Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ξεκίνησαν και πάλι τα εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοξενίας νέων Ομογενών από τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δεσμών της απανταχού Ομογένειας με τη μητροπολιτική Ελλάδα, προχώρησε φέτος το καλοκαίρι δυναμικά στην υλοποίηση και στήριξη ενός ευρέος και φιλόδοξου προγράμματος φιλοξενίας παιδιών και νέων Ομογενών απ’ όλον τον κόσμο.

Περισσότερα από 700 παιδιά, νέες και νέοι της ελληνικής Διασποράς, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα προγράμματα φιλοξενίας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησε και στήριξε φέτος το καλοκαίρι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά από μια σύντομη διακοπή λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Στόχος των προγραμμάτων είναι η επανασύνδεση και εξοικείωση των παιδιών και των νέων του Απόδημου Ελληνισμού με τις ρίζες και τη χώρα καταγωγής τους, καθώς και η ενίσχυση της εθνικής τους ταυτότητας, ενώ ο σχεδιασμός της ΓΓΑΕΔΔ περιλαμβάνει την περαιτέρω διεύρυνσή τους από το επόμενο έτος.
Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Τα επιμέρους προγράμματα φιλοξενίας παιδιών και νέων της Διασποράς στη μητροπολιτική Ελλάδα ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάϊο και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι φιλοξενίες που υλοποιήθηκαν και στηρίχθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

Πρόγραμμα φιλοξενίας 310 παιδιών και νέων από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην κατασκήνωση του Ιονικού Χωριού στην Πελοπόννησο.

Η ΓΓΑΕΔΔ, υπό την αιγίδα της οποίας υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, μερίμνησε για την επίσκεψη των νέων Ομογενών στον Παρθενώνα, το Μουσείο της Ακρόπολής και την Αρχαία Ολυμπία και τους δώρισε επιτραπέζια παιχνίδια επετειακά για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επίσκεψης 40 νέων Ομογενών από την Αυστραλία που διοργανώθηκε από την ΓΓΑΕΔΔ σε συνεργασία με την ΧΑΝΘ, την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, από τις 9 έως τις 20 Ιουλίου 2022.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, περιηγήσεις και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και αξιοθέατα της Β. Ελλάδας και παρακολούθηση του πολιτιστικού προγράμματος του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη (15-17 Ιουλίου 2022) που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
Πρόγραμμα κατασκήνωσης για 100 παιδιά από την Ουκρανία και την Αλβανία, ηλικίας 6-14 ετών, με τους συνοδούς τους, για το χρονικό διάστημα 16-30 Αυγούστου 2022 στην παιδική κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την ανακούφιση και την ψυχαγωγία των παιδιών από την Αλβανία και τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, καθώς και τη σύσφιξη των δεσμών τους με τη χώρα καταγωγής των οικογενειών τους.

Φιλοξενία 6 παιδιών και 3 συνοδών από την Ελληνική Κοινότητα Στενού της Κάτω Ιταλίας στην παιδική κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας Χαλκιδικής με 3ημερη παραμονή στη Θεσσαλονίκη και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία κατά το χρονικό διάστημα 3-16 Αυγούστου 2022.
Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση για 60 παιδιά ηλικίας 6-16 ετών της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας στην κατασκήνωση Yuppi Camp στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, με τη στήριξη της ΓΓΑΕΔΔ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων κατά το χρονικό διάστημα 23-30/8/2022. Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων των Σαρακατσάνων και η μεταλαμπάδευσή τους στα νεότερα παιδιά.
Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του Ελληνικού Διαδικτυακού Σχολείου για παιδιά και νέους της Ομογένειας στην παιδική θερινή κατασκήνωση στο Σοφικό Κορινθίας κατά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 2022.

Στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕΔΔ, συμμετείχαν κατά τις δυο περιόδους της θερινής κατασκήνωσης 30 και 40 παιδιά αντιστοίχως από μια σειρά χωρών.

Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του Ελληνικού Διαδικτυακού Σχολείου, στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών κατά το χρονικό διάστημα 15-24/6/2022.

Στο πρόγραμμα αυτό που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕΔΔ συμμετείχαν 34 Ομογενείς.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
14ο εκπαιδευτικό ταξίδι εξοικείωσης Ελληνοαμερικανών φοιτητών Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων σε Ελλάδα (23-30 Ιουλίου 2022) και Κύπρο, που διοργάνωσε το American Hellenic Institute (AHI).

Η ΓΓΑΕΔΔ στήριξε την εν λόγω επίσκεψη και μερίμνησε για την ενημέρωση των ομογενών φοιτητών για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και τρέχουσας επικαιρότητας τόσο από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτη και τον ΓΓΑΕΔΔ Ι. Χρυσουλάκη, όσο και από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεδομένου ότι οι Ελληνοαμερικανοί φοιτητές σε εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακές σχολές των ΗΠΑ, είναι εκείνοι που σύντομα θα βρεθούν στα κέντρα λήψεις αποφάσεων, θα εκπροσωπούν τον Ελληνισμό, θα στηρίζουν και θα προωθούν τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ο κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι το εν λόγω ταξίδι θα αποτελέσει την αρχή μιας συνεργασίας, που θα τους αναδείξει σε πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
10ο Θερινό Σχολείο του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου στο Οίτυλο της Μάνης.

Το πρόγραμμα διάρκειας 1 εβδομάδας υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕΔΔ το Μάϊο 2022 και το παρακολούθησαν 31 Έλληνες και ξένοι φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού χωρίς δίδακτρα, χάρη σε χορηγίες Ελλήνων ομογενών και φαρμακευτικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάμεσα στους 28 ομιλητές του Θερινού Σχολείου βρίσκονταν διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, ενώ τα βραβεία απενεμήθησαν από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Voyage into Greek Civilization» για φοιτητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕΔΔ και είναι προϊόν συνεργασίας του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece (BAAG) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Boston University (BU Philhellenes) και του διαδικτυακού φορέα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, Study in Greece (SIG).

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», Καστελλόριζο, 10-15 Ιουλίου 2022.

Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα και τη στήριξη της ΓΓΑΕΔΔ του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης. Οργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University και την υποστήριξη του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και των Boston University Philhellenes.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε κλίμα υπερηφάνειας γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στις ΗΠΑ

Published

on

Από

H Εθνική Παρέλαση στην Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση του Ελληνισμού της διασποράς που διοργανώνεται ανελλιπώς από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης από το 1938. Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ

Με την μεγαλόπρεπη παρουσία της προεδρικής φρουράς άνοιξε η παρέλαση, όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή 30 Μαΐου 2025, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ

Των κρητικών σωματείων της ευρύτερης περιοχή της Νέας Υόρκης που παρέλασαν, ηγήθηκαν ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών (ΠΣΚ), Νίκος Καστρινάκης, η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (ΠΕΑ), Νταϊάν (Διαμάντα) Κουναλάκη και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΠΕΑ, Γιάννης Μαράκης.

Δυναμικό παρών έδωσε η νεολαία με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης που απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα και τις ενθουσιώδεις επευφημίες του κοινού καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ
Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ

Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Κρησσών «Πασιφάη» Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Νεολαίας «Λάβρυς» Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Κρητών «Μίνως» Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Νεολαίας «Ιδομενέας» Νέας Υόρκης, της Αδελφότητας Κρητών Μπρούκλιν Νέας Υόρκης, της Αδελφότητας Κρησσών Μπρούκλιν Νέας Υόρκης, της Νεολαίας Κρητών «Καζαντζάκης» Μπρούκλιν Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Λονγκ Άιλαντ «Ερωτόκριτος – Αρετούσα» Νέας Υόρκης, του Συλλόγου «Κρητική Φιλοξενία» Στάτεν Άιλαντ Νέας Υόρκης, του Συλλόγου «Λευκά Όρη» Νέας Ιερσέης και του Συλλόγου Νεολαίας «Αρκάδι» Νέας Ιερσέης τους οποίους συντονίζει η Μικτή Πολιτιστική Επιτροπή των Κρητικών Σωματείων Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Παρέλαση στην Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση του Ελληνισμού της διασποράς που διοργανώνεται ανελλιπώς από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης από το 1938.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ

Στην παρέλαση πήραν μέρος περισσότερα από 120 σωματεία, σύλλογοι και οργανισμοι, με 52 άρματα, και με την συμμετοχή χιλιάδων ομογενών της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.

Με μεγάλο εθνικό παλμό εορτάστηκε
η επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Οχάιο

Στο Κάμπελ του Οχάιο (Campbell OH), στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, εορτάστηκε με μεγάλο εθνικό παλμό η επέτειος της 25ης Μαρτίου, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025.

Στους εορτασμούς συμμετείχε και η κοινότητα της ενορίας του Αγ. Νικολάου στο Youngstown. Στην παρέλαση παραβρέθηκε ο δήμαρχος του Campbell, Μπράιαν Τεντέσκο (Bryan Tedesco), ο επίτροπος της κομητείας Mahoning OH, Άντονι Τραφικάντι (Anthony Traficanti) και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβούλιο Κρητών, Νίκος Καστρινάκης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής με θέμα την συμβολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Επανάσταση του 1821.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ

Η παρέλαση ξεκίνησε από το Hellenic Club που ανήκει στην Καλυμνιακή Αδελφότητα «Πρόδρομος», που βρίσκεται στην 12η οδό του Campbell ΟΗ και κατέληξε μπροστά στον Ιερό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Αιδεσιμότατο πατήρ Σταύρο Ντίνα (Rev Steve Denas) της ενορίας του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και τον Αιδεσιμότατο πατήρ Ιωσήφ Ντιστεφάνο της ενορίας του Αγ. Νικολάου στο Youngstown ο κ. Καστρινάκης κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στην μνήμη των Ηρώων της Επανάστασης του 1821.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καστρινάκης ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή να συνεορτάζουμε, εδώ στο Οχάιο την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά που γνωρίζουν την καταγωγή τους και είναι περήφανα για αυτήν». Θερμά συγχαρητήρια απηύθυνε και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καλυμνίων Αμερικής, Νικόλαο Καλουρή και στην Διευθύντρια του Σχολείου του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Γραμματέα του ΠΣΚ, Μαρία Βαμβάκη, για την άψογη διοργάνωση της παρέλασης και των εκδηλώσεων.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ

Ιδιαίτερο τόνο στην παρέλαση έδωσαν οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που κλείνει τον 87ο χρόνο διαρκούς λειτουργίας του. Πολλοί ομογενείς και επίσης πολλά παιδιά παρέλασαν με παραδοσιακές στολές από όλη την Ελλάδα.

Μετά το πέρας της παρέλασης μεγάλη συμμετοχή είχε και η εκδήλωση που έγινε στο παρακείμενο κοινοτικό κέντρο της ενορίας του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, όπου οι μαθητές του σχολείου εξέπληξαν ευχάριστα όλους του παρευρισκομένους με το πρόγραμμα που παρουσίασαν και τους παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στα Ιεροσόλυμα η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Μάιρα Μυρογιάννη

Published

on

Από

Η κ. Μυρογιάννη διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο για την στήριξη της ελληνορθόδοξης παρουσίας στα Πανάγια Προσκυνήματα, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας. Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κα Μάιρα Μυρογιάννη, μετέβη στα Ιεροσόλυμα όπου έγινε δεκτή από την Α.Θ.Μ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ΄.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η κυρία Μυρογιάννη εξέφρασε, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, το σταθερό ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το έργο που επιτελεί, ενώ διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο για την στήριξη της ελληνορθόδοξης παρουσίας στα Πανάγια Προσκυνήματα, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο και τους Αγίους Τόπους.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών

Published

on

Από

Η κ. Μυρογιάννη συμμετείχε στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου παρακολούθησε το πρόγραμμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής. Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, μετέβη στην Νότια Αφρική όπου συμμετείχε στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και πραγματοποίησε επαφές με ομογενειακούς, εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο στο Γιοχάνεσμπουργκ, η κυρία Μυρογιάννη παραβρέθηκε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και παρακολούθησε το πρόγραμμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής στη Σχολή SAHETI, όπου πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση με τη συμμετοχή των ελληνικών κοινοτήτων, των συλλόγων και των μαθητών της Σχολής.

Στον χαιρετισμό της, εξήρε τη σημασία προσήλωσης στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και του ανθρωπισμού.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Cape Town, η κυρία Γενική Γραμματέας παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία και στη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου και στον εορτασμό της εθνικής επετείου που διοργάνωσε στους χώρους της η Ελληνική Κοινότητα Κέηπ Τάουν & Περιχώρων.



Κατά την επίσκεψή της στην Νότια Αφρική η κυρία Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας καθώς και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο.

Επίσης, επισκέφτηκε το πρότυπο σχολείο SAHETI στην Νότιο Αφρική όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, κ. Gary Ttappous, και μέλη του ΔΣ του σχολείου και συνομίλησε μαζί τους για δράσεις προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνομάθειας.

Στο πλαίσιο των περαιτέρω επαφών της με φορείς της ομογένειας, η κα Μυρογιάννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής κ. Παναγιώτη Μπαλαδάκη και μέλη του Δ.Σ., επισκέφτηκε το Ελληνικό Κέντρο Germiston και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Christoforos Gregoriou και εκπροσώπους της Ένωσης Ομογενών Φοιτητών και Νεολαίας Ν. Αφρικής («NAHYSOSA»), συναντήθηκε με τον Dr. Stavros Nicolaou Πρόεδρο και τον κ. John Baladakis, επικεφαλής τομέα του Ελληνικού Τμήματος «HIP Alliance», καθώς και με τον Πρόεδρο του Greek Sporting Club, κ. Λουκά Ιωαννίδη.



Η κυρία Γενική Γραμματέας μετέβη στην Πρετόρια όπου επισκέφτηκε την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόριας και συνομίλησε τον Πρόεδρο Joakim Efthimiades και μέλη της κοινότητας για θέματα που τους απασχολούν, ενώ κατά την επίσκεψή της στο Cape Town, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χρήστο Γιακουμή και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Κέηπ Τάουν & Περιχώρων, καθώς και με τον Πρόεδρο Δημήτριο Στεριανό και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Νοτιωτέρου Ακρωτηρίου.

Περαιτέρω, η κυρία Μυρογιάννη συζήτησε με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας για ευκαιρίες διασύνδεσης της ομογένειας μέσω του επιχειρείν και των συνεργειών σε οικονομικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η κυρία Μυρογιάννη συναντήθηκε με την Υπεύθυνη Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γιοχάνεσμπουργκ κα Μ. Πιπερίδη ενώ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Κέηπ Τάουν και συζήτησε με τους ακαδημαϊκούς κ. Matthew Shelton, Clive Chandler και Jeffrey Murray για τους τρόπους προώθησης των ελληνικών σπουδών και για ενδεχόμενες συνέργειες της ακαδημαϊκής και της επιστημονικής κοινότητας.



Σε επίπεδο διμερών επαφών η κυρία Μυρογιάννη είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο του Εθνικού Κοινοβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Νοτίου Αφρικής, Thoko Didiza και την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Κοινοβουλίου, Annelie Lotriet, με θέματα συζήτησης την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω της προώθησης συνεργειών με την Ελληνική Διασπορά, την εμβάθυνση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σχέσεων, την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών συνεργασιών, και τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας εντός της ΕΕ.

Επίσης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού της επαρχίας του Δυτικού Ακρωτηρίου, Dr. Ivan Henry, για θέματα δημόσιας διπλωματίας και αξιοποίησης της Διασποράς προς ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

Τέλος, την Ημέρα της Εθνικής Εορτής, η κυρία Μυρογιάννη παραχώρησε συνέντευξη τόσο στην τηλεόραση της ΕΡΤ στην εκπομπή Συνδέσεις, όσο και στη δημόσια ραδιοφωνία στο πρόγραμμα της Φωνής της Ελλάδας, αφιερωμένο στην ελληνική ομογένεια.


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στην 62η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια

Published

on

Από

Photo credits: International Book Fairs-Greece

Στην 62η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2025, θα συμμετέχει η Ελλάδα, με μία σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Δευτέρα 31 Μαρτίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

➤ Εκδήλωση: Μιαιστορία, πολλέςφωνές. Ένα πολυγλωσσικό ταξίδι αφήγησης με τα silent books

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, συγγραφέα, Δημήτρη Γουλή, Επίκουρο Καθηγητή Παιδικής Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, εικονογράφο, Αργυρώ Μουντάκη, PhD, Φιλόλογο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, συγγραφέα.

Τρίτη 1 Απριλίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

➤ Ομιλία: Η Γεωργία Καραντώνα, Υπ. Δρ. Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διευθύντρια Greek Children’s Library of London, παρουσιάζει το έργο των δύο Ελλήνων υποψηφίων για το Βραβείο Άντερσεν 2026, Φωτεινή Στεφανίδη και Μάνο Κοντολέων.



Τετάρτη 2 Απριλίου

  • 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

  • 10:00-12:00 | Βιβλιοθήκη «Ανδρέας Μέτσιος» της Ελληνικής Κοινότητας της Emilia Romagna (Via Tosarelli, 195 – Villanova di Castenaso)

Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι παρουσιάζουν το έργο τους
Παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια από Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους για τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας.

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Γουλή, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, Αργυρώ Μουντάκη και Φωτεινή Στεφανίδη, εικονογράφο.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna.



Πέμπτη 3 Απριλίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

Mια ιστορία, πολλές φωνές. Ένα πολυγλωσσικό ταξίδι αφήγησης με τα silent books

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Γουλή, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, Αργυρώ Μουντάκη


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Ανδρουλάκης: «Προτεραιότητες μας είναι η επένδυση σε ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, καθώς και μια συνεκτική στεγαστική πολιτική»

Published

on

Από

«Ως παράταξη οφείλουμε να ξαναφτιάξουμε το κοινωνικό κράτος: ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, αλλά και να εκπονήσουμε μια συνεκτική στεγαστική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση» τόνισε από την Αστόρια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Μιλώντας χθες βράδυ σε φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι κεντρικές προτεραιότητες του Κινήματος είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η μείωση των ανελαστικών δαπανών κάθε οικογένειας, κάνοντας ειδική αναφορά στις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και την εκτόξευση των τιμών των ενοικίων.

«Το κόστος ζωής έχει απογειωθεί. Η σχέση εισοδημάτων και κόστους ζωής είναι δυσανάλογη και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ακρίβεια στα προϊόντα αλλά στην αύξηση των ανελαστικών δαπανών για υγεία, παιδεία και στέγαση.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Στην Ελλάδα είχαμε πολύ ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, σήμερα όμως οι πολίτες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πανευρωπαϊκά. Τη στιγμή μάλιστα που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η προτελευταία στην Ευρώπη. Πολλοί στρέφονται στην ιδιωτική παιδεία γιατί έχει απαξιωθεί η δημόσια. Ως προς τα ενοίκια, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: σε 4 χρόνια τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 52%» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ως παράταξη οφείλουμε να ξαναφτιάξουμε το κοινωνικό κράτος: ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, αλλά και να εκπονήσουμε μια συνεκτική στεγαστική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Πολλά νέα παιδιά δεν φεύγουν μόνο για οικονομικούς λόγους από την Ελλάδα. Φεύγουν και εξαιτίας της αναξιοκρατίας αλλά και της έλλειψης σεβασμού του κράτους προς τον πολίτη. Γι’ αυτό συχνά λέω ότι η χώρα μας πρέπει να γίνει κανονικό ευρωπαϊκό κράτος για να μείνουν τα νέα παιδιά στην πατρίδα μας» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν μπορεί ένας υπουργός να λέει ότι τα τρένα κινούνται με ασφάλεια και μετά από μια εβδομάδα να έχουμε 57 νεκρούς» σημείωσε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών και την προστασία που παρείχε η κυβερνητική πλειοψηφία στον Κώστα Καραμανλή προσθέτοντας ότι «τέτοια μείζονα ζητήματα πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Θέλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τα εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

«Θέλουμε τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή, μια Ευρώπη των λαών όπως την οραματίστηκαν οι μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης δίνοντας έμφαση στην επένδυση και στην εθνική αμυντική βιομηχανία.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο

Published

on

Από

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα, τη συστράτευση των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό όραμα και τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον. Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, μέλη διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι γερμανικών αρχών και φορέων, Ακόλουθοι Άμυνας Ξένων Πρεσβειών, o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως, κ.κ. Εμμανουήλ, καθώς και εκπρόσωποι και μέλη της ομογενειακής κοινότητας στη Γερμανία.

Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση των παρισταμένων όταν εψάλη ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας από την Ελληνίδα υψίφωνο Penny Sofroniadou, η οποία ακολούθως έψαλε τον Εθνικό Ύμνο της Γερμανίας και τον Ευρωπαϊκό Ύμνο.

Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα, τη συστράτευση των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό όραμα και τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis