ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Alexandrian Necropolis Project: «Είναι οι πρώτες γενιές μεταναστών Ελλήνων που έχτισαν την Αλεξάνδρεια»

Η Νεκρόπολη του Σάτμπυ (τέλη 4ου – 3ος αι. π.Χ.) στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο αρχαιότερος σωζόμενος αρχαιολογικός χώρος της πόλης, «ξαναζωντανεύει» μετά από δεκαετίες χάρη στο πολυδιάστατο αρχαιολογικό πρόγραμμα Alexandrian Necropolis Project (2020-2023), που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας.
Η ελληνιστική Νεκρόπολη του Σάτμπυ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, αποτελώντας εφεξής έναν νέο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της πόλης που υπήρξε κορυφαία μητρόπολη του ελληνιστικού κόσμου, διεθνές κέντρο των γραμμάτων και των επιστημών, ξακουστή για τη μεγαλοπρέπεια των κτηρίων της, όπως ο Φάρος και τα Βασιλικά Τετράγωνα.
«Πρόκειται για τον αρχαιότερο χώρο στην Αλεξάνδρεια, βάσει των δεδομένων των κτερισμάτων, των νομισμάτων και της αρχιτεκτονικής. Χρονικά βρισκόμαστε στις πρώτες γενιές μεταναστών Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, είναι οι άνθρωποι που χτίζουν την πόλη. Δεν φέρουν καν τον όρο ‘πολίτης Αλεξάνδρειας’, είναι πραγματικά μετανάστες και φαίνεται στα τοπωνύμιά τους, μπορεί για λόγους συναισθηματικούς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Κυριάκος Σαββόπουλος, ερευνητής στο Κέντρο Μελέτης Αρχαίων Εγγράφων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συνδιευθύνει τις ανασκαφές μαζί με τη δρα Μόνα Χαγκάγκ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας και πρόεδρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας, και τον καθηγητή Χουσεΐν Αμπντ Ελ Αζίζ.
Και διευκρινίζει: «Η Νεκρόπολη του Σάτμπυ χρονολογείται στις απαρχές της αρχαίας Αλεξάνδρειας, γι’ αυτό και βρίσκεται τόσο κοντά στα τείχη της πόλης. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα ταφικών μνημείων Ελλήνων Αλεξανδρινών με καταγωγή από τη Μακεδονία – επίσης από τη Θεσσαλία, την Κρήτη, την Κυρηναϊκή και τη Μικρά Ασία -, που θυμίζει Μακεδονία αλλά έχοντας πάρει μεγάλη απόσταση ως προς τη λειτουργία. Δηλαδή, υπάρχουν στιλιστικές ομοιότητες με μακεδονικούς τάφους, πλέον όμως, μιλάμε για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Και αυτό είναι διακριτό από τόσο νωρίς».

Πηγή φωτογραφίας: Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας / Δρ Κυριάκος Σαββόπουλος
Ο Δρ. Κυριάκος Σαββόπουλος εξηγεί περαιτέρω: «Βρισκόμαστε στην εποχή που δημιουργούνται τα ελληνιστικά βασίλεια. Παντού κυκλοφορούν Έλληνες, υπάρχει συστηματική ανταλλαγή, ιδεών, πληθυσμού, στυλ, εμπορίου, οπλιτών, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε!
Είναι μια πολύ έντονη περίοδος. Όμως, η μεγάλη διαφορά είναι αλλού. Στη Νεκρόπολη έχουμε αυλές ανοιχτές. Δεν είναι οι κλειστοί τάφοι της Μακεδονίας που συνήθως αφορούν ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων. Το Σάτμπυ είναι ένας πολυσυλλεκτικός χώρος, που ουσιαστικά μιμείται την αρχιτεκτονική και τη δομή ενός σπιτιού: Έχει “ανδρώνα”, δηλαδή δωμάτιο με ταφικές κλίνες τύπου συμποσίου που ήταν μόνο για άνδρες, “θάλαμο κυριών” («γυναικείον») όπως το δωμάτιο με τους σκελετούς τεσσάρων γυναικών -το σκευοφυλάκιο που βρέθηκε από κάτω είχε κι αυτό οστά μόνο από γυναίκες. Θυμίζει κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, την κοινωνική ζωή ενός ελληνιστικού σπιτιού. Επίσης, υπάρχουν τοιχογραφίες με ψευδοπαράθυρα, κάποια μάλιστα μισοανοιγμένα, δίνοντας την εντύπωση του ουρανού στο βάθος!
Δηλαδή υπονοείται ότι δεν πρόκειται για ένα “κλειστό” ταφικό μνημείο, αλλά για έναν προσβάσιμο “οίκο”, που έχει “ζωή”. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε χώρους όπου είχαν πρόσβαση οι ζωντανοί. Ο χώρος για τους νεκρούς ήταν ένα μικρό κελί, μια κόγχη, η οποία δεν φέρει καμία διακόσμηση στο εσωτερικό. Δηλαδή, ο τάφος στην Αλεξάνδρεια είναι κτήμα και των ζωντανών. Είναι μια καινούργια πόλη, όπου δημιουργούνται νέες ιεραρχίες, νέες κοινωνίες, νέες συνθήκες. Οι Αλεξανδρινοί επιδεικνύουν με αυτό τον τρόπο το νέο κοινωνικό τους στάτους, χτίζουν πάνω σε αυτό, χρησιμοποιώντας και τους τάφους», επισημαίνει ο αρχαιολόγος.

Πηγή φωτογραφίας: Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας / Δρ Κυριάκος Σαββόπουλος
Το νεκροταφείο εντοπίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα κατά τις συστηματικές ανασκαφές του Εβαρίστο Μπρέτσια, διευθυντή του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου της Αλεξάνδρειας, αλλά η ανασκαφή δεν ολοκληρώθηκε.
Έπειτα από εγκατάλειψη πολλών δεκαετιών, η αποστολή της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αλεξάνδρειας συνέχισε την ανασκαφή του Ιταλού αρχαιολόγου, στο πλαίσιο των εργασιών του Alexandrian Necropolis Project.
«Ο Μπρέτσια υπήρξε κορυφαία μορφή της αιγυπτιακής αρχαιολογίας. Όταν όμως, έκανε την ανασκαφή στη Νεκρόπολη του Σάτμπυ, περίπου το 1904, ήταν πάρα πολύ νέος, μόλις 26 ετών. Κατάφερε να κάνει κάτι που να φαίνεται ωραίο, να διατηρήσει τον αρχαιολογικό χώρο που είναι ο αρχαιότερος στην Αλεξάνδρεια – είμαστε μάλλον στην παλαιότερη συστηματική ανασκαφή στην πόλη -, όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ την ανασκαφή, που έμεινε ένα ανοιχτό σκάμμα. Κανείς ως τώρα δεν είχε επαναλάβει την έρευνα στον χώρο, ο οποίος με τα χρόνια ξαναθάφτηκε από τις βροχές και το χώμα. Όταν ήρθαμε με τις αντλίες αφαιρέσαμε 5 μ. στρώμα, το μισό ήταν λάσπη. Και όταν φτάσαμε στο φυσικό πάτωμα, ξαφνικά εμφανίστηκαν κτερίσματα στη θέση τους από την εποχή των τελετών και όλη η πρόσοψη του τάφου με τα ψευδοπαράθυρα και τις “πόρτες”. Δεν περιμέναμε ότι θα βγάζαμε τέτοια ευρήματα. Ήμασταν πολύ τυχεροί!», τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή φωτογραφίας: Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας / Δρ Κυριάκος Σαββόπουλος
Η Νεκρόπολη του Σάτμπυ, που το πρόγραμμα έσωσε κυριολεκτικά από την καταστροφή και τη λήθη (τα περισσότερα τουριστικά γραφεία δεν οργάνωναν επισκέψεις στον χώρο), αποτελείται από ένα μνημειακό υπόγειο πολυθάλαμο συγκρότημα γνωστό ως Υπόγειο Α, δύο μικρότερα αντίστοιχα συγκροτήματα (Υπόγεια Β και Γ) και μια έκταση καλυμμένη με υπέργεια μνημεία με τη μορφή βαθμιθωτών πύργων (κάποτε βάσεις επιτύμβιων στηλών ή βωμών πάνω από λακκοειδείς τάφους).
«Είναι ένα μνημείο που ανήκει στην πρώτη κοινωνία Ελλήνων όπως διαμορφώνεται σταδιακά στην Αλεξάνδρεια – ένα κοινωνικό στρώμα που εκπροσωπεί πολύ παραπάνω από μια ομάδα συγκεκριμένης καταγωγής. Από τα κτερίσματα δεν φαίνεται να είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο στρώμα, να κατέχει δηλαδή προσωπική περιουσία, του τύπου ‘είμαι γαιοκτήμονας στο Φαγιούμ’ ή κάτι τέτοιο. Το ταφικό κτήριο που έχει 5 θαλάμους με ανάγλυφη διακόσμηση δείχνει ότι αυτό ήταν ένα πρότζεκτ. Δεν έγινε τυχαία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ανήκαν σε ένα σύστημα, το οποίο πήγαινε πέρα από την καταγωγή των πόλεων. Ακριβώς πίσω από το νεκροταφείο, βρίσκονται τα ελληνιστικά Βασιλικά Τετράγωνα. Εκεί, υπάρχουν πολλές δομές στις οποίες αυτοί οι άνθρωποι, όσο ζούσαν, θα μπορούσαν να προσφέρουν και να διαμένουν. Οπότε ακριβώς δίπλα, εκτός τειχών, τους έφτιαξαν και τους αντίστοιχους τάφους. Είναι πολύ προνομιακό το σημείο -το βλέπεις από το ‘μπαλκόνι’ των Βασιλικών Τετραγώνων, που λέει ο λόγος, τόσο κοντά είμαστε», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην ερώτηση, αν αυτοί οι άνθρωποι να είχαν σχέση με τους Πτολεμαίους, απαντά πως: «Στο στρώμα επιφάνειας που έχουμε τις ατομικές ταφές, οι οποίες είναι οι πιο παλιές και κάπως διάσπαρτες, βρήκαμε νομίσματα από την εποχή της σατραπείας του Πτολεμαίου, που ξεκινά το 323 π.Χ., αμέσως μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πιο κάτω, στον υπόγειο χώρο, που είναι πιο οργανωμένος, εντοπίστηκαν νομίσματα με τον Πτολεμαίο Α’ – υπάρχει δηλαδή βασιλιάς και συλλογική δομή.
Θα μπορούσαμε να εικάσουμε με τη βοήθεια της φαντασίας ότι μια από τις νεκρές γυναίκες θα μπορούσε να ήταν μια “κυρία” της βασιλικής αυλής ή ο έφιππος στρατιωτικός – όπως απεικονίζεται ένας από τους νεκρούς σε τοιχογραφία – να ανήκει στη βασιλική φρουρά (με την ευρύτερη έννοια). Ταυτίσεις φυσικά καθαρά θεωρητικές, δεν θα μπορούσαμε να απονείμουμε εμείς τίτλους και αξιώματα, χωρίς να έχουμε επαρκή τεκμήρια. Πάντως, χρονικά είμαστε τόσο νωρίς, που τα πάντα είναι ακόμα εν εξελίξει.
Και με τις νέες ανακαλύψεις που έχουμε κάνει είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε πίσω 10-15 χρόνια από ό,τι αρχικά χρονολογούνταν το μνημείο. Κινούμαστε, δηλαδή, την εποχή που ο Πτολεμαίος είπε ερχόμαστε εδώ, τέλος! Και θα μείνουμε εδώ, ό,τι είναι να γίνει ας γίνει. Κάπως έτσι εικάζουμε ότι έγιναν τα πράγματα».

Πηγή φωτογραφίας: Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας / Δρ Κυριάκος Σαββόπουλος
Οι ανασκαφές έδωσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Υπογείου Α, εντοπίζοντας μεταξύ άλλων την αρχαία νότια πρόσοψή του, σκελετούς και αντικείμενα σε καλή κατάσταση. Επίσης, άφθονα κινητά ευρήματα όπως γλυπτά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και κεραμική, ιδιαίτερα υδρίες τύπου Hadra, χαρακτηριστικές της αλεξανδρινής νεκρόπολης.
«Όταν φτάσαμε στο φυσικό πάτωμα του χώρου, ανακαλύψαμε κάτι που δεν είχαμε ξανασυναντήσει στην Αλεξάνδρεια, ότι δηλαδή έφτιαχναν σκευοφυλάκια κάτω από τους νεκρούς. Με αυτά τα ευρήματα πάμε, όπως σας είπα, πίσω περίπου 10-15 χρόνια. Επίσης, έχουμε βρει απεικονίσεις των νεκρών αυτών, όχι όλων. Κάποιοι κάνουν ψευδόπορτα μπροστά από την κόγχη κι άλλοι τη μορφή τους. Έχουμε πολλούς στρατιωτικούς, κάποιοι έφιπποι. Τους αρέσει να απεικονίζονται ‘σε δράση’ πάνω στο άλογο», λέει με έμφαση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Alexandrian Necropolis Project υλοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας, τον ιστορικό αρχαιολογικό σύλλογο της πόλης που ιδρύθηκε το 1893 και ο οποίος, ειδικά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, είχε στενή σχέση με σπουδαίους Έλληνες Αλεξανδρινούς, όπως ο Αμβρόσιος Ράλλης και ο Γεώργιος Γούσιος, πρώτος πρόεδρος και πρώτος Γενικός Γραμματέας της αντίστοιχα, ή τα μέλη της Σερ Τζον Αντωνιάδης, Εμμανουήλ Μπενάκης, Μιχαήλ Σαλβάγος, Ευστάθιος Γλυμενόπουλος και Μικές Συναδινός.
«Είναι η πρώτη ανασκαφή που κάνει η Αρχαιολογική Εταιρεία Αλεξάνδρειας μετά από 85 χρόνια», επισημαίνει ο συνομιλητής του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δραστήρια Εταιρεία, που επιστρέφει δυναμικά στην ανασκαφική έρευνα. Στο πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, συμμετέχουν επίσης το Ινστιτούτο Κύπρου (Andreas Pittas Digital Lab) στον τομέα της ψηφιακής αποτύπωσης του χώρου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα της έρευνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!

Δυο ώρες είναι ο μέσος χρόνος αναμονής των πιστών για να μπορέσουν να μπουν στην Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε και να προσευχηθούν στον τάφο του εκλιπόντα πάπα Φραγκίσκου.
Στον ναό βρέθηκαν καθολικοί καρδινάλιοι, για να προσκυνήσουν το μνήμα του Αργεντινού ποντίφικα.
Από σήμερα το πρωί, εισήλθαν στην εκκλησία πάνω από 35.000 πιστοί. Όπως έγινε γνωστό, σε σχέση με τις περασμένες ημέρες, οι επισκέπτες έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί.
Ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, απευθυνόμενος σήμερα στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τόνισε ότι ο Θεός αγαπά τους πάντες και πως “η κληρονομιά του Φραγκίσκου πρέπει να γίνει καθημερινή ζωή και πράξη”.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καρδινάλιος Παρολίν είναι ένα από τα “φαβορί “, για την διαδοχή του Αργεντινού εκλιπόντα ποντίφικα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
- Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία
- Εκδηλώσεις για την 45η επέτειο ανέγερσης του Τείχους του Λένον στην Πράγα
- Βιωματικός Κύκλος Ψυχικής Ενδοσκόπησης από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ACEA ο όμιλος Volkswagen κατέκτησε την κορυφή μεταξύ όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών αυτοκινήτων.
Συγκεκριμένα ο όμιλος σημείωσε 724.045 ταξινομήσεις (+4,8%), αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς του στο 26,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η μάρκα Volkswagen στην Ευρώπη σημείωσε 301.586 νέες ταξινομήσεις καταγράφοντας αύξηση +9,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 και με 11,1% συνολικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Skoda διατήρησε τη σταθερή της απόδοση με 163.315 μονάδες το μήνα Μάρτιο καταγράφοντας αύξηση 12,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2024.
Η Audi ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην premium κατηγορία με 128.331 ταξινομήσεις και αύξηση +0,8%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
- Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία
- Εκδηλώσεις για την 45η επέτειο ανέγερσης του Τείχους του Λένον στην Πράγα
- Βιωματικός Κύκλος Ψυχικής Ενδοσκόπησης από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία

Η Ελβετία κατέγραψε μεγάλη αύξηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024, ιδίως επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων και Αράβων, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Περί τα 1.211 κρούσματα φυλετικών διακρίσεων αναφέρθηκαν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων ρητορικής μίσους, σωματικών επιθέσεων, απειλών και άλλων μεροληπτικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τη φυλή ή τη θρησκεία, μια αύξηση περίπου 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού (EKR).
Τέτοια περιστατικά αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτή την πλούσια αλπική χώρα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων, περίπου 40% των οποίων είναι αλλοδαποί.
Ωστόσο, η αύξηση που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν «ιδιαίτερα σημαντική», ανέφερε η EKR σε κοινή ανακοίνωση με την ελβετική ΜΚΟ Humanrights.
Σύμφωνα με τις δύο αυτές πηγές, διάφοροι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν αυτήν την αύξηση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, της αυξανόμενης πόλωσης του δημόσιου διαλόγου και της μεγαλύτερης διάθεσης καταγραφής κρουσμάτων διακρίσεων.
Τα πιο συχνά αναφερόμενα περιστατικά αφορούν ξενοφοβικές διακρίσεις και διακρίσεις κατά των μαύρων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% όλων των περιπτώσεων.
Τα περισσότερα περιστατικά ήταν λεκτικές επιθέσεις, αλλά αναφέρθηκαν επίσης περίπου 100 σωματικές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα.
Τα περιστατικά ρητορικής μίσους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση με 149 καταγγελίες το 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
- Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία
- Εκδηλώσεις για την 45η επέτειο ανέγερσης του Τείχους του Λένον στην Πράγα
- Βιωματικός Κύκλος Ψυχικής Ενδοσκόπησης από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις για την 45η επέτειο ανέγερσης του Τείχους του Λένον στην Πράγα

Με δράσεις και εκδηλώσεις τιμάται η 45η επέτειος της ανέγερσης του Τείχους του Λένον στο κέντρο της Πράγας, στην Τσεχία, μνημείου αφιερωμένου στον Τζον Λένον των Beatles.
Μετά τη δολοφονία του τραγουδιστή του θρυλικού συγκροτήματος, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στη Νέα Υόρκη, στην Πράγα κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, ο τοίχος έγινε μια συμβολική επιτύμβια στήλη, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να ζωγραφίζουν γκράφιτι που μνημονεύουν τη ζωή και τα ιδανικά του, εμπνευσμένα από την αγάπη, την ειρήνη και τα τραγούδια των Beatles.
Οι άνθρωποι άρχισαν σταδιακά να συρρέουν σε αυτό το αυθόρμητα δημιουργημένο μνημείο, τοποθετώντας λουλούδια ή ανάβοντας κεριά.
Σήμερα το Τείχος είναι διακοσμημένο με πορτρέτα του Τζον Λένον και έργα που δημιουργήθηκαν από περισσότερους από 30 καλλιτέχνες από πέντε χώρες.
Υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη και επιμελητή, Πάβελ Στάστνι, τρία πορτρέτα του Τζον Λένον από το 1980, το 2020 και το 2022 ανανεώθηκαν.
«Σήμερα ξεκινάμε μια σειρά εκδηλώσεων που συνδέονται με την 45η επέτειο από τη δημιουργία του Τείχους του Λένον στην Πράγα, όταν ο Λένον πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη στις 8 Δεκεμβρίου 1980, και οι άνθρωποι από την πρώην σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία άρχισαν να βλέπουν αυτό το τείχος ως ένα συμβολικό μνημείο για τον Λένον και τις ιδέες του για ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Στάστνι στο ČTK.
Το Τείχος του Λένον έγινε πηγή έμπνευσης για άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπου δημιουργήθηκαν αντίγραφά του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
- Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία
- Εκδηλώσεις για την 45η επέτειο ανέγερσης του Τείχους του Λένον στην Πράγα
- Βιωματικός Κύκλος Ψυχικής Ενδοσκόπησης από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σπαθί του Ναπολέοντα θα δημοπρατηθεί στο Παρίσι

Ένα σπαθί που ανήκε στον Ναπολέοντα, το οποίο είχε παραγγείλει «για προσωπική του χρήση» το 1802, θα βρεθεί στο επίκεντρο δημοπρασίας που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στο Παρίσι.
Η αξία του σπαθιού, που δημοπρατείται από τον οίκο Giquello, εκτιμάται μεταξύ 700.000 και 1 εκατ. ευρώ.
«Ο Βοναπάρτης, τότε Πρώτος Ύπατος, παρήγγειλε αυτήν τη σπάθη μεταξύ 1802 και 1803 από τον Νικολά-Νοέλ Μπουτέ, διευθυντή του εργοστασίου όπλων των Βερσαλλιών, ο οποίος ήταν αναγνωρισμένος ως ο μεγαλύτερος οπλουργός της εποχής του», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Hotel Drouot όπου θα φιλοξενηθεί η δημοπρασία.
Αφού έγινε αυτοκράτορας, ο Ναπολέων «την κράτησε μέχρι το τέλος της βασιλείας του, προτού την προσφέρει στον Εμανουέλ ντε Γκρουσί», πιστό υποστηρικτή του, τον οποίο αργότερα προήγαγε στη θέση του τελευταίου Στρατάρχη της Αυτοκρατορίας.
Ένα πανομοιότυπο σπαθί, που είχε επίσης παραγγείλει ο Ναπολέων, φυλάσσεται στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Οι δημοπρασίες αντικειμένων του Ναπολέοντα προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον δύο και πλέον αιώνες μετά τον θάνατο του «Αυτοκράτορα των Γάλλων», ο οποίος πέθανε στην εξορία το 1821 σε ηλικία 51 ετών, αφού νωρίτερα είχε καταφέρει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.
Δύο πιστόλια του Ναπολέοντα είχαν πωληθεί για 1,69 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία τον Ιούλιο του 2024.
Τον Μάρτιο, αντίγραφο του Αστικού Κώδικα του Ναπολέοντα (Ναπολεόντειος Κώδικας), που ανήκε στον αυτοκράτορα, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 395.000 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
- Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία
- Εκδηλώσεις για την 45η επέτειο ανέγερσης του Τείχους του Λένον στην Πράγα
- Βιωματικός Κύκλος Ψυχικής Ενδοσκόπησης από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ψίχουλα οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων χρόνων

“Μετά από μεγάλη καθυστέρηση ενημερωθήκαμε επιτέλους για την επιδότηση που θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο.
Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ενέργειας, το πλαίσιο ενίσχυσης αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή – σύμφωνα με το Υπουργείο – περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις“, αναφέρει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
“Παρατηρώντας κάποιος από τη μια έναν λογαριασμό ρεύματος και από την άλλη το ύψος της ενίσχυσης, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για ψίχουλα. Ή διαφορετικά, «άνθρακες ο θησαυρός» για ένα μέτρο που η αγορά περίμενε με αγωνία και ειδικά οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως αυτές της εστίασης, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και άλλες” σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προσθέτει:
“Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος του ρεύματος για μία επιχείρηση έχει αυξηθεί κατά 100%. Πρόκειται για τεράστια αύξηση. Όπως λένε μέλη του ΕΕΑ, σήμερα πληρώνουν 2.500 ευρώ μηνιαίως ενώ παλαιότερα πλήρωναν για ρεύμα περίπου το μισό.
Οι ίδιοι επαγγελματίες θα ενισχυθούν τώρα, μέσα από όλες αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με κάποιες δεκάδες ευρώ το μήνα.
Δεν είναι τυχαία η αύξηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% των ενεργοβόρων επιχειρήσεων βρίσκεται σε διαδικασία διακανονισμού με τους παρόχους.
Και αυτό σε μία εποχή που η επιχειρηματικότητα ταλανίζεται από την ακρίβεια, τα αυξημένα ενοίκια αλλά και μία σειρά από επιβαρύνσεις όπως προκαταβολή φόρου ή το τέλος επιτηδεύματος.
Επίσης δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει να εξαιρεθούν όσοι έχουν σταθερό τιμολόγιο. Μήπως δεν πληρώνουν και αυτοί πολύ ακριβά την τιμή του ρεύματος;
Το ύψος των ενισχύσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να καταλάβει τα πραγματικά κόστη που επιβαρύνουν σήμερα μία μικρομεσαία επιχείρηση και ουσιαστικά οδηγεί έναν μεγάλο αριθμό ΜμΕ σε οικονομικό αδιέξοδο και τελικά στο κλείσιμο.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, το πλαίσιο ενίσχυσης της οποίας περιλαμβάνει 3 ομάδες επιχειρήσεων, των οποίων τα ποσοστά επιδοτούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται βάσει του ετήσιου κύκλου εργασιών τους και συγκεκριμένα:
1. Η 1η ομάδα αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €0 έως €500.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 100% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
2. Η 2η ομάδα αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €500.000,01 έως €1.000.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 80% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
3. Η 3η ομάδα αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €1.000.000,01 έως €10.000.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 60% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
- Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία
- Εκδηλώσεις για την 45η επέτειο ανέγερσης του Τείχους του Λένον στην Πράγα
- Βιωματικός Κύκλος Ψυχικής Ενδοσκόπησης από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
You must be logged in to post a comment Login