Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανοικτοί για το κοινό 18 φάροι της επικράτειας στις 18 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Published

on

Η τρίτη Κυριακή του Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φάρων. Photo credits: Malenka / pixabay

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, τη συγκεκριμένη ημέρα 18 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό τις ώρες 10:00-14:00 και 17:00-20:00.

Πρόκειται για τους φάρους :

  • Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Ακρωτήρι – Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),
  • Αρκίτσα – Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Μουδάρι – Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),
  • Γουρούνι – Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Κερί – Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Κρανάη – Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Μελαγκάβι – Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Πλάκα – Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),
  • Κόρακα – Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),
  • Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),
  • Ταίναρο – Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο),
  • Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Βασιλίνα – Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),
  • Δουκάτο – Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Κατάκολο – Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Δρέπανο – Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ) και
  • Κάστρο Αντιρρίου – Ναύπακτος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΛΛΑΔΑ

Επεμβάσεις στερέωσης και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού

Published

on

Από

Η ανασκαφή του ανακτόρου ξεκίνησε το 1900 από τους Ιταλούς αρχαιολόγους Federico Halbherr και Luigi Pernier, ο οποίος και ανακάλυψε το 1908 τον δίσκο της Φαιστού. Photo credits: bigfoot / pixabay

Το Υπουργείο Πολιτισμού, παράλληλα με τα έργα αναβάθμισης των υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών και διασφάλισης της προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ, τα οποία εξελίσσονται στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, δρομολογεί επεμβάσεις αναγκαίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση των αρχαίων καταλοίπων, εγκατάστασης νέων στεγάστρων, καθώς και στερέωσης των πρανών, στο Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού.

Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το σύνολο των έργων χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη”-ΕΣΠΑ 2021-2027.

Για την προώθηση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης των αρχαίων καταλοίπων, κατασκευής στεγάστρων και στερέωσης των πρανών του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της γεωλογικής και γεωφυσικής μελέτης, της γεωτεχνικής έρευνας και μελέτης, της έρευνας των δομικών υλικών, της υδραυλικής, της αρχιτεκτονικής, της στατικής και της ειδικής αρχιτεκτονικής προμελέτης, της τεχνικής έκθεσης κατάστασης διατήρησης, αναγνώρισης παθολογίας και προτάσεων συντήρησης για το Παλαιό Ανάκτορο και τα Βασιλικά Διαμερίσματα του ανακτορικού συγκροτήματος.



Η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις συντήρησης για το Παλαιό Ανάκτορο και τα Βασιλικά Διαμερίσματα. Σε αυτές λαμβάνονται υπόψη οι μηχανισμοί φθοράς που έχουν επιδράσει με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα υλικά, ανάλογα και με τη θέση τους στους διάφορους χώρους, αλλά και τη διαφορετική επίδραση που είχαν στα μνημεία καταστροφές που έλαβαν χώρα κατά την αρχαιότητα, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, τα κλιματολογικά, και τα περιβαλλοντικά στοιχεία.

Ο λόφος του ανακτόρου κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την 4η χιλιετία έως τον 2ο αιώνα π.Χ. Το Παλαιό Ανάκτορο οικοδομήθηκε μεταξύ 1900-1700 π.Χ., στην κορυφή του λόφου.

Στο τέλος της Παλαιοανακτορικής περιόδου κάλυπτε έκταση περί τα 9.000 τ.μ. Καταστράφηκε δυο φορές από σεισμό και επανοικοδομήθηκε. Τα αρχιτεκτονικά λείψανα των τριών διαδοχικών οικοδομικών φάσεων διατηρούνται σε καλή κατάσταση στο νοτιοδυτικό τμήμα, όπου τοίχοι σώζονται σε ύψος 6μ. στο στεγασμένο τμήμα του Παλαιού Ανακτόρου.



Μετά την οριστική καταστροφή του (~1700 π.Χ.), ανεγέρθηκε σε υψηλότερο επίπεδο το Νέο Ανάκτορο, που κατοικήθηκε ως τα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ. οπότε και καταστράφηκε. Το νέο ανακτορικό σύνολο, μικρότερο αλλά μνημειακότερο από το Παλαιό, διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μινωικού ανακτόρου, όπως ορθογώνια κεντρική αυλή, με πτέρυγες στις τέσσερις πλευρές, μεγάλη έκταση (~8.000 τ.μ.), αυλή με πομπικό δρόμο, για σύνδεση ανακτόρου-πόλης, μνημειακή είσοδο με κλίμακα, πολυτελείς αίθουσες, δεξαμενές καθαρμών, βασιλικά διαμερίσματα, αποθήκες και εργαστήρια, μεγαλοπρεπή κλιμακοστάσια.

Η πόλη γύρω από αυτό, εξακολούθησε να κατοικείται γνωρίζοντας ιδιαίτερη άνθηση στα γεωμετρικά (810-700 π.Χ.) και στα ελληνιστικά χρόνια (323-67 π.Χ.). Γύρω στο 150 π.Χ., η πόλη της Φαιστού καταστράφηκε οριστικά.

Η ανασκαφή του ανακτόρου ξεκίνησε το 1900 από τους Ιταλούς αρχαιολόγους Federico Halbherr και Luigi Pernier, ο οποίος και ανακάλυψε το 1908 τον δίσκο της Φαιστού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σίφνο, Νάξο και Ίο προτείνει για το 2025 η La Repubblica ​​​​​​​​​​

Published

on

Από

Η Νάξος ξεχωρίζει για τα αληθινά φυσικά μνημεία ηλικίας άνω των 600 ετών. Το να περπατάς εδώ είναι σαν να βυθίζεσαι σε μια ιστορία χιλιετιών που "δένει" τον άνθρωπο με τη γη, σύμφωνα με το αφιέρωμα. Photo credits: Tho-Ge / pixabay

Τη δική της «απάντηση» στο ζήτημα του υπερτουρισμού δίνει η La Repubblica μέσα από ένα οδοιπορικό στις Κυκλάδες.

Το διεθνές μέσο προτρέπει τους αναγνώστες της «να αφήσουν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη στα πλήθη και να αναζητήσουν γωνιές της Ελλάδας όπου μπορούν να απολαύσουν την ιστορία και τον μύθο μέσα σε κλίμα έντονης πνευματικότητας χωρίς κοσμοσυρροή και ανάμεσα σε αιωνόβιες ελιές, αρχαίους ναούς, εκκλησίες και μοναστήρια.



Σύμφωνα με το εκτενές αφιέρωμα «η Σίφνος αντιπροσωπεύει την ουσία των Κυκλάδων. Φύση, πολιτισμός και Χριστιανοσύνη γίνονται αισθητές σε κάθε τετραγωνικό μέτρο. Το νησί διαθέτει διάσπαρτα πάνω από 300 ξωκλήσια και εκκλησίες μεταξύ των οποίων το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων όπου ο μικρός μπλε θόλος ενώνεται με τη γύρω θάλασσα.

Η Νάξος ξεχωρίζει για τα αληθινά φυσικά μνημεία ηλικίας άνω των 600 ετών. Το να περπατάς εδώ είναι σαν να βυθίζεσαι σε μια ιστορία χιλιετιών που “δένει” τον άνθρωπο με τη γη. Στο ηλιοβασίλεμα, οι αρχαίοι βράχοι του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων δημιουργούν καθηλωτικά οπτικά παιχνίδια φωτός και σκιάς.



Η Ίος είναι ο διαχρονικός τόπος νεανικής ενέργειας της Ελλάδας που εξελίσσεται σε έναν εκλεπτυσμένο προορισμό ιστορίας και πολιτισμού. Ο τάφος του Ομήρου και ο προϊστορικός οικισμός του Σκάρκου προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον ταξιδιωτών από όλες τις χώρες και τις ηλικίες».

Το αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στο ένθετο της εφημερίδας Il Venerdi αναφέρεται και στη μοναδικότητα της Κέρου και της Δήλου που συνεχίζουν να συναρπάζουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος, ο πιο απροσδόκητος προορισμός της Ελλάδας για το 2025

Published

on

Από

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Βαθύ με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα νεοκλασικά σπίτια και την αρχαία πόλη, καθώς και στο Πυθαγόρειο που γοητεύει με τις ομορφιές του και την ιστορία αιώνων. Photo credits: KRiemer / pixabay

Εκτενές αφιέρωμα για τη Σάμο δημοσίευσε το National Geographic της Ισπανίας, εξηγώντας στην αρχή πως «οι παραλίες, η φύση, τα αρχαία μνημεία και οι θρύλοι είναι συστατικά που συνδυάζονται σε διαφορετικές αναλογίες στα ελληνικά νησιά, καθιστώντας τα μοναδικά.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Σάμος, ένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το οποίο διακρίνεται για την πλούσια ιστορία, την εντυπωσιακή βλάστηση, τους καταρράκτες αλλά και το γεγονός πως ακόμη αντιστέκεται στον μαζικό τουρισμό.



Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Βαθύ με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα νεοκλασικά σπίτια και την αρχαία πόλη, καθώς και στο Πυθαγόρειο που γοητεύει με τις ομορφιές του και την ιστορία αιώνων.

Ανάμεσα στις απαραίτητες προτεινόμενες στάσεις για τον ταξιδιώτη είναι το Αρχαιολογικό μουσείο με τον εντυπωσιακά μεγάλο Κούρο, το Ευπαλίνειο όρυγμα που αποτελεί θαύμα στην ιστορία της μηχανικής και η Μονή Μεγάλης Παναγίας με τις πανέμορφες τοιχογραφίες.



Το άρθρο προτείνει ανεπιφύλακτα το όρος Κέρκης, το δεύτερο ψηλότερο βουνό του Αιγαίου, για εξερεύνηση και πεζοπορία που είναι πλούσιο σε πηγές, μικρά εκκλησάκια και σπηλιές όπως την Σπηλιά του Πυθαγόρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο, το Καρλόβασι στα δυτικά «κλέβει την παράσταση» με τις γραφικές γωνιές του, το λιμάνι και το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Global Traveler Awards: Η Ελλάδα «Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός» για τέταρτη χρονιά

Published

on

Από

Η έρευνα για τα βραβεία του 2024 πραγματοποιήθηκε από τις 13 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 31 Αυγούστου 2024, με χιλιάδες αναγνώστες να αποτυπώνουν τις προτιμήσεις τους σε 80 επιμέρους κατηγορίες. Photo credits: gicarde / pixabay

Η Ελλάδα αναδείχθηκε ως «Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός» (Best Tourism Destination) διεθνώς για τέταρτη συνεχή χρονιά στα αμερικανικά βραβεία GT Tested Reader Survey Awards 2024.

Αυτή είναι η έκτη φετινή διάκριση της χώρας μας στην αμερικανική τουριστική αγορά, αφού προηγήθηκαν οι βραβεύσεις στα Leisure Lifestyle Awards 2024 τον Μάιο, στα The Trazees Awards τον Αύγουστο, στα Wherever Awards τον Σεπτέμβριο και στα Recommend’s 2024 Readers’ Choice Awards και Travvy Awards πριν από λίγες ημέρες.



Τα GT Tested Reader Survey Awards διοργανώνονται επί 21 χρόνια από το ταξιδιωτικό περιοδικό «Global Traveler» (FX Express Publications) και έχουν καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στον τουριστικό κλάδο των ΗΠΑ.

Τα βραβεία προκύπτουν με βάση τις απαντήσεις των αναγνωστών του περιοδικού στην ετήσια ειδική έρευνα που διεξάγει μέσω των έντυπων τευχών, της ιστοσελίδας (globaltravelerusa.com), των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.

Η έρευνα για τα βραβεία του 2024 πραγματοποιήθηκε από τις 13 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 31 Αυγούστου 2024, με χιλιάδες αναγνώστες να αποτυπώνουν τις προτιμήσεις τους σε 80 επιμέρους κατηγορίες (προορισμούς, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά προγράμματα και προϊόντα κ.ά.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτιά της Άνδρου ανάμεσα στα 11 πιο υποσχόμενα μέρη για διακοπές το 2025

Published

on

Από

Περιηγήσεις σε «μυστικά» χωριά, εξερευνήσεις σε μοναδικά σπήλαια και απόλαυση της φύσης σε ονειρεμένες παραλίες είναι κάποιες από τις αγαπημένες συνήθειες που περιγραφεί η blogger, από την επίσκεψη της στην Άνδρο. Photo credits: Martijn101 / pixabay

Την πρώτη θέση κατέχει η Άνδρος στον ετήσιο κατάλογο με τα 11 καλύτερα μέρη του κόσμου για επίσκεψη που προτείνει το βραβευμένο ταξιδιωτικό blog «Where Life is Great» έπειτα από ταξίδια σε τέσσερις ηπείρους και έρευνα για τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις που διενεργεί κάθε χρόνο η συντακτική ομάδα του ιστολογίου.

Περιηγήσεις σε «μυστικά» χωριά, εξερευνήσεις σε μοναδικά σπήλαια και απόλαυση της φύσης σε ονειρεμένες παραλίες είναι κάποιες από τις αγαπημένες συνήθειες που περιγραφεί η blogger Μάρτα Οστόγια από την επίσκεψη της στην Άνδρο, που προέκυψε μετά από πρόσκληση του Δήμου και φιλοξενία με τη στήριξη του δικτύου τοπικών επιχειρήσεων CTN Andros.



«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως σε λιγότερες από τρεις ώρες από την Αθήνα υπάρχει ένας εντυπωσιακός προορισμός που προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες χωρίς να χρειάζεται κανείς να χάσει χρόνο για μετακινήσεις όταν ο παράδεισος είναι δίπλα;» αναφέρει η ίδια.

Η ετήσια λίστα του διεθνούς ταξιδιωτικού blog περιλαμβάνει την Άνδρο, τη Ρόντα της Ισπανίας, την Ιαπωνική πόλη Άιζου-Γουακαμάτσου, το Τορίνο στην Ιταλία, τη Σρι-Λάνκα, το Αυστραλιανό νησί Φρέιζερ, την Αντίγουα στη Γουατεμάλα, Το Χόϊ – Αν στο Βιετνάμ, το σπηλαιο-μονάστηρο Βάρτζια στη Γεωργία, το Ζακόπάνε της Πολωνίας και το Γιβραλτάρ.

Στο εκτενές άρθρο της η έμπειρη blogger και φωτογράφος ξεχωρίζει τα παραδοσιακά σοκάκια, τα γραφικά ψαροχώρια, το εκτενές περιπατητικό δίκτυο, την ανεπανάληπτη αρχιτεκτονική της Άνδρου αλλά και τα χαρακτηριστικά τοπικά εδέσματα, όπως την φρουτάλια και τα αμυγδαλωτά, ενώ τονίζει την καταλληλότητα του προορισμού για διακοπές πριν και μετά το καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για συνέδρια

Published

on

Από

Η κατάταξη της Global DMC Partners βασίστηκε σε αναφορές και Αιτήσεις Υποβολής Προτάσεων (RFPs), που ελήφθησαν για προγράμματα που πραγματοποιούνται εντός του 2024 στο δίκτυο συνεργατών της DMC παγκοσμίως. Photo credits: jarmoluk / pixabay

Στους κορυφαίους προορισμούς για τη διοργάνωση συνεδρίων, εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων σε παγκόσμια κλίμακα, περιλαμβάνεται η Μήλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Προορισμών 2024.

Η κατάταξη της Global DMC Partners βασίστηκε σε αναφορές και Αιτήσεις Υποβολής Προτάσεων (RFPs), που ελήφθησαν για προγράμματα που πραγματοποιούνται εντός του 2024 στο δίκτυο συνεργατών της DMC παγκοσμίως.



Σύμφωνα με τη λίστα προορισμών, η Αθήνα συναντάται στην 6η θέση στη δεκάδα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς συνεδρίων και ταξιδιών κινήτρων, με το Παρίσι να βρίσκεται στην κορυφή, τη Βαρκελώνη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, το Άμστερνταμ στην τρίτη, το Λονδίνο στην τέταρτη και την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνει η Λισαβόνα. Ενώ, τη δεκάδα ολοκληρώνουν, η Μαδρίτη, η Βιέννη, η Ρώμη και το Βερολίνο.

Η Ελλάδα έχει παρουσία και με τα νησιά της, όπως η Μήλος, η Κέρκυρα και η Αίγινα τα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ των 7 κορυφαίων, δευτερευόντων προορισμών για το 2024.

Σε αυτή τη λίστα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία και ακολουθούν η Χαβάη, η Κόστα Ρίκα, η Αγία Λουκία, η Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας (Μπολόνια, Πάρμα και Μόντενα), τα ελληνικά νησιά (Κέρκυρα, Αίγινα, Μήλος) και οι πόλεις των δυτικών ΗΠΑ, όπως η Μινεάπολη, το Κάνσας και το Λούισβιλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis