ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε ισχύ από αύριο ο ευρωπαϊκός Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες τίθεται πλήρως σε ισχύ αύριο, Σάββατο, με υποχρεώσεις να επιβάλλονται πλέον στο σύνολο των διαδικτυακών πλατφορμών, υπό την απειλή προστίμων, για καλύτερη προστασία των χρηστών από παράνομα περιεχόμενα.
Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) εφαρμόζεται ήδη από τα τέλη Αυγούστου στις πιο ισχυρές επιχειρήσεις όπως το X, το TikTok, καθώς και στις κυριότερες υπηρεσίες του Meta (Facebook, Instagram), στην Apple, την Google, τη Microsoft ή την Amazon.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ως εκ τούτου τον Δεκέμβριο επίσημη έρευνα με στόχο το κοινωνικό δίκτυο του Ίλον Μασκ για φερόμενες παραβιάσεις των υποχρεώσεών του στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης, τη μετάδοση βίαιων εικόνων ή προτροπές σε μίσος.
Συνολικά 22 πολύ μεγάλοι “παίκτες” του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων τρεις πορνογραφικοί ιστότοποι, έχουν τεθεί υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσέλαβε πάνω από 100 ειδικούς στις Βρυξέλλες ώστε να τη συνδράμουν στον νέο ρόλο της ως ψηφιακού “χωροφύλακα”.
Από το Σάββατο, τα στοιχεία-κλειδιά του κανονισμού εφαρμόζονται ωστόσο σε όλες τις πλατφόρμες, όποιο κι αν είναι το μέγεθός τους, με ελαφρύνσεις εν μέρει μόνο για τις πιο μικρές επιχειρήσεις.
Σκοπός είναι να τεθεί ένα τέλος στους χώρους εκτός ρύθμισης: ό,τι είναι παράνομο εκτός διαδικτύου πρέπει να είναι και εντός.
«Έχουμε κινητοποιηθεί πλήρως προκειμένου να διασφαλίσουμε την εφαρμογή στο ακέραιο της DSA και προτρέπουμε όλα τα κράτη μέλη να εκμεταλλευθούν με τον καλύτερο τρόπο τον νέο κανονισμό μας», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ο οποίος εισηγήθηκε το κείμενο από κοινού με τη συνάδελφό του Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βέσταγκερ.
Οι πάροχοι υπηρεσιών υποχρεούνται, μεταξύ άλλων, να προτείνουν στους χρήστες του διαδικτύου απλά εργαλεία χαρακτηρισμού παράνομου περιεχομένου όπως αυτά που ορίζονται από τις ισχύουσες νομοθεσίες (συχνότερα σε εθνικό επίπεδο) και να δρουν «γρήγορα» προκειμένου να τα αποσύρουν.
Οι εμπορικοί ιστότοποι οφείλουν να ελέγχουν την ταυτότητα των πωλητών και να μπλοκάρουν τους καθ’ υποτροπήν απατεώνες, κυρίως όταν παραδίδουν επικίνδυνα προϊόντα ή προϊόντα “μαϊμού”.
Η διαφημιστική στοχοποίηση ανηλίκων καθώς και η εκμετάλλευση δεδομένων για το φύλο, τις πολιτικές ιδέες και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις απαγορεύονται.

Βαριά πρόστιμα
Οι παραβάτες υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα που φθάνουν μέχρι το 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους, ακόμη και στην απαγόρευση λειτουργίας στην Ευρώπη σε περίπτωση σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων.
Τη 17η Φεβρουαρίου τίθενται επίσης σε ισχύ αυτές οι κυρώσεις, περιλαμβανομένων εκείνων για τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες που υπόκειντο ήδη σε ρύθμιση, αλλά όχι ακόμη στον κατασταλτικό βραχίονά της.
«Το διαδίκτυο είχε αφεθεί επί πολύ καιρό στα καπρίτσια των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών. Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα βελτιώσει τα πράγματα προστατεύοντας καλύτερα τους καταναλωτές», εκτιμά η Ούρσουλα Παχλ, γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC).
Μπορεί η ημερομηνία της 17ης Φεβρουαρίου να είναι σημαντική, όμως οι αλλαγές στις πρακτικές «θα πάρουν χρόνο, δεν αποφασίζονται από έναν νόμο, γιατί θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των χρηστών και των επιχειρήσεων», προειδοποιεί ωστόσο ο Αλεξάντρ ντε Στρέελ, συνδιευθυντής του κέντρου σκέψης Κέντρο για τη Ρύθμιση στην Ευρώπη (Cerre).
Οι πλατφόρμες, που δεν ανήκουν στις 22 “πολύ μεγάλες”, θα εποπτεύονται από την αρχή της χώρας όπου έχουν την κύρια εγκατάστασή τους.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μέχρι και αύριο προθεσμία προκειμένου να ορίσουν τον εθνικό οργανισμό ρύθμισης ώστε να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.
Πιο αυστηρές διατάξεις επιφυλάσσονται ακόμη για τους πιο μεγάλους παίκτες, η μεγάλη ισχύς των οποίων συνεπάγεται και πιο σημαντικούς κινδύνους, Αυτοί οι 22 κολοσσοί ορίστηκαν στη βάση ενός αριθμού ενεργών χρηστών στην Ευρώπη, που εκτιμάται σε τουλάχιστον 45 εκατομμύρια.
Μεταξύ των ειδικών υποχρεώσεών των πολύ μεγάλων πλατφορμών είναι και αυτές που τις υποχρεώνουν να αναλύουν οι ίδιες τους κινδύνους χρήσης της υπηρεσίας τους και να θέτουν σε εφαρμογή μέσα για να τους μειώνουν.
Υπόκεινται σε αυξημένη διαφάνεια, με την υποχρέωση να παρέχουν στη ρυθμιστική αρχή πρόσβαση στους αλγορίθμους τους και να υφίστανται λογιστικό έλεγχο μία φορά τον χρόνο με δικά τους έξοδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα

Περισσότερες από 20 συλλήψεις έγιναν σήμερα σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο των επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί από τις 13 Απριλίου εναντίον φυλακών και σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Στο στάδιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί 22 συλλήψεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εθνικής αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας (PNAT).
Οι συλλήψεις αυτές έγιναν στην περιφέρεια του Παρισιού, στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), τη Λιόν (κεντροανατολικά) και το Μπορντό (νοτιοδυτικά) διευκρινίσθηκε από την πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Διεξάγονται επίσης έρευνες, σύμφωνα με την PNAT, η οποία έχει καταγράψει γύρω στις 15 επιθέσεις σε φυλακές από τις 13 ως τις 21 Απριλίου.
Εδώ και 15 ημέρες, μια οργάνωση «Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των Γάλλων Φυλακισμένων», τα αρχικά της οποίας, DDPF, βρέθηκαν κοντά στις φυλακές που στοχοθετήθηκαν, έχει στοχοθετήσει σωφρονιστικά ιδρύματα και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δημοσιοποιώντας βίντεο και απειλές στο Telegram.
Μολονότι ο τρόπος δράσης φέρει σε ορισμένες περιπτώσεις τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, άλλες ενέργειες φέρνουν στο νου την άκρα αριστερά, είχε δηλώσει αστυνομική πηγή, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι μαχητικοί ακροαριστεροί φαίνεται πως είχαν συμμετάσχει στην αρχική εκστρατεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPÖ), στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος δήμαρχος της Βιέννης, ο Μίχαελ Λούντβιχ, παρέμενε μπροστά χθες Κυριακή, μετά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην αυστριακή πρωτεύουσα, ωστόσο είδε το ποσοστό του να πέφτει, ενώ η άκρα δεξιά τριπλασίασε το δικό της.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κυβερνούν τον δήμο της πρωτεύουσας αδιαλείπτως από το 1945, εξασφάλιζαν 39,5% των ψήφων, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το 42% που είχαν καταγράψει το 2020, κατά τα αποτελέσματα με το 99,8% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.
Το κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ, άκρα δεξιά) καταλάμβανε τη δεύτερη θέση με το 20,4% των ψήφων, σημειώνοντας εντυπωσιακό άλμα σε σύγκριση με το 7% που είχε εξασφαλίσει πριν από πέντε χρόνια, όταν συνταρασσόταν από σκάνδαλο διαφθοράς.
Το FPÖ για πρώτη φορά ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το 2024, όταν έλαβε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων, πάντως δεν κατάφερε να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο κ. Λούντβιχ, 64 ετών, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να κυβερνήσει τον δήμο της Βιέννης σε συνεργασία με το FPÖ. Στην προηγούμενη θητεία του, σχημάτισε συμμαχία με τους φιλελεύθερους του NEOS.
Οι Πράσινοι κατέλαβαν την τρίτη θέση με το 14,5% των ψήφων, ενώ το NEOS, με το 9,9% των ψήφων, ξεπέρασε τους συντηρητικούς (9,7%). Αυτοί οι τελευταίοι, που συγκυβερνούν τη χώρα με το SPÖ και το NEOS, υπέστησαν καθίζηση σε σύγκριση με το 20% που είχαν εξασφαλίσει το 2020.
Πόλη γνωστή για την κοινωνική κατοικία που προσφέρει και για τις δημόσιες συγκοινωνίες της, η Βιέννη χαρακτηρίζεται συχνά υποδειγματική πόλη ως προς το επίπεδο και την ποιότητα ζωής της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ

Ραγδαία μείωση του καπνίσματος τσιγάρων στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η μείωση αυτή «αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η επιδημία του καπνίσματος θα λάβει τέλος στη διάρκεια της ζωής μας».
Αντίθετα, η πρόοδος στη διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ πιο αργή στους ενήλικες άνω των 50 ετών.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Network Open», ερευνήθηκαν δεδομένα για 1,77 εκατομμύρια άτομα. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές στα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ τόσο τη δεκαετία του 1990 όσο και το 2022, όταν οι συντάκτες της μελέτης έλαβαν τις εκτιμήσεις για τον επιπολασμό του καπνίσματος.
Η πιο σημαντική μείωση του καπνίσματος συνέβη σε πολιτείες με ιστορικά υψηλά ποσοστά καπνίσματος.
Από τη δεκαετία του 1950, όταν οι ερευνητές συνέδεσαν για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, τα εθνικά ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί δραματικά.
Το 1955, το 56,9% των ενηλίκων των ΗΠΑ κάπνιζε. Μέχρι την αλλαγή του αιώνα, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό και μέχρι το 2022 είχε μειωθεί και πάλι κατά 50%. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με τα ποσοστά καπνίσματος να προβλέπεται να μειωθούν και πάλι στο μισό μέχρι το 2035.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτείες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση του καπνίσματος έχουν επίσης δει τις μεγαλύτερες μειώσεις στη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα-συνήθως με καθυστέρηση 16 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!

Δυο ώρες είναι ο μέσος χρόνος αναμονής των πιστών για να μπορέσουν να μπουν στην Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε και να προσευχηθούν στον τάφο του εκλιπόντα πάπα Φραγκίσκου.
Στον ναό βρέθηκαν καθολικοί καρδινάλιοι, για να προσκυνήσουν το μνήμα του Αργεντινού ποντίφικα.
Από σήμερα το πρωί, εισήλθαν στην εκκλησία πάνω από 35.000 πιστοί. Όπως έγινε γνωστό, σε σχέση με τις περασμένες ημέρες, οι επισκέπτες έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί.
Ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, απευθυνόμενος σήμερα στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τόνισε ότι ο Θεός αγαπά τους πάντες και πως “η κληρονομιά του Φραγκίσκου πρέπει να γίνει καθημερινή ζωή και πράξη”.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καρδινάλιος Παρολίν είναι ένα από τα “φαβορί “, για την διαδοχή του Αργεντινού εκλιπόντα ποντίφικα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ACEA ο όμιλος Volkswagen κατέκτησε την κορυφή μεταξύ όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών αυτοκινήτων.
Συγκεκριμένα ο όμιλος σημείωσε 724.045 ταξινομήσεις (+4,8%), αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς του στο 26,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η μάρκα Volkswagen στην Ευρώπη σημείωσε 301.586 νέες ταξινομήσεις καταγράφοντας αύξηση +9,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 και με 11,1% συνολικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Skoda διατήρησε τη σταθερή της απόδοση με 163.315 μονάδες το μήνα Μάρτιο καταγράφοντας αύξηση 12,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2024.
Η Audi ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην premium κατηγορία με 128.331 ταξινομήσεις και αύξηση +0,8%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία

Η Ελβετία κατέγραψε μεγάλη αύξηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024, ιδίως επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων και Αράβων, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Περί τα 1.211 κρούσματα φυλετικών διακρίσεων αναφέρθηκαν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων ρητορικής μίσους, σωματικών επιθέσεων, απειλών και άλλων μεροληπτικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τη φυλή ή τη θρησκεία, μια αύξηση περίπου 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού (EKR).
Τέτοια περιστατικά αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτή την πλούσια αλπική χώρα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων, περίπου 40% των οποίων είναι αλλοδαποί.
Ωστόσο, η αύξηση που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν «ιδιαίτερα σημαντική», ανέφερε η EKR σε κοινή ανακοίνωση με την ελβετική ΜΚΟ Humanrights.
Σύμφωνα με τις δύο αυτές πηγές, διάφοροι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν αυτήν την αύξηση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, της αυξανόμενης πόλωσης του δημόσιου διαλόγου και της μεγαλύτερης διάθεσης καταγραφής κρουσμάτων διακρίσεων.
Τα πιο συχνά αναφερόμενα περιστατικά αφορούν ξενοφοβικές διακρίσεις και διακρίσεις κατά των μαύρων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% όλων των περιπτώσεων.
Τα περισσότερα περιστατικά ήταν λεκτικές επιθέσεις, αλλά αναφέρθηκαν επίσης περίπου 100 σωματικές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα.
Τα περιστατικά ρητορικής μίσους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση με 149 καταγγελίες το 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα
- Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της
- Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ
- Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!
- Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων
You must be logged in to post a comment Login