ΥΓΕΙΑ
Ελληνική μελέτη: Τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης για τη φλεβική θρόμβωση που προκαλεί ο καρκίνος

Πολύ χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης σχετικά με την θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, τόσο μεταξύ του κοινού, όσο και μεταξύ των ογκολογικών ασθενών, διαπιστώνει η ελληνική μελέτη ROADMAP-CAT – AWARENESS.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Πολιτικής υγείας Κυριάκο Σουλιώτη, την ομάδα του και σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938 και τον διευθυντή της Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στο πλαίσιο του προγράμματος COMPASS-Cancer Associated Thrombosis.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Thrombosis and Haemostasis Open». Όπως ανέφερε ο καθηγητής της Σορβόννης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο λόγος που είναι σημαντικό οι ασθενείς με καρκίνο να είναι ενημερωμένοι για τη θρόμβωση, είναι γιατί έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να τους συμβεί, αλλά κυρίως γιατί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τον ίδιο τον καρκίνο. Δηλαδή, διευκρινίζει, οι άνθρωποι μπορεί να σωθούν από τον καρκίνο ή να ζήσουν μακροχρόνια με τον καρκίνο, και να πεθάνουν από πνευμονική εμβολή.
«Και η φλεβική θρόμβωση μπορεί να προληφθεί με μεθοδολογίες που γνωρίζουμε πολύ καλά, και αυτά είναι τα αντιθρομβωτικά φάρμακα. Όταν γνωρίζουμε λοιπόν ότι μπορούμε να προλάβουμε αυτό το νόσημα, δεν επιτρέπεται ως γιατροί να αφήνουμε τους ασθενείς μας να ταλαιπωρούνται από τη θρόμβωση, ή ακόμα και να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από αυτήν».
Ο κίνδυνος της θρόμβωσης
«Ακόμη, σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι συμμέτοχος στη λήψη των αποφάσεων, όπως επίσης γνωρίζουμε από τα διεθνή δεδομένα, ότι σε πολύ μικρό βαθμό οι ογκολόγοι έχουν αντίληψη του κινδύνου της θρόμβωσης. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Άρα έχει σημασία ο ασθενής να γνωρίζει τον κίνδυνο της θρόμβωσης και σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες να ζητάει από το γιατρό του να εκτιμήσει αν χρειάζεται ή όχι να πάρει αντιθρομβωτικά φάρμακα».
Η μελέτη που έγινε σε δείγμα χιλίων ανθρώπων, έδειξε, σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, ότι μόνο το 35% των πολιτών έχουν επίγνωση του κινδύνου της φλεβικής θρόμβωσης που σχετίζεται με καρκίνο.
«Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 40 με 50% σε αυτούς που ήδη έχουν πάθει φλεβική θρόμβωση, ενώ κυμαίνεται στο 40% σε αρρώστους που έχουν ατομικό ιστορικό καρκίνου. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα, είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ενήμεροι, έχουν πάρει την πληροφορία από διάφορες άλλες πηγές εκτός από τους γιατρούς τους και μόνο το 35% έχει ενημερωθεί από τους γιατρούς, είτε τον θεράποντα ογκολόγο, είτε τον γιατρό που τους κουράρει σε τακτική βάση στο σπίτι. Κι αυτό καταδεικνύει πρώτον την έλλειψη γενικής ενημέρωσης στο κοινό, για το πρόβλημα της φλεβικής θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης των ογκολόγων και των γιατρών που θεραπεύουν ασθενείς με καρκίνο. Αυτό όμως δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Υπάρχει αντίστοιχη μελέτη που έχει γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με ακριβώς τα ίδια ευρήματα».
Επιτακτική ανάγκη πρόληψης και ενημέρωσης
Ως εκ τούτου συμπεραίνει ο καθηγητής, χρειάζεται άμεσα να γίνει μία σχεδιασμένη δράση από την Πολιτεία, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το πρόβλημα της θρόμβωσης σε σχέση με τον καρκίνο. «Να ενημερωθούν οι γιατροί και να σωθούνε ζωές, για τις οποίες γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να ιαθεί ο καρκίνος. Και είναι κρίμα αυτοί οι επιζώντες τελικά να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από κάτι που μπορεί να προληφθεί. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δήμοι, οι ιατρικοί σύλλογοι, και το υπουργείο Υγείας σε ένα κεντρικότερο επίπεδο. Ένα από τα πρώτα θέματα της ατζέντας στην οργάνωση της ΠΦΥ Θα πρέπει να είναι η πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.
Γιατί εκτός από το κόστος στην ποιότητα υγείας των ασθενών και στις ζωές, έχει και πάρα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και στο σύστημα υγείας. Ακόμα και αν το δούμε από την πλευρά της οικονομίας του συστήματος υγείας, πρέπει να αποτελέσει πρωτεύουσα δραστηριότητα, η πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης».
Τα συμπτώματα για την φλεβική θρόμβωση
Πώς άραγε προειδοποιεί η θρόμβωση; «Η ερώτησή σας αφορά ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της μελέτης καθώς, μόνο ένα 30% γνωρίζει τα συμπτώματα. Η εμφάνιση της φλεβικής θρόμβωσης έχει δύο εντοπίσεις: Η μία είναι στα κάτω άκρα αυτό που λέμε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, και η πνευμονική εμβολή.
Στα κάτω άκρα έχουμε οίδημα, πρήξιμο δηλαδή, κοκκινίζει το σημείο με τρόπο διαφορετικό του ενός ποδιού από το άλλο, μία κράμπα μόνιμη μαζί με βαθύ πόνο, αλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας. Και στην πνευμονική εμβολή έχουμε παρουσία έντονου βήχα, δύσπνοιας χωρίς ιδιαίτερη αιτία, μπορεί να γίνει αιμόπτυση, μπορεί να παρουσιαστεί ένας πολύ οξύς πόνος στον πνεύμονα, ο οποίος να κόβει την ανάσα. Είναι συμπτώματα λίγο άτυπα που μπορεί κανείς να τα δει και σε άλλες συχνές παθολογικές καταστάσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει κανείς να γνωρίζει τα συμπτώματα και κυρίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς, για να πηγαίνουν άμεσα στο γιατρό τους, ο οποίος θα κάνει τις ανάλογες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τη διάγνωση. Σε καμία περίπτωση να μην περιμένουν σπίτι να περάσει, γιατί μπορεί κάτι τέτοιο να αποβεί μοιραίο».
Ένα ακόμη ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν η φλεβική θρόμβωση είναι συνέπεια του καρκίνου ή των θεραπειών που κάνουν οι ασθενείς.
«Στον καρκίνο η θρόμβωση είναι αποτέλεσμα “της δουλειάς” που κάνουν στο αίμα τα καρκινικά κύτταρα, στη συνέχεια έρχεται και η αντικαρκινική θεραπεία, η οποία επιπρόσθετα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της. Αλλά έχουμε και υποκειμενικούς παράγοντες κινδύνου, όπως καρδιαγγειακά, πίεση, ζάχαρο, ο κλινοστατισμός (το να μένει δηλαδή κανείς ακίνητος)».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Σοβαρή απειλή για την υγεία η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου

Σοβαρή απειλή για τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική υγεία του ατόμου αποτελεί η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί από διαταραχές του.
Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες, που αποτελεί για τη μεγάλη πλειονότητα την ελάχιστη διάρκεια την οποία χρειάζεται κανείς για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από τη στέρηση ύπνου.
Στατιστικά στοιχεία από το δυτικό κόσμο έχουν δείξει ότι περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους παρουσιάζει κάποια διαταραχή του ύπνου.
Το άγχος, η κατάθλιψη, καθώς και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο θόρυβος, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το φως, οι ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και το στρώμα του κρεβατιού μπορούν να συμβάλουν στις διαταραχές ύπνου.
Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στις διαταραχές του ύπνου παίζουν παθολογικές καταστάσεις, όπως το ροχαλητό και το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας-Υπόπνοιας (ΣΑΥ). Τα παραπάνω επισημαίνουν οι ειδικοί με αφορμή τη 14η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη σημασία του υγιή ύπνου για τη γενική υγεία και ευημερία.
Οι διαταραχές ύπνου αναφέρονται σε οποιαδήποτε παραβίαση του φυσιολογικού προτύπου του ύπνου, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα, τη διάρκεια ή τη συχνότητά του.
Μπορεί να είναι προσωρινές, αλλά και χρόνιες, και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία και την υγεία του ατόμου. Η έλλειψη ύπνου εξαιτίας των διαταραχών του μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ημερήσια υπνηλία, με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσης στην εργασία ή στις σπουδές και σοβαρά τροχαία και εργατικά ατυχήματα.
Επίσης, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς και κατάχρησης ουσιών (ναρκωτικά, τσιγάρο, αλκοόλ), εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και νόσου του Αλτσχάιμερ, εμφάνισης λοιμώξεων, ακόμη και καρκίνου.
Η έλλειψη ύπνου συνδέεται στενά και με ψυχικές νόσους, καθώς αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλά σχετίζεται και με τη μείωση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
- Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών
ΥΓΕΙΑ
Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τη βιολογική ηλικία κατά 10%

Όταν κάποιος σταματάει το κάπνισμα, η βιολογική του ηλικία, η ηλικία που μετράμε στα κύτταρα του αίματος μειώνεται σε ποσοστό 2-5% στο τρίμηνο, ενώ στο έτος μπορεί να μειωθεί έως και 10%.
Από την άλλη πλευρά, η άσκηση σε πολλές μελέτες δείχνει ότι επιμηκύνει το προσδόκιμο υγείας (σ.σ. υγειούς ζωής) ως και 30%.
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία παραθέτει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενετιστής ενδοκρινολόγος και διευθυντής Γενετικής του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας Κωνσταντίνος Στρατάκης, απαντώντας σε ερωτήματα για το πώς μπορούμε να προλάβουμε το γήρας, στο πλαίσιο της ιατρικής ευζωίας.
Το πόσο φαίνεσαι και όχι το πόσο είσαι είναι η βιολογική ηλικία, αναφέρει ο κ. Στρατάκης και εξηγεί: «Για χιλιάδες χρόνια δεν μπορούσαμε να το υπολογίσουμε αυτό. Σιγά σιγά με τα χρόνια όμως και ειδικότερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι για την ακριβή μέτρηση της βιολογικής ηλικίας, οι οποίες πλέον έχουν τελειοποιηθεί κι έτσι μπορούμε να μετρήσουμε τη βιολογική ηλικία, μετά από συγκεκριμένες εκθέσεις, όπως πχ μετά από διακοπή καπνίσματος, ή μετά από ένα διάστημα συστηματικής άσκησης».
Όπως λέει ο διεθνώς αναγνωρισμένος γενετιστής, στις δυτικές κοινωνίες οι περισσότεροι άνθρωποι μετά τα 64 έτη κατά μέσο όρο, αναπτύσσουν μία χρόνια ασθένεια.
Μάλιστα επισημαίνει ότι η μείωση της βιολογικής ηλικίας, η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και η μείωση της υγείας από τη νικοτίνη είναι περίπου ίδια με τη μείωση της υγείας και του προσδόκιμου επιβίωσης λόγω κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης.
«Η ζάχαρη για όσους δεν το γνωρίζουν είναι εθιστική και οι πολλές θερμίδες της αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Η συσσώρευση λίπους οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο που είναι η κύρια αιτία διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος καρκίνο κατά 20-30%. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Όταν όμως, σταματάμε να καταναλώνουμε ζάχαρη, ο μεταβολισμός μας αλλάζει ριζικά. Συγχρόνως όμως, αλλάζει ριζικά και το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι άκρως σημαντικό, γιατί ενισχύει την υγεία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και την ευεξία μας, καθώς μειώνεται η φλεγμονή στο σώμα μας, ενώ μακροπρόθεσμα τέτοιες αλλαγές μειώνουν τη βιολογική ηλικία και αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
- Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιβράδυνση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη, διαπιστώνει έρευνα

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί από το 2011 και μετά, όπως διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής το University of East Anglia, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Public Health».
Όπως εντόπισε η μελέτη, η διατροφή, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία, όπως και η πανδημία Covid ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την επιβράδυνση.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας και συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη έρευνα για την ποσοτικοποίηση των προβλημάτων υγείας «Global Burden of Disease 2021». Συνέκρινε τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής, τις αιτίες θανάτου και την έκθεση του πληθυσμού σε παράγοντες κινδύνου σε όλη την Ευρώπη κατά τις περιόδους 1990-2011, 2011-2019 και 2019-2021.
Κατά την περίοδο 1990-2011, η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους συνέχισε να οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Ωστόσο, από το 2011 και μετά η σταθερή βελτίωση επιβραδύνθηκε.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αποτέλεσαν την κύρια αιτία της μείωσης που υπήρξε στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής κατά την περίοδο 2011-2019.
Μετά το 2011, σημαντικοί κίνδυνοι, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη είτε αυξήθηκαν είτε σταμάτησαν να βελτιώνονται σε όλες σχεδόν τις χώρες. Επίσης, η πανδημία Covid ήταν υπεύθυνη για τις μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής που παρατηρήθηκαν το 2019-2021.
Στην έρευνα μελετήθηκαν 20 χώρες, συγκεκριμένα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Αγγλία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία. Από όλες τις χώρες, η Αγγλία παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στο προσδόκιμο ζωής.
Άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία και το Βέλγιο διατήρησαν καλύτερο προσδόκιμο ζωής μετά το 2011 και είδαν μειωμένες επιπτώσεις από καρδιακές παθήσεις, με τη συνδρομή κυβερνητικών πολιτικών.
Στην έρευνα εντοπίστηκε ότι παρά την ύφεση, το προσδόκιμο ζωής για τους ηλικιωμένους σε πολλές χώρες εξακολούθησε να βελτιώνεται, «γεγονός που δείχνει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε ένα φυσικό ανώτατο όριο μακροζωίας», όπως παρατηρεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Norwich του University of East Anglia, Νικ Στιλ.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι για να παρατείνουμε τα χρόνια ζωής μας πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη νεότερη ηλικία μας. Επίσης, καλούν τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
- Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι μητέρες διδύμων αντιμέτωπες με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στις μητέρες διδύμων είναι διπλάσιος τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση σε σύγκριση με τις μητέρες που γεννούν ένα βρέφος, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «European Heart Journal».
Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος για τις μητέρες διδύμων που είχαν υψηλή πίεση κατά την εγκυμοσύνη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson, στο Νιου Τζέρσεϊ, μελέτησαν στοιχεία για 36 εκατομμύρια τοκετούς που ελήφθησαν από την βάση δεδομένων των αμερικανικών νοσοκομείων «Nationwide Readmissisons Database» από το 2010 ως το 2020.
Στη συνέχεια χώρισαν τις εγκύους σε τέσσερις ομάδες: όσες είχαν δίδυμα αλλά φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσες είχαν δίδυμα και υπερτασική νόσο κύησης, όσες είχαν μονήρη κύηση με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και όσες είχαν μονήρη κύηση με υπερτασική νόσο κύησης.
Η υπερτασική νόσος κύησης περιλαμβάνει την υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη, την προεκλαμψία και την εκλαμψία. Για κάθε ομάδα, οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των ασθενών που εισήχθησαν εκ νέου στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά τον τοκετό με οποιονδήποτε τύπο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των επανεισαγωγών για καρδιαγγειακά νοσήματα εντός ενός έτους από τον τοκετό ήταν συνολικά υψηλότερο για τις γυναίκες με δίδυμα (1.105,4 ανά 100.000 γεννήσεις) σε σχέση με τις μονήρεις κυήσεις (734,1 ανά 100.000 γεννήσεις).
Οι μητέρες με δίδυμα και φυσιολογική αρτηριακή πίεση είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τις μονήρεις κυήσεις με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, για τις μητέρες με δίδυμα και υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος ήταν περισσότερο από οκτώ φορές υψηλότερος.
Αντίθετα, ένα έτος μετά τη γέννα οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου, ήταν υψηλότεροι μεταξύ των ασθενών με μονήρεις κυήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τους ασθενείς με δίδυμα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ο κίνδυνος για τις μητέρες διδύμων μειώνεται μακροπρόθεσμα, ενώ οι μητέρες με μονήρεις κυήσεις μπορεί να έχουν άλλους προϋπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
- Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών
ΥΓΕΙΑ
4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, αποτελώντας μια σημαντική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη νόσο.
Ταυτόχρονα είναι και εφαλτήριο για την κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση αυτού του μείζονος ιατρικού προβλήματος.
Ο εορτασμός της 4ης Φεβρουαρίου διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) για 25η χρονιά και στοχεύει στην ανάδειξη των προκλήσεων που σχετίζονται με την ασθένεια, την υποστήριξη των ασθενών και την ενίσχυση της προσπάθειας για την πρόληψη, τη θεραπεία και την ίση πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα.
Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Όπως τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Μαγδαληνή Μήγκου (Επιμελήτρια Παθολόγος – Ογκολόγος ΕΣΥ) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), υπολογίζεται ότι περίπου 20 εκατομμύρια άτομα διαγιγνώσκονται ετησίως με τη νόσο ενώ διαπιστώνονται και περίπου 9,5 εκατομμύρια θάνατοι.
Με βάση την πρόσφατη δημοσίευση των επιδημιολογικών δεδομένων για τον καρκίνο στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Ογκολογία έχουν μειώσει τη θνητότητα της νόσου κατά 34% αποτρέποντας αυτό το διάστημα περίπου 4,5 εκατομμύρια θανάτους. Ωστόσο, η επίπτωση της νόσου συνεχίζει και αυξάνει για μια σειρά από καρκίνους ιδίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίπτωση της νόσου είναι κατά 81% υψηλότερη σε γυναίκες ως 50 ετών σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, ενώ πλέον, ο καρκίνος είναι συχνότερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών.
Ο καρκίνος όμως δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά έχει και σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Υπολογίζεται ότι το κόστος για τη διαχείριση της ασθένειας παγκοσμίως ξεπερνά το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους φροντιστές τους, ενώ οι ανισότητες στην αντιμετώπιση της νόσου αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου: το 70% των θανάτων από καρκίνο καταγράφονται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Επομένως, είναι απαραίτητη τόσο η συνεχής επένδυση στην έρευνα, τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου, όσο και η ολοκληρωμένη υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.
Η πρόληψη του καρκίνου είναι κομβικής σημασίας για τον περιορισμό της επίπτωσης και της θνητότητας της νόσου.
Περίπου το 30% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων.
Συνήθειες όπως η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Επιπλέον, η πρόσβαση σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
- Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών
ΥΓΕΙΑ
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αφορά έως και το 5% του πληθυσμού

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το πιο συχνό σύνδρομο περιφερικής νευροπάθειας, αφορά περίπου το 4-5% του γενικού πληθυσμού και προτιμά γυναίκες 40-70 ετών, κυρίως λόγω του ορμονικού προφίλ, αλλά και λόγω του τρόπου εργασίας.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία. Ωστόσο, ο ήπιος σακχαρώδης διαβήτης, ρευματικά νοσήματα, άλλες πνευμονώδεις καταστάσεις, λοιμώξεις, ή τραύματα, μπορούν να αποτελέσουν προδιαθεσικούς παράγοντες.
Οι αιτίες είναι πολλές. Δεν βρίσκουμε όμως, την πλειονότητα και για αυτό ονομάζουμε το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ιδιοπαθές, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου ο διευθυντής του Α Ορθοπαιδικού Τμήματος στο Ασκληπιείο Βούλας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρας Χειρός Χαράλαμπος Ντινόπουλος.
Όπως εξηγεί ο διακεκριμένος χειρουργός-ορθοπεδικός το μέσο νεύρο του καρπού όταν πιέζεται προκαλεί μουδιάσματα (κυρίως στα τρία πρώτα δάχτυλα) και ενόχληση στο χέρι.
«Πόνο, αίσθημα πρηξίματος που μπορεί να μην είναι υπαρκτό, αλλά να είναι αίσθημα και σπανιότερα τα συμπτώματα ανεβαίνουν κεντρικότερα μπορεί και μέχρι τον ώμο, γιατί είναι η αντανάκλαση του νεύρου. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο άρρωστος έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μας παραπονιέται ότι τον ξυπνάει τη νύχτα και θέλει να τινάξει το χέρι του, να το τρίψει, ή να το κουνήσει».
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα διαγιγνώσκεται από τους γιατρούς από τα συμπτώματα που περιγράφουν οι ασθενείς, την κλινική εξέταση και αν παραστεί ανάγκη, από ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο, αυτό που ο κόσμος γνωρίζει ως ηλεκτρομυογράφημα και οι ειδικοί βλέπουν αν πιέζεται το νεύρο ή όχι.
Η θεραπεία μπορεί να είναι από φαρμακευτική αγωγή μέχρι χειρουργείο, ανάλογα με τη βαρύτητα. Αλλά σαφώς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την αιτιολογία, αν τη βρούμε, γιατί αν υπάρχει αιτιολογία μπορεί με βοήθεια σε αυτή να ελαττώσουμε τα συμπτώματα, διευκρινίζει ο κ. Ντινόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο
- Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως
- ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
- Προτάσεις της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού
- Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών
You must be logged in to post a comment Login