Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέους ορίζοντες στις θεωρίες για την αστερογένεση ανοίγει έρευνα με συμμετοχή του ΑΠΘ

Published

on

Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Photo credits: AVISIONfx / pixabay

Μία νέα εποχή στην έρευνα γύρω από το πώς δημιουργούνται οι Ήλιοι στο Σύμπαν άνοιξε σημαντική επιστημονική ανακάλυψη με τη συμβολή του ΑΠΘ, καταδεικνύοντας τα Μαγνητικά Πεδία του Γαλαξία σαν τους αόρατους ρυθμιστές της δημιουργίας Ήλιων με βαρυτική κατάρρευση.

Η επιστημονική ανακάλυψη που αναθεωρεί δραστικά τις καθιερωμένες απόψεις των Αστροφυσικών για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι Ήλιοι στον Γαλαξία μας, δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025, στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Astronomy».

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα έφερε στο φως διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Παντελής Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη θεωρητική ανάλυση των δεδομένων από το μεγάλο ραδιο-τηλεσκόπιο IRAM 30-meter στο Pico Veleta της Ισπανίας, αλλά και από την ALMA (Atacama Large Millimeter Array), με 64 ραδιοτηλεσκόπια που λειτουργούν συγχρονισμένα σαν ένα, στα 5100 μέτρα υψόμετρο στην έρημο Ατακάμα της Βόρειας Χιλής, και αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων στην Γη.



Τα τηλεσκόπια κατάφεραν και ανίχνευσαν γιγάντια νέφη μοριακού Υδρογόνου στις εσχατιές του Γαλαξία μας αλλά ακόμα και στα Μαγγελανικά Νέφη, δύο μικρότερους γαλαξίες δορυφόρους γύρω από τον δικό μας, που είναι ορατοί μόνο από το Νότιο Ημισφαίριο, και τα οποία αποδείχθηκαν κρίσιμα για αυτή την επιστημονική ανακάλυψη.

Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Όταν αυτά τα νέφη καταρρέουν, λόγω της βαρύτητάς τους, δημιουργούν τα άστρα στους γαλαξίες στο Σύμπαν, είναι οι μήτρες αστρικών κόσμων βαθιά μέσα στο Χρονικό του Γαλαξία.

Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα τέτοιο νέφος ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία του δικού μας άστρου, του Ήλιου, ενώ από τα υπολείμματα αυτής της βαρυτικής κατάρρευσης και αστερογένεσης έγιναν οι πλανήτες.



Σε αντίθεση όμως με αυτό που περίμεναν οι ερευνητές, τα Γιγάντια Μοριακά Νέφη στα πιο μακρινά σημεία του Γαλαξία μας και στα Μαγγελανικά Νέφη δεν βρίσκονταν σε κατάσταση επικείμενης βαρυτικής κατάρρευσης, όπως απαιτούσε η καθιερωμένη εικόνα που είχε σχηματιστεί μετά από δεκαετίες παρατηρησιακής έρευνας και θεωρητικών μελετών της φυσικής και της θερμοδυναμικής τους κατάστασης χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές. Αντίθετα, ήταν σε μία κατάσταση σαν κάποιος άγνωστος αλλά πανίσχυρος παράγοντας να τα συγκρατούσε.

Η ανάλυση του κ. Παπαδόπουλου, χρησιμοποιώντας ένα πασίγνωστο θεώρημα της Στατιστικής Φυσικής και Θερμοδυναμικής, το θεώρημα virial, κατέδειξε αυτόν τον παράγοντα σαν το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας, του οποίου οι δυναμικές γραμμές διαπερνούν τα γιγάντια αυτά νέφη Υδρογόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα σε 68 χώρες αποκαλύπτει την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη

Published

on

Από

Το 75% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές. Photo credits: felixioncool / pixabay

Μελέτη που διεξήχθη σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη χάραξη πολιτικής.

Η έρευνα του TISP, μια κοινοπραξία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία περιλαμβάνει 241 ερευνητές από 169 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviours».

Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19.



Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία του κοινού έχει σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες: το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης σε όλες τις χώρες είναι 3,62 (στην κλίμακα ως 1 ορίζεται η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη και 5 η πολύ υψηλή εμπιστοσύνη).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καμία χώρα δεν δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες παραλλαγές ανάμεσα σε χώρες και περιοχές.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αίγυπτος (4,30) και ακολουθούν η Ινδία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αυστραλία. Τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνουν οι πολίτες στην Αιθιοπία, τη Ρωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τελευταία την Αλβανία (3,05).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, με το επίπεδο εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο, στο 3,39. Σε λίγο υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (52η) βρίσκεται η Κύπρος (3,42).



Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%).

Το 52% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Επίσης, το 75% πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές.

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων. Εξάλλου, το 83% ζητάει οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υιοθέτηση του 5G θα εκτοξευθεί έως το 2030 στην Ευρώπη, ενισχύοντας και την οικονομία

Published

on

Από

Έως το 2030, θα υπάρχουν 545 εκατομμύρια αδειοδοτημένες κυψελοειδείς συνδέσεις IoT στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να κατέχει το 25% αυτών. Photo credits: Tumisu / pixabay

Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα εκτοξευθεί στο 80% έως το 2030, ενισχύοντας την οικονομία κατά 164 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της GSMA.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το 5G αποτελούσε το 30% των κινητών συνδέσεων στην Ευρώπη στα τέλη του 2024 – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200 εκατομμύρια συνδέσειςέναντι παγκόσμιου μέσου όρου 24%.

Το 5G θα καταστεί η κυρίαρχη κινητή τεχνολογία στην ήπειρο μέχρι το 2026 και ήδη αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των συνδέσεων σε Γερμανία και Ελβετία, ενώ τα ποσοστά υιοθέτησης στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν το 40%.



Μέχρι το 2030, το 5G θα προσθέσει 164 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, με το 80% των συνδέσεων να προβλέπεται να είναι 5G, έναντι 18% του 4G.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Ευρώπη υστερεί σε σύγκριση με άλλες προηγμένες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ανατολική Ασία, όπου πολλοί πάροχοι στρέφονται ήδη στην επόμενη γενιά δικτύων.

Ο Τζον Τζιούστι, επικεφαλής κανονιστικών θεμάτων της GSMA, επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι στην ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της για να επιτύχουν.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μένει όλο και πιο πίσω από άλλες μεγάλες αγορές. Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας συνεισφέρει περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επείγουσα δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες αρχές της ΕΕ είναι απαραίτητη για να υποστηρίξει την καινοτομία στα δίκτυα και να επανατοποθετήσει την Ευρώπη ως ηγέτη στην παγκόσμια τεχνολογία μέχρι το 2030», προσθέτει.



Οι ευρωπαϊκοί πάροχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης AI και δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (genAI), με το 36% να την έχει υιοθετήσει ευρέως σε πολλούς τομείς. Εφαρμογές όπως η βελτιστοποίηση δικτύων, η ενίσχυση της ασφάλειας και η βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών αποτελούν παραδείγματα από εταιρείες όπως οι Deutsche Telekom, EE, Orange και Vodafone.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας συνεισέφερε 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και υποστηρίζει περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι έως το 2030, θα υπάρχουν 545 εκατομμύρια αδειοδοτημένες κυψελοειδείς συνδέσεις IoT στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να κατέχει το 25% αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πύραυλος Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη δοκιμαστική πτήση του

Published

on

Από

Η δοκιμή εντάσσσεται στην ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προσπάθεια του Μασκ να κατασκευάσει έναν πύραυλο ικανό να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στον Άρη, καθώς και να αναπτύξει μεγάλες ομάδες δορυφόρων. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτόξευση πυραύλων Starship της SpaceX και ζήτησε από την εταιρεία να διεξάγει έρευνα, αφού ο δεύτερος όροφος ενός τέτοιου πυραύλου εξερράγη χθες, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης.

«Η FAA συνεργάζεται με την SpaceX και τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι προκλήθηκαν ζημιές σε περιουσίες στα νησιά Τερκ και Κέικος» της Καραϊβικής, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.

Ο πύραυλος Starship της SpaceX εξερράγη και διαλύθηκε στο διάστημα μερικά λεπτά μετά την εκτόξευσή του χθες, Πέμπτη, από το Τέξας, υποχρεώνοντας πτήσεις επιβατικών αεροπλάνων πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν τα συντρίμμια που έπεφταν στη Γη, σε μια οπισθοδρόμηση για τη ναυαρχίδα των πυραυλικών προγραμμάτων του Ίλον Μασκ.



Ο έλεγχος αποστολής της SpaceX έχασε την επαφή με τον αναβαθμισμένο Starship, ο οποίος μετέφερε ένα φορτίο ψεύτικων δορυφόρων, αλλά όχι πλήρωμα, οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευσή του από τις πυραυλικές εγκαταστάσεις του Νότιου Τέξας στις 5:38 μ.μ (τοπική ώρα, 00:38 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Δεκάδες εμπορικές πτήσεις υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια από εκείνα του προορισμού τους ή άλλαξαν πορεία για να αποφύγουν τα συντρίμμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightRadar24. Οι αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια στο Μαϊάμι και το Φόρτ Λόντερντεϊλ στη Φλόριντα κατέγραψαν επίσης καθυστερήσεις 45 λεπτών, πρόσθεσε.



Η δοκιμή αυτή ήταν η έβδομη του Starship από το 2023. Εντάσσσεται στην ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προσπάθεια του Μασκ να κατασκευάσει έναν πύραυλο ικανό να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στον Άρη, καθώς και να αναπτύσσει μεγάλες ομάδες δορυφόρων στην τροχιά της Γης.

Ωστόσο ο μεγάλος προωθητήρας του πυραύλου, ο Super Heavy, επέστρεψε στην εξέδρα εκτόξευσης περίπου επτά λεπτά μετά την εκτόξευση, όπως ήταν σχεδιασμένο, επιβραδύνοντας την κάθοδό του από το διάστημα με χρήση των κινητήρων Raptor και εκτελώντας έναν περίπλοκο ελιγμό ώστε να αγκιστρωθεί από γιγάντιους μεταλλικούς βραχίονες οι οποίοι ήταν προσαρμοσμένοι σ’ έναν πύργο εκτόξευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστροφυσικοί αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη δομή 74 ζωνών εξωκομητών

Published

on

Από

Οι εξωκομητικές ζώνες βρίσκονται σε τουλάχιστον το 20% των πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Ηλιακού Συστήματος, επισημαίνει ο Λούκα Ματρά, κύριος συγγραφέας της έρευνας. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Έναν μεγάλο αριθμό ζωνών εξωκομητών σε τροχιά γύρω από 74 κοντινούς αστέρες και τη δομή τους κατάφεραν να αποτυπώσουν για πρώτη φορά αστροφυσικοί, με επικεφαλής ομάδα από το Πανεπιστήμιο Trinity College του Δουβλίνου.

Η μελέτη REASONS, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics», σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μελέτη των ζωνών εξωκομητών, καθώς οι εικόνες και οι αναλύσεις τους αποκαλύπτουν την τοποθεσία των μικροσκοπικών πετρών στο εσωτερικό τους και συνεπώς των εξωκομητών.



Συνήθως, βρίσκονται σε απόσταση δεκάδων έως εκατοντάδων αστρονομικών μονάδων au (η απόσταση από τη Γη στον Ήλιο) από τον κεντρικό τους αστέρα.

Σε αυτές τις περιοχές, η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή (-250 έως -150 βαθμοί Κελσίου) που οι περισσότερες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του νερού, είναι παγωμένες σε αυτούς τους εξωκομήτες.



Αυτό που παρατηρούν οι αστροφυσικοί είναι λοιπόν πού βρίσκονται οι δεξαμενές πάγου των πλανητικών συστημάτων και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το πρώτο που αποκαλύπτει τη δομή αυτών των ζωνών για ένα μεγάλο δείγμα 74 εξωπλανητικών συστημάτων.

«Οι εξωκομήτες είναι βράχοι και πάγοι, τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο σε μέγεθος, που συγκρούονται μέσα σε αυτές τις ζώνες για να δημιουργήσουν τις πέτρες που παρατηρούμε με τα τηλεσκόπια ALMA και SMA. Οι εξωκομητικές ζώνες βρίσκονται σε τουλάχιστον το 20% των πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Ηλιακού Συστήματος», επισημαίνει ο Λούκα Ματρά, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φυσικής του Trinity και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την προστασία του τομέα της υγείας από κυβερνοεπιθέσεις

Published

on

Από

Το 2023, τα κράτη μέλη ανέφεραν 309 σημαντικά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που επηρεάζουν τον τομέα της υγείας - τα περισσότερα από κάθε άλλο κρίσιμο τομέα. Photo credits: rgaymon / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των νοσοκομείων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τις κυβερνοαπειλές και είναι η αρχή μιας νέας πρωτοβουλίας, καθώς ειδικές δράσεις θα αναπτυχθούν σταδιακά το 2025 και το 2026, με βάση τα αποτελέσματα μιας δημόσιας διαβούλευσης.

Το 2023, τα κράτη μέλη ανέφεραν 309 σημαντικά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που επηρεάζουν τον τομέα της υγείας – τα περισσότερα από κάθε άλλο κρίσιμο τομέα.



Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τις ιατρικές διαδικασίες, να δημιουργήσουν εμπόδια στα κέντρα έκτακτης ανάγκης και να διαταράξουν τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, οι οποίες, σε σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των Ευρωπαίων.

Κατά την Επιτροπή, η ψηφιοποίηση φέρνει την επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς μέσω καινοτομιών, όπως τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, η τηλεϊατρική και η διαγνωστική με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Το σχέδιο δράσης προτείνει, μεταξύ άλλων, στον οργανισμό της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια (ENISA) τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κέντρου υποστήριξης της κυβερνοασφάλειας για νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντάς τους εξατομικευμένη καθοδήγηση, εργαλεία, υπηρεσίες και κατάρτιση.



Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται σε τέσσερις προτεραιότητες:

Πρώτον, στην ενισχυμένη πρόληψη, δηλαδή στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την πρόληψη συμβάντων κυβερνοασφάλειας μέσω ενισχυμένων μέτρων ετοιμότητας. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν δελτία κυβερνοασφάλειας για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε πολύ μικρά και μικρομεσαία νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Δεύτερον, στον καλύτερη ανίχνευση και εντοπισμό των απειλών. Το Κέντρο Υποστήριξης της Κυβερνοασφάλειας για νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης θα αναπτύξει έως το 2026 μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία έγκαιρης προειδοποίησης, η οποία θα παρέχει προειδοποιήσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για πιθανές κυβερνοαπειλές.



Τρίτον, προτείνεται μια υπηρεσία ταχείας αντίδρασης στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο του «αποθεματικού» της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που ιδρύθηκε με τον νόμο για την κυβερνοαλληλεγγύη. Το «αποθεματικό της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» (EU Cybersecurity Reserve) παρέχει υπηρεσίες αντιμετώπισης συμβάντων από αξιόπιστους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών.

Τέταρτον, το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται στην αποτροπή. Στην προστασία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αποτρέποντας τους παράγοντες κυβερνοαπειλών. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της εργαλειοθήκης για τη διπλωματία στον κυβερνοχώρο, μιας κοινής διπλωματικής αντίδρασης της ΕΕ σε κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης

Published

on

Από

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά ένα τέταρτο ή περισσότερο μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Photo credits: ReinhardThrainer / pixabay

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτά, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια έως και 43 χρόνια αργότερα.



Οι ερευνητές του αμερικανικού υγειονομικού συστήματος «Mass General Brigham», της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά ένα τέταρτο ή περισσότερο μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα. Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού.

Όσον αφορά στο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, συνέκριναν τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα με τα άτομα που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα και δεν διαπίστωσαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.



Όταν εξέτασαν την αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέση ηλικία τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα αναφέρουν προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως εκείνους που αφορούν στο μικροβίωμα του εντέρου.

Υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis