Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Κρητικό Σύλλογο Βόρειας Επικράτειας Αυστραλίας

Published

on

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης καλωσορίζει τον νέο εκλεγέντα Πρόεδρο του Ντάργουιν Γιώργο Μαμουνή

Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. ο Γιώργος Μαμουνής από την Επάνω Βάθεια Πεδιάδος Ηρακλείου, μετά την ανασυγκρότηση του Συλλόγου. Επίτιμος Πρόεδρος ο Κώστας Χνάρης.

Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, πραγματοποίησε επίσημη εξαήμερη επίσκεψη στο Ντάργουιν της Βόρειας Επικράτειας, με απώτερο σκοπό την ανασυγκρότηση του Κρητικού Συλλόγου Βόρειας Επικράτειας.

Μετά την αποχώρηση του επι σειρά ετών Προέδρου και στυλοβάτη των Κρητών του Ντάργουιν κ. Κώστα Χνάρη ο Κρητικός Σύλλογος πέρασε μια περίοδο αδράνειας. Σε προσωπικό κάλεσμα λοιπόν του Κρητικού από την Επάνω Βάθεια Πεδιάδος Ηρακλείου κ. Γιώργου Μαμουνή προς τον Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη από τον Ιανουάριο του 2020 ο Κρητικός Σύλλογος του Ντάργουιν ανασυγκροτήθηκε με νέα άτομα, με όρεξη και πάθος να προβάλουν τα ήθη και έθιμα της Κρήτης στην Βόρεια Αυστραλία.

Τα μέλη του Κρητικού Συλλόγου της Βόρειας Επικράτειας, όπου εδρεύει στην πρωτεύουσα το Ντάργουιν από το 1984, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας, περιγράφοντάς την ως μια ιστορική επίσκεψη για την αναδιοργάνωση του οργανισμού τους.

Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς Έλληνες ομογενείς συζητώντας εκτενέστερα θέματα που απασχολούν την Ελληνική ομογένεια της Νέας Ζηλανδίας.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση στα γραφεία του Προξενείου με τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντάργουιν κ. Γιάννη Ανοικτομάτη, του οποίου η μητέρα κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Ανοικτομάτης υποσχέθηκε μια σημαντική δωρεά προς τον νεοσύστατο Σύλλογο μόλις πέσουν οι υπογραφές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης με τον Επιτιμο Πρόξενο του Ντάργουιν Γιάννη Ανοικτομάτη

Ο κ. Ανοικτομάτης ήταν πάντοτε θερμός υποστηρικτής της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας από την ημέρα ίδρυσης το 1980.

Ο Πρόεδρος κ. Τσουρδαλάκης πραγματοποίησε επίσης επίσημη επίσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης σε συνάντηση με τον Αξιότιμο Δήμαρχο του Ντάργουιν κ. Κώστα Βατσκαλή. Ο κ. Βατσκαλής ως πρώην Βουλευτής και Υπουργός ήταν πάντα στο πλευρό των Κρητικών φιλοξενώντας εκδηλώσεις των Κρητών μέσα στη Βουλή τόσο το 2003 όσο και το 2014.

Ο Δήμαρχος φίλος των Κρητών προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Κρητικό Σύλλογο σε θέματα στέγασης των δραστηριοτητων σε ένα από τα πολλά κτίρια του Δήμου, ενώ θα βοηθήσει στον προγραμματισμό εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης φέτος.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης
με τον Δήμαρχο του Ντάργουιν κ. Κώστα Βατσκαλή

Ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βόρειας Αυστραλίας τόσο από τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Πονήρη τόσο και από τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Σχολείου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη έχοντας την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Πονήρης προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Κρητικό Σύλλογο τώρα στο ξεκίνημα με ότι μέσα διαθέτει η Κοινότητα και ειδικά την πραγματοποίηση συνεδριάσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης
με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ντάργουιν κ. Νίκο Πονήρη

Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου διοργανώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Κρητικού Συλλόγου της Βόρειας Επικράτειας όπου και φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Ντάργουιν με αρκετούς Κρήτες να δίνουν το παρών. Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης κατά την διάρκεια της Συνέλευσης έκανε μια εκτενή αναφορά στα μελλοντικά προγράμματα και στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.

Το νεοεκλεγέν Συμβούλιο του Κρητικού Συλλόγου Βόρειας Επικράτειας

Να σημειωθεί ότι το νέο συμβούλιο του συλλόγου απαρτίζεται από Κρήτες δεύτερης γενιάς.

Ο κ. Τσουρδαλάκης συνεχάρη τον κ. Γιώργο Μαμουνή για την εκλογή του, καθώς και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, και τους ευχήθηκε καλή θητεία τονίζοντάς τους ότι η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας θα είναι πάντα στο πλευρό του συλλόγου.

Το Νέο Διοικητικο Συμβουλιο απαρτίζουν οι ακόλουθοι:

Γιώργος Μαμουνής (Πρόεδρος), Μανώλης Κουρμούλης (Αντιπρόεδρος), Αλέξανδρος Λαρέντζος (Γενικός Γραμματέας), Χρήστος Μακρυνάκης (Βοηθός Γραμματέας), Ελευθερία Πετρακάκη (Ταμίας), Κωνσταντίνος Τερεράκης (Δημοσίων Σχέσεων), Θωμάς Καλλονάς (Μέσα Ενημέρωσης & Μάρκετινγκ), Γιώργος Κουρμούλης (Αντιπρόσωπος Νεολαίας 1), Νικόλαος Μακρυνάκης (Αντιπρόσωπος Νεολαίας 2), Μαρία Κουρμούλη (Αντιπρόσωπος Νεολαίας 3) και Σύμβουλοι η Σοφία Λεντάρη, η Γιάννα Πατεράκη, η Κατερίνα Τερεράκη και ο Πέτρος Παρουλάκης.

Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου για τα σαράντα χρόνια της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας όπου μέσα καταγράφεται όλη η ιστορία της Ομοσπονδίας από την ίδρυσή της μέχρι το 2020 όταν και γιόρτασε τότε 40 χρόνια ανοδικής πορείας και δημιουργικότητας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τσουρδαλάκης παρέδωσε αντίτυπα του βιβλίου ως δώρο «τιμής ένεκεν» σε όλα τα Μέλη του Συλλόγου ως επίσης και αρκετά αντίτυπα από το περιοδικό της Ομοσπονδίας «Cretan Times».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την Γενική Συνέλευση έγινε πρόταση για την ανακήρυξη του Πρώην Προέδρου του Συλλόγου κ. Κώστα Χνάρη σε Επίτιμου Προέδρου και πέρασε παμψηφεί.

Έγινε επίσης αναφορά στον πρώτο Πρόεδρο κ. Πέτρο Παρουλάκη και την επίσης πρώην Πρόεδρο κα. Μαρία Πατεράκη για την προσφορά τους και τις οικογένειες Χνάρη, Πατεράκη, Χριστάκη και Τερεράκη.

Τέλος, η Κρητική Ομοσπονδία και Νέας Ζηλανδίας ευχαριστεί θερμά τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντάργουιν κ. Γιάννη Ανοικτομάτη, τον αξιότιμο Δήμαρχο του Ντάργουιν και πρώην Βουλευτή κ. Κώστα Βατσκαλή, τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Πονήρη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βόρειας Αυστραλίας για την στήριξη τους στον Κρητικό Σύλλογο καθώς και την οικογένεια Μαμουνή για την άψογη Κρητική φιλοξενία.

Πηγή φωτογραφιών: ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ & ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO

Published

on

Από

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας  συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Photo credits: lemaildeclaire / pixabay

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας  συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών  Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα άρχισε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.



Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από τον Απόδημο Ελληνισμό, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά κυρίως από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός, Λεξικογράφος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” / “The Voice of Greece”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα και από την Unesco.

«Θα πρέπει να καθιερωθούν εκδηλώσεις, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε αναρίθμητα, ξένα Σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε Σχολεία της Ομογένειας. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, σε επίπεδο ΟΗΕ/UNESCO, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να είναι πραγματικά Παγκόσμια Ημέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.



«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.

Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.

Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ. Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.

«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή».



Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ημέρες Γλώσσας, στα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντύσσελντορφ: Εορταστικές εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

Published

on

Από

25η Μαρτίου μια επανάσταση που δε πρέπει μόνο να την τιμάμε αλλά και να την συλλογιζόμαστε κάθε στιγμή. Σε κάθε γωνιά του κόσμου ο απόδημος ελληνισμός γιόρτασε και τίμησε την εθνική  παλιγγενεσία (την επανάσταση του 1821 εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).

Στη Γερμανία, σε όλες τις γωνιές της χώρας πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις τιμώντας την μνήμη των ηρώων που σήκωσαν ανάστημα και ζήτησαν λευτεριά.

Από το Αννόβερο , όλοι οι ελληνικοί φορείς γιόρτασαν στην κεντρική πλατεία , στο Μόναχο, στην Νυρεμβέργη, στο Βερολίνο η επίσημη δεξίωση της Πρεσβείας, στο Ντύσσελντορφ.

Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821

Στο Ντύσσελντορφ την Κυριακή 30 Μαρτίου εψάλη Δοξολογία  που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου  χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου  Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, παρουσία του νέου Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Βασίλη Κοΐνη. Σύσσωμη η οργανωμένη ομογένεια και τα σχολεία με υψωμένα  τα λάβαρα και τις σημαίες όπως και πλήθος κόσμου.

Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας  κυρίευσαν όλο το εκκλησίασμα όταν εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.

Απόσπασμα:« Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού η θησεία των ηρώων της επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει περηφάνεια ως έθνος και μας εμπνέει για την οικοδόμηση ενός πνεύματος ασφάλειας και ευημερίας. Η χώρα μας άλλωστε παρά τις  δυσκολίες παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης σε μια ταραγμένη αλλά στρατηγικά καθοριστική γειτονιά  σε έναν αβέβαιο κόσμο. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις και τις αρχές του ελληνισμού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο καθένας από το μετερίζι του για μια πατρίδα ισχυρή και έναν κόσμο δικαιότερο….»

Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπαϊωάννου  και έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.  Αλλά και στον απανταχού ελληνισμό της Γερμανίας δείχνοντας εμπράκτως στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στη Γερμανία πόσο τον έχουν αγκαλιάσει και θέλουν να βοηθήσουν, κάτι που τον συγκινεί και τον ευχαριστεί πάρα πολύ!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε  την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.

Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»

Στο κλείσιμο του λόγου του επισήμανε τον επικίνδυνο δρόμο της Τουρκίας και ολοκλήρωσε με ευχές για ευλογία σε όλες τις οικογένειες και ειρήνη.

Η Δοξολογία έκλεισε με το Ζήτω η Πατρίδα μας και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας του Αγίου Όρους.

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Εθνικός ύμνος Ντύσσελντορφ 30 Απριλίου 2025

Published

on

Από

Continue Reading

ΒΙΝΤΕΟ

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ.κ Αυγουστίνου στην Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (2025)

Published

on

Από

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αυγουστίνος τόνισε  την παρουσία των διπλωματών και των εντιμότατων αξιωματικών, παρουσία που δίνει δύναμη στο δύσκολο αγώνα που έχει ο ελληνισμός στη Γερμανία.

Σ.Μ Αυγουστίνος: « Εμείς εδώ στη Γερμανία δεν είμαστε απόδημοι, ενδημούμε. Ενσωματωνόμαστε στη Γερμανία, δε θέλουμε όμως ποτέ να αφομοιωθούμε, να σβήσουμε, να μην υπάρχουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.»

Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας:Χαιρετισμός στην Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στο Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Πρέσβης κ. Παπαϊωάννου ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τασούλα.

Στο τέλος έκανε αναφορά για την συνεισφορά των Γερμανών στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στον Γκαίτε για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.

Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ”ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ΄΄ ΤΟΥ ΛΙΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΡΟΡΦ

Published

on

Από

Η Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ φιλοξένησε  έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Άγιον Όρος, μεταξύ ουρανού και γης”, μια θαυμάσια αποτύπωση από τον φωτογραφικό φακό του συγγραφέα και φωτογράφου Λουκά Λίλιου, των κτηρίων, της φύσης και της ζωής των Μοναχών του Αγίου Όρους.

Ο Λουκάς Λίλιος  είναι συγγραφέας, φωτογράφος, έχοντας ένα πλούσιο έργο με οκτώ βιβλία και χάρτες μεταφρασμένα σε τέσσερις γλώσσες.

Με καταγωγή από την Λιβαδειά Βοιωτίας, προσκυνητής του Αγίου Όρους, έχει επισκεφτεί το Περιβόλι της Παναγιάς 65 φορές και διαθέτει περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες που απεικονίζουν το Άγιον Όρος και την Ζωή του.

Η αγάπη του για τον Χριστιανισμό και τον Μοναχισμό του Αγίου Όρους τον ενέπνευσαν και τον οδήγησαν πρώτη φορά στην Αγιορείτικη Πολιτεία.

Η πρόκληση του Άβατου και η απαγόρευση παρουσίας των γυναικών ήταν ο οδηγός για την επιλογή του να το επισκεφτεί. Η επαφή με τη φύση, την προσευχή, ένα ηλιοβασίλεμα.

Όλα αυτά τον ενέπνευσαν και σαν φωτογράφος προσπάθησε μέσα από τον φακό και τον μαγικό κόσμο της εικόνας να συλλάβει το ταπεινό μεγαλείο και το συναίσθημα του κάθε μοναχού.

Επέλεξε να έρθει και να εκθέσει το έργο του στη Γερμανία γιατί είναι μια χώρα που έχει πολυγράφοντες λόγιους και συγγραφείς. Περισσότεροι από 50 λόγιοι έχουν γράψει πάνω από 100 βιβλία. Ένας εξ αυτών  ο καθολικός ιερέας κος Νταμ πήγε και έμεινε στην κορυφή του Αγίου ‘Ορους για να ζήσει τον κύκλο από την ανατολή έως τη δύση κάτι που επέλεξε και ο ίδιος του να κάνει διανυκτερεύοντας τουλάχιστον 2 φορές για να το ζήσει.

Το Άγιον Όρος είναι μια κυψέλη οπού ζουν πολλές εθνικότητες (Ρώσοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Έλληνες και μοναχοί απ’ όλη την ανθρωπότητα μονάζουν και συ-προσεύχονται .

O σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. ΠαπαΪωάνουστην εκθεση
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Παπαϊωάννου στην έκθεση

Ο κος Λίλιος μίλησε στην κάμερα του Ευρωπολίτη και τον εκδότη κο Βούλγαρη για την έμπνευση και δημιουργία  της έκθεσης που παρουσιάζει. :

Λ.Λ: «Η έκθεση που παρουσιάζουμε έχει τίτλο (Άγιον Όρος η πύλη του ουρανού). Ονομάζεται η πύλη του ουρανού γιατί υπάρχει η αγία κορυφή  η κορυφή του Άθωνα  στα 2033 μέτρα. Εκεί για πολλούς είναι τάμα ζωής να φτάσουν και να προσευχηθούν. Η έκθεση αποτελείται από δέκα ενότητες, η 1η ενότητα αναφέρεται στον Μοναχισμό. Ο Μοναχισμός που όπως λέει ο πατέρας Φιλήμονας είναι ΦΩΣ του Αγίου Όρους και ο Άγιος Παΐσιος είναι όχι τα φαναράκια του δρόμου, αλλά οι ΦΑΡΟΙ που καθορίζουν και ορίζουν, συμμετέχουν πνευματικά,  στο δρόμο όλων μας.

Ακολουθούν οι Πνευματικές Περιπλανήσεις, το Άγιον Όρος στο οποίο οι  μοναχοί πηγαίνουν περιπλανούνται πνευματικά, όχι γιατί η πίστη τους δεν είναι σωστή, δεν είναι δυναμική, αλλά γιατί μέσα από εκεί προσπαθεί ο κάθε ένας μας να βρει τον εαυτό του. 

Συνεχίζουμε με την Έρημο, η έρημος είναι μια δύσβατη περιοχή  του Αγίου Όρους και μετά την έρημο ακολουθεί η Φύση. Γιατί στο Άγιον Όρος η φύση είναι εκείνη η οποία χαρακτηρίζει, με τα ζώα, την χλωρίδα και όλα εκείνα τα οποία είναι όντα του ουρανού. Συνέχεια παίρνουν οι ανταύγειες του Αγιορείτικου Μοναχισμού, οι έντονες μορφές, πράες οι οποίες με ένα κομποσκοίνι στο χέρι προσεύχονται καθημερινά   βλέποντας τον ήλιο στην ανατολή ή τη δύση. 

Συνεχίζουμε  με Εικόνες που είναι Πνευματικές και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε προσκυνητή να εκφράσει την πίστη του προς τον Θεό.  Στη συνέχεια έχουμε την ενότητα η Ζωή στο Άγιον Όρος όπου βλέπουμε τη γέννηση  (θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει γέννηση στο Άγιον Όρος , υπάρχει η Κουρά) έτσι δημιουργείται ο νέος μοναχός, μια νέα ζωή. Παρουσιάζουμε τις Είκοσι Κυρίαρχες Μονές. Έχουμε την κορυφή του Άθωνα στα 2033 μέτρα, έχουμε τον Πατριάρχη, το Δέσποτα του Αγίου Όρους τον Παναγιώτατο  και κλείνοντας έχουμε το Καλό Παράδεισο Αδελφέ

Είναι αυτό που ο κάθε ένας μας ελπίζει σαν καλός χριστιανός, όταν θα έρθει η Δευτέρα παρουσία την οποία ο κάθε ένας μας προσδοκά.»

Η συζήτηση έκλεισε με ένα Οικουμενικό  κάλεσμα σε χριστιανούς και μη, να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέσα από τις εικόνες το Περιβόλι της Παναγιάς και την Μοναχική Ζωή.

Του Βασίλη Βούλγαρη
Εκδότη-Δημοσιογράφο
Ευρωπολίτη
voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis