ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βασικές αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων η κόπωση και η υπνηλία των οδηγών

Οι οδηγοί ηλικίας 35-44 ετών κοιμούνται λιγότερο από το κανονικό, με σχεδόν το 50% να κοιμάται μόνο 5-6 ώρες τη νύχτα. Μόνο το 33% κοιμάται τις συνιστώμενες 7-8 ώρες, γεγονός που επηρεάζει την ασφάλεια στην οδήγηση.
Επίσης, η ποιότητα του ύπνου έχει χειροτερεύσει, με αποτέλεσμα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.
Αυτά ήταν μερικά από τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας για την κόπωση των οδηγών που πραγματοποίησε η μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση υγείας της Μ. Βρετανίας, Nuffield Health σε 8.000 ενήλικες.
Διαπιστώθηκε ακόμη χειροτέρευση της ποιότητας του ύπνου στο 74% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ένας στους 10 κοιμάται μόνον 2-4 ώρες την νύχτα και ένας στους 4 έχει αϋπνία.
Αυτό μπορεί να επιφέρει κόπωση κατά την οδήγηση. Εκτιμάται πως ο ύπνος στο τιμόνι προκάλεσε τον θάνατο περίπου 300 ανθρώπων μέσα σε έναν χρόνο μόνο στην Μ. Βρετανία και ότι οι οδηγοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κούραση σε μακρινά ταξίδια τις βραδινές ώρες του χειμώνα.
Η Λέσχη Αυτοκινήτου AA (Automobile Association) σε άλλη έρευνα που πραγματοποίησε σε 20.000 οδηγούς κατέγραψε ότι το 13% αυτών παραδέχτηκαν ότι κάποια στιγμή αποκοιμήθηκαν στο τιμόνι ενώ οδηγούσαν.
Σχεδόν το 40% των οδηγών ανέφεραν ότι ένιωθαν τόσο κουρασμένοι κατά την οδήγηση που δεν θα μπορούσαν να μείνουν ξύπνιοι για όλο το ταξίδι, ενώ το 57% είπαν ότι σταμάτησαν τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν να οδηγούν.
Οι νέοι οδηγοί (18-24 ετών) είναι πιο πιθανό να κοιμηθούν στο τιμόνι, όχι λόγω έλλειψης εμπειρίας, αλλά λόγω του τρόπου ζωής τους, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Από την άλλη ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως το 18% των νεαρών οδηγών δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να οδηγούν ακόμα και όταν ήταν κουρασμένοι.
Οι αιτίες κόπωσης κατά την οδήγηση δεν είναι μόνο τα ξενύχτια και ο τρόπος διασκέδασης, αλλά και διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη και το αυξημένο άγχος, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο.
Από την άλλη, επιλογές τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου, η χρήση ναρκωτικών και οινοπνεύματος και η άσκηση αργά το βράδυ μπορεί να επιφέρουν κόπωση. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν πως η αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης, λόγω της πανδημίας, επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.
Σήμερα αρκετά νέα μοντέλα αυτοκινήτων, θέλοντας να δώσουν λύσεις στο σημαντικό αυτό θέμα, φέρουν τεχνολογία που προβλέπει την κόπωση του οδηγού και με ηχητικά μηνύματα τον προτρέπει να κάνει μια στάση για να πιει καφέ.
Κάμερες στο ταμπλό ελέγχουν τα μάτια του οδηγού και όταν χρειάζεται επεμβαίνουν, σταματώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το αυτοκίνητο. Η τεχνολογία αυτή σταδιακά μπαίνει σε όλο και περισσότερα μοντέλα, ενώ διαρκώς εξελίσσεται, βελτιώνεται και επεμβαίνει επικουρικά, αυξάνοντας τα επίπεδα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και πολλά χρόνια γιατί είναι τόσο δύσκολη η αναζήτηση εξωγήινης ζωής, πιθανά ίχνη της οποίας βρέθηκαν, σύμφωνα με τους αστρονόμους, σε έναν πολύ μακρινό εξωπλανήτη.
Μια αμερικανοβρετανική ομάδα επιστημόνων εντόπισε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, που απέχει 124 έτη φωτός από τη Γη, «τα πιο υποσχόμενα μέχρι σήμερα» χημικά ίχνη μιας πιθανής ύπαρξης ζωής. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους πάντως, μένει να επιβεβαιωθούν.
Ο Γαλαξίας μας, ένας από τους 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν, υπάρχει εδώ και περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια και αριθμεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια αστέρια.
Θα μπορούσε επομένως, μόνο αυτός, να φιλοξενεί ιλιγγιώδη αριθμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών.
«Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί;» ήταν ακριβώς το ερώτημα που έθεσε το 1950 ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι, συζητώντας με συναδέλφους του, στο διάλειμμα για φαγητό, για την «απουσία ύπαρξης στοιχείων».
Σύμφωνα με το «παράδοξο του Φέρμι», έχοντας στη διάθεσή του αρκετό χρόνο, «κάθε εξωγήινο είδος θα έπρεπε στο τέλος να αποκτήσει τον δικό του Έλον Μασκ που θα πήγαινε να αποικίσει το διπλανό αστέρι», εξήγησε ο Τζέισον Ράιτ, ο διευθυντής του κέντρου ερευνών για την εξωγήινη νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.
Με βάση ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2015, έχουν προταθεί τουλάχιστον 75 υποθετικές λύσεις στο «παράδοξο» αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών που θέλουν να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση.
Αν και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν μείνει πίσω στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις έχουν γίνει άλματα στην ανάπτυξη των υποδομών.
Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Ο αριθμός των ταχυφορτιστών αυξήθηκε κατά 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη οι φορτιστές είναι μικρής ισχύος, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τεχνολογία που μπορούν να δεχτούν φόρτιση από μεγάλους σε ισχύ ταχυφορτιστές.
Αναλύοντας τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ήδη οκτώ χώρες έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους για το 2025, ενώ πολλές βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση του στόχου του 2026 (η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε αυτήν την κατηγορία).
Ωστόσο, το δίκτυο φόρτισης της ΕΕ χρειάζεται τετραπλασιασμό έως το 2030 για να μπορεί να καλύψει χωρίς πρόβλημα τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πολλές χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης έχουν, σε σχέση με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, περισσότερη διαθέσιμη ισχύ φόρτισης από τις κάποιες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν οριστεί κόμβοι γρήγορης φόρτισης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)

Η τεχνολογία, έχει κυριεύσει την ζωή μας. Είναι τέτοια η κυριαρχία της που έχουν όλες οι ηλικίες βαθύτατα επηρεαστεί και όλες σχεδόν οι ανθρώπινες πτυχές. Δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από αυτό και η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Αυτό είναι τόσο εμφανές όταν βλέπεις ότι είναι πλέον απαραίτητο σε πρωθυπουργούς να δημιουργούν βίντεο στο TikTok, έτσι ώστε να περάσουν τα πολιτικά τους μηνύματα στους νέους.
Παλαιότερα κυριαρχούσαν οι εφημερίδες στην πολιτική επιχειρηματολογία, αυτές επηρέαζαν τα πλήθη όπως και οι αρθρογράφοι τους,. Η επιχειρηματολογία των πολιτικών αρχηγών ως έπι το πλείστον κινούνταν σε υψηλό επίπεδο. Μνημειώδεις είναι οι διαξιφισμοί των Παπανδρέου – Μητσοτάκη την δεκαετία ’80 – ’90. Σε μια ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα τα ρητορικά τεχνάσματα τους έδιναν έναν ιδιαίτερο τόνο στο πολιτικό κλίμα.
Αυτό έχει άρδην αλλάξει στις μέρες μας. Με την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΚ), ο πολιτικός διάλογος έχει βαθύτατα επηρεαστεί. Ο τρόπος επηρεασμού έχει διασπαστεί σε διάφορα μέρη. Δεν κυριαρχούν πλέον οι εφημερίδες ενώ φθίνει και η τηλεόραση. Το ίντερνετ και οι κάθε λογής σταρ του κυριαρχούν, πλέον, όπως YouTubers, influencer κτλ.
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
- Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Του Γιάννη Καστελιάνου: Η ΚΟΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΥ ΤΙΚ ΤΟΚ
Οι ρυθμοί της ζωής και ο τρόπος που οι μάζες εκλαμβάνουν αλλά και επεξεργάζονται τις πληροφορίες, είναι πλέον πολύ πιο γρήγορος. Στον πολιτικό διάλογο δεν παίζουν τόσο ρόλο η ποιότητα των επιχειρημάτων αλλά οι κραυγές και τα άναρθρα σλόγκαν των influencers και λοιπών σταρ του διαδικτύου. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στο να μην εμβαθύνει ο κόσμος στην ουσία, αλλά να επηρεάζεται από μια θορυβώδη μάζα με δηλώσεις όλο ανούσιο στόμφο, χάνοντας την ουσία.
Δυστυχώς η πολιτική επιχειρηματολογία δεν διέπει τις καλύτερες μέρες της στην εποχή μας και η τάση βαίνει μειούμενη. Είναι και ο λόγος που τα ποσοστά των διάφορων λαϊκίστικών κομμάτων / τάσεων, ακροδεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, είναι σε μεγάλη άνθηση παγκοσμίως. Η χώρα μας πιστοποιείσαι την τάση αυτή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.
Η κατάσταση δεν διαφαίνεται και δεν δύναται να αλλάζει / αλλάξει άμεσα. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην πολιτική, καθώς είναι πλέον διάχυτη η φαιδρότητα σε κομματικούς μηχανισμούς ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια. Όμως είναι σίγουρο ότι αλλάζει και με την κατάλληλη στρατηγική μπορεί να αρθεί. Αυτό κυρίως προϋποθέτει από νωρίς δουλειά στα σχολεία, έτσι ώστε να μάθουν να διαφωνούν με επιχειρήματα.
Σημαντικές πρέπει να είναι και οι κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως πχ με χρηματοδοτούμενη διαφήμιση και άλλες υποστηριζόμενες κοινωνικές δράσεις.

Διευθυντής έργων πληροφορικής
(IT Project Manager)
Ykastelianos@gmail.com
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
Του Γιάννη Καστελιάνου: Η ΚΟΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΥ ΤΙΚ ΤΟΚ
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)

Το Πάσχα είναι μια γιορτή γεμάτη φως, αναγέννηση και ελπίδα. Είναι μια υπενθύμιση ότι, ακόμη και μέσα από τις αλλαγές και τις προκλήσεις, μπορεί να ανθίσει κάτι νέο, όμορφο και αυθεντικό. Για τις οικογένειες με χωρισμένους γονείς, το Πάσχα μπορεί να φέρει και σκέψεις, συναισθήματα, ερωτήματα. Όμως δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο ή «λιγότερο» όμορφο.
Γιατί όταν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει διαχωρισμός — μόνο νέοι τρόποι να τη δείξουμε.
Η ουσία του Πάσχα: παρουσία, όχι τελειότητα
Το παιδί δεν περιμένει το τέλειο τραπέζι ή τις ιδανικές συνθήκες. Περιμένει να νιώσει ασφάλεια, συνέπεια και κυρίως, ότι είναι αγαπημένο χωρίς όρους και χωρίς διλήμματα. Δεν του ζητάμε να διαλέξει. Του δίνουμε χώρο να αγαπά ελεύθερα και τους δύο γονείς. Του χαρίζουμε ένα Πάσχα γεμάτο αλήθεια, απλότητα και συναισθηματική ζεστασιά.
4 θετικά βήματα για ένα συνειδητό, φωτεινό Πάσχα:
1. Συνεργασία με σεβασμό και διάθεση προσφοράς
Ο προγραμματισμός των ημερών γίνεται πιο όμορφος όταν δεν κυριαρχεί ο ανταγωνισμός αλλά η κοινή πρόθεση: να περάσει καλά το παιδί. Ένα τηλεφώνημα, μια συμφωνία για τη λαμπάδα, ένα κοινό μήνυμα υποστήριξης, είναι πράξεις που δείχνουν ότι οι γονείς μπορούν να λειτουργούν ως ομάδα – με ωριμότητα και αγάπη.
2. Ειλικρινής και ενδυναμωτική επικοινωνία
Αν το παιδί ρωτήσει γιατί δεν είστε μαζί, μιλήστε με αγάπη και απλότητα. «Η οικογένειά μας άλλαξε, αλλά η αγάπη μας για σένα είναι πάντα η ίδια – σταθερή, βαθιά και αληθινή.» Αυτή η ειλικρίνεια του δίνει δύναμη.
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
3. Δημιουργήστε νέες, τρυφερές παραδόσεις
Κάθε αλλαγή φέρνει και ευκαιρίες. Ίσως το πασχαλινό πρωινό γίνει πιο διαδραστικό, με ζωγραφιές και παιχνίδια. Ίσως η Ανάσταση συνοδευτεί από μια οικογενειακή βόλτα ή έναν ξεχωριστό τρόπο να πείτε «Χριστός Ανέστη». Το παιδί δεν χρειάζεται το «παλιό όπως ήταν»· χρειάζεται το «καινούριο με νόημα».
4. Αποδοχή όλων των συναισθημάτων με αγκαλιά
Η χαρά δεν έρχεται με το ζόρι. Το Πάσχα μπορεί να φέρει χαμόγελα αλλά και ευαισθησίες. Αφήστε χώρο σε όλα τα συναισθήματα. Το σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει πως, ό,τι κι αν νιώθει, είναι αποδεκτό και έχει πού να στηριχτεί.
Το φως της Ανάστασης μέσα από μικρές πράξεις καθημερινής αγάπης
Η ουσία του Πάσχα δεν είναι στο πού και με ποιον, αλλά στο πώς νιώθουμε. Και αυτό το φως της Ανάστασης δεν το φέρνουν οι περιστάσεις, αλλά η πρόθεση – να είμαστε παρόντες, διαθέσιμοι, τρυφεροί.
Ο χωρισμός δεν μειώνει τη γονεϊκή μας αξία. Μας προσκαλεί να τη ζήσουμε πιο συνειδητά. Να δείξουμε ότι η αγάπη μας δεν εξαρτάται από το σχήμα της οικογένειας, αλλά από τη δύναμη της καρδιάς.
Και αν το παιδί σας πει «Δεν είναι όπως παλιά», απαντήστε του με ένα χαμόγελο και μια ζεστή φωνή: «Δεν είναι ίδιο, είναι κάτι νέο. Και μπορούμε να το κάνουμε όμορφο – μαζί.»

Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι
life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach
Website:https://katerina-papaioannou.com/ -Email:info@katerina-papaioannou.com
Τηλέφωνο:+4916092873010
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
Τι είναι η Ενσυνειδητότητα και ποια τα οφέλη της για παιδιά κι εφήβους: Της Κατερίνας Παπαϊωάννου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής

Οι κατασκευαστές ανακαλούν συχνά μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτά δεν επισκευάζεται από τους ιδιοκτήτες τους.
Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την μετέπειτα κατάσταση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, κυρίως κατά τη διάρκεια της πώλησης.
Καθώς τα αυτοκίνητα γίνονται πιο τεχνολογικά προηγμένα, οι ανακλήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, ειδικά για είδη όπως αερόσακοι, ζώνες ασφαλείας, φρένα και ηλεκτρικά συστήματα.
Η Ελλάδα, ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης, έχει το καλύτερο ποσοστό επισκευής μετά την ανάκληση.
Το 50,2% όλων των μεταχειρισμένων οχημάτων που είχαν ανακληθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια έχουν επισκευάσει τις αστοχίες. Τα αμέσως καλύτερα ποσοστά επισκευής σημειώθηκαν στη Σουηδία (49,7%), στην Ελβετία (48,8%), στη Γερμανία (48,5%) και στις ΗΠΑ (45,2%).
Από την άλλη τα χειρότερα ποσοστά επισκευής σημειώθηκαν στη Σλοβακία (27,2%), στην Πολωνία (27,6%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (27,7%), στην Τσεχία (28,5%) και στη Σερβία (29,1%).
Αυτά είναι τα στοιχεία της CarVertical, μιας πλατφόρμας που ειδικεύεται στο ιστορικό των αυτοκινήτων, η οποία εξέτασε δεδομένα για 25 ευρωπαϊκές χώρες (μαζί με τις ΗΠΑ).
Τα υψηλότερα επίπεδα ανακλήσεων βρέθηκαν στη Νότια Ευρώπη, ιδίως στην Πορτογαλία (18,2%), στην Ελλάδα (17,6%) και στην Ισπανία (14,5%), ενώ η Βουλγαρία βρέθηκε στην τέταρτη θέση (13,9%) και η Γερμανία στη πέμπτη (11,5%).
Η πραγματική πρόκληση, ωστόσο, είναι να διασφαλιστεί ότι αυτές οι ανακλήσεις θα λυθούν. Ακόμη και στις χώρες της καλύτερης περίπτωσης, οι μισοί από τους αυτοκινητιστές δεν αναλαμβάνουν δράση για να δώσουν συνέχεια σε μια ανάκληση για τα οχήματά τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση αβεβαιότητας, με ένα από τα βασικά σημεία καμπής να είναι η πολιτική των δασμών που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επιθετικές δασμολογικές πολιτικές του, στο όνομα του «America First», στόχευσαν κυρίως την Κίνα αλλά και την Ευρώπη, υπονομεύοντας το ελεύθερο εμπόριο και διαταράσσοντας παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η αύξηση του κόστους σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες οδήγησε σε πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργαζόμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος βιώνουν καθημερινές οικονομικές πιέσεις, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια μεταφράζεται πλέον σε διαδηλώσεις και δημόσιες καταγγελίες. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, και ο κοινωνικός ιστός φθείρεται.
Η νέα φτώχεια που αναδύεται δεν είναι απλώς θέμα αριθμών. Είναι υπαρξιακή φτώχεια. Άνθρωποι που εργάζονται αδιάκοπα δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η ανεργία, η ανασφάλεια και η έλλειψη πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές δημιουργούν ένα νέο καθεστώς οικονομικής εξάρτησης και σύγχρονης σκλαβιάς. Η φωνή του πολίτη ατονεί, τα δικαιώματα συρρικνώνονται, και η δημοκρατία αποδυναμώνεται επικίνδυνα.
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
Στο μεταξύ, η ακροδεξιά στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος, υποσχόμενη «εθνική ανάκτηση» και «λαϊκή κυριαρχία». Πολιτικές δυνάμεις, φιλικά προσκείμενες στον Τραμπ, υιοθετούν τον προστατευτισμό και τη ρητορική του φόβου. Κερδίζουν ψήφους, όχι γιατί προσφέρουν λύσεις, αλλά επειδή εκμεταλλεύονται τον θυμό και την απόγνωση. Έτσι, η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, όπου οι θεσμοί τίθενται υπό αμφισβήτηση και η δημοκρατική νομιμότητα υπονομεύεται.
Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει συλλογικά — προωθώντας δίκαιες οικονομικές πολιτικές, κοινωνική προστασία και διαφάνεια — ο κόσμος θα συνεχίσει να βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο ανισότητας, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Οι πολίτες ζητούν αξιοπρέπεια, ισότητα και φωνή. Και όσο αυτά λείπουν, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε σε μια εποχή σκοτεινή, όπου η φτώχεια δεν θα είναι μόνο υλική, αλλά και βαθιά πολιτική.

Διδάκτορ Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.,
Επίκουρη Καθηγήτρια στο E.S.C.Extérieur, Paris, France.
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
You must be logged in to post a comment Login