Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης

Published

on

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά ένα τέταρτο ή περισσότερο μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Photo credits: ReinhardThrainer / pixabay

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτά, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια έως και 43 χρόνια αργότερα.



Οι ερευνητές του αμερικανικού υγειονομικού συστήματος «Mass General Brigham», της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά ένα τέταρτο ή περισσότερο μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα. Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού.

Όσον αφορά στο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, συνέκριναν τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα με τα άτομα που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα και δεν διαπίστωσαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.



Όταν εξέτασαν την αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέση ηλικία τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα αναφέρουν προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως εκείνους που αφορούν στο μικροβίωμα του εντέρου.

Υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστροφυσικοί αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη δομή 74 ζωνών εξωκομητών

Published

on

Από

Οι εξωκομητικές ζώνες βρίσκονται σε τουλάχιστον το 20% των πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Ηλιακού Συστήματος, επισημαίνει ο Λούκα Ματρά, κύριος συγγραφέας της έρευνας. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Έναν μεγάλο αριθμό ζωνών εξωκομητών σε τροχιά γύρω από 74 κοντινούς αστέρες και τη δομή τους κατάφεραν να αποτυπώσουν για πρώτη φορά αστροφυσικοί, με επικεφαλής ομάδα από το Πανεπιστήμιο Trinity College του Δουβλίνου.

Η μελέτη REASONS, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics», σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μελέτη των ζωνών εξωκομητών, καθώς οι εικόνες και οι αναλύσεις τους αποκαλύπτουν την τοποθεσία των μικροσκοπικών πετρών στο εσωτερικό τους και συνεπώς των εξωκομητών.



Συνήθως, βρίσκονται σε απόσταση δεκάδων έως εκατοντάδων αστρονομικών μονάδων au (η απόσταση από τη Γη στον Ήλιο) από τον κεντρικό τους αστέρα.

Σε αυτές τις περιοχές, η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή (-250 έως -150 βαθμοί Κελσίου) που οι περισσότερες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του νερού, είναι παγωμένες σε αυτούς τους εξωκομήτες.



Αυτό που παρατηρούν οι αστροφυσικοί είναι λοιπόν πού βρίσκονται οι δεξαμενές πάγου των πλανητικών συστημάτων και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το πρώτο που αποκαλύπτει τη δομή αυτών των ζωνών για ένα μεγάλο δείγμα 74 εξωπλανητικών συστημάτων.

«Οι εξωκομήτες είναι βράχοι και πάγοι, τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο σε μέγεθος, που συγκρούονται μέσα σε αυτές τις ζώνες για να δημιουργήσουν τις πέτρες που παρατηρούμε με τα τηλεσκόπια ALMA και SMA. Οι εξωκομητικές ζώνες βρίσκονται σε τουλάχιστον το 20% των πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Ηλιακού Συστήματος», επισημαίνει ο Λούκα Ματρά, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φυσικής του Trinity και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την προστασία του τομέα της υγείας από κυβερνοεπιθέσεις

Published

on

Από

Το 2023, τα κράτη μέλη ανέφεραν 309 σημαντικά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που επηρεάζουν τον τομέα της υγείας - τα περισσότερα από κάθε άλλο κρίσιμο τομέα. Photo credits: rgaymon / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των νοσοκομείων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τις κυβερνοαπειλές και είναι η αρχή μιας νέας πρωτοβουλίας, καθώς ειδικές δράσεις θα αναπτυχθούν σταδιακά το 2025 και το 2026, με βάση τα αποτελέσματα μιας δημόσιας διαβούλευσης.

Το 2023, τα κράτη μέλη ανέφεραν 309 σημαντικά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που επηρεάζουν τον τομέα της υγείας – τα περισσότερα από κάθε άλλο κρίσιμο τομέα.



Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τις ιατρικές διαδικασίες, να δημιουργήσουν εμπόδια στα κέντρα έκτακτης ανάγκης και να διαταράξουν τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, οι οποίες, σε σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των Ευρωπαίων.

Κατά την Επιτροπή, η ψηφιοποίηση φέρνει την επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς μέσω καινοτομιών, όπως τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, η τηλεϊατρική και η διαγνωστική με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Το σχέδιο δράσης προτείνει, μεταξύ άλλων, στον οργανισμό της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια (ENISA) τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κέντρου υποστήριξης της κυβερνοασφάλειας για νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντάς τους εξατομικευμένη καθοδήγηση, εργαλεία, υπηρεσίες και κατάρτιση.



Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται σε τέσσερις προτεραιότητες:

Πρώτον, στην ενισχυμένη πρόληψη, δηλαδή στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την πρόληψη συμβάντων κυβερνοασφάλειας μέσω ενισχυμένων μέτρων ετοιμότητας. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν δελτία κυβερνοασφάλειας για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε πολύ μικρά και μικρομεσαία νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Δεύτερον, στον καλύτερη ανίχνευση και εντοπισμό των απειλών. Το Κέντρο Υποστήριξης της Κυβερνοασφάλειας για νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης θα αναπτύξει έως το 2026 μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία έγκαιρης προειδοποίησης, η οποία θα παρέχει προειδοποιήσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για πιθανές κυβερνοαπειλές.



Τρίτον, προτείνεται μια υπηρεσία ταχείας αντίδρασης στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο του «αποθεματικού» της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που ιδρύθηκε με τον νόμο για την κυβερνοαλληλεγγύη. Το «αποθεματικό της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» (EU Cybersecurity Reserve) παρέχει υπηρεσίες αντιμετώπισης συμβάντων από αξιόπιστους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών.

Τέταρτον, το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται στην αποτροπή. Στην προστασία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αποτρέποντας τους παράγοντες κυβερνοαπειλών. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της εργαλειοθήκης για τη διπλωματία στον κυβερνοχώρο, μιας κοινής διπλωματικής αντίδρασης της ΕΕ σε κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρμακο σε κλινικές δοκιμές θα μπορούσε να λειτουργεί θεραπευτικά σε δύο τύπους καρκίνων

Published

on

Από

Ο συγκεκριμένος αναστολέας RSK1 βρίσκεται ήδη σε κλινικές δοκιμές ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Photo credits: Herney / pixabay

Έναν πιθανό τρόπο αναχαίτισης της εξέλιξης διαφόρων μορφών καρκίνου του αίματος με τη χρήση φαρμάκου που βρίσκεται ήδη σε κλινικές δοκιμές κατά του καρκίνου του μαστού εντόπισαν ερευνητές, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις σε δύο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο «Nature Communications» και στο «Blood Cancer Journal».

Οι δύο μελέτες διεξήχθησαν σε δείγματα ασθενών και σε ζωικά μοντέλα και διαπίστωσαν ότι αναστέλλοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται RSK1 μειώνεται η φλεγμονή και σταματά η εξέλιξη των καρκίνων του αίματος που ονομάζονται μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα (MPN), καθώς και μιας επιθετικής μορφής οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας (AML).



Οι τρέχουσες θεραπείες για το MPN μειώνουν μόνο τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος, αλλά δεν επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου ούτε μειώνουν τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε οξεία λευχαιμία.

Ο συγκεκριμένος αναστολέας RSK1 βρίσκεται ήδη σε κλινικές δοκιμές ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι τα πειραματόζωα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ανέχθηκαν καλά το φάρμακο με χαμηλού βαθμού παρενέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνητή νοημοσύνη μεταφράζει ομιλίες αναγνωρίζοντας 101 γλώσσες

Published

on

Από

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, για τη μετάφραση από ομιλία σε ομιλία το SEAMLESSM4T μεταφράζει με έως και 23% μεγαλύτερη ακρίβεια από τα υπάρχοντα συστήματα. Photo credits: geralt / pixabay

Ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μεταφράζει απευθείας την ομιλία από μια γλώσσα σε άλλη δημιούργησε ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας Meta.

Τα περισσότερα υπάρχοντα συστήματα μετάφρασης με μηχανική μάθηση είναι προσανατολισμένα στο κείμενο ή περιλαμβάνουν πολλαπλά βήματα, δηλαδή αναγνώριση ομιλίας, μετάφραση σε κείμενο και μετατροπή του κειμένου σε ομιλία. Επιπλέον, η γλωσσική κάλυψη στα υπάρχοντα μοντέλα ομιλίας προς ομιλία υπολείπεται της κάλυψης των μοντέλων κειμένου προς κείμενο.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των περιορισμών το νέο μοντέλο, που ονομάζεται SEAMLESSM4T, κάνει άμεσες μεταφράσεις για έως και 101 γλώσσες και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για γρήγορες μεταφράσεις, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature.



Συγκεκριμένα μπορεί να κάνει τη μετάφραση από ομιλία σε ομιλία αναγνωρίζοντας 101 γλώσσες και μεταφράζοντας σε 36, τη μετάφραση από ομιλία σε κείμενο (101 γλώσσες σε 96), τη μετάφραση από κείμενο σε ομιλία (96 γλώσσες σε 36), τη μετάφραση από κείμενο σε κείμενο (96 γλώσσες) και την αυτόματη αναγνώριση ομιλίας (96 γλώσσες).

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, για τη μετάφραση από ομιλία σε ομιλία το SEAMLESSM4T μεταφράζει με έως και 23% μεγαλύτερη ακρίβεια από τα υπάρχοντα συστήματα.



Σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού της έρευνας στο ίδιο περιοδικό, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ταλίν στην Εσθονία, Τάνελ Αλουμέ, σημειώνει ότι η μεγαλύτερη αρετή αυτού του μοντέλου είναι το γεγονός ότι όλα τα δεδομένα και ο κώδικας για την εκτέλεση και τη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας είναι δημόσια διαθέσιμα.

Ωστόσο, διακρίνει ότι παραμένουν ορισμένα εμπόδια, όπως η περιορισμένη μετάφραση γλωσσών ή η δυσκολία μετάφρασης συνομιλιών σε θορυβώδη μέρη ή μεταξύ ανθρώπων με έντονη προφορά, κάτι που οι άνθρωποι μεταφραστές χειρίζονται με μεγαλύτερη ευκολία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Blue Origin ανέβαλε και πάλι την εκτόξευση του πυραύλου της New Glenn

Published

on

Από

Η εταιρεία είχε αναβάλει την πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση του New Glenn λόγω τεχνικού ζητήματος στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης. Photo credits: WikiImages / pixabay

Η εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος ανέβαλε την εκτόξευση του πυραύλου της με την ονομασία New Glenn για μεθαύριο, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, καθυστερώντας και πάλι την πρώτη απόπειρα να φθάσει ο πύραυλος αυτός σε τροχιά και η εταιρεία να ανταγωνισθεί την SpaceX.

Η εταιρεία είχε αναβάλει χθες, Δευτέρα, την πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση του New Glenn λόγω τεχνικού ζητήματος στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης.

Το τρίωρο παράθυρο για την εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ανοίγει στις 1 π.μ. (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, ανέφερε η Blue Origin σε ανάρτησή της στο X.



Η ανάπτυξη του New Glenn αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις σε μια περίοδο που η SpaceX του Ίλον Μασκ εξελισσόταν σε μεγαθήριο της διαστημικής βιομηχανίας με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλό της, τον Falcon 9, ο οποίος είναι σήμερα ο πύραυλος που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο.

Ο New Glenn είναι πάνω από δύο φορές ισχυρότερος από τον Falcon 9 και δεκάδες πελάτες περιμένουν να τον χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο συμβολαίων συνολικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αμφιβληστροειδής μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Published

on

Από

Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι αυτό το αγγειακό «δακτυλικό αποτύπωμα» του αμφιβληστροειδούς ήταν εξίσου καλό με τη χρήση μόνο των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου. Photo credits: newarta / pixabay

Ένα αγγειακό «δακτυλικό αποτύπωμα» στον αμφιβληστροειδή του ματιού μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου με την ίδια ακρίβεια, όπως οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Heart.

Το περίπλοκο αγγειακό δίκτυο του αμφιβληστροειδούς μοιράζεται κοινά ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά με το αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν -με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης– κατά πόσο μπορεί να γίνει εντοπισμός βιολογικών δεικτών που μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίς την ανάγκη επεμβατικών εργαστηριακών εξετάσεων.



Το εγκεφαλικό επεισόδιο πλήττει περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και σκοτώνει 6,7 εκατομμύρια από αυτούς κάθε χρόνο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Κατά την έρευνα μέτρησαν 30 δείκτες σχετικούς με το διαμέτρημα, την πυκνότητα, τη διακλάδωση και την πολυπλοκότητα των φλεβών και των αρτηριών των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, μέσα από εικόνες βυθού από 68.753 συμμετέχοντες στη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Επίσης, έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου με δυνητική επιρροή, όπως δημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, τρόπο ζωής και παραμέτρους υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, της γλυκόζης στο αίμα και του βάρους.



Η τελική ανάλυση περιλάμβανε 45.161 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 55 έτη. Η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν τα 12,5 έτη.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι αυτό το αγγειακό «δακτυλικό αποτύπωμα» του αμφιβληστροειδούς ήταν εξίσου καλό με τη χρήση μόνο των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για την πρόβλεψη του μελλοντικού κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Βέβαια, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis