ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση μετά τη διακοπή παράδοσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα, καθώς η ΕΕ πασχίζει να καταλήξει σε ενιαία στάση αφού η Ρωσία διεμήνυσε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.
Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν προς την απαίτηση να πληρώνουν το αέριο πρακτικά σε ρούβλια.
Η Σόφια και η Βαρσοβία διαβεβαιώνουν πως σκόπευαν να σταματήσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσα στη χρονιά και μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διακοπή των παραδόσεων. Ωστόσο, η κίνηση της Μόσχας ήγειρε φόβους πως μπορεί και άλλες χώρες να βρεθούν αντιμέτωπες με παρόμοια μεταχείριση, ανάμεσά τους η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.
Οι εξελίξεις στο ζήτημα δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ρωγμές στο μέχρι σήμερα ενιαίο μέτωπο της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, καθώς πολλές χώρες μέλη εκφράζουν αντίθετες απόψεις για το ποια είναι η σωστή πορεία.
Με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα να πιέζονται καθώς έχουν προθεσμίες πληρωμής εντός του μήνα, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών ζητούν πιεστικά να αποσαφηνιστεί το αν μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν αέριο με αυτόν τον τρόπο χωρίς να θεωρηθεί πως παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία.
Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου υποχρεούνται στο εξής να καταθέτουν ευρώ ή δολάρια σε ειδικούς λογαριασμούς στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία εν συνεχεία θα μετατρέπει τα ποσά σε ρούβλια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους 27 ότι η συμμόρφωση προς αυτή τη ρωσική απαίτηση θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ. Ωστόσο, πρότεινε μια παράκαμψη: οι εταιρείες να δηλώνουν πως εκτέλεσαν τις πληρωμές σε ευρώ, πριν από τη μετατροπή των καταβληθέντων ποσών σε ρούβλια.
Η Βουλγαρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Σλοβακία και άλλα κράτη μέλη ζήτησαν πιο σαφείς οδηγίες. Οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν πως τις ετοιμάζουν.
Η Ρωσία δεν βλέπει κανένα πρόβλημα
Η ρωσική κυβέρνηση επέμεινε την Παρασκευή πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την απαίτηση που πρόβαλε. Στο εξής θα θεωρεί ότι οι πληρωμές εκτελέστηκαν μόνον αφού το ξένο συνάλλαγμα μετατραπεί σε ρούβλια.
Ενώ Βουλγαρία και Πολωνία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις της Ρωσίας, η Γερμανία μοιάζει να προτιμά τον μηχανισμό παράκαμψης των κυρώσεων που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να αφεθούν οι εταιρείες να πληρώνουν σε ρούβλια, ενώ η Ουγγαρία επίσης έχει καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να ικανοποιήσει την απαίτηση της Μόσχας.
Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του αερίου και το 26% του πετρελαίου που εισάγει η ΕΕ. Αυτός ο βαθμός εξάρτησης ωθεί τη Γερμανία και άλλα κράτη να αντιστέκονται μέχρι τώρα στις εκκλήσεις να τερματιστούν μονομιάς οι εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, εξαιτίας των πληγμάτων που θα υφίσταντο οι οικονομίες τους.
Η ΕΕ οδεύει στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έπειτα από συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα κράτη μέλη το σαββατοκύριακο ενόψει των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας.
Οι πρεσβευτές θα διαπραγματευτούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους μεθαύριο, Τετάρτη, το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, το οποίο καταρτίζεται από την Κομισιόν.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστούν επειγόντως άλλες πηγές προμήθειας αερίου, πλην Ρωσίας, καθώς και να γεμίσουν οι αποθηκευτικές δεξαμενές, για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα σοκ στην προσφορά.
Η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως εάν σταματούσαν ξάφνου οι εισαγωγές, πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα βυθίζονταν σε ύφεση και θα έβλεπαν εργοστάσια να κλείνουν.
Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξέφρασαν επιφυλάξεις το σαββατοκύριακο όσον αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, είπαν οι διπλωματικές πηγές.
Εντός του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για να τερματιστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας ως το 2027· στο πλαίσιο του σχεδίου, προβλέπεται η επέκταση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και η ανακαίνιση κτιρίων ώστε να γίνουν ενεργειακά πιο αποδοτικά.
Υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Γερμανία
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.
Η Γερμανία, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία, για αρκετά χρόνια.
Νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα, όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.
Μετά το γερμανικό «ναι» στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η πίεση αυξάνεται για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικρίνονται πως καθυστερούν να μειώσουν την εξάρτησή τους και να συναινέσουν.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι έχει ακούσει διαφορετικά πράγματα σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ότι μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για ένα τέτοιο βήμα.
Η Γερμανία δεν θέλει να προκαλέσει μία οικονομική καταστροφή, δήλωσε ο Χάμπεκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – dpa
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
Οι ξηρασίες, οι βίαιες βροχοπτώσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ρύπανση θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Στην επισήμανση αυτή προέβησαν στην COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, οι εμπειρογνώμονες Πιέρο Λιονέλο, από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, και ο σύμβουλος για το κλίμα και την αγροτική ανάπτυξη, ‘Αμπντελ Μονέμ, παρουσιάζοντας δύο εκθέσεις, για τις οποίες συντόνισαν τις συνεισφορές πενήντα πέντε επιστημόνων από δεκαεπτά χώρες, έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, δηλαδή της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 16 χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
Αναφερόμενη στα βασικά συμπεράσματα των δύο αυτών εκθέσεων, η γαλλική εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι κρούουν δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για την λεκάνη της Μεσογείου, και τα 540 εκατομμύρια ανθρώπων της περιοχής της, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει μείωση των λεγομένων αερίων του θερμοκηπίου, ικανή να περιορίσει στον 1,5 βαθμό Κελσίου την μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά τις επόμενες δυο δεκαετίες, τότε θεωρούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες «αποκαλυπτικές βροχοπτώσεις» στην περιοχή της Βαλένθια της Ισπανίας, θα πυκνώνουν όλο και περισσότερο.
Οι δύο επιστήμονες κάνουν επίσης λόγο για γενική περιβαλλοντική επιδείνωση στην λεκάνη της Μεσογείου επισημαίνοντας ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα σημειωθούν εκτεταμένες ξηρασίες και μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού.
Αναφέρονται επίσης στα πλαστικά απόβλητα σημειώνοντας πως είναι το 100% των επιπλεόντων και το 50% των βυθισμένων. Σημειώνουν ακόμη ότι κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40% και ότι το 15% ήταν μακράς διαρκείας.
Σημαντικές είναι τέλος οι επιπτώσεις και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, όπου ήδη παρατηρούνται προβλήματα στις ελιές, στα σταφύλια, στα σιτηρά στα φρούτα και στα λαχανικά. Κάτι, που όπως αναφέρουν οι δύο επιστήμονες, θα έχει επίσης επιπτώσεις στον τομέα της επισιτιστικής ασφαλείας των κατοίκων της Μεσογείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
Το βιντεοπαιχνίδι – παγκόσμιο φαινόμενο Minecraft έρχεται στον πραγματικό κόσμο για πρώτη φορά με μια παγκόσμια συμφωνία που προβλέπει πάρκα ψυχαγωγίας με θεματικές διαδρομές, αξιοθέατα, ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής.
Το Minecraft έχει συνάψει συμφωνία με την Merlin Entertainments με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο – τον μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης θεματικών πάρκων της Ευρώπης και τον δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά τη Disney – που διαχειρίζεται περισσότερα από 135 αξιοθέατα σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Alton Towers, Legoland, Sea Life, Madame Tussauds και London Eye.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Merlin θα επενδύσει περισσότερα από 85 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (110 εκατομμύρια δολάρια) στα δύο πρώτα αξιοθέατα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, τα πάρκα ψυχαγωγίας πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ το 2026 και το 2027, είτε σε υπάρχοντα θεματικά πάρκα είτε ως νέα αξιοθέατα.
Μακροπρόθεσμα, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη στρατηγική συνεργασία, η οποία φέρει τον τίτλο «Adventures Made Real», σε άλλες χώρες και περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
Η αμερικανική πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε νέα περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη έως το τέλος του 2027, κυρίως στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η εταιρεία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια και η στροφή του κλάδου προς τα ηλεκτρικά οχήματα και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ επιζήμιος», ανακοίνωσε ο όμιλος.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων καταγράφουν μείωση τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη, ενώ προγράμματα κοινωνικών μέτρων αυξάνονται μεταξύ κατασκευαστών και προμηθευτών αυτοκινήτων, που επηρεάζονται επίσης από τον αυξανόμενο κινεζικό ανταγωνισμό.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε η Ford αντιπροσωπεύει το 14% του εργατικού δυναμικού του ομίλου στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών των απολύσεων, 2.900 αφορούν τη Γερμανία, 800 το Ηνωμένο Βασίλειο και 300 την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Ford, η οποία απασχολεί 174.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 32.000 στην Ευρώπη.
Αυτή η ανακοίνωση προστίθεται στις περικοπές 3.800 θέσεων που ανακοινώθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη.
Η Ford τόνισε ότι απευθύνθηκε στη γερμανική κυβέρνηση για να ζητήσει επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης καθώς και σε «ουσιαστικά κίνητρα για να βοηθήσει τους καταναλωτές να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα», καθώς η Γερμανία έβαλε τέλος πέρυσι στα περιβαλλοντικά μπόνους για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
Η Κροατία καλείται να αντιμετωπίσει μια στεγαστική κρίση η οποία συνδέεται με τον τουρισμό, παρότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων φοβούνται ότι η προταθείσα νομοθεσία θα πλήξει τις επιχειρήσεις.
Πακέτο νομοσχεδίων εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κροατικό κοινοβούλιο, αλλά η τελευταία νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο θα ψηφιστεί μόνο κατόπιν ευρύτερης συζήτησης και πιθανόν τροπολογιών.
Πόλεις από τη Μάλαγα και τη Βαρκελώνη στην Ισπανία μέχρι την Αθήνα και τη Βουδαπέστη έχουν λάβει αυστηρά μέτρα κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις στεγαστικές ελλείψεις και να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων για τους ντόπιους.
Αυτή τη χρονιά το παραθαλάσσια τουριστικό θέρετρο στην Κροατία, το Ντουμπρόβνικ, απαγόρευσε την έκδοση νέων ιδιωτικών αδειών μίσθωσης στην ιστορική Παλαιά Πόλη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη φυγή των νέων εξαιτίας του υψηλού κόστους.
Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκο Πρίμορατς δήλωσε ότι οι νόμοι θα αυξήσουν τη φορολογία επί των ενοικιαζόμενων σπιτιών και την εφάπαξ πληρωμή του φόρου στις τουριστικές μισθώσεις, αλλά δεν θα επηρεάσουν τα ακίνητα που είναι μόνιμες κατοικίες ή που διατίθενται για μακροχρόνιες μισθώσεις.
Κάποιοι ντόπιοι λένε ότι αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να νοικιάζουν με τιμές της αγοράς και ότι θα αναζωογονήσει τις πόλεις όπου τα διαμερίσματα γεμίζουν μόνο στη διάρκεια των διακοπών.
Κάποιοι άλλοι, ορισμένοι από αυτούς που ενοικιάζουν τις περιουσίες τους βραχυχρόνια, ανησυχούν για την προταθείσα νομοθεσία.
“Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πανικοβάλλονται, πολλοί από αυτούς πήραν δάνεια, επένδυσαν στα διαμερίσματα, όλη η επιμελητεία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση με αυτό τον νέο νόμο”, λέει ο Γιούρικα Ρέπιντς, ιδιοκτήτης πρακτορείου ενοικιάσεως ακινήτων στο Ζάγκρεμπ.
Η Κλαούντια Κ., η οποία νοικιάζει διαμέρισμα στο Ζάγκρεμπ μέσω ενός πρακτορείου, λέει ότι θα εκτοξευθούν στα ύψη οι φόροι και ασκεί κριτική εναντίον ενός όρου που θέλει το 80% των ενοίκων να πρέπει να συμφωνήσουν στο ενοίκιο στα κτίρια κατοικιών λέγοντας ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
Αριθμό-ρεκόρ Αμερικανών φοιτητών υποδέχθηκε η Ελλάδα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, σύμφωνα με την έρευνα «Open Doors 2024», η οποία δημοσιεύεται ετησίως από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE).
Ειδικότερα, ο αριθμός των φοιτητών από τις ΗΠΑ που επέλεξαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 αυξήθηκε σχεδόν κατά 34% σε σχέση με το προηγούμενο έτος: από 4.484 το 2021-22 σε περισσότερους από 6.000 φοιτητές το 2022-23.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, 280.716 φοιτητές από τις ΗΠΑ σπούδασαν στο εξωτερικό κατά το ακαδ. έτος 2022-23, με το 64% από αυτούς να έχουν επιλέξει την Ευρώπη ως προορισμό.
Πιο δημοφιλής προορισμός παγκοσμίως είναι η Ιταλία (15%), ενώ στη δεύτερη θέση προτιμήσεων είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (13%) και στην τρίτη η Ισπανία (12%). Ακολουθούν η Γαλλία (6%) και η Ιρλανδία (4%) στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και η Ιαπωνία (3%) και η Ελλάδα, η Αυστραλία και η Κόστα Ρίκα (2%).
Παράλληλα, τα στοιχεία «έδειξαν» αύξηση του αριθμού των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σπουδές τους, με συνολικά 2.561 Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν σε αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, σημειώνοντας επίσης αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που είναι ο σημαντικότερος εκπαιδευτικός εταίρος της Ελλάδας. Φέτος, η εκπαιδευτική μας συνεργασία έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα: Σύμφωνα με την έκθεση “Open Doors”, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 33,9% στην προσέλκυση Αμερικανών φοιτητών και αύξηση 0,9% στους Έλληνες φοιτητές που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσουν. Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς για Αμερικανούς φοιτητές παγκοσμίως», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων το περιοδικό Economist στην ετήσια έκδοση του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς που φέτος αναμένεται να εκδοθεί ηλεκτρονικά αύριο και σε έντυπη μορφή την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό από τη μια το Βρετανικό Μουσείο και από την άλλη η Βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα.
«Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει», υπογραμμίζει αλλά αμέσως μετά διευκρινίζει πως τόσο ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, όσο και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει μεταρρυθμιστή, είναι υπέρ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των γλυπτών, «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά γράφει. Παράλληλα σημειώνει και τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού,σερ Κιρ Στάρμερ, πως αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Τονίζει δε πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων. Ειδικά, όπως επισημαίνει, μετά την αποκάλυψη ότι ένας εργαζόμενος του Μουσείου φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2000 αρχαιότητες τις οποίες μάλιστα πουλούσε ανενόχλητος στο ebay.
Θυμίζει ότι και η κοινή γνώμη της Βρετανίας σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 έχει ταχθεί, κατά 49%, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος
- Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα
- Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
You must be logged in to post a comment Login