Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κοντά στο 80% η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις κάλπες

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, μετά και την ενσωμάτωση ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Καναδά.

Συγκεκριμένα, επί συνόλου 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν 18.203 και απείχαν 4.654. Ως εκ τούτου το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 79,6%.

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων εκλογέων ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

Για «γερό θεμέλιο ώστε αυτή η διαδικασία, η συμμετοχή, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ελληνίδα πρέσβυς στο Βερολίνο, Μάρα Μαρινάκη.

Στη Γερμανία λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις για 3.326 εκλογείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο Βερολίνο, όπου οι εγγεγραμμένοι έφθασαν τους 679 και στο Μόναχο, με 627 εγγεγραμμένους.

Στο καινούργιο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, στο «τετράγωνο των διπλωματών», προσήλθαν για να ψηφίσουν 568 εκλογείς, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα άλλα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σε Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Ανόβερο, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ, Δρέσδη, Λουντβιχσχάφεν.

Πηγή φωτογραφίας: ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, η πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη δήλωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και εξέφρασε την υπερηφάνειά της, «γιατί ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για όλους μας, ενώ στη Γερμανία λειτούργησαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας. Ήταν μια διαδικασία καινούργια για όλους», τόνισε η κυρία Μαρινάκη και χαρακτήρισε εντυπωσιακό «τον παλμό, τη μεγάλη διάθεση των ομογενών μας να μετάσχουν στις εκλογές».

Ενδεικτικά, στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, όπως είπε, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 80%. «Πιστεύω ότι έχουμε βάλει γερό θεμέλιο ώστε αυτή η συμμετοχή να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», κατέληξε η κυρία Μαρινάκη.

Πηγή φωτογραφίας: ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ

Από τους περίπου 170.000 Έλληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 4.876 άτομα.

Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία, ενώ αρκετοί ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Τσαούσης, «η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και στα 12 εκλογικά τμήματα που δημιουργήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Με ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% για τους Ελλαδίτες της Κύπρου ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στα πέντε εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, από τις 07:00 μέχρι τις 19:00.

Από τους συνολικά 1.462 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν 1.340, ποσοστό που αναλογεί στο 91,6%.

«Απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές στα τρία εκλογικά τμήματα της Ιταλίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους, στην Ιταλία γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 373 συμπατριώτες μας. Στήθηκαν τρία εκλογικά τμήματα, στην πρεσβεία μας στην Ρώμη, στην Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνου και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας.

Συμμετοχή των Ελλήνων της Γαλλίας στη διαδικασία

Περίπου χίλιοι Έλληνες, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βιωματικός Κύκλος Ψυχικής Ενδοσκόπησης από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Photo credits: geralt / pixabay

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της, διοργανώνει ένα νέο βιωματικό κύκλο συναντήσεων με τίτλο: «Εργαστήρι του Εαυτού – Ψυχική Ενδοσκόπηση».

Πρόκειται για πέντε διαδοχικές συναντήσεις, στις οποίες η ψυχοεκπαίδευση συνδυάζεται με την προσωπική εμπειρία.

Μέσα από θεωρητική εισαγωγή, παρουσίαση βασικών ψυχολογικών εννοιών, βιωματικές ασκήσεις και ομαδικό μοίρασμα, προσεγγίζουμε ερωτήματα όπως:

– Πώς διαμορφώνεται ο εσωτερικός μας κριτής και τι ρόλο παίζει στην καθημερινότητά μας;
– Τι σημαίνει να δείχνω συμπόνια και αποδοχή στον εαυτό μου;
– Πόσο εύκολο είναι να δείξω ευαλωτότητα και τι χρειάζεται για να τολμήσω να φανώ αυθεντικά;
– Ποιες είναι οι βαθύτερες ανάγκες μου και πώς μπορώ να βάζω όρια με τρόπο που με σέβεται και με φροντίζει;
– Ποια κομμάτια του εαυτού μου προσπαθώ να ελέγξω – και τι συμβαίνει όταν τους αφήνω χώρο;



Στόχος του κύκλου αποτελεί η ενίσχυση της αυτογνωσίας, η κατανόηση βασικών ψυχικών μηχανισμών, η καλλιέργεια αυτοσυμπόνιας και η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου έκφρασης.

Συντονιστές των συναντήσεων θα είναι οι:

  • Ευαγγελοδήμος Λευτέρης, απόφοιτος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Καραγιάννη Ζωή, απόφοιτη Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
    (Αμφότεροι πραγματοποιούν την πρακτική τους στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου.)

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας, Mittelstraße 33, 12167 Berlin, κάθε Τρίτη, στις 19:00, με έναρξη στις 6 Μαΐου 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέσω e-mail στο psych.hgb@gmail.com, μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

“Σας περιμένουμε με χαρά να μοιραστούμε αυτή τη διαδρομή προσωπικής αναζήτησης και ουσιαστικής σύνδεσης”, σημειώνουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Photo credits: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει και μας προσκαλεί σε ένα αξέχαστο Ρεμπέτικο Γλέντι γεμάτο μουσική, χορό και καλή παρέα!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου, με ώρα εισόδου τις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Berlin).

Το Ρεμπέτικο Γλέντι θα πλαισιώσουν μουσικά οι: Θάνος Πέτσας – Ζέφη Βαρλάμη – Γιάννης Στεργίου.

Photo credits: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο e-mail: info@gr-gemeinde.de

“Ελάτε να γιορτάσουμε παρέα με αυθεντικό ρεμπέτικο ήχο, μελωδίες που αγαπάμε και διάθεση στα ύψη! Σας περιμένουμε!” σημειώνουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη

Στο Μουσείο Μπενάκη και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοσιογραφίας, παρουσιάζεται επίσημα την Τρίτη 29 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη, με θέμα αυτή τη φορά τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και ο συλλογικός τόμος με τα πρακτικά της περυσινής διοργάνωσης «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης».

Δημοσιογράφοι από 50 και πλέον μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς, πανεπιστημιακοί ερευνητές από δεκάδες Πανεπιστήμια από όλη την υφήλιο και κορυφαίοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, πρόκειται να δώσουν το «παρών» στις εργασίες του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από 24-29 Μαΐου στo Maliotis Cultural Center of Holy Cross στη Βοστώνη.

Η διοργάνωση φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό». Το πρόγραμμα, το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν, θα εστιάσει στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και την προσφορά τους στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ομογενειακό φόρουμ των ΜΜΕ, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ιδιοκτήτες, διευθυντές και εκπρόσωποι εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικών ιστοσελίδων από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Πηγή φωτογραφίας: Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει επίσης έκθεση σκίτσων 3 διακεκριμένων Ελλήνων σκιτσογράφων, των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη, Στάθη Σταυρόπουλου, μια ελληνική «νηοπομπή» που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να απευθυνθεί στη διασπορά. Αναλυτικά:

Η εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη – Ομιλητές

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 και ώρα 7 μ.μ. στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη) και την οργανώνουν το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross και η Κάπα Εκδοτική από την οποία κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος των πρακτικών της Βοστώνης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιάννης Λοβέρδος, Υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Ιατρικής και ο κ. Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Το καλωσόρισμα θα κάνει ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Λασιθίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος (βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός), η κ. Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, η κ. Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου, Μέλος Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η κ. Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων, π. Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος «Καλλιπάτειρας». Για το συλλογικό έργο «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης» θα μιλήσουν οι επιμελητές του τόμου κ.κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και Νίκος Μαθιουδάκης, Μεταδιδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Πηγή φωτογραφίας: Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη

Βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα τιμήσει για την συνεισφορά και το έργο τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού την κ. Χρυσούλα Κουρκουντή, Εκτελεστική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center και τον κ. Γιώργο Μ. Καντώνη, π. Πρόεδρο του Hellenic College Holy Cross. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Δρ. Κώστας Λασκαράτος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής Τετράδια Πολιτισμού. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα «Ρόδο Αμάραντο», στο πλαίσιο του έτους Μίκη Θεοδωράκη από τους κ.κ. Άννα Μπιθικώτση και Σωτήρη Δογάνη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με λιτή δεξίωση στο εστιατόριο του Μουσείου, προσφορά του εκπαιδευτικού οργανισμού «Θεμιστοκλής».

Οι διοργανωτές του προγράμματος της Βοστώνης

Το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και με τη συμμετοχή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Greek Applied Linguistics Association, του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Study in Greece, του Center for Hellenic Studies του University of Chicago, της Fondazione Vexillum και της Hellenic Association of Political Scientists. Θα πραγματοποιηθεί στο Maliotis Cultural Center στο Brookline και θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027).


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας - Γένεσις

Ο Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας – Γένεσις διοργανώνει ιατρικό φόρουμ με θέμα “Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία: Ευκαιρίες, προκλήσεις και επιτυχίες”.

Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσελντορφ, από τις 18:00 έως τις 22:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω e-mail στο info@genesis-ev.com.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας – Γένεσις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ένωση Ποντίων Σουρμένων

«Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το Δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Θυμάτων του Κεμαλισμού» είναι το θέμα της ημερίδας, με την οποία ξεκινά σήμερα το πενθήμερο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», το οποίο έχει καταστεί πλέον θεσμός.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργανώνει και φέτος, αμέσως μετά το Πάσχα, από τις 23 Απριλίου έως τις 27 Απριλίου, το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», που θα κορυφωθεί την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων.

Η ημερίδα με θέμα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το Δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Θυμάτων του Κεμαλισμού» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (Λ. Ιασωνίδη 52, Σούρμενα), με ομιλητές τους:

Σαραφίδης Γιώργος, Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Σουρμένων

Βαρυθυμιάδης Γιώργος, Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Συλλούρης Γιώργος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας – ΟΚΟΕ                                                                                

Σπαρταλιάν Χαρούτ, Πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας

Μπατσάρας Κυριάκος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων

Κωνσταντινίδης Δημήτρης, Πρόεδρος ΑGADEKA-Συμβούλιο των λαών α.Σ., Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ν. Κολωνίας α.Σ. «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», Μέλος Διαρκούς Επιτροπής της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας.   

Αhmet Askar, Εκπρόσωπος πρωτοβουλίας Αντιόχεια-Κιλικία σε Γαλλία και Ελλάδα.

Πηγή φωτογραφίας: Ένωση Ποντίων Σουρμένων

Επίσης στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

Dr. Σταυριανίδης Πάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης (HELLENIC FEDERATION OF NEW JERSEY)

Ιορδανίδου Παρθένα, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Ο.Σ.Ε.Π.Ε.,

 Διαμάντης Παναγιώτης, Διδάκτωρ Ιστορίας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Σίδνεϋ και μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών Γενοκτονιών.

Την ιδιαίτερα σημαντική Εσπερίδα, την οποία διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης, ο οποίος με μεγάλη εμπειρία στα media ασχολείται επί μακρόν με ζητήματα γεωπολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.   

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης έχει αναφέρει: «Στον Πόντο οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί δεν δολοφονούσαν μόνο τους ανθρώπους, δολοφονούσαν έναν Ευρωπαϊκό και οικουμενικό πολιτισμό. Η δική μας διανοητική, ηθική και αγωνιστική δέσμευση κρίθηκε, καθορίσθηκε από την αγάπη μας προς τη ζωή, προς τους ανθρώπους. Εμπνεόμαστε από τις ιδεολογίες της Ζωής και όχι του Θανάτου.

Αγαπούμε τους λαούς και τους ανθρώπους που εμπνέονται από τα ίδια με εμάς ιδανικά. Εμείς είμαστε με τη ζωή. Αυτός είναι ο δικός μας ανθρωπιστικός ορίζοντας». Καταλήγοντας: «Σ’ αυτό δεν θα είμαστε μόνοι. Θα είναι μαζί μας οι Μούσες από τον Όλυμπο έως το Αραράτ».


Continue Reading

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ: Θεατρική Παράσταση (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ)

Published

on

Από

Η ελληνική θεατρική ομάδα HELL-DE παρουσιάζει το κλασικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ), σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους που δεν πρέπει να χάσουμε!

Η Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ στηρίζει και καλεί όλους να έρθουν να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία!

10&11 Μαΐου 2025 στην Alte Kirche Quartelnstr 13,47798 Krefeld

Και κάτι πολύ σημαντικό:

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό!

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis