Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δίαυλος ελληνισμού η Ελληνική Κοινότητα Στενού Μεσσήνης στην Κάτω Ιταλία

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή πρωί. Η καμπάνα της μικρής εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου και της Παναγίας Σουμελά, στο Στενό της Μεσσήνης, στη Νότια Ιταλία, χτυπά δυνατά.

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ακούγονται παιδικές φωνές να φωνάζουν στα ελληνικά – ή στα γραικάνικα, όπως τα λένε οι ντόπιοι, θέλοντας να χαρακτηρίσουν τη διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες της περιοχής. Το ευαγγέλιο θα ακουστεί και αυτό στα ελληνικά χάρη στον Ιταλό, ελληνομαθή ορθόδοξο παπά Τζιοβάνι Αμάντε.

Η λειτουργία, άλλωστε, γίνεται στα ελληνικά, τα ιταλικά και τα σλαβικά.

«Η μικρή αυτή εκκλησία μάς παραχωρήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Μέσα της δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που χάρισε στην ελληνική κοινότητα, πριν από πολλά χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελληνοσικελός καθηγητής, φιλόλογος στη Μεσσήνη της Σικελίας, Δανιήλ «Ντανιέλε» Μακρής, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού Μεσσήνης.

Μια κοινότητα, που είναι αναγνωρισμένη επίσημα από το 2003 και αποτελεί τη συνέχεια της ιστορικής ελληνικής κοινότητας που ιδρύθηκε στην περιοχή, από αρχαιοτάτων χρόνων, αριθμώντας σήμερα περίπου 150 μέλη.

«Όλες αυτές οι πόλεις της Σικελίας χτίστηκαν και επανδρώθηκαν από Έλληνες, έγιναν ρωμαϊκές και μετά για αιώνες ήταν βυζαντινές. Είναι μια ιστορία αιώνων. Για τους άνδρες στην περιοχή, το πιο διαδεδομένο όνομα είναι Βασίλης, γιατί έχουν μεγάλη λατρεία στον γιο Βασίλειο», επισημαίνει ο κ. Μακρής, που η αγάπη του για την πατρίδα – όπως λέει αναφερόμενος την Ελλάδα, είναι ατέρμονη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού Μεσσήνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σικελία. Ο πατέρας του, Έλληνας από την Τρίπολη, πήγε στη Σικελία το 1957 μετά τις λυκειακές του σπουδές και εκεί γνώρισε και αγάπησε τη Σικελιάνα μητέρα του Δανιήλ Μακρή.

«Καλαβρέζα και Σικελιάνα είναι το ίδιο. Τα αίματα σμίγουν στη νότια Ιταλία. Ένας Ιταλός της κάτω Ιταλίας, κατά 50% είναι Έλληνας, αν κάνει εξετάσεις DNA», θα πει όλο νόημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακρής.

Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, τα ελληνικά τα έμαθε σε οικογενειακό επίπεδο, από τον πατέρα του, αλλά και από τα συχνά ταξίδια τους, οικογενειακώς, στην Ελλάδα.

Ειδίκευση στα νέα ελληνικά πήρε από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων, ενώ πιστοποιητικό ελληνομάθειας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Αρχικά, το έκανα για μένα. Διψούσα να μάθω σωστά την ελληνική γλώσσα», τονίζει ο 57χρονος σήμερα πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας της Μεσσήνης, που εκτός από φιλόλογος και καθηγητής των αρχαίων και νέων ελληνικών στα σχολεία, αφιερώθηκε και στη μετάφραση πολλών λογοτεχνικών βιβλίων Ελλήνων, αλλά και Κυπρίων λογοτεχνών.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ηνία της ελληνικής κοινότητας, στο Στενό Μεσσήνης, τα πήρε πριν από έξι χρόνια. Πρόκειται για μία ενεργή κοινότητα, που προσελκύει όλους του Έλληνες, αλλά και τους Ιταλούς φιλέλληνες.

«Η κοινότητα ήταν πολυπληθής και είχε μεγάλη ιστορία μέχρι το 1908, που έγινε ο μεγάλος σεισμός της Μεσσήνης, που θεωρείται ακόμη και σήμερα ο πιο καταστροφικός στην Ευρώπη, με απολογισμό τότε 100.000 ατόμων. Από την ελληνική κοινότητα επιβίωσαν μόνο 10-15 άτομα. Έτσι, για πολλά χρόνια δεν είχαν την ευκαιρία οι Έλληνες της περιοχής, να ζήσουν μια κοινοτική ζωή. Αυτή άρχισε να μεγαλώνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επισήμως, από το 2003 χρίσαμε την παλιά κοινότητα», αναφέρει ο κ. Μακρής.

Η διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας

Η ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης αριθμεί σήμερα γύρω στα 15 παιδιά. Μέχρι πρότινος τα παιδιά μάθαιναν την ελληνική γλώσσα, πέρα από τον οικογενειακό κύκλο και σε ειδικό μάθημα στα σχολεία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας, για αρκετά χρόνια ήταν ο ίδιος ο μοναδικός καθηγητής και δάσκαλος ελληνικών που δίδασκε, σε όσους επιθυμούσαν, τα ελληνικά στην αίθουσα της έδρας της Κοινότητας.

«Ήμουν νέος και γεμάτος δυνάμεις. Τα μαθήματα γίνονταν δωρεάν στην έδρα της κοινότητας. Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έστειλε για πρώτη φορά, το 2006, δασκάλα αποσπασμένη από τη Μακεδονία, από τη Σκύδρα Πέλλας, την Ανδρονίκη Παρίση, που έμεινε για μία χρονιά, αλλά ο ρόλος της ήταν πολύ ουσιαστικός. Το 2018 μας εστάλη από το Υπουργείο ξανά μία δασκάλα, η οποία έμεινε για τέσσερα χρόνια, κάνοντας σπουδαίο έργο στα σχολεία.

Τα ελληνικά διδάσκονταν στο σχολείο, στα πρωινά μαθήματα και τα παρακολουθούσαν πάνω από 150 παιδιά, ιταλόπουλα, ελληνικής καταγωγής. Δυστυχώς το τμήμα καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση και επίσημη ανακοίνωση. Αυτό που κάναμε άμεσα για να μην στερήσουμε από τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους την ελληνική γλώσσα, ήταν, με μία χρηματοδότηση που πήραμε από τη «Superfast Ferries», τα μαθήματα να συνεχιστούν διαδικτυακά, εξ αποστάσεως σε πέντε τάξεις το πρωί στο σχολείο, αλλά στην αίθουσα της κοινότητας το απόγευμα.

Στα μαθήματα συμμετέχουν και Έλληνες και Ιταλοί. Στην ίδια αίθουσα της Κοινότητάς μας, παραδίδονται όμως, δωρεάν και ιταλικά στους Έλληνες φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της περιοχής προκειμένου να τους βοηθήσουμε», θα πει ο κ. Μακρής, ενώ θα αποκαλύψει ότι μέσα στην έδρα της κοινότητας, έχει τοποθετηθεί διαδραστικός πίνακας, που τους έχει παραχωρηθεί από την ίδια ακτοπλοϊκή ελληνική εταιρεία, και τους δίνει την ευκαιρία να παρακολουθούν πολλές ελληνικές ταινίες.

«Η αίθουσα της έδρας μας είναι ανοιχτή για όλους. Εγώ βρίσκομαι εκεί σχεδόν κάθε απόγευμα, για να βοηθήσω όπου μπορώ» λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας κάνοντας παράλληλα «κάλεσμα» στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει δάσκαλο ή καθηγητή των ελληνικών στις τάξεις της Μεσσήνης.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μένοντας πιστοί στα έθιμα και τις παραδόσεις

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας δεν μένουν όμως μόνο πιστοί στην ακολουθία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και στις ελληνικές παραδόσεις. Όπως μας λέει ο κ. Μακρής, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς τους διδάσκονται κυρίως στο σπίτι, από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Τις χορευτικές επιδόσεις τους τις αποκαλύπτουν στα μεγάλα γλέντια που διοργανώνονται από την Κοινότητα, με αυτό του Δεκαπενταύγουστου να αποτελεί την κορωνίδα της συνάντησης και του ελληνικού γλεντιού.

«Κάνουμε πολλά γλέντια και τον Ιανουάριο που κόβουμε τη βασιλόπιτά μας, την κουλούρα, αλλά και το Πάσχα που το γιορτάζουμε όλοι μαζί στον προαύλιο χώρο της έδρας μας.

Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο γλέντι και για τους Έλληνες, αλλά και τους Σικελούς της πόλης, καθώς και οι ίδιοι έχουν μεγάλη λατρεία για την Παναγία.

Τα έθιμά μας όχι μόνο τα κρατάμε, αλλά και θέλουμε να τα διαδώσουμε στους Κάτω Ιταλούς, όπως διαδώσαμε και την αγιογραφία στην περιοχή. Άλλωστε εδώ βρισκόταν ο πυρήνας της βυζαντινής αγιογραφίας, με τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου να πρωτοστατεί, πριν γκρεμιστεί από τον μεγάλο σεισμό. Η εκκλησία δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Σε πολλά χωριά της περιοχής, υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρές βυζαντινές εκκλησίες που σωθήκαν από τον σεισμό. Γεγονός είναι πως στο μουσείο της Μεσσήνης φιλοξενούνται σήμερα 30 εικόνες από το Βυζάντιο, έτσι δίνονται κίνητρα και στοιχεία που παραπέμπουν στην Ελλάδα και τον ελληνισμό» τονίζει ο κ. Μακρής.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι γάμοι στην ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης είναι μεικτοί. Όπως επισημαίνει ο κ. Μακρής ήταν πολλοί οι Έλληνες που παντρευτήκαν Ιταλίδες.

«Οι κάτω Ιταλοί έχουν ελληνική ρίζα, οπότε δεν αισθάνεται ξένος ο Έλληνας που έρχεται εδώ. Αισθάνεται σαν να είναι και πάλι σε μία δυτικότερη πατρίδα. Άλλωστε, οι επαφές μεταξύ Σικελίας και Ελλάδας ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν», επισημαίνει.

Η ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης αποτελεί ένα κομμάτι του πυρήνα του ελληνισμού στην Ιταλία και είναι η μία από τις είκοσι ελληνικές κοινότητες της χώρας με οργανωμένα και καταγεγραμμένα περίπου 5000 μέλη στην Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, την ΟΕΚΑΙ, ενώ ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που διαμένουν στην Ιταλία υπολογίζεται να ξεπερνά τις 20.000.

«Άλλοι Έλληνες γεννήθηκαν εδώ και άλλοι ήρθαν για να μείνουν για πάντα εδώ. Έγιναν επιχειρηματίες και μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας με κοινά χαρακτηριστικά, πολλές κοινές λέξεις, αλλά και κουλτούρα ζωής», καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού στη Μεσσήνη της Σικελίας Δανιήλ Μακρής, που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που τού δίνεται προκειμένου να επισκεφθεί την πολυαγαπημένη του Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στην 62η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια

Published

on

Από

Photo credits: International Book Fairs-Greece

Στην 62η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2025, θα συμμετέχει η Ελλάδα, με μία σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Δευτέρα 31 Μαρτίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

➤ Εκδήλωση: Μιαιστορία, πολλέςφωνές. Ένα πολυγλωσσικό ταξίδι αφήγησης με τα silent books

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, συγγραφέα, Δημήτρη Γουλή, Επίκουρο Καθηγητή Παιδικής Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, εικονογράφο, Αργυρώ Μουντάκη, PhD, Φιλόλογο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, συγγραφέα.

Τρίτη 1 Απριλίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

➤ Ομιλία: Η Γεωργία Καραντώνα, Υπ. Δρ. Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διευθύντρια Greek Children’s Library of London, παρουσιάζει το έργο των δύο Ελλήνων υποψηφίων για το Βραβείο Άντερσεν 2026, Φωτεινή Στεφανίδη και Μάνο Κοντολέων.



Τετάρτη 2 Απριλίου

  • 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

  • 10:00-12:00 | Βιβλιοθήκη «Ανδρέας Μέτσιος» της Ελληνικής Κοινότητας της Emilia Romagna (Via Tosarelli, 195 – Villanova di Castenaso)

Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι παρουσιάζουν το έργο τους
Παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια από Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους για τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας.

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Γουλή, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, Αργυρώ Μουντάκη και Φωτεινή Στεφανίδη, εικονογράφο.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna.



Πέμπτη 3 Απριλίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

Mια ιστορία, πολλές φωνές. Ένα πολυγλωσσικό ταξίδι αφήγησης με τα silent books

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Γουλή, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, Αργυρώ Μουντάκη


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Ανδρουλάκης: «Προτεραιότητες μας είναι η επένδυση σε ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, καθώς και μια συνεκτική στεγαστική πολιτική»

Published

on

Από

«Ως παράταξη οφείλουμε να ξαναφτιάξουμε το κοινωνικό κράτος: ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, αλλά και να εκπονήσουμε μια συνεκτική στεγαστική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση» τόνισε από την Αστόρια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Μιλώντας χθες βράδυ σε φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι κεντρικές προτεραιότητες του Κινήματος είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η μείωση των ανελαστικών δαπανών κάθε οικογένειας, κάνοντας ειδική αναφορά στις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και την εκτόξευση των τιμών των ενοικίων.

«Το κόστος ζωής έχει απογειωθεί. Η σχέση εισοδημάτων και κόστους ζωής είναι δυσανάλογη και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ακρίβεια στα προϊόντα αλλά στην αύξηση των ανελαστικών δαπανών για υγεία, παιδεία και στέγαση.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Στην Ελλάδα είχαμε πολύ ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, σήμερα όμως οι πολίτες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πανευρωπαϊκά. Τη στιγμή μάλιστα που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η προτελευταία στην Ευρώπη. Πολλοί στρέφονται στην ιδιωτική παιδεία γιατί έχει απαξιωθεί η δημόσια. Ως προς τα ενοίκια, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: σε 4 χρόνια τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 52%» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ως παράταξη οφείλουμε να ξαναφτιάξουμε το κοινωνικό κράτος: ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, αλλά και να εκπονήσουμε μια συνεκτική στεγαστική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Πολλά νέα παιδιά δεν φεύγουν μόνο για οικονομικούς λόγους από την Ελλάδα. Φεύγουν και εξαιτίας της αναξιοκρατίας αλλά και της έλλειψης σεβασμού του κράτους προς τον πολίτη. Γι’ αυτό συχνά λέω ότι η χώρα μας πρέπει να γίνει κανονικό ευρωπαϊκό κράτος για να μείνουν τα νέα παιδιά στην πατρίδα μας» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν μπορεί ένας υπουργός να λέει ότι τα τρένα κινούνται με ασφάλεια και μετά από μια εβδομάδα να έχουμε 57 νεκρούς» σημείωσε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών και την προστασία που παρείχε η κυβερνητική πλειοψηφία στον Κώστα Καραμανλή προσθέτοντας ότι «τέτοια μείζονα ζητήματα πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Θέλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τα εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

«Θέλουμε τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή, μια Ευρώπη των λαών όπως την οραματίστηκαν οι μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης δίνοντας έμφαση στην επένδυση και στην εθνική αμυντική βιομηχανία.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο

Published

on

Από

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα, τη συστράτευση των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό όραμα και τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον. Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, μέλη διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι γερμανικών αρχών και φορέων, Ακόλουθοι Άμυνας Ξένων Πρεσβειών, o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως, κ.κ. Εμμανουήλ, καθώς και εκπρόσωποι και μέλη της ομογενειακής κοινότητας στη Γερμανία.

Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση των παρισταμένων όταν εψάλη ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας από την Ελληνίδα υψίφωνο Penny Sofroniadou, η οποία ακολούθως έψαλε τον Εθνικό Ύμνο της Γερμανίας και τον Ευρωπαϊκό Ύμνο.

Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα, τη συστράτευση των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό όραμα και τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής

Published

on

Από

Απώτερος σκοπός της ΠΕΑ είναι όλη αυτή η γνώση που πήραν τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο είναι να μεταφερθεί σε όλα τα τμήματα που έχει μέλη της η ΠΕΑ στην Αμερική. Photo credits: Nikos Kastrinakis

Δίνοντας έμφαση στη σημασία της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την επίδρασή της στις νεότερες γενιές, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής διοργάνωσε ένα Εθνικό Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη, από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου 2025.

Από την Κρήτη συμμετείχαν έξι δάσκαλοι από τον Χορευτικό Όμιλο Χανίων “Ο Ψηλορείτης” του Κώστα Μπούτζουκα, και από όλη την Αμερική συμμετείχαν πάνω από 60 νέες και νέοι από όλα τα σωματεία της ΠΕΑ ηλικίας 15 έως 25 ετών, με μεσαίο έως προχωρημένο επίπεδο χορευτικής εμπειρίας.

Απώτερος σκοπός της ΠΕΑ είναι όλη αυτή η γνώση που πήραν τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο είναι να μεταφερθεί σε όλα τα τμήματα που έχει μέλη της η ΠΕΑ στην Αμερική και ειδικά στα παιδιά τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Υπό την αιγίδα του Προέδρου Πολιτισμού της Παγκρητικής, κ. Ανδρέα Μπατάκη, της Προέδρου της Παγκρητικής, Νταϊάν Κουναλάκη, και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου, κ. Γιάννη Μαράκη, το εργαστήριο προσέφερε μια μοναδική βιωματική εμπειρία στον κρητικό χορό.

Photo credits: Nikos Kastrinakis

Έγινε εφικτό χάρη στη γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και της ΠΕΑ.

“Ήταν ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο έμπνευση, βλέποντας τόσους νέους να είναι μαζί και να γιορτάζουν την ομορφιά του κρητικού χορού. Είμαστε απεριόριστα ευγνώμονες στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την υποστήριξή του, καθώς και στους δασκάλους από τον Όμιλο Ψηλορείτη για το πάθος και την τεχνογνωσία που μοιράστηκαν με τη νεολαία μας. Αυτές είναι εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες για τις επόμενες γενιές.” δήλωσε η Πρόεδρος της ΠΕΑ κα. Κουναλάκη.

Ο κ. Μπατάκης από την πλευρά του σημείωσε ”Η μουσική και ο χορός μας ενώνουν όπως τίποτε άλλο. Η κρητική μουσική έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα, ακριβώς επειδή η πλούσια ιστορία και κουλτούρα μας εκφράζεται μέσα από κάθε βήμα, μέσα από κάθε νότα. Το γεγονός ότι η νεολαία των Κρητών της Αμερικής, που έλαβε αυτή την εμπειρία με τόση αφοσίωση και χαρά, έκανε τις καρδιές μας να χαμογελούν.”

Photo credits: Nikos Kastrinakis

Το εργαστήριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών κρητικών χορών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και σχεδόν λησμονημένων «χαμένων» χορών. Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από τις βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες κάθε χορού.

Εκτός από τρεις ημέρες εντατικής εκπαίδευσης, το Σαββατοκύριακο περιλάμβανε εορταστικά δείπνα που διοργανώθηκαν από τους Κρητικούς Συλλόγους της Αστόριας, “Ομόνοια” και “Μίνως”, συνοδευόμενα από ζωντανή κρητική μουσική, με τη συμμετοχή τόσο νεαρών όσο και ενήλικων μουσικών από τη Νέα Υόρκη.

Photo credits: Nikos Kastrinakis

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το αξέχαστο Σαββατοκύριακο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αφοσίωση και την υποστήριξη των ηγετών και των μελών του Συμβουλίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, των Κρητικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης, “Ομόνοια” και “Μίνως” στην Αστόρια, “Κρητική Φιλοξενία” του Στάτεν Άιλαντ, “Κρητικής Αδελφότητας” και Αδελφότητας Γυναικών” Μπρούκλιν.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στον Καναδά για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Published

on

Από

Ο κ. Φόρτωμας παρέστη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Λαβάλ για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης. Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα, στον Καναδά, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου 2025.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο κ. Φόρτωμας επισκέφθηκε το Μόντρεαλ, όπου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομογένειας, καθώς και να καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των αγωνιστών του 1821.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ο κ. Φόρτωμας παρέστη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Λαβάλ για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο. Κατά τη συνάντηση τους, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της ορθόδοξης πίστης και των ελληνικών παραδόσεων στην Ομογένεια.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο κ. Φόρτωμας εξήρε τη διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας στη συσπείρωση και στήριξη των Ελλήνων του Καναδά και το πολύτιμο έργο της.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρό της, Δρ. Γεώργιο Τσούκα.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο κ. Φόρτωμας ενημερώθηκε για το έργο της κοινότητας και επισκέφθηκε το ημερήσιο ελληνικό σχολείο «Σωκράτης-Δημοσθένης», όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς τόνισε τη σημασία της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό και τη διατήρηση της γλώσσας μας στις νέες γενιές των ομογενών.

Στη συνέχεια, συμμετείχε σε συνάντηση με εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ, όπου τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και της επικοινωνίας για τη διατήρηση των δεσμών της Ομογένειας με την Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι τα μέσα ενημέρωσης της Διασποράς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και τη σύνδεση των ομογενών με την πατρίδα.

Το Σάββατο 22 Μαρτίου, ο κ. Φόρτωμας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Λαβάλ, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Την επομένη παρευρέθηκε στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου μαζί με την ομογένεια τίμησε τη μεγάλη επέτειο του Ελληνισμού.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Στη συνέχεια, παρακολούθησε τη μεγάλη Παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Μόντρεαλ, όπου εκατοντάδες ομογενείς, μαθητές ελληνικών σχολείων και πολιτιστικοί σύλλογοι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης.

Στη δεξίωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο, βρέθηκε ανάμεσα στην ελληνική κοινότητα.

Απευθυνόμενος προς τους Έλληνες αναφέρθηκε στη σημασία της Επανάστασης του 1821 και στον κομβικό ρόλο της Ομογένειας στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας.

Τόνισε πως οι Έλληνες της Διασποράς αποτελούσαν και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της μητέρας Ελλάδας και πως η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει και στηρίζει το πολύτιμο έργο τους.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Στο περιθώριο των εργασιών αυτών είχε συναντήσεις με εκλεγμένους ελληνικής καταγωγής στα κοινοβούλια του Καναδά, με εκπροσώπους της Καναδικής Κυβέρνησης μεταξύ αυτών και την Υπουργό Εξωτερικών Μέλανι Τζολί, και της ομογενειακής κοινότητας για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες του Καναδά, καθώς και για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με την ελληνική πολιτεία.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Η ελληνική κοινότητα του Καναδά αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς και δραστήριους πυρήνες της Ομογένειάς μας. Η παρουσία και η δράση της είναι αξιοθαύμαστες, διατηρώντας την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τις αξίες μας ζωντανές, ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. Η υποδοχή και η φιλοξενία που έλαβα επιβεβαιώνουν ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας πολύτιμος εθνικός κρίκος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ξεχνά τα παιδιά της που βρίσκονται στο εξωτερικό. Δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της μητέρας πατρίδας και των Ελλήνων της Διασποράς. Η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ευθύνη όλων μας».


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με εξαιρετική επιτυχία εορτάστηκε η 45η Επέτειος της Ελληνικής Κοινότητας Έρλανγκεν

Published

on

Από

Η εκδήλωση αποτέλεσε έναν σημαντικό πολιτιστικό σταθμό στην πόλη, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους ένα συναρπαστικό μείγμα μουσικής, χορού και πολιτιστικών συνεισφορών. Photo credits: Griechische Gemeinde Erlangen

Η Ελληνική Κοινότητα του Έρλανγκεν διοργάνωσε το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025, με εξαιρετική επιτυχία, μια υπέροχη εκδήλωση για τον εορτασμό της 45ης επετείου από την ίδρυσή της, στην οποία συμμετείχαν πολλοί καλεσμένοι και προσωπικότητες από διάφορους τομείς.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Kreuz & Quer, αποτέλεσε έναν σημαντικό πολιτιστικό σταθμό στην πόλη, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους ένα συναρπαστικό μείγμα μουσικής, χορού και πολιτιστικών συνεισφορών.

Η βραδιά ξεκίνησε με θερμό καλωσόρισμα και μια εμπνευσμένη εναρκτήρια ομιλία από τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Έρλανγκεν, κ. Διαμαντή Γκίκα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Δημήτριος Μαυροζούμης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, κ. Κωνσταντίνος Κοδέλλας, ο Βαυαρός Υπουργός Εσωτερικών, κ. Joachim Herrmann καθώς και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών και μετανάστευσης του Δήμο Έρλαγκεν κ. Rami Boukhachem.

Μήνυμα μέσω βίντεο απέστειλε και ο Δήμαρχος του Έρλανγκεν, Dr. Florian Janik, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια και αναγνωρίζοντας τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού για την πόλη του Έρλανγκεν.



Με μια μαγευτική εμφάνιση που άφησε το κοινό συγκινημένο και ενθουσιασμένο, η νεανική χορωδία της μουσικής σχολής «Μελωδία», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Ζαχαρή, παρουσίασε μια ανεπανάληπτη συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η χορωδία ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε μια συγκινησιακή διαδρομή μέσα από τα αριστουργήματα του Θεοδωράκη, αναδεικνύοντας τη δύναμη και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής.

Τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, με τη χαρακτηριστική τους ένταση και το πάθος, ερμηνεύτηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο, αποδίδοντας την ουσία των συνθέσεών του και αγγίζοντας την καρδιά του κοινού.

Κάθε νότα και κάθε στίχος αποτύπωσαν την επιβλητικότητα και τη μοναδικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, ενώ η εκτέλεση από τη νεανική χορωδία της μουσικής σχολής «Μελωδία» ενίσχυσε τη μαγεία του έργου του Θεοδωράκη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αξεπέραστη αξία του και την ανεκτίμητη κληρονομιά στην ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή.

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν ομιλίες και διαλέξεις για την ιστορία και την πολιτιστική συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Έρλανγκεν.



Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Έρλανγκεν, κ. Ευάγγελος Αγγελίδης, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της Κοινότητας, αποκαλύπτοντας σπάνιες λεπτομέρειες από τα σημαντικά κεφάλαια της πορείας της Ελληνικής Κοινότητας στο χρόνο.

Μέσα από την εξαιρετική του παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις ιστορικές στιγμές που καθόρισαν την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της Κοινότητας στην τοπική κοινωνία, αλλά και τη σημασία της διατήρησης της ελληνικής παράδοσης και κουλτούρας στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Θεόδωρος Ραδίσογλου εντυπωσίασε το κοινό με τη διάλεξή του με τίτλο «Συνεργασία σε Πολιτιστικούς Τομείς», όπου ανέλυσε τις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συνεργασία σε πολιτιστικούς τομείς, αναδεικνύοντας τη σημασία της αμοιβαίας ανταλλαγής και της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών.

Η διάλεξη αυτή παρουσίασε νέες προοπτικές για την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών, προσφέροντας χρήσιμες σκέψεις και λύσεις για την ενίσχυση της διαπολιτισμικής συνεργασίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Στη συνέχεια η Ελληνική Κοινότητα Έρλανγκεν απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε τρεις αξιότιμους πρώην Προέδρους της κοινότητας: τον κ. Ευάγγελο Αγγελίδη, τον Δρ. Θεόδωρο Ραδίσογλου και τον κ. Γεώργιο Χελιώτη, για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά τους στον Απόδημο Ελληνισμό και την κοινωνία του Έρλανγκεν.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικές ερμηνείες από ταλαντούχους καλλιτέχνες, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη συναισθηματική ένταση και αισθητική απόλαυση.



Η χορευτική παρουσίαση του Τρικαλινού Συλλόγου Νυρεμβέργης με πρόεδρο την κ. Κωνσταντίνα Τσιλιλή και χοροδιδάσκαλο τον κ. Γεώργιο Σαρρή αποτέλεσε ένα ακόμα αποκορύφωμα της εκδήλωσης, συγκλονίζοντας το κοινό με την εξαιρετική δεξιοτεχνία, την αφοσίωση και το πάθος των χορευτών του.

Μέσα από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, οι οποίοι ενσωμάτωναν το πνεύμα και τη ζωντάνια της ελληνικής παράδοσης, οι χορευτές του συλλόγου παρουσίασαν ένα άρτιο και γεμάτο συναισθηματική ένταση θέαμα. Η παρουσία τους ήταν μία γιορτή του πολιτισμού και της παράδοσης, γεμάτη ρυθμό, ενέργεια και ζωντάνια, ενώ η χορογραφία αποτύπωσε μοναδικά τη μαγεία των ελληνικών εθίμων.

Η εντυπωσιακή τους παρουσία καθήλωσε το κοινό και αποτέλεσε αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικές στιγμές της βραδιάς.

Η Ελληνική Κοινότητα του Έρλανγκεν εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους τους καλεσμένους, καλλιτέχνες και υποστηρικτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάνοντάς την μια αξέχαστη εμπειρία για όλους, σημειώνοντας πως “η στήριξη αυτή αποτελεί την έμπνευση και τη δύναμη να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε το έργο και το ρόλο της Ελληνικής Κοινότητας Έρλανγκεν”.


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis