Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Από 8 έως 51 ευρώ κυμαινόταν το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας το 2022 στην ΕΕ

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 2022, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κατά μέσο όρο, υπολογίστηκε σε 30,5 ευρώ στην ΕΕ και 34,3 ευρώ στη ζώνη του ευρώ, έναντι 29,0 ευρώ και 32,8 ευρώ αντίστοιχα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Η θέση της Ελλάδας.

Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το 2022, το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφεται στη Βουλγαρία (8,2 ευρώ) και τη Ρουμανία (9,5 ευρώ).

Ακολουθούν η Ουγγαρία (10,7 ευρώ), η Κροατία (12,1 ευρώ), η Λετονία (12,2 ευρώ), η Πολωνία (12,5 ευρώ), η Λιθουανία (13,1 ευρώ), η Μάλτα (14 ευρώ) και η Ελλάδα (14,5 ευρώ).

Το υψηλότερο μέσο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (50,7 ευρώ), τη Δανία (46,8 ευρώ) και το Βέλγιο ( 43,5 ευρώ), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (40,8 ευρώ), η Ολλανδία (40,5 ευρώ), η Σουηδία (40,1 ευρώ) και η Γερμανία (39,5 ευρώ).

Το ωριαίο κόστος εργασίας στη βιομηχανία ήταν 30,7 ευρώ στην ΕΕ και 36,6 ευρώ στην ευρωζώνη. Στον τομέα των κατασκευών, ήταν 27,3 ευρω και 30,8 ευρώ, αντίστοιχα.

Στις υπηρεσίες, το ωριαίο κόστος εργασίας ήταν 30,2 ευρώ στην ΕΕ και 33,3 ευρώ στην ευρωζώνη. Στην κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (πλην της δημόσιας διοίκησης) ήταν 31,3 ευρώ και 34,8 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και το μη μισθολογικό κόστος (π.χ. εργοδοτικές κοινωνικές εισφορές).

Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο συνολικό κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας ήταν 24,8% στην ΕΕ και 25,5% στη ζώνη του ευρώ.

Τα χαμηλότερα μερίδια μη μισθολογικού κόστους καταγράφηκαν στη Λιθουανία (5,4%) και τη Ρουμανία (5,3%) και τα υψηλότερα στη Γαλλία (32,0%), τη Σουηδία (31,9%) και την Ιταλία (27,8%).

Το 2022, σε σύγκριση με το 2021, το ωριαίο κόστος εργασίας σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, εκφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 5% στην ΕΕ και κατά 4,7% στη ζώνη του ευρώ. Εντός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+13,3%), στην Ιρλανδία (+9,3%) και στην Εσθονία (+9,1%).

Για τις χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, το ωριαίο κόστος εργασίας εκφρασμένο σε εθνικό νόμισμα αυξήθηκε το 2022 σε όλες τις χώρες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+15,3%), την Ουγγαρία (+13,9%), τη Ρουμανία (+12,2%) και Πολωνία (+11,7%). Αυξήθηκαν λιγότερο στη Δανία (+2,3%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατάργησαν σταδιακά τα μέτρα στήριξης που εισήχθησαν το 2020 και παρατάθηκαν το 2021 για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Αποτελούνταν κυρίως από βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις εργασίας και προσωρινές απολύσεις που αποζημιώθηκαν πλήρως ή εν μέρει από τις κυβερνήσεις. Αυτά τα συστήματα καταγράφηκαν γενικά ως επιδοτήσεις (ή φορολογικές ελαφρύνσεις) με αρνητικό πρόσημο στη μη μισθολογική συνιστώσα του κόστους εργασίας.

Ως εκ τούτου, η σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων στήριξης που σχετίζονται με τον COVID, συμβάλλει θετικά στην αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!

Published

on

Από

Από σήμερα το πρωί, εισήλθαν στην εκκλησία πάνω από 35.000 πιστοί. Όπως έγινε γνωστό, σε σχέση με τις περασμένες ημέρες, οι επισκέπτες έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί. Photo credits: lapping / pixabay

Δυο ώρες είναι ο μέσος χρόνος αναμονής των πιστών για να μπορέσουν να μπουν στην Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε και να προσευχηθούν στον τάφο του εκλιπόντα πάπα Φραγκίσκου.

Στον ναό βρέθηκαν καθολικοί καρδινάλιοι, για να προσκυνήσουν το μνήμα του Αργεντινού ποντίφικα.

Από σήμερα το πρωί, εισήλθαν στην εκκλησία πάνω από 35.000 πιστοί. Όπως έγινε γνωστό, σε σχέση με τις περασμένες ημέρες, οι επισκέπτες έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί.



Ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, απευθυνόμενος σήμερα στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τόνισε ότι ο Θεός αγαπά τους πάντες και πως “η κληρονομιά του Φραγκίσκου πρέπει να γίνει καθημερινή ζωή και πράξη”.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καρδινάλιος Παρολίν είναι ένα από τα “φαβορί “, για την διαδοχή του Αργεντινού εκλιπόντα ποντίφικα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων

Published

on

Από

Η μάρκα Volkswagen στην Ευρώπη σημείωσε 301.586 νέες ταξινομήσεις καταγράφοντας αύξηση +9,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 και με 11,1% συνολικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά. Photo credits: raeuberleiter / pixabay

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ACEA ο όμιλος Volkswagen κατέκτησε την κορυφή μεταξύ όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα ο όμιλος σημείωσε 724.045 ταξινομήσεις (+4,8%), αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς του στο 26,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η μάρκα Volkswagen στην Ευρώπη σημείωσε 301.586 νέες ταξινομήσεις καταγράφοντας αύξηση +9,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 και με 11,1% συνολικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά.



Η Skoda διατήρησε τη σταθερή της απόδοση με 163.315 μονάδες το μήνα Μάρτιο καταγράφοντας αύξηση 12,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2024.

Η Audi ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην premium κατηγορία με 128.331 ταξινομήσεις και αύξηση +0,8%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία

Published

on

Από

Τέτοια περιστατικά αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτή την πλούσια αλπική χώρα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων, περίπου 40% των οποίων είναι αλλοδαποί. Photo credits: RoonzNL / pixabay

Η Ελβετία κατέγραψε μεγάλη αύξηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024, ιδίως επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων και Αράβων, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Περί τα 1.211 κρούσματα φυλετικών διακρίσεων αναφέρθηκαν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων ρητορικής μίσους, σωματικών επιθέσεων, απειλών και άλλων μεροληπτικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τη φυλή ή τη θρησκεία, μια αύξηση περίπου 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού (EKR).



Τέτοια περιστατικά αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτή την πλούσια αλπική χώρα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων, περίπου 40% των οποίων είναι αλλοδαποί.

Ωστόσο, η αύξηση που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν «ιδιαίτερα σημαντική», ανέφερε η EKR σε κοινή ανακοίνωση με την ελβετική ΜΚΟ Humanrights.

Σύμφωνα με τις δύο αυτές πηγές, διάφοροι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν αυτήν την αύξηση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, της αυξανόμενης πόλωσης του δημόσιου διαλόγου και της μεγαλύτερης διάθεσης καταγραφής κρουσμάτων διακρίσεων.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα περιστατικά αφορούν ξενοφοβικές διακρίσεις και διακρίσεις κατά των μαύρων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% όλων των περιπτώσεων.



Τα περισσότερα περιστατικά ήταν λεκτικές επιθέσεις, αλλά αναφέρθηκαν επίσης περίπου 100 σωματικές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα.

Τα περιστατικά ρητορικής μίσους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση με 149 καταγγελίες το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις για την 45η επέτειο ανέγερσης του Τείχους του Λένον στην Πράγα

Published

on

Από

Το Τείχος του Λένον έγινε πηγή έμπνευσης για άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπου δημιουργήθηκαν αντίγραφά του. Photo credits: JuSa2000 / pixabay

Με δράσεις και εκδηλώσεις τιμάται η 45η επέτειος της ανέγερσης του Τείχους του Λένον στο κέντρο της Πράγας, στην Τσεχία, μνημείου αφιερωμένου στον Τζον Λένον των Beatles.

Μετά τη δολοφονία του τραγουδιστή του θρυλικού συγκροτήματος, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στη Νέα Υόρκη, στην Πράγα κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, ο τοίχος έγινε μια συμβολική επιτύμβια στήλη, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να ζωγραφίζουν γκράφιτι που μνημονεύουν τη ζωή και τα ιδανικά του, εμπνευσμένα από την αγάπη, την ειρήνη και τα τραγούδια των Beatles.

Οι άνθρωποι άρχισαν σταδιακά να συρρέουν σε αυτό το αυθόρμητα δημιουργημένο μνημείο, τοποθετώντας λουλούδια ή ανάβοντας κεριά.



Σήμερα το Τείχος είναι διακοσμημένο με πορτρέτα του Τζον Λένον και έργα που δημιουργήθηκαν από περισσότερους από 30 καλλιτέχνες από πέντε χώρες.

Υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη και επιμελητή, Πάβελ Στάστνι, τρία πορτρέτα του Τζον Λένον από το 1980, το 2020 και το 2022 ανανεώθηκαν.

«Σήμερα ξεκινάμε μια σειρά εκδηλώσεων που συνδέονται με την 45η επέτειο από τη δημιουργία του Τείχους του Λένον στην Πράγα, όταν ο Λένον πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη στις 8 Δεκεμβρίου 1980, και οι άνθρωποι από την πρώην σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία άρχισαν να βλέπουν αυτό το τείχος ως ένα συμβολικό μνημείο για τον Λένον και τις ιδέες του για ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Στάστνι στο ČTK.

Το Τείχος του Λένον έγινε πηγή έμπνευσης για άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπου δημιουργήθηκαν αντίγραφά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπαθί του Ναπολέοντα θα δημοπρατηθεί στο Παρίσι

Published

on

Από

Οι δημοπρασίες αντικειμένων του Ναπολέοντα προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον δύο και πλέον αιώνες μετά τον θάνατο του «Αυτοκράτορα των Γάλλων». Photo credits: pixabay

Ένα σπαθί που ανήκε στον Ναπολέοντα, το οποίο είχε παραγγείλει «για προσωπική του χρήση» το 1802, θα βρεθεί στο επίκεντρο δημοπρασίας που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στο Παρίσι.

Η αξία του σπαθιού, που δημοπρατείται από τον οίκο Giquello, εκτιμάται μεταξύ 700.000 και 1 εκατ. ευρώ.

«Ο Βοναπάρτης, τότε Πρώτος Ύπατος, παρήγγειλε αυτήν τη σπάθη μεταξύ 1802 και 1803 από τον Νικολά-Νοέλ Μπουτέ, διευθυντή του εργοστασίου όπλων των Βερσαλλιών, ο οποίος ήταν αναγνωρισμένος ως ο μεγαλύτερος οπλουργός της εποχής του», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Hotel Drouot όπου θα φιλοξενηθεί η δημοπρασία.



Αφού έγινε αυτοκράτορας, ο Ναπολέων «την κράτησε μέχρι το τέλος της βασιλείας του, προτού την προσφέρει στον Εμανουέλ ντε Γκρουσί», πιστό υποστηρικτή του, τον οποίο αργότερα προήγαγε στη θέση του τελευταίου Στρατάρχη της Αυτοκρατορίας.

Ένα πανομοιότυπο σπαθί, που είχε επίσης παραγγείλει ο Ναπολέων, φυλάσσεται στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Οι δημοπρασίες αντικειμένων του Ναπολέοντα προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον δύο και πλέον αιώνες μετά τον θάνατο του «Αυτοκράτορα των Γάλλων», ο οποίος πέθανε στην εξορία το 1821 σε ηλικία 51 ετών, αφού νωρίτερα είχε καταφέρει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.



Δύο πιστόλια του Ναπολέοντα είχαν πωληθεί για 1,69 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία τον Ιούλιο του 2024.

Τον Μάρτιο, αντίγραφο του Αστικού Κώδικα του Ναπολέοντα (Ναπολεόντειος Κώδικας), που ανήκε στον αυτοκράτορα, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 395.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ψίχουλα οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων χρόνων

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον κ. κ. Χατζηθεοδοσίου, δεν είναι τυχαία η αύξηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, ενώ πάνω από το 50% των ενεργοβόρων επιχειρήσεων βρίσκεται σε διαδικασία διακανονισμού. Πηγή φωτογραφίας: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

“Μετά από μεγάλη καθυστέρηση ενημερωθήκαμε επιτέλους για την επιδότηση που θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ενέργειας, το πλαίσιο ενίσχυσης αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή – σύμφωνα με το Υπουργείο – περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις“, αναφέρει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

“Παρατηρώντας κάποιος από τη μια έναν λογαριασμό ρεύματος και από την άλλη το ύψος της ενίσχυσης, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για ψίχουλα. Ή διαφορετικά, «άνθρακες ο θησαυρός» για ένα μέτρο που η αγορά περίμενε με αγωνία και ειδικά οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως αυτές της εστίασης, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και άλλες” σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προσθέτει:

“Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος του ρεύματος για μία επιχείρηση έχει αυξηθεί κατά 100%. Πρόκειται για τεράστια αύξηση. Όπως λένε μέλη του ΕΕΑ, σήμερα πληρώνουν 2.500 ευρώ μηνιαίως ενώ παλαιότερα πλήρωναν για ρεύμα περίπου το μισό.



Οι ίδιοι επαγγελματίες θα ενισχυθούν τώρα, μέσα από όλες αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με κάποιες δεκάδες ευρώ το μήνα.

Δεν είναι τυχαία η αύξηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% των ενεργοβόρων επιχειρήσεων βρίσκεται σε διαδικασία διακανονισμού με τους παρόχους.

Και αυτό σε μία εποχή που η επιχειρηματικότητα ταλανίζεται από την ακρίβεια, τα αυξημένα ενοίκια αλλά και μία σειρά από επιβαρύνσεις όπως προκαταβολή φόρου ή το τέλος επιτηδεύματος.

Επίσης δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει να εξαιρεθούν όσοι έχουν σταθερό τιμολόγιο. Μήπως δεν πληρώνουν και αυτοί πολύ ακριβά την τιμή του ρεύματος;

Το ύψος των ενισχύσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να καταλάβει τα πραγματικά κόστη που επιβαρύνουν σήμερα μία μικρομεσαία επιχείρηση και ουσιαστικά οδηγεί έναν μεγάλο αριθμό ΜμΕ σε οικονομικό αδιέξοδο και τελικά στο κλείσιμο.



Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, το πλαίσιο ενίσχυσης της οποίας περιλαμβάνει 3 ομάδες επιχειρήσεων, των οποίων τα ποσοστά επιδοτούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται βάσει του ετήσιου κύκλου εργασιών τους και συγκεκριμένα:

1. Η 1η ομάδα αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €0 έως €500.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 100% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.

2. Η 2η ομάδα αφορά νομικά  ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €500.000,01 έως €1.000.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 80% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.

3. Η 3η ομάδα αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €1.000.000,01 έως €10.000.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 60% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis