ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Το ρόλο της ελληνικής Ομογένειας στην προαγωγή των διμερών σχέσεων με τη Ν. Αφρική χαιρετίζει ο Γ. Χρυσουλάκης
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, χαιρετίζοντας εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου Ομογενή της Νοτίου Αφρικής, Σταύρου Νικολάου, αναφέρθηκε στον ενεργό και κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική Διασπορά για την προαγωγή των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες και λαούς και για την προβολή των ελληνικών θέσεων και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Η εκδήλωση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Νοτίου Αφρικής, έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική Κατοικία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα (2/11), την επαύριον της βραβεύσεως του κ. Νικολάου (επικεφαλής της Aspen Pharmagroup) με το Βραβείο ΑΡΓΩ «Προσφοράς στα Κοινά» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου την 1η Νοεμβρίου.
Παρέστησαν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλη της ελληνικής Ομογένειας και του Ελληνο-Αφρικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στελέχη της οργανωτικής επιτροπής των Βραβείων ΑΡΓΩ και φίλοι της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα.
Τα βραβεία ΑΡΓΩ καλύπτουν ποικίλους τομείς: Βραβείο Επιστημών, Πολιτισμού και Τεχνών, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Ανθρωπιστικής Προσφοράς, Προσφοράς στα Κοινά, Αθλητισμού, Γαστρονομίας.
Απονέμονται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και αποτελούν ετήσιο θεσμό υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς ένωσης ΑΡΓΩ-Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών, των «Αργοναυτών». Η απονομή τους αποσκοπεί στην επιβράβευση και υποστήριξη διακεκριμένων Ελλήνων της Διασποράς προσφέροντας ένα παράδειγμα στις νεότερες γενιές Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε την επί τρείς δεκαετίες εξέχουσα συνεισφορά του κ. Νικολάου στον τομέα της φαρμακευτικής παραγωγής στην Αφρικανική ήπειρο, καθώς ο ίδιος έχει λυσιτελώς πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση μειζόνων επιδημιών, υγειονομικών προκλήσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως το Aids, ο Covid-19, η φυματίωση κ.ά..
Υπογράμμισε ότι ανάλογες προσπάθειες κοινωνικής συνεισφοράς και προώθησης των σχέσεων της Ελλάδας με την Αφρικανική ήπειρο, εμπνέονται και συνεχίζουν το έργο εμβληματικών φυσιογνωμιών όπως ο Γιώργος Μπίζος, ο οποίος υπήρξε ένας ξεχωριστός προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική και στενός φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα.
Σήμερα, ο κ. Νικολάου αποτελεί διακεκριμένο σύμβουλο της Κυβέρνησης της Ν. Αφρικής σε σειρά Διεθνών Οργανώσεων, Ενώσεων και Φόρουμ και έχει οριστεί εκπρόσωπος του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής στο BRICS Council.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε, επίσης, τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων με τη Νότιο Αφρική, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών στην βάση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών και συνεργιών.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η βράβευση του κ. Νικολάου και η τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό του «αποτυπώνει τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο Απόδημος Ελληνισμός σε όλα τα μήκη και πλάτη τη γης, προσφέροντας ένα παράδειγμα συνεισφοράς για όλους του Έλληνες του εξωτερικού». Υποχρέωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τόνισε, «είναι να διακρίνει και να αξιοποιεί τον τεράστιο πλούτο ταλέντων και προσφοράς της Ομογένειας, όπως εμφαίνεται και με τα βραβεία ΑΡΓΩ, τα οποία στηρίζει η Γενική Γραμματεία».
Στόχος μας, προσέθεσε ο κ. Χρυσουλάκης, «είναι η οικοδόμηση ‘γεφυρών’ και δικτύων συνεργασίας με την αξιοποίηση των Ομογενών, λαμβάνοντας υπόψη την απήχηση και εμβέλεια τους, καθώς αυτοί είναι οι πολυτιμότεροι αντιπρόσωποι του ελληνικού πνεύματος, του πολιτισμού και των αξιών της Ελλάδας στο εξωτερικό, και γι’ αυτό είμαστε βαθειά ευγνώμονες και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους».
Στην ομιλία του, το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Νικολάου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Προεδρία της Δημοκρατίας που έθεσε υπό την αιγίδα της την οργάνωση απονομής των βραβείων, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, την Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα, τις διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στην Νότιο Αφρική και τον επικεφαλής των Βραβείων ΑΡΓΩ, Σπύρο Παππά.
Υπογράμμισε τη σημασία των διμερών ανταλλαγών, ειδικά στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, εν μέσω μειζόνων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι ένοπλες αντιπαραθέσεις, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική υστέρηση και οι ανισότητες στον χώρο της υγείας, ειδικά στην Αφρική, οι οποίες απαιτούν μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις που σήμερα σπανίζουν.
Τα βραβεία ΑΡΓΩ, τόνισε, αποτελούν μια νέα πλατφόρμα και ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ πολιτών, λαών και επιχειρηματικών ομάδων, για την οικοδόμηση ‘γεφυρών’ μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ, μεταξύ της Νοτίου Αφρικής και της Ελλάδας. Κοινός στόχος, η αποφυγή πολώσεων και υπονόμευσης του μέλλοντος, ειδικά των νέων, η εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας οι οποίες έχουν πάντα ως προϋπόθεση την ισοτιμία και ασφάλεια των πολιτών στο χώρο της υγείας.
Την εκδήλωση προσφώνησε η Πρέσβης Δρ. Lindiwe Msengana-Ndlela, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο του Δικτύου και Βραβείων ΑΡΓΩ, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Α.Ε.&Δ.Δ. για την βράβευση του κ. Σ. Νικολάου ο οποίος μάλιστα, τόνισε, έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από το Εθνικό Υπουργικό Συμβούλιο της Ν. Αφρικής υπό τον Πρόεδρο κ. Cyril Ramaphosa.
Χαιρέτισε τους μακρούς δεσμούς Ελλάδας και Ν. Αφρικής, και την ολοένα μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών τους σχέσεων με μοχλό το έργο της ελληνικής Ομογένειας. Εμφατικά αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική διάσταση συνεισφοράς της ελληνικής Διασποράς στην Νότια Αφρική, όπως αυτή αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων δράσεων, στην επιτυχή, επί πολλά έτη, λειτουργία της προτύπου Ελληνο-Νοτιοαφρικανικής Σχολής SAHETI που ευρίσκεται στο Γιοχάννεσμπουργκ, χάρη στις προσπάθειες Ομογενών όπως ο Γιώργος Μπίζος.
Συνεχάρη επίσης την Ελλάδα για τις επιτυχείς προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας με επιστέγασμα, προσφάτως, την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και διαβεβαίωσε για τις σύντονες προσπάθειες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ν. Αφρικής και Ελλάδας.
Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα τη Νότιο Αφρική, όπου είχε συναντήσεις με πολιτειακούς φορείς της χώρας και εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και ενίσχυσης των παραδοσιακών δεσμών φιλίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με όχημα τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η εξαιρετικά δραστήρια Ελληνική Ομογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα στη Νότια Αφρική.
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σχεδιάζει σειρά δράσεων, οι οποίες, όπως έχει τονιστεί, λαμβάνουν χώρα σε μια ευοίωνη χρονική συγκυρία, δεδομένης της συναντίληψης των δύο χωρών για τη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεών τους και της γενικότερης σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην αναβάθμιση των σχέσεων της στην Αφρικανική Ήπειρο.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
«Ανοιχτές πόρτες» για την ελληνική αντιπροσωπεία στην 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Ν. Αμερικής
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης, που επισκέπτονται το Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.
Η Συνέλευση διεξάγεται από τη 16η έως σήμερα, 18η Νοεμβρίου 2024, στο Ελληνικό Ινστιτούτο «Αθηναγόρας».
Στο πλαίσιο επαφών με μέλη του εθνικού κοινοβουλίου της Αργεντινής αλλά και της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες, και εκπροσωπώντας την ελληνική αντιπροσωπεία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής Ιωάννης Τσίμαρης τόνισε ότι «η παρουσία μας στην καρδιά της Αργεντινής, μιας χώρας που έχει αναπτύξει ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα μέσω της κοινής μας ιστορίας και του πολιτισμού, μας κάνει χαρούμενους, τόσο για τη συμμετοχή μας στη Συνέλευση, που γίνεται υπό τη σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας – σημείο αναφοράς για το σύνολο των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική – όσο και λόγω του εορτασμού της συμπλήρωσης 150 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και Αργεντινής».
Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει τον «ισχυρό δεσμό, με ιστορικές ρίζες και κορμό τις ακμαίες ελληνικές κοινότητες και τη σπουδαία δράση ομογενών μας, που πέτυχαν να αναδειχθούν στη πολιτική και οικονομική ζωή της Αργεντινής», συνέχισε ο κ. Τσίμαρης. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία που έχει δείξει η Αργεντινή προς την Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς. «Είμαι βέβαιος ότι η σχέση μας θα συνεχίσει να ανθίζει και να εξελίσσεται με όφελος για τις χώρες μας και τους λαούς μας», κατέληξε.
Την τεράστια πνευματική εμβέλεια της κλασικής αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας επισήμανε ο καθηγητής Δρ. Αλεχάνδρο Φινοκιάρο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αργεντινής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία.
Δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα, αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στον κόσμο σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού όπως οι συγγραφείς Ν. Καζαντζάκης, Π. Μάρκαρης και Θ. Καλλιφατίδης, εξήγησε ο κ. Φινοκιάρο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Αργεντινής έως το 2019.
Στις «ανοιχτές πόρτες» που βρήκε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπουένος Άιρες αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ευστάθιος Παΐζης-Παραδέλλης, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην υποδοχή που επιφύλαξε στους Έλληνες κοινοβουλευτικούς ο τοπικός βουλευτής Σέρχιο Σισιλιάνο στην εμβληματική αίθουσα «Εβίτα Περόν» της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες.
Κατά την έναρξη της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής, θα απευθύνουν χαιρετισμούς και ομιλίες:
ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,
ο βουλευτής Ιωάννης Τσίμαρης (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), και
η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη.
Στους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής που συμμετέχουν στη Συνέλευση θα απευθυνθούν επίσης:
ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ, Μαγνησίας), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, καθώς και
ο βουλευτής Ιωάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), που είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Κατά την τελετή λήξης της Συνέλευσης, θα απευθύνει ομιλία:
η βουλευτής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), η οποία είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κοινή εκδήλωση των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου
Το Ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου και τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου είναι έτοιμα να απλώσουν ΕΥΤΥΧΙΑ… με τον Μάριο Μάζαρη και τη Γεωργία Σολωμού… στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2024.
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Στο Μπουένος Άιρες η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ελληνικών φορέων Νότιας Αμερικής
Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2024, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι ελληνικές κοινότητες συνεχίζουν «την επιδίωξή τους, να διατηρήσουν και να διαδώσουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», όπως τονίζει σχετικά, ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ.
Κατά τη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, αναμένεται να καταγραφούν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, να συμμετάσχουν σε στρογγυλά τραπέζια με θέματα όπως η εκπόνηση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και διατήρησης της πίστης, οι προοπτικές για την ηγεσία των ελληνικών ιδρυμάτων στη Νότια Αμερική, κά, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους Έλληνες της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες εκδηλώσεις.
Στη συνέλευση εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περί τους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν – μεταξύ άλλων – την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία της σοπράνο Άντας Αθανασοπούλου με τους μουσικούς Melina Kyrkiris (τσέλο) και Santiago Torricelli (πιάνο), την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μπουένος Άιρες, Κωνσταντίνος Βουκελάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβίωσης του προγράμματος επισκέψεων νέων ομογενών της Νότιας Αμερικής στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης και της ενίσχυσης των δεσμών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ελληνική ομογένεια της Νότιας Αμερικής, και μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, απαρτιζόμενη από τους βουλευτές (αλφαβητικά):
– Θεόδωρο Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,
– Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων,
– Χρήστο Μπουκώρο (ΝΔ, Μαγνησίας), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου,
– Ιωάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και
– Ιωάννη Τσίμαρη (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής.
Στη Συνέλευση θα εκπροσωπηθούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Νότιας Αμερικής, με τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη, και τους πρέσβεις της Ελλάδας σε χώρες της Ν. Αμερικής. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συσκέψεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, φορέων και ιδρυμάτων της ελληνικής ομογένειας, αλλά και συναντήσεις με εθνικές και τοπικές αρχές, καθώς και επίσκεψη στο ιστορικό κτίριο της Βουλής της Αργεντινής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Τορόντο όπου, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα καθώς και να αναφερθεί στον ρόλο της Διασποράς για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Κατά την ομιλία της στο πάνελ: “Connecting the Greek Diaspora with the Homeland: Keys to unlocking potential” η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 του Υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει αφουγκραστεί τα αιτήματα των Ομογενών και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα.
Η Γενική Γραμματέας εστίασε στην βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
«Το βασικό ζητούμενο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η διευκόλυνση της επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, παράλληλα με τη βελτίωση των υπηρεσιών μας στα προξενεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου, όπως για παράδειγμα δράσεις για τους νέους, τις γυναίκες και για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Extroversion of Greek Higher Education & the Role of the Greek Diaspora: Opportunities & Challenges”, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα συνεργασίες, όπως αυτή με τον επίσημο φορέα διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων Study in Greece, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από εργαλεία όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα Sta Ellinika.
Τέλος, αναφορικά με τις πολιτικές για το “brain gain”, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας σε συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ή και να συμβάλλουν στην επιστροφή των επιστημόνων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στον Καναδά, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια του Τορόντο, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ομογένεια.
Αρχικά επισκέφτηκε την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, όπου είχε εποικοδομητική συζήτηση με την Πρόεδρο της Κοινότητας, κυρία Σκουτάκη, καθώς και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συνάντηση αυτή ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της Κοινότητας στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και αξιών, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην καθημερινότητά τους.
Είχε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ελληνικό σχολείο της Κοινότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπαίδευση και η ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της νέας γενιάς αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.
Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με μέλη της ΑΧΕΠΑ, ενώ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Ελληνικό Γηροκομείο.
Τέλος, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου συζήτησαν για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη αυτή της Γενικής Γραμματέως στο Τορόντο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και την προώθηση του ελληνισμού και των αξιών του παγκοσμίως.
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.
Με αφορμή την επίσημη «Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου» στις 29 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ. προχώρησε αρχές Νοεμβρίου σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των αγνοουμένων και θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μπόχουμ, πλησίον της ιστορικής εκκλησίας Pauluskirche και φέρει τον τίτλο «Die trauernde Mutter» ή «Die trauernde Alte», δηλαδή «Η Θλιμμένη Μητέρα» ή «Η Θλιμμένη Γριά».
Η κατάθεση έγινε εις μνήμην των αγνοουμένων και θυμάτων – ανδρών, γυναικών, παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, πολιτών και στρατιωτών – της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
“Ημέρα Υγείας 2.0” στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
Τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς “Ημέρα Υγείας 2.0”, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:00, στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Βερολίνο).
Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντηση οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με στόχο “να προσφέρουμε ενημέρωση και στήριξη στους Έλληνες και Κύπριους του Βερολίνου με νέες, πρακτικές θεματολογίες για την υγεία”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει ενημέρωση για σημαντικά θέματα όπως καρδιολογικές και πεπτικές παθήσεις, γηριατρική φροντίδα, δερματολογική πρόληψη και διαχείριση χρόνιων πόνων.
Διακεκριμένοι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας θα είναι εκεί για να μοιραστούν την εξειδίκευσή τους και να απαντήσουν στις απορίες των παρευρισκομένων.
“Η εκδήλωση είναι δωρεάν και σας περιμένουμε σε ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον με καφέ και φαγητό από την καντίνα μας.
Ελάτε να μάθετε, να ενημερωθείτε και να ενδυναμώσετε την υγεία σας! Σας περιμένουμε!” σημειώνεται στην πρόσκληση.
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
You must be logged in to post a comment Login