Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στα ίχνη της Σκύλλας και της Χάρυβδης μαθητές και μαθήτριες από τη Θέρμη

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγγα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Κάστρο της Σκύλλας, ένα μεσαιωνικό κτίσμα νορμανδικής προέλευσης που χτίστηκε στο βράχο όπου, κατά τον μύθο, κρυβόταν το μυθικό τέρας του Ομήρου, συναντήθηκαν πριν από λίγο καιρό οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Μίκρας Θέρμης και του Λυκείου της πόλης Villa San Giovanni.

Στο ίδιο σημείο, μεταξύ ηπειρωτικής Ιταλίας και Σικελίας, όπου η Σκύλλα άρπαζε ναυτικούς και η Χάρυβδη κατάπινε θαλασσινό νερό και πλοία, οι μαθητές από τις δύο χώρες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κοινές λέξεις στις γλώσσες που μιλούν, είδαν οικεία χαρακτηριστικά στα πρόσωπά τους, μοιράστηκαν τα ενδιαφέροντά τους και σφράγισαν την πράξη αδελφοποίησής τους με την κατάλληλη επισημότητα.

Λίγο μακρύτερα βρίσκονται και άλλα σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα, σύμφωνα με τη μυθολογία, όπως τα βράχια και η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, κάτω από την Αίτνα στην Σικελία και τα νησιά του Αιόλου δυτικά της Σικελίας.

Κάπως έτσι, τα παιδιά από την Ελλάδα και την Ιταλία, άρχισαν να ακολουθούν τα ίχνη της παρουσίας των αρχαίων Ελλήνων στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας, της Καλαβρίας (Calabria), της Μεσσήνης (Messina) και της Σικελίας.

Μετά έφαγαν μαζί, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, άκουσαν μουσική από τους τοπικούς οργανοπαίκτες και άρχισαν να καταλαβαίνουν πώς συνδέονται οι περιοχές, οι πόλεις, η φύση και οι άνθρωποι, χτίζοντας παράλληλα νέους δεσμούς μεταξύ τους.

Η πόλη Σκύλλα κατοικείται διαρκώς από την αρχαία εποχή

«Το Κάστρο της Σκύλλας βρίσκεται στην πόλη Σκύλλα (Scilla) που κατοικούνταν από την αρχαία εποχή. Σήμερα δεν υπάρχουν ευρήματα από εκείνη την περίοδο καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από συνεχή κατοίκηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί ερείπια.

Υπάρχει, όμως, το τοπωνύμιο που είναι αρχαίο, ενώ το στενό της Μεσσήνης παλαιότερα ονομαζόταν στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Άλλωστε, πέρα από τις αναφορές του τόπου σε πάρα πολλά σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα, υπάρχει και η άποψη ότι η περιπέτειά του δεν είναι τίποτα άλλο από μια αλληγορία των περιπετειών των ανθρώπων που αποίκησαν τη Δύση» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Βούρδα, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια», ξεναγός και αρχαιολόγος που ζει στην Κάτω Ιταλία και υποδέχτηκε τα παιδιά από τη Θέρμη.

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγγα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ίδια διευκρινίζει ότι, πέραν του ελληνικού αποικισμού του 8ου π.Χ. αιώνα, στο χώρο της Μεσογείου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν σχέσεις μεταξύ της Σικελίας και του Μυκηναϊκού και Μινωικού κόσμου.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως δείγμα ιστορικής αλήθειας που κρύβεται στο μύθο, την αναφορά στον Δαίδαλο, τον αρχιτέκτονα του λαβύρινθου, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στη Σικελία όταν διώχθηκε από το παλάτι του Μίνωα καθώς θεωρήθηκε και αυτός υπαίτιος, μαζί με την Αριάδνη, για τη διαφυγή του Θησέα από το παλάτι του Μίνωα.

Βόλτα στο Pentedatillo (Πενταδάκτυλο)

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό, οι μαθητές από την Ελλάδα και την Ιταλία, επισκέφθηκαν το πρώην ελληνόφωνο χωριό Pentedatillo (Πενταδάκτυλο), γνωρίστηκαν καλύτερα, έκαναν βόλτες, μίλησαν για τις χώρες καταγωγής τους και διαπίστωσαν την παρουσία ελληνικών στοιχείων στη γλώσσα.

Εκεί διατηρείται το ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα της Κάτω Ιταλίας ενώ και τα παιδιά από το Ιταλικό Λύκειο διδάσκονται και τα αρχαία ελληνικά και τα νέα ελληνικά.

«Μας ενδιέφερε πολύ η περιοχή καθώς θέλαμε πολύ τα παιδιά από τη Θέρμη να επισκεφθούν τις ελληνόφωνες περιοχές και να διαπιστώσουν τα ίδια τη συνέχιση της ελληνικής γλώσσας και τις προσπάθειες των ανθρώπων να τη διαφυλάξουν» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φιλόλογος του 2ου Γενικού Λυκείου Μίκρας Θέρμης, Δέσποινα Αϊβαζιάν.

Όπως λέει η ίδια, νέοι και νέες από τα δύο σχολεία αντάλλαξαν κουβέντες στα ελληνικά και παρουσίασαν πρότζεκτ για τη σχέση των αρχαίων ελληνικών λέξεων με τις νέες ελληνικές και τις ιταλικές.

«Προσπαθούσαν να βρουν τέτοιου είδους συνδέσεις αφού η αρχαία Ελλάδα και η λεγόμενη μεγάλη Ελλάδα αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του ιταλικού πολιτισμού στην περιοχή» προσθέτει.

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγγα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πλατεύγω» όπως «μιλάω» και «ντομάντι» όπως «βδομάδα»

Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα κοινών στοιχείων της ελληνικής γλώσσας και του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος που σήμερα μιλούν λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι στην επαρχία Ρηγίου Καλαβρίας, η κ. Βούρδα αναφέρει ότι η λέξη «μιλάω» υπάρχει στα ελληνικά ιδιώματα της Καλαβρίας με την έννοια του πλατιάζω και συνώνυμες τις λέξεις «πλατέγω» ή «πλατεύγω».

Η λέξη «άρτε» σημαίνει «τώρα» και προέρχεται από την αρχαία ελληνική φράση «άρτι αφιχθείς» που σημαίνει «αυτός που μόλις έφτασε» ενώ η λέξη «ντομάντι» σημαίνει «εβδομάδα». Υπάρχουν όμως κοινές λέξεις του ιδιώματος και με τα νέα ελληνικά όπως η ορθογραφία (ortografia), η βιβλιοθήκη (biblioteca), η υπόθεση (ipotesi), ο οδοντίατρος (odontoiatra), η δενδροφοβία (dendrofobia) και πολλές ακόμη.

«Υπάρχουν πολλοί αρχαϊσμοί στο συγκεκριμένο ιδίωμα, το οποίο έχει επικρατήσει να λέγεται Γραικάνικο, αλλά στην επίσημη ορολογία λέγεται κατωιταλικό ιδίωμα ή ελληνική γλώσσα της Καλαβρίας» σχολιάζει η κ. Βούρδα.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι το ιδίωμα μελετήθηκε χάρη στις προσπάθειες των γλωσσολόγων και ιδιαίτερα του Αναστάσιου Καραναστάση ο οποίος επισκεπτόταν την περιοχή επί πολλά χρόνια και κατέγραφε όχι μόνο τη γλώσσα αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση.

«Η θεωρία ότι το ιδίωμα αυτό είναι μεσαιωνικό έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, πρόκειται όχι για μια αρχαία γλώσσα αλλά για για ένα ιδίωμα με αρχαίες ελληνικές λέξεις οι οποίες επιβιώνουν, μέσω της χρήσης τους, αδιάκοπα από τον 8ο αιώνα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο μιας ζωντανής γλώσσας που δε σταμάτησε ποτέ να μιλιέται και γι’ αυτό τον λόγο αξίζει να στραφεί η προσοχή της Ελλάδας σε αυτήν» προσθέτει.

Πηγή φωτογραφίας: Καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγγα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία της αδελφοποίησης

Στις αρχαίες ρίζες του τοπικού ιδιώματος βρίσκεται, επίσης, η αφορμή για το ταξίδι των μαθητών και των μαθητριών από τη Θέρμη.

«Θέλαμε πολύ να δώσουμε στα παιδιά και στο σχολείο μια ευκαιρία ώστε να αποκτήσουν μια τέτοια εμπειρία. Στην Α’ Λυκείου, άλλωστε, τα παιδιά διδάσκονται τα Κερκυραϊκά του Θουκυδίδη αλλά όχι τα Σικελικά, την ιστορία της μεγάλης Αθηναϊκής εκστρατείας στη Σικελία, οπότε η εκδρομή ήταν μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τη μεγάλη Ελλάδα» σχολιάζει η φιλόλογος Παναγιώτα Λάγγα.

Η ίδια αναφέρει ότι το 2ο Γενικό Λύκειο Μίκρας Θέρμης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια» να μεσολαβήσει ώστε να αδελφοποιηθεί με κάποιο λύκειο της περιοχής.

Αγαπούν την Ελλάδα και οτιδήποτε ελληνικό…

Σήμερα πια το τοπικό ιδίωμα δεν μεταδίδεται στη νέα γενιά, ενώ οι φυσικοί ομιλητές του λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει η κ. Βούρδα, ο τοπικός πληθυσμός και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι αγαπούν την Ελλάδα και οτιδήποτε ελληνικό και θέλουν να έχουν περισσότερη σχέση με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας.

Σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια», γύρω από το οποίο βρίσκονται περισσότερα από εξήντα άτομα, διοργανώνει και με τη βοήθεια δωρεάς της οικογένειας Γεωργίου Τάττου, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικών χορών, θεάτρου, αρχαίου δράματος, προβολές ελληνικού κινηματογράφου, ομιλίες για την Ελλάδα και πολιτιστικές επαφές.

Σε μια γνήσια έκφραση αυτής της αγάπης για το ελληνικό στοιχείο, τα παιδιά του Λυκείου από τη Villa San Giovanni θα ανεβάσουν στις αρχές Ιουνίου την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, θα μιλήσουν και πάλι ελληνικά και θα ακολουθήσουν τα βήματα της σούστας, του παραδοσιακού κρητικού χορού που τους μαθαίνει τον τελευταίο καιρό η Στέλλα Οικονόμου, φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήθηκαν οι επισκέπτες στα ελληνικά μουσεία φέτος τον Αύγουστο

Published

on

Από

Αύξηση 10,3% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Photo credits: keithwoodford / pixabay

Το 8μηνο παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 14,4% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 1,8% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 19,1% στις εισπράξεις.

Αύξηση 10,3% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, καθώς και αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 0,7% και αύξηση των εισπράξεων κατά 13,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.



Στους αρχαιολογικούς χώρους, επίσης σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, μείωση των επισκεπτών κατά 3%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 4,3% και των εισπράξεων κατά 2,1%.

Το 8μηνο παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 6,7% στους επισκέπτες, κατά 8,2% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 6,6% στις εισπράξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κάρπαθος στα 10 πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου για διακοπές το 2025

Published

on

Από

Σύμφωνα με το CEO Today Magazine, «με τις εκπληκτικές παραλίες και το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο που αποπνέει ακατέργαστη ομορφιά, η Κάρπαθος κατάφερε να ξεφύγει από τα "νύχια" του μαζικού τουρισμού». Photo credits: analogicus / pixabay

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ προσελκύει η Κάρπαθος, ως ένας από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου για το 2025.

Το CEO Today που απευθύνεται σε 250.000 διευθυντικά στελέχη εταιρειών, δημοσίευσε έρευνα με τους δέκα κορυφαίους προορισμούς του κόσμου, που προσφέρουν την χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης, τοποθετώντας την Κάρπαθο στη δεύτερη θέση.



Σύμφωνα με το CEO Today Magazine, «με τις εκπληκτικές παραλίες και το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο που αποπνέει ακατέργαστη ομορφιά, η Κάρπαθος κατάφερε να ξεφύγει από τα “νύχια” του μαζικού τουρισμού, διατηρώντας τη γοητεία της ως ανέγγιχτος παράδεισος. Ξεχωρίζουν τα φεστιβάλ με παραδοσιακή μουσική και εκπληκτική γαστρονομία».

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και ο πολωνικός ταξιδιωτικός ιστότοπος travel2.pl, που μέσα από 3 αφιερώματα καλεί τους λάτρεις της Ελλάδας «να επισκεφθούν τα γραφικά χωριά της Καρπάθου και τη μυθική Όλυμπο, να δοκιμάσουν μακαρούνες και να μυηθούν στις παραδόσεις του αυθεντικού προορισμού των Δωδεκανήσων».

Παράλληλα το διαδικτυακό ταξιδιωτικό περιοδικό της Σκανδιναβίας Freedom Travel προτείνει την Κάρπαθο μέσα από βίντεο και σειρά άρθρων, που «ταξιδεύουν» το κοινό σε εξωτικές παραλίες, δραστηριότητες στη φύση, θαλάσσιες εκδρομές, περιηγήσεις σε γραφικούς οικισμούς και γαστρονομικές απολαύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας η Μύκονος με ρεκόρ αφίξεων

Published

on

Από

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2024 ξεπέρασε τις προσδοκίες με 768 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και περισσότερους από 1,29 εκατομμύρια επιβάτες. Photo credits: PublicDomainPictures / pixabay

Μία χρονιά ρεκόρ για τη Μύκονο σηματοδότησε η αναχώρηση, πριν λίγες ημέρες, του τελευταίου κρουαζιερόπλοιου της φετινής τουριστικής περιόδου με νέα υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας, στοχευμένες βελτιώσεις στις υποδομές και δράσεις που ενίσχυσαν την εμπειρία των επισκεπτών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2023 κατέγραψε 749 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με περισσότερους από 1,19 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2024 ξεπέρασε τις προσδοκίες με 768 αφίξεις και περισσότερους από 1,29 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Αθ. Κουσαθανά – Μέγα, «τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα αποδεικνύουν τη συνεχή ανάπτυξη της Μυκόνου ως κορυφαίου προορισμού και αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματική στρατηγική του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για τη διαχείριση των αφίξεων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».



Η βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών αποτελεί διαρκή προτεραιότητα για το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου και, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα για ισορροπημένη αύξηση των τελών επιβατών, μαζί με τον προγραμματισμό νέων επεμβάσεων που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία των επιβατών μας. Το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου επενδύει σε στοχευμένα έργα υποδομών και συνεργασίες, που όχι μόνο αποσυμφορούν τον λιμένα, αλλά αναβαθμίζουν τη συνολική λειτουργικότητα και αισθητική του χώρου».

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιούνται είναι η δημιουργία τεσσάρων νέων θέσεων για λέμβους στην περιοχή κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου. Το έργο αναμένεται να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ του νέου και του παλιού λιμένα, διευκολύνοντας τη μετακίνηση των επισκεπτών και εξασφαλίζοντας ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση.

Παράλληλα, η εφαρμογή ενός πρωτοποριακού συστήματος ανακύκλωσης νερού στις εγκαταστάσεις του λιμένα θα συμβάλει στη δραστική μείωση της κατανάλωσης νερού, ενισχύοντας τη δέσμευση της Μυκόνου για περιβαλλοντική υπευθυνότητα και αειφόρο διαχείριση των πόρων της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

Published

on

Από

Στη λίστα του MSN και του Starsinsider η Νάξος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 30, συνολικά, περιοχές. Photo credits: Tho-Ge / pixabay

Με νέες διεθνείς διακρίσεις ξεκινάει η προβολή της Νάξου για την επόμενη σεζόν.

Σύμφωνα με το MSN.com, η Νάξος συγκαταλέγεται στους προορισμούς της «μυστικής» Ευρώπης, που μπορούν ακόμη να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο αμερικανικός ιστότοπος αναφέρει πως «αν αναζητά κανείς ένα αυθεντικό ελληνικό νησί χωρίς το χάος υπερτουριστικών προορισμών, η Νάξος αποτελεί την ιδανική επιλογή με τις πανέμορφες παραλίες και τα παραδοσιακά χωριά της να γίνονται πόλος έλξης, πριν και μετά το καλοκαίρι».



Στη λίστα του MSN και του Starsinsider η Νάξος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 30, συνολικά, περιοχές από Κροατία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισλανδία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Εσθονία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Σκωτία, Δανία, Τουρκία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία και Αγγλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βράβευση των Ανωγείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ

Published

on

Από

Τα Ανώγεια ανήκουν πλέον στην οικογένεια των 254 χωριά που αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας αγροτικών προορισμών στον κόσμο. Photo credits: Makalu / pixabay

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (World Tourism Organization – UNWTO) συμπεριέλαβε τα Ανώγεια στα 55 Καλύτερα Χωριά του Κόσμου για το 2024 βραβεύοντας τα, ως Εξαιρετικό Προορισμό στον τομέα του Αγροτικού Τουρισμού.

Ο Οργανισμός απέδωσε ταυτόχρονα τα εύσημα για όλα όσα έχει δεσμευτεί ο τόπος και η Δημοτική Αρχή, σχετικά με την καινοτομία και βιωσιμότητα, στο ευρύ πεδίο της κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος.

Από το Caviahue-Copahue στην Αργεντινή μέχρι το Tra Que Vegetable Village στο Βιετνάμ, 55 είναι τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά που έχουν αποδείξει ότι, προστατεύουν την ταυτότητα τους, με βάση τα χαρακτηριστικά και τα κριτήρια όπως αυτά τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, με κυρίαρχα την αειφόρο ανάπτυξη, τη σύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τις ήπιες μορφές τουρισμού και την προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος.



Περισσότερες από 260 υποψηφιότητες από 60 και πλέον κράτη μέλη του ΟΗΕ βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών, η κρίση των οποίων ανέδειξε μεταξύ των 55 Χωριών και τα Ανώγεια Κρήτης, ως τουριστικό προορισμό που πληροί τις προϋποθέσεις για το αύριο του τουρισμού σε μικρές κοινότητες.

Τα χωριά αξιολογήθηκαν σε εννέα βασικούς τομείς και συγκεκριμένα: «Πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι / προώθηση και διατήρηση των πολιτιστικών πόρων / οικονομική βιωσιμότητα / κοινωνική βιωσιμότητα / περιβαλλοντική βιωσιμότητα / τουριστική ανάπτυξη και ολοκλήρωση της αλυσίδας αξίας / διακυβέρνηση και ιεράρχηση του τουρισμού / υποδομές και συνδεσιμότητα / υγεία και ασφάλεια».

Τα Ανώγεια ανήκουν πλέον στην οικογένεια των 254 χωριά που αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας αγροτικών προορισμών στον κόσμο.

Η πρωτοβουλία «Best Tourism Villages» προβάλλει επίσης το γεγονός της αξιοποίησης μικρών τοπικών χωριών και κοινοτήτων, σύμφωνα με όλα όσα μπορούν να προωθήσουν και σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, τις τοπικές παραδόσεις και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Σαντορίνη παραμένει ναυαρχίδα του τουρισμού πολυτελείας

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, με τη ρύθμιση της κρουαζιέρας θα αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες για φαινόμενα υπερτουρισμού. Photo credits: SBurg / pixabay

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα νησιά της Ελλάδας, που διαθέτει παγκόσμια φήμη και ό,τι ακούγεται για αυτήν φέρει ισχυρό αντίκτυπο.

Πολλά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν για την τουριστική κίνηση, όμως το νησί μέχρι και τον Οκτώβριο συνεχίζει να δέχεται τουρίστες και να αποτελεί πόλο έλξης.

Ωστόσο, οι εικόνες συνωστισμού, κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, από τις μαζικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, προβλημάτισαν και γέννησαν ανησυχία για φαινόμενα υπερτουρισμού. Αυτό όμως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί με τη ρύθμιση της κρουαζιέρας.



«Το νησί παραμένει ένας από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς, χάρη στο γεωπεριβάλλον του και έλκει μεγάλη μερίδα “ποιοτικών” τουριστών. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο. Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, το 2012 είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη κορεσμός. Η ρύθμιση της κρουαζιέρας πρέπει να υπάρχει. Η προηγούμενη δημοτική αρχή το εγκατέλειψε, για αυτό από φέτος θα ρυθμιστεί εκ νέου», σημείωσε ο δήμαρχος Θήρας.

Για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Σαντορίνη δεν αντιμετώπισε πρόβλημα υπερτουρισμού αλλά «υπήρξε συνωστισμός και κακή οργάνωση, όπως συμβαίνει παντού, όπου πηγαίνουν μαζικά λεωφορεία. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα και στην Ακρόπολη. Δεν αφορά στο σύνολο της την τουριστική κίνηση», επεσήμανε ο κ. Παγώνης.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που επεσήμανε ο δήμαρχος Θήρας, είναι να σταματήσει η δόμηση και κυρίως να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση.

«Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση είχαμε αύξηση των επισκεπτών, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των αφίξεων στο αεροδρόμιο αλλά και αύξηση των κλινών που έριξε τη ζήτηση και τις τιμές», τόνισε ο δήμαρχος.

Σχετικά με τη δόμηση είπε ότι από το 2020 έχει σταματήσει η δυνατότητα κατασκευής ξενοδοχείου εκτός σχεδίου μέχρι την ολοκλήρωση του χωροταξικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Σε Ελλάδα και Ιταλία τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 ώρες ago

Γερμανία: Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Ισπανία: Προς απαγόρευση τα ζαχαρούχα ποτά στις σχολικές καντίνες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ23 ώρες ago

Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Σάμος, ο πιο απροσδόκητος προορισμός της Ελλάδας για το 2025

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Αλγόριθμοι «μυρίζουν» τα ισχυρότερα αρώματα που έχει το ουίσκι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Απλούστερη και φιλικότερη η Υπεύθυνη Δήλωση και η Εξουσιοδότηση μέσω gov.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Αυξήθηκαν οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας τον Οκτώβριο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου για την αναγνώριση πτυχίων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

5.500 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να καταργήσει η Bosch

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Αστρονόμοι αποτυπώνουν την πρώτη κοντινή εικόνα άστρου έξω από τον Γαλαξία μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν οι καθημερινές απευθείας πτήσεις Αθήνα – Κωνσταντινούπολη από τη SKY express

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Μπανάνα ανακηρυγμένη… έργο τέχνης πωλείται έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων!

BUSINESS-Kleinanzeigen3 εβδομάδες ago

Ημέρα Καριέρας – Ντίσελντορφ 14 Δεκεμβρίου 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το προεδρείο του SPD πρότεινε ομόφωνα τον Όλαφ Σολτς για υποψήφιο καγκελάριο

Europolitis TV8 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV9 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV2 έτη ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis