Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Βουλή το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» με πρωτοβουλία του Φ. Φόρτωμα

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς έλαβε χώρα μία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Η διδασκαλία και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ: η περίπτωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”», συζητήθηκε το θέμα της διδασκαλίας και της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Την Επιτροπή ενημέρωσαν η κυρία Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, η κυρία Παναγιώτα Καντή, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Ιωάννινων, Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικής Σχολής Θετικών Επιστημών και η κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Harvard, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.



Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ιστορική σημασία της ελληνικής γλώσσας και της ανάγκης διάσωσης και διάδοσής της καθώς και για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά απαιτούνται περαιτέρω συντονισμένες δράσεις εκ μέρους της Πολιτείας.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Μετά την συνεδρίαση, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής μας εξαιρετικές προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίες δεν αρκούνται μόνο στα τυπικά ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, αλλά κάνουν αυτό το επιπλέον βήμα, που προβάλλει τον ελληνισμό και τον κρατάει ζωντανό διαμέσου των αιώνων.

Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ανάγκη η Χώρα μας, ο ελληνισμός και ο πολιτισμός μας, πρωτοβουλίες που η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει με κάθε τρόπο».




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή το αίτημα των Ελλήνων Ομογενών για online μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Παραδοσιακών Χορών μέσω ΥΠΑΙΘ

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο "επιβάλλεται να χτιστεί ένα ψηφιακό μέλλον για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού". Photo credits: hugo_petitjean / pixabay

Ερώτηση σχετικά με το αίτημα των Ελλήνων Ομογενών ανά τον κόσμο για διαδικτυακά online μαθήματα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βελόπουλος, “σύμφωνα με ενημέρωση Ελλήνων Ομογενών που κατοικούν σε πόλεις ή χωριά του εξωτερικού στα οποία δε λειτουργούν ελληνικά σχολεία ή Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας τόσο τα παιδιά τους όσο και οι ίδιοι μιλούν όλο και λιγότερο την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα η μητρική τους γλώσσα να φθίνει από τη μνήμη τους, αποκλείοντας έτσι τη διάδοσή της στους απογόνους τους από τους ίδιους.



Καθώς η ελληνική γλώσσα είναι μοναδική, αυτή που προσδιόρισε τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των πληθυσμών της Ευρώπης και που πάνω της αναπτύχθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η φιλοσοφία, οι θεωρητικές επιστήμες και η ιατρική, για την εκμάθησή της απαιτούνται καθηγητές, οι οποίοι να είναι φυσικοί ομιλητές της ελληνικής, πιστοποιημένοι και έμπειροι στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενηλίκους, εφήβους και παιδιά.

Μας τόνισαν οι ως άνω ότι, για να διατηρηθεί η ελληνικότητα και για να επιβιώσει ο μεγαλειώδης ελληνικός πολιτισμός στο σύνολό του στην Ομογένεια, δεν πρέπει να εξαφανιστεί η ελληνική γλώσσα ούτε να υποτιμηθεί η διάδοση της ελληνικής κουλτούρας και των ελληνικών παραδοσιακών χορών, αντίθετα επιβάλλεται να χτιστεί ένα ψηφιακό μέλλον για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά και οι ενήλικες της Ομογένειας θα μπορούν να μάθουν και να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα αλλά και την ελληνική ιστορία και παράδοση”.



Οι Έλληνες Ομογενείς ζητούν την ίδρυση μιας πλατφόρμας (διαδικτυακού σχολείου) με παροχή δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εξ αποστάσεως ασύγχρονη και σύγχρονη διδασκαλία για την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας, ειδικά τμήματα προετοιμασίας για τις επίσημες Εξετάσεις Ελληνομάθειας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και αντίστοιχη πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών, σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο κ. Βελόπουλος ρωτά τον Υπουργό: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα σχεδιασμένη για την εξ αποστάσεως ασύγχρονη και σύγχρονη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, καθώς και αντίστοιχη πλατφόρμα εκμάθησης και των ελληνικών παραδοσιακών χορών, ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ελλήνων Ομογενών, η οποία θα παρέχεται δωρεάν προς όφελος των απανταχού Ελλήνων Ομογενών και των οικογενειών αυτών;”


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενημέρωση για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων και των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

Published

on

Από

"Όλοι μας αγωνιζόμαστε ανιδιοτελώς για ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού χωρίς προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες" σημειώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων της Β.Ρ.Β. Photo credits: vidhyarthidarpan / pixabay

Για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας την νέα σχολική χρονιά καθώς και για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στη Γερμανία, ενημερώνει με επιστολή της η Ομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Β.Ρ.Β.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

“Συμμεριζόμενοι την αγωνία γονέων και κηδεμόνων αλλά και μαθητών της περιοχής του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (Β.Ρ.Β.), οι οποίοι στην κυριολεξία «βομβαρδίστηκαν» από μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του διαδικτύου και της τηλεόρασης και έκαναν λόγο για κλείσιμο των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, οφείλουμε ως Ομοσπονδία των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της αμιγούς ελληνικής εκπαίδευσης του κρατιδίου της Β.Ρ.Β. να διευκρινίσουμε και να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Β.Ρ.Β. αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των αμιγών και μόνο ελληνικών σχολικών μονάδων του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και είναι ο αποκλειστικός φορέας που ενημερώνει για τα τεκταινόμενα της ελληνόγλωσσης αμιγούς εκπαίδευσης στο κρατίδιο που εκπροσωπεί. Δεν παρεμβαίνει σε εκπαιδευτικά θέματα άλλων περιοχών, δεν συμμετέχει και δεν εκπροσωπείται από τις Ομοσπονδίες άλλων ομόσπονδων κρατιδίων ή την «Συνομοσπονδία» Γερμανίας“.



Σχετικά με την Συνομοσπονδία Γερμανίας οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι ενώ αρχικά ιδρύθηκε για να συντονίζει και να εκπροσωπεί τις ομοσπονδίες συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων από όλη την γερμανική επικράτεια, μετά την αποχώρηση της Ομοσπονδίας της Β.Ρ.Β. αλλά και της ανενεργούς Ομοσπονδίας της Βαυαρίας, εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο την Ομοσπονδία της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της νεοσύστατης Ομοσπονδίας του κρατιδίου της Έσσης.

Η δημοσίευση (https://www.esos.gr/arthra/89852/mpainei-loyketo-sta-ellinika-sholeia-tis-germanias-logo-elleipsis-ekpaideytikon) στην ηλεκτρονική εφημερίδα για την παιδεία esos.gr στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 με τίτλο «Μπαίνει λουκέτο στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών» είναι λανθασμένη και παραπλανητική για την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Την παραπλάνηση αυτή έρχεται να ενισχύσει η φωτογραφία της δημοσίευσης στην οποία απεικονίζεται το σχολικό κτηριακό συγκρότημα του αμιγούς ελληνικού σχολείου Ντίσσελντορφ (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο), που αποτελεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 ζωντανό κύτταρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Γερμανίας.



Η Ομοσπονδία Συλλόγων της Β.Ρ.Β. τονίζει στην επιστολή της ότι “δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τις άλλες Ομοσπονδίες των άλλων γερμανικών κρατιδίων, ούτε αποτελεί τροχοπέδη στα δίκαια αιτήματα, όπως αυτά εκφράστηκαν από τον κ. Κ. Καχριμανίδη στις πρόσφατες συναντήσεις και συνεντεύξεις που είχε στα πλαίσια των επαφών του στην πατρίδα. Εξάλλου όλοι μας αγωνιζόμαστε ανιδιοτελώς για ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού χωρίς προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες.

Οι αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του κρατιδίου της Β.Ρ.Β. από το Υπουργείο Παιδείας οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι φέτος έγιναν έγκαιρα και πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς βέβαια να λείπουν σε κάποια σχολεία, μετά τις πρώτες αποσπάσεις, κάποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Η Ομοσπονδία της Β.Ρ.Β. έχει και θα έχει πάντοτε, όπως απαιτείται, ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προτείνοντας και επικροτώντας προτάσεις, από όπου και αν αυτές προέρχονται, που βοηθούν στην άμβλυνση και επίλυση των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, προάγοντας τον διάλογο με όλους τους φορείς, όπως τις άλλες Ομοσπονδίες, την ΕΛΜΕ/ ΟΛΜΕ, το Συντονιστικό Γραφείο αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που είναι αρμόδιο για το χαρτοφυλάκιο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού”, καταλήγει η Ομοσπονδία στην επιστολή της.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αρμενικής Διασποράς η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, μετέβη στο Ερεβάν, όπου εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώτσηρα, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αρμενικής Διασποράς.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας, κατά τον χαιρετισμό της, παρουσίασε το υπό επεξεργασία Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προβλέπει την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού, καθώς και την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.

Η κυρία Μυρογιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δυο πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών, την ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών staellinika.com και τη συνεργασία με τον εθνικό φορέα της Ελλάδας Study in Greece (SiG), που αποσκοπεί στην προβολή διεθνώς των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Περαιτέρω, επεσήμανε την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών και Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τις ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα και την επαναπροσέλκυσή τους στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Στο περιθώριο του Συνεδρίου η Γενική Γραμματέας είχε διμερείς συναντήσεις με τον Ανώτατο Επίτροπο Αρμενίας αρμόδιο για θέματα Διασποράς κ. Ζ. Sinanyan, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Κυπρίων Πρέσβυ Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αρμενίας και συζήτησε εκτενώς με τους Προέδρους και τα μέλη τους για θέματα που άπτονται του εκεί ελληνισμού.

Επίσης, επισκέφθηκε το κρατικό Πανεπιστήμιο Ερεβάν, όπου λειτουργεί Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Ελληνική Βιβλιοθήκη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Brusov, όπου το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου είναι αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης Ελληνομάθειας και συζήτησε με Καθηγητές και μαθητές για θέματα διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Τέλος, η κυρία Μυρογιάννη επισκέφτηκε το Κέντρο Δημιουργικής Τεχνολογίας TUMO, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και συζήτησε τις προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων των νέων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στόχος η σύνδεση της ελληνικής διασποράς με το TUMO και η εμπλοκή της στην καινοτόμα μάθηση και τεχνολογική ανάπτυξη, προάγοντας παράλληλα την πολιτιστική ανταλλαγή.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β.: Η συστηματική καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών απειλεί την ύπαρξη των σχολείων

Published

on

Από

Η ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β. ζητά αλλαγή του απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου που δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Ομογένειας. Photo credits: Pexels / pixabay

Επιστολή με τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος της στελέχωσης των σχολείων της Ομογένειας απέστειλε η Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

“Συμμεριζόμενοι την αγωνία των γονέων και κηδεμόνων εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη εκπαιδευτικών και αφουγκραζόμενοι την ανησυχία της ομογένειας για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εν γένει, απευθυνόμαστε σε εσάς καλώντας σας να λάβετε άμεσα μέτρα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων πριν να είναι πλέον πολύ αργά” σημειώνει στην επιστολή της η ΕΛΜΕ.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς “η συστηματική πλέον καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών καθίσταται πρόβλημα χρόνιο που απειλεί την ίδια την ύπαρξη των σχολείων, υποβαθμίζοντας το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αποτρέποντας τους γονείς από το να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία”.



Οι λύσεις που η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. προτείνει κινούνται σε τρεις άξονες και αφορούν στα εξής:

  1. Παροχή του επιμισθίου για πέντε χρόνια. Είναι ανάγκη να τροποποιηθεί άμεσα η διάταξη που προβλέπει την απόσπαση για πέντε χρόνια, αλλά την παροχή επιμισθίου μόνο μέχρι και τον τέταρτο χρόνο της απόσπασης. Η παράλογη αυτή διάταξη στην ουσία οδηγεί τους/τις εκπαιδευτικούς στη διακοπή της απόσπασης μετά τη λήξη της τετραετίας, αφού ελάχιστοι είναι οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν και τον πέμπτο χρόνο, λαμβάνοντας μόνο τις τακτικές τους αποδοχές. Η προσδοκόμενη, λοιπόν, εξοικονόμηση είναι πραγματικά αμελητέα, αφού τη θέση των εκπαιδευτικών που διακόπτουν την απόσπαση λαμβάνουν νέοι/νέες αποσπασμένοι/ες (εάν αυτό καταστεί τελικά δυνατόν), οι οποίοι/ες επίσης λαμβάνουν επιμίσθιο. Το χρόνιο λοιπόν πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να αποσπαστούν, επιβάλει την αλλαγή στρατηγικής και την ενίσχυση της προσπάθειας ώστε οι εκπαιδευτικοί να παραμένουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις θέσεις τους, καλύπτοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, είναι προφανής η ανάγκη της αύξησης του επιμισθίου, αφού αυτό όντας καθηλωμένο στα προ κρίσης επίπεδα, με δυσκολία καλύπτει τις βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
  1. Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και την άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά. Προτείνουμε, να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους/όλες τις εκπαιδευτικούς -ανεξάρτητα από τον χρόνο προηγούμενης υπηρέτησης στα σχολεία του εξωτερικού- να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν, εντασσόμενοι σε έναν ενιαίο πίνακα από τον οποίο θα επιλέγονται όλοι οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί βάσει αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους/όλες τις ενδιαφερόμενες. Από τον ενιαίο αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους, λαμβάνοντας επιμίσθιο αν προηγουμένως δεν το έχουν λάβει για τα χρόνια που προβλέπεται. Η λύση αυτή θα δώσει απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα όσους εκπαιδευτικούς θέλουν για προσωπικούς λόγους να παραμείνουν στο εξωτερικό ή να αποσπαστούν εκ νέου.
  1. Αξιοποίηση των εκπαιδευτικών που ζητούν παράταση πέραν της εξαετίας, εκπαιδευτικοί οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εξωθήθηκαν στην παραίτηση και την ανάκληση της απόσπασης, αφού κάθε χρόνο τοποθετούνταν σε σχολεία που απείχαν εκατοντάδες πολλές φορές μεταξύ τους χιλιόμετρα, αναγκαζόμενοι να μετακινούνται καθημερινά σε αποστάσεις μεγαλύτερες των τριών ωρών από τον τόπο κατοικίας τους. Μαθηματικοί, φιλόλογοι, δάσκαλοι και συνάδελφοι/ισσες της γερμανικής φιλολογίας εξωθήθηκαν στην άδεια άνευ αποδοχών και την παραίτηση, την ίδια στιγμή που τα σχολεία έμεναν άδεια από εκπαιδευτικούς και τα συντονιστικά γραφεία κατέφευγαν απεγνωσμένα στην «ακριβή» λύση των ωρομισθίων.

“Σε αυτή την πολύ κρίσιμη πραγματικά στιγμή για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, σας καλούμε να προβείτε σε αποφασιστικά βήματα και αλλαγή ενός απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου που δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας” καταλήγει η επιστολή της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.


Continue Reading

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αφιερωμένο στην Κρήτη το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Published

on

Από

Photo credits: onkelglocke / pixabay

Με την υποστήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, άνοιξε η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης που είναι αφιερωμένο στην Κρήτη.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξαν, στη Βιβλιοθήκη και Μουσείο Μόργκαν (Morgan Library & Museum), ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης (Hellenic-American Chamber of Commerce), Μάρκος Δρακωτός, η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Τζομπανάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος και ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Νίκος Καστρινάκης.

«Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, είναι ένας θεσμός, στη Νέα Υόρκη, Πρωτεύουσα του Κόσμου, όπως χαρακτηρίζεται και είναι ειδικά αφιερωμένο αυτή την χρονιά στην Κρήτη. Η Ελλάδα και η Κρήτη συνεχίζουν να παράγουν εξαιρετική, υψηλής ποιότητας τέχνη και είναι δική μας ευθύνη να προβάλουμε αυτή την τέχνη στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Καστρινάκης.



Για τέσσερις ημέρες, 12 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους – μεταξύ των οποίων, σε ειδική προβολή το ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών ”Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” με τίτλο «Βενιζέλος: Ο Αγώνας για τη Μικρά Ασία», καθώς και η ταινία εποχής «Καπετάν Μιχάλης» – θα προβληθούν στον κινηματογράφο Directors Guild of America στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που επιστρέφει φέτος, 5 χρόνια μετά την διακοπή του, λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Πρώτη, εναρκτήρια προβολή του Φεστιβάλ έγινε με την ταινία «Η Φόνισσα», της Εύας Νάθενα, ενώ στο πλαίσιο της έναρξης του Φεστιβάλ βραβεύθηκαν οι συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς «Σασμός», Μιχάλης Αεράκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Δανάη Παππά και Αλίνα Κοτσοβούλου.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ιδρύθηκε το 2003, με σκοπό την προάσπιση, τη διαφύλαξη της ιστορίας, της πολιτιστικής παράδοσης της Κρήτης και της Ελλάδας, τη μετάδοσή τους τόσο στις νεότερες γενιές, όσο και στις κοινωνίες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται Κρήτες όπου γης.

Αποτελείται από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, την Παγκρήτια Ένωση Αθηνών, την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια» και την Παγκρήτια Ένωση Νότιας Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας η 11η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Μιχάλης Μαγειρίας

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 ξεκίνησαν οι εργασίες της 11ης Ανοιχτής Συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στο Μπουργκάς Βουλγαρίας.

Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού αντιπροσώπων από την Ελλάδα, τις Βαλκανικές χώρες και φυσικά για πρώτη φορά του νέου μέλους, της Ένωσης Βλάχων Βουλγαρίας.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας ευχαρίστησε αρχικά όλους τους αντιπροσώπους για την παρουσία τους η οποία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον και ευχαρίστησε κυρίως τον Πρόεδρο της Ένωσης Βλάχων Βουλγαρίας κ. Νικόλα Νικόλωφ για την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε σε όλους και για την συμμετοχή τους στις εργασίες της Ανοιχτής Συνδιάσκεψης.

Πηγή φωτογραφίας: Μιχάλης Μαγειρίας

Καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών επικράτησε ένα κύμα ενθουσιασμού και ενότητας το οποίο προοιωνίζει μια καλή συνεργασία όλων των φορέων των βλαχόφωνων σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα, η Ιστορία και ο Πολιτισμός της, παραμένουν πάντα το Μητροπολιτικό σημείο αναφοράς των απανταχού βλαχοφώνων.

Πηγή φωτογραφίας: Μιχάλης Μαγειρίας

Η 11 η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας έκλεισε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στην Σωζόπολη Βουλγαρίας με την εμφάνιση Χορευτικών συγκροτημάτων.

Από την Ελλάδα συμμετείχε το Χορευτικό του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης το οποίο σημειωτέον κατά την διάρκεια του 38ου Ανταμώματος 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη είχε φιλοξενήσει την Αντιπροσωπεία της Ένωσης Βλάχων Βουλγαρίας.


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Με πολλές πρεμιέρες η συμμετοχή της Stellantis στην Έκθεση του Παρισιού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση καταιγίδων όπως η Μπόρις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 ώρες ago

Γερμανία: Παραμένουν οι διαφορές Ανατολής – Δύσης 35 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ15 ώρες ago

Τρόποι για ασφαλή μεταφορά ποδηλάτων με το αυτοκίνητο

ΥΓΕΙΑ17 ώρες ago

Η άσκηση το Σαββατοκύριακο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από 200 ασθένειες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Αναποτελεσματικοί μέχρι τώρα οι συνοριακοί έλεγχοι, λένε οι αστυνομικοί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Πράσινο φως από την ΕΕ για να μειωθεί η προστασία του λύκου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στη Βουλή το αίτημα των Ελλήνων Ομογενών για online μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Παραδοσιακών Χορών μέσω ΥΠΑΙΘ

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Έρευνα: Αύξηση των περιστατικών μυωπίας σε παιδιά και εφήβους ως το 2050

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Ενημέρωση για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων και των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η όγδοη πτήση διαστημικού τουρισμού της Blue Origin

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Διαρρήκτης πιάστηκε να διαβάζει ελληνική μυθολογία εν μέσω… ληστείας

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Meteo: Μεγάλα ύψη βροχής σε Σποράδες, Εύβοια και Πελοπόννησο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γυναίκα μαχαίρωσε και τραυμάτισε πέντε ανθρώπους μέσα σε λεωφορείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Μ. Μυρογιάννη: Οι Έλληνες βρίσκονταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Αύξηση των απελάσεων στη Γερμανία το 2024 εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Στερεύει ο Μόρνος: Αναδύονται τα βυθισμένα σπίτια από το χωριό Κάλλιο

Europolitis TV5 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV6 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis