Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει νέες συνεργασίες με ρωσικούς επιστημονικούς φορείς μετά από σχετικό αίτημα Ουκρανών επιστημόνων, ως απάντηση στην εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία.
Είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι ακόμη και ένα πεδίο όπως η Επιστήμη και Τεχνολογία, όπου η διεθνής επιστημονική συνεργασία αποτελεί κοινό τόπο, συχνά με ρωσική συμμετοχή, απειλείται πλέον λόγω του πολέμου.
Το CERN, που διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο οποίος αναμένεται να επαναλειτουργήσει φέτος μετά από τριετή αδράνεια λόγω μιας νέας αναβάθμισης του, αλλά και της πανδημίας, ιδρύθηκε το 1954 και διαθέτει 23 κράτη μέλη (μεταξύ αυτών η Ελλάδα) και επτά συνεργαζόμενα κράτη (ένα από τα οποία είναι η Ουκρανία που έχει ενεργό συμμετοχή σε αρκετά πειράματα και άλλες δραστηριότητες του Οργανισμού), ενώ η Ρωσία όπως και οι ΗΠΑ έχουν καθεστώς απλώς παρατηρητή.
Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι οι Ρώσοι επιστήμονες αποτελούν περίπου το 8% του προσωπικού του CERN (1.000 από τους συνολικά 12.000), σύμφωνα με το περιοδικό “Science”.
Το Συμβούλιο του CERN ανταποκρίθηκε θετικά στο ουκρανικό αίτημα και, μετά τη συνεδρίαση του στις 8 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι “τα 23 μέλη κράτη του CERN καταδικάζουν, με τον πιο έντονο τρόπο, τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία και εκφράζουν τη θλίψη τους για την προκαλούμενη απώλεια ζωών και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις, καθώς επίσης την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτή την παράνομη χρήση δύναμης εναντίον της Ουκρανίας”. Κάνει επίσης λόγο για “ευρείες και τραγικές συνέπειες της επιθετικότητας”.
Γι’ αυτό το λόγο, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι “το CERN θα προωθήσει πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τη συνεργασία με Ουκρανούς επιστήμονες και την ουκρανική επιστημονική δραστηριότητα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσικής Ομοσπονδίας αίρεται μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης.
Το CERN δεν θα συμμετέχει σε νέες συνεργασίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους θεσμούς της μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης”.
Επίσης “εκφράζει την υποστήριξη του στα πολλά μέλη της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας του CERN που καταδικάζουν την επέμβαση”.
Τέλος, τονίζει ότι “το CERN δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να φέρει τα κράτη και τους λαούς μαζί, με στόχο την ειρηνική επιδίωξη της επιστήμης: αυτή η επιθετικότητα έρχεται σε αντίθεση με οτιδήποτε αντιπροσωπεύει ο Οργανισμός. Το CERN θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κεντρικές αξίες της διασυνοριακής επιστημονικής συνεργασίας ως μοχλό για την ειρήνη”.
Σημειωτέον ότι το CERN δεν είχε διώξει τους εργαζόμενους σε αυτό Ρώσους επιστήμονες ούτε μετά τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968 ούτε στο Αφγανιστάν το 1979 και ούτε φαίνεται πρόθυμο να το κάνει τώρα λόγω Ουκρανίας.
Η σκληρή και η ήπια στάση κατά της Ρωσίας
Πέρα από το CERN, ενώπιον διλημμάτων βρίσκονται πολλοί Δυτικοί επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς, καθώς έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο να τηρήσουν την παραδοσιακή επιστημονική ουδετερότητα και να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή κόβοντας αναπόφευκτα τους δεσμούς τους με τους Ρώσους συναδέλφους τους – με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό σε διάφορα εξελισσόμενα επιστημονικά προγράμματα.
Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο ΜΙΤ έλυσε τη συνεργασία του με το αγγλόφωνο ρωσικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Σκόλκοβο (Skoltech) στα περίχωρα της Μόσχας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο νέο Πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα “Ορίζων Ευρώπη”, ενώ τα εθνικά συμβούλια ερευνών σε μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία κ.α.) πάγωσαν τις συνεργασίες τους με τη Ρωσία.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και η ευρωρωσική αποστολή ExoMars που ήταν να εκτοξευθεί φέτος για τον ‘Αρη, είναι πια “πολύ απίθανη”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Αλλοι επιστημονικοί οργανισμοί έχουν αντισταθεί σε αυτή τη λογική, την οποία θεωρούν “πολιτικό ναρκοπέδιο”.
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) π.χ. απέρριψε έκκληση Ουκρανών αστρονόμων να απαγορεύσει τους Ρώσους αστρονόμους από τις δραστηριότητες της. “Αυτό σίγουρα θα ήταν μια πολιτική δήλωση, κάτι που η ΔΑΕ δεν κάνει.
Η ΔΑΕ ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να φέρει κοντά τους επιστήμονες, συνεπώς δεν επιθυμούμε να τους διαχωρίσουμε αποφασίζοντας ποιούς θα υποστηρίξουμε με βάση το τι κάνουν οι κυβερνήσεις τους“, δήλωσε η πρόεδρος της ΔΑΕ Ντέμπρα Έλμεργκριν.
Αλλά και ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας (ITER), που βρίσκεται υπό κατασκευή στη νότια Γαλλία με σημαντική ρωσική συμβολή, δεν σχεδιάζει να αποπέμψει τη Ρωσία από πλήρες μέλος του. “Ο ITER είναι παιδί του Ψυχρού Πολέμου και σκοπίμως είναι ουδέτερος”, δήλωσε εκπρόσωπος του.
Το συντονιστικό όργανο των βρετανικών πανεπιστημίων δήλωσε ότι “δεν υποστηρίζει ένα γενικευμένο μποϊκοτάζ” των μελών του με τη Ρωσία, παρά τις πιέσεις Ουκρανών επιστημόνων για πιο αυστηρή στάση.
Από την άλλη, πολλά ερευνητικά εργαστήρια και ινστιτούτα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού δηλώνουν πρόθυμα να ανοίξουν τις πόρτες τους σε Ουκρανούς ερευνητές – όσους δεν έχουν μείνει για να πολεμήσουν – οι οποίοι διαφεύγουν ως πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες στη χώρα τους.
Το Διεθνές Συμβούλιο Επιστήμης (ISC), ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί την επιστήμη “ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό”, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν διακόπτει σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς, όπως ανακοίνωσε, “η απομόνωση και ο αποκλεισμός σημαντικών επιστημονικών κοινοτήτων είναι επιζήμιος για όλους”.
Ερωτηματικό αποτελεί τι θα γίνει με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βασίζεται πολύ στη συμβολή της Ρωσίας και κατά πόσο θα σημειωθεί ρήξη τέτοια που να επιταχύνει τη “συνταξιοδότηση” του σταθμού πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του 2031.
Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως και θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Απριλίου. Photo credits: Tumisu / pixabay
Η Google θα απενεργοποιήσει στα τέλη Απριλίου κριτικές και βαθμολογίες που δίνονται σε σχολεία σε όλο τον κόσμο από χρήστες της εφαρμογής Google Maps, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι υπάρχουσες κριτικές και αξιολογήσεις θα διαγραφούν.
Η εφαρμογή Google Maps επιτρέπει στους χρήστες να βαθμολογούν τις τοποθεσίες που επισκέπτονται, σε κλίμακα από το 1 έως το 5 και να αφήνουν κάθε είδους σχόλια.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η πρακτική είναι κοινή για ξενοδοχεία και εστιατόρια, παρέχει επίσης την ευκαιρία να αξιολογούνται δημοτικά σχολεία, γυμνάσια ή λύκεια.
«Αυτή η απόφαση οφείλεται στη συνεχή παρουσία συνεισφορών εκτός θέματος, επιβλαβών επίσης, και παραβιάσεων της πολιτικής», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.
Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως και θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Απριλίου. Η ανάπτυξή του αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
Πέρα από την Τουρκία, συλλήψεις έγιναν στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ολλανδία. Photo credits: diegoparra / pixabay
Δυνάμεις επιβολής της τάξης διεξήγαγαν εφόδους «άνευ προηγουμένου» την Τρίτη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, βάζοντας στο στόχαστρο τέσσερις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα πάνω από 200 συλλήψεις σε πέντε χώρες, τις περισσότερες εξ αυτών στην Τουρκία, καταφέρνοντας «τεράστιο πλήγμα» στη διακίνηση ναρκωτικών.
Παράλληλα με τις συλλήψεις, αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Μπουλούτ» («Σύννεφο» στα τουρκικά) προχώρησαν σε κατασχέσεις ποσοτήτων 21 και πλέον τόνων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων 3,3 εκατομμυρίων χαπιών MDMA, ανακοίνωσε η Europol, ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου, που συντόνισε το εγχείρημα.
Οι αρχές προχώρησαν σε 234 συλλήψεις, από τις οποίες οι 225 έγιναν στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
Διευκρίνισε ότι οι συμμορίες επιδίδονταν στη διακίνηση κοκαΐνης προς τις αγορές της Τουρκίας και της Ευρώπης διά θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών από κράτη της Λατινικής Αμερικής, καθώς και ηρωίνης από το Ιράν και το Αφγανιστάν, κάνναβης μέσω Βαλκανίων και έκστασης μέσω Ευρώπης.
Οι τέσσερις συμμορίες που εξαρθρώθηκαν ενέχονταν επίσης σε ξέπλυμα χρήματος, βίαια εγκλήματα και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Πέρα από την Τουρκία, συλλήψεις έγιναν στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ολλανδία.
Η επιχείρηση έγινε δυνατή χάρη στη μελέτη μηνυμάτων που βρέθηκαν όταν διαλύθηκαν, πριν από τέσσερα χρόνια, οι πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Sky ECC και ANOM, που χρησιμοποιούσαν κακοποιοί.
Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς τη Θεσσαλονίκη εκκινεί από τις 17 Ιουνίου ο εθνικός αερομεταφορέας της Πολωνίας LOT.
Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά έως τις 31 Οκτωβρίου και τέσσερις φορές την εβδομάδα για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με αφορμή ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Βαρσοβία η Υπηρεσία ΕΟΤ Πολωνίας και η LOT.
Η εκδήλωση, που είχε ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στην πολωνική αγορά, ενόψει της έναρξης των πτήσεων, προσήλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Πολωνών tour operators.
Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ταξιδίου (press trip) του ΕΟΤ Πολωνίας σε συνεργασία με την LOT και με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ).
Τις ευχές της για καλό Πάσχα στέλνει η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, Klavdia, στους φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα ξεχωριστό βίντεο.
Η έλλειψη των υποδομών φόρτισης εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι οι υποδομές αναπτύσσονται. Photo credits: MrsBrown / pixabay
Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να πουληθούν εφέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, ο προβλεπόμενος στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να αγγίξει τα 8,8 εκατομμύρια, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των δημόσιων σημείων φόρτισης στην ΕΕ φθάνει τους 880.000 ταχυφορτιστές.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τρεις φορές πιο «καθαρά» από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος.
Οι κατασκευαστές έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ενώ οι μπαταρίες γίνονται φθηνότερες, κάνοντας σταδιακά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά.
Η έλλειψη των υποδομών φόρτισης εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι οι υποδομές αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, 11 χώρες έχουν επιτύχει τους στόχους της ΕΕ που προβλέπουν φόρτιση κάθε 60 χιλιόμετρα.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 70% του κύριου δικτύου αυτοκινητοδρόμων έχει συμμορφωθεί με την οδηγία.
Καθώς οι εκπομπές καυσαερίων μειώνονται, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή των αυτοκινήτων βρίσκονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.
Η κατασκευή αυτοκινήτων απαιτεί σημαντικές ποσότητες χάλυβα και αλουμινίου υψηλής ποιότητας. Ο πράσινος χάλυβας είναι ένας από τους τρεις κύριους τομείς όπου μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις.
Στο πλαίσιο των εργασιών θα αντικατασταθούν τα μολύβδινα καλύμματα στις εξωτερικές επιφάνειες των θόλων, θα αναβαθμιστεί ο χαλύβδινος σκελετός και θα γίνει χρήση ελαφρύτερων σύγχρονων υλικών. Photo credits: niekverlaan / pixabay
Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ξεκινάει μία νέα φάση στα έργα συντήρησης και δομικής ενίσχυσης της Αγίας Σοφίας, με στόχο την αντισεισμική θωράκιση του ιστορικού τρούλου και των ημισφαιρικών θόλων του ναού.
Τα έργα θα ολοκληρωθούν χωρίς να διακοπεί η λατρευτική λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους.
Στο πλαίσιο των εργασιών θα αντικατασταθούν τα μολύβδινα καλύμματα στις εξωτερικές επιφάνειες των θόλων, θα αναβαθμιστεί ο χαλύβδινος σκελετός και θα γίνει χρήση ελαφρύτερων σύγχρονων υλικών.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Mimar Sinan, Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν, πολιτικός μηχανικός και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που επιβλέπει το έργο, είπε ότι οι προσπάθειες αυτές συνιστούν την πιο ολοκληρωμένη δομική παρέμβαση εδώ και 150 χρόνια.
Στην ανατολική πρόσοψη του ναού θα τοποθετηθεί ένας γερανός για τη μεταφορά υλικών σε υψηλότερα τμήματα της δομής. Ένα προστατευτικό πλαίσιο θα τοποθετηθεί πάνω από το μνημείο, επιτρέποντας στους ειδικούς να εργάζονται με ασφάλεια, ενώ θα αναλύουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στη διάρκεια της Ιστορίας από πυρκαγιές και προηγούμενους σεισμούς τον 10ο και 14ο αιώνα.
Ήδη από πέρυσι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης σε έναν από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, του Βαγιαζίτ Β’, καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές.
Τον Ιούλιο του 2023, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έργων ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας- Wir verwenden Cookies, um Ihnen die bestmögliche Erfahrung auf unserer Website zu bieten.OkDATENSCHUTZERKLÄRUNG
You must be logged in to post a comment Login