ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η Μητρόπολη Γερμανίας και η ελληνική Παροικία Μονάχου στην εκδήλωση για τον επαναπατρισμό του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλέτσης, αποσπασμένος εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία του Μονάχου και εφημέριος της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας στην ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου και σε άλλες πόλεις της Άνω Βαυαρίας, επαναπατρίζεται στην Θεσσαλονίκη, μετά από πολυετή ευδόκιμο υπηρεσία σε ελληνικά δημοτικά σχολεία Μονάχου και αυτοθυσιαστική εκκλησιαστική διακονία στην Μητρόπολη Γερμανίας.
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και η ελληνική παροικία στο Μόναχο αποχαιρέτισαν τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Βλέτση σε μία άκρως συγκινητική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Κυριακή, 9 Ιουλίου 2023, στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος τέλεσε, με ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, την Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο ναό με συμμετοχή του ιερατικώς προϊσταμένου Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Σιώμου, του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση και του Διακόνου Νικολάου Τζώρτζη.
Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Αμβρόσιος απηύθυνε λόγο αποχαιρετιστήριο στον π. Γεώργιο Βλέτση εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας, των Βοηθών Επισκόπων και όλων των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας.
Κεντρικό θέμα της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αργυρουπόλεως ήταν η ιεροσύνη. Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην αφή της ολυμπιακής φλόγας από τη ακτίνα του ήλιου και στην μεταφορά του ολυμπιακού φωτός με την λαμπαδηδρομία στα πέρατα του κόσμου.
Τόνισε τη σημασία τού ελληνικού αυτού φωτός, αλλά ταυτόχρονα και την παροδικότητά του σε σύγκριση με το ακοίμητο, άγιο Φως, το οποίο πρόσφερε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης στον κόσμο. Αυτό το ανέσπερο Φως τού Χριστού μεταλαμπάδευσαν οι Απόστολοί του και συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν οι διαδόχοι τους, όσοι μετέχουν στο μυστήριο της ιεροσύνης, στα πέρατα της οικουμένης.
Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην προσφορά τού π. Γεωργίου Βλέτση σε τρία επίπεδα: ως οικογενειάρχη, ως εκπαιδευτικού και ως ιερέα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “Ο π. Γεώργιος διακρίνεται για την ευγένειά του, που συνδυάζεται με μια φοβερή απλότητα, μια απλότητα φυσική κι ανυπόκριτη, μια ευγένεια η οποία ξεφεύγει από το κοσμικό πλαίσιο και είναι μάλλον καθρέφτισμα της αγάπης του Θεού.
Ο αγαπημένος μας π. Γεώργιος, που σε λίγο θα επαναπατριστεί, είναι ο ιερέας αυτός που στο πετραχήλι του – το γνωρίζω καλά αυτό – ξεκουράστηκαν πάρα πολλές ψυχές και οδηγήθηκαν με τη χάρη τού Θεού σε εσωτερική γαλήνη και ισορροπία.
Νιώθουμε χαρά για τον π. Γεώργιο, διότι ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή του. Επιστρέφει σε έναν αγαπημένο τόπο, από ᾽κει που ξεκίνησε, τη συμπρωτεύουσα μας, την αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας. Χαιρόμαστε γι᾽ αυτό, αλλά έχουμε κι ένα δάκρυ στην άκρη των ματιών μας για τον αποχωρισμό” ενώ κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: “Χαιρόμαστε λοιπόν πραγματικά, διότι αυτή η λαμπάδα του Χριστού, που ονομάζεται π. Γεώργιος Βλέτσης, θα μετακινηθεί τώρα και θα φωτίσει τους αδελφούς μας στην ενορία, όπου τον έταξε ο Θεός στην πόλη του αγίου Δημητρίου. Θα συνεχίσουμε όμως να είμαστε ενωμένοι με το μυστήριο των μυστηρίων, την Θεία Ευχαριστία, που ανώτερό της δεν υπάρχει.
Κάθε φορά που θα μεταλαμβάνουμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας, θα είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί, όλοι οι χριστιανοί, όχι μόνο εμείς με τον π. Γεώργιο, αλλά όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι ζωτικά πράγματα και το μυστήριο της ενότητας το ζούμε αληθινά μόνο στην Εκκλησία μας.”
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην πορεία του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “πρὶν δώδεκα χρόνια, μὲ τὴν πρόνοια τοῦ Θεοῦ καὶ μὲ τὴν προτροπὴ καὶ τὴν σκέπη τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αὐγουστίνου ἀλλὰ καὶ τοῦ πατρὸς Ἀποστόλου Μαλαμούση ἄφησα ἐγὼ καὶ ἡ οἰκογένειά μου τὸ λιμάνι τῆς Θεσσαλονίκης γιὰ νὰ βρεθῶ στὸν ἀερολιμένα τοῦ Μονάχου, γιὰ νὰ συμβάλλω στὸ ἔργο τῆς ἐκκλησίας μας στὴν Γερμανία. Ἐρχόμουν κοντὰ σ’ ἕναν ἱερέα, στὸν πατέρα Ἀπόστολο, ποὺ ἀπὸ τὴν πρώτη μου γνωριμία στὸ Μόναχο τὸ 1994, ἀποσπασμένος τότε ἀπὸ τὴν Μητρόπολη Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, γιὰ νὰ διακονήσω τὴν ἐνορία τοῦ Ἁγίου Δημητρίου στὸ Westend, μέχρι τὴν ἐπιστροφή μου τὸ 1999 εἴχαμε ἰδιαίτερα συνδεθεῖ”.
“Θεοφιλέστατε, αἰσθανόμουν καὶ αἰσθάνομαι ὅτι ἡ ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, ὅπως εὔστοχα ἔχει συμβολικὰ ἐπισημανθεῖ, εἶναι ἡ Ναῦς, τὸ πλοῖο ποὺ ἰδιαίτερα ἐδῶ στὸ Ναὸ τῶν Ἁγίων Πάντων ἡ εἰκόνα τῶν κάτω παραθύρων μᾶς παραπέμπει στὰ φινιστρίνια τῶν παραθύρων τῶν πλοίων. Ἡ ἐκκλησία μας ὡς πλοῖο πορεύεται μέσα στὴν ἱστορία τοῦ κόσμου γιὰ νὰ τὴν μεταμορφώσει, μὲ κυβερνήτη τὸν ἴδιο τὸν Χριστὸ καὶ πηδαλιοῦχο τὸν ἑκάστοτε ἐπίσκοπό της. Ἐμεῖς ὅλοι οἱ κωπηλάτες ποὺ μὲ τὸ βαθμὸ τῆς εὐθύνης του ὁ καθένας προσπαθοῦμε νὰ ὠθοῦμε τὸ πλοῖο σὲ λιμάνια καὶ νὰ βοηθοῦμε σὲ ὅσους ἐπιθυμοῦν νὰ ἀνέβουν, νὰ στεκόμαστε ἀρωγοί, ἀπλώνοντας τὰ χέρια μας, γιὰ νὰ τοὺς τραβήξουμε κοντὰ στὸν Χριστό. Στὸ ταξίδι αὐτὸ τὸ πλοῖο μπορεῖ «νὰ κλυδωνίζεται ἀλλ’ οὐ καταποντίζεται, ἀλλὰ ναυάγιον οὐχ ὑπομένει» κατὰ τὸν λόγο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου” πρόσθεσε ο π. Βλέτσης ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους Πατέρες, τους συναδέλφους και τους ανθρώπους με τους οποίους συμπορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Εκ μέρους της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου δώρισε στον π. Γεώργιο Βλέτση ένα επιστήθιο Σταυρό ως σύμβολο και σημείο της πολυετούς σταυροαναστάσιμης διακονίας του στον απόδημο ελληνισμό της Γερμανίας.
Όλο το εκκλησίασμα σε κλίμα άκρας συγκίνησης και με δάκρυα ευγνωμοσύνης αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην παροικία του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας.
Ιδιαίτερα ο επί σειρά ετών προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αποχαιρέτησε τον πολύτιμο συνεφημέριό του π. Βλέτση και την οικογένειά του και τον ευχαρίστησε εγκάρδια για την αγαστή πολύχρονη συνεργασία, την άκρως φιλική σχέση και συναντίληψη σε θέματα ενοριακά, ποιμαντικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και την θυσιαστική του προσφορά τόσο στην ενορία Αγίων Πάντων, όσο και στις γειτονικές ενορίες της Βαυαρίας.
Στον αποχαιρετισμό προσήλθε, μετά τα λειτουργικά του καθήκοντα, και ο νυν Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Πέτρος Κλιτς.
Η Ενορία των Αγίων Πάντων παρέθεσε ακολούθως δεξίωση με καφέ και γλυκά στην αίθουσα και στην βιβλιοθήκη της Ενορίας.
Επίσης οι μαθήτριες και μαθητές των δύο ελληνικών δημοτικών σχολείων του Μονάχου, στα οποία υπηρετούσε ως εκπαιδευτικός ο π. Βλέτσης, αποχαιρέτησαν με ιδιαίτερα συγκινησιακές εκδηλώσεις στα σχολεία τους τον επαναπατριζόμενο δάσκαλό τους, με τη συμμετοχή και του διδακτικού προσωπικού που αποχαιρέτισαν τον εκπαιδευτικό συνάδελφό τους.
Ο π. Γεώργιος παρέμεινε στο Μόναχο μέχρι τη λήξη του βαυαρικού σχολικού έτους στις 31 Ιουλίου και ακολούθως στις 6 Αυγούστου τέλεσε την τελευταία Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, την ιστορική Σαλβάτορκιρχε, όπου και ο προϊστάμενος της εκκλησίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς τον αποχαιρέτησε εκ μέρους της Ενορίας του.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
«Ανοιχτές πόρτες» για την ελληνική αντιπροσωπεία στην 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Ν. Αμερικής
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης, που επισκέπτονται το Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.
Η Συνέλευση διεξάγεται από τη 16η έως σήμερα, 18η Νοεμβρίου 2024, στο Ελληνικό Ινστιτούτο «Αθηναγόρας».
Στο πλαίσιο επαφών με μέλη του εθνικού κοινοβουλίου της Αργεντινής αλλά και της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες, και εκπροσωπώντας την ελληνική αντιπροσωπεία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής Ιωάννης Τσίμαρης τόνισε ότι «η παρουσία μας στην καρδιά της Αργεντινής, μιας χώρας που έχει αναπτύξει ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα μέσω της κοινής μας ιστορίας και του πολιτισμού, μας κάνει χαρούμενους, τόσο για τη συμμετοχή μας στη Συνέλευση, που γίνεται υπό τη σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας – σημείο αναφοράς για το σύνολο των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική – όσο και λόγω του εορτασμού της συμπλήρωσης 150 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και Αργεντινής».
Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει τον «ισχυρό δεσμό, με ιστορικές ρίζες και κορμό τις ακμαίες ελληνικές κοινότητες και τη σπουδαία δράση ομογενών μας, που πέτυχαν να αναδειχθούν στη πολιτική και οικονομική ζωή της Αργεντινής», συνέχισε ο κ. Τσίμαρης. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία που έχει δείξει η Αργεντινή προς την Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς. «Είμαι βέβαιος ότι η σχέση μας θα συνεχίσει να ανθίζει και να εξελίσσεται με όφελος για τις χώρες μας και τους λαούς μας», κατέληξε.
Την τεράστια πνευματική εμβέλεια της κλασικής αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας επισήμανε ο καθηγητής Δρ. Αλεχάνδρο Φινοκιάρο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αργεντινής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία.
Δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα, αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στον κόσμο σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού όπως οι συγγραφείς Ν. Καζαντζάκης, Π. Μάρκαρης και Θ. Καλλιφατίδης, εξήγησε ο κ. Φινοκιάρο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Αργεντινής έως το 2019.
Στις «ανοιχτές πόρτες» που βρήκε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπουένος Άιρες αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ευστάθιος Παΐζης-Παραδέλλης, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην υποδοχή που επιφύλαξε στους Έλληνες κοινοβουλευτικούς ο τοπικός βουλευτής Σέρχιο Σισιλιάνο στην εμβληματική αίθουσα «Εβίτα Περόν» της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες.
Κατά την έναρξη της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής, θα απευθύνουν χαιρετισμούς και ομιλίες:
ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,
ο βουλευτής Ιωάννης Τσίμαρης (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), και
η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη.
Στους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής που συμμετέχουν στη Συνέλευση θα απευθυνθούν επίσης:
ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ, Μαγνησίας), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, καθώς και
ο βουλευτής Ιωάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), που είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Κατά την τελετή λήξης της Συνέλευσης, θα απευθύνει ομιλία:
η βουλευτής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), η οποία είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
- Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
- Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα
- Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κοινή εκδήλωση των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου
Το Ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου και τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου είναι έτοιμα να απλώσουν ΕΥΤΥΧΙΑ… με τον Μάριο Μάζαρη και τη Γεωργία Σολωμού… στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2024.
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
- Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
- Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα
- Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Στο Μπουένος Άιρες η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ελληνικών φορέων Νότιας Αμερικής
Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2024, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι ελληνικές κοινότητες συνεχίζουν «την επιδίωξή τους, να διατηρήσουν και να διαδώσουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», όπως τονίζει σχετικά, ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ.
Κατά τη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, αναμένεται να καταγραφούν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, να συμμετάσχουν σε στρογγυλά τραπέζια με θέματα όπως η εκπόνηση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και διατήρησης της πίστης, οι προοπτικές για την ηγεσία των ελληνικών ιδρυμάτων στη Νότια Αμερική, κά, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους Έλληνες της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες εκδηλώσεις.
Στη συνέλευση εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περί τους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν – μεταξύ άλλων – την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία της σοπράνο Άντας Αθανασοπούλου με τους μουσικούς Melina Kyrkiris (τσέλο) και Santiago Torricelli (πιάνο), την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μπουένος Άιρες, Κωνσταντίνος Βουκελάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβίωσης του προγράμματος επισκέψεων νέων ομογενών της Νότιας Αμερικής στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης και της ενίσχυσης των δεσμών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ελληνική ομογένεια της Νότιας Αμερικής, και μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, απαρτιζόμενη από τους βουλευτές (αλφαβητικά):
– Θεόδωρο Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,
– Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων,
– Χρήστο Μπουκώρο (ΝΔ, Μαγνησίας), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου,
– Ιωάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και
– Ιωάννη Τσίμαρη (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής.
Στη Συνέλευση θα εκπροσωπηθούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Νότιας Αμερικής, με τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη, και τους πρέσβεις της Ελλάδας σε χώρες της Ν. Αμερικής. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συσκέψεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, φορέων και ιδρυμάτων της ελληνικής ομογένειας, αλλά και συναντήσεις με εθνικές και τοπικές αρχές, καθώς και επίσκεψη στο ιστορικό κτίριο της Βουλής της Αργεντινής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
- Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
- Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα
- Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Τορόντο όπου, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα καθώς και να αναφερθεί στον ρόλο της Διασποράς για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Κατά την ομιλία της στο πάνελ: “Connecting the Greek Diaspora with the Homeland: Keys to unlocking potential” η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 του Υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει αφουγκραστεί τα αιτήματα των Ομογενών και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα.
Η Γενική Γραμματέας εστίασε στην βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
«Το βασικό ζητούμενο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η διευκόλυνση της επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, παράλληλα με τη βελτίωση των υπηρεσιών μας στα προξενεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου, όπως για παράδειγμα δράσεις για τους νέους, τις γυναίκες και για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Extroversion of Greek Higher Education & the Role of the Greek Diaspora: Opportunities & Challenges”, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα συνεργασίες, όπως αυτή με τον επίσημο φορέα διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων Study in Greece, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από εργαλεία όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα Sta Ellinika.
Τέλος, αναφορικά με τις πολιτικές για το “brain gain”, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας σε συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ή και να συμβάλλουν στην επιστροφή των επιστημόνων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στον Καναδά, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια του Τορόντο, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ομογένεια.
Αρχικά επισκέφτηκε την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, όπου είχε εποικοδομητική συζήτηση με την Πρόεδρο της Κοινότητας, κυρία Σκουτάκη, καθώς και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συνάντηση αυτή ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της Κοινότητας στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και αξιών, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην καθημερινότητά τους.
Είχε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ελληνικό σχολείο της Κοινότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπαίδευση και η ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της νέας γενιάς αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.
Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με μέλη της ΑΧΕΠΑ, ενώ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Ελληνικό Γηροκομείο.
Τέλος, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου συζήτησαν για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη αυτή της Γενικής Γραμματέως στο Τορόντο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και την προώθηση του ελληνισμού και των αξιών του παγκοσμίως.
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
- Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
- Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα
- Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
Με αφορμή την επίσημη «Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου» στις 29 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ. προχώρησε αρχές Νοεμβρίου σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των αγνοουμένων και θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μπόχουμ, πλησίον της ιστορικής εκκλησίας Pauluskirche και φέρει τον τίτλο «Die trauernde Mutter» ή «Die trauernde Alte», δηλαδή «Η Θλιμμένη Μητέρα» ή «Η Θλιμμένη Γριά».
Η κατάθεση έγινε εις μνήμην των αγνοουμένων και θυμάτων – ανδρών, γυναικών, παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, πολιτών και στρατιωτών – της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
- Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
- Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα
- Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
“Ημέρα Υγείας 2.0” στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
Τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς “Ημέρα Υγείας 2.0”, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:00, στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Βερολίνο).
Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντηση οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με στόχο “να προσφέρουμε ενημέρωση και στήριξη στους Έλληνες και Κύπριους του Βερολίνου με νέες, πρακτικές θεματολογίες για την υγεία”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει ενημέρωση για σημαντικά θέματα όπως καρδιολογικές και πεπτικές παθήσεις, γηριατρική φροντίδα, δερματολογική πρόληψη και διαχείριση χρόνιων πόνων.
Διακεκριμένοι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας θα είναι εκεί για να μοιραστούν την εξειδίκευσή τους και να απαντήσουν στις απορίες των παρευρισκομένων.
“Η εκδήλωση είναι δωρεάν και σας περιμένουμε σε ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον με καφέ και φαγητό από την καντίνα μας.
Ελάτε να μάθετε, να ενημερωθείτε και να ενδυναμώσετε την υγεία σας! Σας περιμένουμε!” σημειώνεται στην πρόσκληση.
- Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία
- Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
- Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
- Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα
- Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
You must be logged in to post a comment Login