Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χιλιάδες έργα του Πικάσο διαθέσιμα σε νέο διαδικτυακό αρχείο

Published

on

Photo credits: Ichigo121212 / pixabay

Το 2023 ήταν η χρονιά του Πάμπλο Πικάσο, καθώς ιδιώτες συλλέκτες και παγκόσμιες οργανώσεις συνεργάστηκαν για να φιλοξενήσουν περιοδεύουσες εκθέσεις για τον εορτασμό της 50ης επετείου από τον θάνατο του Ισπανού καλλιτέχνη.

Για όσους δεν μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να δουν από κοντά το έργο του, υπάρχει μια νέα διαδικτυακή πύλη που περιέχει φωτογραφίες, πίνακες και γλυπτά που περιγράφουν λεπτομερώς τις δημιουργίες του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένων έργων που δεν έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν στο κοινό.

Το αρχείο είναι διαθέσιμο με την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι και περιλαμβάνει χιλιάδες συνεντεύξεις, δοκίμια, έργα τέχνης και εικόνες που απευθύνονται σε ερευνητές και καλλιτέχνες που κατοικούν στο εσωτερικό, αλλά στις οποίες έχουν επίσης πρόσβαση οι θαυμαστές.

Ο ιστότοπος του Μουσείου προσφέρει προηγμένο φίλτρο αναζήτησης για ερευνητές που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους τύπους αρχειακών υλικών από τη συλλογή του Πικάσο.



Στον κατάλογο του Μουσείου του αρχείου του Πάμπλο Πικάσο περιλαμβάνονται 297 πίνακες, 368 γλυπτά και τρισδιάστατα έργα, 92 βιβλία εικονογραφημένα από τον Πικάσο, 50 είδη επίπλωσης από τον Ντιέγκο Τζιακομέτι, 17.000 φωτογραφίες, 2.370 γκραβούρες και αφίσες, περισσότερα από 6.700 βιβλία από την προσωπική βιβλιοθήκη του καλλιτέχνη.

Ο Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα, κυρίως ως συνιδρυτής του κυβιστικού κινήματος με τον Ζωρζ Μπρακ.

Γεννημένος το 1881, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία και πέθανε το 1973. Το 1992 η οικογένειά του εμπιστεύτηκε τα αρχεία στο γαλλικό κράτος, το οποίο έχει αναλάβει την επίβλεψή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αστυνομικός απολύθηκε επειδή έκλεψε τυρί μετά από τροχαίο!

Published

on

Από

Photo credits: Jonas-Augustin / pixabay

Ένας Γερμανός αστυνομικός που απολύθηκε από την υπηρεσία του επειδή έκλεψε τυρί τσένταρ από ένα αναποδογυρισμένο φορτηγό ενώ είχε αναλάβει να διευθετήσει ένα τροχαίο ατύχημα έχασε την έφεση και τη δουλειά του, οριστικά.

Προς… υπεράσπισή του, ο αστυνομικός είπε ότι δεν έφαγε καθόλου από το τυρί.

Ο αστυνομικός είχε κληθεί στο σημείο λόγω του τροχαίου ατυχήματος ανέβηκε στο πλαϊνό μέρος του φορτηγού και διέταξε έναν διασώστη να του δώσει εννέα πακέτα τυρί, βάρους 20 κιλών και αξίας περίπου 554 ευρώ.



Οι αρχές υποθέτουν ότι ο αστυνομικός κράτησε τέσσερα πακέτα για τον ίδιο ή για φίλους και συγγενείς του.

Ο αστυνομικός, που υποστήριζε ότι… ούτε καν του αρέσει το τσένταρ, είχε προσφύγει κατά της απόλυσής του με το επιχείρημα ότι το τυρί δεν άξιζε επί της ουσίας τίποτα, αφού είχε αποψυχθεί και θα είχε πεταχτεί στα σκουπίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

Published

on

Από

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο. Photo credits: jackmac34 / pixabay

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στο 2,5% τον Ιούνιο του 2024, από 2,6% το Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (4,1%, σταθερά σε σχέση με το Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% το Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερά σε σχέση με το Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% το Μάιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο. Το επίπεδο αυτό του πληθωρισμού είναι εντός του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κοντά στο 2%-2,5%).



Τον Ιούνιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (5,5%), η Ισπανία (3,5%) και η Κροατία και η Ολλανδία (και οι δυο 3,4%).

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Φινλανδία (0,6%), η Ιταλία (0,9%) και η Λιθουανία (1%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών

Published

on

Από

Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες, με στελεχωμένα υδροφόρα οχήματα δασοπυρόσβεσης, θα αναπτυχθούν σταδιακά σε τρεις βάσεις επιχειρήσεων. Photo credits: fish96 / pixabay

Περισσότεροι από 200 και συγκεκριμένα 240 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Μάλτα, Μολδαβία και Ρουμανία θα βρεθούν το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας για να επιχειρήσουν από κοινού με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

To πρόγραμμα προεγκατάστασης υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (EUCPM).

Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες, με στελεχωμένα υδροφόρα οχήματα δασοπυρόσβεσης, θα αναπτυχθούν σταδιακά στο χρονικό διάστημα από αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου σε τρεις βάσεις επιχειρήσεων: Στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα.

«Έχοντας αποδείξει στην πράξη την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, το πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών – το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 – υλοποιείται φέτος διευρυμένο, δεδομένου ότι θα είναι περισσότερες τόσο οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με αποστολή και υποδοχή πυροσβεστών, όσο και οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης», επισημαίνει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.



Επιπλέον, σημειώνει ότι η Ελλάδα, λαμβάνει μέρος με διπλή ιδιότητα αφού πέραν των 240 πυροσβεστών που θα υποδεχτεί, συμμετείχε ήδη με μια ομάδα 25 δασοκομάντος των Ε.ΜΟ.Δ.Ε., η οποία αναπτύχθηκε στο διάστημα 15-30 Ιουνίου στη Νότια Γαλλία.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα «άνοιξε» το πρόγραμμα στις 15/6 αποστέλλοντας πρώτη πυροσβέστες στη Γαλλία και θα είναι επίσης εκείνη που θα το «κλείσει» στις 15/9, οπότε και θα ολοκληρωθεί και η τελευταία αποστολή από συμμετέχουσα χώρα (Ρουμανία). Επιπλέον, η διάρκεια παραμονής των πυροσβεστών στην Ελλάδα θα είναι φέτος μεγαλύτερη χρονικά, καθώς επεκτείνεται στους 2,5 μήνες, από 2 που ίσχυε τα προηγούμενα έτη.

Συνολικά, στο πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο συμμετέχουν με αποστολές πυροσβεστών 12 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία (για 1η φορά), Ιταλία (για 1η φορά), Λετονία, Μάλτα, Μολδαβία (για 1η φορά), Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία (για 1η φορά) και Φινλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απουσία βροχοπτώσεων τον Ιούνιο στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

Published

on

Από

Ακόμη και σε περιοχές με υψηλές τιμές βροχόπτωσης, σύμφωνα με τη μέση τιμή της περιόδου 2017-2023, οι βροχές ήταν ελάχιστες. Photo credits: Atlantios / pixabay

Εκτός από τις ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε και από την απουσία βροχών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2006 μέχρι σήμερα, η απουσία βροχών εντοπίστηκε ακόμη και σε περιοχές που εκδηλώνονται συχνά βροχοπτώσεις αυτήν την περίοδο με βάση τη μέση τιμή της περιόδου 2007-2023.



Στο κέντρο της Αθήνας δεν έβρεξε καθόλου τον φετινό Ιούνιο (ο Ιούνιος του 2012 ήταν ο τελευταίος μήνας με μηδενική βροχή). Μηδενική ήταν η βροχή και στη Λιβαδειά και τη Σπάρτη.

Επίσης, ακόμη και σε περιοχές με υψηλές τιμές βροχόπτωσης, σύμφωνα με τη μέση τιμή της περιόδου 2017-2023, οι βροχές ήταν ελάχιστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική ανακάλυψη από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ σε σπήλαιο στο Σιδηρόκαστρο

Published

on

Από

Οι πρώτες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η κρούστα αποτελείται από το ορυκτό γκαιτίτη, δηλαδή υδροξείδιο του σιδήρου. Photo credits: brendageisse / pixabay

Νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής του Σιδηροκάστρου Σερρών μαρτυρούν άγνωστα βακτήρια που αναλύθηκαν στο πλαίσιο ερευνών στο σπήλαιο του Μαύρου Βράχου.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα είναι το επιστέγασμα ερευνητικής εργασίας μίας δεκαετίας από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Η εξερεύνηση στο σπήλαιο, που αποτελεί μια μοναδική γεωλογική δομή, έφτασε σε βάθος 56 μέτρων, αποκαλύπτοντας μία μεταλλική κρούστα με πορώδη δομή αντί για τους συνήθεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε αφορμή για να μελετηθεί το σπήλαιο σε βάθος, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό του και την ιδιαίτερη μεταλλική κρούστα του.

Οι πρώτες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η κρούστα αποτελείται από το ορυκτό γκαιτίτη, δηλαδή υδροξείδιο του σιδήρου. Η δομή του γκαιτίτη παρουσίασε σημαντικές διαφορές από τις συνήθεις μορφές του, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω έρευνες.



Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι το σπήλαιο ανήκει στα υπογενή, σχηματισμένο από υδροθερμικά ρευστά που ανέρχονται προς την επιφάνεια, αντί να σχηματιστεί από το νερό της βροχής που κινείται προς τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Η σπηλαιογένεση του Μαύρου Βράχου ξεκίνησε πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε, όταν το σπήλαιο βρέθηκε ψηλότερα από το υπόγειο νερό λόγω γεωλογικών μεταβολών.

Ωστόσο, παρόμοιες διαδικασίες πιθανότατα συνεχίζουν να συμβαίνουν βαθύτερα. Λίγο πριν παύσει η σπηλαιογένεση, σχηματίστηκε η μεταλλική κρούστα μέσα στο σπήλαιο.

Οι λεπτομερείς χημικές αναλύσεις και οι αναλύσεις γενετικού υλικού έδειξαν ότι οι συνθήκες κατά τον σχηματισμό του γκαιτίτη ήταν ιδιαίτερες, αποκαλύπτοντας την παρουσία άγνωστων μέχρι τώρα βακτηρίων.

Η μελέτη του σπηλαίου του Μαύρου Βράχου διευρύνει τη γνώση για τον τρόπο δημιουργίας των υπογενών σπηλαίων και αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελβετία: Άλλοι τέσσερις αγνοούμενοι μετά την κακοκαιρία του σαββατοκύριακου

Published

on

Από

Photo credits: Hans / pixabay

Η τύχη τεσσάρων ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται στη νοτιοανατολική Ελβετία μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το σαββατοκύριακο την περιφέρεια αυτή, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο απολογισμός σε 4 νεκρούς και 6 αγνοούμενους στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία του καντονιού του Τιτσίνο – όπου η κοιλάδα του Μάτζια επλήγη σοβαρά το Σάββατο από καταρρακτώδεις βροχές -, οι τέσσερις νέοι αγνοούμενοι είναι δύο γυναίκες και δύο άνδρες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που σημειώθηκε το σαββατοκύριακο στο καντόνι αυτό της νοτιοανατολικής Ελβετίας. Ήδη αγνοούνταν η τύχη ενός ανθρώπου.



Στο γειτονικό καντόνι του Βαλέ, νοτιοδυτικά, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην κωμόπολη Σάας-Γκρουντ, ένας 67χρονος γερμανός υπήκοος που παγιδεύτηκε από τα νερά και πνίγηκε σε υπόγειο ξενοδοχείου της πόλης.

Η τύχη ενός άλλου ανθρώπου εξακολουθεί να αγνοείται σ’ αυτό το καντόνι, σύμφωνα με τις αρχές.

Χθες, Δευτέρα, η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί σ’ ένα μέρος της κοιλάδας, καθώς και η παροχή πόσιμου νερού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago

Ίος: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες για τους Ιταλούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες ago

Γερμανία: Αστυνομικός απολύθηκε επειδή έκλεψε τυρί μετά από τροχαίο!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Eurostat: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Απουσία βροχοπτώσεων τον Ιούνιο στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Σημαντική ανακάλυψη από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ σε σπήλαιο στο Σιδηρόκαστρο

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Διευρύνεται συνεχώς το χάσμα μεταξύ θανάτων και γεννήσεων στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ελβετία: Άλλοι τέσσερις αγνοούμενοι μετά την κακοκαιρία του σαββατοκύριακου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Γραφειοκρατικά προβλήματα καθυστερούν την οικειοθελή αποχώρηση χιλιάδων μεταναστών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Η Air Arabia ξεκίνησε πτήσεις προς την Αθήνα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σούλι, το φρούριο της Λευτεριάς: Εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ταχεία απέλαση των εγκληματιών μεταναστών προανήγγειλε ο καγκελάριος Σολτς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

FTI: Κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες στην Ελλάδα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Legends 2004: Συνέντευξη τύπου στο Έσσεν ενόψει του μεγάλου παιχνιδιού στις 11 Ιουλίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Με Φίγκο και άλλα σπουδαία αστέρια οι Uefa All Stars απέναντι στους Legends 2004!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ημέρα Υγείας: Εκδήλωση με θέμα τις Διαδεδομένες Ασθένειες στο Βερολίνο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης που διατηρεί την ατμόσφαιρα του παρά την ακτινοβολία κοντινού άστρου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Τρία παιδιά ανακάλυψαν απολιθωμένο οστό Τυραννόσαυρου Ρεξ ενώ έκαναν βόλτα

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Τα 16 πιο “χαλαρωτικά” νησιά της Ελλάδας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη φιλοξενία παιδιών της Ομογένειας σε θερινές κατασκηνώσεις της Αθήνας

Europolitis TV3 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis