιμερ.
Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να τεκμηριώσει αιτία και αποτέλεσμα. Επίσης, αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη, καθιστώντας τον πληθυσμό που ερευνήθηκε πιο υγιή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα στους δρόμους
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει όχι μόνο τα ατυχήματα στους δρόμους, αλλά και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, αφού θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι αποζημιώσεις για τα ατυχήματα.
Παράλληλα, θα δίνεται η ευκαιρία ανάλυσης του τρόπου οδήγησης, καθώς και της συμπεριφοράς του οδηγού, διαμορφώνοντας ως ένα βαθμό το τελικό ασφάλιστρο.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει οφέλη, αρκεί να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ. Ωστόσο, θα μπορεί να κάνει χρήση του τρόπου οδήγησης και των συνηθειών του οδηγού, δημιουργώντας δεδομένα προγνωστικής ανάλυσης, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Από την άλλη τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) που χρησιμοποιούν δεδομένα από κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες, προειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανούς κινδύνους.
Αναλύοντας τον τρόπο οδήγησης, όπως συνεχόμενες αναχωρήσεις από τη λωρίδα κυκλοφορίας και τον επικείμενο κίνδυνο σύγκρουσης, μπορεί να υπάρχουν ρυθμίσεις και να παρεμβαίνουν αυτόματα, όπως για παράδειγμα φρενάρισμα ή η αλλαγή διεύθυνσης για την αποφυγή ατυχήματος.
Μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να μειώσουν σημαντικά τα ατυχήματα προκειμένου να απαλλαγούν από τις αποζημιώσεις.
Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λάβει υπόψη ορισμένα καιρικά μοτίβα, οδικές συνθήκες και την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σε ώρες αιχμής που δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα κινδύνου για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο οδήγησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέα μέθοδος ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή
Το πανεπιστήμιο του Όουλου στη Φινλανδία ανακοίνωσε ότι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή.
Τα οργανοειδή είναι απλουστευμένες μικρογραφίες οργάνων τα οποία δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια για να μιμηθούν τις βασικές λειτουργίες και τη δομή των αληθινών οργάνων.
Η προσθήκη αιμοφόρων αγγείων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου τα οργανοειδή να πλησιάσουν περισσότερο στη λειτουργία των αληθινών οργάνων, ενισχύοντας τις δυνατότητες τους στην ιατρική έρευνα.
Για να δημιουργήσουν τα αιμοφόρα αγγεία, οι ερευνητές του φινλανδικού πανεπιστημίου χρησιμοποίησαν χοριοαλλαντοϊκή μεμβράνη εμβρύου κοτόπουλου (CAM) και μια εξειδικευμένη μικροσυσκευή.
«Κατά την ανάπτυξή τους στη μεμβράνη εμβρύου κοτόπουλου, τα αιμοφόρα αγγεία όχι μόνο σχηματίζονται αλλά συνδέονται με το κυκλοφορικό σύστημα για να λαμβάνουν οξυγόνο», εξήγησε ο Σέπο Βαΐνιο, καθηγητής Αναπτυξιακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Όουλου.
Υπογράμμισε πως με τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα αγγειωμένα οργανίδια μπορούν να μεταφερθούν σε πλατφόρμες τεχνητής ανάπτυξης διατηρώντας άθικτο το δίκτυο αιμοφόρων αγγείων τους.
Το πανεπιστήμιο του Όουλου θεωρεί πως η καινοτομία αυτή θα επιταχύνει τις επιστημονικές έρευνες για τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο, τον διαβήτη και την υπέρταση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Xinhua
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη: Οι παράγοντες κινδύνου για τα πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική μαρμαρυγή) και το κάπνισμα είναι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται όχι μόνο με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και με πιο σοβαρό εγκεφαλικό.
Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».
Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 27.000 άτομα από 32 χώρες με μέση ηλικία 62 ετών. Τα μισά άτομα είχαν υποστεί εγκεφαλικό και τα μισά όχι. Από τα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο, τα 4.848 είχαν σοβαρό εγκεφαλικό και 8.612 ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό.
Ως σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο χαρακτηρίστηκαν οι συνέπειες που κυμαίνονται από την αδυναμία βάδισης ή αυτοεξυπηρέτησης χωρίς βοήθεια έως την ανάγκη συνεχούς νοσηλευτικής φροντίδας και τον θάνατο. Το ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο ορίστηκε ως έκβαση που κυμαίνεται από το να μην έχει ο ασθενής κανένα σύμπτωμα έως το να χρειάζεται βοήθεια στην προσωπική φροντίδα, αλλά να μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου.
Οι ερευνητές προσδιόρισαν του ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο: αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 140/90 mmHg, κολπική μαρμαρυγή, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, ποιότητα διατροφής, σωματική αδράνεια, ψυχολογικό και κοινωνικό στρες και υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση. Στη συνέχεια συνέκριναν πόσο σημαντικοί ήταν οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρό ή ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.
Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση.
Επίσης, ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή είχαν 4,7 φορές περισσότερες πιθανότητες για σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες για ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή.
Τέλος, τα άτομα που κάπνιζαν είχαν 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ήπιο έως μέτριο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν ήταν νυν καπνιστές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4ο Φόρουμ Καινοτομίας: «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης»
Στον εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου, στο επερχόμενο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Πράξης “Data Governance Act” και στην πρόταση για τη δημιουργία “Ai Factory” στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τοποθετούμενος στην εκδήλωση.
Τρεις κομβικές προτάσεις επικεντρωμένες στις νεοτεχνολογικές επενδύσεις, στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και στη λειτουργία του δημοσίου, διατύπωσε το Μέλος Δ.Σ. και Ερευνητικός Διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών, Καθ. Αλέξανδρος Κρητικός, ως κεντρικός ομιλητής στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο η «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης», μια Ελληνογερμανική Συνεργασία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που πραγματοποιείται το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Ειδικότερα, ο κ. Κρητικός, αναφέρθηκε στα όσα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να επενδύσει ταχύτερα στον τομέα της καινοτομίας, διατυπώνοντας τρεις προτάσεις. Όπως είπε, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση της χρηματοδότησης ερευνητικών κέντρων προκειμένου οι νεοτεχνολογικές επενδύσεις να φτάσουν στο 3% του Α.Ε.Π. και παράλληλα να αναπτυχθούν δομές τυπού cluster, δομές εστιασμένες στις νέες τεχνολογίες.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε, καθίσταται επίσης επιβεβλημένη η παραγωγή περισσότερων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, εξωστρεφούς προσανατολισμού, με στόχο τη στήριξη των φιλόδοξων ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων.
Τέλος, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, όπως και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας με στόχο οι υπηρεσίες να καταστούν αποδοτικότερες και η δημόσια διοίκηση να αποτελέσει έναν πάροχο ο οποίος θα λειτουργεί βάσει σύγχρονων προδιαγραφών.
Για το λόγο αυτό, ο ερευνητικός διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών χαρακτήρισε ως αναγκαία μια σειρά νέων επενδύσεων προσανατολισμένες στις υποδομές.
Στο μεταξύ, χαιρετίζοντας το πρώτο πάνελ της διοργάνωσης με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί την καινοτομία στη βιομηχανία», ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση, με περισσότερες από 2.000 ψηφιακές υπηρεσίες διαθέσιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με την επίδοση της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική της χώρας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του επερχόμενου σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Πράξης “Data Governance Act” για τη διακυβέρνηση των δεδομένων και την αξιοποίησή τους με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.
Επίσης, μίλησε για την πρόταση για τη δημιουργία “AΙ Factory” στην Ελλάδα, ενός «εργοστασίου» ανάπτυξης τεχνολογιών AI, με έμφαση στις εφαρμογές που αξιοποιούν δημόσια δεδομένα και προσφέρουν λύσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως η υγεία ή το περιβάλλον και η δημιουργία ενός ελληνικού γλωσσικού μοντέλου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά σε ζητήματα διατήρησης της γλωσσικής πολυμορφίας, και επεσήμανε τη σημασία και την αναγκαιότητα δημιουργίας ανοιχτών ευρωπαϊκών γλωσσικών μοντέλων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών.
Ο κ. Παπαστεργίου κλείνοντας τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην εκπαίδευση νέων ταλέντων είναι κλειδί για τη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον, ενώ συμπλήρωσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση αυτή και να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.
Νωρίτερα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Andreas Kindl, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή του Φόρουμ Καινοτομίας, μετά και την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή της Γερμανίας στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα. Και όταν αντικρίζω το δυναμικό που έχει συγκεντρωθεί εδώ, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ευρώπη έναν μοχλό καινοτομίας με παγκόσμια ακτινοβολία».
Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, χαιρετίζοντας κι αυτός από την πλευρά του την εκδήλωση, στάθηκε στην αξία της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι «όποιος σήμερα επενδύει ανάλογα αποκτά ταχύτερη “πρόσβαση“ στο μέλλον κι όποιος γνωρίζει πώς να “διαβάζει“ καλύτερα το μέλλον, αποκτά προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Αναδιαμορφώνει υπάρχουσες αγορές, ακόμη περισσότερο ανοίγει νέες αγορές, και εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή υπεραξία από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, επιστρέφοντας μέρος αυτής στην κοινωνία και την οικονομία».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι «η στήριξη της καινοτομίας προϋποθέτει την άρτια διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά και, άρα, την εξασφάλιση της αναγκαίας διαθεσιμότητας ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς αιχμής για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων. Προϋποθέτει επίσης τη δημιουργία περισσότερων startups, ή με άλλα λόγια τον εκθετικό πολλαπλασιασμό των πυρήνων ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, προηγμένων υπηρεσιών, διαφοροποιημένων προϊόντων που απευθύνονταν κυρίως στις διεθνείς αγορές».
Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens ΑΕ, Δρ. Βασίλης Χατζίκος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται ως ο καταλύτης για μια νέα βιομηχανική επανάσταση, προσφέροντας εξαιρετικές δυνατότητες για αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας και δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων».
Από την πλευρά του ο Head of IT Innovation Center του Ομίλου OTE, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο ΟΤΕ επενδύει ήδη εδώ και πολλά χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη, προς όφελος των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πελάτες μας, καθώς η τεχνολογία βοηθάει στις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας μας και στη γρήγορη αναζήτηση και σύνθεση πληροφοριών που απαιτούνται στη καθημερινότητά μας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch ΑΕ, Ιωάννης Κάπρας, αναφερόμενος στην αξία της τεχνητής νοημοσύνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι καταλύτης για το μέλλον της Bosch, με κάθε προϊόν και λύση μας να περιέχει πλέον στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης ή να έχει αναπτυχθεί και παραχθεί με τη συμβολή της. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ασφαλών και αξιόπιστων λύσεων, σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής της Bosch», ενώ πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Jungheinrich Hellas, Έλενα Καλλονά, αναφερόμενη στην εταιρεία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Jungheinrich πρωτοστατεί στην τεχνολογική καινοτομία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες για να διαμορφώσει το μέλλον της βιομηχανίας».
Σημειώνεται, ότι τη συζήτηση συντόνισε ο Γρηγόρης Πελεκάνος, Πρόεδρος της Επιτροπής Μελών Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δικηγόρος, Senior Partner του Δικηγορικού Γραφείου Μπάλλας Πελεκάνος και Συνεργάτες.
Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού της εκδήλωσης ανέλαβε η Ειρήνη Αναστασοπούλου, Δημοσιογράφος, Μέλος της Ένωσης των Ξένων Ανταποκριτών Τύπου (VAP), Βερολίνο.
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
You must be logged in to post a comment Login