Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πενταπλασιάστηκαν οι γεννήσεις από γυναίκες ηλικίας 40 και άνω μετά το 1990

Published

on

Photo credits: Pictures_With_Impact / pixabay

Εάν εξετάσουμε την μεταβολή του πλήθους των γεννήσεων μετά το 1990 ανά μεγάλες ηλικιακές ομάδες θα διαπιστώσουμε ότι ενώ το σύνολό τους μειώθηκαν σημαντικά, οι προερχόμενες από γυναίκες ηλικίας 40 και άνω γεννήσεις πενταπλασιάσθηκαν.

Την ίδια περίοδο αυτές από γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών σχεδόν διπλασιάσθηκαν και οι προερχόμενες από τις 20-29 και <20 ετών κατέρρευσαν.

Πρόκειται για κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα που αναφέρονται στο πρόσφατο ψηφιακό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα: «Όλο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία: οι γεννήσεις σε ηλικία 40 ετών και άνω και η συμβολή τους στους δείκτες γονιμότητας».

Συγγραφέας του άρθρου είναι ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) Βύρωνας Κοτζαμάνης.



Η μετατόπιση της ηλικίας απόκτησης παιδιών σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία είναι η κυρία αιτία της έκρηξης αυτής, αν και, όπως αναφέρει, την τελευταία δεκαετία έπαιξαν ρόλο τόσο η αύξηση του πλήθους των 40+ στον πληθυσμό αναπαραγωγικής ηλικίας όσο και οι πρόοδοι των τεχνικών υποβοηθουμένης γονιμότητας και η προσφυγή σε αυτές ενός όλου και μεγαλύτερου αριθμού ζευγαριών.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των γεννήσεων αυτών στους ετήσιους δείκτες γονιμότητας, αν και αυξάνουσα, αυτή είναι περιορισμένη.

Οι πρόοδοι των τεχνικών υποβοηθουμένης γονιμότητας και η διευρυμένη πρόσβαση σε αυτές, αναφέρει ο κ. Κοτζαμάνης δεν πρόκειται να οδηγήσουν τις δυο επόμενες δεκαετίες σε μια σημαντική αύξηση των προερχομένων από γυναίκες 40 ετών και άνω γεννήσεων, καθώς ο αριθμός των γυναικών αυτών, εν απουσία θετικής μετανάστευσης, θα μειωθεί σημαντικά: από 795 χιλ. το 2022 στις 500 χιλ. το 2042.

Οι γεννήσεις από τις γυναίκες που βρίσκονται στην τελευταία δεκαετία του αναπαραγωγικού τους κύκλου θα συμβάλλουν περιορισμένα όμως και στην αύξηση της τελικής γονιμότητας των γενεών, στον αριθμό δηλαδή των παιδιών που θα φέρουν κατά μέσο όρο στον κόσμο όσες γεννήθηκαν μετά το 1981.

    Η ανόρθωση των δεικτών γονιμότητας και των γεννήσεων (72 χιλ. το 2023) είναι επομένως ανέφικτη κατ’ αυτόν εάν δεν δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα εξαιρετικά ευνοϊκό για την δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών περιβάλλον, που θα επιτρέψει στα νεότερα ζευγάρια να φέρουν στο κόσμο τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.

    Αυτό θα οδηγήσει προοδευτικά στη μείωση των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ατεκνίας των νεότερων γενεών, στην επιβράδυνση της αύξησης της μέσης ηλικίας τους στη τεκνογονία και στην αύξηση των πιθανοτήτων όσων έχουν ένα πρώτο παιδί να αποκτήσουν ένα δεύτερο και στη συνέχεια ένα τρίτο κ.ο.κ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η υπηρεσία ISRO εκτόξευσε την πρώτη αποστολή πρόσδεσης στο διάστημα

    Published

    on

    Από

    Η τεχνολογία πρόσδεσης στο διάστημα είναι βασικής σημασίας όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας αποστολής. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

    Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ISRO εκτόξευσε σήμερα την πρώτη αποστολή πρόσδεσης στο διάστημα με έναν πύραυλο ινδικής κατασκευής, σε μια προσπάθεια να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα επιτύχει αυτό το προηγμένο τεχνολογικό επίτευγμα.

    Η αποστολή, που θεωρείται κομβική για τις μελλοντικές διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας – όπως τη λειτουργία δορυφόρων και ενός ινδικού διαστημικού σταθμού – εκτοξεύτηκε στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) με έναν πύραυλο PSLV.



    Έπειτα από περίπου 15 λεπτά, ο διευθυντής αποστολής χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την εκτόξευση, αφού ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 480 χιλιομέτρων.

    Η τεχνολογία πρόσδεσης στο διάστημα είναι βασικής σημασίας όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας αποστολής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


    Continue Reading

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    UCL: Κάθε τσιγάρο κλέβει 20 λεπτά ζωής από τους καπνιστές

    Published

    on

    Από

    Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι βλάβες από το κάπνισμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνες απ' ό,τι πίστευαν οι ειδικοί. Photo credits: ernestoeslava / pixabay

    Μια νέα μελέτη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιεί ότι το κάπνισμα είναι πιο βλαβερό απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, καθώς κάθε ένα τσιγάρο αφαιρεί περίπου 20 λεπτά από το προσδόκιμο ζωής του καπνιστή.

    Για άλλη μια φορά οι αρχές κάλεσαν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα το 2025, καθώς αυτή η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι βλάβες από το κάπνισμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνες απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί.



    Ερευνητές του University College London (UCL, Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου) βρήκαν ότι κάθε τσιγάρο κλέβει κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά από τη ζωή των καπνιστών, πράγμα που σημαίνει ότι ένα συνηθισμένο πακέτο 20 τσιγάρων συντομεύει κατά σχεδόν επτά ώρες τη ζωή ενός ανθρώπου.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, αν ένας άνθρωπος, ο οποίος καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα, κόψει το κάπνισμα την 1η Ιανουαρίου, στις 8 Ιανουαρίου θα έχει αποτρέψει την απώλεια μιας ολόκληρης ημέρας ζωής.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά τη θέσπιση του νομοσχεδίου-ορόσημο περί καπνού και ατμίσματος, που πέρασε πρόσφατα σε δεύτερη ανάγνωση από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για να δημιουργηθεί η πρώτη απαλλαγμένη από το κάπνισμα γενιά, καθώς απαγορεύει σταδιακά την πώληση προϊόντων καπνού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.



    Περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μερικούς εξωτερικούς χώρους ώστε να μειωθούν οι βλάβες από το παθητικό κάπνισμα.

    Το κάπνισμα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου, αναπηρίας και κακής υγείας που μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Anadolu


    Continue Reading

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η εξάρτηση των νέων από το Διαδίκτυο – Μέχρι και 9 ώρες στις οθόνες

    Published

    on

    Από

    Στις ΗΠΑ, άνω του 90% των εφήβων έχουν χρησιμοποιήσει κοινωνικά δίκτυα, με το 75% αυτών να έχουν τουλάχιστον έναν ενεργό λογαριασμό και οι περισσότεροι από τους μισούς να τον επισκέπτονται καθημερινά. Photo credits: kropekk_pl / pixabay

    Αύριο, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα social media. Βασικός πυλώνας είναι η ενίσχυση του γονικού ελέγχου.

    Με αφορμή τις ανακοινώσεις, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε για τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγο, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

    Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η κ. Ψαλτοπούλου είναι ανησυχητικά. Τονίζει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί τελικά να γίνει εθισμός και υπογραμμίζει τη λήψη μέτρων τόσο από την Πολιτεία όσο και από την οικογένεια.



    Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry), στις ΗΠΑ, άνω του 90% των εφήβων έχουν χρησιμοποιήσει κοινωνικά δίκτυα, με το 75% αυτών να έχουν τουλάχιστον έναν ενεργό λογαριασμό και οι περισσότεροι από τους μισούς να τον επισκέπτονται καθημερινά.

    Επίσης, οι έφηβοι μπορεί να βρίσκονται στο διαδίκτυο και μέχρι 9 ώρες ημερησίως, χρησιμοποιώντας το πολλές φορές και για την προετοιμασία των μαθημάτων τους.

    Πιο αναλυτικά, πάνω από το ήμισυ των εφήβων στις ανεπτυγμένες χώρες εκφράζουν έντονη προσήλωση για την παρακολούθηση βίντεο στο διαδίκτυο, που ξεπερνά σημαντικά άλλες δραστηριότητες. Επίσης, ένα ικανό ποσοστό των εφήβων θεωρεί ότι είναι δύσκολο να εγκαταλείψει τα κοινωνικά δίκτυα ή αισθάνεται άγχος όταν αποσυνδέεται.



    Παράλληλα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Γραφείο στην Ευρώπη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει αύξηση στην προβληματική χρήση κοινωνικών δικτύων από τους εφήβους, από το 7% το 2018 σε 11% το 2022. Το γεγονός αυτό παράλληλα με το 12% των εφήβων που διατρέχει κίνδυνο για εξάρτηση από διαδικτυακά παιχνίδια (problematic gaming), υποδεικνύει το μέγεθος του κινδύνου της τεχνολογίας για την ψυχική υγεία και την ευημερία των εφήβων.

    Όπως αναφέρεται από την ίδια επιστημονική εταιρεία, είναι σημαντικό οι γονείς να βοηθήσουν τους εφήβους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δίκτυα με υπευθυνότητα.



    Και ενώ στα θετικά του διαδικτύου για έναν έφηβο περιλαμβάνεται η διάδραση με φίλους και η δημιουργία νέων φίλων, η εκπαίδευση και η ικανοποίηση ενδιαφερόντων για κάθε τομέα, από την άλλη πλευρά καταγράφονται πιθανοί κίνδυνοι. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται:

     – η έκθεση σε επικίνδυνο ή ακατάλληλο περιεχόμενο (για παράδειγμα βία, ναρκωτικά),

    ο εκφοβισμός (cyberbullying) που αυξάνει την πιθανότητα για κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό,

     – η έκθεση σε πολλαπλές διαφημίσεις και υπερ-καταναλωτικά πρότυπα,

     – η ατομική υπερέκθεση,

    η παρεμβολή στη διάρκεια των εκπαιδευτικών και οικογενειακών δραστηριοτήτων, στην προετοιμασία της σχολικής εργασίας στο σπίτι, στον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα.

    «Η ελκυστικότητα της λήψης συνεχών ενημερώσεων και εικονικής επικύρωσης διαμορφώνει τις απόψεις, αλλά παράλληλα μπορεί να καταναλώσει τον χρόνο, την προσοχή, ακόμα και την ψυχική υγεία, ειδικά σε ανήλικα άτομα. Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί τελικά να γίνει εθισμός», σημειώνει η κ. Ψαλτοπούλου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Continue Reading

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ένας τύπος φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην ΕΕ

    Published

    on

    Από

    Ο κ. Τσιόδρας τόνισε το όφελος και τη διευκόλυνση που προκύπτει για όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν πια να φορτίζουν όλες τις συσκευές τους με έναν φορτιστή. Photo credits: denvit / pixabay

    «Από σήμερα, με βάση ευρωπαϊκό κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ακουστικά, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υποχρεωτικό να έχουν έναν και μόνον τύπο φορτιστή –τον usb type c».

    Αυτό υπογράμμισε, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Δεκατιανοί», ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας και με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία του Καταναλωτή.



    Πρόσθεσε ότι από τη ρύθμιση δεν εξαιρούνται και τα λάπτοπ, αλλά ειδικά γι’ αυτά η ισχύς της ευρωπαϊκής ρύθμισης αρχίζει από τον Απρίλιο.

    Επίσης, τόνισε το όφελος και τη διευκόλυνση που προκύπτει για όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν πια να φορτίζουν όλες τις συσκευές τους με έναν φορτιστή, «αποφεύγοντας πρόσθετα κόστη και… περιττά καλώδια».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Continue Reading

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Γοτθικοί Καθεδρικοί Ναοί: Τα μεγαλύτερα δημιουργήματα της Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής

    Published

    on

    Από

    Ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας, η πεντάκλιτη βασιλική που χρειάστηκε 632 χρόνια για να ολοκληρωθεί, φτάνει το εντυπωσιακό ύψος των 157 μέτρων και αποτελεί την απόλυτη μορφή των υψηλών γοτθικών προτύπων. Photo credits: Tho-Ge / pixabay

    Οι γοτθικοί καθεδρικοί ναοί με τους επιβλητικούς πύργους να υψώνονται στον ουρανό και τα βιτρό τους να μεταμορφώνουν το φως του ήλιου σε καλειδοσκόπια χρωμάτων, αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

    Μνημεία που απαιτούσαν τη συνεργασία αρχιτεκτόνων, ξυλουργών, λιθοξόων και υαλουργών για να «φτάσουν» τη δημιουργικότητα στα όριά της ενώ χρειάστηκαν αιώνες για να ολοκληρωθούν, ενώνοντας ολόκληρες πόλεις για την οικοδόμηση και τις δωρεές.

    Οι μυτερές καμάρες με έμπνευση από την ανατολή, οι εντυπωσιακοί ραβδωτοί θόλοι και τα υποστυλώματα, που αψηφούσαν τη βαρύτητα, συνέθεσαν μια πρωτόγνωρη αρχιτεκτονική μορφή για την εποχή και όχι μόνο, όπως αναφέρει το Εlle Decor.

    Από τα αριστουργήματα της Γαλλίας μέχρι τους επιβλητικούς ναούς της Ιταλίας, οι καθεδρικοί ναοί συνεχίζουν να αφήνουν άναυδους τους επισκέπτες τους, σχεδόν μια χιλιετία μετά.

    Η Παναγία της Σαρτρ στη Γαλλία

    Photo credits: Peggy_Marco / pixabay

    Το στολίδι της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, ο καθεδρικός ναός της Σαρτρ χτίστηκε σε μόλις 26 χρόνια μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1194.

    Η πρωτοποριακή δυτική του πρόσοψη, που στηρίζεται στην εμβληματική Βασιλική Πύλη και τους ασύμμετρους πύργους, επηρέασε τους γοτθικούς καθεδρικούς ναούς σε όλη την Ευρώπη.

    Το εσωτερικό του ναού φωτίζεται από 176 παράθυρα που κοσμούνται από μια απαράμιλλη συλλογή υαλογραφημάτων συνολικής επιφάνειας 2.000 τμ., συμπεριλαμβανομένου τριών ξεχωριστών που απεικονίζουν την Δευτέρα Παρουσία, την Θεοτόκο και τον Χριστό.

    Καθεδρικός ναός της Αμιένης, Γαλλία

    Photo credits: ChauvinYves / pixabay

    Είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της χώρας και ένα αριστούργημα του 13ου αιώνα το οποίο σηματοδοτεί την πλήρη ανάπτυξη της γοτθικής αρχιτεκτονικής.

    Χτισμένο με εξαιρετική ακρίβεια σε λιγότερο από έναν αιώνα, ο καθεδρικός ναός ξεχωρίζει για το συμμετρικό του σχέδιο και την εντυπωσιακή τριώροφη εσωτερική διάταξη. Επίσης η θαυμαστή κατασκευή του αναδεικνύει μια πιο αέρινη ιδιότητα: το φως.

    Καθεδρικός ναός του Μπούργος, Ισπανία

    Photo credits: gustavsommer / pixabay

    Αφιερωμένος στην Παναγία, ο ναός είναι διάσημος για το εντυπωσιακό του μέγεθος και τη μοναδική αρχιτεκτονική του.

    Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1221 και ολοκληρώθηκε το 1567. Σε μεγάλο βαθμό επηρέασε την αρχιτεκτονική κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του Γάλλου αρχιτέκτονα Σαρλ Γκαρνιέ (Charles Garnier).

    Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας, Γερμανία

    Photo credits: miezekieze / pixabay

    Η πεντάκλιτη βασιλική, που χρειάστηκε 632 χρόνια για να ολοκληρωθεί, φτάνει το εντυπωσιακό ύψος των 157 μέτρων και αποτελεί την απόλυτη μορφή των υψηλών γοτθικών προτύπων.

    Η προσήλωση των κατασκευαστών στα αρχικά σχέδια του 13ου αιώνα ήταν τόσο ισχυρή, που ακόμη και οι προσθήκες του 19ου αιώνα ενσωματώθηκαν άψογα με τις αρχικές.

    Αβαείο του Ουέστμινστερ, Ηνωμένο Βασίλειο

    Photo credits: dimitrisvetsikas1969 / pixabay

    Το Westminster Abbey είναι η ιστορία της χώρας σκαλισμένη στην πέτρα.

    Από το 1066, κάθε Βρετανός μονάρχης έχει στεφθεί εκεί, καθιστώντας το αδιάσπαστο μέρος της βασιλικής κληρονομιάς. Αν και τυπικά δεν είναι καθεδρικός ναός αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, του 13ου έως και του 16ου αιώνα, φιλοξενεί τα μνημεία των σημαντικότερων προσώπων της βρετανικής ιστορίας.

    Από μονάρχες έως προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας κάθε γωνιά του Αβαείου αφηγείται την ιστορία μιας κληρονομιάς που συνεχίζει να επηρεάζει ακόμη και σήμερα.

    Καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ιταλία

    Photo credits: ShenXin / pixabay

    Είναι αφιερωμένος στη γέννηση της Θεοτόκου και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ναός στον κόσμο.

    Χρειάστηκαν πέντε αιώνες για την ολοκλήρωσή του, με τις τελευταίες πινελιές το 1965. Επίσης φιλοξενεί 3.159 αγάλματα τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ναό στον κόσμο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Continue Reading

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe πλησίασε τον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ

    Published

    on

    Από

    Το Parker Solar Probe επρόκειτο να πλησιάσει σε απόσταση 6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου, πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο σκάφος στο παρελθόν. Photo credits: Buddy_Nath / pixabay

    Το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe έφθασε σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο, προκειμένου να μελετήσει την ατμόσφαιρά του.

    Το μη επανδρωμένο σκάφος της NASA ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 μια επταετή αποστολή, με στόχο να αποκαλύψει τα μυστικά του Ήλιου – π.χ. για τις ηλιακές καταιγίδες που έχουν αντίκτυπο στις τηλεπικοινωνίες μας.



    Γύρω στις 13:53 (ώρα Ελλάδος), το Parker Solar Probe επρόκειτο να πλησιάσει σε απόσταση 6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου, πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο σκάφος στο παρελθόν.

    Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα της αποστολής θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Παρασκευή για να λάβει σήμα από το σκάφος, αφού η επικοινωνία με το Parker Solar Probe έχει χαθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της εγγύτητάς του στον Ήλιο.

    Κατά την προσέγγισή του στον Ήλιο, το Parker Solar Probe ταξίδευε με ταχύτητα 690.000 χλμ/ώρα – η οποία θα του επέτρεπε να φθάσει από το Τόκιο στην Ουάσινγκτον σε λιγότερο από ένα λεπτό.



    Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί να αντέξει ακραίες θερμοκρασίες 870 – 930 βαθμών Κελσίου.

    Εάν όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το Parker Solar Probe θα επιχειρήσει άλλες δύο φορές να προσεγγίσει τον Ήλιο προκειμένου να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα: στις 22 Μαρτίου και στις 19 Ιουνίου του 2025.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


    Continue Reading
    Advertisement Europolitis

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

    Advertisement Europolitis
    Advertisement Europolitis
    Advertisement Europolitis

    ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

    Like us on Facebook

    Advertisement
    ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες ago

    Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

    Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

    Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες ago

    Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου

    Deutsch20 ώρες ago

    Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

    Την κατάσχεση 4,2 τόνων πυροτεχνημάτων ανακοίνωσε ο δήμος της Βιέννης

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

    Η Ουγγαρία χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1 δισεκ. ευρώ λόγω παραβιάσεων στο Κράτος Δικαίου

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

    Γερμανία: Πέντε νεκροί από εκρήξεις αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

    Γερμανία: Δημόσια συζήτηση με την επικεφαλής της AfD σχεδιάζει ο Ίλον Μασκ

    ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

    Μήνυμα Πρωτοχρονιάς 2025 του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

    Ελλάδα :Εκδοση Νέου Δελτίου Ταυτότητας

    ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

    Global Traveler Awards: Η Ελλάδα «Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός» για τέταρτη χρονιά

    ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

    Εξωστρεφές άνοιγμα στη Λατινική Αμερική: Πάνω από 50 Β2Β επαφές ελληνικών εταιρειών σε Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

    Ο Ηνίοχος στον Κόσμο – 5η Συζήτηση: Εγκληματικότητα – Παραβατικότητα στους νέους

    ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

    Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Δημοσκόπηση: Η οικονομία το σημαντικότερο πρόβλημα για τους Γερμανούς

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

    Τεχνητή νοημοσύνη από την Google κάνει μετεωρολογικές προγνώσεις για περίοδο 15 ημερών

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Γερμανία: Το “σβήσιμο του φαναριού” λέξη της χρονιάς για το 2024

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

    Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές σε ένα επείγον χειρουργείο

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

    Αυτοκίνητο: Οι κύριες διαφορές μεταξύ των καλοκαιρινών και των χειμερινών ελαστικών

    Europolitis TV9 μήνες ago

    5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

    Europolitis TV9 μήνες ago

    Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

    Europolitis TV2 έτη ago

    Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

    Europolitis TV2 έτη ago

    Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

    Europolitis TV4 έτη ago

    (E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

    Deutsch4 έτη ago

    «This is Arcadia»

    Deutsch4 έτη ago

    Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

    Deutsch4 έτη ago

    200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

    Europolitis TV4 έτη ago

    Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

    Europolitis TV4 έτη ago

    RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

    Advertisement Europolitis
    Advertisement Europolitis