Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πιο μακρινή συγχώνευση μαύρων τρυπών ανίχνευσε το James Webb

Published

on

Γεγονότα, όπως αυτό, θα είναι ανιχνεύσιμα με την επόμενη γενιά παρατηρητηρίων βαρυτικών κυμάτων, όπως η αποστολή LISA. Photo credits: dsvddsvd / pixabay

Αποδείξεις για τη συνεχιζόμενη συγχώνευση δύο γαλαξιών και των τεράστιων μαύρων τρυπών τους, όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 740 εκατομμυρίων ετών, εντόπισε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Πρόκειται για την πιο μακρινή ανίχνευση συγχώνευσης μαύρων τρυπών που έχει επιτευχθεί ποτέ και την πρώτη φορά που αυτό το φαινόμενο έχει εντοπιστεί τόσο νωρίς στο σύμπαν.

Η μία από τις δύο μαύρες τρύπες έχει μάζα που είναι 50 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.

«Η μάζα της άλλης μαύρης τρύπας είναι πιθανότατα παρόμοια, αν και είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί, επειδή αυτή η δεύτερη είναι θαμμένη σε πυκνό αέριο», εξηγεί ο Ρομπέρτο Μαϊολίνο από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το University College του Λονδίνου και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το γαλαξιακό σύστημα που παρατηρήθηκε είναι γνωστό ως ZS7.



Η ομάδα σημειώνει ότι μόλις οι δύο μαύρες τρύπες συγχωνευθούν, θα δημιουργήσουν βαρυτικά κύματα. Γεγονότα, όπως αυτό, θα είναι ανιχνεύσιμα με την επόμενη γενιά παρατηρητηρίων βαρυτικών κυμάτων, όπως η αποστολή LISA που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Τα ελαστικά όλων των εποχών κερδίζουν σταθερά σε δημοτικότητα

Published

on

Από

Στα ελαστικά όλων των εποχών υπάρχουν επισημάνσεις που προσδιορίζουν τον τύπο του ελαστικού, το μέγεθός του, το έτος κατασκευής και πολλές άλλες παραμέτρους. Photo credits: HutchRock / pixabay

Τα ελαστικά όλων των εποχών κερδίζουν σταθερά σε δημοτικότητα, καθώς αποτελούν μια βολική λύση για τους οδηγούς. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητα διατήρησης ασφαλών συνθηκών οδήγησης σε οποιαδήποτε εποχή.

Τα ελαστικά αυτής της κατηγορίας κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένα μείγματα υλικών, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή πρόσφυση και υψηλά επίπεδα ασφάλειας ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Στα ελαστικά όλων των εποχών υπάρχουν επισημάνσεις που προσδιορίζουν τον τύπο του ελαστικού, το μέγεθός του, το έτος κατασκευής και πολλές άλλες σημαντικές παραμέτρους με τους κατασκευαστές να τοποθετούν διάφορα σύμβολα που σχετίζονται τόσο με την οδήγηση τον χειμώνα όσο και με το καλοκαίρι.



Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των ελαστικών όλων των εποχών είναι από τη μία η χρήση μιας μαλακής γόμας καουτσούκ που διατηρεί τις βέλτιστες ιδιότητες σε διαφορετικές θερμοκρασίες και από την άλλη η παρουσία αυλακώσεων στα πέλματα, που επιτρέπουν την αποτελεσματική αποστράγγιση του νερού.

Οι καλές επιδόσεις στο δρόμο είναι άλλο ένα πλεονέκτημα, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται να αλλάξει ελαστικά τον χειμώνα.

Από την άλλη τα μειονεκτήματα εντοπίζονται στη χαμηλότερη απόδοση σε χιονισμένους δρόμους σε σύγκριση με τα χειμερινά ελαστικά, στην υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα θερινά ή των χειμερινά ελαστικά και η ανεπαρκής ασφάλεια σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες, ειδικά το χειμώνα, όπως σε ορεινές περιοχές με έντονο χιόνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 επέστρεψε στη Γη

Published

on

Από

Δείγματα από την ορατή πλευρά της Σελήνης οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων μεταλλευμάτων και σε πιο ακριβή υπολογισμό της γεωλογικής ηλικίας του φεγγαριού. Photo credits: jwvein / pixabay

Το κινεζικό σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 προσγειώθηκε σήμερα στη βόρεια περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη που έφερε στη Γη δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Η κάψουλα επανεισόδου προσγειώθηκε στις 2:07 μ.μ. ώρα Πεκίνου (09:07 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, μεταφέροντας σεληνιακό έδαφος που συγκεντρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το σεληνιακό όχημα μετά την επιτυχημένη προσγείωσή του στο Νότιο Πόλο-Λεκάνη Άιτκεν της Σελήνης, ένα κρατήρα πρόσκρουσης στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης.

Το σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 εκτοξεύθηκε στις 3 Μαΐου με πύραυλο Μεγάλη Πορεία 5 από το Κέντρο Εκτοξεύσεων Δορυφόρων Γουεντσάνγκ στο νότιο νησί Χαϊνάν. Τα δείγματα θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Πεκίνο για να αναλυθούν, σύμφωνα με το CCTV.



Ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα 2 κιλά των δειγμάτων, που σχεδιαζόταν να μεταφερθούν πίσω στη Γη, μεταφέρθηκαν επιτυχώς, όποια κι αν είναι η ποσότητά τους τα δείγματα θα αναλυθούν εμπεριστατωμένα από κινέζους και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα αποκαλύψουν νέες λεπτομέρειες για το σχηματισμό της Γης, της Σελήνης και του ηλιακού συστήματος.

Δείγματα από την αποστολή Τσανγκ’ε-5, η οποία έφερε στη Γη σεληνιακά δείγματα από την ορατή πλευρά της Σελήνης, οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων μεταλλευμάτων και σε πιο ακριβή υπολογισμό της γεωλογικής ηλικίας του φεγγαριού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος Πάρκινσον για άτομα με άγχος

Published

on

Από

Photo credits: stevepb / pixabay

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον είναι τουλάχιστον διπλάσιος στους ανθρώπους άνω των 50 ετών που πρόσφατα ανέπτυξαν άγχος σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν άγχος, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του University College London (UCL).

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση παγκοσμίως και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2040.

Το άγχος αποτελεί χαρακτηριστικό των πρώιμων σταδίων της νόσου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «British Journal of General Practice», διερευνήθηκε αν υπάρχει σχέση μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών που είχαν πρόσφατα αναπτύξει άγχος και της μεταγενέστερης διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2008-2018. Αξιολόγησε 109.435 ασθενείς που είχαν αναπτύξει άγχος μετά την ηλικία των 50 ετών και τους συνέκρινε με 878.256 αντίστοιχους συμμετέχοντες που δεν είχαν άγχος.



Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν την παρουσία χαρακτηριστικών του Πάρκινσον, όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και διαταραχή της ισορροπίας, από την περίοδο της διάγνωσης του άγχους έως και ένα έτος πριν από την ημερομηνία διάγνωσης του Πάρκινσον.

Έπειτα από την προσαρμογή των αποτελεσμάτων, ώστε να ληφθούν υπόψη παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον αυξήθηκε κατά δύο φορές στα άτομα με άγχος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή του ύπνου, η κόπωση, η γνωστική εξασθένηση, η υπόταση, ο τρόμος, η διαταραχή της ισορροπίας, η ακαμψία και η δυσκοιλιότητα αποτελούσαν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον σε άτομα με άγχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΕ ξεκινά πρόσθετη έρευνα μη συμμόρφωσης κατά της Apple βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές

Published

on

Από

Photo credits: Pexels / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Apple, σχετικά με την προκαταρκτική της άποψη, ότι οι κανόνες της για το App Store παραβιάζουν τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ανοίγοντας το δρόμο σε ένα τεράστιο πρόστιμο.

Η προκαταρκτική έρευνα της Επιτροπής διαπιστώνει ότι το App Store «εμποδίζει τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν ελεύθερα τους καταναλωτές σε εναλλακτικά κανάλια διανομής για προσφορές και περιεχόμενο».

Επιπλέον, η Επιτροπή άνοιξε μια νέα διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι νέες συμβατικές της απαιτήσεις για προγραμματιστές εφαρμογών και καταστήματα εφαρμογών τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του νέου «Core Technology Fee» της Apple, δεν διασφαλίζουν την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Apple σύμφωνα με το DMA.



Σε περίπτωση παράβασης, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών. Τέτοια πρόστιμα μπορούν να ανέλθουν έως και 20% σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων.

Η Apple έχει πλέον τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά της υπεράσπισης εξετάζοντας τα έγγραφα στον φάκελο έρευνας της Επιτροπής και απαντώντας γραπτώς στα προκαταρκτικά πορίσματά της.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προκαταρκτικές απόψεις της Επιτροπής, θα εκδοθεί απόφαση μη συμμόρφωσης εντός 12 μηνών από την έναρξη της διαδικασίας στις 25 Μαρτίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αποστολή με στόχο την καλύτερη κατανόηση του Σύμπαντος ο δορυφόρος Svom

Published

on

Από

Photo credits: ColiN00B / pixabay

Ο πύραυλος Longue-Marche 2-C που μεταφέρει τον γαλλο-κινεζικό δορυφόρο Svom, δημιούργημα μηχανικών των δύο χωρών, απογειώθηκε από το διαστημικό κέντρο της Σιτσάνγκ, στην νοτιοδυτική Κίνα.

Η αποστολή αυτή έχει στόχο να εντοπίσει στο διάστημα τις “εκλάμψεις ακτίνων γ”, τρομερά ισχυρές εκρήξεις οι οποίες αναμένεται κυρίως να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Σύμπαντος.



Σχεδιασμένη από μηχανικούς των δύο χωρών, η αποστολή αυτή, που ονομάζεται “Svom” (Space-based multi-band astronomical Variable Objects Monitor), σημαντική συνεργασία Κίνας και Δύσης στο διάστημα, έχει στόχο να ανιχνεύσει και να εντοπίσει αυτά τα πολύ μακρινά κοσμικά φαινόμενα, με τεράστια ισχύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε εκ νέου η επιστροφή του Starliner από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Published

on

Από

Photo credits: lace0182 / pixabay

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανέβαλε εκ νέου την επιστροφή των αστροναυτών Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η αναβολή γίνεται προκειμένου να αξιολογηθούν τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του σκάφους Starliner της Boeing.

Η NASA δεν όρισε νέα ημερομηνία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των δύο αστροναυτών, η οποία σχεδιαζόταν αρχικά για τις 14 Ιουνίου και προγραμματίστηκε ακολούθως στις 26 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Περισσότερα από 34.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν για έναν τίμιο άστεγο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Νέα σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Αντίς Αμπέμπα από την Ethiopian Airlines

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ10 ώρες ago

Αυτοκίνητο: Τα ελαστικά όλων των εποχών κερδίζουν σταθερά σε δημοτικότητα

ΥΓΕΙΑ11 ώρες ago

Σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Προβλήματα στον εναέριο χώρο της Γενεύης

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Times & The travel προτείνουν την Άνδρο για διακοπές εκτός σεζόν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Το σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 επέστρεψε στη Γη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

ΕΕ: Σύσταση για σχέδιο στις κρίσιμες υποδομές με στόχο την προστασία των πολιτών και της εσωτερικής αγοράς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος Πάρκινσον για άτομα με άγχος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο συνθέτης Μάνος Τσαγκάρης εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας των Τεχνών στο Βερολίνο

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Τί έκανε μέχρι σήμερα το KOUZINA 2024 στην Ανατολική Χαλκιδική

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη νότια Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Βιβλίο επεστράφη σε δανειστική βιβλιοθήκη με καθυστέρηση… 84 ετών!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σούλι, το φρούριο της Λευτεριάς: Εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Σε ύψος – ρεκόρ οι πολιτογραφήσεις στη Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Europol: Ευρεία παγκόσμια επιχείρηση κατά κακόβουλων λογισμικών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η ειρήνη κορυφαία προτεραιότητα ενόψει ευρωεκλογών

Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis