Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ταμπαχανιώτικα: Τα ξεχωριστά αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης

Published

on

Στέλιος Λαϊνάκης και Τζιμάκης. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα είδος μουσικής στη Δυτική Κρήτη συντρόφευε για δεκάδες χρόνια γενιές και γενιές του νησιού, οι οποίες στις νότες και τους στίχους των συγκεκριμένων τραγουδιών έβρισκαν αποκούμπι για τα βάσανα αλλά και τις χαρές της καθημερινότητας.

Ο λόγος για τα Ταμπαχανιώτικα ή όπως αλλιώς τα έλεγαν οι παλιοί, αμανέδες, τουρκοκρητικά, σταφιδιανά, μερακλήδικα, της παρέας ή και παθητικά.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον σύγχρονο εκφραστή και δάσκαλο του συγκεκριμένου είδους Λεωνίδα Λαϊνάκη, ο οποίος είναι, ως συνεχιστής του πατέρα του Στέλιου Λαϊνάκη, ένας απόλυτα μαχόμενος μουσικός για τη διάσωση των Ταμπαχανιώτικων.

«Με τον όρο Ταμπαχανιώτικα πλέον στις μέρες μας, εννοούμε τα αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης, δηλαδή των Χανίων και του Ρεθύμνου. Τραγούδια που παιζόταν στα λιμάνια. Η ονομασία Ταμπαχανιώτικα έχει καθιερωθεί τα τελευταία 70 με 80 χρόνια μιας κι οι παλαιοί τα έλεγαν με άλλες ονομασίες. Εκδοχές υπάρχουν πολλές, σχετικά με την ονομασία Ταμπαχανιώτικα.

Λέγεται πως προέρχεται από το ταμπάκ χανές, χοροί καπνιζόντων από τα Ταμπακαριά, τα βυρσοδεψία, όπου έκαναν παρέες οι εργαζόμενοι και τα τραγούδια αυτά, τους σκοπούς αυτούς, έπαιζαν οι ταμπακίδες με τους μουσικούς. Επίσης υπάρχουν τα Ταμπαχανά της Σμύρνης. Υπάρχουν ηχογραφήσεις με Ταμπαχανιώτικο μανέ με Σμυρναίικο ύφος. Υπάρχουν και Πατρινά Ταμπαχανιώτικα που είναι ζεϊμπέκικα απτάλικα. ‘Αλλος βέβαια ρυθμός από τα κρητικά, άλλο πράμα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαϊνάκης και εξηγεί πως «…αυτά τα τραγούδια δεν χορεύονται, είναι ακουστικά και έχουν τη μουσική δυνατότητα να αναδείξουν μεγάλους τραγουδιστές ερμηνευτικά. Αυτό που θέλω να καταγραφεί είναι ότι υπάρχουν πέρα των γνωστών τραγουδιών και πολλά άγνωστα, που εκδώσαμε με τον πατέρα μου και την αδερφή μου. Τραγούδια ενός γνήσιου Μεσογειακού Σταυροδρομιού Πολιτισμών με λιμάνια του τα Χανιά και το Ρέθυμνο».

Ο Λεωνίδας Λαϊνάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1984.

Στη μουσική του παιδεία συνέβαλαν φίλοι, δάσκαλοι και συνεργάτες του πατέρα του Στέλιου, “θρύλοι” της κρητικής και λαϊκής μουσικής, όπως ο Κώστας Παπαδάκης ή Ναύτης, ο Γιώργος Τσαγκαράκης (ή Τζιμάκης), ο Ιορδάνης Τσομίδης, ο Μιχάλης Πολυχρονάκης, ο Γιώργος Γομπάκης, ο Πέτρος Καρμπαθάκης και πολλοί άλλοι αξιόλογοι μουσικοί όπως ο Λευτέρης Σαρτζετάκης. Διδάχτηκε και μελέτησε ποικίλα μουσικά ιδιώματα και κυρίως εκείνα της κρητικής μουσικής παράδοσης, την οποία και υπηρετεί πιστά.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ασχολείται ιδιαίτερα με την έρευνα, διάσωση και ανάδειξη της αστικής λαϊκής μουσικής της δυτικής Κρήτης, τα λεγόμενα ταμπαχανιώτικα. Είναι δεξιοτέχνης στο λαγούτο, στο μπουλγαρί και στο τρίχορδο μπουζούκι.

Το 2004 δημιούργησε το δικό του μουσικό σχήμα, το οποίο ερμηνεύει ταμπαχανιώτικα, κισσαμίτικα συρτά, παραδοσιακή μουσική από την υπόλοιπη Κρήτη και την Ελλάδα και παλιά ρεμπέτικα και Σμυρναίικα.

Συμμετέχει σε συναυλίες και παρουσιάσεις της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, φεστιβάλ μουσικής και χορού και είναι διοργανωτής του μουσικού φεστιβάλ “Ροτόντα”. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την οργανοποιία, ιδιαίτερα με τη διάσωση και αναβίωση της οργανοποιίας του αυθεντικού μπουλγαριού, αλλά και την κατασκευή λαγούτων και άλλων παραδοσιακών οργάνων με μέλημα την υψηλή ποιότητά τους τόσο μουσικά όσο και κατασκευαστικά.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής παραδίδοντας μαθήματα μπουλγαριού, λαγούτου και άλλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων στο εργαστήρι του. Επίσης, ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής έχοντας επενδύσει μουσικά ντοκιμαντέρ και ταινίες, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε μαζί με τον πατέρα του και την αδερφή του το βιβλίο «Ταμπαχανιώτικα, Αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης», μαζί με ένα δίσκο ακτίνας με 16 γνωστά και ανέκδοτα ταμπαχανιώτικα τραγούδια.

Ο πατέρας του Στέλιος Λαϊνάκης είναι βασικό στέλεχος, και εδώ και χρόνια, πρόεδρος του μουσικού Συλλόγου “Ο Χάρχαλης”.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχει συμμετάσχει τόσο ως διοργανωτής όσο και ως μουσικός σε Μουσικολογικά Συνέδρια για την Παραδοσιακή Μουσική, φεστιβάλ κρητικής μουσικής και χορού και εκδηλώσεις με το σύλλογο «Χάρχαλη» στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλά ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Το 2006 τιμήθηκε ως Πρωτεργάτης για τη διαμόρφωση των διαδικασιών της Επιστημονικής Προσέγγισης της Κρητικής Μουσικής από το Δήμο Πετρούπολης και τον Σύλλογο Κρητών και το 2011 τιμήθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας για την προσφορά του στην Κρητική Παράδοση.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει τραγούδι στα Ταμπαχανιώτικα «…που αναφέρεται στην πληθυσμιακή ομάδα των Χαλιχούτηδων που είχαν έρθει από το Βόρειο Σουδάν από το 1600. Έγχρωμοι Αφρικανοί που τους είχαν για δούλους οι Τούρκοι. Επίσης, κάποια άλλα τραγούδια, έχουν διαφορετική δομή από τα μεταγενέστερα που έχουν εισαγωγή ρεφραίν, είναι ένα μακρόσυρτο αργό θέμα που φαίνεται μουσικά αρχαίο. Τα Ταμπαχανιώτικα κυριαρχούσαν στα Χανιά και το Ρέθυμνο, μόνο στις πόλεις και τα λιμάνια, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη ταξίδεψαν τα τελευταία 50-60 χρόνια. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας στην Κρήτη και να σκεφτείτε πως τραγούδια όπως “Όσο βαρούν τα σίδερα”, του Φουσταλιέρη, το τραγουδάει όλη η Ελλάδα. Το “Φιλεντέμ” που είναι παλαιού άγνωστου συνθέτη το ίδιο και το έχουν τραγουδήσει θρύλοι, μεγάλοι τραγουδιστές όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο Νταλάρας και εγώ (γελάει)».

Τα τελευταία χρόνια είναι διακριτή η προσπάθεια να διασωθεί το συγκεκριμένο είδος μουσικής και τα Ταμπαχανιώτικα να λάβουν μια θέση στο μουσικό στερέωμα, όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύριοι πρωταγωνιστές της προσπάθειας ο πατέρας Στέλιος και γιος Λεωνίδας Λαϊνάκης, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να εξαφανιστούν τα Ταμπαχανιώτικα: «Ο πατέρας μου στην εποχή του και εγώ με τη σειρά μου, σήμερα, αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για τη διάσωση και τη διάδοσή τους. Προσωπικά, κατασκευάζω το όργανο που ήταν προς εξαφάνιση το μπουλγαρί ή Κρητικός ταμπουράς, ενώ τα τραγούδια τα έχουμε παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που θέλουν να τα μάθουν, όπως και το όργανο ερμηνείας τους το μπουλγαρί. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί μουσικοί που ασχολήθηκαν με τα συγκεκριμένα τραγούδια. Υπάρχουν μαθητές που μάλιστα δείχνουν έντονο ενθουσιασμό για το είδος αυτό. Τούς αρέσουν πολύ κι αυτό όπως συζητάμε με τον πατέρα μου, είναι η ελπίδα μας ότι το έργο μας βρίσκει ανταπόκριση».

Ψάχνοντας διαπιστώσαμε ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τα Ταμπαχανιώτικα και όπως μας εξηγεί ο Λεωνίδας Λαϊνάκης, ίσως αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι υπάρχει διασύνδεση του Ταμπαχανιώτικου τραγουδιού τόσο με τη Σμύρνη όσο και με το Ρεμπέτικο.

«Η τουρκοκρατία διαδραμάτισε ρόλο για τη γέννηση του μουσικού αυτού είδους, σαφώς, όπως και όλοι που πέρασαν από το νησί, αλλά υπάρχει το τοπογονικό μεσογειακό χρώμα. Αυτό τα συνδέει και με το ρεμπέτικο που είναι κράμα δημοτικού τραγουδιού και με το σμυρναίικο.

Οι μεγαλύτερες επιρροές που δέχτηκε το Ταμπαχανιώτικο τραγούδι ήταν από την Μεσόγειο, αλλά κυρίως από την Κρήτη, που ήταν σταυροδρόμι και είχε το τοπογονικό μουσικό ηχόχρωμα.

Σύμφωνα με τις γνώσεις μου και την έρευνα μου, το πρώτο Ταμπαχανιώτικο τραγούδι που έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα ήταν το “Όσο βαρούν τα σίδερα” και μιλάμε για εκατό χρόνια πίσω», σημειώνει ο κ. Λαϊνάκης.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο στίχος ήταν κυρίως ερωτικός, αλλά συναντάμε στίχους αγάπης, λύπης, χαράς… Και φυσικά η μουσική που συνόδευε, έντυνε τον στίχο, προερχόταν από το μπουλγαρί. Σχεδόν πάντα μόνο του ή με πολλά μπουλγαριά. Αυτό ήταν το γνήσιο, το ατόφιο. Μετά μπήκαν τα υπόλοιπα όπως κιθάρα, βιολί, λύρα», συμπληρώνει και προσθέτει: «Το μπουλγαρί είναι ένα όργανο που προέρχεται από την αρχαία ελληνική πανδούρα, της οικογένειας του ταμπουρά, που στην Κρήτη πήρε αυτή τη μορφή και διακρίνεται από την ιδιαιτερότητα του ήχου, της κατασκευής και του παιξίματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών μπουλγαριτζήδων, το όνομα ίσως να οφείλεται στις μπουργκάνες τις οποίες μερικοί αποκαλούν μπουλγάρες (τυλιχτές χορδές). Παρόλα αυτά, κανείς δεν ξέρει από πού προέρχεται το όνομα του οργάνου».

Σχετικά με το πόσο μπορεί να αντέξει ο αγώνας για τη διάσωση του συγκεκριμένου μουσικού είδους, ο κ. Λαϊνάκης απαντάει λέγοντας: «Όσο υπάρχουν μερακλήδες και άνθρωποι με ευαισθησίες και όσο ενδιαφέρουν οι μουσικοί και πολιτισμικοί γρίφοι θα έλεγα ότι υπάρχει σοβαρή ελπίδα δεδομένου επίσης ότι μέσα από την μουσική καταλαβαίνεις καλύτερα την ιστορία. Πρέπει να διευκρινίσω ότι τα Ταμπαχανιώτικα τα ακούνε μόνο μερακλήδες. Πολλοί δεν μπορούν να τα καταλάβουν, γιατί δεν έχουν μάθει να ακούνε ή θέλουν μόνο να χορεύουν και να είναι σε μια διασκεδαστική διάθεση. Είναι βαριά και σοβαρή μουσική, με πολλά μουσικά και όχι μόνο ερεθίσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Conde Nast Traveler: Άνδρος, το καλύτερο νησί της Ελλάδας για πεζοπορία

Published

on

Από

Σύμφωνα με την συντάκτρια της λίστας, «οι εμπειρίες και απολαύσεις στην Άνδρο δεν "στερεύουν" ακόμη και αν επιλέξει κανείς να παραμείνει στο νησί για αρκετές εβδομάδες». Photo credits: Martijn101 / pixabay

Ως​ κορυφαίος νησιωτικός περιπατητικός προορισμός προβάλλεται η Άνδρος σε πρόσφατο κατάλογο του Conde Nast Traveler που αναδεικνύει τα καλύτερα Ελληνικά νησιά για το 2025. ​

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συντάκτρια της λίστας, «η Άνδρος είναι σαν πολλά νησιά σε ένα. Καταπράσινες κοιλάδες, άγρια τοπία, ορμητικά ρυάκια, όμορφα χωριά και παρθένες παραλίες συνδέονται με ένα οργανωμένο ​περιπατητικό δίκτυ​ο, καθιστώντας την έναν εξαιρετικό προορισμό ακόμη και εκτός ​υψηλής σεζόν.



Οι μαρμάρινοι δρόμοι της Χώρας είναι γεμάτοι απροσδόκητους θησαυρούς. Στην ενδοχώρα, υπάρχουν οχυρωμένα μοναστήρια, εντυπωσιακοί καταρράκτες και εξαιρετικά ταβερνάκια. Και φυσικά​, οι παραλίες “κλέβουν την παράσταση”. Από τους εντυπωσιακούς αμμώδεις όρμους μέχρι τα ήρεμα beach bar ή τη θέα στο ηλιοβασίλεμα και τα εστιατόρια με ψάρι, υπάρχουν πολλές επιλογές που ταιριάζουν σε κάθε τύπο ταξιδιώτη.

Οι εμπειρίες και απολαύσεις στην Άνδρο δεν “στερεύουν” ακόμη και αν επιλέξει κανείς να παραμείνει στο νησί για αρκετές εβδομάδες».

Σημειώνεται πως με τη στήριξη εξειδικευμένων συμβούλων ολοκληρώθηκε χθες το τριήμερο προγραμματισμένων επαφών του Δήμου Άνδρου με δημοσιογράφους και bloggers στην διεθνή έκθεση τουρισμού ITB 2025 στο Βερολίνο​, στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες «ανακαλύπτουν» τη Νάξο

Published

on

Από

Οι Βρετανοί πράκτορες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα μαθήματα μαγειρικής, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα αλλά και τις περιηγήσεις στην εξωτική ακτογραμμή και τα γραφικά χωριά. Photo credits: Tho-Ge / pixabay

Την αυθεντική Ελλάδα «ανακάλυψαν» στη Νάξο διακεκριμένοι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες που επιλέχθηκαν να επισκεφτούν το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων στο πλαίσιο του προγράμματος «TTG Sustainable Travel Ambassadors».

Σε εκτενές αφιέρωμα του δημοφιλούς βρετανικού επαγγελματικού τουριστικού μέσου TTGmedia.com, οι Βρετανοί πράκτορες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα μαθήματα μαγειρικής, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως το κίτρο, το ελαιόλαδο και τα ντόπια τυριά, αλλά και τις περιηγήσεις στην εξωτική ακτογραμμή και τα γραφικά χωριά που διατηρούν τις παραδόσεις και τη γνησιότητά τους.



Σε άλλο σημείο του άρθρου, γίνεται λόγος για την καταλληλότητα του προορισμού για οικογενειακές διακοπές που δεν περιορίζονται απλά στον ήλιο και την θάλασσα, αλλά συμβάλλουν στην βιωματική εκπαίδευση και την δημιουργική αλληλεπίδραση των μελών της οικογένειας. ​

Όπως τονίζουν οι Βρετανοί πράκτορες, ο προορισμός «αποτελεί το κάτι διαφορετικό» καθώς διαθέτει ξεχωριστή αύρα, οργανωμένα μονοπάτια για πεζοπορία στη φύση και ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Άνδρος πρώτη ανάμεσα στα 15 προτεινόμενα μέρη της Ευρώπης για διακοπές τον Απρίλιο

Published

on

Από

Το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί δεν μοιάζει με τα συνήθη υπερτουριστικά μέρη, αλλά είναι πιο γαλήνιο, πιο πράσινο και απολύτως ονειρικό τον Απρίλιο. Photo credits: VioletaBoneva / pixabay

Διεθνή πρωτιά απέσπασε η Άνδρος, καθώς κατατάχθηκε στην κορυφή του ετήσιου καταλόγου του πολυβραβευμένου ταξιδιωτικού blog wanderlicious, σχετικά με τους καταλληλότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για διακοπές πριν την υψηλή σεζόν.

Συγκεκριμένα, προτρέπει τους χιλιάδες αναγνώστες του από Μ.Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία να προτιμήσουν την Ευρώπη τον Απρίλιο, τονίζοντας πως «οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν, δεν επικρατεί η κοσμοσυρροή του καλοκαιριού, η φύση ανθίζει και η εμπειρία είναι μαγική».



Στη συνέχεια του άρθρου, η blogger που φιλοξενήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Άνδρου και τη στήριξη του δικτύου τοπικών επιχειρήσεων CTN Andros, καταλήγει πως «η Άνδρος είναι το νούμερο ένα στη λίστα. Το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί δεν μοιάζει με τα συνήθη υπερτουριστικά μέρη, αλλά είναι πιο γαλήνιο, πιο πράσινο και απολύτως ονειρικό τον Απρίλιο.

Τα μονοπάτια πεζοπορίας βρίσκονται σε άλλο επίπεδο και σας ταξιδεύουν μέσα από καταπράσινες κοιλάδες, καταρράκτες και εντυπωσιακά σημεία με θέα, ενώ οι ανέγγιχτες παραλίες της είναι κάτι ξεχωριστό.

Η Χώρα διαθέτει πανέμορφα κτίρια, χαριτωμένα καφέ και μουσεία και το Μπατσί αποτελεί μια υπέροχη παραθαλάσσια επιλογή. Ως ιδανικός προορισμός για καλοφαγάδες, η Άνδρος φημίζεται για τα ταβερνάκια, τα τοπικά εδέσματα, τα ντόπια τυριά και τις παραδοσιακές συνταγές. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί το Κυκλάδων θα σας χαρίσει ένα τέλειο ανοιξιάτικο διάλειμμα, γεμάτο ηλιόλουστο καιρό και νόστιμο φαγητό».



Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας βρίσκονται η βελγική πόλη Ντινάντ, το Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ της Γερμανίας, η Βιέννη, η Βενετία, η Τενερίφη, η Φλωρεντία, το Κοτσγουόλντς στην Αγγλία, η Βαρσοβία, το Ντουμπρόβνικ, η Μπριζ, το Παρίσι, το Κάπρι, το Στρασβούργο και η Ισλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Σκόπελος στους 10 προορισμούς της Ευρώπης με τις καλύτερες παραλίες

Published

on

Από

Σύμφωνα με το μέσο «οι αμμώδεις παραλίες και οι απόμεροι βραχώδεις κολπίσκοι περιβάλλονται από αναρίθμητα πεύκα που φαίνεται να "αγγίζουν" τη θάλασσα». Photo credits: dimitrisvetsikas1969 / pixabay

Η δαντελωτή ακτογραμμή της Σκοπέλου και το Mamma Mia πρωταγωνιστούν στον ετήσιο κατάλογο που ανακοίνωσε η ιστοσελίδα Goodhousekeeping.com με τα δέκα μέρη της Ευρώπης που θα ξεχωρίσουν το 2025 για τις ονειρεμένες παραλίες τους.

Το καθιερωμένο ψυχαγωγικό μέσο που απευθύνεται σε εκατομμύρια ταξιδιώτες από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ κατατάσσει την Σκόπελο στην 4η θέση αναφέροντας πως «είναι το κατεξοχήν ελληνικό νησί με τις ιδανικές αναλογίες που ταυτίζεται απόλυτα με την ταινία Mamma Mia.

Ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια με λευκά και μπλε σπιτάκια, ατελείωτη θέα στο απαστράπτον Αιγαίο, παραθαλάσσιες ταβέρνες με φρέσκο ​​ψάρι και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας είναι τα συστατικά για τέλειες διακοπές στη Σκόπελο. Οι αμμώδεις παραλίες και οι απόμεροι βραχώδεις κολπίσκοι περιβάλλονται από αναρίθμητα πεύκα που φαίνεται να “αγγίζουν” τη θάλασσα».



Επιπλέον της Ελλάδας, η λίστα του Goodhousekeeping.com συμπληρώνεται με προορισμούς από Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Μάλτα και Μαυροβούνιο.

Πρόσφατα ο Δήμος Σκοπέλου ένωσε τις δυνάμεις του με το Mamma Mia The Party, τη δημοφιλή γαστρονομική και μουσικοχορευτική παράσταση που συνεχίζεται επί σειρά ετών στο Λονδίνο, με στόχο την προβολή της Σκοπέλου σε πολλαπλά επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήθηκαν οι επισκέπτες στα ελληνικά μουσεία φέτος τον Αύγουστο

Published

on

Από

Αύξηση 10,3% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Photo credits: keithwoodford / pixabay

Το 8μηνο παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 14,4% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 1,8% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 19,1% στις εισπράξεις.

Αύξηση 10,3% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, καθώς και αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 0,7% και αύξηση των εισπράξεων κατά 13,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.



Στους αρχαιολογικούς χώρους, επίσης σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, μείωση των επισκεπτών κατά 3%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 4,3% και των εισπράξεων κατά 2,1%.

Το 8μηνο παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 6,7% στους επισκέπτες, κατά 8,2% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 6,6% στις εισπράξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κάρπαθος στα 10 πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου για διακοπές το 2025

Published

on

Από

Σύμφωνα με το CEO Today Magazine, «με τις εκπληκτικές παραλίες και το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο που αποπνέει ακατέργαστη ομορφιά, η Κάρπαθος κατάφερε να ξεφύγει από τα "νύχια" του μαζικού τουρισμού». Photo credits: analogicus / pixabay

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ προσελκύει η Κάρπαθος, ως ένας από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου για το 2025.

Το CEO Today που απευθύνεται σε 250.000 διευθυντικά στελέχη εταιρειών, δημοσίευσε έρευνα με τους δέκα κορυφαίους προορισμούς του κόσμου, που προσφέρουν την χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης, τοποθετώντας την Κάρπαθο στη δεύτερη θέση.



Σύμφωνα με το CEO Today Magazine, «με τις εκπληκτικές παραλίες και το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο που αποπνέει ακατέργαστη ομορφιά, η Κάρπαθος κατάφερε να ξεφύγει από τα “νύχια” του μαζικού τουρισμού, διατηρώντας τη γοητεία της ως ανέγγιχτος παράδεισος. Ξεχωρίζουν τα φεστιβάλ με παραδοσιακή μουσική και εκπληκτική γαστρονομία».

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και ο πολωνικός ταξιδιωτικός ιστότοπος travel2.pl, που μέσα από 3 αφιερώματα καλεί τους λάτρεις της Ελλάδας «να επισκεφθούν τα γραφικά χωριά της Καρπάθου και τη μυθική Όλυμπο, να δοκιμάσουν μακαρούνες και να μυηθούν στις παραδόσεις του αυθεντικού προορισμού των Δωδεκανήσων».

Παράλληλα το διαδικτυακό ταξιδιωτικό περιοδικό της Σκανδιναβίας Freedom Travel προτείνει την Κάρπαθο μέσα από βίντεο και σειρά άρθρων, που «ταξιδεύουν» το κοινό σε εξωτικές παραλίες, δραστηριότητες στη φύση, θαλάσσιες εκδρομές, περιηγήσεις σε γραφικούς οικισμούς και γαστρονομικές απολαύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis