Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη ετοιμάζει τεχνολογία για συλλογή ενέργειας στο Διάστημα και μεταφοράς της στη Γη

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Φανταστείτε μια διαστημική κατασκευή με μήκος 800 μέτρα που “κοιτά” τον ήλιο και στέλνει ασταμάτητα καθαρή ενέργεια πάνω στη Γη.

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η Αγγελική Καπόγλου εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και στο Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας για ανθρώπινη και διαστημική εξερεύνηση που στόχος είναι να οδηγήσει την Γηραιά Ήπειρο σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η νεαρή Ελληνίδα επιστήμονας από τα Ιωάννινα με μια λαμπρή καριέρα ήδη στον χώρο της επιστήμης, συμμετέχει πλέον στο πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχει ξεκινήσει ποτέ η ανθρωπότητα: στην ενεργή προσπάθεια ώστε να γίνει εφικτή η συλλογή ηλιακής ενέργειας από το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, τον Ήλιο, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης και στη συνέχεια αυτή να μεταφέρεται σε όλους εμάς.

“Στο Τμήμα μας σχεδιάζουμε και προωθούμε στα 22 κράτη-μέλη της ESA προτάσεις για χρηματοδότηση σχετικά με μελλοντικές αποστολές. Η εστίαση μας είναι στη Σελήνη και στο τι θα κάνει η Ευρώπη στη Σελήνη. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όμως ασχολούμαι και με την κλιματική αλλαγή και το πως θα μπορούσαμε ενδεχομένως να φέρουμε ηλιακή ενέργεια από το Διάστημα,” αναφέρει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9FM” η Ελληνίδα επιστήμονας που στη συνέχεια περιγράφει «ένα πρόγραμμα που μοιάζει να έχει βγει από ιδέες του κόσμου της επιστημονικής φαντασίας», όπως και η ίδια σχολιάζει με χιούμορ.

Καθαρή ενέργεια από μακριά, για όλους εμάς εδώ στη Γη

“Υπάρχει μια αρκετά παλιά ιδέα στον διαστημικό χώρο που ξεκινάει τη δεκαετία του ’60. Στην ουσία αφορά το να συλλέξουμε στο διάστημα την ενέργεια και να την μεταφέρουμε με μικροκύματα στη Γη. Είναι κάτι που ακούγεται… επιστημονική φαντασία.

Πρέπει να σημειώσουμε πως δεν υπάρχουν γενικότερα τεχνολογικές απορίες για κάτι τέτοιο. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί και αποδειχθεί από την εποχή του Tesla. Επιπλέον, διάφορες χώρες όπως η Κίνα, η Αμερική, η Ιαπωνία, έχουν ήδη τέτοια προγράμματα που τρέχουν και κάνουν δοκιμές στο έδαφος” εξηγεί εισαγωγικά για το πρόγραμμα στο οποίο εμπλέκεται η Ελληνίδα επιστήμονας σε τομείς αιχμής.

Σημειώνει μάλιστα πως εκτός Ευρώπης οι ΗΠΑ έχουν και μερικά πρόσφατα πειράματα στο Διάστημα με την Ναυτική Ερευνητική Υπηρεσία, “οπότε τεχνολογικά – επιστημονικά δεν έχουμε πολλές απορίες”.

Το ερώτημα που τίθεται, σημειώνει η κ. Καπόγλου είναι τι χρειάζεται για να είναι (σ.σ το εγχείρημα) τεχνολογικά βιώσιμο αφού για τον σκοπό αυτό χρειάζεται ένας πολύ μεγάλος ηλιακός συλλέκτης στο Διάστημα.

Το Πρόγραμμα SOLARIS έχει στόχο να ετοιμάσει την Ευρώπη για μια μελλοντική απόφαση κατασκευής μιας “φάρμας συλλογής ηλιακής ενέργειας”, του Space-Based Solar Power και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) είναι αυτός που έχει προτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα προπαρασκευής.

Κινητήρας για τις ταχύτατες αποφάσεις της Ευρώπης σε ότι αφορά τέτοιες τεχνολογίες είναι και ο στόχος του Net Zero πλανήτη, του 2050 χωρίς τη χρήση άνθρακα δηλαδή.

Η ESA έχει ήδη μετρήσει την αναλογία κόστος/ απόδοσης μέσα από τις έρευνες “Space-Based Solar Power (SBSP) for terrestrial energy needs” που ολοκληρώθηκαν μόλις τον Αύγουστο του 2022.

Γιατί να ασχοληθεί μια διαστημική υπηρεσία με την ενέργεια;

“Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο πως υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στους κλιματικούς μας στόχους και την ενεργειακή πραγματικότητα. Παρά τις τεράστιες προόδους που έχουμε κάνει σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό δε που έχουμε συνειδητοποιήσει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε στην Ευρώπη, είναι ότι θα χρειαστούμε πρωτοφανείς ιστορικά ενέργειες για να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια”, τονίζει η κ. Καπόγλου που παραθέτει παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιες άκρως πρωτοποριακές τεχνολογίες.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πως θα γίνει η απεξάρτηση από τον άνθρακα. Έτσι η ESA ξεκίνησε – με την ατζέντα 2025 – πριν από δύο χρόνια ώστε να διερευνούμε νέους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε το διάστημα να συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή και στον μετριασμό των επιπτώσεων”, εξηγεί.

Η ΕΕ συνεισφέρει βέβαια με τους δορυφόρους με τους οποίους “κάνει το monitoring της κλιματικής κατάστασης”, εδώ όμως μιλάμε πια για ρεύμα από το Διάστημα, “μια game-changing εξέλιξη”.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

“Το θέμα είναι πια το εάν μπορούμε να κάνουμε τόσο μεγάλο τον σταθμό συλλογής ηλιακής ενέργειας και εάν βγαίνουν τα οικονομικά της υπόθεσης. Τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν γίνει διάφορες μελέτες, πάντα όμως το κόστος της εκτόξευσης ήταν απαγορευτικό. Τα τελευταία χρόνια όμως ειδικά και με τις ιδιωτικές εταιρίες στις ΗΠΑ όπως η Space X και τους reusable space launchers που κατεβάζουν δραματικά το κόστος, όπως και με διάφορες άλλες καινοτομίες που σχετίζονται με την παραγωγή δορυφορικών συστημάτων, έχει υπάρξει μια δραματική πτώση του κόστους”, εξηγεί η Ελληνίδα επιστήμονας του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας για ανθρώπινη και διαστημική εξερεύνηση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Από το Διάστημα στη Γη και στις ζωές μας

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία με αυτά τα δεδομένα αποφάσισε το 2022 να «τρέξει» δύο παράλληλες τεχνικές έρευνες, παράλληλα με τη βιομηχανία, για να επανεξετάσει το κόστος και να το συγκρίνει με τις επίγειες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας.

“Αυτό που βρήκαμε είναι γενικά πως η ηλιακή ενέργεια στο Διάστημα μπορεί συμπληρωματικά να συνεισφέρει σε όλη τη μετάβαση για τον στόχο Net Zero. Επειδή κάθε τρεισήμισι χρόνια γίνεται ένα συμβούλιο υπουργών που αποφασίζουν τη χρηματοδότηση της ESA για την επόμενη δεκαετία, χρειάζεται μια συμφωνία τους για να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα για τρία χρόνια.

Στην ουσία έτσι θα κοιτάξουμε να βρούμε περισσότερες αποδείξεις για το πως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η κεντρική ιδέα είναι πως έχουμε μέχρι τώρα κάνει διάφορους υπολογισμούς «στο χαρτί», θέλουμε όμως τώρα να δημιουργήσουμε τον εξοπλισμό, το hardware, στο έδαφος…”, σημειώνει η επιστήμονας Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

“Δεν είμαστε ακόμη 100% σίγουροι πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Πιστεύουμε όμως πως καθώς η κατάσταση στο όλο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης είναι τόσο δραματική, όλες οι εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές αξίζει να ερευνηθούν. Το καλό είναι πως οι τεχνολογίες που χρειάζονται για αυτή την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στο Διάστημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πολλές άλλες εφαρμογές και στον διαστημικό χώρο αλλά και στη Γη. Εάν μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορείς να κάνεις αυτή τη μεταφορά ενέργειας με μικροκύματα σε μεγάλες αποστάσεις όπως από το Διάστημα στη Γη, προφανώς αυτό έχει και εφαρμογές και στην καθημερινή μας ζωή στο Γη… Αυτό είναι και το στοίχημα,” συμπληρώνει η κα Καπόγλου απαντώντας στο ερώτημα εάν η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί θα έχει και άλλες εφαρμογές πάνω στη Γη.

Η επιστήμονας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας περιγράφει και μια συνεργασία και με τη αμερικανική NASA η οποία έχει αρχίσει να επανεξετάζει το θέμα: “Τρέχουνε μετά από εμάς και αυτοί τη δική τους μελέτη και θα δημοσιεύσουν τα δεδομένα τους σε μερικούς μήνες. Τον τελευταίο λοιπόν χρόνο έχουν αρχίσει όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να μιλάνε για αυτό το θέμα: το να συλλέξουμε στο Διάστημα την ενέργεια και θα την μεταφέρουμε στη Γη” ..

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το SOLARIS

“Ξεκινήσαμε στην ουσία τώρα, τον Ιανουάριο και έχουμε βγάλει μια κλήση στη βιομηχανία, να γίνει μια μελέτη που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2023 και για έξι μήνες. Ήδη, μέσα στο δημοσιευμένο ESA SOLARIS, έχουμε το πλάνο και τις τεχνικές που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια. Θα κοιτάξουμε για το πως θα γίνει η κατασκευή στο Διάστημα Μεγάλων Δομών (σ.σ Big Structures) που πρέπει να γίνονται με μεγάλη ακρίβεια.

Το μεγαλύτερο πράγμα που έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή στο Διάστημα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Ένα Space Solar Station θα πρέπει να είναι όσο ψηλό είναι το κτίριο Burj Khalifa (σ.σ 830 μέτρα ύψος) στο Dubai! Μιλάμε λοιπόν για τεράστια δομή. Ενώ ξέρουμε να κατασκευάζουμε πράγματα στο Διάστημα θα πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να τα κάνουμε σε τόσο μεγάλη έκταση“, εξηγεί σε τεχνικό επίπεδο η κα Καπόγλου.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ταυτόχρονα ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να δούνε οι μελετητές και οι κατασκευαστές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι αν μπορούμε να έχουμε ηλιακά πάνελ στο Διάστημα που να είναι και αρκετά ελαφριά ώστε να μπορούμε να τα εκτοξεύσουμε εύκολα, αλλά και να είναι και αρκετά αποδοτικά.

“Ένα καλό που έχουμε βέβαια τεχνολογικά είναι πως εκτός της ατμόσφαιρας συλλέγουμε 40% περισσότερη ηλιακή ενέργεια”, τονίζει.

Το επόμενο σημαντικό ερώτημα που θέλουν να απαντήσουν οι επιστήμονες άμεσα, είναι το τμήμα της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας, όπου η αποστολή θα πρέπει να γίνει με μικροκύματα.

“Σε αυτό το θέμα, τον Οκτώβριο του 2022, η Airbus στη Γερμανία, έξω από Μόναχο έκανε μια μικρή επίδειξη και μετέφερε ασύρματα ενέργεια σε μια μικρή απόσταση. Αυτό τώρα θέλουμε να δούμε εάν μπορούμε να το κάνουμε από την γεωστατική τροχιά μέχρι το επίπεδο της Γης – την ενέργεια την εκπέμπεις ασύρματα αλλά έχεις έναν συλλέκτη που πρέπει να “βλέπει” τους συλλέκτες σε γεωστατική τροχιά”, εξηγεί η κα Καπόγλου που περιγράφει και μια έτερη σημαντική εφαρμογή της τεχνολογίας.

“Σε αυτή την τεχνολογία όμως, ένα ακόμη επιπλέον τεράστιο πλεονέκτημα που υπάρχει είναι πως εάν ‘βλέπεις’ με τον συλλέκτη σε έναν διαστημικό σταθμό, μπορείς (να στέλνεις) την ενέργεια σε διαφορετικές χώρες. Να στέλνεις από τον Space Solar Station π.χ ενέργεια το βράδυ στην Ευρώπη και το πρωί στην Αφρική, ένα σύστημα που λειτουργεί ως… φορητό!”, αναφέρει η επιστήμονας με καταγωγή από τα Ιωάννινα.

Μια διαστημική κούρσα ενέργειας…

“Αυτό που θέλουμε είναι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που ξεκίνησε μόλις είναι να κάνουμε τεχνικές δοκιμές, να… πουσάρουμε τις τεχνολογίες στα όριά τους, και να δούμε αν όντως τα αποτελέσματα που παίρνουμε είναι τα ίδια με αυτά που παίρνουμε στις θεωρητικές μελέτες στο χαρτί. Σε όλα αυτά πάντως υπάρχει υποστήριξη αφού ήδη για να πάρουμε τη στήριξη, για αυτό το τριετές πρόγραμμα, 22 χώρες, μέλη τη ESA σε υπουργικό επίπεδο είπανε “ναι” ενώ στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΕ θα ξεκινήσει τώρα τον Ιανουάριο(2023) το European Innovation Council (EIC), ένα Pathfinder πρόγραμμα που αφορά χρήση ηλιακής ενέργειας με μικροκύματα αλλά στο Διάστημα”, σχολιάζει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα η κα Καπόγλου.

Εξηγεί πάντως πως η Ευρώπη δεν “τρέχει” μόνη της στη νέα αυτή διαστημική κούρσα καθαρής ενέργειας.

Στις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται συστηματικά με εκατομμύρια από το στρατιωτικό τμήμα της έρευνας και δη από το US Naval Recearch Lab και το US Airforce Recearch Lab. Εδώ μάλιστα, η αμερικανική νέα υπηρεσία που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, η Space Force, είχε μέχρι πριν από δύο μήνες σε τροχιά με τη χρήση ενός απόρρητου Μη Επανδρωμένου διαστημικού σκάφους, ένα πείραμα. Αυτό προσγειώθηκε πριν από από λίγο καιρό. Στις ΗΠΑ έχουν και σχέδια για καινούργια πειράματα που θα εκτοξευτούν το 2024 και το 2025.

Στην Αμερική γενικότερα όμως, πέρα από αυτές τις στρατιωτικές προσπάθειες, το Caltech (σ.σ California Institute of Technolog) είναι η μόνη αμερικανική μη στρατιωτική προσπάθεια μ έναν χρηματοδότη που έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, μέσα στα Χριστούγεννα, εκτόξευσαν μάλιστα με φορέα της Space X το πρώτο τους διαστημικό σχετικό πείραμα που θα αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες”, αναφέρει η Ελληνίδα επιστήμονας του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας της ESA, πριν αναφερθεί στην έτερη οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη, την Κίνα που έχει κάνει πολλές επενδύσεις στον τομέα.

“Έχουν ήδη έναν σταθμό μελέτης για τη συλλογή της ενέργειας και μάλιστα έχουν πει πως τον προσφέρουν και για συνεργασία με άλλες χώρες ενώ ως χώρα σε αυτό τον τομέα έχουν μια αρκετά μακροχρόνια στρατηγική και έχουν κάνει ήδη δηλώσεις για τεράστιους διαστημικούς σταθμούς,” προσθέτει η κα Καπόγλου. Η Ιαπωνία τέλος είναι “ίσως η χώρα που έχει αυτή την τεχνολογία περισσότερο από κάθε άλλη ως κομμάτι της διαστημικής πολιτικής της και λέει πως θα φτιάξει επίσης Space Solar έρευνα και Space Solar Station,” εξηγεί.

Υπάρχει ελπίδα για διεθνείς συνεργασίες στον τομέα αυτό;

“Επειδή αυτή η τεχνολογία είναι σε επιστημονικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, υπάρχει συνεργασία και χαρακτηριστικό ήταν πως τον Οκτώβριο του 2022 έγινε συνέδριο όπου το «παρών» έδωσαν και οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες όπως και εταιρίες. Συνεπώς υπάρχει διάλογος. Προφανώς βέβαια σε περιπτώσεις όπως αυτή της Αμερική και της Κίνας, η συνεργασία στο Διάστημα είναι κάτι αδύνατο αφού αυτό απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας. Μπορούν, ενδεχομένως, να το κάνουν μέσα από πολλαπλές (σ.σ multilateral) συμμετοχές σε προγράμματα,” απαντά η επιστήμονας.

Η ESA στη Σελήνη μέσα από το «Artemis»

Σχετικά με το άλλο τμήμα της εξειδίκευσης της η κα Καπόγλου είναι ενθουσιασμένη με τις σεληνιακές προοπτικές των ευρωπαϊκών διαστημικών προσπαθειών.

“Η ESA είναι ήδη μέρος του προγράμματος “Artemis” που αφορά την επιστροφή των ανθρώπων στο Φεγγάρι καθώς η Ευρώπη παράγει, για το διαστημικό σκάφος Orion, ένα σημαντικό τμήμα που ονομάζεται Support Module και διαθέτει τα συστήματα που κρατάνε “ζωντανό” τον Ωρίωνα στο Διάστημα ενώ παίρνει μέρος και στον διαστημικό σταθμό με την ονομασία Gateway που θα είναι σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι και θα αρχίσει να κατασκευάζεται σε λίγα χρόνια.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η ESA θα παρέχει δύο τμήματα αυτού του Σταθμού. Πρόσφατα στο Ministerial Council της Ευρώπης εγκρίθηκε και η κατασκευή του πρώτου European Lander για τη Σελήνη που θα προσεληνωθεί ρομποτικά το 2030“, απαντά όταν ρωτήθηκε για τις δράσεις της ΕΕ σχετικά με την συγκεκριμένη εξέλιξη. Ίσως μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, να δούμε και σχετικά σύντομα έναν/μια Ευρωπαίο/α στο Φεγγάρι.

“Στο ανθρώπινο κομμάτι, έχει συμφωνηθεί ήδη με τη NASA να υπάρχουν δύο Ευρωπαίοι αστροναύτες που θα πάνε στο Gateway σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ενώ έχουν ήδη αρχίσει και συζητήσεις για το πως θα μπορούσε να πάει ένας Ευρωπαίος αστροναύτης στο έδαφος της Σελήνης. Φυσικά προσωπικά πιστεύω πως αυτό, ένα.. τουριστικό ταξίδι, δεν είναι το κύριο ζητούμενο καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχόμενη εκπροσώπηση της Ευρώπης στο Φεγγάρι. Θα γίνουν… τρελά πράγματα στη Σελήνη! όπως στο Apollo αλλά δέκα φορές καλύτερα,” καταλήγει η Ελληνίδα επιστήμονας του Διαστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπερβολική φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ

Published

on

Από

Οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως, σύμφωνα με τους ερευνητές. Photo credits: scholty1970 / pixabay

Η έκθεση στην εξωτερική νυχτερινή φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ περισσότερο από άλλους παράγοντες κινδύνου για άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Neuroscience».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.



Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ συσχετιζόταν ισχυρότερα με τη νυχτερινή φωτορύπανση από ό,τι με ορισμένους άλλους παράγοντες ασθένειας, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Αντίθετα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο συσχετίστηκαν πιο έντονα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ από ό,τι η φωτορύπανση.

Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη νυχτερινή ένταση του φωτός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας κινδύνου που εξετάστηκε στη μελέτη.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια διαμάχη για δαχτυλίδι 70.000 δολαρίων δοκιμάζει τη νομοθεσία περί αρραβώνων

Published

on

Από

Οι Πολιτείες άρχισαν να καταργούν τη δεκαετία του 1930 ισχυρισμούς για «βάλσαμο της καρδιάς» που προηγουμένως μπορούσαν να ακολουθήσουν οι γυναίκες όταν αθετείτο η υπόσχεση γάμου. Photo credits: PRISCILAFLORES / pixabay

Της φόρεσε το δαχτυλίδι. Μπορεί να το πάρει πίσω; Αυτή είναι η υπόθεση που εκδικάζεται στο ανώτατο δικαστήριο της Μασαχουσέτης.

Ο Τζόνσον, ένας συνταξιούχος ανώτερος μηχανικός και η Σετίνο, πρώην δασκάλα, συναντήθηκαν σε ένα μπαρ στο Χίνγκαμ της Μασαχουσέτης. Της έκανε πρόταση γάμου το 2017 δίνοντάς της το δαχτυλίδι των 70.000 δολαρίων.

Καθώς προχωρούσαν τα σχέδια του γάμου, ο Τζόνσον, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, είπε ότι υποπτεύθηκε ότι η αρραβωνιαστικιά του είχε παράλληλη σχέση αφού είδε μηνύματα στο τηλέφωνό της που αντάλλασσε με έναν άλλον άντρα και τότε αυτός ακύρωσε τον γάμο.



Η Σετίνο αρνείται τις κατηγορίες του Τζόνσον περί απιστίας, λέγοντας ότι ο άνδρας εκείνος ήταν φίλος δεκαετιών. Ο Τζόνσον μήνυσε την Σετίνο για να πάρει πίσω το δαχτυλίδι, αλλά ένας δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μηνυτής έκανε λάθος σχετικά με τη σχέση της τότε μνηστής του και ότι αυτός φταίει για τον χωρισμό τους.

Η απόφαση αυτή ανατράπηκε από εφετείο πέρυσι. Το εφετείο απεφάνθη ότι ενώ ο Τζόνσον μπορεί να υποκινήθηκε από μια εσφαλμένη εικασία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αυτό δεν σήμαινε ότι ήταν αδικαιολόγητο να διαλύσει τον αρραβώνα. Στη συνέχεια, η Σετίνο προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας. Είπε ότι αγωνίζεται να κρατήσει το δαχτυλίδι για λόγους αρχής.

Αγωγές που ζητούν την επιστροφή δαχτυλιδιών είναι ουσιαστικά ο τελευταίος εναπομείνας τύπος δικαστικών διαφορών για διαλυμένους αρραβώνες που αναγνωρίζεται από τα δικαστήρια των ΗΠΑ, αφού οι Πολιτείες στη δεκαετία του 1930 άρχισαν να καταργούν ισχυρισμούς για «βάλσαμο της καρδιάς» που προηγουμένως μπορούσαν να ακολουθήσουν οι γυναίκες όταν αθετείτο η υπόσχεση γάμου.

Πλέον η πλειονότητα των Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης και της Πενσυλβάνια, θεωρούν ένα δαχτυλίδι αρραβώνων ως ένα δώρο υπό όρους που θα πρέπει να επιστραφεί στον δωρητή μετά τη λύση του αρραβώνα, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πλεονεκτήματα του ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού

Published

on

Από

Photo credits: marijana1 / pixabay

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες παγκοσμίως, και η έγκαιρη ανίχνευσή του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και επιβίωσης.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού που ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και με συνολικό όφελος επιβίωσης σε ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών, σύμφωνα με μια ανάλυση παρατήρησης που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο έγκυρο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), αναφέρουν ότι οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 8.145 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και υποβλήθηκαν σε μαστογραφικό έλεγχο μεταξύ 2004 και 2019.



Τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο ήταν: 9% στις ασθενείς που υποβάλλονταν σε ετήσιο έλεγχο, 14% για τις ασθενείς που ανάμεσα στις 2 τελευταίες μαστογραφίες είχε μεσολαβήσει χρονικό διάστημα περισσότερο από 1 έτος αλλά λιγότερο από 2 έτη και 19% για τις ασθενείς που είχε μεσολαβήσει διάστημα περισσότερο από 27 μήνες ανάμεσα στις 2 πιο πρόσφατες μαστογραφίες.

Οι ερευνητές αναλύοντας τα δεδομένα από τα 16 έτη που συγκεντρώθηκαν από τις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προληπτική μαστογραφία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ετήσιος έλεγχος σχετίζεται με χαμηλότερη πιθανότητα για διάγνωση καρκίνου μαστού σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και υψηλότερη συνολική επιβίωση, σε σύγκριση με τις ασθενείς που το διάστημα ανάμεσα στις πρόσφατες μαστογραφίες ήταν περισσότερο από 15 μήνες.

Αυτό το όφελος του ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου παρέμεινε σε όλες τις υποκατηγορίες ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την έναρξη της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκαν οι αγορές αυτοκινήτων από τις εταιρείες ενοικίασης στην Ευρώπη

Published

on

Από

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα 10 οχήματα που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν ενοικιαζόμενο. Photo credits: FrankMagdelyns / pixabay

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη κατέγραψαν περίπου 779.000 νέα οχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σημειώθηκε αύξηση 24% σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η αγορά επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.

Παράλληλα οι τιμές ενοικίασης των αυτοκινήτων ακολουθούν πτωτική πορεία, γεγονός που αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα, σημειώνει η εταιρεία καταγραφής δεδομένων Dataforce, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία για τις εγγραφές ενοικίασης από 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Η μεγαλύτερη αγορά για εγγραφές νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν η Γερμανία (περίπου 190.000 μονάδες), ακολουθούμενη από την Ισπανία (152.000), τη Γαλλία (132.000), το Ηνωμένο Βασίλειο (95.000) και την Ιταλία (84.000).



Αυτές οι μεγάλες πέντε αγορές αντιπροσωπεύουν το 84% των εγγραφών που συγκεντρώθηκαν από τους ειδικούς δεδομένων οχημάτων. Σε άλλες αγορές η Δανία και η Ολλανδία είχαν 17.000 εγγραφές, η Σουηδία είχε 16.000 μονάδες, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Νορβηγία από 10.000 μονάδες, η Αυστρία από 9.000 εγγραφές, η Πορτογαλία από 8.000 μονάδες και η Πολωνία από 7.000 εγγραφές.

Επίσης, η Φινλανδία είχε 5.000 μονάδες, η Ισλανδία και Τσεχία από 4.000 μονάδες, η Λιθουανία είχε 3.000 και η Λετονία και η Σλοβακία από 2.000 μονάδες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ένα στα 10 οχήματα που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν ενοικιαζόμενο.

Τα περισσότερα (57,3%) από τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 εξακολουθούν να είναι βενζινοκίνητα και ακολουθούν τα πετρελαιοκίνητα (26,9%), τα ήπια υβριδικά (6,1%), τα plug-in υβριδικά (4,8%) και τέλος τα ηλεκτρικά (3,8%), σύμφωνα με την Dataforce.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουηδία: Καθόλου οθόνες για τα νήπια προτείνει η κυβέρνηση στους γονείς

Published

on

Από

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πρότεινε επίσης τα παιδιά να μη χρησιμοποιούν οθόνες προτού πέσουν για ύπνο. Photo credits: StockSnap / pixabay

Τα νήπια δεν θα πρέπει να παρακολουθούν οθόνες καθόλου, όπως ενημέρωσαν τους γονείς οι σουηδικές αρχές.

Τα παιδιά κάτω της ηλικίας των δύο ετών δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ψηφιακά μέσα και στην τηλεόραση, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Τα παιδιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε μέγιστη ημερήσια παρακολούθηση μιας ώρας, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, ενώ εκείνα από έξι έως 12 δεν θα πρέπει να περνούν πάνω από μία ή δύο ώρες ημερησίως μπροστά από οθόνη.

Οι έφηβοι από 13 ως 18 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε δύο με τρεις ώρες παρακολούθησης οθόνης την ημέρα, αποφάνθηκε η υπηρεσία.



Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πρότεινε επίσης τα παιδιά να μη χρησιμοποιούν οθόνες προτού πέσουν για ύπνο και τα τηλέφωνα και τα tablets να μη βρίσκονται στο υπνοδωμάτιο στη διάρκεια της νύχτας.

Η υπηρεσία επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι η υπερβολική χρήση οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου, κατάθλιψη και κακή εικόνα σώματος.

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της χρήσης smartphones σε δημοτικά σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα οφέλη από την χρήση του cruise control στο αυτοκίνητο

Published

on

Από

Το cruise control έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση καυσίμου. Photo credits: sharwan894984 / pixabay

Καθώς τα αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά γίνονται πιο στάνταρ στα σημερινά αυτοκίνητα, το cruise control μπορεί να μην φαίνεται σαν η πιο πρόσφατη εξέλιξη.

Ωστόσο, η εισαγωγή του σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην εξέλιξη προς την αυτόνομη οδήγηση. Το cruise control έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση καυσίμου.

Αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμο σε εκτεταμένες διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο ή σε λιγότερο συμφορημένους δρόμους, καθώς ελαχιστοποιεί την κόπωση του οδηγού και βοηθά στη διατήρηση σταθερής ταχύτητας εντός των νόμιμων ορίων.



Το cruise control είναι ένα σύστημα στο αυτοκίνητο που επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίσει μια σταθερή ταχύτητα. Για να ενεργοποιήσει το cruise control, ο οδηγός χρησιμοποιεί συνήθως ένα κουμπί ή μοχλό – που βρίσκεται συχνά στο τιμόνι.

Μόλις ρυθμιστεί, το σύστημα αναλαμβάνει τον έλεγχο του γκαζιού, διατηρώντας την επιλεγμένη ταχύτητα. Αυτή η λειτουργία βοηθά στη μείωση της κόπωσης του οδηγού, επιτρέποντας στον οδηγό να χαλαρώσει το πόδι του από το πεντάλ γκαζιού.

Μια ενδεικτική λυχνία συνήθως δείχνει ότι έχει ενεργοποιηθεί το cruise control. Η απενεργοποίηση του συστήματος είναι απλή – είτε πατώντας το πεντάλ του φρένου είτε πατώντας το κουμπί ενεργοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφει τον πλήρη έλεγχο της ταχύτητας στον οδηγό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Η Αλόννησος, ανέπαφο «μαργαριτάρι» της Μεσογείου για τους Ιταλούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 ώρες ago

Γερμανία: Μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας για το 2024 προβλέπει το Ινστιτούτο Ifo

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Ο ρόλος της Διασποράς στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών στην 88η ΔΕΘ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

Παράταση των αδειών εκμετάλλευσης οργανωμένων πλαζ στην Ιταλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ16 ώρες ago

Η υπερβολική φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Μια διαμάχη για δαχτυλίδι 70.000 δολαρίων δοκιμάζει τη νομοθεσία περί αρραβώνων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Βρετανία: Τα πανεπιστήμια ανησυχούν για τη βιωσιμότητά τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Μ. Μυρογιάννη: Οι Έλληνες βρίσκονταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Με εισιτήριο η πρόσβαση στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Δύο ερευνήτριες του ΙΤΕ λαμβάνουν επιχορήγηση εκκίνησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει πως η διαλειμματική δίαιτα ρυθμίζει τη γήρανση μέσω της αυτοφαγίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Την εισαγωγή ανθρωποειδών ρομπότ στη διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων διερευνά η BMW

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ολλανδία: Ο δήμος της Χάγης απειλεί με έξωση τον πρωθυπουργό!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Στροφή των Ευρωπαίων καταναλωτών στην αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Οι 35 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Χρυσό στα… ηλεκτρονικά απορρίμματα ψάχνει η Βρετανία!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αεροπορικές παρατείνουν την αναστολή των πτήσεων προς προορισμούς στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Κορυφώνονται σήμερα οι Περσείδες, η θεαματική βροχή από πεφταστέρια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: «Ολοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά

Europolitis TV5 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV5 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis