Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Published

on

Photo credits: RachelScottYoga / pixabay

Η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank για περισσότερα από 170.000 άτομα για τις αναλύσεις της καφεΐνης και περίπου 188.000 για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ.



Οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης.

Η έκβαση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων των συμμετεχόντων προσδιορίστηκε από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι ίδιοι, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακά δεδομένα και αρχεία μητρώου θανάτων.

Όπως διαπίστωσαν, η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινή ανοιχτή δράση ενημέρωσης από όλες τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Από

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα όλες οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες Β. Ελλάδος θα ενημερώσουν για τις δράσεις και το έργο τους, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Πηγή φωτογραφίας: Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τα χιλιάδες μέλη του γιορτάζουν τα 100 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου μαζί με τους Θεσσαλονικείς.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα όλες οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες Βορείου Ελλάδος, σε ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, θα ενημερώσουν για τις δράσεις και το έργο τους, στην Πλατεία Αριστοτέλους, “στη σκιά” των πρώτων ιστορικών γραφείων του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα (Πλ. Αριστοτέλους 4).

Όπως είπε ο κ. Νίτσας «Για πρώτη φορά οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, θα φιλοξενηθούν όλες μαζί, «κάτω από την ομπρέλα» του ΙΣΘ, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος της προσπάθειας και της ενεργούς συμμετοχής όλων των συναδέλφων – μελών του συλλόγου για την πρόοδο της επιστήμης και κατ΄επέκταση της κοινωνίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων της δημόσιας υγείας. 

Η covid 19 ανέδειξε για μία ακόμη φορά, ότι παρά τα διαχρονικά προβλήματα του συστήματος υγείας, οι γιατροί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, ήμασταν και είμαστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των πολιτών αλλά και την έγκυρη ενημέρωση στα θέματα υγείας, ζωής και ποιότητας ζωής».



Στην εκδήλωση της Πλατείας Αριστοτέλους θα βρίσκονται και οργανώσεις που θα ενημερώνουν για τη μάχη κατά του καρκίνου καθώς και τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων-μυελού των οστών.

Η δράση του ΙΣΘ με θέμα «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» είναι στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας του (το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, 10:00 -13:00  στην Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης).

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίτσας «με την πολύτιμη συμμετοχή επιστημονικών ιατρικών εταιρειών – μελών του ΙΣΘ στην εκδήλωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στοχεύει στην αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού για καίρια ζητήματα πρόληψης της υγείας, σωματικής και ψυχικής.

Στη δράση, το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου και των εταιρειών – μελών του, και να λαμβάνει επικοινωνιακό υλικό/ συστάσεις για την προάσπιση της υγείας του και των δικών του ανθρώπων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίτσας «Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του, συνεχίζει με άξονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος, να διοργανώνει δράσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη προς την ιατρική κοινότητα παρέχοντας υποστήριξη και γνώση στο κοινό στα θέματα που το απασχολούν».



Οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες που θα φιλοξενηθούν (με ή χωρίς stand) στην Πλατεία Αριστοτέλους είναι:

1- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2- ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

3- ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

4- ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

5- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  

6- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ – ΠΡΩΚΤΟΥ

7- ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

8- EΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

9- ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

10- ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

11- ΕΛΛΗΝΙΚΗ HPV ΕΤΑΙΡΕΙΑ [ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV)]

12- ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

13- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

14- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

15- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σας περιμένουμε όλους, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, από τις 10 ως τη 1 στην Πλατεία Αριστοτέλους” καταλήγει το κάλεσμα του ΙΣΘ.


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος εμφάνισης αναπνευστικών παθήσεων από την χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Published

on

Από

Σε δεύτερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κίνηση στους δρόμους συνδέεται με την εξέλιξη του άσθματος σε ΧΑΠ. Photo credits: paulmaxis / pixabay

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας για αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στη Βιέννη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με την αύξηση των αναπνευστικών παθήσεων και την πρόσβαση σε πάρκα με μείωση των παθήσεων αυτών, ωστόσο λιγότερα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σανσάν Ξου από το Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, εξέτασαν δεδομένα για 1.644 άτομα από πέντε χώρες της βόρειας Ευρώπης και αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της αναπνευστικής υγείας και της μακροχρόνιας έκθεσης την περίοδο 1990-2000 σε αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου, μαύρο άνθρακα, καθώς και βλάστηση.



Μπορεί η βόρεια Ευρώπη να έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, ο μαύρος άνθρακας και το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν στον πληθυσμό τον κίνδυνο νοσηλείας για αναπνευστικές παθήσεις.

Αντίθετα, το πράσινο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας για το αναπνευστικό σύστημα, αν και συνδέθηκε επιπλέον με αυξημένο αριθμό επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά, ιδίως όταν εξετάζεται η συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας.

Σε δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κίνηση στους δρόμους συνδέεται στενά με την εξέλιξη του άσθματος σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτυχημένη η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων στην Ελλάδα

Published

on

Από

Photo credits: sasint / pixabay

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε χθες, Σάββατο, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων στην Ελλάδα, με την είδηση να γνωστοποιεί με ανάρτησή του στο “Χ” ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα αναφέρει στην ανάρτησή του : «Πριν από από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε επιτυχώς, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς πνευμόνων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για γυναίκα 52 ετών, μητέρα ενός μικρού παιδιού, η οποία έλαβε το δώρο ζωής από 49χρονη δότρια από το νοσοκομείο Σωτηρία. Όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αποδείχτηκαν ανθεκτικοί.



Τα πολλαπλά επεισόδια αιμόπτυσης αντιμετωπίστηκαν από το σύστημα επείγουσας ιατρικής των νοσοκομείων της Θεσσαλίας και του νοσοκομείου Αττικόν, η γυναίκα ήταν σε μακροχρόνια παρακολούθηση και χορήγηση εξειδικευμένων παρεμβατικών θεραπειών στο Αττικόν, η διαχείριση της δότριας ήταν υποδειγματική στο νοσοκομείο Σωτηρία και τέλος οι μεταμοσχευτικές ομάδες καρδιάς και πνευμόνων σε συνεργασία με την αναισθησιολογική ομάδα του Ωνασειου καρδιοχειρουργικού κέντρου συνέβαλαν σε κάτι, που πριν 5 χρόνια θα θεωρούνταν ανέφικτο για την ελληνική υγειονομική πραγματικότητα. είμαστε περήφανοι για όλες τις ομάδες μας, συνεχίζουμε δυνατά.

Καλή ανάρρωση στη λήπτρια, θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στην οικογένεια της δότριας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου οφείλεται το 40% των περιπτώσεων καρκίνου

Published

on

Από

Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων. Photo credits: Belova59 / pixabay

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται τα ετήσια στατιστικά της επίπτωσης και θνητότητας του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχοντας μια ακριβή εικόνα της εξέλιξης της επιδημιολογίας του νοσήματος στη χώρα αυτή.

Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει ως τώρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δημόσιας υγείας αλλά και τη χάραξη πολιτικών για την περαιτέρω βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο.

Όπως όμως τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) γνωρίζουμε ότι σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται σε παράγοντες κινδύνου που είναι τροποποιήσιμοι.

Επομένως, αυτά τα περιστατικά καρκίνου και οι αντίστοιχοι θάνατοι που προκύπτουν θα μπορούσαν δυνητικά να αποφευχθούν.

Τέτοιοι παράγοντες είναι ως γνωστόν το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, διατροφικοί και λοιμώδεις παράγοντες και ειδικά για δερματικές κακοήθειες η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Ήδη το 2018 είχε δημοσιευθεί μελέτη που υπολόγιζε ότι το 42% των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014 αλλά και το 45% των θανάτων από καρκίνο σχετίζονταν με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.



Προσφάτως, δημοσιεύθηκαν τα ανανεωμένα δεδομένα που έλαβαν υπ’ όψιν τους τα επιδημιολογικά δεδομένα που ίσχυαν 5 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση (2019) για 30 τύπους καρκίνου και για ενήλικες άνω των 30 ετών.

Το κάπνισμα παραμένει ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με το 20% των διαγνώσεων και το 30% των θανάτων από καρκίνο με κυριότερη βέβαια διάγνωση τον καρκίνο του πνεύμονα. Ακολουθείται από την παχυσαρκία που σχετίζεται με το 7.5% των περιστατικών, την κατανάλωση αλκοόλ (5.4% των περιστατικών), τους διατροφικούς παράγοντες και κυρίως την μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (4.2% των περιστατικών) και την έλλειψη σωματικής άσκησης (3% των περιπτώσεων καρκίνου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τις επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία και την παραγωγικότητα αναδεικνύουν μελέτες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Published

on

Από

Οι συνέπειες από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα αισθητές στις ευάλωτες ομάδες και στους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους. Photo credits: StockSnap / pixabay

Το καλοκαίρι του 2024 στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από παρατεταμένους καύσωνες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την παραγωγικότητα των ανθρώπων, με τις συνέπειες να είναι ιδιαίτερα αισθητές στις ευάλωτες ομάδες και στους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Ανδρέας Φλουρής, καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως υπερθερμία, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και αφυδάτωση.

Η ζέστη που βιώνουμε τους τελευταίους δύο μήνες αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες δράσεις προστασίας της υγείας. Οι συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών είναι σοβαρές και απαιτούν συντονισμένη προσπάθεια από την πολιτεία αλλά και πολλούς φορείς.»

Συνεχίζοντας, ο Δρ Φλουρής εξηγεί ότι «ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι έγκυες γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζέστη μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία των εγκύων και των εμβρύων. Η έκθεση της μητέρας στη ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο πολλών επιπλοκών εγκυμοσύνης, όπως συγγενείς ανωμαλίες, θνησιγένεια, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης, προεκλαμψία και πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς η έκθεση στη ζέστη προκαλεί αυτές τις ανεπιθύμητες συνέπειες.»



Οι μελέτες του Δρ Ανδρέα Φλουρή και των συνεργατών του αναδεικνύουν τη σημασία της προστασίας των εγκύων από τις ακραίες θερμοκρασίες, επισημαίνοντας την ανάγκη για κατάλληλα μέτρα πρόληψης και παρέμβασης.

Η κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους η ζέστη επηρεάζει την υγεία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την προστασία αυτών των ευάλωτων ομάδων.

Κάθε καλοκαίρι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει περιστατικά θανάτων τουριστών λόγω θερμοπληξίας, συνήθως κατά τη διάρκεια πεζοπορίας.

Συνεχίζοντας, ο Δρ Φλουρής αναφέρει ότι «η πολιτεία, οι τοπικές αρχές και οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες ενημέρωσης και προστασίας των τουριστών από την ακραία ζέστη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καμπάνιες ευαισθητοποίησης, παροχή πρώτων βοηθειών και διαθεσιμότητα νερού σε τουριστικές περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των περιστατικών θερμοπληξίας και στην ασφάλεια όσων επισκέπτονται τη χώρα μας.»

Οι επιπτώσεις του καύσωνα στην παραγωγικότητα είναι εξίσου σημαντικές. Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι διανομείς, αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.



Η οικονομική ζημία από την απώλεια παραγωγικότητας λόγω της ζέστης είναι επίσης, σημαντική.

Όπως αναφέρει ο Δρ Φλουρής, «παλαιότερα θεωρούσαμε ότι οι επιπτώσεις αυτές εμφανίζονται σε αρκετά υψηλή ζέστη, δηλαδή μόνο όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Επομένως, είχε παγιωθεί η ιδέα ότι τα προβλήματα αφορούν τους εργαζόμενους λίγων χωρών ή μόνο σε κάποιες βιομηχανίες όπως η γεωργία και οι κατασκευές. Τα δεδομένα των μελετών μας την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει ότι τα προβλήματα στην υγεία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ξεκινούν να εμφανίζονται από τους 15 βαθμούς Κελσίου.»

«Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων μπορεί να μειώσει τις οικονομικές απώλειες και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, προσφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την οικονομία», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα

Published

on

Από

Για τη διατήρηση της καλής υγείας ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας. Photo credits: TheOtherKev / pixabay

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» μετά τη δημοσίευση σήμερα έρευνας που αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται, δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, γεγονός που απειλεί τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Το 2022, το 31,3% των ενηλίκων – περίπου 1,8 δισεκ. άνθρωποι – είχε σωματική δραστηριότητα μικρότερη από τη συνιστώμενη για την υγεία. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 5 μονάδων σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κυρίως του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκαν στο The Lancet Global Health.

Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, ως το 2030 το 35% των ενηλίκων δεν θα έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, επεσήμαναν οι ειδικοί. Αντίθετα, ο παγκόσμιος στόχος μείωσης του ποσοστού αυτού στο 15% ως το 2030 απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

Για τη διατήρηση της καλής υγείας ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι…) ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα …).



Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εκθέτει τους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, κάποιους καρκίνους – όπως του στήθους και του εντέρου -, αλλά και σε ψυχικά προβλήματα.

Οι περιοχές που παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων το 2022 ήταν η Ασία – Ειρηνικός (48%) και η νότια Ασία (45%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ωκεανία (14%) και η υποσαχάρια Αφρική.

Ακόμη μία τάση που παρατηρείται είναι ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αφορά περισσότερο τις γυναίκες (33,8%) σε σχέση με τους άνδρες (28,7%).

Και η ηλικία παίζει ρόλο, με τη σωματική δραστηριότητα να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 ώρες ago

Τρένο σταμάτησε πριν από τον προορισμό του γιατί ένας σκίουρος αρνήθηκε να αποβιβαστεί!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν «επείγουσες αρωγές» από την ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Η Αυστρία αυξάνει σε 1 δισεκ. ευρώ το ταμείο αντιμετώπισης καταστροφών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Εξαρθρώθηκε πλατφόρμα κρυπτογραφημένων επικοινωνιών του οργανωμένου εγκλήματος

ΥΓΕΙΑ15 ώρες ago

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Άνδρος: Ο νέος ανεξερεύνητος παράδεισος της Μεσογείου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Οι φθαρμένοι υαλοκαθαριστήρες υπονομεύουν την οδηγική ασφάλεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Νέα έκρηξη σε κατάστημα στο κέντρο της Κολωνίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Η Intel «παγώνει» την επένδυσή της στο Μαγδεμβούργο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Προς πώληση η παλαιότερη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σεμινάρια βιωματικών ασκήσεων για παιδιά στην Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Δολοφονία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απεβίωσε σε ηλικία 117 ετών ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρέθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Άρχισαν σε επτά χώρες οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Νέα Ζηλανδία: Προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία από έκρηξη ηφαιστείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Πράσινο φως από την Καμπέρα για “το μεγαλύτερο” ηλιακό πάρκο στον κόσμο

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Άνδρος, το αγαπημένο νησί των Ελλήνων που είναι ιδανικό για τους Βρετανούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Lufthansa παρατείνει την αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξωτερικού: «Η έδρα του επικρατείας να παραμείνει στους Απόδημους»

Europolitis TV5 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV6 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis