ΕΛΛΑΔΑ
Δημογραφικό: Σε ποια τμήματα της Ελλάδας μειώνεται πιο γρήγορα ο πληθυσμός

«Με βάση τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής (2021) το 50% του πληθυσμού της χώρας μας είναι συγκεντρωμένο στο 4,3% της επικράτειας και το 80% στο 25,2% (τo 1951 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 13,4% και 55,5%).
Ταυτόχρονα το 2021 σε επίπεδο των Δημοτικών Ενοτήτων, 277 από τις 6.138 (δηλ. το μόλις το 4,5% του συνόλου τους) συγκεντρώνουν 80% του πληθυσμού, ενώ 23 από αυτές παρουσιάζουν πυκνότητες άνω των 10.000 ατόμων/τ.χλμ. και 4 που υπερβαίνουν τις 20.000 άτομα/τ.χ. (το 1951, στο αντίστοιχο επίπεδο, 2.179 από τους 5.795 ΟΤΑ -το 37% του συνόλου- συγκέντρωναν το 80% του πληθυσμού και μόλις 8 είχαν πυκνότητες άνω των 10.000 ατόμων/τ.χλμ».
Πρόκειται για κάποια από τα στοιχεία και συμπεράσματα που αναφέρονται στο 46ο τεύχος της σειράς «Δημογραφικά Νέα» με θέμα «Δημογραφικές ανισότητες και Εθνικό Σχέδιο Δράσης», ένα ψηφιακό δελτίο του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Παν. Θεσσαλίας.
Η εξαιρετικά άνιση κατανομή στον χώρο και η έντονη αστικοποίηση είναι μια μόνον όψη των υφιστάμενων ανισοτήτων.
Οι συγγραφείς του άρθρου (οι καθηγητές Βύρων Κοτζαμάνης και Βασίλης Παππάς που συνεργάζονται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», δίνουν ακόμη τρία παραδείγματα των δημογραφικών ανισοτήτων: την έντονα διαφοροποιημένη ανάμεσα στις δυο τελευταίες απογραφές μεταβολή του πληθυσμού, τα εξαιρετικά διαφοροποιημένα φυσικά ισοζυγία (λόγος γεννήσεων προς θανάτους) στην προ της επιδημίας περίοδο, καθώς και τις σημαντικές αποκλίσεις των νομών από τον εθνικό μέσο όρο ως προς τη δημογραφική γήρανση.
Ειδικότερα, οι δυο συγγραφείς αναλύοντας τα στοιχεία των τελευταίων απογραφών επικεντρώνονται στις μεταβολές του ανάμεσα στο 2001 και το 2021 τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Αναφέρουν στη μελέτη τους ότι ενώ ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 3,1% σε εθνικό επίπεδο οι αποκλίσεις από τον μέσο αυτό όρο είναι συνταρακτικές καθώς σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε) το εύρος των μεταβολών κυμαίνεται από -33% έως +19%.
Παραθέτουν δε για να αναδείξουν τις σημαντικές χωρικές διαφοροποιήσεις και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς στο 62,5% των Δ.Ε η μείωση ήταν μεγαλύτερη του 5%, σε μια στις δυο (493/1034) μεγαλύτερη του 10% και στο ένα πέμπτο (1/5) μεγαλύτερη ακόμη και του 20%!
Εξετάζοντας οι ίδιοι στη συνέχεια το φυσικό ισοζύγιο στην προ της COVID-19 εξαετία (2014-2019) αναφέρουν ότι, ενώ σε εθνικό επίπεδο αντιστοιχούσαν 1,3 θάνατοι ανά γέννηση, στις Δημοτικές Ενότητες είχαμε από 0,5 έως και περισσότερους από 16: στο 38% των Δ.Ε είχαμε περισσότερους από 3 θανάτους/γέννηση, στο ένα τέταρτο (1/4) περισσότερους από 4 και στο 18% περισσότερους και από 5 θανάτους ανά γέννηση!
Σημαντικές ανισότητες καταγράφονται όμως, και στη γήρανση του πληθυσμού.
Οι ερευνητές στηριζόμενοι στις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ σε επίπεδο νομού για το 2020, διαπιστώνουν ότι, ενώ σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό των 65 ετών και άνω ανέρχεται 22,5% και αυτό των 85 ετών και άνω στο 3,6 %, εντούτοις, κάτω από τους εθνικούς αυτούς μέσους όρους υποκρύπτονται και εδώ σημαντικές διαφοροποιήσεις: ενώ σε εθνικό επίπεδο οι 65 και άνω αποτελούν το 22,5%, 10 νομοί «προπορεύονται» έχοντας το 28% ενώ σε δύο από αυτούς η αναλογία υπερβαίνει ακόμη και το 30% (το ποσοστό δηλ. των 65 και άνω στους δυο αυτούς νομούς είναι ήδη το 2020 υψηλότερο και από το αναμενόμενο σε εθνικό επίπεδο το 2050, δηλαδή μετά από τριάντα χρόνια).
Η εξέταση τέλος του ειδικού βάρους των 85 ετών και άνω στους 65 ετών και άνω αναδεικνύει κατ’ αυτούς μια άλλη διάσταση, αυτήν της «γήρανσης μέσα στη γήρανση» καθώς αν το 2020, σε εθνικό επίπεδο αντιστοιχούν λίγο λιγότερα από 16 άτομα ηλικίας 85+ σε 100 άτομα ηλικίας 65+, σε 15 νομούς με πληθυσμό που εγγίζει συνολικά το ένα εκατομμύριο το 2020 (το 9% του συνολικού στο 25,5% της επιφάνειας) αντιστοιχούν περισσότερα από 18, σε τέσσερεις δε από αυτούς (Λακωνία, Αρκαδία, Φωκίδα και Ευρυτανία) περισσότερα από 20.
Οι τέσσερις αυτοί νομοί αναφέρουν οι δυο συγγραφείς, έχουν ήδη υπερβεί 30 χρόνια νωρίτερα την αναμενόμενη αναλογία σε εθνικό επίπεδο για το 2050, ενώ άλλοι 11 αναμένεται να την ξεπεράσουν πολύ σύντομα.
Οδεύουμε, επομένως, προς έναν εκρηκτικό συνδυασμό «γήρανσης» και «υπεργηρίας» σε περισσοτέρους από 1 στους 4 νομούς της χώρας μας, με αποτέλεσμα σύντομα (πολύ πριν από το 2050) να έχουμε μια ομάδα νομών όπου το 1/3 του πληθυσμού τους θα είναι 65 ετών και άνω, ενώ ταυτόχρονα το 1/4 εξ αυτών θα είναι «υπέργηροι».
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοτζαμάνης, τονίζει: «Η συζήτηση γύρω από το “δημογραφικό” επικεντρώνεται συνήθως στις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο και ελάχιστα μας προβληματίζουν οι σημαντικές, σε χαμηλότερα επίπεδα, αποκλίσεις από τους εθνικούς μέσους όρους. Ένα “Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό” όμως, δεν θα πρέπει να λάβει υπόψη μόνον το σύνολο των συνιστωσών του, αλλά και τις σημαντικές χωρικές διαφοροποιήσεις.
Ανεξάρτητα από το πόσο θα μειωθεί έως το 2050 ο πληθυσμός μας (από 5% έως 10%, αναλόγως κυρίως του μεταναστευτικού ισοζυγίου, με σχεδόν το 1/3 να είναι 65 ετών και άνω), τα ποσοστά μείωσης θα είναι πολύ υψηλότερα σε ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας από αυτά των μητροπολιτικών περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων (και, προφανώς, και από αυτά του βορείου τμήματος της Κρήτης και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου). Αυτό θα οδηγήσει, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, στην περαιτέρω πληθυσμιακή συρρίκνωση ενός μεγάλου τμήματος της επικράτειας και στην επιτάχυνση της γήρανσής του (σε ποσοστά δηλ. ηλικιωμένων πολύ υψηλότερα του μέσου εθνικού όρου).
Η οποιαδήποτε δε ανόρθωση της γονιμότητας (η αύξηση δηλαδή του μέσου αριθμού παιδιών στις νεότερες γενεές), ακόμη και αν επιτευχθεί, δεν θα αποτρέψει τη ταχύτατη μείωση του πληθυσμού πληθώρας δήμων, καθώς η απουσία νέων δεν θα επιτρέψει να ανακοπεί η μείωση των γεννήσεων και η αυξανόμενη γήρανση την αύξηση των θανάτων. Θα έχουμε έτσι όλο και περισσότερους θανάτους ανά γέννηση, και κανένα μεταναστευτικό ισοζύγιο, όσο θετικό και αν είναι, δεν πρόκειται να ανακόψει την φθίνουσα πορεία πολλών δήμων της χώρας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικοδομική, κοινωνική και εδαφική μας συνοχή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Conde Nast Traveler: Άνδρος, το καλύτερο νησί της Ελλάδας για πεζοπορία

Ως κορυφαίος νησιωτικός περιπατητικός προορισμός προβάλλεται η Άνδρος σε πρόσφατο κατάλογο του Conde Nast Traveler που αναδεικνύει τα καλύτερα Ελληνικά νησιά για το 2025.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συντάκτρια της λίστας, «η Άνδρος είναι σαν πολλά νησιά σε ένα. Καταπράσινες κοιλάδες, άγρια τοπία, ορμητικά ρυάκια, όμορφα χωριά και παρθένες παραλίες συνδέονται με ένα οργανωμένο περιπατητικό δίκτυο, καθιστώντας την έναν εξαιρετικό προορισμό ακόμη και εκτός υψηλής σεζόν.
Οι μαρμάρινοι δρόμοι της Χώρας είναι γεμάτοι απροσδόκητους θησαυρούς. Στην ενδοχώρα, υπάρχουν οχυρωμένα μοναστήρια, εντυπωσιακοί καταρράκτες και εξαιρετικά ταβερνάκια. Και φυσικά, οι παραλίες “κλέβουν την παράσταση”. Από τους εντυπωσιακούς αμμώδεις όρμους μέχρι τα ήρεμα beach bar ή τη θέα στο ηλιοβασίλεμα και τα εστιατόρια με ψάρι, υπάρχουν πολλές επιλογές που ταιριάζουν σε κάθε τύπο ταξιδιώτη.
Οι εμπειρίες και απολαύσεις στην Άνδρο δεν “στερεύουν” ακόμη και αν επιλέξει κανείς να παραμείνει στο νησί για αρκετές εβδομάδες».
Σημειώνεται πως με τη στήριξη εξειδικευμένων συμβούλων ολοκληρώθηκε χθες το τριήμερο προγραμματισμένων επαφών του Δήμου Άνδρου με δημοσιογράφους και bloggers στην διεθνή έκθεση τουρισμού ITB 2025 στο Βερολίνο, στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
ΕΛΛΑΔΑ
Οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες «ανακαλύπτουν» τη Νάξο

Την αυθεντική Ελλάδα «ανακάλυψαν» στη Νάξο διακεκριμένοι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες που επιλέχθηκαν να επισκεφτούν το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων στο πλαίσιο του προγράμματος «TTG Sustainable Travel Ambassadors».
Σε εκτενές αφιέρωμα του δημοφιλούς βρετανικού επαγγελματικού τουριστικού μέσου TTGmedia.com, οι Βρετανοί πράκτορες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα μαθήματα μαγειρικής, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως το κίτρο, το ελαιόλαδο και τα ντόπια τυριά, αλλά και τις περιηγήσεις στην εξωτική ακτογραμμή και τα γραφικά χωριά που διατηρούν τις παραδόσεις και τη γνησιότητά τους.
Σε άλλο σημείο του άρθρου, γίνεται λόγος για την καταλληλότητα του προορισμού για οικογενειακές διακοπές που δεν περιορίζονται απλά στον ήλιο και την θάλασσα, αλλά συμβάλλουν στην βιωματική εκπαίδευση και την δημιουργική αλληλεπίδραση των μελών της οικογένειας.
Όπως τονίζουν οι Βρετανοί πράκτορες, ο προορισμός «αποτελεί το κάτι διαφορετικό» καθώς διαθέτει ξεχωριστή αύρα, οργανωμένα μονοπάτια για πεζοπορία στη φύση και ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
ΕΛΛΑΔΑ
Η Άνδρος πρώτη ανάμεσα στα 15 προτεινόμενα μέρη της Ευρώπης για διακοπές τον Απρίλιο

Διεθνή πρωτιά απέσπασε η Άνδρος, καθώς κατατάχθηκε στην κορυφή του ετήσιου καταλόγου του πολυβραβευμένου ταξιδιωτικού blog wanderlicious, σχετικά με τους καταλληλότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για διακοπές πριν την υψηλή σεζόν.
Συγκεκριμένα, προτρέπει τους χιλιάδες αναγνώστες του από Μ.Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία να προτιμήσουν την Ευρώπη τον Απρίλιο, τονίζοντας πως «οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν, δεν επικρατεί η κοσμοσυρροή του καλοκαιριού, η φύση ανθίζει και η εμπειρία είναι μαγική».
Στη συνέχεια του άρθρου, η blogger που φιλοξενήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Άνδρου και τη στήριξη του δικτύου τοπικών επιχειρήσεων CTN Andros, καταλήγει πως «η Άνδρος είναι το νούμερο ένα στη λίστα. Το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί δεν μοιάζει με τα συνήθη υπερτουριστικά μέρη, αλλά είναι πιο γαλήνιο, πιο πράσινο και απολύτως ονειρικό τον Απρίλιο.
Τα μονοπάτια πεζοπορίας βρίσκονται σε άλλο επίπεδο και σας ταξιδεύουν μέσα από καταπράσινες κοιλάδες, καταρράκτες και εντυπωσιακά σημεία με θέα, ενώ οι ανέγγιχτες παραλίες της είναι κάτι ξεχωριστό.
Η Χώρα διαθέτει πανέμορφα κτίρια, χαριτωμένα καφέ και μουσεία και το Μπατσί αποτελεί μια υπέροχη παραθαλάσσια επιλογή. Ως ιδανικός προορισμός για καλοφαγάδες, η Άνδρος φημίζεται για τα ταβερνάκια, τα τοπικά εδέσματα, τα ντόπια τυριά και τις παραδοσιακές συνταγές. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί το Κυκλάδων θα σας χαρίσει ένα τέλειο ανοιξιάτικο διάλειμμα, γεμάτο ηλιόλουστο καιρό και νόστιμο φαγητό».
Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας βρίσκονται η βελγική πόλη Ντινάντ, το Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ της Γερμανίας, η Βιέννη, η Βενετία, η Τενερίφη, η Φλωρεντία, το Κοτσγουόλντς στην Αγγλία, η Βαρσοβία, το Ντουμπρόβνικ, η Μπριζ, το Παρίσι, το Κάπρι, το Στρασβούργο και η Ισλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
ΕΛΛΑΔΑ
Η Σκόπελος στους 10 προορισμούς της Ευρώπης με τις καλύτερες παραλίες

Η δαντελωτή ακτογραμμή της Σκοπέλου και το Mamma Mia πρωταγωνιστούν στον ετήσιο κατάλογο που ανακοίνωσε η ιστοσελίδα Goodhousekeeping.com με τα δέκα μέρη της Ευρώπης που θα ξεχωρίσουν το 2025 για τις ονειρεμένες παραλίες τους.
Το καθιερωμένο ψυχαγωγικό μέσο που απευθύνεται σε εκατομμύρια ταξιδιώτες από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ κατατάσσει την Σκόπελο στην 4η θέση αναφέροντας πως «είναι το κατεξοχήν ελληνικό νησί με τις ιδανικές αναλογίες που ταυτίζεται απόλυτα με την ταινία Mamma Mia.
Ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια με λευκά και μπλε σπιτάκια, ατελείωτη θέα στο απαστράπτον Αιγαίο, παραθαλάσσιες ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας είναι τα συστατικά για τέλειες διακοπές στη Σκόπελο. Οι αμμώδεις παραλίες και οι απόμεροι βραχώδεις κολπίσκοι περιβάλλονται από αναρίθμητα πεύκα που φαίνεται να “αγγίζουν” τη θάλασσα».
Επιπλέον της Ελλάδας, η λίστα του Goodhousekeeping.com συμπληρώνεται με προορισμούς από Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Μάλτα και Μαυροβούνιο.
Πρόσφατα ο Δήμος Σκοπέλου ένωσε τις δυνάμεις του με το Mamma Mia The Party, τη δημοφιλή γαστρονομική και μουσικοχορευτική παράσταση που συνεχίζεται επί σειρά ετών στο Λονδίνο, με στόχο την προβολή της Σκοπέλου σε πολλαπλά επίπεδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
ΕΛΛΑΔΑ
Αυξήθηκαν οι επισκέπτες στα ελληνικά μουσεία φέτος τον Αύγουστο

Το 8μηνο παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 14,4% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 1,8% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 19,1% στις εισπράξεις.
Αύξηση 10,3% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, καθώς και αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 0,7% και αύξηση των εισπράξεων κατά 13,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Στους αρχαιολογικούς χώρους, επίσης σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, μείωση των επισκεπτών κατά 3%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 4,3% και των εισπράξεων κατά 2,1%.
Το 8μηνο παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 6,7% στους επισκέπτες, κατά 8,2% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 6,6% στις εισπράξεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
ΕΛΛΑΔΑ
Η Κάρπαθος στα 10 πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου για διακοπές το 2025

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ προσελκύει η Κάρπαθος, ως ένας από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου για το 2025.
Το CEO Today που απευθύνεται σε 250.000 διευθυντικά στελέχη εταιρειών, δημοσίευσε έρευνα με τους δέκα κορυφαίους προορισμούς του κόσμου, που προσφέρουν την χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης, τοποθετώντας την Κάρπαθο στη δεύτερη θέση.
Σύμφωνα με το CEO Today Magazine, «με τις εκπληκτικές παραλίες και το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο που αποπνέει ακατέργαστη ομορφιά, η Κάρπαθος κατάφερε να ξεφύγει από τα “νύχια” του μαζικού τουρισμού, διατηρώντας τη γοητεία της ως ανέγγιχτος παράδεισος. Ξεχωρίζουν τα φεστιβάλ με παραδοσιακή μουσική και εκπληκτική γαστρονομία».
Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και ο πολωνικός ταξιδιωτικός ιστότοπος travel2.pl, που μέσα από 3 αφιερώματα καλεί τους λάτρεις της Ελλάδας «να επισκεφθούν τα γραφικά χωριά της Καρπάθου και τη μυθική Όλυμπο, να δοκιμάσουν μακαρούνες και να μυηθούν στις παραδόσεις του αυθεντικού προορισμού των Δωδεκανήσων».
Παράλληλα το διαδικτυακό ταξιδιωτικό περιοδικό της Σκανδιναβίας Freedom Travel προτείνει την Κάρπαθο μέσα από βίντεο και σειρά άρθρων, που «ταξιδεύουν» το κοινό σε εξωτικές παραλίες, δραστηριότητες στη φύση, θαλάσσιες εκδρομές, περιηγήσεις σε γραφικούς οικισμούς και γαστρονομικές απολαύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας προτείνει η UNESCO
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
You must be logged in to post a comment Login