Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΠΑ.Σ.Π.Ε.: Να επανεξεταστεί το αίτημα για λειτουργία της Μονής της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ»

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επιστολή προς στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την παραχώρηση άδειας λειτουργίας της μονής της Παναγίας Σουμελά, απέστειλε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του το ΠΑ.Σ.Π.Ε. σημειώνει πως “Συμπληρώθηκαν εκατό (100) χρόνια από την μέρα που οι παππούδες, οι γονείς και οι πρόγονοι μας, λόγω της εθνικο- θρησκευτικής διαφορετικότητας τους, όπως οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι, έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που υπέστησαν και εγκατέλειψαν την ιστορική τους πατρίδα τον Πόντο, όπου έζησαν αρμονικά και δημιουργικά για χιλιάδες χρόνια, αδέλφια, συγχωριανούς και φίλους” και προσθέτει ότι “μετά τον ξεριζωμό τους όμως, πίσω τους αφήσαν τα σημάδια της ιστορίας και του πολιτισμού τους, τα Ιερά και τα Όσια, έρημα τα εκατοντάδες ιστορικά μνημεία, πνευματικά ιδρύματα και σχολεία, ακάνδηλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πρόγονοι τους. Δυστυχώς αυτό είναι το πεπρωμένο των Ελληνικών μνημείων.

Κορυφαίο εθνικο-θρησκευτικό μνημείο για δεκαέξι αιώνες και μέχρι σήμερα για τους όπου γης Έλληνες ποντιακής καταγωγής αποτελεί και η ιστορική Μονή της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στην περιοχή Ματσούκας της Τραπεζούντας, τονίζεται στην επιστολή, “την Μονή, που μέσα στους αιώνες οι Σουλτάνοι, στους οποίους τόσο συχνά αναφέρεστε, σεβάστηκαν την προσφορά της και με φιρμάνια και χρυσόβουλα την απάλλαξαν από τους φόρους, της παραχώρησαν πολλά προνόμια και ουσιαστικά την κατέστησαν Κράτος εν Κράτει”.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το ΠΑ.Σ.Π.Ε. “Η μοίρα, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν, έφεραν τις χώρες μας να είναι υποχρεωμένες να ζήσουν η μια απέναντι στην άλλη, δυστυχώς τα τελευταία πενήντα χρόνια, με κλιμακούμενες κάθε τόσο αντιπαραθέσεις και εντάσεις. Η πρόθεση των 2.000.000 εκατομμυρίων Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, παρά τα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας, είναι οι χώρες μας, να ζήσουμε δίπλα-δίπλα ειρηνικά και δημιουργικά προς όφελος των λαών μας.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού καλεί τον Τούρκο Πρόεδρο να πάρει “σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να επανεξετάστε το σχετικό αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και να συμβάλετε με το κύρος σας, ώστε να δοθεί η σχετική άδεια της λειτουργία της Μονής της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ»”, αφού “η Τουρκία των 85.000.000 εκατομμυρίων, κατά πλειοψηφία Μουσουλμάνων, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από το να δώσετε την ευκαιρία σε όλους εμάς που οι πρόγονοί μας έζησαν για 2.500 χρόνια ειρηνικά και δημιουργικά στις περιοχές της σημερινής Τουρκίας, να επισκεφτούμε το εθνικο-θρησκευτικό σύμβολό μας, αλλά αντιθέτως να ωφεληθεί επιδεικνύοντας σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα”.

Αναλυτικά η Επιστολή του ΠΑ.Σ.Π.Ε. στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Συμπληρώθηκαν εκατό (100) χρόνια από την μέρα που οι παππούδες, οι γονείς και οι πρόγονοι μας, λόγω της εθνικο- θρησκευτικής διαφορετικότητας τους, όπως οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι, έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που υπέστησαν και εγκατέλειψαν την ιστορική τους πατρίδα τον Πόντο, όπου έζησαν αρμονικά και δημιουργικά για χιλιάδες χρόνια, αδέλφια, συγχωριανούς και φίλους.

Πήραν ένα προχειροδεμένο μποξά που ετοίμασαν βιαστικά με τα απαραίτητα, ενώ κρατούσαν σφιχτά από το χέρι, όσα από τα παιδιά τους κατάφεραν να σώσουν την ώρα του χαλασμού και της καταστροφής.

Κουβάλησαν όμως μαζί τους ιστορία χιλιάδων χρόνων, τους καημούς και τους πόνους τους, τους πόθους, και τα οράματα της γενιάς τους.

Κάποιες από τις αγαπημένες τους Εικόνες, χωμένες βαθιά στον κόρφο τους, στη θέση της ψυχής, και λίγο χώμα από την αυλή του σπιτιού τους, για να κρατήσουν ζωντανές μνήμες και μυρωδιές της γης που γεννήθηκαν, για να ζητήσουν να ριχτεί πάνω τους, όταν θα κλείσουν τα μάτια τους.

Κράτησαν τις μνήμες τους και ταξίδεψαν πρόσφυγες πια, πάνω στην Αργώ της επιστροφής, που «μελανίστιος» πλέοντας σε θάλασσες και ακτές, που για αιώνες οι πρόγονοι τους είχαν δαμάσει με τη λύρα του Ορφέα και τους χειρισμούς του Ιάσωνα στο πηδάλιο της Ολκίδος, τώρα μέσα από φουρτούνες και θαλασσοταραχές, τους μετέφερε στη γη των προγόνων τους.

Μετά τον ξεριζωμό τους όμως, πίσω τους αφήσαν τα σημάδια της ιστορίας και του πολιτισμού τους, τα Ιερά και τα Όσια, έρημα τα εκατοντάδες ιστορικά μνημεία, πνευματικά ιδρύματα και σχολεία, ακάνδηλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πρόγονοι τους.

Δυστυχώς αυτό είναι το πεπρωμένο των Ελληνικών μνημείων.

Παρόλα αυτά τα ερείπια τους και ότι άλλο έχει απομείνει από την αίγλη τους στις πόλεις, τα χωριά και τα μέρη που δημιουργήθηκαν, ακόμη και σήμερα, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός πολιτισμού που τα μέσα καταστροφής, φυσικά ή ανθρώπινα που επέδρασσαν πάνω τους, είναι ανίσχυρα να θίξουν την ιστορία και την ακτινοβολία που για αιώνες εκπέμπανε, όχι μόνο στις περιοχές του ιστορικού Πόντου, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ότι δημιουργήθηκαν για να είναι οικουμενικά, να έχουν διαχρονική αξία, για αυτό και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προκαλούν και να προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και προσκυνητών κάθε χρόνο.

Κορυφαίο εθνικο-θρησκευτικό μνημείο για δεκαέξι αιώνες και μέχρι σήμερα για τους όπου γης Έλληνες ποντιακής καταγωγής αποτελεί και η ιστορική Μονή της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στην περιοχή Ματσούκας της Τραπεζούντας.

Την Μονή, που μέσα στους αιώνες οι Σουλτάνοι, στους οποίους τόσο συχνά αναφέρεστε, σεβάστηκαν την προσφορά της και με φιρμάνια και χρυσόβουλα την απάλλαξαν από τους φόρους, της παραχώρησαν πολλά προνόμια και ουσιαστικά την κατέστησαν Κράτος εν Κράτει.

Μετά την εγκατάλειψή της το 1922, την καταστροφή και τις λεηλασίες που υπέστη, εκτός από του εκατοντάδες πιστούς ποντιόφωνους Μουσουλμάνους Τούρκους πολίτες, που σύμφωνα και με το ιερό βιβλίο σας το Κοράνι (Σούρα Αλ. Ιμράν-42) έτρεφαν σεβασμό στο πρόσωπό της Maria manna Panagiaς, προσέτρεχαν κάθε χρόνο στη χάρη της, παρά τις όποιες απαγορεύσεις, μετά την δεκαετία του 1960 άρχισαν να επισκέπτονται μεμονωμένα, και αθεράπευτοι νοσταλγοί του Πόντου, από την Ελλάδα.

Ενώ είναι γνωστό ότι από την δεκαετία του 1970 την Μονή, παρά την εγκαταλελειμμένη κατάσταση που βρισκότανε, άρχισαν να επισκέπτονται οργανωμένα ομάδες προσκυνητών από την Ελλάδα, που ήρθαν σε επαφή και με τους ποντιόφωνους Μουσουλμάνους αδελφούς καρδιάς, από τις Η.Π.Α. τον Καναδά και την Αυστραλία και μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, χιλιάδες πιστοί από την Ρωσία, την Ουκρανία και τις άλλες ορθόδοξες το δόγμα Δημοκρατίες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., την Ρουμανία, την Πολωνία και άλλες.

Η πρώτη οργανωμένη παρουσία στην Μονή, έγινε τον Αύγουστο του 1996 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.), στην οποία συμμετείχαν περίπου (300) εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ποντιακών φορέων από όλο τον κόσμο, που παρά τις τότε απαγορεύσεις και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε από τις αστυνομικές αρχές και την στρατοφυλακή, πραγματοποιήσαμε τρισάγιό στους εξωτερικούς χώρους της, στην μνήμη των αδικοχαμένων χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Ακολούθησαν επιστολές, μετά την σχετική με το αίτημά μας, ενημέρωση που κάναμε στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, προς το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και τα αρμόδια κρατικά όργανα για την παραχώρηση αδείας λειτουργίας στην Μονή, ανήμερα της γιορτής της κοιμήσεως της Πανάγιας, αλλά και τακτικές οργανωμένες επισκέψεις σχεδόν κατ’ έτος στην Μονή από μέρους μας.

Ο ομογενής επιχειρηματίας και βουλευτής της Ρωσικής Δούμα κ. Ιβάν Σαββίδης, οργάνωσε και πραγματοποίησε τρείς προσκυνηματικές αποστολές, από το 2007 έως και το 2009, με την συμμετοχή 100 και πλέον ποντίων και φιλοποντίων, πραγματοποιώντας τρισάγιο στον εσωτερικό αύλιο χώρο της Μονής.

Ενώ Έλληνες Ευρωβουλευτές, σε απάντηση σχετικής επιστολής μας, στις 24-07-2008, κατέθεσαν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αποκατάσταση και την λειτουργία της.

Όπως ασφαλώς σας είναι γνωστό, όλες αυτές οι ενέργειες, μετά και το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, συνέβαλαν και προφανώς με εντολή σας, το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας παρεχώρησε, 88 χρόνια μετά την εγκατάλειψη της Μονής, σχετική άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στις 15-08-2010, η οποία και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία μέσα και έξω από την Μονή, περίπου 7.000 χιλιάδων πιστών ποντίων και φιλοποντίων, από όλα τα μέρη του κόσμου.

Ενώ μετά τις απαραίτητες εργασίες που έγιναν κατά διαστήματα και διήρκεσαν περισσότερο από 6-7 χρόνια, της αναστήλωσης, έστω και σε Τουρκο- μπαρόκ στυλ, την απομάκρυνση τόνων βράχων που απειλούσαν επισκέπτες, αλλά και το μνημείο και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, τα τελευταία δύο χρόνια ξαναπροχωρήσατε σχετική άδεια για την λειτουργία της, στις 15 Αυγούστου.

Η λειτουργία της Μονής, έστω και μόνον την ημέρα της εορτής της, αλλά και οι επισκέψεις στην Μονή 1.000.000 προσκυνητών και τουριστών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι τοπικές Τουρκικές αρχές, Νομάρχης, Δήμαρχοι της περιοχής, Επιμελητήρια, επιχειρηματίες και απλός κόσμος, συνέβαλε ουσιαστικά στην αναζωπύρωση του προσκυνηματικού τουρισμού και αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα τον οικονομικό πνεύμονα για όλες στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σε συνδυασμό και με την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού σας, το 2017, με την οποία ενημερωθήκαμε, ότι αναζητούνται τα διασωθέντα κειμήλια της μονής για να επιστρέψουν στην Τουρκία, επικοινωνήσαμε μαζί τους και τους ενημερώσαμε ότι στις αποθήκες του μουσείου της Άγκυρας φιλοξενούνται δεκάδες κειμήλια τη μονής, που το Διοικητικό Συμβούλιο του ομώνυμου σωματείου της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του φωτογράφησε και ανέδειξε μέσα από την έκδοση ενός λευκώματος με τον τίτλο «ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ».

Και ενώ με μεγάλη προσμονή περιμέναμε την παραχώρηση από το αρμόδιο Υπουργείο σας και εφέτος της σχετικής άδειας για την λειτουργία της Μονής, για να επισκεφτούμε τα ιερά χώματα που έζησαν οι πρόγονοί μας και να ανάψουμε ένα κερί για την ανάπαυση των ψυχών τους, σε μια περίοδο μάλιστα που φαινομενικά υπάρχει ύφεση στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, δυστυχώς για λόγους που δεν αναφέρονται, αλλά ασφαλώς και μπορούμε να υποθέσουμε, ενημερωθήκαμε ότι εφέτος δεν θα παραχωρηθεί σχετική άδεια για την λειτουργία στις 15-08-2023.

Θεωρήσαμε ότι αυτή σας η ενέργεια τότε, αλλά και στην συνέχεια, της παραχώρησης δηλαδή σχετικής άδειας, παρά το μεγάλο θέμα της εισβολής και κατοχής από μέρους σας, στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρέμενε και παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο, αλλά και τις όποιές διαφορές και κατά καιρούς εντάσεις μεταξύ μας, ότι μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα και τη βάση ενός δημοκρατικού διαλόγου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών μας.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η μοίρα, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν, έφεραν τις χώρες μας να είναι υποχρεωμένες να ζήσουν η μια απέναντι στην άλλη, δυστυχώς τα τελευταία πενήντα χρόνια, με κλιμακούμενες κάθε τόσο αντιπαραθέσεις και εντάσεις,

Η πρόθεση των 2.000.000 εκατομμυρίων Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής που

ζουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, παρά τα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας, είναι οι χώρες μας, να ζήσουμε δίπλα-δίπλα ειρηνικά και δημιουργικά προς όφελος των λαών μας.

Επειδή ασφαλώς η Τουρκία των 85.000.000 εκατομμυρίων, κατά πλειοψηφία Μουσουλμάνων, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από το να δώσετε την ευκαιρία σε όλους εμάς που οι πρόγονοί μας έζησαν για 2.500 χρόνια ειρηνικά και δημιουργικά στις περιοχές της σημερινής Τουρκίας, να επισκεφτούμε το εθνικο-θρησκευτικό σύμβολό μας, αλλά αντιθέτως να ωφεληθεί επιδεικνύοντας σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, περιμένουμε να πάρετε σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να επανεξετάστε το σχετικό αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και να συμβάλετε με το κύρος σας, ώστε να δοθεί η σχετική άδεια της λειτουργία της Μονής της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι εφόσον προχωρήσετε στην λήψη σχετικής απόφασης, να τοποθετήσετε δηλαδή τα υπάρχοντα κειμήλια της Μονής της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής, θα ήταν χαρά μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την φύλαξη τους, για να έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες της να τα βλέπουν και να μελετούν την ιστορία τους.

Επειδή επίσης διαπιστώσαμε ότι στους χώρους της Μονής αλλά και ευρύτερα στην Τουρκία δεν υπάρχει το κατάλληλο έντυπο η διαδικτυακό υλικό σχετικά με την ιστορία της Εικόνας της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» και της Μονής, έχουμε την πρόθεση να σας παραχωρήσουμε τα δικαιώματα έκδοσης της εργασίας μας, τριακοσίων σελίδων, τετρακοσίων ανέκδοτων και έγχρωμων φωτογραφιών, με τίτλο «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ», μεταφρασμένο σε τέσσερες γλώσσες, για να έχουν την ευκαιρία τα εκατομμύρια των προσκυνητών και των επισκεπτών της να ενημερωθούν για την ιστορία τους.

Περιμένοντας την απάντησή σας, στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και σας ενημερώνουμε ότι θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να προγραμματίσετε συνάντηση μαζί μας, στην πιθανή παρουσία σας τον Δεκέμβριο στην Θεσσαλονίκη η σε χρόνο και τόπο που εσείς θα κρίνετε, για να σας ενημερώσουμε σχετικά μετά θέματά μας.

Με εκτίμηση για το ΠΑ.Σ.Π.Ε.

Ο Πρόεδρος κ. αν. αυτού

Η Υπεύθυνή Τύπου και Επικοινωνίας

Στέφανος Τανιμανίδης

Γιώτα Αμανατίδου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών

Published

on

Από

Η κ. Μυρογιάννη συμμετείχε στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου παρακολούθησε το πρόγραμμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής. Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, μετέβη στην Νότια Αφρική όπου συμμετείχε στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και πραγματοποίησε επαφές με ομογενειακούς, εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο στο Γιοχάνεσμπουργκ, η κυρία Μυρογιάννη παραβρέθηκε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και παρακολούθησε το πρόγραμμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής στη Σχολή SAHETI, όπου πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση με τη συμμετοχή των ελληνικών κοινοτήτων, των συλλόγων και των μαθητών της Σχολής.

Στον χαιρετισμό της, εξήρε τη σημασία προσήλωσης στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και του ανθρωπισμού.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Cape Town, η κυρία Γενική Γραμματέας παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία και στη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου και στον εορτασμό της εθνικής επετείου που διοργάνωσε στους χώρους της η Ελληνική Κοινότητα Κέηπ Τάουν & Περιχώρων.



Κατά την επίσκεψή της στην Νότια Αφρική η κυρία Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας καθώς και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ. Σέργιο.

Επίσης, επισκέφτηκε το πρότυπο σχολείο SAHETI στην Νότιο Αφρική όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, κ. Gary Ttappous, και μέλη του ΔΣ του σχολείου και συνομίλησε μαζί τους για δράσεις προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνομάθειας.

Στο πλαίσιο των περαιτέρω επαφών της με φορείς της ομογένειας, η κα Μυρογιάννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής κ. Παναγιώτη Μπαλαδάκη και μέλη του Δ.Σ., επισκέφτηκε το Ελληνικό Κέντρο Germiston και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Christoforos Gregoriou και εκπροσώπους της Ένωσης Ομογενών Φοιτητών και Νεολαίας Ν. Αφρικής («NAHYSOSA»), συναντήθηκε με τον Dr. Stavros Nicolaou Πρόεδρο και τον κ. John Baladakis, επικεφαλής τομέα του Ελληνικού Τμήματος «HIP Alliance», καθώς και με τον Πρόεδρο του Greek Sporting Club, κ. Λουκά Ιωαννίδη.



Η κυρία Γενική Γραμματέας μετέβη στην Πρετόρια όπου επισκέφτηκε την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόριας και συνομίλησε τον Πρόεδρο Joakim Efthimiades και μέλη της κοινότητας για θέματα που τους απασχολούν, ενώ κατά την επίσκεψή της στο Cape Town, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χρήστο Γιακουμή και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Κέηπ Τάουν & Περιχώρων, καθώς και με τον Πρόεδρο Δημήτριο Στεριανό και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Νοτιωτέρου Ακρωτηρίου.

Περαιτέρω, η κυρία Μυρογιάννη συζήτησε με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας για ευκαιρίες διασύνδεσης της ομογένειας μέσω του επιχειρείν και των συνεργειών σε οικονομικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η κυρία Μυρογιάννη συναντήθηκε με την Υπεύθυνη Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γιοχάνεσμπουργκ κα Μ. Πιπερίδη ενώ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Κέηπ Τάουν και συζήτησε με τους ακαδημαϊκούς κ. Matthew Shelton, Clive Chandler και Jeffrey Murray για τους τρόπους προώθησης των ελληνικών σπουδών και για ενδεχόμενες συνέργειες της ακαδημαϊκής και της επιστημονικής κοινότητας.



Σε επίπεδο διμερών επαφών η κυρία Μυρογιάννη είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο του Εθνικού Κοινοβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Νοτίου Αφρικής, Thoko Didiza και την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Κοινοβουλίου, Annelie Lotriet, με θέματα συζήτησης την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω της προώθησης συνεργειών με την Ελληνική Διασπορά, την εμβάθυνση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σχέσεων, την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών συνεργασιών, και τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας εντός της ΕΕ.

Επίσης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού της επαρχίας του Δυτικού Ακρωτηρίου, Dr. Ivan Henry, για θέματα δημόσιας διπλωματίας και αξιοποίησης της Διασποράς προς ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

Τέλος, την Ημέρα της Εθνικής Εορτής, η κυρία Μυρογιάννη παραχώρησε συνέντευξη τόσο στην τηλεόραση της ΕΡΤ στην εκπομπή Συνδέσεις, όσο και στη δημόσια ραδιοφωνία στο πρόγραμμα της Φωνής της Ελλάδας, αφιερωμένο στην ελληνική ομογένεια.


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στην 62η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια

Published

on

Από

Photo credits: International Book Fairs-Greece

Στην 62η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2025, θα συμμετέχει η Ελλάδα, με μία σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Δευτέρα 31 Μαρτίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

➤ Εκδήλωση: Μιαιστορία, πολλέςφωνές. Ένα πολυγλωσσικό ταξίδι αφήγησης με τα silent books

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, συγγραφέα, Δημήτρη Γουλή, Επίκουρο Καθηγητή Παιδικής Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, εικονογράφο, Αργυρώ Μουντάκη, PhD, Φιλόλογο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, συγγραφέα.

Τρίτη 1 Απριλίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

➤ Ομιλία: Η Γεωργία Καραντώνα, Υπ. Δρ. Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διευθύντρια Greek Children’s Library of London, παρουσιάζει το έργο των δύο Ελλήνων υποψηφίων για το Βραβείο Άντερσεν 2026, Φωτεινή Στεφανίδη και Μάνο Κοντολέων.



Τετάρτη 2 Απριλίου

  • 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

  • 10:00-12:00 | Βιβλιοθήκη «Ανδρέας Μέτσιος» της Ελληνικής Κοινότητας της Emilia Romagna (Via Tosarelli, 195 – Villanova di Castenaso)

Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι παρουσιάζουν το έργο τους
Παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια από Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους για τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας.

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Γουλή, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, Αργυρώ Μουντάκη και Φωτεινή Στεφανίδη, εικονογράφο.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romagna.



Πέμπτη 3 Απριλίου | 10:00-12:00 | Ελληνικό Περίπτερο (Hall 30 Stand A38 B37)

Ανοιχτή συνάντηση για καφέ

Mια ιστορία, πολλές φωνές. Ένα πολυγλωσσικό ταξίδι αφήγησης με τα silent books

Με τους: Δώρα Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Γουλή, Κωνσταντίνο Θεοχάρη, Αργυρώ Μουντάκη


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Ανδρουλάκης: «Προτεραιότητες μας είναι η επένδυση σε ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, καθώς και μια συνεκτική στεγαστική πολιτική»

Published

on

Από

«Ως παράταξη οφείλουμε να ξαναφτιάξουμε το κοινωνικό κράτος: ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, αλλά και να εκπονήσουμε μια συνεκτική στεγαστική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση» τόνισε από την Αστόρια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Μιλώντας χθες βράδυ σε φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι κεντρικές προτεραιότητες του Κινήματος είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η μείωση των ανελαστικών δαπανών κάθε οικογένειας, κάνοντας ειδική αναφορά στις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και την εκτόξευση των τιμών των ενοικίων.

«Το κόστος ζωής έχει απογειωθεί. Η σχέση εισοδημάτων και κόστους ζωής είναι δυσανάλογη και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ακρίβεια στα προϊόντα αλλά στην αύξηση των ανελαστικών δαπανών για υγεία, παιδεία και στέγαση.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Στην Ελλάδα είχαμε πολύ ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, σήμερα όμως οι πολίτες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πανευρωπαϊκά. Τη στιγμή μάλιστα που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η προτελευταία στην Ευρώπη. Πολλοί στρέφονται στην ιδιωτική παιδεία γιατί έχει απαξιωθεί η δημόσια. Ως προς τα ενοίκια, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: σε 4 χρόνια τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 52%» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ως παράταξη οφείλουμε να ξαναφτιάξουμε το κοινωνικό κράτος: ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, αλλά και να εκπονήσουμε μια συνεκτική στεγαστική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Πολλά νέα παιδιά δεν φεύγουν μόνο για οικονομικούς λόγους από την Ελλάδα. Φεύγουν και εξαιτίας της αναξιοκρατίας αλλά και της έλλειψης σεβασμού του κράτους προς τον πολίτη. Γι’ αυτό συχνά λέω ότι η χώρα μας πρέπει να γίνει κανονικό ευρωπαϊκό κράτος για να μείνουν τα νέα παιδιά στην πατρίδα μας» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν μπορεί ένας υπουργός να λέει ότι τα τρένα κινούνται με ασφάλεια και μετά από μια εβδομάδα να έχουμε 57 νεκρούς» σημείωσε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών και την προστασία που παρείχε η κυβερνητική πλειοψηφία στον Κώστα Καραμανλή προσθέτοντας ότι «τέτοια μείζονα ζητήματα πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Θέλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τα εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

«Θέλουμε τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή, μια Ευρώπη των λαών όπως την οραματίστηκαν οι μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης δίνοντας έμφαση στην επένδυση και στην εθνική αμυντική βιομηχανία.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο

Published

on

Από

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα, τη συστράτευση των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό όραμα και τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον. Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Δεξίωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, μέλη διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι γερμανικών αρχών και φορέων, Ακόλουθοι Άμυνας Ξένων Πρεσβειών, o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως, κ.κ. Εμμανουήλ, καθώς και εκπρόσωποι και μέλη της ομογενειακής κοινότητας στη Γερμανία.

Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση των παρισταμένων όταν εψάλη ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας από την Ελληνίδα υψίφωνο Penny Sofroniadou, η οποία ακολούθως έψαλε τον Εθνικό Ύμνο της Γερμανίας και τον Ευρωπαϊκό Ύμνο.

Photo credits: Botschaft von Griechenland in Berlin

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα, τη συστράτευση των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό όραμα και τις ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής

Published

on

Από

Απώτερος σκοπός της ΠΕΑ είναι όλη αυτή η γνώση που πήραν τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο είναι να μεταφερθεί σε όλα τα τμήματα που έχει μέλη της η ΠΕΑ στην Αμερική. Photo credits: Nikos Kastrinakis

Δίνοντας έμφαση στη σημασία της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την επίδρασή της στις νεότερες γενιές, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής διοργάνωσε ένα Εθνικό Εργαστήριο Χορού στη Νέα Υόρκη, από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου 2025.

Από την Κρήτη συμμετείχαν έξι δάσκαλοι από τον Χορευτικό Όμιλο Χανίων “Ο Ψηλορείτης” του Κώστα Μπούτζουκα, και από όλη την Αμερική συμμετείχαν πάνω από 60 νέες και νέοι από όλα τα σωματεία της ΠΕΑ ηλικίας 15 έως 25 ετών, με μεσαίο έως προχωρημένο επίπεδο χορευτικής εμπειρίας.

Απώτερος σκοπός της ΠΕΑ είναι όλη αυτή η γνώση που πήραν τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό το εργαστήριο είναι να μεταφερθεί σε όλα τα τμήματα που έχει μέλη της η ΠΕΑ στην Αμερική και ειδικά στα παιδιά τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Υπό την αιγίδα του Προέδρου Πολιτισμού της Παγκρητικής, κ. Ανδρέα Μπατάκη, της Προέδρου της Παγκρητικής, Νταϊάν Κουναλάκη, και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου, κ. Γιάννη Μαράκη, το εργαστήριο προσέφερε μια μοναδική βιωματική εμπειρία στον κρητικό χορό.

Photo credits: Nikos Kastrinakis

Έγινε εφικτό χάρη στη γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και της ΠΕΑ.

“Ήταν ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο έμπνευση, βλέποντας τόσους νέους να είναι μαζί και να γιορτάζουν την ομορφιά του κρητικού χορού. Είμαστε απεριόριστα ευγνώμονες στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την υποστήριξή του, καθώς και στους δασκάλους από τον Όμιλο Ψηλορείτη για το πάθος και την τεχνογνωσία που μοιράστηκαν με τη νεολαία μας. Αυτές είναι εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες για τις επόμενες γενιές.” δήλωσε η Πρόεδρος της ΠΕΑ κα. Κουναλάκη.

Ο κ. Μπατάκης από την πλευρά του σημείωσε ”Η μουσική και ο χορός μας ενώνουν όπως τίποτε άλλο. Η κρητική μουσική έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα, ακριβώς επειδή η πλούσια ιστορία και κουλτούρα μας εκφράζεται μέσα από κάθε βήμα, μέσα από κάθε νότα. Το γεγονός ότι η νεολαία των Κρητών της Αμερικής, που έλαβε αυτή την εμπειρία με τόση αφοσίωση και χαρά, έκανε τις καρδιές μας να χαμογελούν.”

Photo credits: Nikos Kastrinakis

Το εργαστήριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών κρητικών χορών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και σχεδόν λησμονημένων «χαμένων» χορών. Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από τις βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες κάθε χορού.

Εκτός από τρεις ημέρες εντατικής εκπαίδευσης, το Σαββατοκύριακο περιλάμβανε εορταστικά δείπνα που διοργανώθηκαν από τους Κρητικούς Συλλόγους της Αστόριας, “Ομόνοια” και “Μίνως”, συνοδευόμενα από ζωντανή κρητική μουσική, με τη συμμετοχή τόσο νεαρών όσο και ενήλικων μουσικών από τη Νέα Υόρκη.

Photo credits: Nikos Kastrinakis

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το αξέχαστο Σαββατοκύριακο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αφοσίωση και την υποστήριξη των ηγετών και των μελών του Συμβουλίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, των Κρητικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης, “Ομόνοια” και “Μίνως” στην Αστόρια, “Κρητική Φιλοξενία” του Στάτεν Άιλαντ, “Κρητικής Αδελφότητας” και Αδελφότητας Γυναικών” Μπρούκλιν.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στον Καναδά για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Published

on

Από

Ο κ. Φόρτωμας παρέστη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Λαβάλ για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης. Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα, στον Καναδά, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου 2025.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο κ. Φόρτωμας επισκέφθηκε το Μόντρεαλ, όπου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομογένειας, καθώς και να καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των αγωνιστών του 1821.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ο κ. Φόρτωμας παρέστη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Λαβάλ για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο. Κατά τη συνάντηση τους, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της ορθόδοξης πίστης και των ελληνικών παραδόσεων στην Ομογένεια.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο κ. Φόρτωμας εξήρε τη διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας στη συσπείρωση και στήριξη των Ελλήνων του Καναδά και το πολύτιμο έργο της.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρό της, Δρ. Γεώργιο Τσούκα.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο κ. Φόρτωμας ενημερώθηκε για το έργο της κοινότητας και επισκέφθηκε το ημερήσιο ελληνικό σχολείο «Σωκράτης-Δημοσθένης», όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς τόνισε τη σημασία της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό και τη διατήρηση της γλώσσας μας στις νέες γενιές των ομογενών.

Στη συνέχεια, συμμετείχε σε συνάντηση με εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ, όπου τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και της επικοινωνίας για τη διατήρηση των δεσμών της Ομογένειας με την Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι τα μέσα ενημέρωσης της Διασποράς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και τη σύνδεση των ομογενών με την πατρίδα.

Το Σάββατο 22 Μαρτίου, ο κ. Φόρτωμας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Λαβάλ, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Την επομένη παρευρέθηκε στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου μαζί με την ομογένεια τίμησε τη μεγάλη επέτειο του Ελληνισμού.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Στη συνέχεια, παρακολούθησε τη μεγάλη Παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Μόντρεαλ, όπου εκατοντάδες ομογενείς, μαθητές ελληνικών σχολείων και πολιτιστικοί σύλλογοι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης.

Στη δεξίωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο, βρέθηκε ανάμεσα στην ελληνική κοινότητα.

Απευθυνόμενος προς τους Έλληνες αναφέρθηκε στη σημασία της Επανάστασης του 1821 και στον κομβικό ρόλο της Ομογένειας στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας.

Τόνισε πως οι Έλληνες της Διασποράς αποτελούσαν και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της μητέρας Ελλάδας και πως η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει και στηρίζει το πολύτιμο έργο τους.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Στο περιθώριο των εργασιών αυτών είχε συναντήσεις με εκλεγμένους ελληνικής καταγωγής στα κοινοβούλια του Καναδά, με εκπροσώπους της Καναδικής Κυβέρνησης μεταξύ αυτών και την Υπουργό Εξωτερικών Μέλανι Τζολί, και της ομογενειακής κοινότητας για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες του Καναδά, καθώς και για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με την ελληνική πολιτεία.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Η ελληνική κοινότητα του Καναδά αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς και δραστήριους πυρήνες της Ομογένειάς μας. Η παρουσία και η δράση της είναι αξιοθαύμαστες, διατηρώντας την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τις αξίες μας ζωντανές, ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. Η υποδοχή και η φιλοξενία που έλαβα επιβεβαιώνουν ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας πολύτιμος εθνικός κρίκος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ξεχνά τα παιδιά της που βρίσκονται στο εξωτερικό. Δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της μητέρας πατρίδας και των Ελλήνων της Διασποράς. Η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ευθύνη όλων μας».


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis