ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γκιζάνι, ένα ψαράκι – «πρωταθλητής» της επιβίωσης

Ένα μοναδικό ψαράκι ζει στα γλυκά νερά της Ρόδου και κατορθώνει να επιβιώνει παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν.
Πρόκειται για το ψάρι «γκιζάνι», η ύπαρξη του οποίου είναι γνωστή εδώ και αρκετές δεκαετίες στους κατοίκους του νησιού και στην επιστημονική κοινότητα, το οποίο ζει στα ρέματα και στις λίμνες του νησιού.
Είναι ένα μοναδικό είδος που ανήκει στα προστατευόμενα είδη από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Έχει χαρακτηριστεί ως «πρωταθλητής» της επιβίωσης αν και τις προηγούμενες δεκαετίες ο πληθυσμός του ήταν μεγαλύτερος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι δεν έχει εντοπιστεί σε κανένα άλλο νησί της Δωδεκανήσου.
Το ψαράκι με κοινό όνομα «γκιζάνι», είναι ένα ενδημικό είδος της Ρόδου που δεν ξεπερνά τα 10-12 εκατοστά σε ολικό μήκος.
Το επιστημονικό του όνομα είναι Squaliusghigii (Pisces, Leuciscidae) (προηγούμενο επιστημονικό όνομα Ladigesocyprisghigii) και πήρε το κοινό, αλλά και το δεύτερο συνθετικό του επιστημονικού του ονόματος, από τον Ιταλό καθηγητή Alessandro Ghigi που το ανακάλυψε πρώτος στο νησί στη διάρκεια επιστημονικής έρευνας, το 1923.

Είναι επίσης γνωστό και με το δεύτερο κοινό του όνομα «Μινιά», το οποίο πιθανόν προέρχεται από την ιταλική λέξη «miniatura». Πληθυσμοί του είχαν καταγραφεί στα ρέματα Λουτάνη, Γαδουρά και Αργυρού, στην περιοχή της Ψίνθου (σύστημα Πελέμονη), μέσα σε μια τεχνητή υδατοδεξαμενή στην Αγία Ελεούσα, στην περιοχή του Ασκληπιείου (ρέμα Κόνταρης), καθώς και στα ρέματα και την τεχνητή λίμνη της Απολακκιάς και στη φράγμα-λίμνη του Γαδουρά.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το πώς το ψαράκι αυτό καταφέρνει να επιβιώνει τόσα χρόνια, o Γεράσιμος Κονδυλάτος, ιχθυολόγος (ΤΕ) στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, απαντά ότι: «Το γκιζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας μικρός πρωταθλητής της επιβίωσης, γιατί καταφέρνει να ζει στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον των ρεμάτων του νησιού, που το χειμώνα μπορεί να πλημμυρίσουν, ενώ το καλοκαίρι ξεραίνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Ο κυριότερος εχθρός του είναι η ξηρασία κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, που επιδεινώνεται από την ταυτόχρονη ανεξέλεγκτη άντληση νερού για αρδευτικούς αλλά και υδρευτικούς σκοπούς, λόγω της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού. Κινδυνεύει επίσης, από την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων που διαβιεί λόγω ρύπανσης των υδάτων των ρεμάτων και υδατοσυλλογών με αστικά και αγροτικά λύματα, από την επικίνδυνη εισαγωγή ξενικών ειδών ψαριών στα υδάτινα συστήματα (π.χ. πεταλούδες, κυπρίνοι), καθώς και από τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας του είδους.
Ωστόσο, για να ανταπεξέλθει στις αντίξοες και ασταθείς αυτές συνθήκες έχει αναπτύξει διάφορους τρόπους προσαρμοστικότητας που το καθιστούν εξαιρετικά ανθεκτικό. Αντέχει τόσο στις χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες του νερού (~10°C), όσο και στις υψηλές του καλοκαιριού (~30°C).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα θηλυκά γεννούν τμηματικά (δηλαδή αποθέτει αυγά πάνω από μια φορά), αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα επιβίωσης των απογόνων του, με αποτέλεσμα, συνολικά, να γεννάται μεγάλος αριθμός ψαριών κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Η περίοδος αυτή ξεκινά από την άνοιξη και φτάνει πολλές φορές μέχρι και το φθινόπωρο, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.
Εμφανίζει σύντομο κύκλο ζωής (ζει συνήθως έως και τρία χρόνια) και καθίσταται αναπαραγωγικά έτοιμο κλείνοντας το πρώτο έτος ζωής του. Προτιμά το νερό με μικρή ροή και συνηθίζει να κρύβεται ανάμεσα στη βλάστηση, τις ρίζες των φυτών και τις πέτρες. Επιπλέον, όσο αφορά στη διατροφή του είναι παμφάγο και τρέφεται με ό,τι είναι διαθέσιμο, φύκη, υδρόβια φυτά, ασπόνδυλα και λάρβες εντόμων».

Το γκιζάνι, όπως αναφέρει ο κ. Κονδυλάτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ψαριών των γλυκών νερών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πληθυσμούς του έχει ήδη εξαφανιστεί (στη λίμνη των Νάνων), ενώ αυτοί που απομένουν εμφανίζουν τάσεις συνεχούς περιορισμού. Εξάλλου, ο Ιταλός καθηγητής Ghigi συνέλλεξε τα πρώτα δείγματα από το ρέμα των Μύλων, στα Κοσκινού, ρέμα που δεν υπάρχει πια.
Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Κοινοτικής Οδηγίας για την Προστασία των Βιοτόπων (92/43/EEC), ως είδος προτεραιότητας, καθώς και στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, ενώ προστατεύεται από την Ελληνική Νομοθεσία με το Π.Δ. 67/1981.
Όπως τονίζει ο κ. Κονδυλάτος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το γκιζάνι ζει στη Ρόδο κατά αποκλειστικότητα από τότε που το νησί αποχωρίστηκε από την ακτή της Μικράς Ασίας. Όμως, πρόσφατη μελέτη αναφέρει την ύπαρξή του σε εσωτερικά ύδατα της Αττικής, στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Η παρουσία του εκεί αποτελεί προϊόν απελευθέρωσης από τον άνθρωπο, οπότε για τη νέα του αυτή περιοχή καθίσταται ένα «ξενικό» είδος.
Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών με τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπως και τους τοπικούς και εθνικούς φορείς, ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το θέμα της προστασίας του γκιζανιού, συνδυάζοντας τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης των πληθυσμών του και της ποιότητας των υδροβιοτόπων όπου βιώνει με την πραγματοποίηση έργων προστασίας και επίδειξης καθώς και με εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, όπως διαπίστωσε μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College London, που δημοσιεύθηκε στο «The Journals of Gerontology Series A».
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.127 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω στην Αγγλία και εξέτασαν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την περίοδο 2008-2017.
Στη συνέχεια αξιολόγησαν τη μνήμη των συμμετεχόντων, την εκτελεστική λειτουργία (δημιουργία σχεδίων, επίλυση προβλημάτων, προσαρμογή σε νέες καταστάσεις), τη γλώσσα και τη συνολική γνωστική λειτουργία.
Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης.
Η μεγαλύτερη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορετικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη γνωστική υγεία.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται πιο έντονα με βλάβες στον κροταφικό λοβό, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη γλώσσα και την κατανόηση των λέξεων.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση καλύπτουν μόνο δέκα έτη, τα οποία ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την έκθεση στη ρύπανση κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ετήσιοι μέσοι όροι των επιπέδων ρύπανσης, με αποτέλεσμα να λείπουν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις υψηλής έκθεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην εταιρία που διαχειριζόταν τη διάθεση εισιτηρίων του Κολοσσαίου
- Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους
- Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο
- Διαδικτυακή συνάντηση του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι

Το κόστος επισκευής οχημάτων αυξήθηκε κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι και 25,7% σε σχέση με το 2020. Αυτό αποκάλυψε μία νέα μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία SRA, η οποία παρέχει τεχνικές και στατιστικές μελέτες για ασφαλιστές αυτοκινήτων στη Γαλλία.
Η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα από 1,5 εκατομμύριο επισκευές το 2024, διαπιστώνοντας ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το βασικό αίτιο της συγκεκριμένης αύξησης.
Το κόστος των ανταλλακτικών αυξήθηκε κατά 29% από το 2020 και 7,3% από πέρυσι. Επίσης, τα δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 45% των ατυχημάτων αφορά το μπροστινό μέρος ενός οχήματος, το οποίο κοστίζει 1,5 φορά περισσότερο η επισκευή σε σχέση με το πίσω μέρος.
Τα φανοποιεία αντικαθιστούν αντί να επισκευάζουν πάνω από το 90% των ανταλλακτικών, αν και οι επισκευαστές προσπαθούν να υιοθετήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας επισκευάζοντας και επαναχρησιμοποιώντας κατεστραμμένα εξαρτήματα.
Το 2024 το 5,3% των ανταλλακτικών επαναχρησιμοποιήθηκαν, έναντι 3% το 2020. Συνολικά, το κόστος ανταλλακτικών αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ (52%) του κόστους επισκευών.
Το κόστος βαφής έχει αυξηθεί κατά 26,8% από το 2020 και 5,1% σε σχέση με πέρυσι. Η βαφή αντιπροσωπεύει μόνο το 10,4% του συνολικού κόστους επισκευής. Επίσης, τα ποσοστά εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 20,8% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Επιπλέον, οι επισκευές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν, επομένως το κόστος εργασίας αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Η μελέτη της SRA αποκαλύπτει ότι το κόστος επισκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν υψηλότερο κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών αυτοκινήτων, ενώ η αύξηση για τα υβριδικά μοντέλα ήταν 15,7%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην εταιρία που διαχειριζόταν τη διάθεση εισιτηρίων του Κολοσσαίου
- Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους
- Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο
- Διαδικτυακή συνάντηση του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, που σηματοδοτεί την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.
Ο ΠΙΣ προωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, υιοθετώντας την αντίστοιχη καμπάνια του ΠΟΥ, ο οποίος προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τις μητέρες και τα παιδιά, βάζοντας γερά θεμέλια για υγιείς οικογένειες, ώστε να υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.
Ο ΠΙΣ στηρίζει την απόφαση κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, ζητώντας από την Πολιτεία να παρέχει καλύτερες συνθήκες στις εργαζόμενες νέες μητέρες, μεγαλύτερα οικονομικά βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, καθώς και καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα γονιμότητας και περιγεννητικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων και των νέων μητέρων, αλλά και των βρεφών τους, ώστε η κοινή ζωή τους να ξεκινάει χωρίς προβλήματα υγείας και δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες που διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής, αφού πρώτα ενημερωθούν.
Στην Ελλάδα οι τοκετοί είναι ασφαλείς και οι περιγεννητικοί θάνατοι βρεφών εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – σύμφωνα με τον ΠΟΥ – παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη ζωή τους ενώ κυοφορούν ή κατά τον τοκετό, και 2 εκατομμύρια έμβρυα ή βρέφη μέχρι έναν μήνα χάνουν τη ζωή τους από κακούς χειρισμούς, αμέλεια, κακή υγιεινή ή φτώχεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην εταιρία που διαχειριζόταν τη διάθεση εισιτηρίων του Κολοσσαίου
- Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους
- Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο
- Διαδικτυακή συνάντηση του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Η ρύπανση συσχετίζεται με γήρανση και αθηρωμάτωση σύμφωνα με τη μελέτη Κορινθία, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο έγινε πρόσφατα στο Σικάγο.
Η μελέτη που διεξάγεται από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ, παρουσιάστηκε φέτος με νέα δεδομένα, όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της, καθηγητής Καρδιολογίας πρώην Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Δημήτρης Τούσουλης.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, διευκρινίζει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει από το 2014, με περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
«Ωστόσο το τελευταίο σκέλος της μελέτης, αφορούσε στην επίδραση της ρύπανσης πάνω στα τελομερή, που είναι οι τελικές απολήξεις των χρωμοσωμάτων μας και ταυτοποιούν τη βιολογική μας ηλικία. Το μήκος των τελομερών σχετίζεται με την επιβίωση. Όσο πιο μεγάλο το μήκος, τόσο μεγαλύτερη η επιβίωση.
Τα τελομερή με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν και φθείρονται. Μικραίνουν από παράγοντες κινδύνου όπως είναι πχ το κάπνισμα, η χοληστερίνη, το σάκχαρο, η υπέρταση, κλπ. Φαίνεται όμως, ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το μήκος των τελομερών, τα οποία στη συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκαν σε εξειδικευμένο κέντρο του Γαλλικού Πανεπιστημίου Νανσί».
Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση.
«Κι αυτό το βρήκαμε μετρώντας παράγοντες που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, δηλαδή τις πλάκες στις καρωτίδες και το πάχος τους. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που ζουν σε ρυπογόνα περιβάλλοντα έχουν επιβαρυμένη βιολογική υγεία, καθώς η ρύπανση συνδέεται με κακή πρόγνωση όσον αφορά την επιβίωση μας».
Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει και ετέθη στον καθηγητή, είναι αν οι καρδιολόγοι μάς προτείνουν να εγκαταλείψουμε τις πόλεις. «Όχι, να μην εγκαταλείψουμε εμείς τις πόλεις, αλλά να φροντίσει η Πολιτεία με πράσινες “ενέργειες” να περιοριστούν οι ρύποι, όπως πχ με ηλεκτρικά λεωφορεία, αυτοκίνητα και άλλες στρατηγικές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι το τρίπτυχο καθαρός αέρας, υγιεινή διατροφή και καλή ψυχολογική υγεία, συνεπάγονται θετική πρόγνωση για την καλή και μακρά επιβίωση μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην εταιρία που διαχειριζόταν τη διάθεση εισιτηρίων του Κολοσσαίου
- Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους
- Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο
- Διαδικτυακή συνάντηση του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας στις 6 Απριλίου, το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής») αναδεικνύει σημαντικά ευρήματα από την τελευταία πανελλαδική έρευνα του 2022 για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Έφηβων-Μαθητών (Έρευνα HBSC/WHO) όπως αυτά αποτυπώνονται στην ερευνητική αναφορά «Σωματικό βάρος, διατροφή και φυσική δραστηριότητα στους εφήβους στην Ελλάδα: Η Κατάσταση Σήμερα και Διαχρονικά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόνο το 13,6% των εφήβων 11-15 ετών στην Ελλάδα πληροί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (20%), κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 40ή θέση μεταξύ 43 χωρών.
Οι διαφορές μεταξύ των φύλων είναι ιδιαίτερα εμφανείς, καθώς σχεδόν υποδιπλάσιο ποσοστό κοριτσιών (9,5%) εμφανίζονται να κάνουν επαρκή φυσική δραστηριότητα σε σχέση με τα αγόρια (18,1%). Διαφορές παρατηρούνται και ως προς την ηλικία, με τους 15χρονους να καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά επαρκούς φυσικής δραστηριότητας (11,9%) από τους 11χρονους (16,3%).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους (30,4%) κατηγοριοποιείται ως σωματικά ανενεργός, κάνει, δηλαδή, λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα επαρκή φυσική δραστηριότητα.
Το ποσοστό της Ελλάδας σε αυτόν το δείκτη είναι υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (24%) καταδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση των παρεμβάσεων για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στον πληθυσμό αυτόν.
Παρά τη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2018, αυξημένο εμφανίστηκε το 2022 το ποσοστό των εφήβων 11-15 ετών που είναι σωματικά ανενεργοί. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις εφήβους (24,1%) αναφέρει ότι περνά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του καθιστός ή ξαπλωμένος – με τη συνήθεια αυτή να εντείνεται με την ηλικία, από 14,9% στους 11χρονους σε 30,1% στους 15χρονους.
Επιπλέον, 6,4% των εφήβων αναφέρουν ότι στην περιοχή που ζουν δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χώρους για άσκηση, με τους εφήβους από οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου να πλήττονται περισσότερο.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εφήβων το 2022, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας της COVID-19 είχαν αρνητική επίδραση στη φυσική δραστηριότητα για το 41,2% εξ’ αυτών, ενώ μόνο το 24,4% ανέφεραν θετική επίδραση.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό ότι η φυσική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην εταιρία που διαχειριζόταν τη διάθεση εισιτηρίων του Κολοσσαίου
- Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους
- Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο
- Διαδικτυακή συνάντηση του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Το σύστημα διατήρησης λωρίδας μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 19,1%

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ΑDAS) που υπάρχουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία από τη βάση δεδομένων εταιρείας Science Direct σε 28 συστήματα διαφορετικού βαθμού σημαντικότητας, διαπίστωσε ότι το σύστημα διατήρησης λωρίδας μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 19,1%.
Είναι γνωστό ότι οι λειτουργίες ADAS δίνουν ποικίλες πληροφορίες στον οδηγό. Από την πληροφορία της διαδρομής και την κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μέχρι και την προειδοποίηση για κρίσιμες για την ασφάλεια καταστάσεις.
Η υιοθέτηση των συστημάτων ADAS θεωρείται ευρέως ένα βασικό βήμα για την πορεία προς την αυτόνομη οδήγηση. Φυσικά σήμερα τα περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο της αυτόνομης οδήγησης (υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που βρίσκονται και στο τρίτο επίπεδο), ενώ το τελικό επίπεδο αυτόνομης οδήγησης βρίσκεται στο πέμπτο.
Θετικά αξιολογήθηκε και το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού το οποίο μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 14%, ενώ θετικά αποτελέσματα είχε και το αυτόματο φρενάρισμα που μείωσε τα ατυχήματα κατά 10,7%.
Από την άλλη το Cruise Control αυξάνει, σύμφωνα με την έρευνα, τα τροχαία ατυχήματα κατά 12%, όπως και το Adaptive Cruise Control κατά 8%.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι παρά την ύπαρξη πολλών συστημάτων οδήγησης, ο οδηγός οφείλει να προσέχει το δρόμο. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εξαρτηθεί από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.
Μάλιστα η μακροχρόνια εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οδηγικών δεξιοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην εταιρία που διαχειριζόταν τη διάθεση εισιτηρίων του Κολοσσαίου
- Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους
- Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο
- Διαδικτυακή συνάντηση του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων
You must be logged in to post a comment Login