ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές και οι επιπτώσεις στην υγεία

Ιδιαίτερη επιβάρυνση στην υγεία των ανθρώπων προκαλεί ο καπνός που παράγεται από τις δασικές πυρκαγιές επηρεάζοντας ακόμα και όσους δεν βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς.
Οι επιπτώσεις μιας δασικής πυρκαγιάς είναι πολλαπλές και δεν περιορίζονται μόνο στην άμεση απειλή για την ανθρώπινη ζωή, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των περιουσιών αλλά επεκτείνονται και σε άγνωστες πτυχές που κρύβονται πίσω από τις συνέπειες που μπορεί να έχει το «ταξίδι του καπνού».
Με τον καπνό που παράγεται σε μια πυρκαγιά να αποτελείται από ένα πολύπλοκο μίγμα αέριων, υγρών και στερεών συστατικών (αέρια, πτητικές οργανικές ενώσεις και σωματίδια) η έκθεση στα συστατικά μπορεί να προκαλέσει οξείες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών, και διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών πυρκαγιών, Μιλτιάδη Σταθερόπουλο, σε πρώτη φάση για να αξιολογήσει κανείς τον καπνό από μία δασική πυρκαγιά θα πρέπει να δει την ποσότητα που παράγεται, τη διάρκεια, τη συχνότητα, και τη σύνθεση.
Παράλληλα, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σταθερόπουλος, ο καπνός δεν περιορίζεται στο σημείο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια δασική πυρκαγιά. «Οι δασικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα αυτές που είναι πολύ μεγάλης διάρκειας και έκτασης δεν έχουν τοπικές επιδράσεις, απλώνονται ακόμα και σε μία ολόκληρη ήπειρο ακόμα και σε όλο τον πλανήτη.
Η ρύπανση από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς δεν είναι τοπικό φαινόμενο, ούτε του δήμου. Ανάλογα με τη διάρκειά της είναι μιας ολόκληρης γραμμής που κατευθύνεται ο καπνός. Είναι η επίδραση σε όλη την κατεύθυνση του μετώπου του καπνού. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιον θα πρέπει να τον ενδιαφέρουν οι δασικές πυρκαγιές και ο καπνός τους, όχι μόνο για οικολογικούς λόγους αλλά γιατί ο καπνός δεν είναι κάτι που περιορίζεται στο σημείο που θα γίνει. Ο καπνός είναι ένα στοιχείο που δεν είναι τοπικό, η ρύπανση μπορεί να είναι περιφερειακή, διασυνοριακή, διακρατική», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά, λοιπόν, τις συνέπειες μιας δασικής πυρκαγιάς στο επίπεδο της υγείας αυτές χωρίζονται σε οξείες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες.
Οι οξείες, σύμφωνα με τον κ. Σταθερόπουλο, προέρχονται από τα αέρια ή από τον καπνό που προσβάλλει κάποιους ανθρώπους πολύ κοντά στο μέτωπο της δασικής πυρκαγιάς. «Κύριοι αποδέκτες αυτών των επιδράσεων είναι οι πυροσβέστες και όσοι συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς.
Οι βραχυχρόνιες είναι κυρίως καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και οφθαλμολογικές συνέπειες και προσδιορίζονται την πρώτη ή την επόμενη μέρα, ενώ οι μακροχρόνιες έχουν να κάνουν με τη συχνότητα που εισπνέουμε τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς – και πραγματικά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν στατιστικά και κάποιες παθήσεις αλλά και καρκινογένεση», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταθερόπουλος και προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη οι άνθρωποι να αντιληφθούν την επικινδυνότητα του καπνού από μία δασική πυρκαγιά και τις συνολικές επιπτώσεις στην υγεία.
«Πολλές φορές οι άνθρωποι ενεργούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς αγνοώντας αυτούς τους παράγοντες» αναφέρει προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στην υγεία συνδέονται με την τοξικότητα των συστατικών του παραγόμενου καπνού, τα χαρακτηριστικά της έκθεσης στον καπνό, τον βαθμό ευπάθειας του εκτιθέμενου πληθυσμού και τις ειδικές ομάδες έκθεσης (πυροσβέστες).
Σχετικά με την τοξικότητα των συστατικών του παραγόμενου καπνού, θα πρέπει να εξετάζεται ταυτόχρονα και το σύνθετο σενάριο μιας πυρκαγιάς που περιλαμβάνει τη διαδρομή ενός μετώπου, δηλαδή αν ένα μέτωπο περνάει από μία βιομηχανική ζώνη ή αν μέσα σε μία δασική έκταση υπάρχει παράνομη χωματερή.
«Η κατάσταση με τον καπνό γίνεται ακόμα πιο σύνθετη όταν το μέτωπο της πυρκαγιάς περάσει από βιομηχανική ζώνη, βιοτεχνία πλαστικών ή αν περάσει σε μια μεγάλη χωματερή.
Όταν μια δασική πυρκαγιά (η θερμοκρασία της οποίας κυμαίνεται από 600 βαθμούς έως 1.100) περάσει πάνω από μια χωματερή τότε δεν μιλάμε πια για απλή δασική πυρκαγιά μιλάμε για ένα πολύ σύνθετο και επιθετικό στον άνθρωπο μείγμα ουσιών. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση και να εξαφανιστούν οι παράνομες χωματερές», επισημαίνει ο κ. Σταθερόπουλος.
Εξετάζοντας την πρόσφατη δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη και τις μετρήσεις αερίων και σωματιδίων από σταθμούς μέτρησης της Παλλήνης και του Κορωπίου παρατηρεί κανείς ότι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 και PM2,5 (ατμοσφαιρικοί ρύποι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον) σχεδόν τετραπλασιάστηκαν μια μέρα μετά την πυρκαγιά, στις 20 Ιουλίου, ενώ αυξημένες είναι οι τιμές και στο διοξείδιο του αζώτου αλλά και του θείου.
Μέτρα προστασίας και ευάλωτες ομάδες
Το καλύτερο μέτρο προστασίας σύμφωνα με τον κ. Σταθερόπουλο είναι η πρόληψη, ωστόσο όταν αυτό δεν είναι εφικτό η απομάκρυνση του πληθυσμού από τις περιοχές που έχει εκδηλωθεί αποτελεί μία λύση. «Ένας τρόπος είναι να φύγει κάποιος από τον χώρο όσο κρατάει η δασική πυρκαγιά. Κοντά στο μέτωπο της φωτιάς κινδυνεύεις άμεσα από τον καπνό αλλά και η επιβάρυνση της υγείας είναι πολύ μεγάλη.
Η εκκένωση θεωρώ ότι δεν γίνεται μόνο για το ότι μπορεί να κατευθυνθεί εκεί η πυρκαγιά αλλά γίνεται και για λόγους προστασίας απέναντι στον καπνό», εξηγεί ο κ. Σταθερόπουλος. Ακόμη, όπως τονίζει, ένα άλλο μέτρο προστασίας θα ήταν η χορήγηση ειδικών μασκών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς.
Το πιο σημαντικό ωστόσο για εκείνον είναι οι άνθρωποι να αντιληφθούν άμεσα την επικινδυνότητα μιας δασικής πυρκαγιάς.
«Σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος για περιουσία, για περιβάλλον αλλά είναι κι ένας κίνδυνος σημαντικός για την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη υγεία», σημειώνει.
Καταλυτικό ρόλο στα μέτρα προστασίας έχει η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνού στην ατμόσφαιρα καθώς όπως αναφέρει χρειάζεται να ενημερωθούν ότι οι συγκεντρώσεις μέσα στον καπνό αερίων, σωματιδίων και διαφόρων χημικών ουσιών είναι τέτοιες που μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν κίνδυνο για την ζωή.
Επιπλέον ο κ. Σταθερόπουλος τονίζει ότι χρειάζεται συγκεκριμένη πρόνοια και πρόβλεψη για τα άτομα ΑμεΑ αλλά και για όσους διαθέτουν κινητικά προβλήματα στην περίπτωση που ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά στην περιοχή που ζουν.
Ειδικότερα, όπως λέει, χρειάζεται η οικογένεια ή όσοι εργάζονται σε δομές για ΑμεΑ να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι. «Εμείς παροτρύνουμε τις δομές για ανθρώπους ΑμεΑ που μπορεί να είναι σε περιοχές που υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς να πραγματοποιούν ασκήσεις σε συνεργασία με την Πυροσβεστική για εκκένωση της δομής».
Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις του καπνού από μια δασική πυρκαγιά είναι τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, οι πάσχοντες από υπερευαισθησία της αναπνευστικής οδού, άτομα με καρδιοαγγειακές ασθένειες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη, οι έγκυες γυναίκες και οι καπνιστές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα

Οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των καυσώνων, όπου οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες και την ημέρα και τη νύχτα, ενώ ορισμένοι τύποι καρδιακών παθήσεων είναι πιο ευαίσθητοι στους καύσωνες.
Τα παραπάνω διαπιστώνει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 2,4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις στην Κίνα σε διάστημα έξι ετών. Μελέτησαν τις επιπτώσεις των καυσώνων που συμβαίνουν μόνο ημέρα, μόνο νύχτα και όσους διαρκούν μέρα και νύχτα, αλλά και την ένταση, τη διάρκεια και την εποχή που συμβαίνουν οι καύσωνες, προκειμένου να έχουν ακριβέστερη εκτίμηση του κινδύνου.
Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται σταθερά με την έκθεση σε καύσωνα που συμβαίνει και κατά την ημέρα και κατά τη νύχτα.
Αντίθετα, οι επιπτώσεις στους καύσωνες που διαρκούν μόνο την ημέρα ή μόνο τη νύχτα εμφανίστηκαν έπειτα από συγκεκριμένα όρια και σε μέτριες εντάσεις.
Επίσης, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος δεν ήταν ίδιος στους διαφορετικούς τύπους καρδιακών παθήσεων.
Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στα κύματα καύσωνα που διαρκούν μέρα και νύχτα, ενώ η πνευμονική καρδιοπάθεια έχει αυξημένο κίνδυνο μόνο στην έκθεση σε καύσωνα υψηλής έντασης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς τύπους καύσωνα και το αθροιστικό θερμικό φορτίο τους ενδέχεται να έχουν υποεκτιμήσει τον κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας από καύσωνα έως και κατά 54%.
Όπως υπογραμμίζουν, είναι σημαντική η διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού της αστικής θερμότητας για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών
- Μια άγνωστη φυλή ανθρώπων ζούσε στην “Πράσινη Σαχάρα” πριν από 14.000 χρόνια
- Για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ινδία
- Γερμανία: Ανησυχία για τις συνέπειες των νέων δασμών στην οικονομία από επιχειρήσεις και οικονομικά ινστιτούτα
- Ν. Ανδρουλάκης: «Η στέγαση δεν είναι μπίζνα, αλλά το δικαίωμα μιας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η κολπική μαρμαρυγή στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας κατά 21% σε ασθενείς κάτω των 70 ετών και τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας (διάγνωση πριν από την ηλικία των 65 ετών) κατά 36%, όπως προκύπτει από έρευνα.
Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό και είναι σχετικά συχνή, επηρεάζοντας το 2%-3% του γενικού πληθυσμού, με το ποσοστό εμφάνισης να αυξάνεται με την ηλικία.
Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας EHRA 2025, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ανεξάρτητη συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιστατικών άνοιας στην Καταλονία, στην Ισπανία.
Η μελέτη παρατήρησης συμπεριέλαβε περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια άτομα που, το 2007, ήταν τουλάχιστον 45 ετών και δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση άνοιας. Τα δεδομένα προήλθαν από το Σύστημα για την Ανάπτυξη Έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το οποίο παρέχει ανώνυμα δεδομένα για πάνω από το 80% του πληθυσμού της Καταλονίας.
Η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε 15 χρόνια, από το 2007 έως το 2021. Ο μέσος όρος παρακολούθησης ήταν 13 έτη.
Όπως διαπιστώθηκε, η συσχέτιση κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας ήταν ισχυρότερη στους ενηλίκους κάτω των 70 ετών και στην εμφάνιση πρώιμης άνοιας.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι στις ηλικίες 45-50 ετών, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους χωρίς κολπική μαρμαρυγή.
Ευρύτερα, σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή πριν από την ηλικία των 70 ετών, η πάθηση αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 21%. Ακόμα ισχυρότερη ήταν η επίδραση της κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με την άνοια πρώιμης έναρξης, καθώς η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο κατά 36%. Αντίθετα, στους ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών
- Μια άγνωστη φυλή ανθρώπων ζούσε στην “Πράσινη Σαχάρα” πριν από 14.000 χρόνια
- Για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ινδία
- Γερμανία: Ανησυχία για τις συνέπειες των νέων δασμών στην οικονομία από επιχειρήσεις και οικονομικά ινστιτούτα
- Ν. Ανδρουλάκης: «Η στέγαση δεν είναι μπίζνα, αλλά το δικαίωμα μιας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ΕΤ ο Εξωγήινος πωλείται σε δημοπρασία!

Ένα αυθεντικό μοντέλο του «ΕΤ του Εξωγήινου», που χρησιμοποιήθηκε στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ πριν από 43 χρόνια, θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.
Η κούκλα προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Ιταλού καλλιτέχνη, εξειδικευμένου στα ειδικά εφέ, Κάρλο Ραμπάλντι, ο οποίος έχει κερδίσει τρία Όσκαρ για τη δουλειά του: για το «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς, τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου» του Σπίλμπεργκ και τον «Κινγκ Κονγκ» του 1976, του Τζον Γκουίλερμιν.
Το μοντέλο, ύψους περίπου ενός μέτρου, είναι ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1982. Εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι 600.000 – 900.000 δολαρίων.
Η κούκλα «ενσαρκώνει την τέχνη μιας περασμένης εποχής, πριν επιβληθούν τα ειδικά εφέ μέσω υπολογιστή. Είναι ένα νοσταλγικό κομμάτι, σύμβολο της ιστορίας του Χόλιγουντ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Sotheby’s, Κασάντρα Χάτον.
Μια αρθρωτή κούκλα που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2022 έναντι 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια μακέτα του «ΕΤ» πουλήθηκε επίσης έναντι 125.000 δολαρίων.
Ο Κάρλο Ραμπάλντι είχε σχεδιάσει πολλούς κορμούς και κεφάλια του μικρόσωμου εξωγήινου. Ο «πρωταγωνιστής» της ταινίας μπορούσε να κάνει 150 διαφορετικές κινήσεις, όπως να τεντώνει τον λαιμό του ή να συνοφρυώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών
- Μια άγνωστη φυλή ανθρώπων ζούσε στην “Πράσινη Σαχάρα” πριν από 14.000 χρόνια
- Για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ινδία
- Γερμανία: Ανησυχία για τις συνέπειες των νέων δασμών στην οικονομία από επιχειρήσεις και οικονομικά ινστιτούτα
- Ν. Ανδρουλάκης: «Η στέγαση δεν είναι μπίζνα, αλλά το δικαίωμα μιας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ σε τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια ανακοίνωσε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών για το μέλλον της Ευρώπης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και οι ψηφιακές δεξιότητες.
Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ θα διατεθεί μέσω του προγράμματος εργασίας «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL) για την περίοδο 2025-2027. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και στην υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, το υπολογιστικό νέφος και τα δεδομένα, την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές δεξιότητες.
Συγκεκριμένα, οι βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακής εργασίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας των εφαρμογών ΤΝ, μεταξύ άλλων στους τομείς της υγείας και της περίθαλψης, τη στήριξη των λεγόμενων «ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας» (EDIHs) που παρέχουν στις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και δοκιμές τεχνολογιών, καθώς και συμβουλές, κατάρτιση και δεξιότητες για την υιοθέτηση των τελευταίων τεχνολογιών.
Περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο για να βελτιωθεί η ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα με την ανάπτυξη αποτελεσματικών, υψηλής ποιότητας, διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών
- Μια άγνωστη φυλή ανθρώπων ζούσε στην “Πράσινη Σαχάρα” πριν από 14.000 χρόνια
- Για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ινδία
- Γερμανία: Ανησυχία για τις συνέπειες των νέων δασμών στην οικονομία από επιχειρήσεις και οικονομικά ινστιτούτα
- Ν. Ανδρουλάκης: «Η στέγαση δεν είναι μπίζνα, αλλά το δικαίωμα μιας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά εντόπισαν ένα νέο μόριο, πολλά υποσχόμενο για να αντιμετωπίσει ακόμη και μερικά από τα πιο ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια του πλανήτη.
Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές εντόπισαν το μόριο lariocidin, που εντάσσεται σε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών.
Η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνουν, το νέο μόριο είναι ελπιδοφόρο ως ένα πρώιμο φαρμακευτικό μόριο, επειδή επιτίθεται στα βακτήρια με τρόπο διαφορετικό από τα άλλα αντιβιοτικά.
Το μόριο παράγεται από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται Paenibacillus, τον οποίο οι ερευνητές ανέκτησαν από δείγμα εδάφους που συλλέχθηκε από μια αυλή.
Εκτός από τον μοναδικό τρόπο δράσης του και τη δραστηριότητά του εναντίον βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για το μόριο αυτό επειδή πληροί πολλά από τα σωστά κριτήρια: δεν είναι τοξικό για τα ανθρώπινα κύτταρα, δεν είναι ευαίσθητο στους υπάρχοντες μηχανισμούς αντοχής στα αντιβιοτικά και λειτουργεί επίσης καλά σε ένα ζωικό μοντέλο λοίμωξης.
Οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα στην εξεύρεση τρόπων τροποποίησης του μορίου και παραγωγής του σε ποσότητες αρκετά μεγάλες, ώστε να καταστεί δυνατή η κλινική ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών κυκλοφόρησε στην αγορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών
- Μια άγνωστη φυλή ανθρώπων ζούσε στην “Πράσινη Σαχάρα” πριν από 14.000 χρόνια
- Για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ινδία
- Γερμανία: Ανησυχία για τις συνέπειες των νέων δασμών στην οικονομία από επιχειρήσεις και οικονομικά ινστιτούτα
- Ν. Ανδρουλάκης: «Η στέγαση δεν είναι μπίζνα, αλλά το δικαίωμα μιας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σχεδόν 4 εκατ. πρόωροι θάνατοι αποφεύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης του καπνίσματος

Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα αποφεύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά την περίοδο 1970-2022, λόγω της σημαντικής μείωσης του καπνίσματος που προήλθε από τον έλεγχο του καπνού.
Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο «CA: A Cancer Journal for Clinicians».
Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα θνησιμότητας του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Υγείας για την περίοδο 1970-2022.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι κατά την περίοδο αυτή αποτράπηκαν 3.856.240 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα (2.246.610 σε άνδρες και 1.609.630 σε γυναίκες) και κερδήθηκαν περισσότερα από 76 εκατομμύρια ανθρωποέτη ζωής, με μέσο όρο 19,8 τα ανθρωποέτη ζωής κερδισμένα ανά θάνατο που αποτράπηκε.
Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα που αποτράπηκαν αντιπροσώπευε το 51,4% των εκτιμώμενων μειώσεων στους συνολικούς θανάτους από καρκίνο και ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στους άνδρες (60,1%) από ό,τι στις γυναίκες (42,7%).
Ωστόσο, «παρά τα ευρήματα αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από άλλους καρκίνους ή ασθένειες που αποδίδονται στο κάπνισμα παραμένουν υψηλές», σημειώνει ο Φαρχάντ Ισλάμι, επιστημονικός διευθυντής της έρευνας για τις ανισότητες στον καρκίνο στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ο ίδιος τονίζει ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη δέσμευση σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω μείωση του καπνίσματος και να αυξήσουμε σημαντικά την πρόοδο κατά της θνησιμότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα. Είναι επίσης σημαντικό αυτά τα προγράμματα ελέγχου του καπνίσματος να σχεδιάζονται έτσι ώστε να απευθύνονται σε ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο καπνίσματος, όπως άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, για να βοηθήσουν να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών
- Μια άγνωστη φυλή ανθρώπων ζούσε στην “Πράσινη Σαχάρα” πριν από 14.000 χρόνια
- Για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ινδία
- Γερμανία: Ανησυχία για τις συνέπειες των νέων δασμών στην οικονομία από επιχειρήσεις και οικονομικά ινστιτούτα
- Ν. Ανδρουλάκης: «Η στέγαση δεν είναι μπίζνα, αλλά το δικαίωμα μιας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια»
You must be logged in to post a comment Login