Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορικό τεκμήριο αποκαλύπτει το όραμα του Καποδίστρια για τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Φως» στις διαπραγματεύσεις του Ιωάννη Καποδίστρια με τις Μεγάλες Δυνάμεις, το 1827, για τον γεωχωρικό καθορισμό των πρώτων συνόρων της Ελλάδας και της έκτασης της Ελληνικής Επικράτειας, ρίχνει η νέα έκθεση με χάρτες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε ένα μοναδικό ιστορικό τεκμήριο, ένα χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Ομότιμο καθηγητή Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας Ευάγγελο Λιβιεράτο, στην «Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου» της Βιβλιοθήκης – Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ (ΒΚΠ-ΑΠΘ) και συγκεκριμένα σε γαλλικό βιβλίο χαρτογραφικού περιεχομένου του τέλους του 18ου αιώνα.

Το χειρόγραφο σημείωμα στην πρώτη σελίδα του βιβλίου «Recueil de cartes geographiques plans, vues et medailles de l’ancienne Grece : relatifs au Voyage du jeune Anacharsis : precede d’une analyse critique des cartes» (https://search.lib.auth.gr/Record/492643) υπογράφει ο λόγιος ιστορικός, φίλος και στενός συνεργάτης του Καποδίστρια, Ανδρέας Μουστοξύδης.

Το σημείωμα αποκαλύπτει ότι ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους στις αποσκευές του στο Παρίσι, όπου διαπραγματεύτηκε τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας, έφερε έναν χάρτη του 1788, του Γάλλου χαρτογράφου Μπαρμπιέ ντυ Μποκάζ (Barbie du Bocage), ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι στις διαπραγματεύσεις του στηρίχθηκε κυρίως στον χάρτη που συνέταξε ο Γάλλος στρατιωτικός χαρτογράφος Πιέρ Λαπί (Pierre Lapie, 1777-1850).

«Τι εννοείται ως Ελλάς; Ποια σύνορα».

«Τι πρέπει να εννοούμε λέγοντας Ελλάδα σήμερον» και «ποια θα έπρεπε να είναι τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε στον Καποδίστρια, λίγες μέρες πριν το Ναβαρίνο (1827), ο Βρετανός υφυπουργός Πολέμου Γουίλμοτ Χόρτον.

Οι απαντήσεις του Καποδίστρια, έχοντας υπόψιν του τη θετική τότε προδιάθεση της Γαλλίας, είχαν γεωγραφικές αναφορές που βασίστηκαν στην ασφάλεια των φυσικών συνόρων – δύσβατες οροσειρές και ποτάμια – συμπεριλαμβάνοντας στην επιχειρηματολογία του, με σεβασμό και θέρμη τα (ασαφή) πατριωτικά γεωγραφικά συμφραζόμενα διακηρύξεων και συνταγμάτων της Επιδαύρου (1821), της Βερόνα (1822) και της Τροιζήνας (1827).

Αναφέρθηκε επιπλέον στον γεωγραφικό προσδιορισμό του Στράβωνα περί της Ελλάδος με τη συμπερίληψη της Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας, των νησιών του Αιγαίου και Ιονίου και τη Μικρά Ασία. (Ευάγγελος Λιβιεράτος, Γεωχωρικά Διακυβεύματα, 1821 και Μετά: Μία απόκλιση, εκδόσεις Ζήτη , 2022).
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά τις απαντήσεις του Καποδίστρια η βρετανική πολιτική επέμενε μέχρι το 1829 στις συνοριακές προτιμήσεις της σε αντίθεση με την τελική πρόταση των διπλωματών των τριών Δυνάμεων – Διάσκεψη του Πόρου Σεπτέμβριος 1828 – έχοντας πειστεί από τη διαπραγματευτική πίεση και τα επίμονα ιστορικά και γεωγραφικά επιχειρήματα του Καποδίστρια.

«Ο αγώνας του Καποδίστρια και η “μέση λύση” της Διάσκεψης του Πόρου»

Ο αγώνας του Καποδίστρια για τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας, όπως επισήμανε ο κ. Λιβιεράτος, σε εκδήλωση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, άρχισε στις αρχές του καλοκαιριού 1826 και τελείωσε με τη δολοφονία του, το φθινόπωρο του 1831.

Στηρίχθηκε στην προβολή του ιστορικού παρελθόντος και στον σύγχρονο αγώνα των Ελλήνων – μοχλεύοντας τον φιλελληνισμό των Ευρωπαίων συνομιλητών του.

Οι γεωχωρικές αναφορές του Καποδίστρια για τη διεκδίκηση «ευρέων» συνόρων βασίζονταν στον Στράβωνα και στον χάρτη του Lapie (1826) για τις δύο ελάσσονες «εφικτές» λύσεις, μίας – δύσκολης – της «φυσικωτάτης» και μίας «συνεσταλμένης», κατά την Καποδιστριακή ορολογία.

Η πρώτη περιελάμβανε το σύνολο του αρχαίου ελληνικού γεωχώρου – σε συνδυασμό με τον οραματικό γεωχωρικό ορισμό της Τροιζήνας (1827).

Η «φυσικωτάτη» αντιστοιχούσε συγκεκριμένα στον γεωχώρο της απεικόνισης του Lapie (1826), μέχρι τον γεωγραφικό παράλληλο 39ο 46ο – από τον Όλυμπο μέχρι τις πηγές του Ασπροποτάμου (Αχελώου) και τις ηπειρωτικές ακτές του στενού της Κέρκυρας, στο άκρο των σημερινών συνόρων της Ελλάδας.

Η «συνεσταλμένη» – ρεαλιστική – λύση αντιστοιχούσε στην πρόταση της Διάσκεψης του Πόρου (1828) με το Λονδίνο να επιμένει (μέχρι το 1829) στα αρχικά πολύ περιορισμένα σύνορα.

Η οριστική απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, τα σύνορα του 1832 – λίγο ευρύτερα εκείνων της πρότασης του Πόρου – ήταν μία σχεδόν «μέση λύση» μεταξύ της «φυσικωτάτης» και της «συνεσταλμένης», πολύ μακριά, ωστόσο, από τα οράματα των Ελλήνων και του αγώνες του Καποδίστρια.

«Νέο φως στην ιστορία»

Είχε όμως ο Καποδίστριας και άλλες πηγές χαρτογραφικού περιεχομένου εκτός της γνωστής του χάρτη του Lapie του 1826;

Η έρευνα στην Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ, έδειξε πως είχε.

Η μέχρι σήμερα άγνωστη χειρόγραφη σημείωση του Μουστοξύδη στο βιβλίο, που παρουσιάζεται στην έκθεση, έδωσε απάντηση στη γαλλική γλώσσα.

Η απόδοση στα ελληνικά, του σημειώματος με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 1827 και την υπογραφή του Ανδρέα Μουστοξύδη αναφέρει:

«Αφότου το Αγγλικό υπουργείο ζήτησε από τον Κόμη Καποδίστρια διευκρινίσεις για τα σύνορα που πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε η οριοθέτηση αυτού του νέου κράτους σε αυτό το βιβλίο, που ανήκει στον πολύ αγαπητό μου φίλο Jules Lardias, και το οποίο μου δάνεισε για τον σκοπό αυτό. Παρίσι 10 Σεπτεμβρίου 1827. Α. Μουστοξύδης»

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γραμμή του συγκεκριμένου χάρτη του Μπαρμπιέ ντυ Μποκάζ, όπως εξήγησε ο κ. Λιβιεράτος, «αντιστοιχεί στη γραμμή του πίνακα του Άνθιμου Γαζή, ήταν από τα κείμενα της γεωγραφίας του Καποδίστρια ο επίμονος στόχος, πριν υποχωρήσει στη γραμμή Όλυμπος- ακτές, στην ‘’φυσικωτάτη λύση’’, δηλαδή, η πρώτη του προσπάθεια έγινε για αυτά τα σύνορα’».

«Στις απαντήσεις που έδινε ο Καποδίστριας στο Παρίσι στα επίμονα ερωτήματα των Εγγλέζων ‘’πείτε μου τι καταλαβαίνετε ως Ελλάδα σήμερα’’, ‘’ποια θα είναι η έκταση αυτής της Ελλάδας’’, απαντούσε με τον Στράβωνα και απαντούσε με αυτόν τον χάρτη, ο οποίος υπάρχει σε αυτό το βιβλίο, που δανείστηκε ο Μουστοξύδης από έναν φίλο του και έγραψε αυτή τη σημείωση από την οποία μάθαμε όλα αυτά τα πράγματα. Δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι αυτός ο χάρτης ήταν μέσα στην αποσκευή του Καποδίστρια, όταν έκανε τις διαπραγματεύσεις», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Μουστοξύδη, ο κ. Λιβιεράτος περιέγραψε μία «μία πολύ σπουδαία προσωπικότητα» και «έναν λόγιο πάρα πολύ σημαντικό, τον οποίο η Κέρκυρα τον θεωρεί ως τον τοπικό της ιστορικό, μία πολύ μεγάλη φυσιογνωμία […] πιστός του Καποδίστρια μέχρι τέλους, τον ακολούθησε στην Ελλάδα , μετά τη δολοφονία έφυγε πίσω».

«Η εθνική παρακαταθήκη των χαρτών»

Την έκθεση που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Χαρτογραφίας & Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ και τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, με επιμελητή τον καθ. Λιβιεράτο, εγκαινίασε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθητητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η νέα έκθεση, που αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της έκθεσης ‘’200 Χρόνια Χάρτης του Lapie (1822). Ο πρώτος Μεγάλος Χάρτης της επαναστατικής περιόδου 1821-1829’’, φωτίζει με πρωτότυπα κείμενα και χάρτες ένα άγνωστο μέχρι σήμερα στοιχείο, χαρτογραφικού περιεχομένου σχετικά με τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στο μέγα θέμα της δύσκολης διαπραγμάτευσής τους με τις Μεγάλες Δυνάμεις για τον γεωχωρικό καθορισμό των πρώτων συνόρων της Ελλάδας και της έκτασης της Ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιώντας τους χάρτες, τη δύναμη των χαρτών των οποίων γνώριζε καλά», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας για «το βάθος της γνώσης και της εμπειρίας του καθηγητή Λιβιεράτου» και την επί δεκαετίες συνεισφορά του στην κατανόηση όσων γνωρίζουμε για τους χάρτες και την ιστορία, εξαίροντας το έργο του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ, που «έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στο τι σημαίνει χαρτογραφία όχι μόνο ως επιστήμη, αλλά και ως εθνική παρακαταθήκη, συμβάλλοντας με τη μελέτη των χαρτών στο βιωματικό γίγνεσθαι του τι είναι Ελλάδα».

Στην εκδήλωση και στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη η γενική πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρύτανης Οικονομικών καθ. Χαράλαμπος Φείδας, ο πρόεδρος της ΒΚΠ-ΑΠΘ Αιμίλιος Μαυρουδής και η προϊσταμένη Διεύθυνσης της ΒΚΠ-ΑΠΘ, Αγγελική Χατζηγεωργίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30/6/2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

Published

on

Από

Στη λίστα του MSN και του Starsinsider η Νάξος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 30, συνολικά, περιοχές. Photo credits: Tho-Ge / pixabay

Με νέες διεθνείς διακρίσεις ξεκινάει η προβολή της Νάξου για την επόμενη σεζόν.

Σύμφωνα με το MSN.com, η Νάξος συγκαταλέγεται στους προορισμούς της «μυστικής» Ευρώπης, που μπορούν ακόμη να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο αμερικανικός ιστότοπος αναφέρει πως «αν αναζητά κανείς ένα αυθεντικό ελληνικό νησί χωρίς το χάος υπερτουριστικών προορισμών, η Νάξος αποτελεί την ιδανική επιλογή με τις πανέμορφες παραλίες και τα παραδοσιακά χωριά της να γίνονται πόλος έλξης, πριν και μετά το καλοκαίρι».



Στη λίστα του MSN και του Starsinsider η Νάξος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 30, συνολικά, περιοχές από Κροατία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισλανδία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Εσθονία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Σκωτία, Δανία, Τουρκία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία και Αγγλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βράβευση των Ανωγείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ

Published

on

Από

Τα Ανώγεια ανήκουν πλέον στην οικογένεια των 254 χωριά που αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας αγροτικών προορισμών στον κόσμο. Photo credits: Makalu / pixabay

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (World Tourism Organization – UNWTO) συμπεριέλαβε τα Ανώγεια στα 55 Καλύτερα Χωριά του Κόσμου για το 2024 βραβεύοντας τα, ως Εξαιρετικό Προορισμό στον τομέα του Αγροτικού Τουρισμού.

Ο Οργανισμός απέδωσε ταυτόχρονα τα εύσημα για όλα όσα έχει δεσμευτεί ο τόπος και η Δημοτική Αρχή, σχετικά με την καινοτομία και βιωσιμότητα, στο ευρύ πεδίο της κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος.

Από το Caviahue-Copahue στην Αργεντινή μέχρι το Tra Que Vegetable Village στο Βιετνάμ, 55 είναι τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά που έχουν αποδείξει ότι, προστατεύουν την ταυτότητα τους, με βάση τα χαρακτηριστικά και τα κριτήρια όπως αυτά τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, με κυρίαρχα την αειφόρο ανάπτυξη, τη σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τις ήπιες μορφές τουρισμού και την προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος.



Περισσότερες από 260 υποψηφιότητες από 60 και πλέον κράτη μέλη του ΟΗΕ βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών, η κρίση των οποίων ανέδειξε μεταξύ των 55 Χωριών και τα Ανώγεια Κρήτης, ως τουριστικό προορισμό που πληροί τις προϋποθέσεις για το αύριο του τουρισμού σε μικρές κοινότητες.

Τα χωριά αξιολογήθηκαν σε εννέα βασικούς τομείς και συγκεκριμένα: «Πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι / προώθηση και διατήρηση των πολιτιστικών πόρων / οικονομική βιωσιμότητα / κοινωνική βιωσιμότητα / περιβαλλοντική βιωσιμότητα / τουριστική ανάπτυξη και ολοκλήρωση της αλυσίδας αξίας / διακυβέρνηση και ιεράρχηση του τουρισμού / υποδομές και συνδεσιμότητα / υγεία και ασφάλεια».

Τα Ανώγεια ανήκουν πλέον στην οικογένεια των 254 χωριά που αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας αγροτικών προορισμών στον κόσμο.

Η πρωτοβουλία «Best Tourism Villages» προβάλλει επίσης το γεγονός της αξιοποίησης μικρών τοπικών χωριών και κοινοτήτων, σύμφωνα με όλα όσα μπορούν να προωθήσουν και σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, τις τοπικές παραδόσεις και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Σαντορίνη παραμένει ναυαρχίδα του τουρισμού πολυτελείας

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, με τη ρύθμιση της κρουαζιέρας θα αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες για φαινόμενα υπερτουρισμού. Photo credits: SBurg / pixabay

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα νησιά της Ελλάδας, που διαθέτει παγκόσμια φήμη και ό,τι ακούγεται για αυτήν φέρει ισχυρό αντίκτυπο.

Πολλά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν για την τουριστική κίνηση, όμως το νησί μέχρι και τον Οκτώβριο συνεχίζει να δέχεται τουρίστες και να αποτελεί πόλο έλξης.

Ωστόσο, οι εικόνες συνωστισμού, κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, από τις μαζικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, προβλημάτισαν και γέννησαν ανησυχία για φαινόμενα υπερτουρισμού. Αυτό όμως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί με τη ρύθμιση της κρουαζιέρας.



«Το νησί παραμένει ένας από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς, χάρη στο γεωπεριβάλλον του και έλκει μεγάλη μερίδα “ποιοτικών” τουριστών. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο. Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, το 2012 είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη κορεσμός. Η ρύθμιση της κρουαζιέρας πρέπει να υπάρχει. Η προηγούμενη δημοτική αρχή το εγκατέλειψε, για αυτό από φέτος θα ρυθμιστεί εκ νέου», σημείωσε ο δήμαρχος Θήρας.

Για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Σαντορίνη δεν αντιμετώπισε πρόβλημα υπερτουρισμού αλλά «υπήρξε συνωστισμός και κακή οργάνωση, όπως συμβαίνει παντού, όπου πηγαίνουν μαζικά λεωφορεία. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα και στην Ακρόπολη. Δεν αφορά στο σύνολο της την τουριστική κίνηση», επεσήμανε ο κ. Παγώνης.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που επεσήμανε ο δήμαρχος Θήρας, είναι να σταματήσει η δόμηση και κυρίως να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση.

«Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση είχαμε αύξηση των επισκεπτών, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των αφίξεων στο αεροδρόμιο αλλά και αύξηση των κλινών που έριξε τη ζήτηση και τις τιμές», τόνισε ο δήμαρχος.

Σχετικά με τη δόμηση είπε ότι από το 2020 έχει σταματήσει η δυνατότητα κατασκευής ξενοδοχείου εκτός σχεδίου μέχρι την ολοκλήρωση του χωροταξικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

Published

on

Από

Στη λίστα ξεχωρίζει η Κρήτη που προσφέρει απλόχερα στιγμές ηρεμίας και γαλήνης καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες ώστε να απολαύσει κανείς ανενόχλητος παραδεισένιες παραλίες. Photo credits: fietzfotos / pixabay

Στον τουρισμό εκτός σεζόν απευθύνεται ο ταξιδιωτικός οργανισμός Lonely Planet ανακοινώνοντας τους δέκα επικρατέστερους προορισμούς της Ευρώπης που θυμίζουν καλοκαίρι ακόμη και τον χειμώνα με την Κρήτη να «εκπροσωπεί» την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η συντάκτρια του αφιερώματος, «οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά προκειμένου να βρουν μέρη για διακοπές με καλό καιρό κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι νότιες περιοχές της Ευρώπης προσφέρουν άφθονο γαλάζιο ουρανό, ηλιοφάνεια και ήπιες θερμοκρασίες.

Επιπλέον, τα ταξίδια στη χαμηλή περίοδο συνεπάγονται πακέτα διακοπών με χαμηλότερο κόστος αλλά και αποκλειστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, όπως παραλίες και χωριά χωρίς ορδές τουριστών».



Στην 10η θέση της λίστας ξεχωρίζει η Κρήτη που προσφέρει απλόχερα στιγμές ηρεμίας και γαλήνης καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες ώστε να απολαύσει κανείς ανενόχλητος παραδεισένιες παραλίες όπως το Ελαφονήσι, να περιηγηθεί σε μοναδικά ιστορικά μνημεία όπως το Παλάτι της Κνωσού, να ανακαλύψει αγαπημένα μέρη στα Χανιά και το Ηράκλειο, να γευματίσει σε όμορφα εστιατόρια και να διασκεδάσει σε μπαρ και καφετέριες.

Στις υπόλοιπες θέσεις του καταλόγου του Lonely Planet βρίσκονται η Αλγκάρβε και η Μαδέιρα της Πορτογαλίας η Μάλτα, η Σικελία από Ιταλία, η Κύπρος, η Σεβίλλη, τα Κανάρια νησιά και οι Βαλεαρίδες νήσοι από Ισπανία και η παράκτια Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Υπαίθρια γλυπτοθήκη στην «Περβόλα» στους κήπους του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου

Published

on

Από

Στην «Περβόλα» δημιουργείται ένας μοναδικός περίπατος, ο οποίος συνδυάζει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με έκθεση κινητών μνημείων και ζώνες πράσινου. Photo credits: dimitrisvetsikas1969 / pixabay

Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό του για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των μεσαιωνικών κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, με την ένταξη υπαίθριας γλυπτοθήκης στην «Περβόλα», στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, δημιουργείται ένας μοναδικός περίπατος, ο οποίος συνδυάζει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με έκθεση κινητών μνημείων και ζώνες πράσινου.



Ευρήματα ατάκτως κείμενα στο άνω τμήμα της Μεσαιωνικής Πόλης τακτοποιούνται, οργανώνονται σε σύνολα και συνδέονται με τα αρχαία κατάλοιπα των νεωρίων και με τους κήπους του Κυβερνήτη, προσφέροντας, κατά την περιήγηση, μια σαφή εικόνα της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Ρόδου από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα.

Εκτός από την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και του ρωμαϊκού Τετράπυλου, αποκαθίστανται και αναβιώνουν οι κήποι του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, χώρου αναψυχής που συνδυάζει, κατά το αναγεννησιακό πρότυπο, πλούσια βλάστηση, εξωτική πανίδα και γλυπτά.

Δημιουργούνται εκθεσιακές ενότητες από τα πολυάριθμα διάσπαρτα αρχαία ταφικά μνημεία και αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία προέρχονται από σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τα τελευταία 80 χρόνια στην πόλη της Ρόδου και στην ύπαιθρο του νησιού, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αλόννησος στην κορυφή των προορισμών χωρίς συνωστισμό για τους Γάλλους

Published

on

Από

Μετά από έρευνα των προτιμήσεων των αναγνωστών της γαλλικής ιστοσελίδας δημοσιεύθηκε κατάλογος που περιλαμβάνει νησιωτικούς προορισμούς από όλη την Ελλάδα. Photo credits: Tho-Ge / pixabay

Πρωταγωνιστεί η Αλόννησος σε κατάλογο με τους ποιοτικούς Ελληνικούς προορισμούς χωρίς μαζικό τουρισμό, ανακοίνωσε ο ιστότοπος Generationvoyage.

Μετά από έρευνα των προτιμήσεων των αναγνωστών της δημοφιλούς γαλλικής ιστοσελίδας με κριτήρια την ποιότητα υπηρεσιών, την ηρεμία, το εύρος επιλογών και την ποικιλία εναλλακτικών δραστηριοτήτων δημοσιεύθηκε κατάλογος που περιλαμβάνει νησιωτικούς προορισμούς από όλη την Ελλάδα.



Όπως αναφέρει το μέσο, «φωλιασμένη στο αρχιπέλαγος των Σποράδων, η Αλόννησος είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις των καταδύσεων. Το νησί αποτελεί την “καρδιά” ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης.

Το υποθαλάσσιο τοπίο της Αλοννήσου είναι εντυπωσιακό με το μυστηριώδες αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας και την εξαιρετική θαλάσσια βιοποικιλότητα. Στη στεριά, το νησί διατηρεί την αυθεντική του γοητεία με πευκοδάση, σπιτάκια με κόκκινες στέγες, γραφικά ψαροχώρια ενώ στο λιμάνι του, το Πατητήρι, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει.

Η Χώρα, η ιστορική πρωτεύουσα, εντυπωσιάζει με τα γραφικά σοκάκια και τη θέα που “κόβει” την ανάσα. Την παράσταση “κλέβουν” οι πανέμορφες παραλίες και τα νησάκια του Πάρκου».

Η λίστα του generationvoyage.fr συμπληρώνεται με τη Χίο, τα Κύθηρα, την Ιθάκη, την Κέα και την Πάτμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ώρες ago

Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό

ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ23 ώρες ago

Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Απευθείας πτήσεις Αθήνα – Άμστερνταμ από την SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

ΜΚΟ και επιχειρήσεις καλούν την ΕΕ να τηρήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Με κλείσιμο απειλείται το μεγαλύτερο Δίγλωσσο Σχολείο της Ομογένειας στο Μόναχο

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Λειψοί, ένας άγνωστος θησαυρός της Ελλάδας στα καλύτερα νησιά του κόσμου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών κατά της χρήσης έργων τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Βηρυτό και Τεχεράνη έως τις αρχές του 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Βενετία αυξάνει το εισιτήριο εισόδου για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Τίρανα ξεκίνησε η SKY express

Europolitis TV7 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis