Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας στην εστίαση βασικό θέμα στη συνάντηση του ΕΕΑ με την Υπουργό Εργασίας

Published

on

Θέματα που επίσης έθεσαν τα μέλη της διοίκησης του ΕΕΑ ήταν η μείωση των πολύ μεγάλων προστίμων καθώς και η δυνατότητα έκθεσης των απόψεων των επιχειρηματιών στις τοπικές επιτροπές του ΕΦΚΑ. Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Α.

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, επισκέφθηκε την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως το πρωί της Τρίτης 28 Ιανουαρίου 2025.

Στη συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αλλά και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) καθώς και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΑ Γιώργος Καββαθάς, ενώ στην αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εστίασης του ΕΕΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ Γιάννης Δαβερώνης και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίσης μέλος του ΔΣ Παναγιώτης Σπίνουλας.  

Το βασικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο χώρο της εστίασης, ένα θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΕΕΑ ανέπτυξαν τις θέσεις τους στην Υπουργό σχετικά με το μέτρο το οποίο θεωρούν ότι μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία, αν υπάρξουν όμως οι κατάλληλες προϋποθέσεις.



Όπως σημείωσαν, απαιτείται προσεκτικός χειρισμός καθώς ο κλάδος έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες και υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν σοβαρά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε κλείσιμο επιχειρήσεων για κάποιες ημέρες την εβδομάδα, είτε σε περιορισμό ωραρίου.

Εξελίξεις, δηλαδή, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την τουριστική κίνηση, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία και τελικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΕΕΑ ήταν:

Η μείωση ή η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στις υπερωρίες του προσωπικού των καταστημάτων εστίασης, μία πρόταση που φαίνεται να εξετάζει η Υπουργός.

Η κάλυψη του κόστους που θα προκύψει από τις επιπλέον προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού μέσω της επιδότησης εργασίας από τη ΔΥΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Α.

Θέματα που επίσης έθεσαν στο τραπέζι του διαλόγου τα μέλη της διοίκησης του ΕΕΑ ήταν η μείωση των πολύ μεγάλων προστίμων, τα οποία μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για μία οικογενειακή επιχείρηση καθώς και η δυνατότητα έκθεσης των απόψεων των επιχειρηματιών στις τοπικές επιτροπές του ΕΦΚΑ.

Τα μέλη της διοίκησης του ΕΕΑ καλούν επίσης τις επιχειρήσεις εστίασης να εγγραφούν στην σχετική πλατφόρμα καθώς μόλις το 2,5% το έχει κάνει έως σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία λήξης είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως άκουσε με προσοχή τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί με επιτυχία και στον κλάδο της εστίασης.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τους πρώτους δορυφόρους της αποκτά φέτος η Ελλάδα

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, μέσω του προγράμματος θα υπάρχει δυνατότητα «να έχουμε ως χώρα πολύ καλύτερες και πιο στοχεύμενες πληροφορίες για τις φυσικές καταστροφές, για τις αγροτικές καλλιέργειες, για την ποιότητα των νερών κ.ά.». Photo credits: Placidplace / pixabay

«Η Ελλάδα φέτος αποκτά τους πρώτους δορυφόρους της. Η Ελλάδα χάραξε μια πολύ σημαντική στρατηγική με μικρο-δορυφόρους που θα εκτοξευτούν το τελευταίο τρίμηνο του 2025 με στόχο να δώσουν την δυνατότητα να έχουμε πληροφορίες με ακρίβεια για μια σειρά λύσεων».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στο Innovent Forum – διημερίδα επιστήμης και τεχνολογίας «Tech for Aeiforia», στη Λάρισα.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την αναβάθμιση της ψηφιακής πολιτικής της χώρας, σημειώνοντας πως με το πρόγραμμα που ετοιμάζεται, θα υπάρχει δυνατότητα «να έχουμε ως χώρα πολύ καλύτερες και πιο στοχεύμενες πληροφορίες για τις φυσικές καταστροφές, για τις αγροτικές καλλιέργειες, για την ποιότητα των νερών, για την χωροταξία και την πολεοδομία κ.ά.».



Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαστερίου αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του κράτους και στα ζητήματα της γραφειοκρατίας, περιγράφοντας τις αλλαγές που γίνονται στον τομέα αυτό.

Ο ίδιος ανέφερε παραδείγματα παρεμβάσεων που αφορούν τις κυρίως την κατάργηση δικαιολογητικών, που μέχρι τώρα κατέθεταν οι πολίτες σε διάφορες υπηρεσίες, τονίζοντας πως το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάργηση δέκα δικαιολογητικών.

«Ο σκοπός μας πρέπει να είναι να μπορέσουμε να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, να φέρουμε περισσότερες υπηρεσίες του κράτους στο κινητό, όχι απλά ψηφιοποιώντας την γραφειοκρατία, αλλά να καταφέρουμε να καταργήσουμε διάφορες μορφές γραφειοκρατίας» σημείωσε.



Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που αφορά την ”διακυβέρνηση των δεδομένων”, που – όπως είπε – θα δώσει την δυνατότητα «να έχουμε ένα πιο δομημένο τρόπο για να διαθέσουμε τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου».

Τέλος, μίλησε για ψηφιακά εργαλεία για την ιδιωτική οικονομία που αφορούν τις επιχειρήσεις και την χρηματοδότησή τους από το κράτος, σημειώνοντας ότι σε αυτό τον τομέα γίνονται σημαντικές δράσεις.

Όπως τόνισε, το αρμόδιο υπουργείο έχει προχωρήσει σε προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε πως σημαντικό στοιχείο είναι να δοθεί το επόμενο διάστημα βαρύτητα στο τομέα των δεξιοτήτων και στα θέματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση

Published

on

Από

Με τη νέα επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση εντάσσονται πλέον στο μέτρο περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι συνολικά στον ιδιωτικό τομέα. Photo credits: pixabay

Από την 1η Μαρτίου 2025 ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, μετά την πιλοτική φάση, η οποία προηγήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, ενώ, με τη νέα επέκτασή της σε τουρισμό και εστίαση, εντάσσονται πλέον στο μέτρο περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι συνολικά στον ιδιωτικό τομέα.

Με την υλοποίηση αυτού του μέτρου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιδιώκει την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας, πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας, την αντιμετώπιση παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου, τη συμβολή στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και της εισφοροδιαφυγής και τη διευκόλυνση στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.



Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας, το μέτρο κρίνεται αποτελεσματικό, καθώς τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» αποτυπώνουν σημαντική αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους κλάδους που εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Ενδεικτικά, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη, πριν από την εφαρμογή του μέτρου.

 Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν:

   – στα σούπερ μάρκετ κατά 60% (216.731 ώρες το 2024 έναντι 135.466 ωρών το 2021),

   – στις τράπεζες κατά 38,3% (82.236 ώρες το 2024 έναντι 59.470 ωρών το 2021),

   – στις εταιρίες security κατά 27,8% (454.547 ώρες το 2024 έναντι 355.584 ωρών το 2022),

   – στη βιομηχανία κατά 34,3% (2.019.082 ώρες το 2024 έναντι 1.503.813 ωρών το 2023) και

   – στο λιανεμπόριο 28,1% (474.999 ώρες το 2024 έναντι 370.883 ωρών το 2023).



Στο πλαίσιο αυτό, όπως προανήγγειλε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε δημόσιες τοποθετήσεις της, εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Με βάση τη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας, μελετάται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τα νυχτερινά και τις αργίες, ιδίως μετά τη σταθερή άνοδο των καταγεγραμμένων υπερωριών στους κλάδους που έχουν ήδη ενταχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσμοθέτηση νέας καινοτόμας μορφής ειδικής τουριστικής υποδομής

Published

on

Από

Ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» θα αναπτύσσεται σύμφωνα και σε εναρμόνιση με το χωροταξικό/πολεοδομικό πλαίσιο της περιοχής, καθώς και κάθε πλαίσιο ειδικού καθεστώτος προστασίας περιοχών και δασικών εκτάσεων. Photo credits: fietzfotos / pixabay

Στη θεσμοθέτηση νέας καινοτόμας μορφής ειδικής τουριστικής υποδομής με την ονομασία «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» προχώρησε το υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού και την αναβάθμιση των ορεινών περιοχών της χώρας.

Η σχετική απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη (ΥΑ 1020/2025), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει την από κοινού σε ενιαία έκταση λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους χιονοδρομικού κέντρου, καταφυγίου σε συνδυασμό με ξενοδοχειακό κατάλυμα.

Ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» θα αναπτύσσεται σύμφωνα και σε εναρμόνιση με το χωροταξικό/πολεοδομικό πλαίσιο της περιοχής, καθώς και κάθε πλαίσιο ειδικού καθεστώτος προστασίας περιοχών και δασικών εκτάσεων.



Ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός αποτελούν μία από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές του Υπουργείου Τουρισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον ποιοτικό εμπλουτισμό των τουριστικών υποδομών της χώρας.

Η πρωτοβουλία αυτή, μετά και το πρόγραμμα ενισχύσεων των χιονοδρομικών κέντρων μέσω του ταμείου ανάκαμψης και του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την λειτουργία αυτών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.



Η θεσμοθέτηση της νέας υποδομής στοχεύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες, θα προστατεύσει τον φυσικό πλούτο και θα προσφέρει στους επισκέπτες αυθεντικές και υψηλής ποιότητας τουριστικές εμπειρίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

Published

on

Από

Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 11.563 έναντι 13.708 που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο 2024, παρουσιάζοντας μείωση 15,6%. Photo credits: Didgeman / pixabay

Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Ιανουάριο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 21.762 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού).

Τον αντίστοιχο μήνα του 2024 κυκλοφορούσαν 22.539 (αύξηση 6,7% είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023).

Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 11.563 έναντι 13.708 που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο 2024, παρουσιάζοντας μείωση 15,6%.



Παράλληλα, τον Ιανουάριο εφέτος κυκλοφόρησαν 3.684 νέες μοτοσυκλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 4.953 τον αντίστοιχο μήνα του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 25,6% (αύξηση 18,3% είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023).

Οι καινούργιες μοτοσυκλέτες ανέρχονται σε 3.390 έναντι 4.639 που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο 2024, παρουσιάζοντας μείωση 26,9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ

Published

on

Από

Ένα τέτοιο παρατηρητήριο είναι το τηλεσκόπιο KM3NeT που βρίσκεται βαθιά στη Μεσόγειο και είναι σχεδιασμένο για να καταγράψει γεγονότα νετρίνων υψηλής ενέργειας μέσω αυτών των λάμψεων φωτός. Photo credits: DEZALB / pixabay

Κοσμικό νετρίνο με ενέργεια 30 φορές υψηλότερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο νετρίνο που έχει εντοπιστεί ποτέ, ανίχνευσε η διεθνής επιστημονική ομάδα KM3NeT, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Το εύρημα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι νετρίνα τόσο υψηλών ενεργειών παράγονται στο Σύμπαν και μας δίνει πληροφορίες για τα βίαια γεγονότα που συμβαίνουν έξω από τον Γαλαξία μας.

Μπορεί όταν σκεφτόμαστε το Σύμπαν να έρχονται στο μυαλό μας εικόνες από αστέρια, γαλαξίες και αχανείς περιοχές σκοταδιού, ωστόσο τα νετρίνα είναι αόρατοι αγγελιοφόροι που κρύβονται μέσα σε αυτήν την κοσμική απεραντοσύνη.



Πρόκειται για μικροσκοπικά υποατομικά σωματίδια, με εξαιρετικά μικρή μάζα και χωρίς ηλεκτρικό φορτίο που μπορούν να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του σύμπαντος.

Παρόλο που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε αφθονία σωματίδιο στο Σύμπαν μετά από τα φωτόνια (το φως), τα σωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την ύλη με αποτέλεσμα κάθε δευτερόλεπτο δισεκατομμύρια από αυτά να περνούν από μέσα μας χωρίς να αφήνουν ίχνη.

Παράγονται σε ένα τεράστιο εύρος ενεργειών και σε πολλές διαφορετικές διεργασίες, από μεγάλη ποσότητα νετρίνων χαμηλής ενέργειας που παράγονται σε διεργασίες πυρηνικής σύντηξης στον Ήλιο μας, ως και μικρή ποσότητα νετρίνων υψηλής ενέργειας που προέρχονται από συγκρούσεις σωματιδίων σε κατακλυσμικά κοσμικά γεγονότα, όπως η έκρηξη άστρων ή η δραστηριότητα μαύρης τρύπας.



Η διαδρομή τους παραμένει αδιατάρακτη και αυτό τους επιτρέπει να ενεργούν ως κοσμικοί αγγελιοφόροι, μεταφέροντας πληροφορίες απευθείας από την αστροφυσική τους πηγή στους ανιχνευτές στη Γη.

Η ανίχνευση νετρίνων απαιτεί πολύ μεγάλα παρατηρητήρια που βρίσκονται βαθιά κάτω από το νερό ή στον πάγο. Αυτά τα παρατηρητήρια αναζητούν αμυδρές λάμψεις φωτός Cherenkov – μια φωτεινή λάμψη που δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια που παράγονται από τις αλληλεπιδράσεις των νετρίνων κινούνται ταχύτερα από το φως στο νερό.

Ένα τέτοιο παρατηρητήριο είναι το τηλεσκόπιο KM3NeT που βρίσκεται βαθιά στη Μεσόγειο και είναι σχεδιασμένο για να καταγράψει γεγονότα νετρίνων υψηλής ενέργειας μέσω αυτών των λάμψεων φωτός.



Τον Φεβρουάριο του 2023 η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία KM3NeT, που συγκεντρώνει περισσότερους από 360 επιστήμονες 68 ιδρυμάτων από 22 χώρες σε όλο τον κόσμο κατέγραψε με το τηλεσκόπιο αυτό ένα μοναδικό γεγονός νετρίνο που ονομάστηκε KM3-230213A. Ήταν μοναδικό γιατί έχει εκτιμώμενη ενέργεια περίπου 220 PeV, δηλαδή 220 εκατομμύρια δισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ. Η ενέργειά του είναι 30 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του πιο υψηλοενεργειακού νετρίνου που έχει ανιχνευθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Η προέλευση του νετρίνου δεν είναι ακόμα σαφής. Μπορεί να προέρχεται από έναν ισχυρό κοσμικό επιταχυντή, όπως ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας ή μια έκρηξη ακτίνων γάμμα. Εναλλακτικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα κοσμογονικό νετρίνο, που παράγεται κατά την αλληλεπίδραση μιας εξαιρετικά υψηλής ενέργειας κοσμικής ακτίνας με την ακτινοβολία υποβάθρου στο Σύμπαν. Μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στην ανίχνευση περισσότερων τέτοιων γεγονότων για να δημιουργηθεί μια σαφέστερη εικόνα της προέλευσής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της

Published

on

Από

Το περασμένο φθινόπωρο το κράτος έβγαλε προς πώληση το μερίδιό του, με αποτέλεσμα ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Unicredit να εξασφαλίσει το 10% των μετοχών της γερμανικής τράπεζας. Photo credits: ulleo / pixabay

Την κατάργηση έως και 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Commerzbank, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να περιορίσει την εξάρτησή της από την Unicredit, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει 3.000 – 4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων, με στόχο να ενισχύσει την ανεξαρτησία της έναντι των προκαταβολών εξαγοράς από την ιταλική Unicredit.

Σύμφωνα ωστόσο με την Sueddeutsche Zeitung, η εξαγορά από την ιταλική εταιρία εκτιμάται ότι δύσκολα θα αποτραπεί.



Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Commerzbank χρειάστηκε να διασωθεί από το κράτος και έκτοτε έχει σημειώσει μόνο μικρή πρόοδο.

Επιπλέον, το περασμένο φθινόπωρο το κράτος έβγαλε προς πώληση το μερίδιό του, με αποτέλεσμα ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Unicredit να εξασφαλίσει το 10% των μετοχών της γερμανικής τράπεζας.



Μέσω άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, η Unicredit θεωρείται ότι έχει πλέον πρόσβαση σχεδόν στο 29% του συνόλου των μετοχών της Commerzbank. Τώρα επιδιώκει μάλιστα να την εξαγοράσει, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η νέα διοίκηση, η οποία εδώ και μήνες επεξεργάζεται, υπό τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο Μπετίνα Όρλοπ, την στρατηγική που θα βοηθήσει την τράπεζα να αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis